TOP motoros csizmák (2022)

Motoros csizma vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb motoros csizmát.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

Ha motoros felszerelésekről és védelemről van szó, akkor elsőre mindenkinek a bukósisak jut eszébe. Nem csoda, hiszen az egyik legfontosabb testrészünket védjük vele. Nem szabad azonban megfeledkeznünk a kirakós többi darabjáról sem. Különböző statisztikák szerint a motoros balesetekben elszenvedett sérülések 20-30 %-a a lábfejet vagy a lábszárat érinti. A lábfejünk és a bokánk nagyon sérülékeny területek, amik egy esésnél nem csak az aszfalttal találkozhatnak, de a motor néhány mázsás fém teste is veszélyezteti őket.

A fentiekből láthatod, hogy a megfelelő motoros csizma viselése legalább olyan fontos, mint a bukósisak vagy a motoros kabát. Ezeknek a lábbeliknek sok különböző feladatnak kell egyszerre megfelelniük. Nem csak az esetleges horzsolásoktól és ütésektől kell megvédeniük a lábunkat, de az időjárási viszonyokkal szemben is ellenállónak kell lenniük. Emellett természetesen a kényelem és a stílusos külső is fontos szempontok.

Amikor megérkezel valahova a motoroddal szinte mindig leveszed a bukósisakot, majd a kesztyűdet és végül sokszor a kabátodat is. A csizma azonban az egyetlen olyan darab, ami a motorról leszállva is rajtad marad, így nagyon fontos, hogy ne csak a motoron ülve legyen kényelmes, de sétálni is tudj benne. Ha munkába mész, akkor ez fokozottan igaz, hiszen nem feltétlenül fogsz váltás cipőt hordani magaddal, ilyenkor olyan csizmát kell nézned, amit egész nap szívesen viselsz és nem fogsz benne bután mutatni az irodában sem.

Láthatod, hogy nem egyszerű a választás, ha motoros csizmát vásárolnál. Számtalan különböző modellel találkozhatsz majd és alaposan végig kell gondolnod, hogy mik lesznek számodra a legfontosabb tulajdonságok, amikből nem engedsz majd. A következő útmutatóval és néhány kiemelt termékkel ebben a döntésben szeretnék a segítségedre lenni.

Motoros csizma toplista

Termék névKépFőbb előnyökMotoros csizma ár
W-Tec NF-6090 motoros csizma W-Tec NF-6090 motoros csizma
 •  Elegáns, nőies kialakítás
 •  Strapabíró bőr és rugalmas elemek
 •  Kényelmes viselet
aktuális ár
W-Tec Viper WP motoros csizma W-Tec Viper WP motoros csizma
 •  Légáteresztő kialakítás
 •  Vízálló membránok
 •  Kényelmes, stabil viselet motoron vagy erdei ösvényen egyaránt
aktuális ár

Motoros csizma tesztek, vélemények

A következő motoros csizmákat különböző szempontok alapján válogattam össze, ügyelve arra, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelő modellt. Legyen szó crossmotorozásról, túramotorozásról vagy egyszerű utcai vezetésről, ezek a lábbelik kielégítik majd minden igényedet.

W-Tec NF-6090 motoros csizma
W-Tec NF-6090 motoros csizma

Magassarkú női motoros csizma

 •  Elegáns, nőies kialakítás
 •  Strapabíró bőr és rugalmas elemek
 •  Kényelmes viselet
aktuális ár

Nem feledkeztem meg női olvasóinkról sem, így a listán helyet kapott egy kifejezetten hölgyek számára kialakított motoros csizma is. Minőségi bőrből készült, amit rugalmas panelek egészítenek ki a jobb mozgásszabadság érdekében. Hosszú szára és a cipzár, tépőzár kombinációja stabil tartást és kényelemes rögzítést biztosítanak.

Az elegáns kivitelezés mellett magasított sarok teszi teljessé a nőies dizájnt, az olajálló talp és a saroknál található fényvisszaverő elemek pedig az elengedhetetlen motoros funkciókat hozzák el. A csizma belsejében puha, nedvszívó bélés található, ami melegebb időjárásban is kényelmes viseletté teszi a lábbelit.

A csizma hátránya a beépített protektorok hiánya, ami miatt agresszívabb motorozáshoz sajnos nem ajánlott. Ha azonban utcai vezetéshez keresel egy csizmát, amit a motorról leszállva is szívesen viselsz, akkor megtaláltad a tökéletes megoldást.

