TOP vonalkódolvasók (2021)

A különböző vonalkódolvasó technológiák számtalan vállalkozás mindennapjait teszik egyszerűbbé és átláthatóbbá. Ezek a rendszerek segítenek gördülékenyebbé tenni az egyes munkafolyamatokat és ezzel növelik a cég profitját.

Ahol nagyobb mennyiségű árut vagy raktárkészletet kell kezelni, ott elengedhetetlen ezeket valamilyen módon rendszerezni. A vonalkód egy egyszerű, de mégis hatékony módja ennek.

Az azonban, hogy melyiket válasszuk a sok lehetséges vonalkódolvasó eszköz és rendszer közül már korántsem egyszerű kérdés. Számolni kell a kezdeti és a folyamatos költségekkel egyaránt, és azzal is, hogy az adott környezetben milyen megoldás működik majd jól.

Egy jól megtervezett azonosítási rendszer segíti a munkafolyamatokat, viszont egy nem megfelelően kialakított rendszer sokszor több fejfájást okozhat, mint amennyit segít. Vonalkód olvasó útmutatónkból megismerheted a fontosabb szempontokat, és vonalkódolvasó típusokat egyaránt. Ez pedig segít majd a jó döntéseket meghozni.

Milyen vonalkódolvasót vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

A vonalkódok és azonosítási rendszerek egy olyan világ, ami laikusok számára egészen idegen lehet. Emiatt nagyon fontos, hogy alaposan tájékozódjunk mielőtt belevetjük magunkat. Ebből az útmutatóból megismerheted a fontosabb szempontokat, az alapvető terminológiákat és rengeteg hasznos tanácsot kaphatsz vonalkódolvasókkal kapcsolatban. Vágjunk is bele!

A vonalkódos rendszerezés minden vállalkozásnak időt spórol

Miért éri meg vonalkódokkal dolgozni?

A legkézenfekvőbb előnye egy ilyen rendszernek, hogy meggyorsíthat számos munkafolyamatot. Például egy boltban nem kell egyenként bepötyögni a termékek árait, elég csak leolvasni a vonalkódot, az árat pedig egy külön adatbázisban kezelheted. Ez azért is jó, mert így egy esetleges árváltozásnál nem kell minden egyes termékre új matricát ragasztanod, elég a polcokon (és az adatbázisban) kicserélni az árcímkét. Az áron kívül természetesen számos egyéb információt is hozzácsatolhatsz egy-egy vonalkódhoz. Számon tarthatod velük például az aktuális raktárkészletet. De nem csak bolti környezetben jelentenek majd nagy segítséget a vonalkódok. Használatuk meggyorsítja a munkát hivatalokban, raktárakban, könyvtárakban és szinte bármilyen cégnél, ahol nagyobb mennyiségű adatot vagy készletet kell nyomon követni.

Van azonban más előnye is ezeknek a rendszereknek, azon túl, hogy gyorsabb velük a munka. Kényelmesebbé teszik az egyébként repetitív feladatokat, amivel felszabadítják a dolgozók erőforrásait. Maradjunk a bolti példánál. Ha az eladónak az árak bepötyögésére kell figyelnie, sokkal kevésbé tud majd a vásárlóra figyelni. Ha viszont elég lehúznia a vonalkódokat, a fennmaradó figyelmét fordíthatja arra, hogy kedvesebb legyen a kuncsaftokkal.

Illetve van még egy fontos előnye a vonalkódos rendszereknek. Ez pedig egész egyszerűen az, hogy nagyon nagy részben lecsökkentik az emberi hiba lehetőségét. Nem fordulhat elő az, hogy az eladó elüti a termék árát, hiszen a rendszer automatikusan kezeli ezt. Azzal, hogy automatikusan figyeljük a raktárkészletet és a termékek fogyását, a leltározásra szánt időt és az itt előforduló hibákat is csökkenthetjük.

