Időjárás állomás kinti egysége

Időjárás állomás – így válaszd ki a megfelelő meteorológiai állomást

Már alig várod a hétvégére tervezett kirándulást a barátokkal? Sürgősen be kell fejezned egy fontos kültéri munkát, és félsz, hogy az időjárás hátráltatni fog? Vagy jó lenne pontosan tudni, mikorra időzítsd a kerti munkáidat?

Ez csak néhány olyan helyzet azok közül, amikor érdemes alaposabban tanulmányozni az időjárás előrejelzéseket, nehogy egy eső vagy kíméletlen szél keresztülhúzza a számításaidat. Csakhogy ezek a jóslatok gyakran meglehetősen pontatlanok, ráadásul nem mindig szolgálnak használható információkkal egy-egy téged érdeklő, konkrét területre vonatkozóan.

Jó hír viszont, hogy egy otthoni időjárás állomás már naprakész és pontos előrejelzésekkel láthat el, így a hétköznapi és szabadidős tevékenységeid is tervezhetővé válnak.

Ebben a vásárlási útmutatóban megmutatom neked, mire érdemes figyelned, ha egy ilyen praktikus eszközt szeretnél vásárolni; sőt egy konkrét terméket is a figyelmedbe ajánlok, aminek a segítségével garantáltan professzionális meteorológussá fogsz válni.

Milyen időjárás állomást vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

Mire való egy időjárás állomás?

Az időjárás állomás egy olyan adatgyűjtő eszköz, ami pontos információkat nyújt a hőmérsékletről, a páratartalomról, a csapadékmennyiségről, a levegő minőségéről, a szélirányról és számtalan más időjárási körülményről. Óriási előnye, hogy míg a televízióban vagy rádióban egy országos előrejelzést fogsz hallani, a házi időjárás állomásod folyamatosan valós idejű adatokat szolgáltat számodra, és a helyi előrejelzésben lesz profi.

A begyűjtött adatok alapján ugyanis ez az okos kis eszköz rövid időn belül előre jelezheti az időjárási körülményeket is, így szabadidős vagy egyéb tevékenységeid jobban tervezhetőek lesznek.

Kiknek lehet hasznos egy ilyen eszköz?

Mezőgazdaságban dolgozóként hasznodra válhat egy időjárás állomás

 • Gazdálkodóknak és a mezőgazdaságban dolgozóknak, akiknek megbízható időjárási információkra van szükségük a betakarításhoz, a vetéshez, a termés megóvásához.
 • Túrázóknak és motorosoknak, akik kellemes és biztonságos időjárási körülményekre vágynak túráik alatt.
 • Az aktív szabadidő szerelmeseinek (pl. horgászok, futók, kerékpárosok, kenusok).
 • A szabad ég alatt dolgozóknak, akiknek fontos tudniuk, mikor számíthatnak száraz időre vagy erős UV-sugárzásra, esetleg a szélviszonyok is befolyásolhatják munkájukat (pl. ácsok, tetőfedők)

Hogy működnek az időjárás állomások?

A korábbi nehézkesen felszerelhető vezetékes időjárás állomások ma már erősen kiszorulóban vannak, így ebben az útmutatóban a modernebb, vezeték nélküli eszközökre fogok koncentrálni.

Dióhéjban azt érdemes tudnod róluk, hogy általában két fő részből állnak: egy beltéri és egy kültéri egységből.

A kültéri egység különféle szenzorokkal (mérőszondákkal) van felszerelve (pl. esőmérő, szélsebesség-mérő és hőmérő), amit a legtöbb időjárási állomás egyetlen modulban helyez el. A kintről begyűjtött adatokat a beltéri egységre küldi az eszköz, ami egy mobiltelefonhoz vagy tablethez hasonló készülék, és amelynek a kijelzőjéről olvashatod le az információkat. Ez a belső digitális konzol is rendelkezik szenzorokkal (pl. a hőmérséklet és a légnyomás mérésre).

Arra is van lehetőség, hogy a begyűjtött adatok a mobilodra, számítógépedre kerüljenek fel, ahol összetett szoftverek segítenek a pontos adatelemzésben és értelmezésben. Sőt! A saját időjárás állomásod akár műholdas adatokkal is frissülhet folyamatosan. Mindez csak pénztárca kérdése!

Mennyire bonyolult egy időjárás állomás telepítése?

Ha vezeték nélküli eszközt választasz, akkor nem kell falat fúrnod, és vezetékekkel bajlódnod, továbbá nem okoz majd különösebb fejtörést a telepítés sem.

Két dologra kell csak nagyon figyelned:

A zavartalan jelátvitelhez a bel-és kültéri egységet megfelelő távolságban kell elhelyezni (a hatótávolságról mindig találsz információt a termékleírásban). Az időjárási állomások többségének vezeték nélküli átviteli távolsága kb. 100 m.

