Bébi monitorok kamera funkcióval

Bébiőr vélemény – így vásárolj bébiőrt

Egy újszülött érkezése szokatlan és néha meglepő kihívások elé állítja a szülőket. Én elsősorban amiatt szorongtam folyamatosan, hogy egy kisbaba 24 órás felügyeletet igényel, és egy darabig mindenben ránk lesz utalva. Vajon képes leszek megfelelni ennek a nehéz feladatnak?

Aztán sajnos hamar rádöbbentem, hogy a legjobb szándék és akarat ellenére sem mindig tudtam gyermekeim mellett tartózkodni. Ezekben a helyzetekben megnyugtató lett volna egy virtuális bébiszitter segítsége.

Szerencsére az elektronikus bébiőr épp ezeket a váratlan és megoldhatatlannak tűnő szituációkat hidalja át, és emellett rengeteg praktikus funkcióval segít majd a gyermekfelügyeletben. Ebben a rövid, de kellően részletes vásárlási útmutatóban hasznos tanácsokkal látlak el, hogy mire is érdemes figyelned, ha bébiőrt szeretnél vásárolni. Egyúttal kiválasztottam egy rendkívül szimpatikus és pénztárcabarát terméket is, így bónuszként egy alapos termékajánlót is kapsz a vásárlási útmutatóm mellé.

Milyen bébiőrt vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

Mi az a bébiőr

Audió bébiőr az asztalon háttérben az olvasó anyukával

A bébiőr olyan biztonsági eszköz, amelynek segítségével a szülők a lakás távolabbi pontján tartózkodó babát figyelhetik és hallhatják. Rendszerint a gyermek mellett elhelyezhető babaegységből (adó) és egy szülői egységből (vevő) áll. Az eszköz rádióhullámokkal vagy wifi kapcsolaton keresztül továbbítja a hangokat és/vagy a képet a szülői egységhez. Ha a baba felébred, a szülői egység jelez (típustól függően hanggal, fénnyel, rezgéssel). Egyes típusoknál a vevő egység maga az okostelefon, de létezik olyan is ezekből, amelyikhez külön vevőegység is vásárolható.

Mikor érdemes bébiőrt vásárolnod?

Egy újszülött érkezése rengeteg kiadással jár, és gyakran olyan dolgokat is megvásárolunk, amelyre nem biztos, hogy szükségünk lesz.

Mi a helyzet a bébiőrrel? Sokan felesleges kütyünek tartják, pedig szerintem a bébiőr több esetben nélkülözhetetlen egy háztartásban. Ebben a listában összeszedtem, mikor érdemes beszerezned!

 • Ha többszintes vagy nagyobb házban éltek, ahol nem tudsz mindig a baba közelében tartózkodni, vagy nehezen hallanád meg a hangját
 • Ha nem egy szobában alszotok a gyermekkel, viszont éjszaka is szeretnéd biztonságban tudni
 • Ha kertes vagy udvaros otthonotok van, és miközben kint vagy, szeretnéd tudni, mi történik a gyermekkel
 • Ha gyakran kell más gondjára bíznod a gyermeket, te pedig a távolból szeretnéd felügyelni, hogy minden rendben zajlik, míg te távol vagy
 • Ha idős hozzátartozót kell ápolnod

Milyen típusú bébiőrre van szükséged?

Ha úgy döntöttél, te is beszerzed ezt az eszközt, először azt érdemes tisztáznod magadban, hogy milyen információt szeretnél kapni a távol lévő gyermekről.

Alapvetően háromféle bébiőr közül választhatsz:

Audio bébiőr

A hagyományos, és egyben legszolidabb áron elérhető elektronikus bébiőrök egy mikrofonnal vannak felszerelve, és a baba hangját közvetítik. Ez az eszköz nem továbbít számodra képet, ezért üzemideje is hosszabb a kamerás bébiőrökhöz képest.

