Számítógép hálózat

Router, modem, switch, WAP, wifi jelerősítő – mi ez és mi a különbség?

Az internetes hálózatok kiépítése és optimális üzemeltetése néha még a számítástechnikában otthonosabban mozgók számára is zavaros lehet. Nem véletlen, hiszen számtalan különböző féle hálózati eszköz létezik, számolnod kell a sávszélességgel, annak eloszlásával, jelerősséggel és még sok egyéb aprósággal.

Az otthoni internetkapcsolat telepítése szuper egyszerű is lehet, hiszen elég a szolgáltatóból kapott eszközt rácsatlakoztatni a kábelre és már mehet is a net. Viszont ez általában csak a legalapvetőbb igények kielégítésére elegendő. Ha ennél többre vágysz, mert sokan használjátok a hálózatot, nagy a lakás vagy gyorsabb netet szeretnél, akkor érdemes lehet kicsit jobban utánajárni a témának.

Ebben a kisokosban körüljárjuk a különböző hálózati eszközöket. Megnézzük, hogy melyik mit tud és mire jó. Emellett arra is kitérek majd, hogy az adott eszközre milyen helyzetben lesz szükséged.

Az internethálózatok szíve és lelke: a modem és a router

Ez a kettő eszköz, amivel a leggyakrabban találkozhatsz, így velük fogjuk kezdeni.

Mi az a modem?

Modem

A modem szó egy rövidítés, ami az angol modulator és demodulator szavakból tevődik össze. Ezek arra vonatkoznak, hogy a modem mindkét irányba képes az internetes kapcsolathoz szükséges jelek kezelésére.

Gyakorlatilag annyi a feladata, hogy hidat képez az otthoni hálózat és a szolgáltató internetes hálózata között. A kábelen, telefonon vagy műholdon bejövő és kimenő jeleket dolgozza fel és továbbítja azokat a megfelelő irányba. Így képes létrehozni a számítógépek által is használható internetes elérést, úgynevezett ethernet-et.

Előfordulhat, hogy egyetlen modemhez több számítógép is tud csatlakozni, viszont ebben az esetben a gépek egymással nem kommunikálnak, technikailag nincsenek egy hálózaton.

Ezt az eszközt általában az internetszolgáltató biztosítja számodra, de vehetsz sajátot is. Utóbbi esetben érdemes odafigyelni a kompatibilitásra.

Mi az a router?

Router

A router vagy más néven útválasztó feladata, hogy a különböző számítógépek között megossza az internet kapcsolatot. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a modemen bejön a szolgáltatótól a jel, amit az feldolgoz és átalakít. Ezután a router fogja ezt a jelet és elérhetővé teszi több különböző eszköz számára is. Nyilván ez a kapcsolat ugyanúgy a másik irányba is működik.

A másik funkciója, hogy a hálózaton található gépeket összeköti egymással is. Erre egy sima modem nem képes. Alapvetően a fentebb említett ethernet kábeles kapcsoltot használja, de manapság már sokkal elterjedtebb a beépített vezeték nélküli adó (WAP), ami Wi-Fi jelet biztosít. Így a kábelek használata szükségtelenné válik.

Fontos, hogy a routerek önmagukban nem képesek csatlakozni az internethez, emiatt szükséges mellettük egy modem használata is.

Amit még érdemes megemlíteni, hogy sok router beépített tűzfallal is rendelkezik, ami egy szuper védelmi vonal lehet az esetleges rosszindulatú behatolásokkal szemben.

Alap esetben routert nem szokott a szolgáltató biztosítani, ezt magadnak kell megvenned. Itt már írtunk róla, hogy milyen routert érdemes venned. Viszont ez mégsem teljesen igaz minden helyzetben, mindjárt meg is nézzük, hogy miért.

Kombinált modem és router

Ha a fentiek olvasása közben felmerült benned, hogy “dehát nálam otthon nem is így van”, akkor valószínűleg igazad volt. Manapság már nagyon elterjedt megoldás az a fajta készülék, ami mindkét feladatot egyszerre be tudja tölteni. A legtöbb szolgáltató olyan modemekkel rendelkezik, ami képes routerként is funkcionálni és Wi-Fi jelet is ad.

Emiatt van az is, hogy sokszor nem egyértelmű a mezei felhasználó számára, hogy mi is a különbség és mit tudnak ezek. Hiszen ő csak azt látja, hogy van egy modeme, ami ezt mind tudja.

Ez egyébként egy szuper jó dolog, hiszen így nem kell sokat törni a fejedet azon, hogy melyikből milyet vegyél, hogyan csatlakoztasd őket egymáshoz. Sőt, nem csak a szolgáltatók dolgoznak ilyen kombinált eszközökkel, de a piacon kapható legtöbb készülék is képes már erre.

