Érdemes beszerezni egy rovarcsapdát otthonra a zavartalan nyári esték érdekében

Elektromos rovarcsapda: vélemény vásárlás előttre

Van valami, ami a világ legjámborabb emberét is pár perc alatt kihozza a sodrából, és kivetkőzteti önmagából. Nem hiszed?

Kérlek, csak egy pillanatra hunyd le a szemed, és képzeld el, hogy az első teraszon ücsörgős langymeleg estén épp békésen kortyolgatnád a behűtött söröd, amikor egyszer csak ott teremnek a kis vérszívók, te pedig hamarosan azon kapod magad, hogy tűzzel-vassal-vegyszerrel és verbális dühkitöréssel próbálod megfékezni őket. A csodás estének meg lőttek.

Pedig szerintem van ennél egyszerűbb és hatékonyabb módja is a rovarok elleni küzdelemnek.

Ha pedig felszámoltad a ház körüli vizes szúnyogtelepeket (kerti dézsákat, kannákat, pangó vizeket) akkor eljött az ideje, hogy beszerezz egy szuper rovarcsapdát mihamarabb. Ebben a mini vásárlási útmutatóban minden segítséget megkapsz tőlem, hogy rátalálj az igazira, de mutatok neked egy olyan terméket is, ami egy átlagos háztartásban garantáltan kihúz a csávából. Tarts velem!

Milyen rovarcsapdát vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

Mi az a rovarcsapda?

Egy olyan könnyen használható elektromos eszköz, ami magához vonzza a rovarokat, és hatékonyan semlegesíti őket. A csalogatáshoz többféle módszert alkalmaznak a gyártók (UV-fény, illatpatron, szén-dioxid, víz), és ezeket kombinálják is egymással.

5 indokom is van, miért érdemes beszerezned egy rovarcsapdát

 • Hatékonyan vonzza és elpusztítja a rovarokat
 • Minimális környezeti terheléssel jár
 • Általában nem tartalmaz mérgező összetevőket
 • Higiénikus, tiszta környezetet biztosít
 • Biztonságosan, kényelmesen használható

Hol szeretnéd használni a rovarcsapdát?

A rovarcsapdák kültéren és beltéren egyaránt használhatóak

Az első dolog, amit tisztáznod kell a vásárlás előtt, hogy hol szeretnéd használni az eszközt. A rovarcsapdákat bel-illetve kültéren is üzemeltetheted, erről mindig kapsz tájékoztatást a termék leírásában.

Nézzük, melyikről mit érdemes röviden tudnod!

Beltéri rovarcsapdák

Ezek elsősorban kicsi és zárt térben tudják kifejteni a hatásukat, ahol korlátozott számú rovar található. Általában fény-és hőhatás segítségével ejtik csapdába a vérszívókat, emberre veszélyes toxikus anyagokat nem használhatnak.

Jellemzőjük, hogy olcsón beszerezhetőek, többnyire hordozhatóak, ám az olyan nyílt belső terekben, mint a folyosók, már nem lesznek kellően hatékonyak.

Kültéri rovarcsapdák

Erősebb készülékek, amelyek nagyobb hatótávolságból is bevonzzák a rovarokat. Sikeres használatuk záloga a rendszeres és következetes használat. Szúnyogok esetében kb. 6-8 hét, mire jelentős változást fogsz tapasztalni a segítségükkel.

Milyen típusok közül választhatsz?

A rovarcsapdáknak számos fajtája létezik, ezek közül most a két legfontosabb típust mutatnám meg neked:

Szén-dioxid csalival működő rovarcsapdák

A szén-dioxid az egyik leghatékonyabb csali a vérszívó rovarok számára. Mivel ez a gáz az emberek és állatok lélegzetében is jelen van, így kiválóan be lehet vele cserkészni a kis dögöket, akik lakoma után kutatva mennek be a belsejébe. Gyakran kombinálják UV-fénnyel is a még biztosabb hatás érdekében.

A szén-dioxidos csapdák hatékony változatai a propánnal működő, szabadtéri eszközök. Ezek már meglehetősen összetett masinák, mivel nemcsak az emberi test hőjét, hanem az emberi szagot és a légzést is utánozzák. Hátrányuk, hogy költségesek, és némileg macerás a használatuk, hiszen propánballont igényelnek.

Hő- és fénycsapdák

Ezek az eszközök kétféle csalival is bevonzzák a vérszívókat: az emlősök testhőjét utánzó hővel és a különböző frekvenciájú fény segítségével.

A hő- és fénycsapdák kevésbé hatékonyak, ugyanakkor sokoldalúan használhatóak kül-és beltéren egyaránt. Nagy előnyük, hogy semmiféle káros vegyi anyagot nem használnak fel működésük közben. Ebbe a kategóriába tartoznak a legnépszerűbb, UV fénnyel működő elektromos rovarcsapdák is, amelyek kiválasztásához adok most pár fontos szempontot.

