TOP televíziók (2022)

Televízió vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb televíziót.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

A televízió a legtöbb háztartásban még mindig az egyik legfontosabb szórakoztató elektronikai eszköz. Így kifejezetten jó hír, hogy az utóbbi néhány évben sokkal megfizethetőbbek lettek már a jobb minőségű készülékek is, és a belépő kategória is sokszor szuper minőséget képes nyújtani.

Mindazonáltal a megfelelő televízió kiválasztása minden eddiginél nehezebb lett, hiszen szó szerint több százféle modellel találkozhatsz a piacon. Emellett rengeteg olyan technikai kifejezéssel dobálóznak a gyártók és viszonteladók, amiket laikusként nem feltétlen ért az ember.

A következő útmutatóból mindent megtudhatsz a televíziókról és arról, hogy hogyan választhatod ki a számodra legmegfelelőbb modellt.

Televízió toplista

Termék névKépFőbb előnyökTelevízió ár

Televízió tesztek, vélemények

Ahogy azt már megszokhattad, most sem maradhatnak el a személyes kedvenceim és ajánlásaim. Ezeket a televíziókat úgy válogattam össze, hogy mindegyik kiváló minőségű és ár-érték arányú modell legyen. Függetlenül attól, hogy 50 ezer vagy 500 000 forintot szeretnél elkölteni, vagy, hogy FullHD, 4K, esetleg 8K televíziót keresel.

Milyen televíziót vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

Gondolom a televíziókat senkinek nem kell bemutatnom. Mindannyian találkoztunk már ezzel a szuper találmánnyal és tudjuk, hogy mire való.

TV kanapé

Amit érdemes megemlíteni, hogy az utóbbi időben rengeteg olyan technológia újítás és apróság jelent meg, amik megnehezíthetik a választást, főleg laikusok számára. Ebben az útmutatóban közérthető módon járjuk majd körül ezeket a tudnivalókat. Így a végén te is könnyedén megtalálhatod majd a számodra legmegfelelőbb modellt.

Vágjunk is bele!

A televízió mérete

Ez lesz az egyik legfontosabb szempont, ami alapján végül dönteni fogsz. Teljesen más élményt nyújt egy apró 22 colos képernyő, mint egy nagyobb 75 hüvelykes modell. Az utóbbi években egyre ritkábbak lettek a kisebb méretű televíziók, a korábban luxusnak számító nagyobb tévék pedig átkerültek a bőven megfizethető kategóriába. Ami a vásárlók számára egy szuper hír. Ennek az oka a fejlettebb, olcsóbb gyártási folyamatokban keresendő, de az is hatással volt rá, hogy az újabb 4K felbontás maximális kihasználáshoz szükséges is a nagyobb területű képernyő.

Ahhoz, hogy a tévék méretezését értelmezni tudd, két fontos dolgot kell átbeszélnünk. Az egyik, hogy a megjelölt értékek mindig a képátlót jelentik, szóval az egyik saroktól a másikig mért távolságot. A másik lényeges dolog pedig, hogy ez mindig inchben van megadva. Találkozhatsz még a col és a hüvelyk megnevezésekkel is, ezek mind ugyanazt jelentik. Illetve úgy is szokták jelölni, hogy 42”.

Képernyőátló

Mivel nem használjuk ezt a mértékegységet a mindennapokban, így magyarok számára nehéz lehet elképzelni, hogy mondjuk egy 42”-es képátlójú tv valójában mekkora is. Néha még nekem is nehézséget okoz. Emiatt összeállítottam neked egy kis útmutatót a leggyakoribb méretek figyelembevételével.

