Biztonságos böngészés – így fokozhatod az internetes biztonságod

A biztonságos böngészés minden modern böngészőbe beépített kiberbiztonsági funkció, ami segít elkerülni az adathalász weboldalakat, kártékony bővítményeket, kockázatos weboldalakat és egyéb internetes veszélyforrásokat. Ennek a beállítása már önmagában óriási lépés a biztonságos internetezéshez, azonban ha szeretnéd elkerülni a komolyabb bajokat, érdemes további lépéseket is tenned.

Miért fontos a magánszféra az interneten is?

A mindennapi életünkben pontosan érezni szoktuk a magánszféra fontosságát. Amikor elmegyünk vécére, becsukjuk az ajtót. Esténként behúzzuk a függönyöket a hálószobában. Nem adjuk meg a telefonszámunkat bárkinek. 

Az interneten általában sokkal kevésbé vagyunk óvatosak. Ennek az egyik oka az lehet, hogy itt nem mindig látjuk a leskelődőt, aki a hálószoba ablak előtt állhat. Pedig ennek nagyon is valós a veszélye.

A publikus közösségi média profiljaink például alapból bárki számára hozzáférhetőek. Innen rengeteg személyes adathoz juthatnak hozzá akár rosszindulatú egyének is.

Az e-mail címünket is hajlamosak vagyunk kiadni fűnek-fának.

Sokszor a jelszavainkkal sem bánunk elég felelősségteljesen.

A fentiek számos veszélyt hordoznak magukban. Az ellopott vagy összegyűjtött adatokkal, e-mail címekkel rengeteg különböző módon élhetnek vissza. Akár zsarolásokhoz, lopáshoz vagy más komoly bűncselekményekhez szolgáltathat alapot.

  • A képeinket felhasználhatják kamu profilokhoz
  • Az e-mail címünk bekerülhet egy spam levelezőlistára, amitől soha többet nem szabadulunk majd
  • Akár a privát beszélgetéseinket vagy akár a bankszámlánkhoz is hozzáférhetnek
  • Üzleti titkokat lophatnak el
  • Világgá kürtöl nyaralások alatt kirabolhatják a lakásod

Remélem nem kell tovább részleteznem, hogy miért nagyon fontos, hogy a virtuális világban is odafigyeljünk a magánszféránkra és megvédjük azt. Mi ennek a módja? Nézzük meg, hogy ennek érdekében milyen lépéseket tehetsz meg még ma.

Inkognitó mód ( privát böngészés ) – a biztonságos böngészés első lépcsőfoka 

A legkézenfekvőbb megoldás a böngészők által biztosított inkognitó mód. Ennek a használata sok esetben hasznos és kényelmes lehet, azonban fontos, hogy megértsük a korlátait.

Amikor privát böngészés módban szörfölünk a weben, akkor a böngészőnk nem menti el a böngészési és keresési előzményeket. Azokon az oldalakon, ahova ilyen módon bejelentkezünk nem maradunk belépve miután véget ért a munkamenet. 

Hasznos lehet otthoni vagy akár nyilvános gépeken is. Így például elkerülheted azt, hogy egy könyvtári vagy munkahelyi gépen véletlenül bejelentkezve maradj az e-mail fiókodba. Emellett ugye a böngészési előzmények sem kerülnek naplózásra, szóval a gépet használó más felhasználók nem tudják majd visszanézni az általad látogatott oldalakat. Hasznos lehet mert:

  • Elkerülheted, hogy a gyermeked idejekorán tudomást szerezzen az általad keresett születésnapi ajándékáról
  • Nem derül ki hogy milyen betegségnek, problémának jársz utána
  • Kikerülöd a weboldalak által gyakran használt, böngészési előzmény alapján célzott hirdetéseket. ( Ami sokszor lerántaná a leplet arról, hogy milyen oldalakat is nézel )
  • És még a felnőtt tartalmak esetében is hasznos lehet ez a funkció

Azt tudnod kell azonban, hogy ez korántsem jelent teljes körű anonimitást. Az internetszolgáltató például ugyanúgy hozzáfér a böngészési adatokhoz és naplózza a látogatott oldalakat. Ezeket az információkat később akár a hatóságok számára is átadhatja. Az otthoni hálózaton lévő biztonsági réseket sem védi ki ez a megoldás.

Úgy érdemes elképzelni az inkognitó módban való böngészést, mintha becsuknánk magunk után a vécé ajtót. Bizonyos szintű privát szférát jelent, de például a betörőket nem fogja megakadályozni abban, hogy besétáljanak a bejárati ajtón és elvigyék a tévédet.

Proxy szerverek – a biztonságos böngészés második lépcsőfoka

Ez egy fokkal fejlettebb megoldást jelent, mint az inkognitó ablakos böngészés. Ilyenkor egy távoli szerveren keresztül csatlakozunk az internethez. Ennek hatására látszólag megváltozik majd a gépünket azonosító IP címünk.