Kamerás bébiőr

A modernebb, dönthető/billenthető kamerával felszerelt típusok a hang mellett képet is továbbítanak, sőt akár aktiválódnak a baba mozgására is, így mindig látni fogod, mit csinál a pici. Ez azért praktikus, mert például alvásidőben pontosabban meg tudod ítélni, hogy valóban oda kell hozzá menned, fel kell venned, vagy vissza fog tudni aludni magától is. Ne feledd azonban, hogy ezek az eszközök energiaigényesebbek, drágábbak és nehezebbek is az audio bébiőrökhöz képest!

Intelligens bébiőr

Ha kedveled az okoseszközöket, és nem akarsz egy sokadik kütyüt a lakásban, akkor okostelefonnal (táblagéppel) is használható bébiőrt érdemes vásárolnod, ami a világ bármely pontján megoldja a kép-és hangátvitelt okoseszközeidre, és akár több telefonról is láthatjátok a babát. Ezek persze már jóval borsosabb összegbe fognak kerülni, és internetkapcsolatra, valamint egy izmosabb okostelefonra is szükséged lesz a használatához. Meg kell azonban jegyeznem, hogy az IP technológiával működő bébiőröknél is nagy odafigyelést igényel a biztonságos használat (pl. wifi jelszóval védett kapcsolatok biztosítása).

Ha megvan, melyik típus lenne a legideálisabb számodra, vegyük sorra, milyen specifikációkat célszerű figyelned!

A legfontosabb szempontok a bébiőr kiválasztásához

Bébiőrrel nyugodtabbak lesznek a baba és az anyuka éjszakái is

Digitális vagy analóg eszközt érdemes inkább vásárolnod?

Bár a legtöbb bébiőr már digitális, ez egy olyan műszaki paraméter, amire mégis azt javaslom, hogy kérdezz rá vásárláskor!

Röviden azt kell erről tudnod, hogy az analóg készülékek általában olcsóbbak, viszont a jeltovábbítás titkosítás nélkül történik a vevőegység részére. Ez azért lehet probléma, mert a nyilvános rádióhullámok mindenféle jeleket továbbítanak különféle elektronikai eszközökből (régi konzolok, vezeték nélküli telefonok, vagy más bébiőrök), és elképzelhető, hogy ugyanazt a frekvenciasávot fogják használni, mint a bébiőrötök. Ez interferenciát okoz, nem lesz tiszta a kép-és hangátvitel, ráadásul illetéktelen emberek is szem-és fültanúi a lehetnek magánéleteteknek.

Emiatt az analóg készülékek elsősorban nyugisabb lakóhelyeken tudnak jól funkcionálni, ahol ezek a zavaró tényezők nem okozhatnak problémát.

Ha tiszta frekvenciát, jobb hang-és képminőséget szeretnél, akkor a digitális bébiőr – ami automatikusan megtalálja a megfelelő csatornát számodra – jobb választás lesz.

Ezeken az eszközökön a jelátvitel kódolt, ezért a kép-és hangjeleket nem tudja más fogni, és egyértelműen ideálisabbak olyan lakóhelyen, ahol sok környezeti zajt kell kiszűrni.

Hálózati vagy elemes bébiőrre van szükséged?

A legtöbb készülék manapság már mobilizálható, vagyis a hálózati töltés mellett elemes/akkumulátoros töltésről is üzemeltetheted, a legkorszerűbb típusokat pedig már egy USB töltőről is feltöltheted. Ellenőrizd mindig az akkumulátorok üzemidejét és azt is, hogy azt is, hogy legyen töltöttségjelző a kijelzőn!

A bébiőr hatótávolsága

Anyuka bébiőr monitort fog az alvó gyermeke mellett

Mivel a bébiőrök mindig egy meghatározott távolságon biztosítják megfelelően a jelátvitel, ezért vásárláskor ezt csekkold, kérlek! Az akadálymentes vételi tartományt jellemzően nyílt terepen mérik a gyártók, ám ezt az értéket jelentősen befolyásolhatják például a falak vagy a különféle tárgyak.