Szóval mindent összevetve a vonalkódos rendszerek használata meggyorsítja és hatékonyabbá teszi a munkát. Emellett jelentősen lecsökkenti a hibalehetőségek számát.

Hogyan épül fel egy ilyen rendszer?

A legegyszerűbb vonalkódos rendszerhez is legalább három összetevőre van szükség. Az egyik maga a vonalkód, ami bizonyos információkat tárol. Szükségünk lesz ezen felül egy eszközre, ami ezt az információt dekódolja; itt jönnek a képbe a vonalkódolvasók. Illetve kelleni fog egy adatbázis, ami az adatokat kezeli.

Vonalkód gyorstalpaló

A vonalkódoknak különböző típusai vannak, amikről korábban már írtunk egy részletes összefoglalót. Ami nekünk ebből most lényeges lesz az a két nagy kategória, az 1D és 2D vonalkódok.

Az 1D kategória kódjai egy darab információt tudnak tárolni. Ezek a hagyományos függőleges vonalakból álló vonalkódok, amikkel a legtöbb termék csomagolásán találkozhatsz. Az előnyük, hogy könnyedén olvashatóak és bármelyik készülék képes őket kezelni. Viszont olyan szempontból limitáltak, hogy csak az adott termék azonosítására alkalmasak. Minden más kapcsolódó információt egy külön adatbázisban kell kezelni. Szóval amikor leolvasod a vonalkódot, akkor megkapod, hogy ez egy doboz tej, viszont az árát már nem tudod a vonalkódon tárolni, azt külön kell hozzákapcsolnia a rendszernek.

A 2D vonalkódok már ennél összetettebbek, és alkalmasak akár többféle információ tárolására is. A leggyakoribb példa erre a jól ismer QR kód. Itt már eltárolhatod a termék azonosítóját, de akár a gyártóját, az árát, vagy egyéb információkat is magán a vonalkódon. Így a felhasználási lehetőségek jelentősen szélesebbek. Viszont ezeknek a kódoknak a leolvasására már nem minden készülék képes.

A vonalkód párja, az olvasó

Természetesen nem elég eltárolni az információt a vonalkódokon, ezt utána értelmezni is kell, hogy fel tudjuk használni. Erre szolgálnak az olvasók, amik képesek dekódolni ezeket.

A vonalkód olvasóknak több típusa is létezik, amik különböző technológiákat használnak. Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Az, hogy melyiket érdemes választanod nagyban függ a felhasználás módjától és a felhasználási környezettől.

Az alábbi írásunkban megnézzük, hogy hogyan működnek a különböző vonalkódolvasók és hogy melyik technológiáról mit érdemes tudni. Illetve arra is kitérünk majd, hogy mik az esetleges előnyök, hátrányok és melyik típust kinek ajánljuk.

Hogyan működnek a vonalkódolvasók?

A legtöbb esetben a vonalkódolvasók három fontos részből állnak.

Szükségük van valamilyen fényforrásra, ami megvilágítja a vonalkódot. Ez azért lényeges, mert a fehér és fekete részek a címkén másként verik vissza a fényt. Ez alól a CCD olvasók képeznek csak kivételt, amik nem rendelkeznek saját fényforrással.

A megvilágított vonalkódról visszaverődő fényt különböző szenzorok érzékelik. Ezek típusonként változóak, ahogy az elhelyezkedésük is. Ami közös bennük, hogy egy analóg jelet küldenek a készüléknek az alapján, hogy fehér vagy fekete részt érzékeltek a címkén.

Ezt az analóg jelet dolgozza fel a dekóder, ami szöveges információvá alakítja azt. Ez a legtöbb esetben egy egyszerű azonosító, ami a konkrét termékre vonatkozik. Az egész rendszer mögött található adatbázisból hívhatod le az adott azonosítóhoz tartozó további adatokat.

A legtöbb vonalkódolvasó valamilyen formában rendelkezik ezekkel a funkciókkal, azonban minden technológia más és más módszerekkel oldja meg őket. A következőkben megnézzük, hogy mi a különbség közöttük.

