Számítógép és nyomtató

Tintasugaras vagy lézernyomtató? Mi a különbség? Melyiket válasszam?

Nyomtató vásárláson töröd a fejed? A legfontosabb döntés, amit meg kell hoznod, hogy tintasugaras vagy lézer nyomtatót választasz majd. Mindkét változatnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Ebből az írásból megtudhatsz mindent a két különböző típusról. Illetve körbejárjuk majd a legfontosabb szempontokat is, hogy mi alapján tudsz választani.

Vágjunk is bele!

Mit érdemes tudni a tintasugaras nyomtatókról?

Ez a típus mikroszkópikus méretű festék cseppeket spriccel a papírra. Ehhez – ahogy a neve is mutatja – tintát használ.

A tintasugaras nyomtatók általában olcsóbbak, mint a lézeres társaik. Viszont hosszútávon a festék drágább lehet. Ami mindenképpen mellettük szól, hogy szebb minőségű képeket nyomtatnak. Emellett a működésük lassabb és egyetlen kazettából általában viszonylag kevés oldal jön ki.

A fentiek miatt elsősorban otthoni használatra ideális ez a választás.

Mit érdemes tudni a lézernyomtatókról?

A lézernyomtatók nem tintát, hanem egy speciális port használnak. A lézer gyakorlatilag ezt olvasztja rá a papírra, így készül el a kép.

A kezdeti költségük magasabb, viszont a fenntartásuk jóval olcsóbb. Nagy előnyük, hogy gyorsan és sokat képesek nyomtatni. Viszont a színes képek esetében korántsem végeznek annyira jó munkát.

Így leginkább iroda használatra szokták őket ajánlani.

Fontos szempontok nyomtató választásakor

Dióhéjban megnéztük, hogy melyik típus mit is tud. Most nézzük végig az egyes szempontokat és azt is, hogy melyik készülék teljesít jobban ezekben.

A nyomtatás minősége

Színes nyomtató

A saját kategóriájukban természetesen mindkét típus szép munkát végez. Viszont az egyértelmű, hogy ha nagy felbontású képekről van szó, akkor a tintasugaras nyomtatók ezerszer szebb képet tudnak nyomtatni.

A lézernyomtatók több okból sem alkalmasak erre. Egyrészt a színeket kevésbé tudják ügyesen kezelni. Léteznek színes lézernyomtatók természetesen, de a tintasugaras gépeknél jóval élénkebb, élettel telibb a festék. Emellett a feketék is feketébbek.

A fentiek főleg nagyobb felbontású fényképeknél jönnek elő igazán. Viszont ha mondjuk fekete-fehér szövegekről van szó, akkor nem sok különbséget fogsz észlelni a két típus között.

Érdemes még megemlíteni a monokróm nyomtatókat is, amik csak fekete tintát vagy port használnak. Lézernyomtatók esetében gyakoribb, hogy egyáltalán nem kezelnek színeket. Ha nem szeretnél képeket nyomtatni, akkor ezzel sokat spórolhatsz nem csak a nyomtató, de az utántöltés árán is.

Emiatt is szokták azt mondani, hogy a lézernyomtatók irodai használatra ideálisak. Hiszen a legtöbb ilyen helyen fekete-fehér szöveges dokumentumokat szoktak nyomtatni. Ehhez pedig tökéletes megoldás a lézer.

Ha viszont szeretnél nagy felbontású, minőségi fotókat nyomtatni, akkor vannak olyan tintasugaras készülékek, amiket kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki. Ezeknél gyönyörűek a színek, a nagy felbontást is jól kezelik, ráadásul sokszor elérhetőek pigment alapú tinták is, amik tovább javítanak a képminőségen. Emellett általában képesek a legtöbb művészi papír típust is kezelni.

Gyorsan összefoglalom neked, hogy melyik típus milyen nyomtatáshoz való.

  • Fekete-fehér lézernyomtatók – Szöveges dokumentumok nyomtatása
  • Színes lézernyomtatók – Szöveges dokumentumok és közepes felbontású fotók, diagrammok
  • Tintasugaras fotónyomtatók – Nagy felbontású, jó minőségű fotók és képek

Kezdeti költségek

A képminőség mellett természetesen az ár lesz az egyik legfontosabb szempont, ezért folytassuk ezzel.

