Rovus Nano gőzfelmosó termékteszt

Rovus Nano gőztisztító teszt – Valóban jobb, mint a felmosás?

Biztos te is hallottál már a gőztisztítókról. Ezek a készülékek nagy nyomású, forró gőz segítségével tisztítják meg a lakásodat. Így nem csak a szennyeződéseket távolítják el könnyedén, de fertőtlenítenek is. Mindezt káros tisztítószerek nélkül. Így többek között tökéletes, sőt sokszor jobb alternatívát nyújtanak a felmosásra.

A koncepció szuperül hangzik, de vajon a valóságban is olyan hatékony, mint ahogy mondják? Ennek jártunk utána mostani terméktesztünkben, ugyanis a Rovus jóvoltából kipróbálhattuk a Rovus Nano gőztisztítóját.

Ints búcsút a kényelmetlen felmosásnak!

Mielőtt rátérnénk a tesztre, ejtsünk pár szót a gőztisztítókról.

A különböző termékeket böngészve azt az ígéretet kapjuk, hogy a gőzfelmosó készülékek több szempontból is jobbak, mint a hagyományos felmosás. Ennek pedig több oka is van.

 • A forró gőz káros tisztítószerek nélkül is fertőtlenít
 • Kényelmesebb a használatuk
 • Nem kell kicsavarnod és kimosnod a felmosórongyot használat közben
 • Nem kell a koszos felmosóvízzel bajlódnod
 • Egyszerűbben tárolható
 • Hamar felszárad utána a padló

Be kell valljam, hogy én kifejezetten utálok a koszos felmosóvízzel bajlódni. Így engem elsőre nagyon meggyőztek a fentiek. Szóval kíváncsian vártam, hogy megérkezzen a kiszemelt teszttermék, a Rovus Nano.

Rovus Nano gőzfelmosó

Első találkozásunk a Rovus Nano-val

Szerencsére nem is kellett sokáig várnom. A futár óramű pontossággal érkezett, és már a kezemben is volt a csomag.

Ideje volt kibontani a kicsikét. A csomagban megtaláltam mindent, aminek benne kellet lennie: használati útmutató, két különböző törlőrongy, öntőpohár és maga a gőztisztító készülék is. Ami mindenképpen pozitívum volt, hogy az összeszereléssel egyáltalán nem kellett bajlódni. Gyakorlatilag használatra készen küldték a terméket.

Én pedig már alig vártam, hogy kipróbáljam, így nem is teketóriáztam sokat.

Lássuk, hogyan tisztít a Rovus Nano!

Mielőtt az első használatról írnék, had meséljek el neked egy apró történetet. Véletlen egybeesés volt, de mielőtt megkaptam a gőztisztítót, éppen hetek óta nem volt felmosva. Nem azért, mert borzasztó lusta vagyok, hanem mert rovarirtó szakemberek jártak nálunk (a belvárosi bérházak szépségei), és utána néhány hétig nem lehetett felmosni. Ez a néhány hét nagyjából akkor járt le, amikor megkaptam a masinát. Így aztán lehetőségem volt egy több hétig koszolódott padlón kipróbálni a készüléket.

Rovus Nano gőztisztító teszt

És nem is kellett csalódnom!

Használat előtt megtöltöttem a készüléket vízzel, ami a csőrös töltőpohárral simán ment. Még nekem is, pedig én mindig mindent mellé öntök. Ezután kábelt a konnektorba és már csak várnom kellett, hogy felmelegedjen a víz. A gyártó 40 másodperc fűtési időt írt, nekem ennél jóval gyorsabbnak tűnt a gép. Szinte pillanatokon belül meghallottam a forró gőz duruzsolását.

Eljött a takarítás ideje. Őszintén megmondom, hogy jobban teljesített a készülék, mint vártam. Laminált padlón és csempén is kipróbáltam, mindkét felületet alaposan megtisztította. Az egyszerű, hétköznapi szennyeződések pillanatok alatt tűntek el a padlóról. Ne felejtsük el, hogy itt 3 hetes koszról volt szó. A lecsöppent és odaszáradt foltokat sem kellett erősen sikálni, elég volt néhányszor áthúzni rajtuk a masinát.

