IP cím elrejtése

Az 5 legjobb módszer az IP cím elrejtésére

Az IP cím egy olyan azonosító, amivel minden internethez csatlakozott eszköz rendelkezik. Alapesetben az általunk meglátogatott oldalak, az internetszolgáltatónk és bizonyos szolgáltatások is láthatják ezt. Ami sok esetben nem is jelent gondot, azonban bizonyos esetekben szerencsés lehet, ha nem férhet hozzá bárki. Ha szeretnéd titokban tartani, hogy most honnan internetezel, akkor több jó lehetőség is rendelkezésedre áll.

Hogyan rejtheted el az IP címedet?

Az IP címed eltitkolására ezt az 5 megoldást ajánljuk. Ha nem vagy szuper tech varázsló, akkor ezek tökéletesen meg fognak felelni az igényeidnek.

1. VPN szolgáltatások

Ez talán a legnépszerűbb és legkézenfekvőbb megoldás. A VPN vagy Virtual Private Network egy olyan szerverhálózat, ami egyfajta közvetítőként működik közted és az internet között. Nagy előnye, hogy biztonságos és egyszerű a használata.

Nem csak az IP címedet képes elrejteni, de az általad forgalmazott adatokat is titkosítja. Emellett hozzáférést biztosít a földrajzi alapon korlátozott oldalakhoz is. Használatával sem az egyes weboldalak, sem az internetszolgáltatód és gyakorlatilag senki más sem képes követni az online tevékenységedet.

A legjobb VPN szolgáltatók természetesen nem naplózzák a szervereiken keresztülfutó tevékenységet.

Az egyetlen negatívuma talán az, hogy szinte minden esetben havidíjas szolgáltatásról van szó. Szerencsére ez általában csak pár ezer forintot jelent, ennyit bőven megér.

Próbáld ki ezeket a VPN szolgáltatásokat
TOP választás
Cyberghost VPN
Cyberghost VPN
  •  Magas biztonság
  •  Elérhető az összes streaming platform
  •  45 napos pénzvisszafizetési garancia
  •  Egyszerű használat
aktuális ár
TOP választás
Surfshark VPN
Surfshark VPN
  •  Elképesztően kedvező ár
  •  Korlátlan mennyiségű párhuzamos csatlakozás
  •  Felhasználóbarát
  •  30 napos pénzvisszafizetési garancia
aktuális ár

Ha nem csak 5 percre szeretnéd elrejteni az IP címed és fontosnak gondolod a biztonságos internetezést, akkor mindenképpen érdemes VNP-t használnod.

2. Proxy szerverek

A Proxy működése hasonló, mint a VPN-eké. Itt azonban általában egy szerverhálózat helyett egyetlen proxy szerveren keresztül csatlakozol a nethez. Az is nagy különbség, hogy ebben az esetben az adataid nem titkosítottak. A weboldalak elől elrejti az IP címedet, viszont az internetszolgáltató és a hatóságok ugyanúgy hozzáférnek majd az online tevékenységedhez.

A proxy szolgáltatók sokszor naplózzák a tevékenységet és bizonyos esetekben akár saját maguk is okozhatnak károkat azzal, hogy eladják vagy nem biztonságosan kezelik a felhasználók adatait. Negatívum még, hogy általában a sebesség is lassabb lesz.

Vannak ingyenes és fizetős proxyk is, értelemszerűen az utóbbi jobb minőségű.

3. Tor böngésző

Ez egy közepes biztonságot adó böngésző.

Az úgynevezett hagyma elven működik, a forgalmat ugyanis számos különböző ponton irányítja keresztül, így az sokkal nehezebben lekövethető. Ennek megfelelően jóval lassabb is lesz a kapcsolat. Anonim böngészést tesz lehetővé és elrejti az eredeti IP címedet, azonban a megfelelő erőforrásokkal megfigyelhető és visszafejthető, így nem nyújt teljes védelmet.

4. Mobil hálózat

Ha nem biztonsági okokból szeretnéd elrejteni az IP címedet, akkor akár használhatod a mobil hálózatodat is. Természetesen ez nem lesz sem titkosított, sem lekövethetetlen, de legalább különbözik az otthoni IP-dtől. Ennek a megoldásnak az egyetlen előnye, hogy szuper egyszerűen kivitelezhető.

