Top hálózsákok (2020)

Segítünk megtalálni a számodra legjobb hálózsákot.

Támogatott tartalom
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.

Családi kempingezés, több napos gyalog-vagy kerékpártúra a barátokkal, esetleg bátrabbaknak természetjárással egybekötött szabad ég alatti alvás. Csak néhány példa arra, amikor hálózsákra lehet szükségünk.

De vajon melyik lehet a számodra legmegfelelőbb hálózsák? Egyáltalán: mi alapján dönts és találj ki a márkák és a termékleírások útvesztőiből? Ebben a vásárlási útmutatóban igyekszem támpontokkal szolgálni számodra, hogy biztos kézzel válaszd ki a számodra tökéletes terméket!

Elsőként szeretnék bemutatni néhány hálózsákot, amelyek ár-érték arányban nagyon klasszak és specifikációjuk alapján engem nagyon meggyőztek, és te sem fogsz csalódni bennük. Ifjúsági hálózsákot éppúgy találni fogsz itt, mint kifejezetten hölgyek számára készített modellt vagy extrém körülmények között is kiváló darabot.

Hálózsák toplista

Termék névKépFőbb előnyökHálózsák ár

Hálózsák tesztek, vélemények

Milyen hálózsákot vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

Nincs rossz választás, csak az adott célhoz nem passzoló hálózsák – vallják a tapasztalt túrázók. És ez valóban így van, hiszen egy fárasztó túranap után senki nem szeretne kényelmetlenül forgolódni vagy vacogva elaludni a márkás, drága hálózsákban, ami mégsem váltotta be a hozzá fűzött reményeinket.

Egy rosszul megválasztott hálózsák ráadásul akár az egész túra sikerességét is veszélyezteti, így nagyon körültekintően kell választani.

Tisztázzuk a legfontosabb kérdéseket!

Íme néhány kérdés, amely segít abban, hogy megfelelően szelektálj a te saját igényeidnek megfelelően.

 • Mikor, milyen időjárási viszonyok közepette szeretnéd használni a hálózsákot? (évszak, szél -és csapadékviszonyok, páraviszonyok, hőmérsékletingadozás)
 • Hol szeretnéd használni a terméket? (domborzati viszonyok, a tengerszint feletti magasság, növényzet)
 • Védett helyen használod-e (épület, sátor) vagy kültéri alvást tervezel?
 • Autós kempingezni akarsz vagy a hátizsákod felszereléseként viszed-e magaddal?
 • Milyenek az alvási szokásaid? (fázós vagy, sokat forgolódsz, zavar-e a szűk hely)
 • Milyen nemű, hány éves vagy és milyen a testalkatod? (a nők, az idősebbek és a vékonyabb testalkatúak jellemzően fázósabbak)
 • Mennyire vagy rutinos, tapasztalt túrázó? (a kezdő túrázók általában kisebb tűrőképességgel rendelkeznek)
 • Mennyit tudsz szánni a hálózsákodra?

Ha sikerült összeszedned ezeket az információkat, akkor következzenek a legfontosabb szempontok, amelyeket érdemes mérlegelned a vásárlás során!

Célok

A legelső dolog, amit végig kell gondolnod, hogy milyen tevékenységhez szeretnéd a hálózsákodat használni.

A kempingezéshez használt hálózsákok esetében kevéssé számít a súly, hiszen többnyire valamilyen járművel (jellemzően autóval, lakókocsival) visszük a helyszínre a felszerelést. Emiatt a kempinges hálózsákok elsősorban a kényelemre összpontosítanak, és ennek megfelelően kevéssé technikásak, viszont jóval nagyobbak, így a súlyuk is nehezebb.

A hátizsákos túrákhoz vásárolt hálózsákok esetében viszont fontos szempont a súly és a tömöríthetőség, lévén mindezt a hátadon kell majd cipelned. Itt tehát számít minden egyes plusz gramm.

Nem árt megjegyezned, hogy a súly csökkenésével vagy az ár nő vagy a komforttartomány csökken. Amennyiben azonban fontos szempont a komforttartomány, akkor mélyebbre kell a pénztárcádba nyúlni és a zsákod súlya is emelkedni fog.

Mekkora hálózsákot vegyél?