 • 22 inch = 56 cm
 • 32 inch = 81 cm
 • 43 inch = 109 cm
 • 55 inch = 140 cm
 • 65 inch = 165 cm
 • 75 inch = 190 cm
 • 85 inch = 216 cm
 • 98 inch = 249 cm

Amit érdemes még kiemelni, hogy a képátlónak már kisebb növekedése is nagy hatással lehet a tényleges képernyő méretre. Például egy 42” és egy 65” képátlójú tv között elsőre nem gondolnánk, hogy akkora különbség van, viszont a valóságban az utóbbi majdnem kétszer annyi képernyőhellyel rendelkezik, mint az előbbi.

Amikor televíziót választasz, akkor nyilvánvalónak tűnik, hogy minél nagyobb, annál jobb. Ezt még inkább alátámasztja a tény, hogy a leggyakoribb csalódás, amit új televíziót vásárlóktól és elégedetlen háziasszonyoktól egyaránt hallhatunk: “azt hittem nagyobb lesz”.

Azonban van egy fontos dolog, amin érdemes elgondolkozni. Nem csak a televízió mérete számít, de az is, hogy milyen távolságról nézzük majd a képernyőt. A szép nevű SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) által kiadott tájékoztatóból pontosan megismerhetjük, hogy a modern készülékek esetében mi az optimális távolság.

Ha túl közel ülsz a képernyőhöz, akkor sokkal több apró képhibát fogsz látni vagy akár az egyes pixelek is kivehetőek lesznek. Így hiába költesz százezreket egy menő 4K tévére, ha aztán nem élvezheted megfelelően a csodaszép képminőséget, mert túl nagy készüléket választottál.

A másik oldalon ott van, ha túl távol ülsz a képernyőtől, akkor egy csomó apró részlet nem lesz annyira kivehető, ami megint csak ront majd az érzékelt képminőségen.

Távolság

Optimális távolságról szemlélve azonban a modern képernyők gyönyörű, részletgazdag képet, szépen elkülönülő éleket és folyékony, gördülékeny mozgást tesznek lehetővé.

Hogy megkönnyítsem az életedet, összefoglaltam neked, hogy melyik méretnél hogyan alakulnak majd a minimálisan szükséges távolságok. Azaz a megadott értéknél távolabb kell majd ülnöd, hogy kiélvezhesd a szuper képminőséget! Így lemérheted a tv helye és a kanapé közötti távolságot és az alapján választhatsz képernyő méretet. Ezek a távolságok változnak attól függően, hogy FullHD vagy 4K felbontásról van szó, így külön külön mutatom őket.

FullHD

 • 32 inch – 1,3 méter
 • 40-42 inch – 1,7 méter
 • 46 inch – 1,9 méter
 • 50-52 inch – 2,2 méter
 • 65 inch – 2,5 méter

4K

 • 40-42 inch – 1,3 méter
 • 46 inch – 1,5 méter
 • 50-52 inch – 1,7 méter
 • 65 inch – 2,1 méter

A mérettel kapcsolatban érdemes még megemlíteni, hogy bizonyos esetekben tényleg jobb egy kisebb televízió. Jó példa lehet erre egy konyha helyiség vagy egy kollégiumi szoba, ahol nincs elég nagy hely ahhoz, hogy egy nagyobb tv megfelelően érvényesülni tudjon.

Szerintem jelenleg a piacon a legjobb ár-érték arányt egyébként az 55-65 inch képátló közötti készülékek jelentik. Ezek már elég nagyok, de még bőven a megfizethető kategóriába esnek, akkor is, ha fejlett QLED panelekkel rendelkeznek.

A televízió felbontása

Laikusként könnyen összekeverhetjük a felbontást és a tévét méretét. A méret a fizikai képernyőfelületet adja meg, míg a felbontás azt mutatja, hogy hány darab pixelből áll össze a kép. Egy 4K felbontású monitor lehet kisebb vagy nagyobb is, mindkét esetben ugyanannyi képpont lesz rajta, csak más méretű felületen oszlanak majd el.

Jelenleg háromféle felbontással találkozhatsz a piacon.