Mit kell tudnod az UV-val működő rovarcsapdákról?

UV fénnyel működő rovarcsapdába való izzó

Ezeket az elektromos rovarcsapdákat elsősorban beltéren használhatod, de száraz időben, egy hosszabbító segítségével egy fedett erkélyen, teraszon vagy istállókban is hadrendbe állíthatod. Közös jellemzőjük, hogy UV-A fényspektrumban világító lámpák segítségével csalogatják a csapdához a rovarokat, ám azok ártalmatlanítása már eltérő módon történik.

Működésüket tekintve itt is kétféle típust emelnék ki:

Ventilátoros rovarcsapda

Az UV-val működő csapdák egy részében az eszközhöz csalogatott vérszívót a készülékben található ventilátor szippantja be a tárolódobozba, ahol elpusztul.

A rovarokat ezután ebből a gyűjtődobozból egyszerűen csak ki kell önteni.

Elektromos rácsos rovarcsapda

Ezeknél az eszközöknél a csapdához csalt rovar rászáll a nagyfeszültségű áramot tartalmazó rácsra, ami agyoncsapja (ahogy a rácshoz ér a rovar elektromos kisülés keletkezik). Az elhullott rovarok az eszköz aljában lévő tálcára hullanak, amit ki tudsz üríteni.

Milyen szempontokat érdemes figyelned vásárláskor?

A szúnyogok a kültéri időtöltés elrontói

Mobil vagy helyhez kötött rovarcsapda

A helyhez kötött rovarcsapdákat úgy tervezték, hogy vagy egy síkfelületre kell helyezned (pl. asztal), vagy rögzítheted is őket a falra, plafonra.

Ezeknek az eszközöknek a többsége lapos, vízszintes kialakítású (főként téglalap alakú), de léteznek kifejezetten dekoratív, lámpáshoz hasonló függőleges kialakítású eszközök is.

A mobil csapdák kisebbek, könnyen hordozhatóak, és fogantyúval vannak ellátva. Jellemzőjük, hogy bárhol felállíthatod őket.

Hol helyezd el a rovarcsapdákat?

A rovarcsapdák elhelyezéskor és használatbavételkor vedd figyelembe, hogy:

 • Ezek a masinák leginkább sötétben tudják kifejteni hatásukat
 • A mesterséges és természetes fényforrások zavarhatják az UV fény csalogató hatását
 • A legtökéletesebb hatást a padló felett 2 méterrel tudják kifejteni
 • Nem szabad étkezőasztalok vagy élelmiszerek felett elhelyezni őket

Konstrukció

A rovarcsapdák esetében is érdemes a tartósabb, minőségi darabokra koncentrálnod:

 • Ha fémből készült, akkor korrózióállónak és rozsdamentesnek kell lennie
 • Ha műanyagból készül, célszerű az UV állóság, főként, ha a kültéren is szeretnéd használni, és időjárásállónak kell lennie
 • Ha égésgátló műanyagból készült, tűzvédelmi szempontból is biztonságosabb
 • Jó, ha minimum fröccsenés elleni védelemmel is rendelkezik az eszközöd!

Hatótávolság

A rovarcsapdák mindegyike csak egy meghatározott hatótávolságban képes bevonzani a vérszívókat (Ez jellemzően 50-200 m2-nyi területet jelent).

Érdemes olyan terméket választani, amelynek hatósugara megfelel a védeni kívánt terület nagyságával! Itt jegyezném meg, hogy sok vásárló követi el azt a hibát, hogy ettől nagyobb hatótávolságú csapdát választ, így a szomszédos területekről is az ingatlana közelébe vonzza a rovarokat. Te ne ess ebbe a hibába!

A fénycső specifikációi

A legtöbb elektromos rovarcsapda ultraibolya fényt kibocsátó fluoreszkáló izzót használ a rovarok vonzására. Tudnod kell, hogy a rovarcsapda rovarvonzó képessége függ a fénycső fényerejétől és az általa kibocsátott UV hullámhosszától. Kutatások kimutatták, hogy a rovarok bevonzására a 345-370 nanométeres tartományban található UV lámpák a legideálisabbak. A rovarcsapdákban ilyen lámpákat fogsz találni, ezek ártalmatlanok az emberre. Számos különböző modell létezik a piacon, de egy 10 és 20 watt közötti teljesítményű csapda általában elegendő kis helyiségekben és télikertekben. Nagyobb helyiségekben azonban ettől nagyobb teljesítményű rovarcsapdára lehet szükséged.

Tipp: A fénycső hatékonyságát a rendszeres tisztítással te magad is fokozhatod!