Előnyök:

 •  Elegáns, nőies kialakítás
 •  Strapabíró bőr és rugalmas elemek
 •  Kényelmes viselet

Hátrányok:

 •  Kevesebb védelmi funkcióval rendelkezik
W-Tec Viper WP motoros csizma
W-Tec Viper WP motoros csizma

Motoroscsizma és túrabakancs

 •  Légáteresztő kialakítás
 •  Vízálló membránok
 •  Kényelmes, stabil viselet motoron vagy erdei ösvényen egyaránt
aktuális ár

Toplistánk utolsó helyezettje egy olyan lábbeli, ami egyesíti magában az outdoor és túrabakancsok és a motoros csizmák minden jó tulajdonságát és mindezt kifejezetten baráti áron teszi.

A bakancs kialakításából is látható, hogy azt túrázásra és kirándulásra tervezték. A vastag, olajálló talp, a magas szár és a fűzős rögzítés stabil tartást adnak a bokának. Szintetikus bőrből készült és HIPORA membránokat tartalmaz, így nem csak vízálló, de légáteresztő is. Kényelmes viselet nem csak esős, de akár meleg időben is. A perforált panelek pedig további légáteresztést biztosítanak.

A tartósságról a dupla varrások, a strapabíró anyagok és az YKK cipzárak gondoskodnak, a boka és az orr rész pedig megerősítést kaptak. A masszív bakancs védi a lábat a motoron és a talajon is, emellett pedig bármilyen időjárási viszonyban kellemes viseletet jelent.

Előnyök:

 •  Légáteresztő kialakítás
 •  Vízálló membránok
 •  Kényelmes, stabil viselet motoron vagy erdei ösvényen egyaránt

Hátrányok:

 •  Kettős funkciója miatt a motoros csizma funkció kevesebb hangsúlyt kapott

Milyen motoros csizmát vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

Mielőtt kitalálod, hogy pontosan melyik modellre lesz szükséged számos kérdést kell majd feltenned magadnak és végiggondolnod. Milyen típusú motort vezetsz? Milyen utakon mész? Milyen időjárásban? Csak a motoron fogod viselni a csizmát vagy sétálsz is benne? Egész évben motorozol vagy csak bizonyos évszakokban? Ez csak néhány kérdés kiindulási alapnak. Mire az útmutató végére érünk, kialakíthatod majd a saját preferenciáidat és azok alapján kiválaszthatod a számodra legmegfelelőbb motoros csizmát.

Kényelem vagy védelem? Muszáj választani a kettő közül?

A motoros csizmák világában létezik egy skála. Az egyik végén a kényelem található és a rugalmasság, a másik oldalon pedig a biztonság és a védelem. A skála egyik vége az egyszerű edzőcipő, ami kényelmes az utcán és a motoron egyaránt, azonban az égvilágon semmilyen védelmet nem nyújt a lábunknak. A skála másik oldalán találhatóak a gyorsulási motoros és motocross csizmák, amiken akár egy tankkal is átmehetnél, cserébe a motorról leszállva kényelmetlenek és úgy nézel majd ki bennük, mint egy birodalmi rohamosztagos. Azt, hogy a számodra megfelelő választás hol helyezkedik el a skálán, neked kell majd eldöntened.

Az utóbbi években szerencsére kezd megszűnni ez a lineáris eloszlás, köszönhetően a gyártók innovációinak. Nem csak új anyagok jelennek meg, de új technológiák is, amik a kényelmes, utcán is hordható csizmákat is erős védelemmel képesek ellátni. Ezek az anyagok és gyártási folyamatok azonban nem olcsók, így a csizmák ára is magasabb lesz.

Nem elég ha veszek egy sima bőrcsizmát vagy munkavédelmi csizmát?

A versenymotoros vagy motocross csizmák és egy egyszerű munkavédelmi bakancs között egyértelmű és szembeötlő különbségek vannak. Ez nem feltétlen mondható el a kevésbé agresszív dizájnnal rendelkező utcai viseletre szánt motoros csizmákról, emiatt gondolhatjuk azt, hogy nincs is köztük különbség. Felmerülhet, hogy csak azért kell többet fizetned egy csizmáért, mert azt motoros csizma megnevezéssel árulják vagy a márka miatt.