Az igazi kihívást a konyhapult alatti rész jelentette. A konyhánkban van egy bárpult, ezt használjuk étkezőasztalnak is, ahol az 5 éves kisfiam szokott ülni, rendszeresen összegyűlik a földön a heti menü. Igyekszem vele lépést tartani, de felmosás nélkül ez nem volt könnyű. Így nem voltam benne biztos, hogy a gőztisztító képes lesz elbánni az ismeretlen eredetű, rászáradt foltokkal. Nagy meglepetésemre a készülék itt is kifejezetten jó munkát végzett. Egy-két megszáradt csokipuding(?) darabtól eltekintve mindent gond nélkül feltörölt.

Szóval bátran jelenthetem ki: az első teszt sikeresnek bizonyult!

Használat után a maradék vizet kiöntöttem a készülékből, a rongyot lekaptam róla, kimostam a mosdókagylóban, majd bevágtam a mosógépbe. Nem kellett koszos felmosóvízzel bajlódni (ezt amúgy csak én öntöm mindig a WC mellé?!); nem kellett a felmosóvödröt kimosni. Imádtam. A történethez hozzátartozik, hogy sajnos nem egyszer fordult már elő velem, hogy a koszos vizet leraktam valahova, hogy megiszok egy kávét, majd utána kiöntöm. Aztán ott felejtettem az erkélyen a következő felmosásig. Úgyhogy számomra egy igazi áldás volt, hogy ezzel nem kell többet bajlódni.

További kalandjaink a Rovus Nano-val – Avagy milyen koszokkal képes elbánni a gőztisztító?

Természetesen egy használat még nem használat. Az alaposság jegyében egy hosszú, három hónapos teszt időszaknak vetettem alá a masinát, ami alatt hetente kétszer mostam fel vele. Emellett végeztünk egy kisebb tesztet is, hogy megnézzük milyen koszokkal képes elbánni a gőztisztító.

Áthívtam egy barátomat és megpróbáltuk a lehető legtöbb háztartásban előforduló cuccot a padlóra önteni. Megosztom veled is az aznapi menüt – a teljesség igénye nélkül.

 • Lecsó
 • Kakaó
 • Vörösbor
 • Sár
 • Szénsavas üdítő
 • Olaj
 • Tejberizs

Rovus Nano gőztisztító kosz-teszt

A rövid összefoglalónk: a gőztisztító BÁRMIT feltakarít! Meglepő módon a zsíros és olajos foltok sem okoztak neki gondot. A forró gőz és a speciális törlőkendő kettőse gond nélkül tüntette el a padlóra száradt zsírt is, ami őszintén megmondom egy pozitív csalódás volt számomra.

Az egyetlen gondot a nagyobb folyadék tócsák okozták. Egy hagyományos felmosóval ezeket fel lehet itatni, viszont a gőztisztító törlőkendője viszonylag kevés folyadékot képes magába szívni. Emiatt például a kiöntött vörösbor egy részét először egy sima ronggyal kellett felitatni. Utána mentünk rajta át a gőztisztítóval, és az eredmény kristálytiszta padló lett.

Amivel nem próbáltuk ki a készüléket, az a tusfürdő és egyéb kemikáliák. Ennek az az oka, hogy nem voltam benne biztos, hogy a forró gőzzel együtt mennyi kerülne ezekből a levegőbe. Nem véletlenül írják le mindenhol, hogy nem szabad tisztítószert tölteni a készülék tartályába, hiszen a benne található folyadék egy része óhatatlanul a levegőbe párolog el. Szóval az ilyen szennyeződésekhez megmaradt a hagyományos törlőrongy.

Milyen padlótípusokon használható a Rovus Nano?

A gőzfelmosók általában bármilyen padlótípuson használhatóak, ami nem károsodik hő hatására. Nekünk linóleumon, csempén, járólapon, laminált padlón és padlószőnyegen volt lehetőségünk kipróbálni a készüléket (némelyikhez a szomszédokat is bevontuk a tesztbe). Hajópadlóhoz nem ajánlják, mert a hő megbontja a felületi kezelést, a nedvesség pedig károsíthatja a fát. Így ezzel inkább nem próbálkoztam.

A kemény padlófelületek között szinte semmi különbséget nem láttam, mindegyiken hatékonyan takarított a készülék.