Fontos szempontok vonalkódolvasó választásakor

Mielőtt rátérnénk az egyes típusokra, érdemes gyorsan átnéznünk, hogy mikre érdemes odafigyelni mielőtt kiválasztjuk a számunkra megfelelő technológiát.

Természetesen sok esetben az ár is jelentős szempont lesz. Ez különösen akkor igaz, ha nagyobb mennyiségű vonalkódolvasóra lesz szükséged. Ilyenkor egy kisebb árbeli eltérés is jelentős megtakarítást jelenthet.

Ugyanakkor fontos az is, hogy a szükséges feladathoz megfelelő vonalkódolvasót válasszuk. Az egyes készülékek működési hatékonysága változó lehet. Hiába veszel meg egy olcsóbb készüléket, ha az nem lesz alkalmas a felmerülő feladatok gyors és pontos elvégzésére.

Ha már a feladatoknál tartunk, akkor azt is érdemes átgondolni előre, hogy mennyi információt szeretnél majd kezelni a vonalkódokon. Egyetlen azonosító tárolására elegendő lesz a hagyományos 1D formátum is, azonban ha ennél több információt kell tartalmaznia a címkének, akkor már olyan olvasót kell választanod, ami képes kezelni a 2D vonalkódokat is.

Végül, de nem utolsó sorban az eszköz tartósságát is figyelembe kell venni. Bizonyos típusoknál ritkábban van szükség karbantartásra vagy egyszerűbb javítani őket. Az sem mindegy, hogy milyen környezetben használod majd a vonalkódleolvasót. Egy kis boltban például egy egyszerűbb modell is megállja a helyét, azonban ipari felhasználásra már strapabíróbb, masszívabb masinát érdemes választanod.

Most hogy a fontosabb szempontokat megnéztük, térjünk át az egyes vonalkódolvasó típusokra.

Kontakt toll vonalkódolvasók

Ezek a toll formájú – ahogy a nevük is mutatja – készülékek a legegyszerűbb vonalkódolvasók, amikkel találkozhatsz. Belül fényérzékeny, úgynevezett fotodiódával vannak ellátva, ami képes érzékelni a fekete és fehér felületekről visszavetülő fény közötti különbséget. Ezt alakítja analóg jellé.

Használatához a toll hegyét egyenletes sebességgel kell végighúzni a vonalkódon. Fontos, hogy a készüléknek érintkeznie kell a címkével. Ez a folyamat sajnos sok helyet hagy a felhasználói hibának, így gyors és rendszeres használatra ezek a masinák nem igazán alkalmasak.

Milyen vonalkódokkal működik?

A kontakt toll vonalkódolvasók csak az 1D vonalkódokat tudják leolvasni.

Előnyök

 • Olcsóbbak, mint más készülékek
 • Kevesebb lehetőség a meghibásodásra

Hátrányok

 • A használata nem túl kényelmes
 • Nagyobb esély a felhasználói hibára

Mikor ajánlott a használata?

Ezt a típust elsősorban akkor tudjuk ajánlani, ha csak ritkán kell vonalkódokat kezelned vagy ez nem teszi ki jelentős részét a vállalkozásodnak. Jó példa lehet erre egy könyvtár, ahol viszonylag kis mennyiségű vonalkódot kell egyszerre beolvasni. Ilyenkor az alacsonyabb ár vonzó lehet, hiszen a drágább gépeket úgysem használnád ki teljesen. Nagyobb mennyiségű áru vagy gyorsabb tempót igénylő munka esetén azonban már nem nyújtanak eleget a kontakt toll olvasók.

Lézeres vonalkódolvasók

Kis üzletekben a lézeres vonalkódolvasót használják

Ezzel a típussal gyakran találkozhatsz például hipermarketekben. Egy beépített lézerfényt használnak a vonalkódok leolvasására, innen is kapták a nevüket. A címkére vetített fényt egy belső tükör vagy prizma segítségével juttatják le a fotodiódákhoz, amik azt analóg jellé konvertálják.