FullHD

Ez a sokak által ismert 1920×1080 pixel felbontás, amivel monitoroknál is gyakran találkozhatsz. Régen hatalmas előrelépés volt a HD minőséghez képest, azonban manapság már erősen kiszorította a bőven megfizethető kategóriába lépett 4K. FullHD tv vásárlását csak akkor ajánlom, ha nagyon kicsi méretet keresel vagy nagyon kevés pénzt szeretnél költeni, egyébként érdemesebb a 4K modellek között nézelődnöd.

4K

UHD néven is találkozhatsz vele, ez 3840 x 2160 pixelt jelent. A 4K az utóbbi évek egyik nagy dobása volt, ami gyorsan meghódított a háztartások millióit. Sokkal gyorsabban terjedt el, mint anno a FullHD, amiről elsősorban a viszonylag olcsó gyártási költségek tehetnek. Képminőség tekintetében össze sem lehet hasonlítani a FullHD képernyőkkel, annyival jobb és szebb képet nyújt. Manapság már a 4K televíziók is a teljesen megfizethető kategóriába kúsztak át, szóval hacsak nem szuper szűk a költségvetés, akkor mindenképpen ez lesz a jó döntés.

8K

A 8K még egy elég erősen gyerekcipőben járó dolog. 2020-ban már elérhető néhány modell, de az áruk még mindig az egekben van. Illetve natív 8K tartalmakkal is ritkán találkozhatsz. Ennél a felbontásnál egyébként 7680 × 4320 pixelből áll össze a kép

Megéri 4K televíziót vásárolni?

A rövid válasz, hogy igen. A hosszabb válasz is az, hogy igen.

Igazából a 4K felbontás annyira gyorsan elterjed és olyan megfizethető árral rendelkezik, hogy egyszerűen kihagyhatatlan lett a televíziók piacán. Természetesen valamivel drágább, mint a FullHD, de már százezer forint alatt is kaphatsz 4K tévéket.

Három speciális eset van, amikor egyáltalán érdemes elgondolkozni FullHD készülék vásárlásán. Az egyik, ha nagyon kicsi tévét szeretnél venni. 22” környékén például nem is nagyon fogsz mást találni. A másik, ha nagyon szűk az anyagi keret, ilyenkor még mindig ezek jelentik a legolcsóbb megoldást. A harmadik pedig, ha monitorként használnád majd a tévét. Ennek az az oka, hogy a 4K felbontásban futtatott videojátékok eléggé megterhelőek lehetnek egy régebbi számítógép számára. Szóval nem biztos, hogy el fogja bírni a géped a 4K felbontást, amikor játékokról van szó.

Minden más esetben igazából egyértelműen nyerő választás lesz a 4K.

Megéri 8K televíziót vásárolni?

A 8K felbontás egy relatíve új technológia, az alkalmazása pedig még mindig eléggé gyerekcipőben jár. A gyártási költségek magasak, emiatt pedig a készülékek ára is sokszor a milliós nagyságrendben van. Ezen a téren egyértelműen a Samsung az úttörő, akik 2020-ra 8 különböző 8K modellt is beharangoztak, amik között található azért olyan is, ami drága ugyan, de ár-érték arányban mégis elfogadható.

Ami mindenképpen pozitívum a 8K tekintetében, hogy hatalmas ugrást jelent képminőség tekintetében. Tényleg lélegzetelállítóan élethű és varázslatos képet nyújt. És ezzel nagyjából ki is merült a mellette szóló érvek listája.

8k

A 8K legnagyobb problémája, az ára mellett, hogy még nem elég elterjedt ahhoz, hogy elegendő 8K felbontású tartalom legyen elérhető. Maguk a készülékek elég jó munkát végeznek, ha a 4K videók 8K felbontásban való megjelenítéséről van szó. Viszont még így sem igazán tudod majd kihasználni teljesen azt, amit egy ilyen TV nyújtani tud.