Elrejthetsz általa bizonyos adatokat, mint például a tartózkodási helyed. Elsősorban a weboldalakkal és netes szolgáltatásokkal szemben nyújt egy védelmi hálót. Így a weboldalak nem tudnak majd minket lekövetni. Megszabadulhatsz az idegesítő személyre szabott hirdetésektől vagy feloldhatsz olyan tartalmakat, amik a fizikai helytől függően egyébként nem lennének elérhetőek.

Azonban ennek a módszernek is megvannak a maga korlátai. Az így forgalmazott adatok nem lesznek titkosítva, így a sebezhető hálózatokon keresztül azokat ugyanúgy ellophatják. A böngészési adatokat a weboldalak elől ugyan elrejti, azonban az internetszolgáltatók és ezáltal a hatóságok ugyanúgy hozzáférhetnek majd a naplókhoz.

Másik hátránya ennek a megoldásnak, hogy sok proxy szolgáltató nem feltétlen megbízható. Így a kapcsolat lassú lehet és akadozhat, vagy rosszabb esetben akár maguk a szolgáltatók is eladhatják az adataidat. Ez sajnos néha még a fizetős proxyk esetében is fennállhat, az ingyenes szolgáltatások használata pedig igazi vakmerő mutatvány.

A proxykat alapvetően úgy lehet elképzelni, mintha álruhába öltözve mennél ki az utcára. A boltos Erzsi néni nem feltétlen fog téged felismerni, így nyugodtan megveheted a drága jégkrémet és azt az üveg likőrt, amit régóta kinéztél magadnak. Viszont ha a rendőr megállít és igazoltat, akkor ugyanúgy a valódi személyidet fogod neki odaadni és attól sem véd majd meg egy álruha, hogy kiraboljanak az utcán.

VPN szolgáltatások – a biztonságos böngészés csúcsa

Ha a szó szoros értelmében vett anonimitásra vágysz, akkor az ingyenes vagy fizetős VPN szolgáltatások jelentik a tápláléklánc csúcsát. Gyakorlatilag a proxykhoz hasonló módon működnek. Hozzáférhetsz egy olyan hálózathoz, ahol számos különböző szerveren keresztül böngészheted az internetet. Ezek a szerverek a világ minden táján megtalálhatóak, így akár a Bahama-szigetekről is netezhetsz, miközben a budapesti panellakásodban csücsülsz.

A VPN-ek azonban ennél jóval többet nyújtanak. A legfontosabb előnyük, hogy gyakran akár banki/katonai szintű titkosítást adnak az adatforgalmadnak. Ez azt jelenti, hogy sem a hackerek, sem az internetszolgáltatód, de jó eséllyel még maga az atyaúristen sem fog azokhoz hozzáférni.

Emellett természetesen az IP címed is rejtve marad, hiszen az éppen kiválasztott VPN szerver IP-jét fogod használni. A weboldalak is ezt látják majd, így abszolút lekövethetetlen leszel számukra. Ezzel könnyen hozzáférhetsz a helyi korlátozások alá eső tartalmakhoz is. Ennek az egyik legnépszerűbb előnye, hogy a Netflixen, YouTube-on vagy Hulu-n megnézheted a külföldi kínálatot is.

A VPN cégek nagy hangsúlyt fektetnek a nyílt kommunikációra, a biztonságra, a megbízhatóságra és az anonimitás biztosítására. Éppen ezért minden valamire való VPN szolgáltató olyan országban van beregisztrálva, ahol a törvények lehetővé teszik az adatok megfelelő védelmét. Emellett a legtöbb cég szigorú naplózásmentességet ígér, ami annyit jelent, hogy a böngészési adataidnak és a meglátogatott oldalaknak abszolút sehol nem marad majd nyoma. Sem az internetszolgáltatónál, sem pedig a VPN szolgáltatónál.

Egy szó, mint száz: a VPN-ek szinte teljes körű védelmet jelentenek az internet világában. Természetesen a fenti leírás egy nagyon zanzásított anyag, ennél jóval több mindent lehet még tudni a VPN programokról. Ha valóban érdekel a téma, akkor jó szívvel tudom ajánlani a VPN választási útmutatónkat, ahol nem csak a fontosabb szempontokat ismerheted meg, de a gondosan kiválogatott VPN ajánlóimat is elolvashatod.

Milyen egyéb lépéseket tehetsz meg az online biztonságod érdekében?

Anonim és biztonságos böngészés

A VPN-ek által nyújtott védelem, az adataid titkosítás és az IP címed elrejtése fontos lépések a valódi anonim böngészés irányába. Az IP cím elrejtésére egyéb módjaid is vannak, de messzemenően a VPN a leghatékonyabb megoldás. Viszont azt is fontos tudnod, hogy ez még mindig számos kiskaput nyitva hagy, amikre érdemes lesz odafigyelned. Ezekről írnék még röviden.