Létezik kézi és beépített változata is. A felhasználás módjától függ, hogy melyiket érdemes választani. A nagyobb üzletek pénztárainál sokszor láthatjuk a beépített változatot, aminek a használata roppant praktikus és gyors. Ezeknél gyakran már mérleget is építenek a leolvasóba, így még egyszerűbb lesz az árucikkek kezelése.

Ami nagy előnye még ennek a típusnak, hogy nem csak egyenes felületekről képes leolvasni a vonalkódokat, hanem például egy borosüveg címkéjéről is.

Milyen vonalkódokkal működik?

A lézeres vonalkódolvasók az 1D vonalkódokat tudják leolvasni.

Előnyök

 • Nagyobb távolságról is jól működnek
 • Praktikus és egyszerű a használatuk
 • Jó ár-érték arányt képviselnek
 • Nem csak egyenes felületeken működik

Hátrányok

 • Nem használható 2D vonalkódokkal
 • Több alkatrészt tartalmaz, így nagyobb az esély a meghibásodásra

Mikor ajánlott a használata?

Ezek a vonalkódolvasók tökéletes választást jelenthetnek nagyobb boltokba, ahol sűrű az áruforgalom. Az egyszerű kezelhetőség és a praktikus működés ilyen környezetben nagyon fontos szerephez jut majd. Emellett azonban univerzális felhasználhatóságuk miatt szinte bármilyen más helyzetben is jól megállják a helyüket, szóval a lézeres olvasókkal nem igazán lehet mellényúlni.

CCD vonalkódolvasók

A CCD vagy más néven charge coupled device egy olyan vonalkódolvasó, ami nem rendelkezik saját beépített fényforrással. Helyette a környezeti fény visszaverődését érzékeli. Általában kisebb boltokban találkozhatunk velük.

A készüléken belül több száz apró fényszenzor helyezkedik el egy sorban. Ezek együttesen képesek beolvasni a fekete és fehér részekről visszaverődő fényt. A szenzorok egyenként küldenek jeleket, amit a gép egyetlen azonosítóvá konvertál. Ezt általában egyetlen leolvasás során többször is megteszi, hogy kikerülje az esetleges hibalehetőségeket.

Ahhoz hogy a CCD kódolvasók jól működjenek közel kell őket tartani a leolvasott felülethez.

Milyen vonalkódokkal működik?

Ezek a készülékek 1D vonalkódok olvasására alkalmasak.

Előnyök

 • Mivel nem rendelkezik saját fényforrással, így kevesebb a meghibásodás lehetősége
 • Nagyon pontosan képesek leolvasni a kódokat
 • Kedvező az áruk

Hátrányok

 • A leolvasáshoz közel kell őket tartani a vonalkódhoz
 • Nem tudnak leolvasni hosszabb kódokat, mint amekkora a készülék mérete
 • Nehezebben olvassák le az ívelt felületen található címkéket

Mikor ajánlott a használata?

Elsősorban kiskereskedelmi egységekben terjedtek el ezek a vonalkódolvasók. Kedvező áruk miatt nem jelentenek akkora kiadást, de közben egyszerűen és pontosan tudják kezelni a vonalkódokat. Ha gondot okoz a közeli olvasási távolság vagy nem egyenes felületekről kell beolvasni a kódokat, akkor érdemesebb a lézeres készülékek mellett dönteni. Egy borászat számára például semmiképp sem ajánlanánk CCD olvasót.

Kamerával felszerelt vonalkódolvasók

Kamerás 2D vonalkódolvasó

Ezek a típusú gépek egy kis méretű beépített kamera segítségével készítenek képet a vonalkódról. Ezt a képet utána fejlett digitális megoldásokkal dekódolják.

