A visszapillantó tükör kamera egyszerű visszapillantóként is funkcionál

Visszapillantó tükörbe épített kamera – megéri?

Neked is gyomorgörcsöd van tolatáskor? Teljesen megértelek, én magam is emiatt buktam meg többször a forgalmi vizsgámon, pedig le sem vettem a szemem a visszapillantó tükörről. Persze azóta nagyot fordult a világ, és a visszapillantó tükrök is beléptek az okoskütyük világába. S hogy ez mit jelent?

Többek között azt, hogy búcsút inthetsz a bizonytalan hátramenetnek, és az autód tükrébe épített kis kamera segítségével minden egyes pillanatot rögzíteni tudsz, ami az úton történt veled. Egy esetleges baleset vagy kárigény esetén tehát tökéletes szemtanúként segíthet ez az okoseszköz.

Sokan azonban nem ismerik még ezt a különleges kiegészítőt, ezért arra gondoltam, hogy készítek egy útmutatót, aminek a segítségével megmutatom a visszapillantó tükör kamera legfőbb jellemzőit, és hogy mire érdemes figyelned a vásárlásakor.

Sőt! Kiválasztottam egy olyan praktikus terméket is neked, amiről úgy vélem, hogy nem hiányozhat egyetlen autóból sem, és sokat tehet azért, hogy magabiztosabb sofőrré válhass.
Tarts velem, ismerd meg a visszapillantó tükör kamerák világát!

Milyen visszapillantó tükör kamerát vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

Mit kell tudni erről az eszközről?

A visszapillantó tükör kamera tulajdonképpen egy felokosított visszapillantó tükör, ami a hagyományos funkciója mellett képpel és hanggal rögzíti az autóban és az úton zajló eseményeket. A hagyományos tükörrel ellentétben ezen tehát egy kamerát és egy integrált kijelzőt is fogsz találni. Emellett egy hátsó kamera is tartozhat hozzá, ami tolatáskor és parkoláskor szuper segítséget nyújt.

A rögzített kép-és hanganyagot a beépített memóriában vagy a behelyezett memóriakártyán tárolhatod, de innen akár le is mentheted a telefonodra vagy más eszközre.
Persze felmerül a kérdés, hogy miért is éri meg egy okostükröt szerelni az autódba. Vegyük sorra a legfontosabb indokokat!

A visszapillantó tükör kamera előnyei

Szinte észrevétlen

Kényelmesen elhelyezheted az autóban, nem foglal plusz helyet, és – a hagyományos fedélzeti kamerákkal szemben – nem rontja a láthatóságot sem.

Megkönnyíti a parkolást

A városban parkolni sokkal egyszerűbb egy visszapillantó tükör kamerával

A városokban lassan élet-halál harcot kell vívni egy-egy parkolóhelyért, és egyre szűkösebb helyekre kell becentizni a járgányodat. A tolatókamera segítségével magabiztosabban tolathatsz, és a parkolás is gyerekjáték lesz.

Biztonságosabbá teszik a vezetést

Bármennyire hasznosak is a visszapillantó tükrök, azt már nem tudják megmutatni, mi van közvetlenül az autód mögött vagy a hátsó ablak szintje alatt, továbbá nem nyújtanak széles látószögű képet sem. Emiatt a tolatás veszélyes és kiszámíthatatlan manőver lehet, amivel nemcsak vagyoni kárt okozhatsz, de ember- és állatéletet is veszélyeztethetsz.

Persze nem ez az egyetlen pompás funkciója ennek a terméknek!

Ha kicsit mélyebbre nyúlsz a pénztárcádban, akkor GPS modullal felszerelt eszközt is vásárolhatsz, amihez számos extra funkciót is kapsz (pl. figyelmeztethet, ha véletlenül kitértél a sávodról, de baleset esetén a segélyhívót is értesítheti, a pontos GPS-koordinátáid megadásával)

Segíthet a kárigények rendezésében

Baleset esetén is hasznos lehet a visszapillantó kamera

Egy kárrendezés során nagyon jól jöhet egy olyan bizonyíték a biztosító felé, ami tisztázza a balesethez vezető okokat. Hasznos lehet közlekedési szabálysértések kapcsán, vagy a közlekedők között kialakult konfliktusok tisztázásakor.