Ezeknél a lábbeliknél sok minden múlik a felépítésen és a kialakításon, amikből nem feltétlen látszik minden első ránézésre. A munkavédelmi bakancsok nincsenek felkészítve a nagyobb ütésekre vagy az aszfalt okozta horzsolásokra. A hagyományos bőr bakancsokról és csizmákról is elmondható ugyanez. Ezek sokszor kevésbé ellenálló vagy vékonyabb bőrből készülnek és nem tartják elég stabilan a bokát.

A motoros csizmák úgy lettek kifejlesztve, hogy az úton felmerülő problémákkal szemben megállják a helyüket. Legyen szó horzsolásokról, ütésekről, időjárásról. Sok olyan funkcióval rendelkeznek, amik ránézésre nem is láthatóak. Ilyenek például a beépített protektorok, a bokát tartó rendszerek, csúszásmentes, olajálló talp, dupla vagy akár tripla varrások.

Igaz, hogy a motoros csizmák drágábbak, mint hagyományos társaik, de az is biztos, hogy ez nem ablakon kidobott pénz. Azok az anyagok és gyártási technológiák, amik képesek túlélni egy balesetet, nem olcsók; de még mindig olcsóbbak, mint egy kerekesszék.

A motoros csizmák típusai

Attól függően, hogy milyen környezetben motorozol különböző csizmákra lesz szükséged. Más lábbelit fogsz viselni a motocross pályán, mint gyorsulási motorozáshoz vagy a hétvégi túrán, esetleg munkába menet reggelente. A következő pár bekezdésben szeretném bemutatni a nagyobb kategóriákat. Ezek között néhol van átfedés és egyes csizmákat nehéz elhelyezni egy-egy kategóriában, ez az összefoglaló inkább egyfajta kiindulási alap.

Rövid szárú csizmák

Bőrből készült rövid szárú motoros csizmát viselő férfi ül a motorján

Ezek a csizmák a legegyszerűbb megoldást jelentik. Kinézetre hasonlítanak a hagyományos bakancsokra, sokszor akár az edzőcipőkre is. Kényelmes viseletet jelentenek a motoron és az utcán egyaránt. Néhány modell kifejezetten stílusos és remekül megállják a helyüket akár napközben a munkahelyen is. Azoknak ajánlanám, akik nem vezetnek kifejezetten veszélyes helyzetekben és valószínűleg egész nap a motoros csizmájukat fogják hordani.

Bár koránt sem rendelkeznek olyan szintű védelemmel, mint hosszabb társaik, azért még mindig sokkal biztonságosabb választást jelentenek, mint egy mezei tornacipő. Takarják a bokát, így valamennyire megtartják azt és előfordulhat egy-egy rejtett protektor is. Az orrban is gyakran található valamilyen megerősítés, ezek is általában rejtettek.

Ahogy a stílusuk, úgy a rögzítési módjuk is igen változatos lehet. Találkozhatsz fűzős kivitelezéssel, tépőzárral, cipzárral és csatokkal is. A fűző sokszor takarva van, hogy ne akadjon bele a motorba és ne kötődjön ki vezetés közben.

Készülhetnek szövetből vagy bőrből is, ennek függvényében változik a vízállóságuk és a szellőzésük is.

Túramotoros csizmák

Fiatal nő motoros csizmában motor mellett áll

A hagyományosabb stílusú motoros csizmák általában ebbe a kategóriába esnek. Hosszú szárral rendelkeznek és legtöbbször erős bőrből készülnek, ami már magában jó védelmet biztosít. A külsejük lehet látványosabb vagy szolidabb, de a legtöbb esetben nyugodtan viselheted őket az utcán is, hiszen sétálás közben sem lesznek kényelmetlenek.

Tulajdonságaik nagyban változhatnak. Néhány csizma teljesen vízálló, mások kiválóan szellőznek, és a védelemben is elég változatos képet láthatunk. A széles választéknak köszönhetően biztos, hogy megtalálod majd a számodra megfelelő kombinációt.

Rögzítésük legtöbbször cipzárral történik, aminél érdemes figyelni, hogy megfelelően el legyen takarva, nehogy a balesetnél sérülést okozzon. Vannak olyan modellek, amiket csak fel kell húznod a lábadra, arra azonban figyelj, hogy ha könnyű felhúzni, akkor könnyebben is esik le a lábadról egy balesetnél.