A lézeres és a CCD olvasók általában egyetlen csíkban tudják értelmezni az adatokat, hiszen a szenzorok sorban helyezkednek el bennük. Ezzel szemben a kamerás technológiának hatalmas előnye, hogy egy nagyobb területet tud beolvasni. Ez több szempontból is hasznos. Egyrészt így akkor is képes értelmezni a vonalkódokat, ha azok nem egyenes szögben állnak, ami nagyban meggyorsíthatja a munkát. Másrészt így képesek lesznek a bonyolultabb, több adatot tartalmazó 2D vonalkódok olvasására is.

Milyen vonalkódokkal működik?

A kamerás olvasók egyaránt képesek 1D és 2D vonalkódok feldolgozására.

Előnyök

 • Képes kezelni az összetettebb 2D vonalkódokat
 • Több információt tárolhatunk egyetlen kóddal
 • Akkor is leolvassa a címkét, ha az nem a megfelelő pozícióban áll
 • Mivel nincsenek benne mozgó alkatrészek, ezért strapabíróbb

Hátrányok

 • Magasabb ár
 • Sokszor lassabban olvassák be az 1D vonalkódokat, mint a lézeres vagy CCD társaik

Mikor ajánlott a használata?

Sok esetben hasznos lehet a 2D vonalkódok használata. Ezeken a címkéken akár egynél több információt is tárolhatsz, így rögtön hozzáférhetővé válnak bizonyos adatok, anélkül, hogy az adatbázisban kellene őket keresni. Emiatt olyankor is használhatjuk őket, ha nem mindenkinek van hozzáférése a teljes adatbázishoz. A másik előnyük, hogy kisebb felületen is elférnek, mint a hagyományos 1D vonalkódok, így helyet spórolhatunk meg a címkéken.

A kamerás vonalkód olvasók megbízható működést és sokkal szélesebb körű felhasználást biztosítanak, mint a CCD vagy a lézeres szkennerek. Emiatt gyakorlatilag bármilyen vállalkozás számára jó választást jelenthetnek, ahol ezeket a plusz lehetőségeket ki tudják aknázni.

Omnidirekcionális vonalkódolvasók

Ipari környezetben hasznos az omnidirekcionális vonalkódolvasó

Ezekben a készülékekben több sornyi szenzor található, amik különböző irányokban helyezkednek el és sokszor nem csak egyenes vonalban, hanem egy görbe mentén is. Emiatt szinte teljesen mindegyik, hogy milyen irányból olvassák be a vonalkódot, hiszen valamelyik szenzorok mindenképpen képesek lesznek dekódolni azt.

Emiatt az omnidirekcionális készülékek nagy hatásfokkal tudják leolvasni akár a rosszul nyomtatott, elszakadt vagy más módon sérült vonalkódokat is. További előnyük még, hogy viszonylag nagy távolságból képesek leolvasni és könnyedén kezelnek akár nagyobb mennyiséget is.

Milyen vonalkódokkal működik?

Ezeket a készülékeket 1D vonalkódok olvasására tervezték

Előnyök

 • Akár a sérült vonalkódokat is képesek leolvasni
 • Bármilyen irányból működnek, nem kell feleslegesen forgatni a terméket
 • Emiatt sokkal gyorsabb a használata, nagyobb mennyiségű áru kezelésére is alkalmas
 • Jól működik olyan környezetben, ahol a címkék könnyedén sérülnek

Hátrányok

 • Magasabb ár

Mikor ajánlott a használata?

Mivel ezek a készülékek képesek a sérült címkéket is beolvasni, ezért nagyon jó választást jelenthetnek olyan környezetben, ahol a vonalkódok gyakrabban sérülhetnek. Ipari telepeken, építőanyagok kezelésekor vagy olyan helyeken, ahol a termékek ki vannak téve az időjárás viszontagságainak.

Azzal hogy nem kell a kódokat irányba állítani, rengeteg időt spórolhatunk meg, gyorsabb lesz a munka. Emiatt akkor is ajánlott az omnidirekcionális gépek használata, ha nagy mennyiségű terméket kezelsz és ezzel jelentős időt tudsz megspórolni.