A másik negatívum, hogy már a 4K tartalmak streamelése is eléggé megterhelő lehet egy átlagos internetkapcsolat számára. A 8K natív videók letöltése pedig nyilván ennél is jóval nagyobb sávszélességet igényel majd. Szóval nem biztos, hogy a hálózatod elbírja majd a terhelést.

Igazából elsősorban azoknak ajánlanám, akik szeretnek elsőként fejest ugrani a legújabb technológiák világába. Hétköznapi felhasználóként azonban egyelőre nem elég elterjedt a 8K ahhoz, hogy az árához képest teljesen ki tudd élvezni az előnyöket, amit nyújt. Szóval érdemes lehet még kivárni, hogy hova is halad ez a dolog, mennyire mennek le a készülékek árai és mennyire lesz széles körben elterjedt a 8K tartalom.

Panel típusok

Nem szeretnék túl mélyen belemenni, hogy hogyan is működnek pontosan a modern tévék, azonban vásárlás szempontjából nagyon fontos lesz átnéznünk a különböző panel típusokat. Gyakorlatilag ezek alkotják a képernyőn található pixeleket, amikből végül összeáll a teljes kép. Több különböző technológia létezik, amik nagyban befolyásolhatják a készülékek árát és képminőségét egyaránt.

LCD

LCD/LED

Van egy dolog, amit fontos tisztáznunk, mert sokak számára nem egyértelmű. Az LCD kifejezés annyit jelent, hogy Liquid Crystal Display. Ez magyarra nagyjából úgy fordítható, hogy folyékony kristályos megjelenítés. A technológia lényege, hogy egy folyékony kristály réteget hátulról megvilágítunk, ami képet alkot a televízión. Amikor sok évvel ezelőtt megjelentek az első ilyen modellek, azok még a hagyományos katódcsöves megvilágítást alkalmazták. Lehet emlékszel is azokra a nagy képernyős LCD tévékre, amiknek a hátulja még jóval vastagabb volt. Később viszont megjelentek a LED tévék is. Ezek a készülékek ugyanúgy LCD technológiával működnek, azonban a háttérvilágítást nem katódcsövek, hanem LED diódák adják. Ez sokkal jobb képet eredményez, kisebb helyet foglal és hatékonyabb is. Így a régebbi típusú LCD tévék szép lassan kikoptak és manapság már minden készülék, ami LCD vagy LED néven fut ugyanazt a fent említett technológiát alkalmazza.

Manapság is elég sok modellt lehet találni ezek közül, így kifejezetten nagy a választék. Elérhetőek FullHD, de akár 4K felbontásban is. Nagy előnye ennek a technológiának, hogy olcsó az előállítása, de mégis szép képet ad. Emiatt nagyon népszerű a mai napig. Ha olcsóbb készüléket keresel, akkor az LCD vagy LED tévék között érdemes nézelődnöd.

OLED

Az OLED egy hatalmas előrelépést jelentett a televíziók világában. Itt gyakorlatilag arról van szó, hogy a világítást adó LED diódák adják a kép színét is, így az LCD réteg szükségtelenné vált.

A technológia legnagyobb előnye, hogy gyönyörű szép képet ad. A feketék sokkal feketébbek, a kontrasztok jobban kijönnek és akármelyik oldalról vagy szögből nézed, ugyanannyira élvezhető a kép. A másik pozitívum, hogy az OLED tévék szuper vékonyak.

Ezek a készülékek jelentősen drágábbak, mint a hagyományos LED társaik. Ha azonban megengedheted magadnak, akkor a képminőség javulása mindenképpen megéri a magasabb árat.

QLED

Könnyen gondolhatjuk elsőre, hogy a QLED az OLED egy másik, esetleg fejlettebb változata. Azonban koránt sem erről van szó. A QLED tévék a hagyományos LCD, LED technológiát használják, azonban azt jelentősen felturbózva.