A hálózsák mérete több szempontból is fontos tényező. Egyrészt fontos, hogy komfortosan tudj aludni benne, másrészt a túlméretes hálózsákban feleslegesen sok üres terület marad, amit igen nagy munka lesz a testednek befűteni. Mindenképpen érdemes tehát az optimális méretet megtalálni.

A férfi hálózsákok általában a magas és átlagos hosszúsági vásárlóknak készülnek, bár egyes márkák rövid méretben is kínálnak zsákokat. A női hálózsákok általában rövidebbek a férfiakénál, és szintén a magas és átlagos testalkatú nők számára készülnek. A vékonyabb hölgyeknek érdemes a gyermek hálózsákok között is szétnézni.

A testhossz mellett nem árt tisztában lenned a vállméreteddel és csípőméreteddel is, hiszen ezeket is megadják a zsák paramétereinél a gyártók. Hálózsák vásárláskor mindenképpen azt javaslom, hogy próbáld ki a kiszemelt hálózsákot az üzletben!

Íme egy kis segítség a méret kiválasztásához:

Short (kisméret)Regular (általános)Large (nagy)
Férfimax. 168 cm-igmax 183 cm-ig198 cm-ig
max 173 cm-ig178 cm-ig

Ha megvannak a célok és a megfelelő méret, akkor fókuszáljunk a hálózsák három legfontosabb paraméterére! Ezek pedig a hőmérséklet, a zsák alakja és a töltete.

Hány évszakos hálózsákot keresel?

Ez egy rendkívül fontos szempont, és többféle támpontot is kapsz a gyártóktól erre vonatkozóan.

Egyévszakos hálózsákok

Nyári hálózsák

Az úgynevezett egyévszakos (nyári) hálózsákok rendkívül kicsik, könnyűek (jellemzően 1 kg súlyúak), és teljes hosszúságú cipzárral rendelkeznek, így könnyen ki tudod nyitni őket éjszaka, ha mégis melegnek találnád. Ez a típus +10 fok / C vagy ennél magasabb hőmérsékleten ideális, és lakótereken belül is bátran lehet használni akár takaróként. A nyári hálózsákok kevés extrával rendelkeznek, hiszen ilyen hőmérsékleten nincs szükség plusz tartozékokra.

Kétévszakos hálózsákok

Ezek általánosabb használatú hálózsákok, amelyek késő tavasztól kora őszig kiválóak. Ezeket a hálózsákokat már úgy tervezték, hogy a hidegebb éjszakákra is jók legyenek. Ez a típus +5 fok vagy ennél melegebb hőmérsékleten ideális választás.

Háromévszakos hálózsákok

A tavaszi, nyári és őszi időszakban ideálisak, jellemzően +5 és -10 fok közötti hőmérsékleti viszonyok esetén. Ez a hálózsák típus ideális választás lehet a nyári hegyi túrákhoz is. A három évszakos zsákok tömege 1-1,7 kg közt mozog.

Négyévszakos hálózsákok

Négy évszakos hálózsák

Meleg hálózsákok, amelyek alacsony hőmérsékleten és kemény körülmények között is használhatók, és kifejezetten ideálisak téli használatra.

Ötévszakos hálózsákok

Ezek a hálózsákok már téli/extrém hálózsákok, amelyek kifejezetten kemény, hideg időjárási körülményekhez készültek (-20 fok vagy még hidegebb hőmérséklet).

Hőmérsékleti értékek

A hálózsákok legfontosabb feladata, hogy testünket megóvja a kihűléstől. Ezt egy rendkívül egyszerű módszerrel éri el: felfogja és bent tartja a levegőt, ami átveszi testünk hőjét. A hálózsákok legfontosabb tulajdonsága tehát a hőtartási képességük.

Természetesen ezzel kapcsolatban is találhatsz információt a hálózsákod termékleírásában. Tudnod kell, hogy ezeket az értékeket egy egységes európai hálózsák-minősítési rendszer, az EN (European Norm) EN 13537 / ISO 23537 tesztelési protokoll alapján határozzák meg a gyártók, melynek során különleges próbababák segítségével szimulálják a testhőmérsékletet és a maghőmérséklet változását. Fontos infó, hogy a tesztelés során ezeket a próbababákat speciális alsóruhába és sapkába öltöztetik, illetve derékaljat is tesznek a hálózsákjuk alá.