Sport-túra csizmák

Ezek a lábbelik a gyorsulási motoros csizmákra hajaznak, azonban kevésbé agresszív dizájnnal és valamivel kevesebb védelemmel rendelkeznek. Rugalmasabb az anyaguk is, így nem annyira kényelmetlen bennük a séta, mint nagyobb testvéreikben.

Az elsődleges szempont a rugalmasság, hogy számos különböző szituációban és időjárási viszonyban megállják a helyüket. Általában bőrből készülnek, de találhatunk szövet kiegészítéseket és műanyag vagy fém protektorokat is. A kényelem is elengedhetetlenül fontos ebben a kategóriában, hiszen általában hosszabb utakon fogjuk viselni őket.

Az időjárással szembeni ellenállás is legalább ennyire lényeges, ezért szinte mindig kapnak valamilyen vízálló réteget és a szellőzésük is kiváló. A csúszásmentes, olajálló talp is alapfelszereltség, a csizma lábán pedig gyakran találkozhatsz egy extra bőrréteggel, ami a váltó használatát teszi egyszerűbbé.

Ezek a csizmák nem néznek ki úgy, mint egy középkori páncél, azonban mégis jó védelmet nyújtanak a környezeti hatásokkal szemben és baleset esetén is.

Versenymotoros csizmák

A motoros csizma fontos szerepet játszik a sérülések elkerülésében

A gyorsulási motorozás az egyik legveszélyesebb sport, ahol ha esel akkor magas sebességnél és szinte biztos, hogy betonra érkezel majd. Nem csoda tehát, hogy a versenymotoros csizmák a legmagasabb szintű védelemmel rendelkeznek és a gyártók a legújabb technológiákat használják fel, hogy megvédjék a motorosokat.Legyen szó extra erős bőrről, kemény vagy rugalmas műanyagokról, fémről vagy különböző modern kompozit anyagokról, mindent bevetnek a tökéletes csizma létrehozásakor.

Természetesen minden ilyen lábbeli hosszú szárral rendelkezik, és a legtöbbször kemény tartást biztosítanak. Emiatt sétálásra szinte alkalmatlanok, cserébe nagyon kényelmesek a motoron és kiváló védelmet nyújtanak. A motor szabad irányítását a hajlékonyabb talpak biztosítják.

Nagyon fontosak a különböző védőmodulok és protektorok. Egy-egy kanyarban akkor is az aszfalthoz érhet a lábad, ha nem esel el a motorral. A bokáknál, a sarkaknál, az Achilles-nél, a sípcsontnál, a lábujjaknál és a talpnál egyaránt erős védelemre van szükség. Ezek az alkatrészek szinten minden esetben gyorsabban használódnak el, mint maga a csizma, ezért cserélhetőek.

Ahogy számos különböző anyagot használnak fel, úgy a rögzítésnél is igyekeznek általában a legbiztonságosabb kialakítást alkalmazni, legyen szó fűzőről, csatokról vagy tépőzárakról. Általában a fentiek valamilyen kombinációjával találkozhatsz.

Motocross csizmák

Crossmotorozó emberek motoros csizmában

Ezek a csizmák jelentik a tápláléklánc csúcsát. Off road motorozásnál sokszor fog a lábad találkozni a talajjal, hiszen erre gyakran a motor irányításához is szükség van. Emiatt elengedhetetlen az erős védelem, a szilárd kialakítás és a kiemelkedő ellenálló képesség.

Az agresszív dizájn és a látható protektorok itt nem elvesznek, hanem hozzáadnak a csizma stílusához. A birodalmi rohamosztagosok gyakran megirigyelhetnek egy-egy motocross csizmát. A felhasznált anyagok között itt is megtalálhatsz mindent és bármit, ami segít megvédeni a lábad. Erős bőrök, különböző modern műanyagok, fém és kompozit anyagok. Fontos, hogy a csizma minden része megfelelő védelmet kapjon, cserélhető protektorokat találhatsz szinte mindenhol. Gyakori a belső keret is, ami masszívan tartja a lábat és a bokát, megvédve a kicsavarodástól és a természetellenes mozgásoktól. A belső oldal is védett, hiszen a motorral is gyakran találkozhat a lábad, amit így az ütésektől és a hőtől egyaránt védeni kell.