A Samsung fejlesztőinek kezéből kikerült technológia lényege, hogy a LED és az LCD réteg közé bekerült egy kvantumpontokból álló réteg is. Ezek a nano méretű pontok megtörik a fényt és tökéletes fehér fénnyé alakítják azt.

Ennek a legnagyobb előnye, hogy sokkal tisztább színeket kaphatunk, ami összességében egy életteli, éles, világos és apró részletekig tökéletes képet eredményez. A technológia sajátosságából adódóan a képernyő világosabb lesz.

Képminőségben a LED és az OLED tévék között helyezkedik el, mégis jó alternatívája lehet az utóbbinak. Sokkal szebb képet ad, mint a hagyományos LCD-LED technológia, azonban árban sokkal kedvezőbb, mint az OLED. Szóval ha szeretnéd olcsóbban megúszni a vásárlást, akkor érdemes lehet elgondolkoznod egy QLED készüléken.

Mit kell tudnod a HDR technológiáról?

Az OLED, LED, LCD, QLED kifejezések mellett gyakran találkozhatsz még az HDR-ral is, amit sokat emlegetnek. Laikusként ez sem feltétlen egyértelmű, hogy mit jelent. Szóval ejtsünk róla pár szót.

Az HDR a High Dynamic Range rövidítése, ami magyarul nagyjából nagy-dinamikatartományra lehetne fordítani. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy a képernyő világosabb, a színek tisztábbak és a kontrasztok erősebbek, ami összességében egy sokkal szebb és élvezhetőbb képminőséget biztosít.

Színek

HDR10

A HDR10 a legalapabb technológia, ha HDR-ről van szó. Jelentősen javítja a képminőséget, emellett nagy előnye, hogy gyakorlatilag minden HDR tartalommal kompatibilis, legyen szó Netflix-ről vagy Blu-ray lemezekről.

DolbyVision

A DolbyVision egy fejlettebb technológia, mint a hagyományos HDR10. Azzal szemben ugyanis nem jelenetenként határozza meg a HDR értékeket, hanem képkockánként. Valamivel drágább, ugyanis a Dolbynak kell fizetni, hogy használhassák a gyártók. Ennek ellenére elég széles körben elterjedt, elérhető a Disney+-on, a Netflixen, Blu-ray lemezeken és számos egyéb helyen is.

HDR10+

A Samsung által fejlesztett HDR10+ technológia egy előrelépést jelent az alap HDR10-hez képest, ugyanis itt is képkockánként történik a HDR értékek meghatározása. Ez egy nyílt formátum, amit szabadon használhat bármelyik televízió gyártó. Ennek ellenére sajnos kevesebb HDR10+ kompatibilis tartalom érhető el, főként az Amazon Prime Video és néhány nagyobb film, amik támogatják ezt.

Ha a HDR10+ mellett döntesz, akkor azt mindenképpen nézd meg, hogy a Blu-ray olvasód is támogatja-e ezt, ugyanis ellenkező esetben a HDR10+ lemezeket is csak HDR10-ben fogja lejátszani.

HLG

Az HLG vagy Hybrid Log Gamma egy olyan HDR technológia, amit kábeltelevíziós közvetítésekhez fejlesztettek ki. Kevésbé elterjed jelenleg, de idővel valószínűleg a tv csatornáknál is gyakoribb lesz a HDR tartalom.

A képminőséget befolyásoló egyéb tényezők

Fentebb átnéztük a legfontosabb dolgokat, amik meghatározzák, hogy milyen képet ad majd a kiszemelt készülék. Ezen felül azonban van még néhány apróság, amik befolyásolhatják ezt. Vegyük ezeket is végig röviden.

Háttérvilágítás

Ez a tulajdonság értelemszerűen csak a LED-LDC televíziókra vonatkozik, hiszen az OLED tévékben nem szükséges külön háttérvilágítás, ott maguk az OLED diódák adják a látható fényt és színeket.

