Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

Ha utazni indulsz, ezt is dobd a bőröndbe! Teszteltük az IonicKiss IonPa Travel fogkefét

Négyből három felnőtt nem mossa megfelelően a fogát, és a többségünk abban a hitben van, hogy elegendő időt fordít a fogápolásra. Ha azonban hagyományos fogkefét használsz, akkor nagy eséllyel nálad is rosszul rögzült ez a fontos napi rutin.

Erre én is csak döbbentem rá, amikor kamaszként kézbe vehettem életem első elektromos fogkeféjét, ami egy csapásra megváltoztatta az addig tökéletesnek hitt fogmosási szokásaimat. Akkoriban még a szomszédos Ausztriába kellett átruccannunk ezekért a luxusnak hitt termékekért, amelyek manapság már bármelyik szupermarketben elérhetőek, és – hiszen ma már erre is bőséges bizonyíték van – kenterbe verik a hagyományos fogkeféinket.

A japán IonicKiss IonPa Travel utazófogkefe, aminek a tesztelésére felkértek, azonban számomra is újdonságnak számított, hiszen most találkoztam először az szónikus-ionizációs technológiával. Amennyiben kíváncsi vagy, milyen tapasztalatokat szereztem a háromhetes tesztelés során, akkor tarts velem, mert sok mesélni valóm akad!

A szónikus fogkefékről röviden

Bevallom neked, ez idáig csak két nagy csoportját ismertem a fogkeféknek: a hagyományos és az elektromos fogkeféket, így fogalmam sem volt róla, hogy léteznek szónikus fogkefék is a piacon. Amikor felkértek az IonicKiss IonPa Travel tesztelésére, gyorsan utánaolvastam a dolognak.

A szónikus fogkefék az elektromos fogkefék csoportjába tartoznak, ám küllemüket és használatukat tekintve is a régi, hagyományos fogkefékre hajaznak. Kis téglalapalakú fejjel rendelkeznek, és nem forgó- hanem oldalirányú magas frekvenciájú (vibrációs) mozgást végeznek. Az IonicKiss IonPa Travel például percenként 22 000 rezgést bocsájt ki, aminek azért van nagy jelentősége, mert a mozgás keltette hang is segít a fogaid tisztításában és a plakkok eltávolításában.

Mit jelent az ionizációs technológia?

Az ionizációs technológia nem volt teljesen ismeretlen fogalom számomra, hiszen a hajápolás kapcsán hallottam már róla, és az ionizációs hajszárítóm is bizonyította, hogy szuper befektetés volt.

Talán rémlik kémiaórákról, hogy ionizációnak nevezzük azt a folyamatot, amikor a semleges atomokból vagy molekulákból elektromos töltéssel rendelkező ionok keletkeznek. Ez megtörténhet elektron felvétellel vagy elektron leadással egyaránt.

Most nézzük meg, mi is történik a szádban, amikor ionizációs fogkefét használsz!

A negatív töltést a fogaid jelentik a szájüregedben, míg a plakokk, amelyek ételmaradékokból, baktériumokból és lepedékekből álló képződmények, polaritása pozitív. A negatív töltésről tanultuk, hogy erős vonzalmat érez a pozitív töltésű részecskék iránt, ráadásul a nyál pozitív ionjai is hozzájárulnak ehhez a szoros kapcsolathoz. Nagyjából úgy képzeld el, mintha egy zárkörű és állandó VIP buli lenne a szájüregedben, amit időnként – nem túl hatékonyan – megzavarsz a fogkeféddel. Csakhogy ennek a fogaid látják kárát.

De itt jön képbe az ionizációs fogkefe, ami erős negatív töltésű részecskéket (anionokat) hoz létre, és szétrobbantja a bulit, azaz megszünteti a fogad és a plakk közötti erős vonzalmat, így a fogkefe sörtéivel könnyedén leválaszthatod a már fellazított lepedéket.

Ahhoz, hogy ez az ionizáló hatás érvényesülni tudjon, nedves ujjaidat a fogkefén lévő fémcsíkon kell tartanod. Mivel a nyálad a fogkeféd fején lévő réseken keresztül érintkezésbe lép az induktív fémnyéllel, így jöhet létre az ionizációs hatás.