Fontos a környezettel szembeni védelem is. Minden esetben vízállóak és a vádli körül összeszorulnak, hogy ne menjen bele a homok és a föld. A rögzítéseknél szíjakat és csatokat alkalmaznak, hiszen a cipzárak könnyen eltömítődnek sárral.

Az úgynevezett dual sport csizmák a motocross csizmák egyszerűsített változatai, amik bőven rendelkeznek védelmi funkciókkal, azonban szakítanak az agresszív dizájnnal és a merevséggel, így valamennyire alkalmassá válnak utcai viselésre és sétálásra is.

A motoros csizmákhoz felhasznált anyagok

A bőr még mindig az egyik leggyakrabban látott anyag nem csak a hagyományos csizmáknál, de a modern versenymotoros és motocross csizmáknál egyaránt. Nagy előnye, hogy magas szintű természetes védelmet nyújt. Gondoljunk csak a középkorban használt bőrpáncélokra. Ellenálló a vágásokkal, dörzshatásokkal szemben is, ugyanakkor mivel rugalmas, ezért képes tompítani a hirtelen ütések és erőbehatások energiáját is. A motoros lábbelikhez felhasznált bőr általában erősebb és vastagabb, mint amivel a hétköznapi cipőknél találkozhatsz. Hátránya, hogy kevésbé ellenálló a környezeti hatásokkal szemben, ezért elengedhetetlen mellé valamilyen vízálló kezelés.

A modern csizmákon gyakran láthatunk különböző szöveteket és műanyagokat is. Ezek általában speciálisan kifejlesztett légáteresztő, vízálló és strapabíró anyagok. A Gore-tex és a kevlár biztos ismerősen hangzanak mindenkinek, aki foglalkozott már motoros holmikkal.

A motoros csizmák kialakítása

Ahhoz hogy egy lábbeli jó minőségű legyen nem elég a legmodernebb anyagokat felhasználni, de azokat jól is kell összerakni. A legtöbb motoros csizmánál emiatt dupla vagy tripla varrásokkal találkozhatsz. Nem ritka a dupla rétegben használt bőr sem a durvább bánásmódhoz szokott területeken vagy akár műanyag, fém borítások.

A talp és a csizma rögzítése is többféle módon történhet. A varrás általában jobban tart, mint a ragasztás és meg van az a nagy előnye, hogy a talp könnyedén cserélhető, így ha az el is használódik, még nem kell kidobnod az egész csizmát.

Ha meg akarod védeni a csizmád felületét és növelni akarod a motorbicikli kezelhetőségét is, akkor érdemes olyan lábbelit nézned, aminél a lábfej rész rendelkezik egy extra réteg csúszásmentes bőrrel. Ez segít majd kezelni a váltót és megóvni a csizma bőr felületét.

A szellőzés is fontos szempont, főleg ha nyáron ülsz motorra. A perforált bőr, mesh vagy különböző lélegző textilek jó megoldást jelenthetnek erre. A Gore-tex anyag például átengedi a levegőt és a belső oldalon található párát, de a külső esővizet már nem.

Ha a csizma rendelkezik cipzárakkal, akkor bizonyosodj meg róla, hogy azok el vannak takarva, ugyanis itt befolyhat a víz, befújhat a szél és egy-egy szabadon lévő cipzár akár balesetveszélyes is lehet.

A magasabb sarokrésszel rendelkező lábbelik néha kényelmetlenek lehetnek, ahogy felfekszenek a pedálra, hiszen limitálják a láb mozgásterét. Ahhoz hogy ezt elkerüld, érdemes lehet felpróbálnod a csizmát vásárlás előtt és felülni benne a motorodra, ha ez lehetséges.

A kivehető bélés vagy belső csizma egy nagyon hasznos kiegészítő, amivel főként a motocross és verseny csizmákban találkozhatsz. Ez a belső réteg nem csak könnyen mosható és tisztítható, de abban is segít, hogy a lábbeli jobban igazodjon a lábad formájához és kényelmesebbé váljon.

Milyen magas legyen a csizma szára?

Érintettük már ezt a témát, de szeretném külön kiemelni, hogy mennyire fontos a megfelelő hosszúságú csizma. Ha nem takarja a bokádat a lábbeli, akkor akár egy egyszerű tornacipőt is felvehetsz. A bokának szüksége van a megfelelő tartásra. Egy esésnél olyan irányokba csavarodhat a lábad, ami nem természetes. Ilyenkor a leggyengébb rész fogja először megadni magát, ami az ízület. Egy jó kialakítású, megfelelő erősségű és hosszúságú csizma segíthet ettől megóvni a lábadat. A magasabb szárú csizmák pedig a sípcsontnak is védelmet nyújtanak.

