Modern elektromos tűzhely gáztűzhely stílusban

Elektromos tűzhely vagy gáztűzhely? Melyiket válasszam?

Elektromos tűzhely vagy gáztűzhely? – ez talán az egyik olyan kérdés, amin vérre menő vitát tudnak vívni egymással profi és amatőr szakácsok, gasztrobloggerek és háziasszonyok.

Pedig Nigella Lawson gasztronómiai író szerint az, hogy egy elektromos vagy épp egy gázsütőre esik a választásunk elsősorban személyes igényeink miatt történik. A legtöbb ember a megszokások rabja, és szívesebben tér vissza ahhoz, amit már ismer, és kitapasztalt.

Kevéssé vagy tájékozott a tűzhelyekkel kapcsolatban? Vannak még kérdéseid, hogy miben különbözik egy elektromos tűzhely egy gáztűzhelytől, és melyiket miért érdemes választanod? Azt javaslom, mindenképpen olvass tovább!

A tűzhely

Akár elektromos, akár gázüzemű tűzhelyet választasz, ugyanarra a konstrukcióra számíthatsz: egy szabadon álló készülékre, ami integrál egy főzőlapot és egy sütőt.

A fő különbség természetesen a szükséges energiaforrásban van. Meg sok-sok apróságban, amit be is mutatok most neked.

Amire biztosan szükséged lesz: áram vagy gáz

Ha elektromos tűzhelyre vágysz

Az elektromos tűzhely használata elektromos áramot igényel, ami szerencsére többnyire adott a legtöbb magyarországi ingatlanban. Itt azonban rögvest szembe találhatod magad azzal problémával, hogy otthonod elektromos hálózata nem feltétlenül bírja el a tűzhely használatával járó plusz terhelést, és esetleg bővítésre lesz szükség, ami újabb költségeket ró rád.

Ha gáztűzhelyet szeretnél

A gáztűzhely beüzemeléséhez szükséged lesz gázra, vagyis praktikus, ha van egy meglévő gázbekötésed. Ez külterületi ingatlanok, nyaralók esetében nem feltétlenül adott, de ha be is van vezetve a gáz az ingatlanba, akkor sem állíthatod fel bárhová a tűzhelyedet.

A jogszabályok értelmében ugyanis égéstermék-elvezetés nélküli gázkészülék (főző, sütő, vízmelegítő, fűtő stb.) nem telepíthető többek között:

  • közvetlen természetes szellőzés nélküli (belső terű) helyiségben, és
  • alvás céljára is szolgáló helyiségben sem

Gázbekötés

Ha nincs bevezetve a gáz az otthonodba, akkor mérlegelni kell, hogy be tudod-e vállalni a bekötéssel járó költségeket. A telekhatáron belüli gázrendszer tervezése, a terv jóváhagyása, majd a kivitelezés nem olcsó mulatság, és hosszabb időt is igénybe vehet.

Gázpalackos megoldás

A gáztűzhely használatához gázpalackok szükségesek

Persze dönthetsz úgy is, hogy gázpalackról működteted a készüléket, de tudnod kell, hogy nem mindenütt engedélyezett a palack használata. Magas házakban (pl. panel), padláson, pincében nem szabad se tárolni, se üzemeltetni a PB palackot!

Ám ha nálad nem ütközik jogszabályba a használat, akkor sem kötheted rá simán a palackot a tűzhelyre. Ilyenkor ugyanis némi átalakításra és nyomáscsökkentőre vagy nyomásszabályozóra is szükséged lesz, hiszen a gáz a palackokba sűrítve kerül. Mivel az átalakításhoz szükséges kiegészítőket nem adja ajándékba a gyártók többsége, ezért ezt neked kell megvásárolni, ami újabb plusz költséget fog jelenteni számodra.

Végül vedd azt is számításba, hogy a palackos gázhasználat némi macerával jár, hiszen a kiürült palack cseréjéről majd a rákötésről neked kell gondoskodni. Ez megint újabb költségekkel és idővel jár, amit hátrányként könyvelhetünk el.