Az LCD tévéknél két lehetséges megoldást szoktak alkalmazni. Az egyik, hogy a képernyő szegélyébe van építve egy LED izzósor, ami befelé fordítva sugározza a fényt, ami így eloszlik a képernyőn. Nagy előnye, hogy olcsó és a készülék vékonyabb. Viszont sajnos változó kontrasztot eredményez, a képernyő külső része ugyanis sokszor világosabb lesz, mint a középső rész. Ezt bizonyos trükkökkel csökkentik a gyártók, de azért sosem lesz tökéletes.

TV fehér

A másik, jobb, azonban drágább megoldás a teljes, közvetlen háttérvilágítás. Ilyenkor a képernyő egésze mögött LED diódák találhatóak, amik egyenletes megvilágítást biztosítanak a képernyő minden pontján. Ez konzisztens képvilágosságot biztosít, a feketék feketébbek, a világos színek pedig világosabbak. Viszont a készülék is valamivel vastagabb lesz.

Kontrasztarány

Ez a szám elméletben azt mutatná meg, hogy mennyire jönnek ki tisztán a kontrasztok a képernyőn. Azonban sajnos a különböző gyártók tesztelési és mérési módszerei annyira eltérőek, hogy ez az érték nem jelent megbízható összehasonlítási alapot.

Szóval jelenleg akár teljesen figyelmen kívül is hagyhatod.

Frissítési gyakoriság

Ez az érték azt mutatja meg, hogy milyen gyakran jelenik meg új képkocka a képernyőn. Monitoroknál is találkozhatsz vele. Hz-ben mérik és 120 Hz-es frissítési gyakoriság esetében nagyjából 120 képkocka jelenik meg másodpercenként. Minél magasabb ez az érték, annál gördülékenyebbek a mozgások, ami elsősorban gyorsabb jelenetekben érződhet.

A belépő és közép kategóriás készülékeknél még az 50-60 Hz-es frissítési ráta a gyakori, de drágább készülékek már általában 100-120 Hz-et is tudnak.

Betekintési szög

Ez inkább monitoroknál szokott lenni ténylegesen feltüntetve, de a tévék esetében is fontos szempont lehet. Gyakorlatilag arról van szó, hogy mekkora szögből nézve marad tiszta a kép. Meg vannak a régi LCD monitorok, amiket ha oldalról néztél, akkor szinte kivehetetlen lett a kép? Na, pont erről van szó.

Szög

Ez elsősorban akkor lesz fontos szempont, ha a televíziót nem feltétlen szemből fogod nézni. A hagyományos LCD-LED tévéknél ez még problémát jelenthet, bár azért jelentős haladás történt ebben a tekintetben már. Ami biztos, hogy a QLED technológiájú készülékeknél ezzel egyáltalán nem kell foglalkozni, ugyanis akármilyen irányból is nézed őket, ugyanolyan képet adnak majd.

Matt vagy fényes legyen a képernyő

Matt

Ez egy apró szempont lehet, ami sokszor nem is veszünk figyelembe vásárlás során. Annyira sok különbség nincs is igazából, de azt azért érdemes megemlíteni, hogy a matt felület sokkal jobban szuperál olyan környezetben, ahol világosabb van. Ilyenkor könnyen kialakulhatnak tükröződések a képernyőn, amit a matt borítás jelentősen lecsökkent. A fényes borításnak viszont meg van az az előnye, hogy jobban kihozza a sötét színeket. Igazából ezek annyira ma már nem jelentősek, de azért még mindig észre lehet venni a különbséget.

Mit érdemes tudni a különböző csatlakozókról?

Az újabb készülékek már általában egy elfogadott sztenderdet követnek, így annyira hatalmas eltérések nem lesznek, de azért érdemes erre is kitérni.