Ha nem akarsz a hatótávolság miatt aggódni, akkor vásárolhatsz olyan készüléket is, ami jelzi, ha túllépted ezt a hatótávolságot. Az interneten keresztül csatlakozó (IP technológiát használó) bébiőrök pedig bármilyen távolságból kiválóan működnek, amennyiben az otthoni internetkapcsolat is stabil.

A bébiőr érzékenysége

Ellenőrizd azt is, hogy a bébiőr érzékenysége állítható-e, vagyis, hogy milyen zajszintű hangoknál fog jelezni az eszköz (az adóvevő menüjében a VOX, vagy iVOX funkciót keresd!). Ezt az értéket a környezeti zajokhoz mérten tudod beállítani, hiszen egy zajosabb lakóhelyen más érzékenységre lesz szükség, mint egy teljesen csendes szobában. Egy túlérzékeny eszköz a környezeti zajokra vagy a baba legkisebb mozdulatára is figyelmeztethet, ami nem túl szerencsés.

A bébiőr jelzéstípusa

Fontos szempont lehet, hogy a bébiőr a hangjelzés mellett vibrációval és/vagy fényjelzéssel is képes legyen figyelmeztetni a szülői egységet (ez egy zajosabb tevékenység esetén lehet praktikus).

A bébiőr kijelzője

A bébiőr digitális kijelzőjén egyszerre láthatod az aktuális beállításokat és az eszköz töltöttségi szintjét, és intuitív, felhasználóbarát menü és funkciók segítenek az eszköz használatában. Ezek az egységek egyúttal távirányítóként is működnek (pl. dallamot vagy éjszakai fényt kapcsolhatsz a babának). A legmodernebb bébiőrök folyadékkristályos (LCD) kijelzőt használnak, ezért általában szép színkontraszttal és nagy felbontással rendelkeznek.

Kétirányú kommunikáció lehetősége

Az egyirányú bébiőrök esetében hallod a babádat, te viszont nem tudsz hozzászólni az egységeden keresztül. Vannak azonban olyan típusok, amelyek lehetővé teszik, hogy te is beszélhess a gyermekhez. Ez praktikus lehet, ha nem alszotok egy helyiségben a picivel, és éjszaka megébredve csak pár megnyugtató szóra van szüksége.

Távolról vezérelhető kamera

A kamerával felszerelt bébiőrök nagy segítséget jelentenek egy anyukának

Nincs annál bosszantóbb, mint amikor a gyermek lefektetése után veszed csak észre, hogy a picit nem látod rendesen a kijelzőn, és vissza kell menned, hogy beállítsd a kamerát. Ha a vevőegységeden távvezérléssel is állíthatsz a kamera helyzetén, az kiküszöböli ezt a problémát is.

Többkamerás támogatás

Ez a funkció többgyermekes családokban lehet nagyon klassz, hiszen lehetővé teszi, hogy egyetlen monitorról láthasd valamennyiüket.

Milyen extrákat tartalmazhat még egy bébiőr?

 • Az éjszakai üzemmód lehetővé teszi, hogy sötétben is lásd a babát
 • Páratartalom és hőmérséklet jelzése
 • Altatózene lejátszása
 • Energiatakarékos üzemmód (csak mozgás/hangérzékelés esetén kapcsol be)
 • Időzítő, ami figyelmeztet például az etetésre
 • Légzésfigyelővel kombinálhatóság: ha a baba légzése lelassul vagy leáll, akkor figyelmezteti a szülőket. Ennél a típusnál a két funkció együtt is, de a bébiőr külön is használható (Koraszülött, vagy a születését követően légzési elégtelenséggel küszködő babáknál fontos kiegészítő lehet.)