Különböző rögzítési módok

A motoros csizmák rögzítésénél gyakran alkalmaznak fűzőket, tépőzárakat, csatokat és cipzárakat is. A legtöbb opciónak meg van a maga létjogosultsága és sokszor a legjobb megoldásokat a fentiek valamilyen kombinációja adja.

Ha fűző található a csizmán, akkor jó ha az rejtett, hiszen senki sem szeretné, ha vezetés közben kikötődne és a cipőfűző beakadna a motor alkatrészei közé. Nagy előnye a fűzős megoldásnak, hogy pont annyira tudod vele szorosra húzni a csizmát, amennyire számodra kényelmes.

A szíjak és csatok kombinációja is kiváló megoldás, amit motocross és versenycsizmáknál gyakran alkalmaznak. Ezek nem oldódnak ki akkor sem ha magas sebességnél esel el velük.

Már említettem, hogy a cipzáraknak legtöbb esetben fedett helyen kell lenniük. Ezzel nem csak a baleseteknél véded magad, de a vízzel és széllel szemben sem lesz sérülékenyebb a lábbeli.

A csizmák talpa

Fontos elem a talp, ami jó példa arra, hogy mennyi olyan fejlesztés kerül egy motoros csizmába, amiket szabad szemmel sokszor nem is láthatsz. Szinte minden esetben valamilyen csúszásgátlós, olajálló anyagból készülnek. Ez a sokszor nedves utakon történő manőverezéshez elengedhetetlen. A talp mintázata is rásegíthet erre, ahogy az autóknál gumijánál is különböző barázdákat találhatsz, úgy ezek is alaposan kikísérletezett és átgondolt kialakítással rendelkeznek.

Fontos, hogy a csizma talpa jól felfeküdjön a pedálra és irányítani tudd vele a motort. Ebből a szempontból a puhább talpak jobban teljesítenek, azonban könnyebben el is használódnak. Erre jelent megoldást a cserélhető vagy varrt talp, így nem kell a csizmát kidobnod, ha a talp elhasználódott.

A talpba különböző biztonsági funkciók is kerülhetnek, mint például a sarokban elhelyezett ütéselnyelő réteg, ami kíméli az ízületeket. Ez jól jöhet mindenféle csizmában, de crossmotorozásnál például egyenesen elengedhetetlen. Egy jó motoros csizmával szemben követelmény, hogy a talp ne törjön el, ha két oldalról összenyomod. Ez azért fontos, mert a motor nehéz teste sokszor landolhat a lábfejed oldalán egy esésnél, de ha a cipő elbírja ezt a súlyt, akkor képes lesz megvédeni azt.

A megfelelő méret

Ha van ilyen, akkor mindig nézd meg a gyártó saját méretezési táblázatát. Ha nincs, akkor általában a hagyományos cipőméretek segítenek majd eligazodni. Lehetséges, hogy egyes csizmák az Egyesült Államokbeli méretezést használják majd.

Amikor a csizmák méreteit nézed meg, ne feledkezz meg a zoknidról sem. Ha vastag zokniban szoktál motorozni, akkor érdemes lehet abban a zokniban felpróbálnod a kiszemelt csizmát. Illetve arról se feledkezz meg, hogy a bőrből készült csizmák bizonyos fokig be fognak törni és felveszik a lábad formáját.  Ha internetről rendelsz, még akkor próbáld fel a lábbelit, amíg a futár ott van. A legtöbb cég ingyenesen cserél méretet, de egy csomó plusz levelezéstől kíméled meg magad, ha rögtön kiderül, hogy másik méretre lesz szükséged.

A motoros csizmák fel és levétele általában körülményesebb, mint egy hagyományos edzőcipőé. Ez egyrészt kényelmetlenség, másrészt viszont egy balesetnél pont ilyen nehezen fog lejönni a lábadról a csizma. Szerintem ez egy jó üzlet.