A leggyakrabban használt csatlakozó manapság a HDMI (High-Definition Multimedia Interface). Ez egy szuper elterjedt csatlakozási típus, amivel találkozhatsz laptopoknál, játékkonzoloknál, Blu-ray lejátszóknál és számtalan egyéb más eszköznél is. Mivel eléggé univerzális, ezért érdemes olyan televíziót választani, ami legalább 3-4 ilyen csatlakozóval rendelkezik, így lesz elég helyed az összes kiegészítő készülék számára.

HDMI kábel

A 4K készülékek megjelenésével szükségessé vált a HDMI 2.0 alkalmazása, ami nem csak a 4K, de a HDR tartalmak átvitelére is alkalmas. Ez is eléggé elterjedt, így nem kell majd miatta különösebben aggódnod.

A HDMI 2.1 nagyobb sávszélességgel rendelkezik, így képes a 4K tartalmakat 120 Hz-es frissítési ráta mellett is továbbítani vagy 8K tartalmakat 60 Hz-en. Ha szeretnél felkészülni az újabb technológiákra és jövőbiztos tévét keresel, akkor bizonyosodj meg róla, hogy rendelkezik HDMI 2.1 csatlakozóval is.

Érdemes még szót ejteni a HDMI ARC (Audio Return Channel) csatlakozásról is, ami a kiváló minőségű hangátvitelért felelős. A mai tévékhez érdemes valamilyen külső hangszórót csatlakoztatni (erről beszélünk még később), aminek a legjobb módja a HDMI ARC lesz.

A fentiken kívül találkozhatsz még miniDisplayPort vagy USB csatlakozókkal is, amik manapság már kevésbé hasznosak, de ha esetleg szükséged lenne ezekre, akkor általában rendelkeznek vele a tévék. Illetve nem konkrét csatlakozó, de sok modell képes akár Wi-Fi-n vagy Bluetooth-on keresztül is behozni képet. Utóbbi például jó módszer lehet, ha a telefonod képernyőjét szeretnéd megjeleníteni a televízión vagy én például raktam már ki így filmet a mobiltelefonos HBO Go alkalmazásból, mert vendégségben voltam és az ottani tévén nem sikerült működésre bírnom a szolgáltatást.

A régebbi típusú SCART és AV csatlakozásokkal ma már ritkán lehet találkozni az újabb készülékeken. Szóval ha szeretnéd még mindig használni a régi DVD lejátszódat, akkor érdemes lehet megbizonyosodnod róla, hogy a kiszemelt tévé rendelkezik-e ezekkel. Vagy alternatívaként vehetsz egy átalakítót is.

Mit érdemes tudni a modern televíziók hangminőségéről?

Igazából leginkább azt, hogy annyira nem szuper. A modern technológiák lehetővé tették, hogy a tévé készülékek tényleg elképesztően vékonyak legyenek. Ezzel azonban nem igazán maradt hely a komolyabb audiotechnikai eszközök számára, így a hangminőség korántsem annyira lenyűgöző, mint a kép.

Hangszóró

Ezért én azt javaslom, hogy érdemes egy soundbart vagy külső hangszórórendszert is vásárolni. Ha már drágán megvásárolsz egy szuper képminőséget nyújtó televíziót, akkor ne érd be mellé közepes hangminőséggel!

Smart televíziók

Az utóbbi időszak egyik legnagyobb előrelépése volt, hogy megjelentek az okostévék. Ezek a készülékek képesek csatlakozni az internethez és különböző extra szolgáltatásokat nyújtani. Ami jó hír, hogy ez a technológia mára már szuper elterjedt lett, így akár a belépőkategóriás készülékekben is elérhető, valóban megfizethető áron. A rossz hír, hogy azért okostévé és okostévé között is hatalmas különbség lehet. Én találkoztam már olyan készülékkel, ahol az okos funkciók inkább jelentettek egy púpot az ember hátán, mint a szórakozás Kánaánjába vezető kaput.

Szóval ha okostévét vásárolsz, akkor azért előtte mindenképpen nézd meg alaposan, hogy pontosan mit is tud az adott készülék. Ne érjen később csalódás.