Cserébe viszont általában lassabb a kapcsolat és a mobil adatforgalomért jóval többet kell fizetni.

5. Nyilvános Wi-Fi

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, ha nem szeretnél az otthoni IP címedről csatlakozni, hogy egy nyilvános Wi-Fi hálózatot használsz.

Gondolom mondanom sem kell, hogy ez az IP cím elrejtésén túl semmilyen biztonsági előnnyel nem jár. Sőt különböző biztonsági kockázatoknak teheted ki magad általa.

Melyik a legjobb megoldás az IP címed elrejtésére?

A fenti lehetőségek közül én úgy gondolom, hogy messzemenően a legjobb választás a VPN hálózatok használata. Korrekt áron használhatod őket, biztonságos kapcsolatot nyújtanak, egyszerű a beállításuk, jó a sebesség és megbízhatóak.

Azt is érdemes még megjegyezni, hogy az IP cím elrejtése még magában nem teljesen elegendő az anonim böngészéshez. Ezzel rengeteg biztonsági kiskapu nyitva marad, amiből a VPN többet is bezárhat.

Ajánlott VPN szolgáltatók
TOP választás
Cyberghost VPN
Cyberghost VPN
  •  Magas biztonság
  •  Elérhető az összes streaming platform
  •  45 napos pénzvisszafizetési garancia
  •  Egyszerű használat
aktuális ár
TOP választás
Surfshark VPN
Surfshark VPN
  •  Elképesztően kedvező ár
  •  Korlátlan mennyiségű párhuzamos csatlakozás
  •  Felhasználóbarát
  •  30 napos pénzvisszafizetési garancia
aktuális ár

Miért akarnád elrejteni az IP címedet?

Hacker támadás, ellopja az életed mert nem rejted el az IP címed

Ez egy érdekes kérdés egyébként, mert a legtöbb esetben tényleg feleslegesnek vagy akár paranoidnak is tűnhet ez a lépés. Azonban ennél azért bonyolultabb a történet.

A személyiségi jogok morális dilemmája

A legtöbb demokratikus országban jogunk van a privát böngészéshez, így az erre szolgáló megoldások sem illegálisak. Sokan mégis rossz szemmel nézik őket. A legfőbb kritika talán a következő: ha nem csinálsz semmi rosszat, miért akarnád elrejteni?

Ez azonban olyan, mintha azt mondanánk, hogy “ha nem akarsz semmit mondani, akkor minek kell szólásszabadság?”. Nyilván az alapvető demokratikus jogaink védelme akkor is fontos, ha éppen jelen helyzetben nem használjuk ki őket maximálisan. Lehet, hogy nem beszélsz nyíltan politikáról, de megnyugtató, hogy egy olyan országban élsz, ahol megtehetnéd, ha szeretnéd.

Ugyanez igaz az online magánéletünkre is. Nem csak akkor kell megőrizni az ehhez való jogunkat, ha valamilyen rejtegetni valónk van. Ez egyfajta állásfoglalás, ami sokkal nehezebbé teszi egy olyan helyzet kialakulását, ahol ezeket a személyiségi jogainkat esetleg megsértenék.

Az online anonimitásod megőrzése

Ha a saját IP címedet használod, azzal rengeteg különböző dolgot elárulhatsz magadról. Néhány alapvető dolog bárki számára hozzáférhető, aki ismeri az IP címedet. Ehhez tudnod kell, hogy gyakorlatilag minden weboldal naplózza ezeket, a naplók pedig sokszor akár illetéktelen kezekbe is kerülhetnek.

Lássuk, hogy mit árulhat el rólad az IP-d. Többek között az internetszolgáltatódat lehet vele beazonosítani, de a nagyjábóli tartózkodási helyedre is rámutathat. A pontos címed nem kerülhet így ki, de mondjuk a város és irányítószám már igen. Ezt a legegyszerűbben egy ezt a célt szolgáló weboldalon keresztül tesztelheted. Az én IP címem alapján például ez a weboldal tudta kinyerni a legtöbb adatot.

A nagyobb probléma akkor van, ha valamilyen oldalon ezek az IP címek egyéb személyes adatokkal vannak párosítva. Ilyenkor akár kifejezetten szenzitív információk is kerülhetnek illetéktelen kezekbe. Ugyanígy az internet szolgáltatódnál is meg vannak az IP címedhez tartozó adataid, mint a telefonszámod, teljes neved, lakcímed és egyebek.

