Mit érdemes tudni az otthoni fogfehérítésről?

Fehér fogsor

Ki ne vágyna tökéletes, ragyogóan fehér mosolyra? Napjainkban ez már szerencsére nem csak a hollywoodi hírességek kiváltsága, tényleg szinte bárki megengedheti magának a különböző fogfehérítő kezelések valamelyikét.

Igen ám, de melyiket érdemes választani? Menj el egy klinikára vagy próbálkozz vele otthon? Elég egy fogkrémet megvenni vagy mindenféle UV fényes csodamasinával kell majd bajlódnod? Milyen házi foghfehérítés megoldások vannak? Az alábbi cikkből megtudhatod mindezt.

Mi a különbség a klinikai és az otthoni fogfehérítés között?

A különböző fogfehérítő módszereket alapvetően két nagyobb csoportra oszthatjuk. Ezek közül az egyik a klinikai kezelés, a másik pedig az otthoni.

Az otthoni módszerek elsődleges előnye a kedvező ár. Itt pár száz forinttól néhány ezer forintig terjedő összegekről beszélhetünk általában. Ezt pedig tényleg bárki megengedheti magának. A másik pozitívum, hogy nem kell sehova mászkálnod, nem kell időpontot egyeztetni. Az otthonod kényelméből végezheted el a kezelést. Természetesen meg van a hátulütője is ezeknek a módszereknek. Általában jóval több ideig tartanak, mint a klinikai kezelések. Utóbbin már egy-két óra alatt túl lehetsz, míg az otthoni kezelések akár hetekig is eltarthatnak. Illetve azt azért még érdemes megemlíteni, hogy ezek a megoldások néha elég kétes eredményeket hoznak. Vannak szuper termékek is, de sok olyan is, ami pénzkidobás. Szóval mindenképpen érdemes alaposan tájékozódni választás előtt.

Fogfehérítés előtte és utána

A klinikai fogfehérítés általában drágább, viszont teljesen megbízható. Szakemberek végzik, professzionális eszközökkel és professzionális környezetben. Több árnyalatnyi fehéredést biztosít, effektív és tartós. Emellett hatalmas előnye, hogy gyakorlatilag egyszeri alkalomra van szükség, ami nagyjából egy órát vesz majd el az életedből. Szóval nagyságrendekkel gyorsabb, mint bármelyik otthoni megoldás.

Mekkora eltérés van az árban?

Ugye már fentebb is említettem, hogy a legnagyobb különbség az árban lesz. Általában emiatt választják az emberek az otthoni fogfehérítő módszereket, hiszen így olcsóbban jönnek ki. Na de pontosan mennyivel?

Egy egyszerű fogfehérítős fogkrémet már néhány száz forintért megvásárolhatunk. Természetesen ez nem lesz annyira effektív, mint a klinikai módszerek. Szóval mi lehet a következő lépés? Pár ezer forintért vehetünk otthoni fogfehérítő szetteket. Létezik fogfehérítő toll, matrica, UV fényes megoldás és számtalan egyéb is. Ezekre bővebben kitérek még. A lényeg, hogy általában öt-, de maximum tízezer forint alatt jó eséllyel meg fogod úszni az egész történetet.

A klinikai kezelések ára ennél nagyságrendekkel nagyobb. Szuper akciósan, a legolcsóbb megoldást választva is legalább harmincezer forintot fogsz otthagyni az orvosnál. Ez viszont még csak az alja, akár a százezer feletti sávba is átcsúszhatnak az árak egyes helyeken. És akkor még nem számoltunk azzal, hogy egyéb fogászati beavatkozásokra is lehet szükség. Minimum egy fogkő-eltávolításra.

Milyen otthoni fogfehérítők közül választhatsz?

Az otthoni megoldások esetében számtalan választási lehetőséged van, ezért érdemes alaposan utánanézni és átgondolni, hogy melyiket fogod megvenni.

Olcsó, házi fogfehérítő megoldások

Ezek azok a házilag is bevethető fogfehérítő trükkök, amiket mindenféle megbízhatatlan online magazinokban olvashatsz. Szódabikarbóna, citromlé, narancshéj, almaecet, teliholdkor szedett pitypang és hasonlók.

Fogfehérítés szódabikarbónával?

Némelyik természetesen valóban segíthet, mint például a citromlé és a szódabikarbóna. Ezek tényleg tartalmaznak olyan hatóanyagokat, amik fehérebbé tehetik a fogaidat. Viszont sajnos van egy hatalmas hátulütőjük, hogy rongálják is a fogzománcot. Ami hosszútávon csak még komolyabb elszíneződésekhez vezet majd.

Hiába csábító tehát házilag, szódabikarbonával elvégezni a fogfehérítést; hosszútávon többet árt, mint használ!

Szóval ezt a kategóriát rövidre is zárnám azzal, hogy abszolút nem ajánlanám senkinek a kísérletezgetést. Ha a hajunkra kenünk mindenféle neten talált recept alapján kotyvasztott cuccot, az egy dolog. Visszanő. Viszont fogsorunk csak egy van, szerintem azzal nem érdemes kísérletezgetni.