Beszerzési és üzemeltetési költségek

Összességében egy gáztűzhely beszerzése és üzemeltetése még mindig olcsóbb buli, mint az elektromos tűzhelyé, amennyiben persze rendelkezésedre áll gázbekötés. Az elektromos áram egyelőre drágább energiaforrás, amit azonban akkor érez meg a pénztárcád, ha gyakran és hosszú ideig akarod használni az elektromos tűzhelyed.

Ha mégis elektromos tűzhelyben gondolkodsz, akkor legjobban akkor jössz ki, ha indukciós főzőlappal felszerelt tűzhelytípust választasz, hiszen az indukciós főzés a legköltséghatékonyabb, bár a gázzal összevetve még ez is alulmarad a versenyben.

Ettől függetlenül tapasztalni fogod, hogy a gáztűzhelyek egyre inkább visszaszorulóban vannak, így elektromos tűzhelyekből szélesebb a termék- és áruválaszték.

Megemlíteném azt is, hogy a gyártók szerencsére egyre több olyan funkcióval látják el az elektromos tűzhelyeket, amelyek energiatakarékosabbá teszik használatukat (pl. eco-funkció, pontos szabályozhatóság, tripla üvegezésű sütőajtó). Emellett egy uniós szabálynak köszönhetően az elektromos tűzhelyek nem lehetne A energiaosztálynál rosszabb besorolásúak sem, ami mindenképpen garancia az energiatakarékos használatra.

Szerelési költségek

Egy tűzhely beszerzése nem ér véget a vásárlással, hiszen rá is kell kötni a megfelelő energiaforrásra és a beüzemelést is el kell végezni. Nézzük meg, mennyibe kerül ezeknek a készülékeknek a beszerelése és beüzemelése!

Talán azt gondolod, a villanytűzhely beszerelése az egyszerűbb opció, és simán menni fog neked, hiszen eddig is te bütykölted otthon a villanykapcsolókat vagy konnektorokat. Ki kell, hogy ábrándítsalak! Az elektromos készülékeket csak számlaképes, szakképzett villanyszerelő kötheti be, aminek nyomós oka van.

A nagy teljesítményű készülékek áramigénye megterheli a villamoshálózatot, ezért szakszerűtlen bekötés (pl. nem megfelelő kábelek használata) esetén rövidzárlatot és akár lakástüzet is okozhatnak.

Egy villanyszerelő szakember már a vásárlás előtt megnézi, hogy szükség lehet-e az elektromos hálózat cseréjére vagy bővítésére, és ennek megfelelően üzemeli be a tűzhelyedet.
A bekötéssel kapcsolatos költségeket érdemes tehát már az elején bekalkulálnod. Ez egyébként 8-9000 Ft-tól 15-20 000 Ft-ig terjedő skálán mozog.

A gáztűzhely esetében is kénytelen leszel beszerelési költségekkel számolni, mert a gáztűzhely bekötését és üzembe helyezését is csak gázszerelő szakember végezheti el, illetve bizonyos gyártmányok esetén a szakszerviz.

Itt nagyjából 10 000 Ft körüli szerelési költséggel számolhatsz.

Élettartam

Ha hosszú élettartamú tűzhelyet keresel, akkor a gáztűzhely a megfelelő választás. Míg egy elektromos tűzhely kb. 13 évig fog kiszolgálni, addig a gáztűzhelyek akár 15 évig (vagy még tovább is) kifogástalanul működhetnek.

Biztonság

Amennyiben a tűzhelyedet szakszerűen kötik és üzemelik be szakemberek, akkor teljesen mindegy, hogy gázüzemű vagy elektromos, biztonsággal használhatod őket.