Derékalj

Felső határ: Ez az a hőmérséklet, amin egy átlagos (testalkatú) férfi izzadás nélkül tud aludni. Ekkor nem használja a kapucnit, és a cipzár sincs behúzva a zsákon, illetve a karjait a zsákon kívül tartja. Ha melegebb éghajlatra utazol, akkor ez az érték legyen a mérvadó számodra!

Komfort: Azt a hőmérsékletet jelenti, amelyben egy átlagos felnőtt nő végig tud aludni egy éjszakát. Azért a nők hőérzete alapján határozzák meg ezt a számot, mert ők fázósabbak.

Limit: Azt a legalacsonyabb hőmérséklet jelzi, amely mellett egy átlagos testsúlyú felnőtt férfi még végig tud aludni egy éjszakát. Amennyiben szabad ég alatti alvást tervezel, akkor mindig a hajnalban várható leghidegebb hőmérséklet legyen a limit értéke.

Extrém: Azt a hőmérsékletet jelöli, amelyben egy átlagos testsúlyú nő még képes túlélni egy éjszakát. Ez azonban valóban extrém helyzetet, egy kihűlés közeli állapotot jelöl, és semmiképp sem egy komfortos alvást. Ebben a tartományban csak a túlélésed biztosított.

Természetesen ez a teszt nem tud egy sor egyéni változót figyelembe venni (pl. sátor), a hidratáltsági állapotod, betegségek), ami igen sokat adhat hozzá még a hőérzetedhez.

Ökölszabályként ezért azt javaslom, hogy a komfort hőmérsékleti értékre fókuszálj, és ne az extrém számokat figyeld!

Mivel egyénenként más és más lehet komfort hőmérséklet, ezért érdemes legalább 10 fokot hozzáadni a megadott értékekhez. Így, ha a komfort hőmérsékletnek 0 fok van megadva, akkor 10 fok alatt nem használd már!

Amit tudnod kell: így öltözz fel a hálózsákban!

A hőtartományok kalibrálásához felöltöztetett próbababát használnak a gyártók. Ez azonban nem jelenti azt, hogy neked is több rétegnyi ruhában kell a hálózsákodba bebújni. Amennyiben így tennél, a tested csak a ruha rétegek közötti lévő levegőt lenne képes felmelegíteni, így paradox módon azt tapasztalnád, hogy fázol. Ha nagyon hideg körülmények között kell a hálózsákodat használni, akkor is mindössze egy vékony aláöltözőre és sapkára lesz szükséged. Zokniból se húzz két párat a lábadra, mert ezzel épp magad ellen dolgozol. Hidd el, nem véletlenül tartja magát az mondás a túrázók körében, hogy „ha fázol a hálózsákban akkor vedd le a zoknit”.

Amit nem spórolhatsz meg: a derékalj

A hálózsákok hőtartásának meghatározásakor a derékaljat is használnak a gyártók, és én is azt javaslom, hogy a zsák beszerzésekor vásárolj egyet magadnak! Amikor ugyanis belebújsz a hálózsákodba, a tested alatt lévő összes szigetelőanyagot összenyomod, így itt a zsák szigetelőképessége nem lesz tökéletes. Ezt a hiányt pótolja a megfelelő derékalj, amit szaküzletben tudsz megvásárolni.

Amir érdemes még beszerezned: a hálózsákbélés

Ez egy vékony textilbetét, amibe belebújhatsz, ami ad egy plusz hőérzetet a zsákodban (ennek pedig vészhelyzetben nagyon nagy jelentősége lehet). A bélés védelmi funkciót is ellát: segít abban, hogy ne menjen tönkre hamar. Higiéniai szempontból sem rossz választás, ha beruházol egy bélésbe, mert a zsákot jóval körülményesebb tisztán tartani, ezt viszont csak bedobod a mosógépbe és kész.

De miért készítenek a nőknek külön hálózsákot?

A boltokban a többévszakos típusok mellett kifejezetten hölgyek számára készült hálózsákokkal is találkozhatsz. Mivel a hölgyek – testük vékony zsírrétegének köszönhetően – jobban megtartják testük maghőmérsékletét, ugyanakkor végtagjaik hamarabb kihűlnek, ezért az így kialakuló hőmérsékletkülönbség miatt fázósabbak, mint a férfiak. A női hálózsák alkalmazkodik a női test anatómiájához (keskenyebb vállrésze, de szélesebb csípőrésze van),továbbá kap egy extra szigetelést is, így melegebb a lábrésznél és a felsőrésznél.

