Férfi gyorsan paddleboardozik

TOP paddleboardos helyek Magyarországon

A Stand Up Paddleboarding vagy SUP az egyik legjobb aktív kikapcsolódás, amit csak el tudunk képzelni. A szörfhöz hasonló deszkán történő evezés egyszerre kaland és relaxáció. Gyakorlatilag egyesít magában mindent, amire a modern időkben szükségünk lehet a szürke hétköznapok mellett.

Ha szeretnél te is belekóstolni ebbe a remek sportba, akkor szerencsére nem kell messzi országokba utaznod hozzá. Itthon is rengeteg szuper helyet találhatsz, ahol deszkára szállhatsz és feltöltődhetsz kicsit. Ezeket fogjuk sorra venni, de mielőtt belevágnánk, szedd össze te is az SUP deszkádat, aztán indulhatunk is!

Balaton

Balaton

A “magyar tenger”-t nem lehet megkerülni, ha hazai vizekről van szó. Oké, valójában nagyon is meg lehet kerülni. Sőt akár paddleboardon is körbe evezheted a tavat, ha igazán kemény arcnak érzed magad.

Ez a hatalmas vízfelület kiváló lehetőséget biztosít az SUP minden formájához. A kezdők a part mentén evezhetnek kicsit, a természetkedvelők elevezhetnek a kevésbé zsúfolt partszakaszok nádasaiban, a profik pedig körbe- vagy átevezhetik az egész tavat.

Ha baráti társasággal mentek, akkor különösen jó választás lehet a Balaton. A paddleboardozás mellett rengeteg más programot is találhattok itt, a strandoktól kezdve, a remek borokon át, fesztiválokig – a Balaton a kikapcsolódás kimeríthetetlen tárházát nyújtja.

Egy romantikus naplementére vágysz a tó közepén? A haverokkal söröznétek egyet a deszkákon ücsörögve? A hűvös reggeli vízen jógáznátok a barátokkal? A Balatonnál mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb paddleboardos élményt.

Tihany

Tihany

Érdemes külön megemlíteni a Tihanyi-félszigetet is. Ez a gyöngyszem számtalan érdekességgel, programmal és gyönyörű élménnyel várja a látogatókat. Ha szeretnéd egy teljesen új szemszögből megismerni a híres félszigetet, akkor az egyik partról a másikra vezető túrákat érdemes lesz végig evezned.

Az egyik oldalon a Tihanyi táj, a másikon a Balaton elnyúló vize fog szuper kilátást nyújtani. Ha pedig elég bátor vagy, akkor érdemes lesz belevetned magad a félsziget körül húzódó szűk nádfolyosók rengetegébe. Ez az igazi természetkedvelőknek való kaland!

Velencei tó

Velencei-tó

Ha már a tavaknál tartunk, akkor természetesen nem feledkezhetünk meg a méltán népszerű Velencei tóról sem. Bár a vízfelület kisebb, mint a Balaton esetében, viszont jóval közelebb van a fővároshoz. Ide akár egynapos utazásokra is érdemes kiruccanni, egy-egy üres hétvégén.

A tó partvidéke kevésbé kiépített, mint a Balaton esetében, így bőven találhatsz érintetlen nádasokat. Ha szereted a csendet és szívesen eveznél teknősök, madarak és siklók között, akkor ezt a helyet imádni fogod.

Ha pedig elég volt már a zenből, akkor a szabadstrandok, a lángososok és az igazi strandbüfék nyújtanak majd hamisítatlan nyári kikapcsolódást neked és a barátoknak.

Duna

Szentendrei Duna

Nem csak állóvízből áll az SUP-sok élete. Érdemes pár pillantást vetnünk a legszuperebb hazai folyókra is. Ezek közül pedig egyértelműen a Duna a legdominánsabb.

Bizonyos szakaszokon elég nagy a hajóforgalom, így ezzel számolnod kell majd. Ha kezdő vagy, akkor érdemes valamelyik kevésbé forgalmas részt választanod, vagy tapasztalt túravezetővel útnak indulni.

Északon a Dunakanyar környékét érdemes felfedezni. Vác, Visegrád, Nagymaros és a Szentendrei-Dunaág számos kalandot, látnivalót és élményt tartogatnak számodra. Ez egy olyan sajátos kis világ, ami valahogy elvarázsolja, magával ragadja az embert. Ha elutazol egyszer erre, te is érteni fogod, miről beszélek.

Kicsit délebbre érdemes a Szentendrei-sziget környékét bejárni. Itt a paddleboardozás mellett maga Szentendre is szuper élményt nyújthat. Érdemes felkeresni a rejtett Álomlángost a főtér környékén. Ez egy igazi kis csoda hely, ami olyan, mintha egy titkos szobát fedeznél fel valamelyik videojátékban.

Ha nem akarsz messzire menni a belvárosi lakásodból, akkor a Lupa-sziget és a Római-part is lehetőséget biztosít egy kis paddleboardozáshoz. Jó kaja, instagram gyanús képek, könnyed kikapcsolódás.

Egészen délen pedig a Ráckevei-Dunát tudom ajánlani.