Mennyire hatékony az ionizációs fogkefe?

Imádom az újdonságokat, de igyekszem egészséges szkepticizmussal kezelni őket. Az elektromos fogkefékről már korábban is számtalan kutatás bebizonyította, hogy hatékonyabbnak bizonyulnak a hagyományos fogkeféknél, de a szónikus-ionizációs technológiával kapcsolatos vizsgálatokra is kíváncsi voltam. Sajnos meglehetősen kevés a rendelkezésre álló információ, ezek egy része azt sugallja (pl. ebben a vizsgálatban), hogy nem találtak szignifikáns különbséget a hagyományos kézi fogkefe és az ionizációs termékek használatában; de rábukkantam egy olyan 2020-as vizsgálatra, amiből egyértelműen kiderül, hogy a kézi fogkefékhez képest az ionizációs termékek szignifikánsan hatékonyak voltak a plakk eltávolításában a premoláris és moláris területeken.

A vizsgálatok bizonytalanságának elsősorban az lehet az oka, hogy nemcsak a fogkefe típusa fogja meghatározni a hatékonyságot, hanem az is, hogy valaki mennyire tudja komfortosan és megfelelően használni az adott fogkefét. Fontos tudnod, hogy a fogmosás időtartama és technikája, valamint a fogkefére gyakorolt erő és a fogmosás gyakorisága is befolyásolja, mennyire jól mosol fogat. Márpedig a szónikus fogkefe használatát meg kell tanulni, hiszen nagyban különbözik például egy forgófejes elektromos kefe használatától.

Az első találkozás az IonicKiss IonPa Travel fogkefével

Az IonicKiss IonPa Travel fogkefém egy szolid, pici dobozban érkezett. A doboz a fogkefe és a fej mellett még egy pótfejet, valamint műanyag tárolót tartalmazott, amibe könnyedén bebújtathatom a készülék végét, és praktikusan elcsomagolhatom az utazáshoz. A készülék egy darab AAA-s elemmel működik, ezt is, valamint egy kis használati útmutatót is rejtett a csomag.

Már a kicsomagoláskor világossá vált, hogy nagyon kis helyigényű, meglepően könnyű darabról van szó, ami elfér a tenyeremben.

Némi csalódást okozott azonban, hogy a fogkeféről hiányzott a védőcsomagolás, a pótkefe ugyanis csupaszon hevert a dobozban, ami nem túl higiénikus megoldás. A koronavírus járvány óta kissé háklis vagyok az ilyen fokú hanyagságra, de egy alapos forrázással igyekeztem csírátlanítani a kefefejet az első használat előtt.

Az IonicKiss IonPa Travel összeállítása és az első benyomások

A fogkefe 17 cm hosszúságú – egy cserélhető fejegységből és a nyélből áll. A cserélhető fejet egy 5 cm-es induktív titánnyélre kell felhúzni, ügyelve a pontos illeszkedésre. Itt azonban akadtak gondjaim.

Mivel a pótfejnek köszönhetően az eszközt a lányom is tesztelte egy darabig, egyöntetű véleményünk az volt, hogy meglehetősen nehézkes a fej cseréje, és eltávolítása. A használati útmutató szerint ez egy határozott mozdulattal elvégezhető, de – a nyél rövidsége miatt – ez igencsak küzdelmes feladatnak bizonyult. Egy-egy fárasztó nap után meg simán eljátszottam azt, hogy fordítva tettem fel a fejet, ami csak a bekapcsolás után derült ki.

Ugyanakkor pozitívumként könyveltem el, hogy a fejegység masszívan illeszkedik a fogkeféhez, és a kefefej pici, puha, kellemes tapintású sörtefejjel van ellátva.

A nyélen találod még töltöttségjelző LED-fényt, a start/stop gombot, valamint a fém ionpadot, amit fogmosás közben nedves kézzel kell érintened a hatékony használat érdekében.

A fogkefe alján egy elfordítható műanyag kupak szolgál elemfedélként. Első pillantásra nem tűnik túl strapabírónak, én legalábbis csak némi ügyeskedés után tudtam elcsavarni, hogy belerakhassam a készülékbe az elemet.