A hálózsák alakja is fontos

A hálózsák alakja is nagymértékben befolyásolja azt, hogy mennyire bírja bent tartani a meleget. Ismerd most meg a hálózsákformákat, és hogy melyiket mikor érdemes választanod!

Négyszögletes

Tipikusan a legkényelmesebb, legtöbb helyet biztosító hálózsáktípus. Gyakran teljesen ki is lehet nyitni, így egyszerű takaróként is funkcionál, általában nincs kapucnija. Tágassága miatt gyengébb a hőtartása, emiatt sok testmeleget kienged. Jellemzően a kempinges nyaralásokon veheted hasznát, hiszen mérete és súlya miatt sem praktikus a hátizsákos túrákhoz.

Múmia

Múmia hálózsák

Ez a test alakjához igazodó, a lábrésznél szűkülő hálózsáktípus már jóval kisebb tömeggel rendelkezik, ezért a hátizsákos túrákhoz ideális választás. Legjobb a három szezonban és a téli használatra. Ez a szabás a szigetelést is hatékonyabbá teszi, mert a test és a hálózsák közti levegőmennyiség optimális. Mivel a múmia alak követi a test formáját, tested könnyen felfűti és hatékonyan tud működni. A múmia hálózsákok húzózsinórral vannak ellátva, amelyek segítségével szorosan rögzíthetőek, így biztosítva a megfelelő hőtartást. A múmiazsákok a fejet illetve az arcot is befedő kapucniban végződnek, és jellemzően háromnegyedes vagy feles cipzárral rendelkeznek. A gyártók gyakran látják el ezt a típust tartós vízlepergető bevonattal is. Hátrányaként kell viszont megemlíteni , hogy a szűk szabás miatt kényelmetlen lehet.

Kúpos (fél-múmia)

Ez a zsáktípus átmenetet képez a múmiazsák és a négyszögletes hálózsák között. A múmiazsákhoz hasonlóan ennek is keskenyebb a lábrésze, ugyanakkor nagyobb helyet biztosít a mozgásra, emiatt kissé nehezebb és nagyobb terjedelmű. A nagyobb hely miatt a hőtartása kevésbé hatékony, mint a múmiazsáké, hiszen értelemszerűen több helyet kell felmelegíteni. Kapucnis és kapucni nélküli változatokban is meg tudod vásárolni. Nyáron vagy három évszakban használható

Kettős zsák

A kettős kialakítású hálózsák egyik praktikus verziója, amikor két különálló zsák úgy van kialakítva, hogy kemping vagy túratársaddal akár össze is tudod cipzárazni őket. A kettős hálózsák kétségtelenül legnagyobb előnye, hogy megosztjátok egymással a testhőt, ami messze a leghatékonyabb módja a melegítésnek. Ideális választás pároknak és családoknak a kempinges nyaralásokra.

A hálózsák töltete

A hálózsák lelke a benne rejlő töltetben található, érdemes tehát hosszasabban elidőzni ennél a részletnél.
A töltet biztosítja számodra, azt hogy minél tovább visszatartsa tested hőmérsékletét, és megvédjen a kihűléstől. A töltőanyag fajtája, minősége egyúttal befolyásolja a hálózsák súlyát és azt is, hogy mekkora helyet foglal el például a hátizsákodban.
A hálózsákok kétféle töltettel dolgoznak. Természetes és szintetikus töltetekkel.

A természetes töltet előnyei és hátrányai

A természetes töltet kacsa vagy liba pehelytollat jelent, amelyek kiváló hőszigetelő anyagok. A pehelytoll rendkívül könnyű és jól tömöríthető anyag, és nagy előnye, hogy a tömörítést követően visszanyeri eredeti alakját.