Egy másik fontos szempont lehet, hogy sok nagyobb szolgáltató gyűjt rólunk különböző adatokat, amiket aztán párosítanak az IP címünkkel. Gondolj például a Google vagy a Facebook célzott hirdetéseire. Ezeknél nagyon jól lehet látni, hogy az adott szolgáltató mennyire részletesen és jól ismer bennünket.

Sok oldal sajnos hajlandó pénzért tovább adni ezeket az adatokat harmadik fél számára is. Ha ezt szeretnéd elkerülni, akkor érdemes lehet elrejteni az IP címedet, így megakadályozhatod hogy célzott hirdetéseknek legyél kitéve.

Gondolom mondanom sem kell, hogy az internetszolgáltató az, aki a legtöbb adattal rendelkezik rólunk. Ők látják, hogy milyen oldalakat böngészünk, ott mit csinálunk és mennyi időt töltünk rajtuk. Ezt a legtöbb esetben naplózzák is, így később is hozzáférhető lesz vagy akár a hatóságoknak is kiadhatják ezeket a naplófájlokat.

Állami megfigyelés

A fentiek alapján láthatod, hogy jó esetben csak az internetszolgáltatód, de rossz esetben akár a hatóságok is figyelhetik az online tevékenységedet. Ez bizonyos helyeken nagyobb problémát jelenthet. Gondolj például olyan antidemokratikus országokra, ahol könnyen bajba kerülhetsz a politikai véleményed miatt.

Én nem gondolom, hogy itthon ez konkrét problémát jelentene. Viszont azért azzal is érdemes számolni, hogy ezeket a naplófájlokat ismeretlen ideig raktározzák el és akár évek múlva is elővehetik őket. Szóval a legbiztosabb megoldás, ha nem is kerülnek mentésre ezek az adataink.

Hackerek és kiberbűnözők

A fentieknél is nagyobb problémát jelenthetnek a rosszindulatú egyének, akik megszerezhetik az adataidat. Ezt felhasználhatják arra, hogy hozzáférjenek a hálózatodhoz, a gépedhez, vírusokkal támadjanak meg vagy akár az összegyűjtött adatokkal zsarolhatnak is.

Ez különösen veszélyes lehet, ha nyilvános Wi-Fi hálózatot használsz, itt ugyanis sokkal sérülékenyebb vagy.

Területileg blokkolt tartalmak

Bizonyos weboldalak IP cím alapján blokkolják vagy módosítják a tartalmaikat. Számos amerikai oldal van például, amihez Európából nem tudsz hozzáférni, de akár a YouTube-on is találkozhatsz olyan videókkal, amik a te országodból nem érhetőek el.

Emellett érdemes még megemlíteni a streaming szolgáltatókat is, mint a Netflix, Hulu vagy HBO GO. Ezeknél országonként változik a kínálat, így ha nem saját IP címmel csatlakozol, akkor további tartalmakat érhetsz el.

Ez minket itthon szerencsére kevésbé érint, de sok kevésbé demokratikus országban sajnos az IP cím elrejtése az egyetlen módja, hogy hozzáférj külföldi, hiteles híroldalakhoz például.

Munkahelyi vagy iskolai korlátozások

Sok munkahelyi vagy iskolai hálózaton korlátozzák a hozzáférést bizonyos weboldalakhoz. Ez lehet egy ésszerű dolog is, például, hogy felnőtt témájú oldalakat nem nézhetsz bentről. Viszont sokszor akár a közösségi média szolgáltatások is le lehetnek tiltva.

Bizonyos megoldásokkal kikerülheted ezeket a korlátozásokat. Azt azonban érdemes megemlíteni, hogy ha ez kiderül, azért akár komoly bajba is kerülhetsz vagy elveszítheted a munkádat. Szóval ezt nem feltétlen tudom jó szívvel ajánlani. Ha nem értesz egyet a munkahelyed korlátozásaival, akkor érdemesebb lehet váltani, mint megszegni azokat.

Konklúzió

Az IP címedet akkor is érdemes elrejteni, ha nincs különösebb takargatnivalód. Hosszútávon a VPN használata nyújtja a legteljesebb védelmet és anonimitást – ezért érdemes lehet bárkinek használni.

 

Ajánlott TOP termékek