A padlószőnyeg egy érdekes tapasztalat volt. Először abban reménykedtem, hogy tudunk csinálni néhány jó képet. Tudod, mint a reklámokban, amikor egy csíkban végighúzzák a takarítógépet és ott nagyon tiszta, mellette meg nagyon koszos marad. Rossz hírem, hogy a reklámokban valószínűleg Photoshop-ot használnak. Ennyire látványos eredményt nem sikerült elérnünk, azonban tapintásra és érzésre mindenképpen tisztábbnak tűnt a padlószőnyeges szoba is.

Praktikus tanácsok a Rovus Nano használatához

A készülék tisztítási képességeiről szerintem eleget meséltem, ejtsünk még néhány szót magáról a használatról.

Gőztisztító termékteszt

Alapvetően egy elég egyszerű készülékről van szó, a használata egyáltalán nem bonyolult.

 • Beletöltöd a vizet egy csőrös pohárral. Ez megtalálható a csomagban.
 • Bedugod a konnektorba, és egyszerűen bekapcsolod.
 • 10-15 másodperc múlva már fel is melegedett.
 • Indulhat a takarítás!
 • Egy töltéssel nagyjából 10 percig bírja, de bármikor gond nélkül újratöltheted a tartályt akár használat közben is.
 • Használat után 2-3 percig vársz, amíg lehűl a gép.
 • Kiöntöd a maradék vizet.
 • A törlőrongyot pedig kitisztítod.

Ha nem lenne forró a gőz, az 5 éves kisfiamra is simán rábízhatnám a takarítást, annyira egyszerű. Nincs kiömlött víz, nincs felesleges koszolás. Egyszerűen csak egyszerű és kényelmes.

Ami még hatalmas pozitívum, hogy a nano részecskékre bontott gőz (igen, innen kapta a nevét) nem hagy maga után túl sok nedvességet. Így a padló 1-2 perc alatt szinte teljesen száraz lesz!

Manőverezhetőség

Felmosásnál fontos szempont, hogy mindenhol megtisztítsuk a padlót. A Rovus Nano egy viszonylag nagy fejjel rendelkezik, ami elsőre ijesztő lehet. Azonban a nyél és a fej találkozása könnyedén elforog, így bár le kell hozzá hajolnod, de akár szekrények és ágy alatt is kitakaríthatsz vele. Ami még kérdéses volt számomra, hogy a szegélyeket és sarkokat mennyire képes kitakarítani. A készülékhez csatlakoztatott törlőkendő azonban kicsit túllóg a fejen, így ezekre a helyekre is egész kényelmesen befért.

Zajszint

Némelyik gőztisztító kifejezetten hangos tud lenni. A Rovus Nano-nál nem tapasztaltam ilyen problémát. Használtam úgy is, hogy közben a fiam a galérián aludt, és még így sem volt zavaró.

Tárolás

Bevallom, először megijedtem, mert a készülék doboza hatalmasnak tűnt. Azonban az első használat után rájöttem, hogy ez sem lesz gond. A masina nem foglal több helyet, mint egy egyszerű felmosó.

Mennyire strapabíró a Rovus Nano?

Érdemes még egy utolsó szempontról is beszélnünk kicsit. Ez pedig a tartósság. Nem véletlen, hogy hosszabb – három hónapos – időtávon teszteltük a készüléket. Hiába teljesít jól egy masina az első pár alkalommal, ha később gyorsan elhasználódik.

A Rovus Nano-nál szerencsére nem tapasztaltam ilyen problémát. Maga a masina, a nyél és a ház ugyanolyan jó állapotban van három hónapos használat után is, mint amikor kivettem a dobozból.

Pozitívum az is, hogy a mellékelt törlőkendőkön sem látom elhasználódás nyomát. Maradt rajtuk néhány folt, amiket nem hozott ki a folttisztító sem (kösz, vörösbor!), viszont mosás után tapintásra ugyanolyan tiszták. Szakadás vagy kopás nem látszik rajtuk.

Nincsen gőztisztító tövis nélkül

Tökéletes termék nem létezik, így a Rovus Nano-val is volt egy-két negatív tapasztalatom. Természetesen ezeket is megosztom veled.