Tisza

Tisza

Természetesen nem maradhat ki a másik nagy folyónk, a Tisza sem. Bár ez a fővárostól messzebb esik, a vérbeli paddleboardosoknak mégis érdemes lesz ellátogatni erre a környékre.

Északon a Tiszába torkolló Bodrog folyót fedezhetjük fel. Itt bebarangolhatjuk a Tokaj-Bodrogzug Tájvédelmi Körzetet is, egy kimerítőbb evezés után pedig megpihenhetünk Tokajban. Nincs is jobb hétvégi program, mint egy szombati paddleboardozást követi, vasárnapi borkóstoló túra.

Délebbre a Szolnok környéki Holt-Tisza lehet egy szuper evező hely. Ha pedig még lejjebb csorgunk a folyón, akkor a szegedi FOKA Szabad Strandon is deszkára pattanhatunk.

Tisza tó

Tisza-tó

Ha már a Tisza környékén járunk, akkor érdemes meglátogatni a Tisza tavat is, ami Magyarország legnagyobb mesterséges tava. A barátai Kiskörei víztározó néven is ismerik.

Ez az állóvíz zegzugos nádasokkal, nagy vízfelülettel és gyönyörű, lélekborzoló naplementékkel várja az errefelé evezőket. A Tiszafüredi strandot is érdemes megnézni, de akár délebbre Kiskörénél is vízre szállhatsz. Abádszalókon is találsz strandot. Szóval a tó környékének felfedezésére akár több napot is érdemes lehet rászánni.

Délegyházi-tavak

Ez a fővároshoz közeli paddleboard helyszín kevésbé romantikus, mint a fentebb felsoroltak. Viszont ha csak szeretnél a barátokkal egy kicsi kikapcsolódni, vagy csak úgy evezgetnél kicsit egy unalmas hétvégi napon, akkor szuper választás lehet.

Fertő-tó

Podersdorf Fertő-tó

Végezetül megemlíteném még a Fertő-tavat is. Ez a Fertő–Hanság Nemzeti Parkhoz tartozik. A magyar oldalon Fertőrákosnál szállhatsz vízre.

A környék legjelentősebb tulajdonsága, hogy szinte a teljes partszakaszt érintetlen ősnádas borítja. Elmondanám, hogy milyen élmény a nádfolyosók között evezni, de szerintem ezt mindenkinek magának kell megtapasztalnia.

A nádasokon kívül egyébként számos látványosság található még a Fertő-tó környékén. Múzeumok, kastélyok, sőt még egy családi szabadidőpark is. Szóval bőven tartogat felfedeznivalókat ez a hely.

Mit vigyek magammal egy túrára?

Mielőtt még nekivágnál a szuper SUP kalandoknak, had lássalak el néhány jótanáccsal. Természetesen nem tudok neked teljes listát írni a több napos kiránduláshoz, viszont magához az evezéshez összeszedtem neked néhány hasznos holmit.

Természetesen szükséged lesz egy SUP deszkára. Ha még nincs meg a saját kis gyönyörűséged, vagy csak most válogatsz a deszkák között, akkor mindenképpen csekkold le a vásárlási útmutatónkat!

SUP deszkázás állóvízen

Érdemes lesz még beszerezned egy vízhatlan táskát is. Ez azért fontos, hogy magaddal tudd vinni a cuccaidat evezés közben. Ha hosszabb túrára indulsz, akkor értelemszerűen érdemes nagyobb tatyót beszerezni. Amire még figyelj oda, hogy mindenképpen külön kapjanak helyet az evezés közben szükséges holmik – innivaló, szendvicsek – és külön helyre kerüljenek a fontos iratok, telefon, kulcs. Semmi sem ronthatja el gyorsabban a hétvégi kiruccanást, mint egy víz mélyére süllyedő pénztárca.

A mentőmellény sok helyen kötelező, máshol opcionális. Én azt javaslom, hogy mindig viselj. Ez olyan, mint az autóban a biztonsági öv. Kicsit kényelmetlen, a legtöbbször nem lesz rá szükséged, de ha esetleg egyszer mégis, akkor hálát adsz majd magadnak, hogy használtad.

Amiről nem szabad még megfeledkezni, az a megfelelő ruházat. Főleg hűvösebb időkben fontos egy jó vízálló ruházat, ami megóv a széltől és a hideg víztől is. Emellett mindig legyen nálad egy vízhatlan zsákban váltóruha. Ha esetleg belepottyannál a vízbe, akkor nagyon jól fog jönni.

További paddleboardos helyek

Boldog pár paddleboardon

A fenti néhány hely inkább csak egy ízelítő volt a hazai vizek széleskörű és remek kínálatából. Távolról sincs szó teljeskörű listáról. Viszont Rabi Krisztina paddleboardosnak és a Facebook-on található SUP közösség csoportnak köszönhetően elkészült egy kiterjedt és átfogó térkép is, amin magyarországi és külföldi paddleboardos helyeket is megtalálsz. Ehhez is hagyok itt neked egy linket, ha esetleg további felfedeznivalókra vágysz.

Ajánlott TOP termékek