Vannak-e hátrányai a visszapillantó tükör kamerának?

Igen, van itt egy dolog, amire fel szeretném hívni a figyelmed. A tükörkamera használata bizonyos országokban nem törvényes, és jelenleg Magyarországon is szigorú adatvédelmi törvények vonatkoznak rá.

Érdemes tehát alaposan tájékozódni, mielőtt beszerzel egy ilyen eszközt! Másik probléma, hogy a kijelző elvonhatja a figyelmedet, ami biztonsági kockázatot jelent.

Hogy kell telepíteni a visszapillantó tükör kamerát?

Ha ügyes vagy, akkor pár mozdulattal akár te is beüzemelheted a kamerákat, de azért azt megjegyezném, a hátsó kamera bebütykölése már macerásabb meló lehet, mert fúrást és kábelvezetést is igényel. Ha nincs ilyesmiben jártasságod, inkább bízd elektroműszerészre a dolgot!

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venned a vásárláskor?

Tápellátás

A tápfeszültséget leggyakrabban szivargyújtóról kapják a kamerák. Ebben az esetben csak be kell dugni a csatlakozót a szivargyújtóba, és már működik is a kamera. Direkt bekötésre is van lehetőség, ez esetben azonban elektroműszerész segítségére lesz szükséged.

A kamera

Az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen minőségű kép-és hanganyagot lesz képes készíteni a kamerád. Itt két szempontot kell figyelned!

A kép tisztaságát a kamera minősége és a kijelző felbontása határozza meg. A tisztaságot pixelben mérik, és minél nagyobb a szám, annál jobb a kamera.

A tiszta, éles videókat a full HD kamerával felszerelt tükrök biztosítják, de egyre népszerűbbek az UHD (Ultra High Definition) és a 4K fedélzeti kamerák is. Ezek már részletgazdagabb képet képesek rögzítenek, így láthatóvá válnak például az autók rendszámai vagy a távoli táblák feliratai is, de a nagyobb felbontás lehetővé teszi a nagyítást, valamint a részletek azonosítását is. A jobb minőségű kamerák által készített nagyobb felbontású felvételek miatt azonban gyorsabban fogy majd a hely a memóriakártyádon!

Fontos megjegyezni, hogy a tolatókamerák esetében megelégedhetünk egy 720p-s felbontással is, a tükörkamera esetében azonban fontos a kiváló minőség!

A kijelző és a vezérlés

A képernyő mérete is kulcsfontosságú szempont lehet. Egyes visszapillantó tükrök akkora képet jelenítenek meg, mint maga a tükör; míg más képernyők ettől kisebb képet vetítenek, a fedetlen részt pedig hagyományos visszapillantó tükörként használhatod. (Zárójelben megjegyezném, hogy amikor a kijelző nem aktív, akkor teljes mértékben visszapillantó tükörként funkcionál az eszköz.)

A nagyobb felbontású kijelzők kristálytiszta videókat nyújtanak, és használatuk is egyszerűbb: felhasználóbarát ikonokkal és nagyobb gombokkal vannak ellátva.

Milyen extrákat kaphatsz még?

 • tükröződésgátló réteg (a kényelmes nappali használathoz)
 • automatikus fényerő-szabályzás (Ez jól jön, ha hátulról bevilágít a másik autó lámpája)

A vezérlés történhet a tükör aljában elhelyezett gombokkal, de érintőképernyős modellek is elérhetőek már a piacon.

A kameralencse látószöge

A látószög arra utal, hogy az előtted lévő út mekkora részét lehet rögzíteni a kamera segítségével. A szélesebb (120+ fokos) objektív nagyobb lefedettséget biztosít.

Fontos szempont az is, hogy a tükörbe épített kamera minden irányban jó mozgatható legyen.

Mennyi kép-és hanganyagot tud rögzíteni az eszköz?