Mivel azonban a gáztűzhelyen nyílt lángon főzöl és sütsz, így mindenképpen nagyobb a tűzveszély kockázata, és égési sérüléseket is könnyen szerezhetsz. Emellett a gáztűzhely ún. nyílt égésterű készülék, ami a lakótér oxigénjét használja fel, helyébe pedig mindenféle égésterméket juttat. Ha nem megfelelő a szellőztetés és a légcsere, akkor ez veszélyeket hordozhat.

Az elektromos tűzhelyeknél is fennáll az égési sérülések veszélye, ám itt jóval kisebb a kockázat; gyermekek és háziállatok esetében pedig különféle biztonsági funkciók (pl. gyermekzár) is védelmet nyújtanak az esetleges balesetek elkerülése ellen.

Miben más a főzés/sütés egy elektromos és egy gáztűzhelyen?

A legfontosabb különbség, hogy a gáztűzhelyen nyílt lángon, gázrózsák közvetítésével történik a főzés-sütés, míg az elektromos tűzhelyeken a fűtőelemek egy integrált főzőlap alatt, illetve a sütő aljában és tetején helyezkedik el. Az indukciós főzési technológia még ettől is tovább megy, hiszen itt semmiféle hősugárzás nem történik, mert a tűzhely a közvetlenül a rájuk helyezett edényeket melegíti fel, és nem a főzőlapot.

Takarítás

Nő gáztűzhelyet takarít tisztítószerrel

Melyik eszköz ad több munkát a takarítás terén? Ezen a ponton egyértelműen az elektromos tűzhelyek teljesítenek jobban.

Ha például egy gázos főzőlapodon kifut az étel, vagy rácsöppen valami, akkor:

  • a magas hő miatt egy szempillantás alatt ráég a rózsa melletti területre és az edénytartó rácsra minden
  • rosszabb esetben még az égők nyílásain is beszivárog a matéria

A főzőlap piszok nehezen takarítható az égők miatt, és gyakran szét kell kapni a rózsákat is, mert a belekerült szennyeződés a lángképet is tönkrevágja. Iszonyat sziszifuszi munka, bár aki a gázos főzésre esküszik, azt vallja, hogy megéri a plusz munkát.

Az elektromos főzőlap ebből a szempontból áldás: itt egyetlen sík üvegkerámia felület van, sehol egy rés vagy kiszögellés, amibe menthetetlenül beleragadna az ételmaradék.

Ha pedig még kevesebb időt akarsz a takarításra áldozni, akkor egyértelműen egy indukciós főzőlapot célszerű választanod. Ezen nem forrósodik fel az edény körülötti terület, vagyis nem fog ráégni a kifröccsenő étel sem.

De mi a helyzet a sütőkkel?

Nagyjából ugyanaz, mint a főzőlapokkal, vagyis az elektromos sütők vikszolásával garantáltan kevesebbet fogsz bajlódni. Ha ügyesen választottál, akkor többféle öntisztító funkciót is kaphatsz a tűzhelyedhez (pirolitikus, katalitikus és Aqua Clean), ami megkímél attól, hogy egy-egy sütés után újabb fél órát kellejen a sütőtér suvickolásával foglalkoznod.

A gázsütők esetében sajnos marad a jó öreg kézierő, szivacs és tisztítószer kombináció.

Az elektromos tűzhely és a gáztűzhely beüzemelése

A hétköznapi használat szempontjából egyszerűbb dolgod van az elektromos tűzhellyel, mert ezen csak elfordítod a szabályozó gombot, vagy megérinted a kezelőpanel csúszkáit és érintőgombjait, és már kezdődhet is a sütés-főzés.

A gáztűzhelynél azonban először meg kell gyújtanod a gázrózsákból kiáramló gázt, hogy láng keletkezhessen. Ehhez gyufát, öngyújtót is használhatsz, de ha beépített szikragyújtó is van a gáztűzhelyedben, akkor a forgógombok eltekerésével egyúttal szikráztat is, ami begyújtja a gázt. Sajnos a legtöbb gáztűzhely sütő része azonban továbbra is manuális begyújtást igényel, ami néha meglehetősen nehézkes.