Meg kell találnod a kültéri egység ideális helyét:

 • Ne telepítsd épületek közé vagy sikátorba, mert a szélirány és szélsebesség mérését torzíthatja!
 • Ügyelj arra is, hogy belógó magas fák, bokrok se zavarják az eszközt, mert ennek a csapadékmérés pontossága látja kárát!
 • Ha a talaj hőmérsékletét is mérni szeretnéd, akkor kerüld a betonos felületeket, amelyek jelentősen torzíthatják az eredményt!
 • Az eszközt a földtől 1,5-2 méterre érdemes telepíteni.

A telepítést követően elképzelhető, hogy néhány változót meg kell még adnod (pl. be kell állítani a tengerszint feletti magasságot vagy a földrajzi koordinátákat).

Milyen adatokat szolgáltat az időjárás állomás?

Vásárlás előtt állj meg egy pillanatra, és gondold végig, hogy mit is vársz el pontosan a készüléktől! Ezek az időjárás állomások többféle mérési adattal is elkápráztathatnak, ám minél több adatra van szükséged, annál magasabb beszerzési árra számíthatsz. Nincs értelme olyan funkciókra költeni, amelyeket soha nem fogsz használni.

Ebben a táblázatban összeszedtem néhány jellemző funkciót:

AdatInfó
HőmérsékletRögzíti a minimális és a maximális beltéri / kültéri hőmérsékletet.
Hőérzet A szervezetünk által érzékelt hőmérsékletet jelzi, amit a meteorológiai viszonyok és emberi tényezők együttesen alakítanak ki.
PáratartalomMegmutatja a beltéri / kültéri relatív páratartalom szintjét.
LégnyomásA légnyomás mérése az egyik legkritikusabb pontja az időjárás állomásoknak, hiszen enélkül nem tud pontos előrejelzésekkel szolgálni az eszköz.
HarmatpontA harmatpont az a környezeti a hőmérséklet, amikor a levegő páratartalma vízként ki fog csapódni.
SzélMéri a szél sebességét és irányát.
CsapadékMéri a csapadékmennyiséget (az elmúlt órában / 24 órában / teljes csapadékmennyiség)
UV-sugárzásA Földre érkező UV-sugárzás mennyiségét mutatja meg  
TalajnedvességA talaj nedvességtartalmának mérésére alkalmas, és jelezhet pl., ha locsolásra van szükség.
TalajhőmérsékletMéri a talaj hőmérsékletét.
Időjárás előrejelzésNéhány napos előrejelzést ad számodra.
Korábbi időjárási trendekMúltbéli időjárási adatokat mutat meg.
HoldfázisJelzi a hold fázisait.
NaptárMegjeleníti a naptár adatait (nap / hónap / év)
Napfelkelte, napnyugtaJelzi a napfelkelte és napnyugta pontos idejét.
Óra (ébresztőóra)Megjeleníti az időt és riasztási funkciókat kínál.
Riasztások Jelzi az időjárási viszonyok változását, és figyelmeztethet hirtelen változások például vihar, szél, jég, hő esetén. A felhasználó testre szabhatja az igényeinek megfelelően. 

Mire érdemes még figyelni a vásárláskor?

Időjárás állomással előre felkészülhetsz az extrém időkre

Időjárás-védelem

Mivel az időjárás állomásokat kint kell felállítani, így döntő fontosságú, hogy kellően ellenálló legyen az évszakok és környezeti tényezők hatásaival szemben. Az állomás alkatrészeinek élettartamát a vízszigetelés meghosszabbíthatja.

Pontosság

A gyártók különböző érzékelési tartományú és pontosságú szenzorokkal felszerelt állomásokat kínálnak, így az eszköz pontossága nagyban függ a mérőműszerek minőségétől. A csúcskategóriás időjárási állomásokon azonban a szoftveres alkalmazások is sokat hozzátehetnek az időjárás-előrejelzés pontosságának meghatározásában.

Tápellátás

Választhatsz elektromos, napelemes vagy akkumulátoros eszközöket is. A napenergiával működő időjárás állomások azonban csak kellően napsütötte környezetben tudnak jól működni. Hidegebb területeken mindenképp strapabíró lítium akkumulátorok használata javasolt! Ezek jobban bírják a szélsőséges hőmérsékletet, és általában hosszabb ideig tartanak, mint az alkáli elemek.

Kijelző

A legegyszerűbb LCD kijelzőktől az állítható fényerővel és kontraszttal rendelkező TFT kijelzőkig nagyon széles a paletta. A kijelző felbontása egy másik szempont, amelyet figyelembe kell venni. A nagyobb felbontású képernyő sokkal kényelmesebben használható és egyértelműbb. Érdemes csekkolnod azt is, hogy mennyi időjárási változót képes a képernyő megjeleníteni. Fontos, hogy felhasználóbarát, egyértelmű ikonokkal és információs felülettel rendelkező kijelzőt válassz!