Összesen kettő olyan hiányosságot találtam a termékben, ami zavaró volt.

A teleszkópos nyelet gyengéd női kezekhez tervezték

A Rovus Nano nyele teleszkópos kialakítással rendelkezik, ami tárolásnál szuper jól jön. Használat közben viszont kissé zavaró. A kihúzott teleszkópot egy kapoccsal tudod rögzíteni. Ez viszont nem tart annyira erősen, hogy az életemet bízzam rá. Így a teleszkóp néha összecsukódik használat közben.

Ehhez érdemes megjegyezni, hogy én elég vehemensen szoktam súrolni a padlót felmosás közben is. És bár nem vagyok egy testépítő, azért mégiscsak egy erős férfi karral kellett megbirkóznia a szerkezetnek.

Szóval bőven előfordulhat, hogy kecsesebb, női kezekhez tervezték a készüléket. Vagy egész egyszerűen nem kell ennyire erősen rányomni a padlóra a masinát. Számomra ez egy kicsit zavaró volt, de végül megoldottam azzal, hogy gyengédebben bántam a készülékkel. Ha pedig mégis sikálni kellett valamilyen foltot, akkor előtte összecsuktam a teleszkópot és lehajoltam.

Rovus Nano gőztisztító

A víztartályra érdemes nagyon odafigyelni

Ez sokkal inkább az én hiányosságom, mint a készüléké. Viszont fontosnak tartom megemlíteni, hogy ne ess ugyanabba a hibába, mint én tettem.

A gőztisztító gépek egyik legnagyobb ellensége a vízkő. Általában benne is van a leírásban, hogy ne használjuk kemény csapvízzel és semmiképp se hagyjuk benne a vizet használat után. Tapasztalatból mondom, hogy ezt érdemes is komolyan venni! Én sajnos nem figyeltem erre eléggé, egyszer benne felejtettem a vizet a tartályban, ettől pedig eldugult a gőzkivezető cső.

Sajnos a készülék kialakításából és működési elvéből adódóan ez egy elkerülhetetlen gyengeség. Felhasználói szempontból kisebb kényelmetlenséget jelent inkább.

A dugulást egy ecetes áztatással egyébként nagyjából egy nap alatt sikerült megszüntetnem, szóval nem lett tőle maradandó hibája a gépnek. De legközelebb tuti nem felejtem benne a tartályban a vizet, és neked is azt javaslom, hogy erre figyelj majd oda.

Végső értékelésem a Rovus Nano gőztisztítóról

A Rovus Nano egy belépőkategóriás gőztisztító. Ennek megfelelően baráti áron juthatsz hozzá, cserébe viszont nem rendelkezik a százezres prémium masinák gazdag funkcionalitásával. Leginkább a padló takarítására alkalmas, azt viszont hibátlanul teljesíti.

Számomra nagyon jó élmény volt a Rovus Nano-val dolgozni. Korábban egy hatalmas púp volt a hátamon a felmosás, utáltam a mocskos felmosóvízzel bajlódni. Emiatt nem is tudtam magam túl gyakran rávenni. A gőztisztítóval azonban kényelmes, néhány perces műveletté vált a padló takarítása. Csökkent is a felmosással kapcsolatos stressz szintem ezáltal, de a padlónk is jóval tisztább, mint előtte volt.

Takarítás szempontjából sem találtam kivetnivalót a Rovus Nano-ban. Mindennel, amit egy vödör Domestos-os vízzel fel tudtam törölni, ugyanúgy megbirkózott a gőztisztító is. Zsíros foltok, tej, folyadék, sár – egyik sem jelentett problémát. Ráadásul a padlószőnyegen is tudtam használni, ami a felmosóról nyilván nem mondható el.

A készülék kialakítása praktikus, kifejezetten strapabírónak bizonyult, használata pedig egyszerű. Pozitív csalódás, hogy a mellékelt törlőrongyok is jó minőségűek és tartósak.

Mindent összevetve a három hónapos teszt időszak alapján a Rovus Nano egy szuper gőztisztítónak bizonyult, amivel igazi élmény a takarítás.

Az én értékelésem egyértelműen 10/10! Bárkinek jó szívvel tudom ajánlani ezt a masinát!

Ajánlott TOP termékek