Főzés elektromos és gázlapon

Gáztűzhelyen főző vidám nő

Bár sokan vallják, hogy az elektromos tűzhelyek modernebbek és kényelmesebbek egy 21. századi konyhában, ugyanakkor a gázon főzés még mindig nagyobb népszerűségnek örvend a profi és amatőr szakácsok körében.

Ennek titka elsősorban a precíz hőfok-szabályozásban rejlik, ami áldásos tulajdonság, ha egy olyan kényes ételt készítesz, aminél minden másodperc számít. A gáztűzhelyek ugyanis azonnal reagálnak, amikor lejjebb vagy feljebb tekered a hőmérséklet-szabályzó gombot, míg az elektromos tűzhelyeknél ez több időt vehet igénybe. Ha pedig kikapcsolod a gáztűzhelyedet, azonnal elalszik a láng, és megszűnik a hőhatás, míg az elektromos tűzhelyeken maradékhővel kell számolnod. Ez utóbbi azonban kiváló eco-funkcióval gazdagítja az elektromos tűzhelyedet, hiszen a maradékhőt is felhasználhatod az ételkészítés befejezéséhez.

Ugyanakkor hátrányként kell megemlítenem, hogy a gáz főzőlapok nélkülöznek egy sor olyan funkciót, amit viszont egy elektromos főzőfelületen tálcán kínálnak neked a gyártók (pl. időzítő funkció, gyerekzár funkció, főzőzónák összekapcsolása, boost funkció).

Milyen edényeket használhatsz a főzéshez?

Az a helyzet, hogy a gáztűzhelyek nem túl finnyásak az edények szempontjából. Bármilyen ép lábast vagy edényt feltehetsz az edénytartó rácsokra (amelyek az edényeket a gázrózsák fölött tartják), gond nélkül főzhetsz bennük.

Ezzel szemben az elektromos tűzhelyeken nem árt, ha teljesen hibátlan és lapos az edényed alja, hogy maximálisan illeszkedjen a főzőlaphoz. Indukciós tűzhelyek esetében pedig csakis mágnesezhető edényekben főzhetsz, vagyis elképzelhető, hogy be kell szerezned egy új edénykészletet is az új tűzhelyedhez.

A gázsütő és az elektromos sütő összehasonlítása

Ereszkedjünk most egy kicsit lejjebb, és nézzük meg, mi történik pontosan egy elektromos és egy gáztűzhely sütőterében, és miben különböznek egymástól!

Vezérlés

Ha rápillantasz a sütővezérlő gombokra, akkor azonnal feltűnhet az elektromos sütők egyik előnye: itt egyértelműek a hőfok jelölések, mindig tudhatod, hány fokra állítottad a szabályzó gombot. A gáztűzhelyek hátrányaként viszont meg kell említenem, hogy nem minden készüléken találsz egyértelmű hőfok jelöléseket, így okozhat némi gondot, hogy belődd a megfelelő hőmérsékletet.

Felmelegedés

Bekapcsolod a sütőket, de vajon mikor érik el a kívánt hőfokot?

A gázsütők felmelegítése kevesebb időt igényel, mint az elektromos sütőké, amelyek lassabban hergelődnek be. Ezen némiképp segít a légkeveréses funkció, ami felgyorsíthatja a folyamatot.

Hőtermelés

Technikailag roppant egyszerű megértened, miben más egy gázsütő és egy elektromos sütő. A gázsütő főégője alul található meg, vagyis a hőleadás – ami nagyon intenzív – alulról felfelé fog történni.

Erre érdemes felkészülni, mert ha nem figyelsz, akkor könnyen odakaphat az étel alja. A gázsütő tehát nagyobb fegyelmet igényel használat közben: ebben segít a hőfokszabályzó, de egyéb praktikát is bevethetsz. Van, aki alufóliát, más cserepet vagy samott téglát tesz a sütőtér aljába, hogy egyenletesebb hőleadást biztosítson, vagy a tepsi helyzetén változtat, ha kell. Lássuk be, ez kissé körülményes.