A legtöbb visszapillantó tükör kamerához SD vagy Micro SD kártya szükséges. Minél nagyobb a memóriakártya, annál több videót tudsz tárolni rajta, mielőtt felülírná a rendszer a régebbi anyagokat (loop-funkció). A memóriakártyától függően, kb. az alábbi időkkel számolhatsz (HD kijelző):

 • 2 GB – 20 perc
 • 8 GB – 40 perc
 • 16 GB – 80 perc
 • 32 GB – 160 perc
 • 64 GB – 640 perc

Automatikus indítás

Ha nem akarod minden alkalommal manuálisan bekapcsolni az eszközt, akkor ennek a funkciónak a segítségével automatikusan elindítja a felvételt a kamera.

Éjszakai felvétel

Éjszakai módban rögzítő visszapillantó tükör kamera

Sokat vezetsz éjszaka? Akkor erre a funkcióra érdemes lesz figyelned! A gyenge fényviszonyokat a kamerák további LED- vagy infravörös lámpával kompenzálhatják, így tisztább képek készülhetnek sötétben, a megvilágítatlan utakon is.

Parkoló asszisztens

A visszapillantó tükör kamera a tolatásban is segítségedre lehet

Ezek a rendszerek – a képernyőn megjelenő grafikai útmutatások segítségével – megkönnyítik a parkolás folyamatát, főleg, ha viszonylag szűk helyre kell betolatnod.

Szoftveralkalmazás

Ha szoftveralkalmazás is jár az eszközhöz, akkor részletesen elemezheted a videófelvételeket a számítógépeden vagy telefonodon (pl. útvonal- és sebesség adatokat is kaphatsz).

További extrák

A visszapillantó tükrök extra funkcióinak tárháza persze kimeríthetetlen, mutatok ezek közül néhányat! Mindazonáltal meg kell azt is jegyeznem, hogy ezek a funkciók már jelentősen feljebb nyomhatják az eszköz árát!

Bluetooth kapcsolat/wifi

Egyes visszapillantó tükör kamerák Bluetooth-kapcsolattal és/vagy wifi-vel is rendelkeznek a mobilalkalmazásokhoz való kapcsolódáshoz, így a telefonodon keresztül is vezérelheted és beállíthatod a kamerát.

A kapcsolatnak köszönhetően a rögzített videókat egyúttal azonnal elküldheted a kameráról a telefonodra pár kattintással.

GPS

A beépített GPS-szel rendelkező kamerák automatikusan hozzárendelik a helyet a videókhoz. Ez egy későbbi bizonyítási eljárásban nagyon hasznos lehet.

Mozgásérzékelés

Ha leparkolsz az autóddal, és a kamera azt érzékeli, hogy a kép változik (pl. valaki megközelíti a járművet), akkor automatikusan elindítja a felvételt. Így a távollétedben is felügyelheted, mi történik a járművel. Bizonyos típusoknál figyelmeztetést is küldhet a rendszer a telefonodra.

G-Szenzor

A G-szenzor figyeli az autódat akkor is, amikor épp nem vagy mozgásban (pl. parkolsz). Koccanás, ütközés esetén működésbe lép a kamera, az aktuális felvétel pedig zárolva lesz törlés ellen.

Érdemes egy újabb autós kütyüre áldoznom?

Azt gondolom, hogy azokra az eszközökre, amelyek segítenek biztonságosabbá tenni a vezetést és egyúttal a járműved védelmét is ellátják, érdemes időt és pénzt áldozni. A visszapillantó tükör kamerákat ráadásul már kifejezetten barátságos áron is elérheted, és meglepődsz majd, milyen minőségi változást jelenthetnek a vezetéseid során. Hogy valóban meggyőzzelek, a következőkben szeretnék közelebbről is bemutatni neked egy könnyen telepíthető, felhasználó- és pénztárcabarát visszapillantó tükör kamerát.