Amit viszont szeretnék még megemlíteni, hogy ha külön modemet és routert használsz, az a legtöbb esetben rugalmasabb beállítási lehetőségeket és nagyobb kontrollt jelent a hálózat felett. Ez a hétköznapi felhasználók számára általában kevésbé fontos, de azért érdemes tudnod róla.

Az internetkapcsolat sebessége

Még egy fontos dologról kell beszélnünk mind a modemek, mind pedig a routerek kapcsán. Ez pedig a kapcsolat sebessége. Amit ezzel kapcsolatban tudnod kell, hogy minden készülék rendelkezik egy felső sávszélesség határral. Ez jelenti a sebesség plafonját.

Szóval hiába fizetsz elő a leggyorsabb internetre a szolgáltatódnál, ha az otthoni modem vagy router alacsonyabb plafonnal rendelkezik, akkor nem fogod tudni azt kihasználni. Erre mindenképpen érdemes odafigyelned.

További hálózati eszközök

Most hogy az alapvető tudnivalókat letisztáztuk, vessük bele magunkat a mélyvízbe és nézzük meg, hogy milyen további eszközökkel találkozhatsz még.

Mi az a switch?

Hálózati kábelek

A switch képes egy helyi hálózaton kereszült összekötni különböző számítógépeket. Emellett az internetet is továbbítja feléjük. Gyakorlatilag egy elosztópontról van szó.

Feltűnhetett, hogy ez pont ugyanaz, amit a router is csinál. Ez azért van, mert a routerekben beépített switch található. Akkor miért van szükség külön switchre, kérdezhetnéd. Ez az eszköz általában akkor szokott hasznos lenni, ha mondjuk több gépet szeretnél rákötni a hálózatra, mint ahány port található a routeren. Ilyenkor a switch egyfajta elosztóként működik, mint ahogy azt például egy elektromos hálózatnál is megszokhattuk.

Mi az a WAP?

Az Angolul Wireless Access Point (WAP), vagyis Vezeték nélküli hozzáférési pont névre hallgat ez az eszköz, általában így is találkozhatsz vele. Ennek a lényege, hogy a hálózati kapcsolathoz szükséges jeleket vezetékes elérésről vezetéknélkülivé konvertálja. Szóval az ethernet kábel helyett képes Wi-Fi-n keresztül kommunikálni.

Ez alkalmas lehet egy helyi hálózat kialakítására (WLAN). Jól jöhet olyankor, amikor például a számítógépek kábelen keresztül csatlakoznak a hálózathoz, de egyéb eszközök, mint a mobilok, nyomtatók képesek lesznek vezeték nélküli kapcsolatot is létrehozni. Természetesen egyszerre akár több eszköz is csatlakozhat hozzá.

A routerhez ethernet kábelen kereszült csatlakozik, viszont azzal ellentétben ez a készülék nem rendelkezik tűzfallal.

A gyakorlatban egy otthoni hálózat esetén kevésbé találkozhatunk vele. Hiszen manapság a legalapabb routerek is képesek vezeték nélküli jel továbbításra. Viszont mégis jól jöhet egy WAP abban az esetben, ha nagyobb házban laksz és szeretnéd a Wi-Fi jel erősségét kitolni. Ilyenkor a WAP eszköz a routerhez csatlakozik, de egy másik helyiségbe van átvezetve a kábel. Így a hálózat onnan is elérhető lesz, a jelerősség pedig növekszik.

Mi az a Wi-Fi jelerősítő?

Wi-Fi

Angolul Wi-Fi booster vagy repeater néven találkozhatsz vele. Ennek az eszköznek az a feladata, hogy kitolja a meglévő Wi-Fi hálózat határait, felerősítse a jelet és ezzel növelje az internetelérés sebességét.

Fentebb már említettem, hogy a WAP is képes erre. A különbség annyi, hogy a Wi-Fi jelerősítő nem kábelen, hanem vezeték nélküli hálózaton keresztül csatlakozik a routerhez vagy a modemhez.

Van egy másik fajtája is, ami nagyobb házak esetében lehet életmentő. Ez a powerline adapter, amit meglepő módon, de az elektromos hálózathoz tudsz csatlakoztatni. Ezen keresztül továbbítja a jelet egy másik hasonló eszköznek, ami átalakítja azt Wi-Fi kapcsolatra alkalmas jellé. Így jelentősen kitolhatod az otthoni hálózat lefedettségét.

Milyen eszközökre lesz ezekből szükségem?

