Elektromos Radiátor

Elektromos fűtés – teljes tudástár ( 2021 )

Ha már elhatároztad magad, hogy inkább egy környezetbarát és biztonságos fűtési alternatívát választanál, és egy ideje már szemezel az elektromos fűtéssel, akkor itt az idő, hogy megismerd egy kissé alaposabban a legnépszerűbb típusokat és azok legfontosabb előnyeit és hátrányait is.

Az elektromos fűtőberendezések népszerűségének egyik titka, hogy sokféle formában, méretben és stílusban vásárolhatóak meg, és rugalmasan alkalmazkodnak igényeidhez. Ezeket a praktikus eszközöket ugyanis elegendő csak abban a helyiségben bekapcsolnod, ahol fűteni szeretnél, így nem pazarlod feleslegesen az energiát és a pénzedet sem. Választhatsz fix fűtőberendezéseket (pl. falra szerelt konvektor, padlófűtés, elektromos kandalló), de mobil megoldásokban is gondolkodhatsz (pl. hősugárzó, hordozható olajradiátor vagy mobil klíma).

Az elektromos fűtőberendezések beszerzési ára jellemzően sokkal kedvezőbb, mint más fűtési rendszereké, és beüzemelésüktől sem kell rettegned. Nem járnak költséges felméréssel, engedélyeztetési procedúrával vagy borsos beszerelési tarifával. Működésükhöz csak egy normál csatlakozóaljzat szükséges, neked meg mindössze annyi a dolgod, hogy kiveszed őket a dobozból, bedugod és már készen állnak. Emellett vitathatatlan előnyük az is, hogy gyorsan és hatékonyan felfűtik a helyiségeket.

Hogy az elektromos fűtés drága lenne? Felejtsd el gyorsan ezt a régi, berögzött tévhitet! Ezek az eszközök olyan pontos termosztáttal és számtalan remek funkcióval rendelkeznek, ami miatt energiahatékonyságuk immár megkérdőjelezhetetlen. Persze ehhez okosan kell választanod, és olyan paramétereket is figyelembe kell venned, mint a felfűtendő helyiség mérete, szigetelése vagy családod hőigénye.

Egy dolgot azonban biztosan ígérhetek: az elektromos fűtőberendezések abszolút biztonságosak, nem járnak kosszal és karbantartási költségekkel, és hosszú élettartammal örvendeztetnek meg.

Most pedig vágjunk bele, és nézzük meg, milyen típusok közül választhatsz!

Elektromos kazán – sokoldalúan variálható

Kezdjük rögtön az alapokkal! Ha központi fűtésben gondolkodsz, akkor elektromos kazánnal is megoldhatod! Bár bekerülési költsége kissé magasabb a többi elektromos fűtési alternatívához képest, de bárhová telepítheted a lakásban, egyszerű és gyors a használata, és kombinálhatod radiátorokkal, padlófűtéssel vagy megújuló energiaforrásokkal egyaránt. Csak egy jó szakember és pontos tervezés kérdése az egész.

Elektromos kazán

Elektromos fűtőszőnyeg – kényelem szakértője

Habár a padlófűtés manapság nagyon divatos fűtési módszer, valójában már az ókori rómaiak is élvezték a padlóból áramló meleg páratlan élményét. Az elektromos padlófűtés esetében a hőt a padló alatt található elektromos elemek biztosítják, ami a padlóról sugározva egyenletesen oszlik aztán el az egész házban. A hagyományos meleg vizes padlófűtéssel ellentétben itt már nem kell szétverni a házadat, hiszen a fűtőszőnyeg a csemperagasztóba vagy az aljzatkiegyenlítőbe is süllyeszthető, és villámgyorsan telepíthető meleg és hideg burkolat alá is.

Másik nagy előnye, hogy termosztát segítségével finoman szabályozható, így nem fogtok meggyulladni, mint a régi típusú padlófűtéseknél, ellenben egyenletes, kellemes melegben lesz részetek. A padlófűtés hőmérséklet elosztása a hőérzeted szempontjából azért rendkívül ideális, mert a földtől a mennyezet felé haladva csökken, vagyis a lábad és tested kellemes melegben lesz, de nem fő meg a fejed.