Összességében az a rossz hírem, hogy azokkal a kényes tésztákkal, amelyek pontos hőfokot és egyenletes hőelosztást igényelnek nem érdemes kísérletezni egy gázsütőben.

Az elektromos sütő ezzel szemben nem igényel folyamatos pátyolgatást, hiszen ebben alul és felül is találsz fűtőelemet, sőt egyes típusokban a hátsó ventilátornál is akad egy körkörös fűtőelem. Mivel az elektromos sütőben már alapfelszerelés a légkeverés, ezért ennek köszönhetően egyenletesen sülnek az ételek, nem fog olyan meglepetés érni, mint egy gázsütőben készített piskótánál, ahol az alja szénné éghet, míg a teteje még kissé nyers. A ventilációs sütés másik előnye, hogy egyszerre több ételt is gond nélkül tudsz vele készíteni, mivel a hő a sütő minden részébe eljut.

Száraz és nedves hő

A gázsütő sajátossága, hogy nedves hőt bocsájt ki, így húsokhoz, szósszal készült ételekhez, levesekhez és péksüteményekhez/kenyerekhez ideális sütési körülményeket biztosít, különleges ízélménnyel ajándékoz meg.

Az elektromos sütőkben ezzel szemben a hő száraz, ami pirításhoz, roston sütéshez kiváló. Ha olyan ételeket készítesz, amelyeket óvni szeretnél a kiszáradástól (pl. lasagne), akkor egyszerűen csak leborítod alufóliával a sütőedényt, de egy beépített gőzfunkcióval ellátott elektromos sütő is megoldja ezt a problémát.

Funkciók

A gázsütők technikai hátterük miatt kevesebb funkcióval rendelkeznek, és csak statikus alsó sütést nyújtanak. Ugyanakkor egyes típusok grillfunkciót és légkeverést is kínálnak. Igaz, ezek már elektromos energiát igénylő plusz lehetőségek. Összességében elmondható, hogy jóval kevesebb konyhatechnológiai lehetőséget kapsz egy ilyen eszköztől.

Az elektromos tűzhelyek ezen a téren is jobban elkényeztetnek, hiszen az alsó és felső sütésnek, valamint a ventilációs technikának köszönhetően többféle sütési funkció is rendelkezésedre áll, amelyeket kombinálhatsz is egymással (pl. alsó és felső sütés, grill+légkeverés, kiolvasztás, gőzfunkció, air fryer).

Ha volt már elektromos sütőd, akkor te is tapasztaltad, hogy itt csak tényleg annyi a dolgod, hogy beteszed az ételt, beállítod a hőfokot és a funkciót, majd a sütési program végén kiveszed a tökéletes végeredményt.

Melyik tűzhely-stílus ideálisabb számodra?

A gáztűzhely hagyományos megjelenést kölcsönöz

Végül meg kell említenem, hogy a kétféle tűzhely között esztétikai különbségek is vannak, amit egy konyhastílus megtervezésekor érdemes szem előtt tartani. Az edénytartó rácsokkal és gázégőkkel ellátott gáztűzhely inkább klasszikus, hagyományosabb megjelenést kölcsönöz a belső térnek. Ezzel szemben az elektromos tűzhelyek letisztultabb, egyszerűbb dizájnúak, és jobban passzolnak egy modern konyhához.

A mi kedvenc elektromos és gáztűzhelyeink

Bármelyik lehetőség mellett döntesz, azt javaslom, hogy mindenképpen less bele a témával foglalkozó vásárlási útmutatóinkba és nézd át toplistás termékeinket. Ezeket úgy válogattuk össze, hogy mindenki megtalálja a számára árban és funkciókban is legideálisabb tűzhelyet; de számtalan praktikus vásárlási infóval segítünk abban, hogy gördülékenyen menjen a vásárlás.

Ajánlott TOP termékek