Biztonság és védelem

Férfi a naplementében motoron motoros csizmában

Nem maradhat ki a legfontosabb téma sem az útmutatónkból, a motoros csizmák által nyújtott védelem. A kinézet, a kényelem és az ár mind másodlagosak, ehhez képest. Az egyetlen ok, amiért drágábban vásárolsz motoros csizmát, hogy megvédje a lábadat. Szerencsére ezt a gyártók is tudják és mindent megtesznek, hogy az adott árkategóriában elérhető legjobb védelmet biztosítsák számodra, legyen szó látható vagy rejtett funkciókról.

A legszembetűnőbb megoldást természetesen a külső protektorok jelentik. Ezek az érzékenyebb és veszélyeztetettebb részeken találhatóak vagy crossmotoros csizmáknál szinte mindenhol. A lábujjak, a talp, a sarok, a boka és a sípcsont szinten minden esetben fontos terület, ahol egy-egy protektor igencsak megnöveli a biztonságérzetet.

A lábujjakat és a sarkat általában valamilyen kemény vagy félkemény merevítés védi, ami körülöleli a sérülékeny részeket. Elsőre a munkavédelmi cipők vagy acélbetétes bakancsok fém betétei juthatnak eszünkbe, azonban sokkal gyakrabban használnak valamilyen műanyagot. Ez nem csak könnyebb súllyal rendelkezik, de jobb védelmet is nyújt, hiszen a műanyag rugalmas és képes elvezetni az ütések erejét. Meghajlik, majd visszaáll eredeti helyzetébe. Ezzel szemben a fém nem képes visszanyerni az eredeti formáját, így könnyebben behorpadhat, összegyűrődhet, rosszabb esetben akár a lábunkat is bezárhatja. A fentiek mellett fontosak a külső részen található sliderek is, amik fémből vagy műanyagból is készülhetnek és ezek találkoznak első körben a betonnal vagy földdel. Megvédik nem csak a lábat, de a csizma anyagát is az elhasználódástól.

A talpról már írtam korábban. Nagyon fontos, hogy oldalirányú erő hatására ne törjön el, hiszen ez fogja megvédeni a lábadat az ütésektől és az esetleg ráboruló motor súlyától.

A bokarészeken általában külső vagy a csizma bőrrétegei közé rejtett belső protektor található. Ez egy formára alakított műanyag lemez, ami képes ellenállni az ütéseknek. Alatt általában valamilyen puha hab réteg található, ami további védelmet nyújt a sérülékeny ízületeknek.

Kevésbé láthatóak, de ugyanolyan fontosak a bokát és a lábfejet tartó merevítések. Ezek különböző kialakítással rendelkeznek csizmáról-csizmára. A motocross és versenycsizmák általában rendelkeznek valamilyen megoldással. A lényeg, hogy abban a tartományban tartsák a bokát és a lábfejet, amire az ki lett találva. Egy balesetnél könnyen kifordulhat a lábunk vagy túlságosan előre, esetleg hátra hajlik. Az ilyen és ehhez hasonló sérüléseket hivatott kivédeni ez a merevítés, ami jó esetben a csizma talpától egészen a láb hátsó oldalán végig fut.

A különböző védelmi funkciók a lábbelik típusától függően változnak. Egyes modellek csak vastagabb bőrt tartalmaznak, mások pedig teljes páncélzattal rendelkeznek. Ezek a protektorok különböző modern anyagokból készülhetnek, legyen szó kevlárról, szénszálas vagy más kompozitokról vagy erős, strapabíró, ugyanakkor rugalmas műanyagokról. Fontos, hogy vásárlás előtt bizonyosodj meg a megfelelő CE tanúsítványok meglétéről. Ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább kérdezz ár az eladónál.

A biztonsághoz hozzátartozik a megfelelő láthatóság is, ami egy szerencsétlen balesetnél már nem sokat jelent, azonban segíthet megelőzni azokat. Sok csizma rendelkezik valamilyen hi-viz láthatósági résszel. Ezek lehetnek csíkok vagy nagyobb részek is. Ha nem szeretnél neon színekben pompázni, akkor néhány gyártónál találhatsz olyan megoldásokat is, amik csak reflektorfény hatására lesznek láthatóak, egyébként szinte észrevétlenek. Arra érdemes odafigyelni, hogy a láthatósági csíkokat ne takarja el a nadrágunk szára, mert akkor semmi hasznuk nem lesz.

Ralf.hu motoros csizma teszt győztesek

További termék útmutatók Sport témakörben