Tudnod kell azonban, hogy a pehelytoll drágább alternatívát is jelent, és sajnos a tollal töltött zsákok nagy hátránya, hogy nagy ellenségük a víz (ha nedvessé válnak, rögvest elveszítik szigetelőképességüket). Emiatt ezeket a hálózsákokat vízálló huzattal vásárolhatod meg, ami természetesen szintén költségessé teszi a vásárlást. Ha viszont száraz, de rendkívül hideg hőmérsékleti viszonyok várnak rád a túrád során, akkor ne is keress tovább! A pehelyzsákok egyértelműen verhetetlenek ilyen viszonyok közepette.

Ha tollal töltött hálózsákra esik a választásod, akkor könnyű, meleg és hosszú élettartamú terméket fogsz választani, amiért – bár mélyen a zsebedbe kell nyúlnod – 20-30 évig is kiszolgál, ha vigyázol rá.

Válassz felelősen! Ha fontos számodra az állatvédelem, és biztos szeretnél lenni abban, hogy etikus hálózsákot választottál, akkor jó tudni, hogy számtalan cég tett és tesz lépéseket ezirányban. A RDS (Responsible Down Standard) vagy TDS (Traceable Down Standard) jelölés szigorú állat-egészségügyi szabványoknak megfelelő tanúsítványokat takar, amely garantálja, hogy az állatokat megfelelő körülmények között tartják, és nem teszik ki fájdalmas és stresszkeltő tevékenységeknek.

A hálózsák-misztikum: avagy a pehelytöltet

Ebből lesz a libatoll

Különböző pehelytöltetetek léteznek, amelyeket szigetelőképességük alapján osztályoznak a gyártók (a Fill power-FP jelölés erre utal a terméken). A különbözőséget az adja, hogy mekkora a töltetnek a tömege, és hogy milyen arányban keveri a gyártó más szigetelőanyaggal. A szigetelőképesség mértékegysége a CUIN, amely azt mutatja meg, hogy egy adott tömegű pehelytöltet mekkora térfogatot (köbhüvelyket) tud kitölteni. Minél nagyobb a termék töltőereje (vagyis minél magasabb ez az érték), annál jobb lesz a választott hálózsák szigetelése és annál kisebb lesz a súlya is, hiszen annál kevesebb toll kell ugyanakkora hőtartomány eléréséhez. Ezt a magas minőséget azonban meg kell fizetni, így a töltőerő növekedésével a termék ára is emelkedik.

Íme egy iránymutató a töltetekhez:
550-600 as töltet
 • ezek a legkedvezőbb árú hálózsákok
 • még viszonylag nehezek
 • kevéssé összenyomhatóak
 • a legtöbb háromszezonos hálózsák legalább 600-os töltési értékkel rendelkezik
650-700 töltet
 • a középkategóriás hálózsákokban használatos
 • ár-érték arányban a legkedvezőbb választást jelentik
700 feletti töltet
 • prémium minőségű hálózsákok
 • ultrakönnyű darabok
 • a legjobban tömöríthetőek
 • a legköltségesebb termékek
 • a négyévszakos hálózsákok töltési besorolása 900-1000 körül lesz
Pehely/ fedő?

Ha tollbéléses hálózsákot szeretnél vásárolni, mindig nézz utána annak is, mekkora arányban tartalmaz a termék pehely- és fedőtollat. Az igazán jó hőtartású és alacsony súlyú zsákok magas pehelytoll és alacsony fedőtoll töltettel rendelkeznek.

Nem mindegy, hogy kerül bele a tolltöltet!

Az, hogy a töltet miként kerül a hálózsákba, szintén nagyban befolyásolja a hőtartományt és a töltet kívánatos mennyiségét is. A tollbélés esetén a hálózsák töltőanyagát úgynevezett cellákba töltik a gyártók, hogy így biztosítsák az anyag egyenletes eloszlását, egyenletes vastagságot adva ezzel a zsáknak. Igen, jól sejted, hogy itt is a részletekben rejlik az ördög. A hálózsák külső és belső felülete között (a héj és a betét anyaga között) válaszfalakat iktatnak be, amelyek biztosítják e két rész állandó távolságát. Ez a megoldás kiváló szigetelést biztosít, de nyilvánvalóan több anyagfelhasználását igényel (így a súlyt is növeli). Komolyabb háromévszakos zsák enélkül el sem képzelhető.