Fehérítő fogkrémek

Fehérítő fogkrém

Ezekből a termékekből számtalan különböző változat található a piacon. Más hatóanyagokkal, más összetétellel és más árkategóriában.

Ami közös bennük, hogy általában olcsó megoldást jelentenek. Fontos, hogy a sufni praktikákkal ellentétben itt azért bevizsgált termékekről van szó. Ha a fehérítő hatás esetleg nem is jön össze, legalább nem fogják tönkretenni a fogaidat.

Egyébként ezektől a készítményektől azért nem érdemes csodát várni. Néhány árnyalatnyit fehéríthetnek a fogakon, de azért nem hozzák majd a klinikai szintet. A hatékonyság főként az adott fogkrém összetételétől függ. Általában néhány hét vagy hónap alatt lehet látható eredményt elérni. Mivel nem tartalmaznak túl sok hatóanyagot, ezért szinten tartásra is tökéletesek lehetnek. Azoknak lehet jó választás, akik hosszútávra terveznek.

Pozitívum, hogy nem kell velük külön babrálni. Fogat egyébként is mosol minden nap kétszer, szóval az egyetlen teendőd az lesz, hogy megvedd a készítményt és kicseréld a hagyományos fogkrémedet.

Profi fogfehérítő csomagok

Fogfehérítő matrica

Ezek sok félék lehetnek, hiszen számos különböző megoldás található a piacon. A legtöbb termék hidrogén-peroxidot tartalmaz, de vannak más hatóanyagok is.

A legelterjedtebbek talán a fogfehérítő gélek. Ezeket egy sínbe kell tölteni, majd a fogsorra helyezni, majd UV fény hatására aktiválódnak. Ezen kívül kaphatóak még felragasztható matrica csíkok, fehérítő tollak és néhány egyéb, alternatív megoldás is létezik.

Általában látványosabb eredményeket produkálnak, mint a sima fehérítős fogkrémek, viszont némelyiknek macerásabb lehet a használata. Pozitívumuk, hogy még mindig nagyságrendekkel olcsóbbak, mint a klinikai kezelés.

Ha ezekről bővebben szeretnél olvasni, akkor a fogfehérítő vásárlási útmutatónkban találsz róla információt.

Mit kell tudnod a rendelői fogfehérítésről?

Ha megteheted, hogy rászánj egy nagyobb összeget erre a kalandra, akkor a klinikai fehérítés is egy remek opció lehet. Ezeknél az eljárásoknál legtöbb esetben valamilyen karbamin- vagy hidrogén-peroxidos anyagot használnak. Ez ugyanaz, amit már fentebb is említettem, azonban a fogászatokon nagyobb koncentrátumban használhatják őket, mint az otthoni alkalmazásra szánt termékeknél.

Így természetesen effektívebb is a kezelés. Ez abban is megnyilvánul, hogy sokkal gyorsabban, akár egy óra alatt is végezhetsz vele. Illetve akár több árnyalatnyit is világosodhat a fogad. Az eredmény látványos és hosszú ideig megmarad.

Klinikai fogfehérítés

Gyakran gél formátumban viszik fel a fogakra, amit aztán UV fény segítségével aktiválnak. Ez az úgy nevezett hidegfény eljárás.

Nagy előnye még, hogy minden esetben hozzáértő szakemberek végzik a kezelést. Így garantált a jó eredmény és jóval kisebb az esélye a kellemetlen irritációnak, ami sajnos az otthoni kezeléseknél előfordulhat. A legjobb eredmény elérése érdekében először letisztítják a fogkövet, majd egy fogszínkulcs segítségével ellenőrzik le a fogak árnyalatait, így a végén pontosan tudni fogod, hogy mennyit fehéredett a fogsorod.

Hátránya ennek a módszernek igazából csak az van, hogy drágább.

Egy apróság, amiről érdemes tudnod

A fogfehérítés kapcsán nem mindig köztudott, hogy a fehérítő hatás csak és kizárólag a fogakra érvényes. A tömések, koronák színe nem fog változni. Ha a fogak sok árnyalatnyit fehérednek, de a tömések sárgák maradnak, az nagyon látványos és kellemetlen tud lenni.

Ezt klinikai kezelésnél általában orvosolni szokták a tömések cseréjével, ez azonban természetesen plusz költséget és kényelmetlenséget jelent majd.

Illetve még érdekesség, hogy a gyökér kezelt fogak nehezebben fehérednek, ezeknél belső fogfehérítésre lehet szükség. Ilyenkor egy lyukat fúrnak a fogba és abba töltik bele a hatóanyagot tartalmazó gélt. Ezt természetesen csak fogorvosok tudják elvégezni.

Fogfehérítés árnyalatai

Akkor most végül melyiket is válaszd?

Ahogy a fentiekből is láthatod, több különböző lehetőség van előtted ha fogfehérítésről van szó. Nincs egyetlen legjobb megoldás, de az alapján, hogy számodra mi a legfontosabb szempont, már könnyedén tudsz majd választani.

Ha nem szeretnél egy vagyont kiadni a fogfehérítésre, akkor mindenképpen a profi, de otthoni módszereket javaslom. Ha pedig a pénz nem akadály, akkor jöhet a klinikai kezelés.