Elérhető alkalmazások és lehetőségek

Ez az, amiben leginkább különböznek az egyes modellek. A legtöbb készülék tudja az alapvető dolgokat, mint a böngésző, YouTube, Netflix, HBO Go, Google Play Movies és hasonlók. Viszont azért a belépő kategória esetén érdemes még erről is megbizonyosodni.

Netflix

Ezen felül pedig igazából a határ a csillagos ég. Játékok, kényelmi funkciók, mindenféle alkalmazások, bővíthetőség, hangirányítás a Google Assistant vagy az Amazon Alexa segítségével és még sok egyéb hasznos apróság. Egy jó minőségű smart televízió teljesen átalakítja majd a tévézésről alkotott képedet, és hidd el, megéri minden érte kiadott forint!

A televíziók beállítása

Erről csak röviden szeretnék szót ejteni, de azt mindenképp, mert nagyon fontos. A megvásárolt készülékeket be is kell kalibrálni. Ezt akár saját magad is megteheted, de ha nagyon nem megy, akkor érdemes lehet szakember segítségét kérni. Itt a kontrasztarányokról, színekről, világosságról és egyéb apróságokról van szó.

Kalibrálás

Az a kegyetlen igazság, hogy sajnos őszintén elmondhatom, hogy egy rosszul beállított, de drága készülék nem fog annyit érni, mint egy jól kalibrált, de olcsó tévé. Szóval semmiképp se hagyd ki ezt a lépést.

A televízió falra történő rögzítése

Ez egy érdekes kérdés, ugyanis nagyon sokan úgy indulnak neki a televízió vásárlásnak, hogy ők mindenképpen a falra fogják rögzíteni a készüléket. Aztán gyakran történik meg, hogy végül mégis valami asztalon fog kikötni. Ilyenek vagyunk mi emberek.

Viszont, ha biztos vagy benne, hogy fel szeretnéd rögzíteni, akkor ahhoz egy konzolra is szükséged lesz. Szerencsére a VESA konzol rendszer széles körben elterjedt, így emiatt valószínűleg nem kell majd aggódnod, de azért érdemes rápillantani, hogy a kiszemelt modell tényleg rendelkezik-e ezzel.

Fali tv

A másik fontos dolog, hogy a falon rögzített képernyő általában valamivel messzebb lesz tőled, mint ha egy asztalon helyeznéd el azt. Szóval kisebbnek is fog tűnni, így lehet érdemes lesz egy nagyobb képátlójú televíziót választanod. Illetve arra is figyelj, hogy ne rakd túl magasra, ugyanis a nyakad hosszútávon nem biztos, hogy örülni fog neki.

Ívelt képernyők

Végszóként még egy dologra szeretnék kitérni. Biztosan te is emlékszel, hogy néhány évvel ezelőtt mekkora felhajtás volt az ívelt képernyőjű televíziók körül. Azóta ez jelentősen elhalkult és nem is véletlenül.

Az ívelt képernyőknek vitathatatlanul meg van az az előnye, hogy magával ragadó élményt képesek nyújtani. Viszont ennek a hátulütője, hogy csak az optimális szögből nézve. Ha ettől eltérő helyzetből nézed, akkor torzítják a képet.

Monitorok esetében általában ugyanott ülünk, így nagyobb létjogosultsága van ennek a dolognak. Azonban egy tévét akár többen is nézhetünk a kanapén ülve. Egyikünk fekszik, a másik ül, a harmadik a szoba másik feléből nézi a képernyőt. Ami biztos, hogy hármunk közül egyikünk sem fog tökéletes képet kapni.

Szóval én személy szerint örülök neki, hogy ezek az ívelt képernyők szép lassan kikopnak a televíziók piacáról. Mindenki jobban jár vele.

Ralf.hu televízió teszt győztesek

További termék útmutatók Tech témakörben