Elektromos roller hátulról

Elektromos roller: bérlés vagy vásárlás? Melyik éri meg jobban?

Próbáltad már az elektromos rollereket? Ha még nem találkoztál élőben ezekkel a járgányokkal, akkor érdemes lehet a ezzel a blogbejegyzéssel kezdened. Ha viszont suhantál már ilyen járgányon a városban, akkor tuti neked is elnyerte a tetszésedet. Egy környezetbarát, kényelmes közlekedési eszközről van szó, amivel az utazást igazi mókává változtathatod.

Nagy előnye az elektromos rollernek, hogy viszonylag egyszerűen lehet ilyet kölcsönözni is. A legtöbben valószínűleg találkoztatok is már a belvárosban a Lime járgányaival. Jogosan merülhet fel tehát, hogy miért vásárolj saját készüléket. Milyen előnyöd származik belőle? Melyik éri meg jobban? Ebben a blogposztban körüljárom ezt a kérdést és segítek eldönteni, hogy melyik opciót érdemes választanod.

Elektromos roller

Költségek

Elsőként nézzük meg a történet anyagi vonzatát. Nagyjából 150 ezer forint környékén már elég jó elektromos rollereket kaphatsz. Ez nem sokkal drágább, mint egy hagyományos bringa, azonban itt soha nem kell majd tekerned.

Mennyiért tudsz bérelni egy Lime-ot mondjuk? A Limenak van egy alapdíja, ami 250 forint, ezen felül pedig percenként 50 forintot kell fizetned majd. Tegyük fel, hogy 15 perc az út munkába menet, ezt napi kétszer fogod megtenni, mondjuk 20 munkanapon egy hónapban. Azaz 40X250 forint lesz az alapdíj és 600X50 forint a percdíj. Ez összesen 40 000 forintot jelent havonta.

Szóval a fenti példával élve kicsivel több, mint három hónap utazással már jobban jártál egy saját járgánnyal, mint a bérléssel. Ehhez még pluszba hozzájön a töltés költsége, de azzal együtt is fél évnél rövidebb a megtérülés ideje. Egy jó minőségű elektromos roller pedig azért fél évnél jóval hosszabb élettartammal rendelkezik. Így aztán hosszú távon rengeteget spórolhatsz ezzel.

Környezettudatosság

Ha számodra is fontos, hogy óvd a környezetedet, akkor egy jó választás lehet az elektromos roller. Sajnos azonban ez kevésbé mondható el a közösségi közlekedős verzióról. Ennek az oka, hogy a bérelt rollerekre sokkal kevésbé vigyáznak az emberek, így azoknak a várható élettartama töredéke a saját járgányokénak. A szolgáltatók 1 évvel kalkulálnak, de olvastam olyat is, hogy a valóságban ez inkább néhány hónapot jelent. Ugye mondanom sem kell, hogy az elhasználódott vagy eltűnt járműveket ilyenkor pótolni kell, ami még több hulladékot és újabb gépek legyártását jelenti.

Nem túl környezettudatos.

Kényelmi szempontok

A Lime alapvetően úgy működik, hogy a mobilos appon keresztül keresel egy közelben elérhető rollert, elsétálsz odáig, felpattansz rá és már indulhat is a móka. Ha végeztél az utazással, akkor szó szerint bárhol lerakhatod a gépet és viszlát.

Ez a sűrűbben lakott belvárosi részeken még működhet is, itt ugyanis egy-két sarokkal odébb találhatsz egy ledobott járgányt. Ha viszont már a körúton kívülről mennél, akkor ez jóval problémásabb lesz. Az pedig valljuk be, hogy nem egy reális opció, hogy fél úton majd leszállsz a troliról és átpattansz egy rollerre.

Elektromos roller bérlés

Szóval ha nem csak alkalmi jelleggel akarod használni az elektromos rollert, hanem mondjuk az otthonod és a munkahelyed közötti rendszeres közlekedésre, akkor sajnos az e-sharing megoldás kevésbé lesz működőképes.

Ha a fentiek alapján úgy gondolod, hogy az elektromos rollerezés egy ideális közlekedési forma lehet számodra is, akkor csekkold le a részletekbe menő elektromos roller vásárlási útmutatónkat is! Ebből mindent megtudhatsz ezekről a járgányokról és átböngészheted az általunk legjobbnak vélt modelleket is.

Ajánlott TOP termékek