Mivel ez a fogkefe IPX7 tanúsítvánnyal rendelkezik, ezért elvileg megfelelő védelmet biztosít beázás ellen. Az első tapasztalataink szerint egy-egy öblítést minden további nélkül kibírt, nem ázott be soha.

Az IonicKiss IonPa Travel fogkefe használatával kapcsolatos tapasztalataim

Használat előtt, gondosan benedvesítettem a kezemet, hiszen az ionizációs hatás eléréséhez nedves kézzel kell megérinteni a készülék fémborítását. Ami rögtön feltűnt, hogy férfiak számára nehézkes lesz ennek az eszköznek a használata, hiszen az én tenyeremben is alig-alig fér el, és szinte csak az ujjbegyeimmel tudtam a fémköpenyt megfogni. Mivel azonban utazáshoz tervezett fogkeféről van szó, így le kell mondanunk az ergonomikus kialakításról, és kénytelenek leszünk kompromisszumot kötni, vagy választhatunk a nagyobb modellek közül is, ha azok kényelmesebbnek tűnnek.

Miután bekapcsoltam az eszközt, egyből világítani kezdett a LED-fény, és alapjáraton a mindennapos tisztításhoz alkalmas Clean funkcióval indult. A bekapcsológomb ismételten megnyomásával a fogkefe átvált a Gumcare módra, ezzel finoman átmasszírozhatod a fogínyedet. Ezt a funkciót mindig a fogmosás lezárását követően használtam, és rendkívül hasznosnak tartom, hiszen az ínyek egészsége is kritikus fontosságú a fogaink szempontjából.

Mivel korábban még nem használtam szónikus fogkefét, így kissé meglepett a hangos rezgése, de lehet, hogy a korábbi forgófejes fogkeféimhez képest tűnik csak zajosabbnak. Érdekes azonban, hogy bár elemmel működik, ez semmiben nem befolyásolja hátrányosan a használatát. A teszt megírásakor három hete használtam napi 2-4 alkalommal, de semmiféle gyengülést nem tapasztaltam a motor erejében.

A kefefej kis ovális alakú, keskenyebb és hosszabb is, mint a hagyományos kerek elektromos kefefejek. A sörték puha tapintásúak emiatt némileg tartottam is tőle, hogy mire lesz képes, de rezgés közben kellő erőt fejt ki a fogakon, és nagyszerűen teljesít. Ehhez azonban megfelelő technikát kell alkalmaznod!

Abban az esetben, ha még nem használtál szónikus fogkefét, akkor annyit kell tudnod róla, hogy a használata megegyezik a hagyományos fogkeféjével. A kefefejet nagyjából 45 fokos szögben kell tartanod az ínyedhez képest, és a fogíven haladva, itt is alkalmaznod kell hagyományos söprögető és körkörös fogmosó technikai mozdulatokat, ügyelve a fogmosás idejére is.

A fogorvosok minimum 2 perces fogmosást javasolnak, ám a statisztikák szerint átlagosan kb. 46 másodpercet szánunk erre a procedúrára, és gyakran bekavar az ún. domináns-kéz effektus. Ez azt jelenti, hogy a fogsor négy kvadránsának tisztítása nem lesz egyenletes. Az IonicKiss IonPa Travel szerencsére erre a problémára is gondolt, hiszen egy időmérővel is el van látva, ami kvadránsonként 30 másodpercenként kb. fél másodperces szünetekkel jelzi, hogy áttérhetsz az új negyedre, így biztosan elegendő időt fordítasz fogsorod valamennyi szegletére.  A 2. perc leteltekor egy hosszabb vibrálás is figyelmeztet, hogy végeztél, de ilyenkor sem áll le a készülék.