Kisebb súlyúak azok a hálózsákok, amelyek keresztvarrott vagy átmenő varrással készültek, ezeket hidegvarrásnak is hívják, hiszen ezekben nincsenek meg a fent említett válaszfalak. Nyári hálózsákokban megfelelő ez a varrás.

Érdemes tehát minden esetben utána olvasni, hogy az adott zsák milyen technológiával készült, hiszen lehet, hogy kedvezőbbnek tűnik az ár, ugyanakkor élesben igencsak meglepődhetsz, hogy nem azt kaptad, amire számítottál.

Ismerd meg a szintetikus töltet előnyeit és hátrányait!

A szintetikus töltet többnyire valamilyen poliésztert (hollofil, quadrofill, polarguard, thinsulate) használ töltőanyagként és rengeteg előnnyel bír. A pehelytollal ellentétben ez a töltet túléli a nedvességet, miközben nem veszít szigetelőképességéből. Nagyon gyorsan szárad, és – a tolltöltettel ellentétben – ez olcsóbb alternatívát jelent a túrázók számára. Ideális választás első hálózsáknak, ha még nem számítasz rutinos túrázónak, hiszen kevesebb odafigyelést igényel, mint pehelytollas társai.

Ugyanakkor hideg-száraz körülmények között- össze sem lehet hasonlítani pehely nyújtotta szigetelőképességgel, ami klasszisokkal jobb. Hasonlóan alulmarad a tömöríthetőségi versenyben is, vagyis ezek a zsákok több helyet fognak elfoglalni a hátizsákodban. Hátrányuk még, hogy néhány év alatt összeesik a töltet bennük, ami a szigetelőképesség romlását is jelenti egyben. Természetesen a prémium szintetikus töltettel rendelkező zsákok már megközelítik a hasonló pehely hálózsákok nyújtotta előnyöket.

Számtalan technológia létezik, ezek közül neked elsősorban két információt érdemes tudnod a szintetikus töltettel kapcsolatban. Ez pedig a rövid- és összefüggő töltet közti különbség.

Rövidszálú töltet (pl. PrimaLoft, PrimaLoft One, Sierra Design HeatSync)

Sűrűn elhelyezkedő különböző kötéstechnikával összekapcsolt mikroszálakból áll, hogy ezzel csökkentsék a hőveszteséget. Ezek a zsákok jellemzően rendkívül puhák és rugalmasak, és könnyedén összetömöríthetőek csomagoláskor. Hátrányuk viszont, hogy egy idő után a szálak széthúzódhatnak, ezért úgynevezett hideg pontok alakulhatnak a ki a hálózsákban, ahol problémás lesz a hőtartóképesség. Ez a töltet nem biztosít hosszú tartósságot a terméknek.

Összefüggő töltet (pl. Climashield, PrimaLoft Infinity)

Erős, tartós és folytonos szálakból álló, vastagabb, de levegős lemezréteget jelent. Ezt az összefüggő táblaanyagot többféleképp rögzítheti a gyártó a zsákban. Az egyik megoldás, hogy a nagy lapot kisebbekre vágják, és ferdén átlapolva varrják hozzá a hálózsák külső héjhoz valamint a belső anyaghoz. Ez esetben a lapok zsindelyszerűen átfedik egymást.

Olyan megoldás is létezik, hogy kettéválasztják a szigetelőanyagot, és a felsőt a külső héjhoz, míg az alsót a belsőhöz varrják. Mivel ilyenkor van egy válaszfal a két szigetelés között, ezért ez a megoldás még ideálisabb a hőtartás szempontjából. A rövid szálú töltethez képest ez a töltet kissé merevebb és kevésbé lehet összenyomni. Ugyanakkor mivel rendkívül strapabíró, így a töltet kevésbé törik, és a hőtartása is jobb, hiszen nem alakul ki csomósodás.

A hálózsák legfontosabb paramétereit immár bemutattam, de mindenképp bemutatok még neked néhány aprónak tűnő, ugyanakkor fontos szempontot, amit a hátizsákodon érdemes megvizsgálni vásárláskor!

