Melyik vírusirtó véd neg a vírusokkal szemben

Megfelelő védelmet nyújt a Windows Defender vagy érdemesebb más antivírust használnom?

Sokszor találkozunk ezzel a kérdéssel, ha vírusirtókról van szó. Azt ma már mindenki belátja, hogy ha számítógépet használunk és internetezünk, akkor ezek a szoftverek elengedhetetlenek. Ennek ellenére nyilván mindenki örülne, ha nem kéne túl sokat foglalkozni vele, és le lehetne tudni ezt az egész dolgot az operációs rendszer saját programjával.

Nézzük meg röviden, hogy mit is érdemes ezzel kapcsolatban tudni.

Miért vagyunk bizalmatlanok a Windows vírusirtójával kapcsolatban?

A jól ismert Windows operációs rendszer már a Vista és Windows 7 verziók óta rendelkezik saját, beépített vírusirtóval. Akkoriban ez a program erős kritikákat kapott, és ha őszinték akarunk lenni, akkor teljesen jogosan.

Az egyik jelentősebb problémát a teljesítmény jelentette, ugyanis az ilyen alkalmazásoknak általában észrevétlenül, a háttérben kell futniuk. Ehhez képest a Windows vírusirtója jelentősen megterhelte a számítógép működését, ezzel lelassítva azt. Ez pedig minden volt, csak nem észrevétlen.

Ennél is nagyobb problémát jelentett, hogy viszonylag gyenge védelmet nyújtott. Sok vírust egyáltalán nem érzékelt, és előfordultak biztonsági rések. Emellett a használata sem volt kényelmes, a felület pedig nem volt kifejezetten felhasználóbarát.

Nyilván az is szerepet játszott a dologban, hogy eleve bizalmatlanabbak vagyunk az ingyenes programokkal kapcsolatban. És bár maga az operációs rendszer fizetős is, jogosan merül fel a kérdés, hogy ha egy ingyenes vírusirtó tényleg jó lenne, akkor miért fizetnek mások a prémium alkalmazásokért.

A Windows Defender esetében pedig sajnos ez a felvetés egészen megalapozottnak is bizonyult.

Akkor egyáltalán nem jó a Windows Defender?

A Windows Defender alkalmassága a gép megvédésében

Ugyanerre a kérdésre néhány évvel ezelőtt egy egyértelmű nem lett volna a válasz. Senki nem ajánlotta jó szívvel a Windows Defender használatát és sokszor még más ingyenesen letölthető programokkal is jobban jártunk.

Azóta sokat fejlődött a program és a Microsoft is gatyába rázta a gatyába rázni valót. 2019 végén, 2020 folyamán a Windows Defender felküzdötte magát a teljesen értékelhetetlen szintről a viszonylag jó szintre. Ez pedig nem kis teljesítmény, tekintve a korábbi negatív hírnevét.

Bár a jogosan kialakult bizalmatlanságot nehéz leküzdeni, mégis azt kell, hogy mondjam, hogy a Windows Defender-ből egy használható antivírus szoftver lett.

Akkor nyugodtan használhatom a Windows Defender-t?

Na igen. A fentiek alapján gondolhatnánk, hogy akkor minden rendben van, nincs is további teendőnk. De azért ennyire sajnos nem egyszerű a helyzet.

A Windows Defender jelenleg nem egy rossz antivírus. Vannak hiányosságai, de nem kifejezetten rossz. A semminél pedig mindenképpen jobb. Szóval ha nem akarsz ezzel foglalkozni, vagy nem akarsz rá költeni, akkor el lehet evickélni vele. Viszont ha mégis bekapsz valami vírust a Windows Defender mellett, akkor ne mondd, hogy én nem szóltam előre.

Mit értek ez alatt? Bár ez a program mostanában egészen jól teljesít a különböző teszteken, azért távolról sincs az élvonalban. Ez legjobban egyébként a 0 day protection (magyarul nulladik napos védelemként fordíthatnánk) teszteken látszik. Ez azt jelzi, hogy a vírusirtó mennyire képes az eddig még ismeretlen, friss, 0. napos vírusokat is kiszűrni.

Bizonyos prémium vírusirtók nagyon jók ebben. A technikai részletekbe nem mennék bele, hogy ezt hogyan csinálják, átlagfelhasználóként a lényeg, hogy működik. A Windows Defender általában csak pár százalékkal marad le ezekben a tesztekben, ez viszont pont elég lehet ahhoz, hogy becsússzon egy csúnyább zsarolóvírus vagy valami más kártevő.