Ami még praktikus lehet

Ha hordozható bébiőrt szeretnél vásárolni, érdemes övcsipesszel ellátott modellt keresni, ami megkönnyíti az eszköz hordozását.

Ár

Láthatod tehát, hogy a modern technológiának köszönhetően egészen elképesztő támogatást kaphatsz szülői teendőidhez. Ha rám hallgatsz, érdemes már a vásárlás előtt alaposan átgondolni, a millióféle funkció és lehetőség közül melyikre lesz valóban szükséged, hiszen minél több extrát igényelsz, annál mélyebbre kell nyúlnod a pénztárcádba. Nézzünk is most meg egy olyan remek ár-érték arányú terméket, ami szerintem arany középutat nyújt számodra a hatalmas kínálatban!

Bébiőr teszt és vélemény

Alinda kamerás bébiőr
Alinda kamerás bébiőr

Megnyugtató távolságban a babától

 •  200 méteres hatótávolság
 •  Hordozható szülői egység
 •  Kétirányú kommunikációra képes
 •  Jelzi a baba szobájának hőmérsékletét
 •  Dallam lejátszására alkalmas
 •  Szabályozható érzékenység
aktuális ár

Sokat törtem a fejem, hogy milyen bébiőrt mutassak be nektek. Végül arra a döntésre jutottam, hogy egy tisztességes, pénztárcabarát eszközt választok, ami stabilan hozza a szükséges alapfunkciókat. Ez a kellemes kialakítású, dönthető kamerával rendelkező vezeték nélküli bébimonitor azért is rendkívül szimpatikus számomra, mert félúton van az egyszerű audio bébiőrök és a szupermodern wifis kütyük között, és biztonságos, interferenciamentes kép-és hangátvitelt biztosít számodra.

A nagy kontrasztú, 2,0 hüvelykes színes LCD-monitorján éjjel és nappal is figyelemmel kísérheted kisbabádat, akinek megnyugtató hangüzenetet is küldhetsz az eszköz segítségével. Piros pont a gyártónak, hogy a hangerőszabályzást is megoldotta készülékben.

A kamerás szülői egységet magad mellé helyezheted a hálószobában, de a lakás egyéb pontjára is magaddal viheted. A szülő-és babaegység közti gyors jelátvitel pedig késlekedés nélkül jelzi számodra a babával kapcsolatos információkat.

Attól sem kell tartanod, hogy a környezeti zajok miatt felesleges riasztásokat ad a készülék, ugyanis három fokozatban állíthatod be az érzékenységét. Külön kiemelném, hogy a normál üzemmód mellett ún. vox üzemmódot is használhatsz, ami azt jelenti, hogy csak a hangra fog bekapcsolni az eszköz, így energiatakarékosabb használatot tesz lehetővé.

Tudtad, hogy a kisbabák testhő szabályozása még rendkívül fejletlen? Emiatt fontos a szobahőmérséklet folyamatos ellenőrzése is. Ebben segít a bébiőr hőmérséklet szenzora, míg a dallamlejátszó funkciója szelíd támogatást nyújt altatáskor.

Az eszköz viszonylag könnyen telepíthető, de sajnos a magyar nyelvű menü hiányzik belőle. Szerencsére nagyon részletes használati útmutató fog segítségedre lenni, hogy üzembe helyezhesd ezt a klassz elektronikus bébiszittert.

Összességében egy kedvező árú, stabil jelátvitelt biztosító, éjszaka is jól használható bébiőr tulajdonosa leszel, ami az összes fontos funkciót hozza, amit egy ilyen eszköztől elvárhatsz.

Előnyök:

 •  200 méteres hatótávolság
 •  Hordozható szülői egység
 •  Kétirányú kommunikációra képes
 •  Jelzi a baba szobájának hőmérsékletét
 •  Dallam lejátszására alkalmas
 •  Szabályozható érzékenység

Hátrányok:

 •  Magyar nyelvű menü hiányzik
 •  Kis képernyő

Ajánlott TOP termékek