Rácsozat

Elektromos rácsos UV fénnyel működő rovarcsapda

Mivel az elektromos kisüléssel operáló rovarcsapdák nagyfeszültséggel üzemelnek, ezért egy külső borítást kell kapniuk, hogy az ember vagy háziállat ne férhessen a belsejükhöz.
Fontos, hogy a védőborításon keresztül az ujjunkkal se tudjunk benyúlni, ugyanakkor a repülő rovarok minden irányból jól megközelíthessék, és akadálytalanul átférhessenek rajta!

Ne aggódj a feszültség miatt, ez csak a szúnyogokra és más apró rovarok ellen hatékony, de az emberre nem veszélyes! Sajnos azonban ezeknek az eszközöknek egyik hátulütője, hogy az olyan hasznos rovarokat is elpusztítja, mint a méhek vagy a pillangók, amelyek véletlenül közel repülnek a rácsokhoz.

Zajszint

A ventilátor alapú rovarcsapdák általában alacsony zajszinttel rendelkeznek, az elektromos rácsozattal ellátott típusok azonban pattogó hangot generálhatnak, amikor a rovarokat elpusztítják. Érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni, főleg, ha egy hálószobába vagy a dolgozószobába keresed az ideális rovarcsapdát.

Tisztíthatóság

A rovarcsapda esetében fontos szempont a gyors és minél egyszerűbb tisztíthatóság. A rovartálca ürítése azért is nagyon fontos, hogy az elhullott tetemek ne érjenek hozzá a továbbiakban a nagyfeszültségű rácsokhoz, ami felesleges túlterhelést okozna az eszköznek. A megfelelő működéshez teljesen tiszta rácsozat szükséges!

Extrák

Vannak olyan UV-lámpás csapdák, amelyeknek a hatékonyságát tovább fokozhatod szén-dioxid patronokkal, amelyek még jobban vonzzák a rovarokat. Ezeknek a hátránya, hogy csak néhány hónapig tartanak, és a cseréjük viszonylag drága.

Összegzés

A rovarcsapdák megszabadítanak a kellemetlen vérszívóktól, és akkor is hatékonyan és vegyszermentesen teszik a dolgukat, amikor te épp alszol. Az UV-fénnyel történő csalogatás bel-és kültéren is szuper kényelmes, és praktikus alternatívát jelent számodra a zavartalan nyári napokhoz. De melyik eszköz az, ami a legideálisabb lehet egy átlagos háztartásban?

Szeretnék most bemutatni neked egy UV-fénnyel működő, remek ár-érték arányú eszközt, ami hatékonyan megoldást jelenthet számotokra erre a problémára.

Rovarcsapda teszt és vélemény

Waldbeck Mosquito Ex 5000 UV-fénnyel működő rovarirtó
Waldbeck Mosquito Ex 5000 UV-fénnyel működő rovarirtó

Élvezd a nyarat vérszívó szúnyogok nélkül!

 •  Kiváló ár-érték arány
 •  Könnyen felszerelhető
 •  Hatékonyan vonzza a rovarokat
 •  Környezetbarát
 •  Rugalmasan cserélhető fénycső
aktuális ár

Egy kert-udvar kapcsolattal rendelkező ház nélkülözhetetlen darabja lehet ez a nagyon barátságos áron beszerezhető, nagy hatótávolságú (150 m2) UV-fénnyel működő környezetbarát rovarcsapda, amiben 2 db 15 W-os cserélhető fénycső gondoskodik a hatékony rovarcsalogatásról. A fénycsövek 8000 órányi üzemidőt bírnak ki.

Nemcsak a házban, de – megfelelő óvintézkedések mellett – félig nyitott területeken (télikertben, erkélyen, külső sátorban) is használható, és mindenütt gyorsan és megbízhatóan pusztítja el a rovarokat.

A telepítés nagyon egyszerű, mivel a készüléket szabadon és függesztve is elhelyezheted, a külső fémrács pedig megakadályozza, hogy a feszültség alatt lévő rácshoz érjünk, így gyermekes háztartásban is ideális eszköz lesz a Mosquito Ex 5000. A tisztítást az alul található kivehető felfogó tálca biztosítja, ami lehetne egy kissé praktikusabb is, de kárpótol bennünket a rovarhozam, amit minden alkalommal benne találunk.

Amit azonban meg kell szoknod egy ilyen típusú eszköznél, az a kisüléskor hallatszódó kis csattanás, ami azt jelzi, hogy eggyel kevesebb rovar fog bosszúságot okozni az otthonodban.
Élvezzétek az együtt töltött időt nyáron is éjjel és nappal is, anélkül, hogy a szúnyogok és legyek megzavarnának benneteket!

Előnyök:

 •  Kiváló ár-érték arány
 •  Könnyen felszerelhető
 •  Hatékonyan vonzza a rovarokat
 •  Környezetbarát
 •  Rugalmasan cserélhető fénycső

Hátrányok:

 •  Kisüléskor csattan
 •  A tisztítása kissé körülményesebb

Ajánlott TOP termékek