Visszapillantó tükör kamera teszt és vélemény

Visszapillantó tükörbe épített eseményrögzítő kamera és tolatókamera
Visszapillantó tükörbe épített eseményrögzítő kamera és tolatókamera

Magabiztos tolatás gyomorgörcs nélkül

 •  Fedélzeti -és tolatókamera egy szettben
 •  Rengeteg extra funkció
 •  Kényelmes, gyors beüzemelés
 •  Magyar menü
 •  Tökéletes felvétel
aktuális ár

Ezt a Full HD-s, TFT-LCD kijelzővel integrált, nagylátószögű lencsével ellátott visszapillantó tükröt pár mozdulattal, könnyedén telepítheted. Csak annyi a dolgod, hogy a szettben kapott gumigyűrűkkel és az eszközön lévő négy kampóval rögzítsd a gyári belső visszapillantódra.

A tolatókamerához azonban, amit az autó hátuljában kell rögzítened, már át kell húznod a kábeleket a járművön, ehhez pedig elképzelhető, hogy segítséget kell igénybe venned.
Ha a kamerákat csatlakoztattad a tükörhöz, szivargyújtóra dugva máris menetkész az eszköz (a memóriakártyáról ne feledkezz meg, ez nem jár a csomaghoz!)

Fontos, hogy a készüléket folyamatosan el kell látni tápfeszültséggel, a beépített akkumulátort elsősorban csak a parkoló üzemmódban való tápellátáshoz tudod használni.
A tükör frontján találod a navigációs gombokat, a szélén (felül) pedig a tolatókamera bemenetét, egy SD kártya slotot is és az USB bemenetet.

Talán meglepő lesz elsőre a kék színű tükör, ennek az a praktikus oka, hogy a mögötted haladó jármű fényszórója ne világítson a szemedbe. Idő kérdése, és hozzá fog szokni a szemed, mint ahogy ahhoz is, hogy itt egy kifejezetten nagy visszapillantó tükörrel lesz dolgod, amin az integrált LCD kijelző a tükör egy részét elfoglalja. A nagyobb tükörméret némi nehézséget jelenthet a gyári tükrödnek, amire ránehezedik, így időnként nem árt ellenőrizni a rögzítést; illetve a nagyobb rázkódásoktól érdemes megóvni.

A kijelző és a kamera képe is éles, jó felbontású, a tükör hagyományos funkciója pedig bekapcsolt képernyő mellett is jól érvényesül. Persze semmi akadálya, hogy kikapcsold, a kamera enélkül is tud dolgozni. A tolatókamera képét szintén ezen az integrált LCD kijelzőn tudod megnézni.

A belső visszapillantó tükörbe rejtett képernyőn magyar menüt is találsz, és számtalan funkciót beállíthatsz (többek között dátum és idő, mozgásérzékelő, késleltetett kikapcsolás, G-szenzor, fehéregyensúly és kontraszt beállítás), továbbá videó/ fotó visszajátszást is végezhetsz rajta.

A funkciók közül sajnos hiányzik az automata fényerő szabályozás, és az éjszakai látás funkció is hasznos lett volna még.

Vásárlás előtt mindenképpen azt javaslom, hogy mérd le a gyári tükrödet, mert ha jóval szélesebb a visszapillantó tükör kamera, akkor nem biztos, hogy kényelmesen fogod tudni használni! Azt sem árt tudnod, hogyha a szélvédődön fényvisszaverő, vagy napfény elleni színezék van, az befolyásolhatja a felvétel minőségét.

Összességében azt gondolom, hogy ezért a szolid árért egy tisztességes visszapillantó tükör kamerát kapsz tolatókamerával, kiváló képminőséggel, rengeteg extra funkcióval és a kényelmes-biztonságos vezetés lehetőségével.

Előnyök:

 •  Fedélzeti -és tolatókamera egy szettben
 •  Rengeteg extra funkció
 •  Kényelmes, gyors beüzemelés
 •  Magyar menü
 •  Tökéletes felvétel

Hátrányok:

 •  Automatikus fényerő-szabályzó funkció hiánya
 •  Éjszakai látás funkció nincs benne

Ajánlott TOP termékek