Frissítés gyakorisága

Azt mutatja meg, hogy az időjárás állomás érzékelője milyen gyakran továbbítja az adatokat a konzolra. Minél gyakrabban frissíti az egység az adatokat, annál naprakészebb lehetsz az időjárás változással kapcsolatban. A kiváló minőségű meteorológiai állomások gyorsan frissítik a legdinamikusabb időjárási körülményeket (pl. a szél sebességét és irányát 2-3 másodpercenként, más változókat pedig 10-15 másodpercenként). A kevésbé fejlett modellek hosszabb időközönként frissítik az időjárási információkat (pl. akár több percig is várni kell rá).

Van-e számítógépes interfész?

Ha több adathoz és elemzéshez szeretnél hozzáférni, mint amit a belső kijelző lehetővé tesz, akkor érdemes olyan állomást választanod, amihez adatgyűjtő és szoftvercsomag is jár. Ezek a szoftverek az információk hosszú távú tárolását és az időjárási viszonyok hónapokra visszanyúló összehasonlítását is lehetővé teszik.

Mobilalkalmazás/ valós idejű adatelérés

Alkalmazásban is követheted az időjárás állomás által küldött adatokat

Intelligens eszközökön, táblagépeken vagy számítógépeken keresztül akár távolról is hozzáférhetsz bármikor az érzékelők által gyűjtött mérésekhez. Bizonyos modellek még az Amazon Alexa, a Google Assistant vagy az Apple Homekit szolgáltatással is integrálva vannak.

Nekem is lehet saját meteorológiai állomásom?

Remélem, mire ezt az útmutatót elolvastad, számodra is egyértelműen kiderült, hogy otthoni körülmények között is igen pontos helyi időjárás adatokhoz és előrejelzésekhez juthatsz. Ehhez pedig már kifejezetten professzionális, könnyen telepíthető, és barátságos áron elérhető eszközöket is beszerezhetsz. Mutatok is most egyet neked!

Időjárás állomás teszt és vélemény

Waldbeck Huygens professzionális meteorológiai állomás
Waldbeck Huygens professzionális meteorológiai állomás

Légy naprakész az időjárásból!

 •  6 az 1-ben mérési funkció
 •  Egy modulba telepíthető sokféle mérőműszer
 •  Wifivel felszerelt
 •  Wunderground-kompatibilitás
aktuális ár

Ha már te sem hiszed el a meteorológusok egyetlen szavát sem, de fontos lenne számodra, hogy pontos időjárás adatokhoz juthass mindig, akkor épp egy ilyen 6 az 1-ben professzionális meteorológiai állomásra lesz szükséged.

A Waldbeck Huygens professzionális meteorológiai állomás segítségével egyszerre akár 6 mérési adathoz is hozzáférhetsz az áttekinthető színes kijelzőn (hőmérséklet, légnyomás, csapadék, szél, UV-sugárzás és fény). Az eszközzel mérhetővé válik a páratartalom, segítségével folyamatos időjárás előrejelzést is kaphatsz (ehhez hat színes időjárás-előrejelzési szimbólum ad infókat), sőt riasztást is beállíthatsz rajta.

Ez a sokféle szolgáltatást nyújtó megbízható eszköz könnyedén telepíthető, valamennyi mérőműszer (széllapát, szélsebesség érzékelő, UV-/fény érzékelő, hőmérő, nedvességmérő, barométer, eső kollektor és szolár cella) egyetlen modulban található, amelyet egy külső fémrúdra kell felszerelni. A külső állomás elemmel működik, ami kb. 1 éves időtartamra lesz elegendő. Az alkatrészekre nem lehet panasz, talán a szélirány- és szélsebesség-mérő lehetne egy leheletnyivel jobb minőségű műanyagból is, így érzékenyebben reagálhatna a szélre.

A WiFi technológiának és a kompatibilis Wunderground (Weather Underground) applikációnak köszönhetően viszont bármikor hozzájuthatsz a legfrissebb időjárás információkhoz és figyelmeztetésekhez. A Wundergroundról azt kell tudnod, hogy valós idejű időjárási információkat nyújt az interneten keresztül, és rengeteg helyi meteorológiai állomás küldi el rá a mérési adatait (többek között ez az eszköz is), így te is mindig napra kész tagja lehetsz egy nagy közösségnek.

Valóban lehengerlő ez az eszköz, talán csak egy kifogása lehet a meteorológia iránt érdeklődőknek: egy ilyen professzionális eszköztől elvárható lenne, hogy további érzékelőkkel (pl. talajhőmérséklet mérővel) lehessen bővíteni a későbbiekben, erről azonban le kell mondanod.

Előnyök:

 •  6 az 1-ben mérési funkció
 •  Egy modulba telepíthető sokféle mérőműszer
 •  Wifivel felszerelt
 •  Wunderground-kompatibilitás

Hátrányok:

 •  A szélirány- és szélsebesség-mérő gyengébb konstrukció
 •  Nem bővíthető tovább

Ajánlott TOP termékek