1. Felelős közösségi média használat

Az egyik fontos támadási felület a közösségi média. Itt rengeteg adatot, képet és egyéb tudnivalót osztunk meg magunkról és a szeretteinkről. Ezek a dolgok alapbeállításként publikusak, szóval bárki hozzáférhet. Megtudhatják belőle a lakóhelyedet, hogy milyen éttermeket látogatsz gyakran, hol van a munkahelyed.

Amikor kiírod a Facebookra, hogy egy hétre elmentél nyaralni, az szinte egy nyílt meghívás a betörők számára, hiszen valószínűleg nem lesz otthon ez idő alatt senki. Terjednek olyan csalások is, amik a különböző személyes adataidat próbálják ellopni.

A minap jött szembe egy Facebookos poszt, ahol az emberek különböző személyes adataira kérdeztek rá. Hogy hívták az első háziállatodat? Mi anyukád középső neve? Ilyesmik.

Ez első ránézésre egy jó pofa játéknak tűnhet, azonban ezek az adatok általában megegyeznek azokkal, amiket a különböző weboldalak biztonsági kérdésként szoktak feltenni. Szóval ha egy ilyen bejegyzést megosztasz és kitöltöd az adataiddal, azzal nagyon jó fegyvert adsz a hackerek kezébe, amivel pillanatok alatt feltörhetik az e-mail fiókodat vagy akár a banki adataidhoz is hozzáférhetnek.

A legegyszerűbb módja annak, hogy ezt kivédd, hogy a közösségi média profiljaidat privátra állítod és csak azok számára teszed hozzáférhetővé, akiket a való világban is ismersz.

2. Ne add ki a valódi telefonszámodat!

Egy másik felettébb kellemetlen támadási felület lehet a telefonunk. Néhány weboldal vagy nyereményjáték arra kér minket, hogy adjuk meg a telefonszámunkat. Ilyenkor könnyen egy telemarketinges cég adatbázisában köthetsz ki, akiket utána szinte lehetetlen lesz lerázni. 

Ahhoz hogy ezt elkerülhesd, érdemes beregisztrálni egy virtuális telefonszámot és azt használni az ilyen felületeken. Így nem kell a valódi számodat megadnod.

3. Használj vírusirtót

Természetesen a számítógépes program alapú támadásokról sem szabad megfeledkezni. Ezek a mai napig nem tűntek el, csak az idők során sokkal kifinomultabbak lettek. Lehet szó adathalász vírusokról, zsaroló vírusokról vagy olyanokról is, amik csak simán kényelmetlenséget okoznak, rosszabb esetben akár fizikailag is tönkretehetik a számítógépedet.

Az egyértelmű megoldás erre a problémára a vírusirtó szoftverekben rejlik. Érdemes alaposan utánaolvasni a témának és megbízható szolgáltatót választani. Így valamivel többet fizetsz majd, de én úgy gondolom, hogy ez pont nem az a dolog, amin megéri spórolni. Golyóálló mellényt sem a Józsefvárosi piacon vásárolnál.

4. Ne bízz túlságosan senkiben

A hacker nem alszik

Utoljára hagytam a legérdekesebb és legmegfoghatatlanabb veszélyforrást, amit angolul csak social engineering néven szoktak emlegetni. Ez egy nehezen körülhatárolható terület. A lényege igazából annyi, hogy az emberi naivitásra, jóhiszeműségre és tudatlanságra játszanak rá a bűnözők.

Különböző trükkökkel kicsalják az áldozatoktól a személyes adataikat, a pénzüket vagy más egyéb dolgokat.

Jó példa lehet erre, amikor felhívnak telefonon és úgy tesznek, mintha a bankodból telefonálnának. Az azonosításhoz bekérik a személyes adataidat, esetleg a banki jelszavaidat. Ezekkel utána már gond nélkül emelhetnek le pénzt a számládról.

Sajnos ezek ellen a legnehezebb védekezni, hiszen nem tölthetsz le egy programot, ami megoldja számodra a problémát. Az elsődleges védelmi bástya, hogy mindig megbizonyosodsz arról, hogy az adott weboldal, telefonáló vagy a levelet küldő személy valóban az-e, akinek mondja magát. Nem árt kialakítani egy egészséges szintű paranoiát sem.

Ahhoz, hogy hosszútávon kivédd ezeket a támadásokat érdemes sokat olvasni a témában, tájékozódni és minden információt egy kicsike kétkedéssel kezelni. Ehhez azonban hosszú évek gyakorlata, józan paraszti ész és nagyfokú tájékozottság szükséges.

Ahogy ennél, úgy a többi fent felsorolt veszélyforrásnál is a legfontosabb a tudatosság. Ha a mai naptól kezdve jobban odafigyelsz az internetes jelenlétedre és tudatosítod magadban, hogy igenis online is fontos a magánszféra védelme, akkor már jó úton haladsz afelé, hogy kikerülhesd ezeket a támadásokat. 

Ajánlott TOP termékek