Nagy előnye, hogy helyiségenként vagy fűtőfelületenként is szabályozhatod, és rejtve marad teljesen a szem elől, így a helyiségek bebútorozása is sokkal szabadabb. További kellemes hozadéka, hogy ilyen rendszerekben legtöbbször maga a padló is tartalmaz hőszigetelést, amely a teljes fűtési felhasználás 10–30 százalékát takaríthatja meg számodra.

A legmodernebb padlófűtések következő generációját már az az intelligens szuper vékony fűtőfóliák jelentik, amelyek gyors felfűtést ígérnek, bár egy teljes lakás felfűtéséhez mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk. Ezekből azonban csak olyan típust érdemes választani, ami földeléssel ellátva, hogy ne terheld felesleges elektroszmoggal a lakóteret.

Férfi fűtőszőnyeget telepít

Elektromos konvektor – a közönségkedvenc

A konvektor (amit a köznyelv gyakran elektromos radiátornak nevez) jelenleg az egyik legnépszerűbb elektromos fűtés, hiszen gyorsan és könnyen telepíthető, bekerülési költsége is nagyon vonzó, és azonnal használatba is vehető. A konvektorok – amelyekből mobil és falra telepített típusokat is találsz bőséggel a piacon – a készülékbe áramló hideg levegőt melegítik fel, ami a kiömlő nyílásokon távozik, így a levegő mozgása által biztosítanak egyenletes és kellemes meleget. Ennek a csendes és gyakorlatilag semmiféle karbantartást nem igénylő fűtési opciónak a nagy előnye, hogy önállóan, különálló elemekként is használhatod őket, akár egy gyerekszoba, fürdőszoba vagy hétvégi ház felfűtésére. De akár kiegészítő fűtés is lehet például napkollektor vagy távfűtés mellett.

A legmodernebb konvektorok hőtároló funkciója is van, ami még takarékosabbá teheti használatukat. Hátrányaként azonban meg kell említenem, hogy a konvekció miatt felkavarhatja a lakásban a port, ami krónikus légúti betegség esetén okozhat gondot.

Klarstein Gotland konvektor
Klarstein Gotland konvektor - Pénztárcabarát megoldás az esztétikum jegyében
 •  Könnyű, kompakt modell
 •  Elegáns, üveg előlap
 •  3 beállítási szint
 •  Könnyű kezelhetőség
Aktuális ár
Klarstein Hot Spot Slimcurve
Klarstein Hot Spot Slimcurve - Egy kellemes környezetbarát megoldás
 •  Kiváló ár/érték arány
 •  Hatékony
 •  Könnyen felszerelhető
 •  Nyitott ablak érzékelő
Aktuális ár
KlarsteinBornholm Curved Ambient konvektor
KlarsteinBornholm Curved Ambient konvektor - Elegáns és modern fűtési megoldás
 •  Elegáns, modern kialakítás
 •  Cseppálló
 •  Távirányító
 •  Számtalan funkció
Aktuális ár

Elektromos fűtőpanel nappaliban

Infrapanel – modern és hatékony alternatíva

Az infrapaneleket méltán nevezhetjük a leghatékonyabb fűtőberendezéseknek, ugyanis a többi eszközzel ellentétben ezek nem a környező levegőt melegítik fel, hanem a falakat, a tárgyakat és az embereket, amelyek aztán hőtároló közegként fognak funkcionálni. Emiatt jóval kevesebb hőveszteséggel kell számolnod, és akár 1-2 fokkal hidegebb hőmérséklet mellett is sokkal kellemesebb lesz a hőérzeted, ha egy infrapaneles helyiségben tartózkodsz. Mondanom sem kell, hogy energiahatékonyság szempontjából is verhetetlen fűtési alternatívát jelent ez a fűtési opció, hiszen a paneleket önállóan is használhatod, így nem kell felfűtened a lakás teljes fűtési rendszerét!

Ha allergiás vagy, esetleg egyéb légúti tünetekkel küzdesz, akkor a keringetett meleg levegős módszer helyett, ami szálló port okoz, szintén érdemesebb az infrapanelt választanod.