A másik jelentős probléma, ami nem csak egy apró lehetőség a bajra, hanem a mindennapokban is zavaró lehet, az a teljesítmény. 2020 során a Windows Defender szép lassan csúszott lefelé azokon a teszteken, amik azt mérik, hogy mennyire terheli meg a gépet egy-egy vírusírtó. Ahogy már fentebb is említettem, ha túl sok erőforrást használ egy ilyen szoftver, az lelassítja a gépet. A Windows Defender nem borzasztó ilyen szempontból, viszont jelenleg nem is mondanám kifejezetten jónak.

Ha bivalyerős géped van, az valamennyire csökkenti ennek a hatását. De egy átlag felhasználó átlag gépén kifejezetten zavaró is lehet.

Akkor most végül is mi legyen?

Én azt javasolnám, hogy ha megteheted mindenképpen érdemes valamelyik prémium vírusirtót használni. Ezeket a szoftvereket olyan biztonságtechnikai cégek forgalmazzák, akik nem csak extra funkcióként forgalmazzák a vírusirtókat, hanem ez a fő profiljuk. Ebből adódóan a jó hírnevük és hosszú távon a megélhetésük is azon múlik, hogy hibátlanul működő, kiváló minőségű programokat dobjanak a piacra.

Láthatjuk, hogy korábban hosszú éveken keresztül simán elvolt a Microsoft egy szinte használhatatlan minőségű vírusirtóval is. És szuper dolog, hogy most már jól működik a Windows Defender. Alap védelemnek jó is. De azt is tudnod kell, hogy ha az egyik frissítés után rosszabb lenne a helyzet, valószínűleg a Microsoft-nak akkor sem lesznek álmatlan éjszakái emiatt.

Ugyanez nehezen mondható el egy olyan cégről, aminek a fő profilja a vírusok elleni védelem. Hiszen ha az ő programjukat bármikor lecserélhetik a felhasználók, ezért rajtuk sokkal nagyobb a nyomás, hogy tényleg jó minőséget biztosítsanak és hosszútávon.

De hát a Windows Defender ingyenes, én inkább nem szeretnék pluszba fizetni

A vírusirtók megvédik az adatainkat

Teljesen megértelek, és őszintén bevallom, hogy nekem is volt olyan időszak, amikor inkább máshova raktam azt a pénzt, amibe egy vírusirtó éves vagy havi díja kerül. Ha nem fér bele a keretbe, nem fér bele a keretbe, nincs mit tenni. Ilyenkor tényleg maradjon a Windows Defender.

Viszont szeretnék veled megosztani egy jó hasonlatot is, ami egy kicsit perspektívába helyezi a dolgot. A vírusirtó olyan, mint egy baleset biztosítás. Amíg nincs semmi bajunk, addig csak egy idegesítő kellemetlenség. Minden hónapban levonják a díját a kártyánkról, miközben nem kapunk cserébe semmit. Sokszor a vírusirtóknál is így érezzük – én legalábbis – hogy minek fizessek, amikor az elmúlt két évben nem is volt semmilyen vírus a gépemen. Egészen addig van ez így, amíg be nem üt a baj.

Ha ne adj’ Isten balesetet szenvedünk, akkor azonnal nagyon okosnak és előrelátónak gondoljuk majd magunkat, hogy fizettük a baleset biztosítást. Ott egy pillanatra sem fog eszünkbe jutni a sok korábban feleslegesnek gondolt havi számla, amiket kifizettünk. Ugyanez a helyzet a vírusirtóval is. Ha bekapunk egy zsarolóvírust, de mondjuk egy prémium vírusirtót használtunk, ami megóvta a fájljainkat, na ott nagyon fogunk neki örülni, hogy emellett döntöttünk.

Képzeld el, hogy elveszíted a gépeden tárolt összes adatot, a gyerekekről készült képeket, a naplódat, a párodtól kapott szerelmeslevelet, amit digitálisan mentettél el. Vagy képzeld el, hogy ez nem történik meg, cserébe évente néhány ezer forintot kifizetsz. Melyik hangzik jobban?

Mit érdemes használnom helyette?

Erre a kérdésre több jó válasz is létezik. Korábban írtunk is róla egy hosszú és átfogó útmutatót is, amit itt találhatsz meg. De ha nem szeretnél átkattintani, vagy átolvasni a részletes elemzésünket, akkor a Norton vírusirtóját említeném meg. Ez egy fizetős program, aminek a legnagyobb pozitívuma, hogy abszolút teljes körű védelmet nyújt. Nem csak a vírusokkal szemben, de gyakorlatilag minden létező extrával ki van tömve, amire csak egy hétköznapi felhasználónak szüksége lehet.

Szóval a melyik vírusirtót érdemes használnom kérdésre tényleg nem létezik egyetlen jó válasz, de a Norton szoftverei elég közel állnak hozzá.

Ajánlott TOP termékek