A dobozon található információk szerint az IonicKiss IonPa Travel 48 százalékkal több lepedéket táv,,0olít el, mint a manuális fogkefék, és antibakteriális fejének köszönhetően hatékony segítséget nyújthat az ínygyulladás megelőzésében és kezelésében, a fogszuvasodás megelőzésében, valamint a kellemetlen lehelet leküzdésében. A fogmosást követően egyértelműen simának és polírozottnak tűntek a fogaim, amikor végigfuttattam a fogsoromon a nyelvemet. Ami még feltűnt, hogy rendkívül kíméletesen lehet vele dolgozni az érzékenyebb területeken is, így gyakorlatilag teljesen megszűnt a fogmosásaimat kísérő korábbi fogínyvérzésem is.

Fogkrém nélküli használat

A készülék gyártója azt ígéri, hogy akár fogkrém nélkül is használhatjuk a fogkefénket, amit teszteltem is pár napig, de nem győzött meg száz százalékosan.

Bár a fogkrém nélküli használatot követően is érezhetően simábbak és tiszták voltak a fogaim, de a fogkrém mégis csak ad némi pluszt a dentálhigiénéhez, a száj frissességéhez, ami nekem nagyon hiányzott.

A reggeli kávémat megelőző fogmosásánál azonban klasszul bevált az a rendszer, hogy nem használok fogkrémet, így hatékonyan távolíthatom el a lepedékeket, viszont a fogkrém íze nem zavar be a kávémba. A további fogmosások során pedig elfelezhettem a korábban használt fogkrém mennyiséget, ami elegendőnek bizonyult ennél a fogkefénél.

Összességében elmondhatom, hogy számomra az ionizációs kefe és a fogkrém egymást kiegészítve tudták a legoptimálisabb hatást elérni.

Milyen hátrányai vannak az IonicKiss IonPa Travel fogkefének?

A szónikus fogkefe egyik hátránya, hogy a kefefej nem öleli körbe a fogat, és bár több fogat képes tisztítani egyszerre, nekünk kell elvégezni a söprögető, lepedéket eltávolító mozdulatokat. Aki megszokta az elektromos fogkeféket, annak ez kezdetben szokatlan lehet.

A másik problémám, hogy kétségtelenül könnyen hordozható, kis eszközről van szó, a 21. században szerint alap, hogy újratölthető akkumulátora is legyen ezeknek a termékeknek.

Végül meg kell említenem, hogy bár utazáshoz tervezett fogkeféről van szó, még ennek ellenére is túlságosan kicsi a fogkefe egy átlagos felnőtt felhasználó számára.

Kiknek javaslom az IonicKiss IonPa Travel fogkefe használatát?

Elsősorban azoknak, akik jobban kedvelik a hagyományos fogkefét és fogkefefejet, és ugyanazt a fogmosási technikát szeretnék alkalmazni, mint amit a manuális fogkeféknél már megszoktak.

A percenkénti 22 ezres fordulatszám és az ionizációs hatás rendkívül kíméletesen, ugyanakkor hatékonyan segít a fogmosásban, ezért ez a fogkefe érzékeny fogak és fogínybetegségek esetén is jó szolgálatot tehet.

Utazáskor, munkahelyi vagy edzőtermi használatra is ideális az IonicKiss IonPa Travel könnyű, kisméretű fogkeféje, hiszen nincs kábele, aksitöltője, ami sok helyet foglalna el a táskában vagy bőröndben.

Szerintem nagyszerű választás ez a pillekönnyű fogkefe a gyermekek számára is, hiszen a kezdeti technikai hiányosságokat kiküszöbölheti a fogkrém ionizációs technológiája, és az időmérő is segítséget nyújt az alapos fogtisztításhoz. Ráadásul mérete miatt is egyszerűbb a használata egy gyerkőc számára.

Tájékoztató

Az oldalon szereplő információk általános, tájékoztató és szórakoztató jellegűek. Nem helyettesítik a szakorvosi konzultációt, nem minősülnek orvosi tanácsnak. Ha bármilyen egészségügyi problémád van, fordulj orvoshoz! Az általunk bemutatott termékek nem minősülnek gyógyszernek, nem helyettesítik a szakszerű kezelést. Az oldalon írt beszámolók, tapasztalatok teljes mértékben szubjektív élmények, a céljuk a szórakoztatás. Elhárítunk minden felelősséget, ami az általunk bemutatott termékek használatából következik.