A fenti információk leginkább arra szolgálnak, hogy megismed a különböző eszközök funkcióját, el tudd őket különíteni egymástól. Hogy ebből mi az, amit a valóságban használni is fogsz az nagyban függ a saját helyzetedtől.

Ahogy már a cikk elején is említettem, sok esetben egyáltalán nem is kell foglalkoznod ezzel. A szolgáltatók általában olyan modemeket adnak, amik egyben routerként is funkcionálnak és vezeték nélküli jelet is képesek továbbítani. Szóval egyetlen eszközben lefednek mindent, ráadásul még csak nem is neked kell azt kiválasztani, megvenni. Ez egy néhány fős lakásban általában tökéletesen megfelelő lesz, nincs is szükséged másra.

Szerver szoba informatikus

Ha szeretnél nagyobb kontrollt a hálózat felett, egyéni beállításokkal bütykölnél, akkor érdemes lehet külön modemet és routert használnod. Ebben az esetben azonban valószínűleg te is tisztában vagy ezekkel az eszközökkel és nem lesz szükséged az én segítségemre.

Sokkal gyakoribb az, amikor egyszerűen túl nagy a lakás vagy ház ahhoz, hogy a szolgáltató által biztosított modem-router kombó kényelmesen lefedje az egész helyet. Ilyenkor érdemes lehet beszerezni egy vagy több Wi-Fi jelerősítőt.

A másik lehetséges eset, amiről még beszélnünk kell, amikor nagyobb sebességű a kapcsolat, mint amit a router vagy modem kezelni tud. Ha a szolgáltatás sávszélessége kifejezetten nagy, de mondjuk egy régebbi routered vagy modemed van, ami nem támogatja ezt, akkor érdemes beszerezned egy másikat.

Természetesen a hálózatok kiépítése nagyobb helyeken sokkal összetettebb és érdekesebb lehet. Ilyen például egy iroda, iskola vagy más hasonló intézmény. Itt valószínűleg a fentiek közül több eszköz is szükséges lesz majd, maga a hálózat pedig sokszor egy egészen összetett, komplex rendszert fog alkotni.

Mi a helyzet, ha sokat utazol és útközben is szeretnél netezni?

A fenti eszközök elsősorban otthoni vagy munkahelyi használatra alkalmasak. De a mai világban rengeteget utazunk, sokszor akár a munkánk közben is. Ilyenkor is jó, ha hozzáférünk az internethez. Természetesen ennek az egyik legegyszerűbb módja a mobilinternet, ami mostanában már a legtöbb szolgáltatónál elég jó minőségben és korrekt áron elérhető. Ennek azonban van egy kisebb hátránya, mégpedig, hogy a mobilodon tudod használni.

Azonban sokszor előfordulhat, hogy tableten vagy laptopon szeretnél hozzáférni az internethez. Mit csinálunk ilyenkor? Keresünk egy kedves kis kávézót, ahol van Wi-Fi. Aztán rájövünk, hogy ez csak további problémákat vet fel. Biztonságos vajon a hálózat? Mi is volt a jelszó? Miért ilyen lassú a kapcsolat? Már megint ledobott a hálózat. Szerintem mindannyian találkoztunk már ezzel a helyzettel.

Itt jönnek a képbe a hordozható routerek. Ezek a kütyük képesek a hagyományos mobilnetes kapcsolatokat átalakítani egy teljesen önálló, és könnyedén hordozható Wi-Fi hálózattá. Gyakorlatilag ugyanúgy működnek, mint egy hagyományos router, csak Ethernet kábel helyett SIM kártyához kell őket csatlakoztatni. Használatuk általában egyszerű, kényelmes, jó sebességet nyújtanak. Emellett mindenképpen biztonságosabbak, mint a nyílt Wi-Fi hálózatok. Ráadásul akár több eszközzel is csatlakozhatsz rájuk egyszerre, így használhatod a mobiloddal, a laptopoddal is egyszerre, de akár barátokkal és kollégákkal is megoszthatod az internetelérést. 

Ha szeretnéd jobbá tenni, bővíteni az otthoni hálózatodat

Remélem sikerült a fentiekben elég információt adnom ahhoz, hogy kicsit jobban átláthasd a hálózati eszközök funkcióját és működését.

Ha nem vagy elégedett az otthoni hálózatod működésével, akkor érdemes lehet a routerrel és a modemmel kezdeni ennek a rendbetételét.

Illetve a Wi-Fi jelerősítőket emelném még ki számodra. Ezek sok esetben elképesztő minőségnövekedést jelenthetnek egy otthoni hálózat esetében.

Ajánlott TOP termékek