Az infrapaneleket rugalmasan telepítheted: mennyezetre és falra is szerelheted, és gyakorlatilag bárhol használhatod bel- és kültéren egyaránt. A kültéri típusok közül megemlíteném az infra hősugárzókat, amelyek teraszon, erkélyen nagyon jó szolgálatot tehetnek, ha rövid idő alatt szeretnél meleget varázsolni.

Klarstein Wonderwall Smart infrapanel
Klarstein Wonderwall Smart infrapanel - Infrapanel mobilos alkalmazással
 •  Kényelmes használat a smart funkcióknak köszönhetően
 •  Az összes panelt egyetlen alkalmazással irányíthatod
 •  Jó ár-érték arány
 •  Nagy választék teljesítményben és méretben egyaránt
Aktuális ár
Klarstein Hot Spot Crystal IR infrapanel
Klarstein Hot Spot Crystal IR infrapanel - Elegáns infrapanel
 •  Elegáns megjelenés
 •  Nagy teljesítmény
 •  Praktikus álló kialakítás
 •  Fürdőszobai használatra is alkalmas
Aktuális ár
Klarstein Wonderwall infrapanel
Klarstein Wonderwall infrapanel - Kellemes hőmérséklet, egyszerűen
 •  Jó ár-érték arány
 •  Egyszerű használat és kialakítás
 •  Több különböző teljesítménnyel és méretben is elérhető
Aktuális ár

Elektromos fűtőpanel – Kettő az egyben megoldás

Ha szeretnéd kombinálni a konvektorok és infrapanelek remek tulajdonságait, akkor elektromos fűtőpanelre lesz szükséged! Ez az eszköz a hagyományos levegő keringtetés mellett közvetlen hőt is bocsájt ki, vagyis téli estéken kifejezetten jól esik majd mellékucorodni. De szuper választás akár fürdőszobákban is, ahol a hőérzetünket kellemesen támogatja ez a kályha-élmény.

Hősugárzó – A gyorsaság szakértője

Ha egy-egy kisebb helyiséget kell gyorsan felfűteni, akkor az elektromos hősugárzók gyors és mobil segítséget tudnak ebben nyújtani. Az elektromos hősugárzók lelke egy fűtőszál, mely bekapcsoláskor felmelegszik, és felülete segítségével átadja a hőt a környezetnek. A régi ventilátoros hősugárzók és olajradiátorok mellett manapság már elképesztően nagy a választék, a kerámiabetétes és infra hősugárzóktól kezdve, egészen a kvarc hősugárzókig, vagy akár a modern és stílusos elektromos kandallókig mindenki pénztárcája és igényei szerint választhat. Ezek az eszközök már kiválóan szabályozhatóak és célzottan valamint energiahatékonyan fűtenek ott, ahol szükséged van rájuk.

Thermaxx 2500 hősugárzó
Thermaxx 2500 hősugárzó - Gazdaságos olajradiátor
 •  Kedvező ár
 •  Magas teljesítmény
 •  Speciális bordázott kialakítás, gyorsabb hőleadás
 •  Biztonsági funkciók és számos hasznos beállítás
Aktuális ár
Datscha Digital hősugárzó
Datscha Digital hősugárzó - Teljeskörű fűtés
 •  Jó ár-érték arány
 •  360 fokos fűtés
 •  Egyszerű kialakítás, könnyű kezelhetőség
Aktuális ár
HeatPal Bloxx hősugárzó
HeatPal Bloxx hősugárzó - Modern fűtés otthonra
 •  Modern design
 •  PTC fűtési technológia
 •  Energiatakarékos fűtés
 •  Mobiltelefonos kapcsolat
 •  Légszűrő
Aktuális ár

 

Elektromos Radiátor

Hőtárolós kályha – Egy remek energiatakarékos megoldás

A hosszú élet titka? Egy hőtárolós kályha! Ennek az eszköznek a legnagyobb erőssége a maximális energiatakarékosság és a hosszú élettartam. Speciális hőtároló magját olcsó, éjszakai elektromos árammal fűtheted fel, a tárolt hőt pedig a beépített ventilátor juttatja a levegőbe. Mindezt halkan, tisztán, termosztát által vezérelve végzi, te pedig garantáltan elégedett leszel a fűtési számlával.