Cipzár

A jobbos cipzárral rendelkező hálózsák cipzárja a jobb oldalon, míg a balosé a bal oldalon található. És te melyiket válaszd? Általában a jobbkezes emberek a jobbost, míg a balkezesek a balost választják automatikusan, de ez nem feltétlenül jó.
Amikor a hátadon fekszel és reggel szeretnéd magad kiszabadítani a zsákból, sok esetben könnyebb lesz, ha az ellentétes oldalon lévő cipzárhoz nyúlsz, és nem a domináns oldaladon lévővel vesződsz. Vagyis ha jobb kezes vagy, a bal cipzáras, míg bal kezes vagy a jobb cipzáras lehet ideálisabb választás. Ha a boltban teszteled a zsákodat, érdemes ezt is kipróbálnod tehát!

A duplakocsis cipzárak azért nagyon jók, mert ha nagyon meleged lenne, akkor könnyedén tudsz egy kis szellőztető nyílást nyitni.

Sajnos a cipzár amilyen nagy praktikum a hálózsákon, olyannyira nagy bosszúság forrása is lehet. A hőveszteség egy része ugyanis itt történik meg. Ezt úgy küszöbölik ki a gyártók, hogy bebújós zsákokat vagy nagyon rövid nyitható résszel rendelkező hálózsákokat készítenek. Amikor alszol, akkor a lábad lesz a legnagyobb veszélyben, hiszen ez lesz a leghidegebb. Extrém zsákoknál ezért tapasztalhatod azt, hogy vagy nem tesznek rá cipzárat vagy csak kétharmados cipzárral vásárolhatóak meg, amelyek a felülről nyithatóak. Nos, nyilván ennek ára van: méghozzá a kényelemből kell lejjebb adnod az igényeidből.

A gyártók másik része cipzárfedő takarófülekkel igyekszik ellensúlyozni a hőveszteséget. Ez a három- illetve négyévszakos zsákokban mindenképpen fontos tartozék. Amikor megvizsgálod a hálózsákodat a boltban, azt javaslom, hogy mindenképp teszteld, hogy ne akadályozza a fül a cipzár fel-és lehúzását!

További kényelmi extrák

Shell anyagok: Olyan külső anyag, amely tartós poliészterből vagy nejlonból készül, tartós vízlepergető (DWR) bevonattal rendelkezik, hogy megvédje a szigetelés belső felületét a nedvességtől.

Hőgallér: A hálózsák hőtartó képességét növeli a vállmagasságban elhelyezett, hurka alakú összehúzható hőgallér. Hideg időben, kinti alváshoz készült zsákokban nagyon fontos tartozék, de azoknak is jól jöhet, akik gyakran fészkelődnek alváskor. Az ő esetükben ugyanis a gyakori mozgás kifelé pumpálja a meleg levegőt, amit a gallér kiválóan megakadályozhat.

Kapucni: Minél alacsonyabb hőmérsékleti besorolását találsz a zsákon, annál valószínűbb, hogy kapucni is lesz rajta. Ez azért fontos, mert a testhőnk akár 50 százalékát is elveszíthetjük a fej-nyak környékén, a jól illeszkedő kapucni pedig ezt akadályozza meg. Vásárláskor ezt is húzd a fejedre és teszteld, hogy megfelelő-e a mérete, kényelmesen be tudod-e állítani magadnak.

Zsebek: Jó, ha a zsákon van egy belső zseb, amibe belerakhatsz olyan apróságokat mint az órád, mobiltelefonod, kis lámpád vagy számodra fontos értékek.
Szúnyogháló: Megvéd a rovarok, szúnyogok ellen.

Derékalj zseb: A hálózsák alján kialakított zseb, amelybe bele lehet csúsztatni a derékaljadat, így alváskor nem forogsz le róla.

A hálózsák karbantartása

A hálózsákot a túrák, kempingezés alatt a saját kompressziós zsákjában tartsd! Arra azonban ügyelj, hogy ne cipzárazd be, mert ezzel rövidítheted a cipzár élettartamát.

Otthon mindig kinyitva, lehetőleg felfüggesztve tárold vagy tedd jól szellőző, nagy méretű zsákba! A hálózsákot ne tárold nedves, hideg helyen!

A hálózsákot csak végszükség esetén mosd, mert minden egyes mosással tömörödhet a töltete! Mosáskor csakis a gyártó által javasolt mosószert használd!

Ha a hálózsákod a használat során átnedvesedne, ki kell szárítani!

 

Ralf.hu hálózsák teszt győztesek

További termék útmutatók Sport témakörben