Nyomtató utántöltő

Eredeti vagy utángyártott tintapatron – Milyet vásároljak? Melyik jobb?

Ha nyomtatókról van szó, akkor általában kettő fontos kérdés szokott felmerülni. Lézer- vagy tintasugaras készüléket válassz? A másik pedig, hogy eredeti vagy utángyártott kazettát érdemes-e venni.

Utóbbit fogjuk kivesézni ebben a cikkben. Megnézzük mindkettőnek az előnyeit, hátrányait, és arról is ejtek néhány szót, hogy melyik kinek érheti meg.

Amit fontos már az elején leszögezni, hogy a tintamennyiség általában mindkét típusban megegyezik, így emiatt nem kell majd, hogy fájjon a fejed.

Eredeti tintapatronok nyomtatóba

Akkor beszélhetünk eredeti kazettáról, ha a kellék gyártója ugyanaz, mint a nyomtatóé. Szóval például egy HP nyomtatóhoz csak a HP gyárthat eredeti patronokat. Minden más utángyártottnak minősül.

Tintapatron

Az eredeti tintapatronok legnagyobb hátránya, hogy általában drágák. Sok esetben az az abszurd helyzet is előfordulhat, hogy egy új nyomtató teli patronnal is olcsóbb, mint egy utántöltő kazetta. Ez azért fordulhat elő, mert a nyomtatók piacán nagyon nagy a verseny és minden gyártó igyekszik a saját készülékét nyomatni. Ez pedig elképesztő árversenyhez vezet.

A másik oka ennek a borotváknál régóta használt módszer, amikor magát a borotvát viszonylag olcsón kaphatod meg, viszont a pengék drágábbak és főként azokból keletkezik a gyártó haszna. Ha eredeti patronokat vásárolsz, akkor a gyártó szívesen eladja neked olcsón magát a készüléket, hiszen az ott elveszített összeg hosszútávon megtérül majd a patronokon.

Emiatt természetesen a gyártók nem nézik kifejezetten jó szemmel az utángyártott patronok használatát. Sokszor találkozhatsz például olyan újabb típusú vagy egyedi kialakítású nyomtatókkal is, ahol egész egyszerűen az eredeti tintapatron lesz az egyetlen lehetséges opciód.

Ami viszont mindenképpen az eredeti kazetták mellett szól az a magas szintű megbízhatóság. Ezek a tintapatronok egészen biztos, hogy jó minőséget képviselnek. Ez pedig meglátszik majd a képminőségen is, de több más területen is érzékelhető a különbség. Pontosabbak a színek, tartósabb a festék, kevésbé jellemző a beszáradás. Emellett az is fontos, hogy ezek a patronok minden esetben kompatibilisek lesznek és nem kell majd mindenféle váratlan hibáktól tartanod.

Szóval ha szeretnéd elkerülni a váratlan kellemetlenségeket, igazán jó minőségre vágysz és ezért hajlandó is vagy valamivel többet fizetni, akkor neked mindenképpen az eredeti tintapatronokat tudom ajánlani!

Utángyártott tintapatronok nyomtatóba

Lássuk a másik lehetőséget is: az utángyártott kazettákat. Amit érdemes kezdésként megemlíteni, hogy ezeknek a használata teljesen legális. Viszont fontos, hogy nem sérthetnek semmilyen szabadalmat és nem is tüntethetik fel őket eredetiként.

Nyomtató festékek

Ahogy azt már sokan kitalálhattátok, a legnagyobb előnye az alacsonyabb ára. Ez néhány esetben egészen meghökkentő különbséget is mutathat. Van olyan utángyártott tintapatron, ami akár 70 %-kal olcsóbb is lehet, mint az eredeti párja.

Viszont azt is fontos megemlíteni, hogy sok esetben sajnos az utángyártott kazetták nem képesek ugyanazt a képminőséget hozni. Előfordulhatnak színbeli eltérések, a kép szélei életlenebbek lehetnek és magukat a kinyomtatott színek is hamarabb kifakulnak. Ezek olyan szempontok, ami roppant fontosak lehetnek például fényképek nyomtatásánál. Viszont iratok, dokumentumok, diagramok vagy hasonló dolgok esetében már kevésbé jelentősek. A szöveg mindkét esetben tökéletesen olvasható lesz.

Összességében én úgy gondolom, hogy ár-érték arányban elég meggyőzőek ezek a tintapatronok. Viszont ez sajnos még nem minden.

A legnagyobb hátulütője ennek a változatnak nem is a képminőség bizonyos szintű romlása, hanem sajnos az egyéb kellemetlenségek, amiket okozhat. Ezek közül a legkisebb talán az, amikor a kazetta egyszerűen nehézkesebben illik a helyére, mint egy eredeti patron. Ilyenkor alaposan megszenvedhetsz a behelyezéssel. Ennél nagyobb problémát jelenthet, hogy az utángyártott tintapatronok néha egyszerűen nem kompatibilisek. Sőt, ritkán, de akár a nyomtatófejet is tönkretehetik. Gondolom mondanom sem kell, hogy ilyenkor a garanciális javítás egyáltalán nem fog játszani.

Így bár az utántöltött kazetták valóban olcsóbbak, azért meg van bennük a potenciális kockázat és az esetleges fejfájás veszélye. Ha mégis ezek mellett döntesz, akkor érdemes először alaposan utánanézni a kiszemelt patronnak és néhány felhasználói véleményt begyűjteni.

Oké, akkor most melyiket is válasszam?

Tudom-tudom. Hiába vezetem fel az összes előnyt és hátrányt, ha végül nem adok gyakorlati tanácsot. Ne aggódj, ez sem fog kimaradni.

Az én véleményem az, hogy bizonyos esetekben bőven megvan a létjogosultsága az utángyártott patronoknak. Ez pedig leginkább az olcsó nyomtatók esetében igaz. Amikor megveszel egy néhány tízezer forintos nyomtatót, az általában egy elég elterjed darab lesz. Biztos, hogy van hozzá többféle utángyártott kazetta is, így ki tudod választani azt, amiről a legjobb véleményeket írják. A másik fontos dolog, hogy ezeknél a modelleknél sokszor szinte olcsóbb egy új nyomtató, mint egy eredeti utántöltő kazetta. Szóval még ha legrosszabb esetben esetleg az utángyártott patron használata mellett két töltés múlva tönkre is menne a nyomtató, akkor sem veszítettél semmit, hiszen nagyjából ugyanott vagy árban, mintha vettél volna egy új gépet.

Nyomtató javítása

A történet másik oldala, amikor megvásárolsz egy profi, több százezres nyomtatót. Nyilván ez egy nagyobb kiadás, örülnél neki, ha legalább a tintán tudnál spórolni. Szerintem ne tedd. Egy ilyen masinánál már nem feltétlen érdemes játszadozni a garancia elveszítésével. Az az összeg, amit esetleg a kazettákon megtakarítanál jóval kevesebb, mintha egy új masinát kellene vásárolnod, mert az előző tönkrement, te pedig eljátszottad a garanciát.

Ha van már otthon nyomtatód, akkor én a fentiek alapján járnék el. Ha viszont még nem vagy benne biztos, hogy pontosan milyen készüléket is kellene venned vagy nyomtató vásárlás előtt állsz, akkor érdemes lehet rápillantanod a nyomtató vásárlási útmutatónkra is. Ott minden egyéb részletet is megtudhatsz ezekről a gépekről.

Ajánlott TOP termékek