Hűtő-fűtő klíma – Amivel két legyet üthetsz egy csapásra

Fűtés klímával? Bizony! A jelenleg elérhető klímákat nemcsak a nyári melegben üzemelheted be, hanem fűtésre is használhatod. A közhiedelemmel ellentétben nem fog rámenni a gatyád, ugyanis a hőt itt nem az áram fogja előállítani, csupán a rendszer működését segíti. Egy jól kiválasztott klímát akár -15 fokig is működtethetsz szuper hatásfokkal, gazdaságosan. Új építésű házaknál, ha tervezel klímát, alapból érdemes elgondolkodni azon, hogy a fűtést is kiváltsd vele, de meglévő fűtés mellé, kiegészítő fűtésként is számításba veheted ezt az opciót. Ezen a területen azonban érdemes szakember segítségét kérned, aki a pontos részletek ismeretében tudja neked megmondani, hogy az otthonodat valóban megéri-e klímával melegíteni.

Klarstein Windwaker Supreme 9000 klíma
Klarstein Windwaker Supreme 9000 klíma - Felső kategóriás klíma berendezés
 •  Nagy teljesítmény
 •  Szuper energiatakarékos
 •  Kényelmes használat
 •  Hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas
Aktuális ár
Klarstein Windwaker Eco klíma
Klarstein Windwaker Eco klíma - Energiatakarékos split klíma
 •  Több változat is elérhető, különböző teljesítményekkel
 •  Multifunkciós működés - hűt és fűt egyaránt
 •  Halk működés
Aktuális ár
Klarstein Frostik klíma
Klarstein Frostik klíma - Ablaknyílásba építhető klíma
 •  Jó hűtőteljesítmény
 •  Életképes alternatíva a split klímák helyett
 •  Alacsony zajszint
Aktuális ár

Nő klíma hőmérsékletet állít

Hűtő-fűtő mobil klíma – Sok funkció kis helyen is elfér

Kisebb terek vagy szobák fűtésére olyan mobil klímát is vásárolhatsz, ami hűtő és fűtő funkcióval is rendelkezik. Ez nagyon praktikus tulajdonság, ha olyan helyek fűtését kell  megoldanod, ahol csak ideiglenes fűtésre van szükséged. A mobil klíma előnye, hogy rugalmasan használhatod, könnyen, gyorsan munkára foghatod, és beüzemelése nem igényel szakembert, bár némi kényelmetlenséget okozhat a zajterhelés, amivel a működése jár.

Klarstein Skyscraper Ice mobil klíma
Klarstein Skyscraper Ice mobil klíma - 4 az 1-ben
 •  Könnyen beüzemelhető
 •  4 az 1-ben készülék ( léghűtő, ventillátor, párásító, ionizátor )
 •  Karcsú, designos külső
 •  Távirányító
Aktuális ár
Klarstein Metrobreeze Rom mobil klíma
Klarstein Metrobreeze Rom mobil klíma - Mobil légkondi a kicsit nagyobb terekhez
 •  Nagyobb területre is jó
 •  A+ energiahatékonyság
Aktuális ár
Klarstein New Breeze 7 mobil klíma
Klarstein New Breeze 7 mobil klíma - Megbízható, halk mobil klíma
 •  Magas minőség
 •  Remek, A energiahatékonyság
 •  Viszonylag halk
 •  Hasznos extra funkciók
 •  Távirányító
Aktuális ár

Elektromos fűtés – a környezetbarát választás

Muszáj megemlítenem, hogy az elektromos fűtés nemcsak egy biztonságos alternatívát, hanem egyúttal környezetbarát választást is jelent. Biztonságos, hiszen a többi fűtési megoldással ellentétben itt nem kell elégetni fosszilis energiahordozókat a hőtermeléshez, így nincsenek kapcsolódó kockázatok sem (pl. szén-monoxid vagy robbanásveszély). Azzal pedig, hogy elektromos fűtést használsz, a felhasználás helyén nem terheled a levegődet környezetkárosító anyagokkal sem.

Ajánlott TOP termékek