PlayStation 5 konzol teszt

PlayStation 5 konzol
PlayStation 5 konzol

Új generáció a Sony-tól

  •  Sokkal jobb felhasználói élmény
  •  Gyorsabb működés
  •  Az új Dual Sense kontroller elég király
  •  Szebb grafika
Aktuális ár

PlayStation 5 konzol konzol - részletes információk
Márka PlayStation
Típus Otthoni játékkonzol
Gyártó Sony

Hacsak nem most érkeztél egy másik bolygóról, akkor gondolom már te is hallottál az új PlayStation 5-ről. Természetesen nem maradhat ki a toplistánkról egy ilyen új generációs masina, még akkor sem, ha van a történetnek egy apró szépséghibája – erről mindjárt mesélek bővebben. A PlayStation új generációja egy kifejezetten jól sikerült masina. Erősebb hardvert és egy letisztultabb felhasználói felületet kapott, visszafelé kompatibilis a korábbi játékokkal, ráadásul egy izgalmas új kontroller is tartozik hozzá. Nézzük is meg, hogy pontosan mit is tud ez gép!

A PlayStation 5-nél grafikai szempontból nem annyira látványos a generáció váltás, mint mondjuk a 16 bites és a 32 bites gépeknél volt. Viszont összességében sokkal jobb felhasználói élményt nyújt majd és több apróság is hozzájárul majd a szebb grafikához. Ez a gép már tudja a 4K felbontást, sőt a 120 FPS-t is. Emellett a HDR képjavító technológiát is alkalmazza, néhány játéknál pedig akár a ray tracing is elérhető.

A következő generációs PlayStation számos apró újítással rendelkezik, amik összességében jobb felhasználói élményt, gyorsabb működést, szebb grafikát és immerzívebb játékot eredményeznek.

Természetesen ehhez erősebb hardvereket is kapott a gép. A PlayStation 5 egy 8 magos AMD Zen 2 processzorral, egy 10.3 teraflopos RDNA 2 videókártyával és 16 GB RAM-mal dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a játékok gyorsabban és szebb grafikával futnak majd, a grafika pedig gördülékenyebb és pörgősebb. Emellett kapott egy 825 GB-os SSD tárhelyet is, ami gyorsabban képes betölteni a játékokat. Ráadásul akár konkrét pályákon is indíthatod a játékokat, így még hamarabb elkezdhetsz majd játszani.

A rendelkezésre álló tárhely egyelőre még egy kisebb kérdőjel marad. A beépített SSD-n 667.2 GB felhasználható memória található, a maradék hely a rendszerfájloknak van fenntartva. Rendelkezik a gép bővíthető SSD slot-tal, viszont az induláskor ez még nem használható, valószínűleg később lehet majd elérni. Ami viszont mindenképpen pozitívum, hogy a régebbi PS4-es játékokat akár USB drive-ról is betölthetjük.

A PlayStation új konzolja mémbe illően nagy lett. Ezt a masinát nem tudod csak úgy elrejteni a tévé mellett. Látványos, nagy és tekintélyt parancsoló. Ami egyrészről jól mutat, másrészt kicsit nehezebb lesz neki megfelelő helyet találni. Két verzió érhető el a gépből, az egyik Blu-Ray lejátszó nélkül, a másik lejátszóval. Utóbbi 100 dollárral drágább.

Amiről érdemes még megemlékezni az az új generációs Dual Sense kontroller. Ez ugyanis az első nagyobb újítás a twin-stick kontroller megjelenése óta. Valamivel nehezebb és nagyobb, mint a DualShock, viszont még így is kényelmes marad. A gombok kiosztása nem változott, viszont mégis hozott néhány nagy újítást. Az egyik ilyen újdonság az Adaptive Trigger. Ez azt jelenti, hogy az alsó gombok változó ellenállást nyújtanak majd. Mondok egy példát, hogy ez miért elképesztő. Például amikor egy íjjal szeretnél lőni, a gombon érezni fogod, ahogy a nyílvessző kifeszítésekor egyre nehezebb kihúzni az íjat. A másik említésre méltó dolog az új generációs rezgés. Erre egy jó példa lehet az Astro's Playroom, ahol jobb és bal oldalon érezheted a lépéseket, sőt még a különböző talajtípusok is más rezgéseket adnak le, de még az eső szitálását is érezheted a kezedben. Az új Dual Sense kontroller teljesen immerzív élményt nyújt és kiterjeszti a rezgések és fizikai visszajelzések tárházát.

Mindent összevetve az új generációs PlayStation egy sokkal élethűbb, élvezhetőbb játékélményt nyújt. Fejlődött a grafika és a felhasználói élmény is. Az exkluzív címekre még várni kell, de már most jó vásárnak tűnik ez a masina. Ha új konzolt vásárolnál, akkor a PlayStation 5 szuper választás lesz.

Egy fontos kiegészítés maradt még, amivel számolnod kell. 2021 januárjában írtam ezt az értékelést. Egyelőre még nehezen hozzáférhető ez a konzol a korlátozott készletek miatt. Viszont ha szeretnél minél hamarabb hozzájutni, akkor érdemes lesz már most lefoglalnod, hogy a következő szállítmányból már neked is jusson. Ezt a linkelt boltban teheted majd meg.

PlayStation 5 konzol konzol összesítő vélemény

Előnyök:

  •  Sokkal jobb felhasználói élmény
  •  Gyorsabb működés
  •  Az új Dual Sense kontroller elég király
  •  Szebb grafika

Hátrányok:

  •  Egyelőre erősen korlátozottak a készletek

További konzol tesztek