A nyomtatókkal kapcsolatban két féle kiadás merül fel, ezek közül mindkettő jelentős lehet. Ezért külön bontjuk őket. Elsőként meg kell vásárolnod a készüléket, ennek lesz egy egyszeri költsége.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a tintasugaras nyomtatók olcsóbbak. Ez igaz a belépőkategóriás gépekre és a drágább masinákra egyaránt.

Amit még itt érdemes lehet figyelembe venni az az élettartam. Ez a tintasugaras gépeknél általában 3+ év szokott lenni, míg a lézernyomtatóknál jellemzően inkább 5+ év körül alakul. Szóval lehet, hogy elsőre olcsóbbnak tűnik a tintasugaras készülék, de azzal is számolnod kell, hogy abból hamarabb is kell majd újat vásárolnod.

A fenntartás költségei

A készülék megvásárlása után a másik kiadásod a festék utántöltése lesz. Ez sok esetben lényegesebb, mint magának a készüléknek az ára. Egy 3-5 éves időszak alatt többszörösére is kijöhet ugyanis, mint a nyomtató egyszeri megvásárlása.

Emiatt érdemes lehet amúgy körültekintően eljárni, ha nagyon olcsó tintasugaras készüléket vásárolsz. Ezeket néhány esetben olyan kezdő kazettákkal árulják, amik nincsenek teljesen feltöltve. Az utántöltés pedig néha drágább, mint maga a készülék.

Lézernyomtató toner

A tintasugaras nyomtatók ugye nyilván tintapatronnal működnek, míg a lézer nyomtatóknál egy festék port tartalmazó kazettát, úgynevezett tonert kell majd cserélni. Ez utóbbi általában olcsóbb is és tovább is kitart.

Egy festékpatronnal általában 135-1000 oldalt lehet nyomtatni. Míg egy toner kazettával sokszor akár 2-10000 oldalt is. Természetesen manapság már elérhetőek extra nagy megoldások tintapatronok esetében is. Ezek általában valamilyen automatikus utántöltővel működnek és néhány ezer oldalt lehet belőlük kihozni.

Amit érdemes végiggondolnod nyomtató vásárlásakor, hogy mennyibe is fog kerülni egy oldal nyomtatása az adott készülékkel. Ezt úgy tudod kiszámolni, hogyha megnézed a nyomtatóhoz tartozó patronok árát. Általában az is fel van tűntetve, hogy hány oldalt tud egyetlen toner vagy kazetta nyomtatni. Ha a kettőt elosztod egymással, akkor megkaphatod az oldalankénti árat.

Hosszútávon ezzel tudsz megbízhatóan számolni.

Érdemes még megemlíteni, hogy a tintasugaras készülékeknél használhatsz utángyártott patronokat is. Ezzel sok esetben akár 70 %-ot is spórolhatsz, viszont van néhány negatívuma is. Korábban írtam már az eredeti és az utángyártott tintapatronok előnyeiről és hátrányiról is, ott többet megtudhatsz erről.

Illetve még egy dolgot nem szabad elfelejteni. A lézernyomtatók esetében nem csak a tonereket kell cserélni, de a nyomtató belsejében található dob is elhasználódik. Ezt némelyik készülék esetében külön tudod megvásárolni, másoknál a tonerekkel együtt szoktak új dobot is adni.

Összességében elmondhatjuk, hogy hosszútávon a lézernyomtatóknak szinte minden esetben jóval olcsóbb a fenntartásuk – még a dobbal együtt is – mint a tintasugaras nyomtatóké.

A nyomtatás sebessége

Nyomtatás

Ebben a tekintetben egyértelműen a lézernyomtatók viszik a pálmát. Míg a tintasugaras készülékek percenként 8-16 oldalt tudnak kinyomtatni, addig a lézernyomtatók akár 15-100 oldalra is képesek ugyanennyi idő alatt.

Nyilván ez egy otthoni környezetben, ahol mondjuk hetente kinyomtatsz néhány oldalt, nem annyira lényeges szempont. Viszont egy irodában, ahol többen is használnák egyszerre a gépet és akár több száz oldalas dokumentumokat is kell néha nyomtatni, ott nagyon is lényeges lesz a sebesség.

Amit még érdemes ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy a nyomtatókon általában fel van tűntve, hogy hány oldalt képesek egy hónap alatt kinyomtatni. Ez ugye nagyban függ a nyomtatási sebességtől is. Van azonban egy másik vonaluta is ennek. Úgy szokták jelölni a gyártók, hogy van egy maximum mennyiség és egy ajánlott mennyiség. Ezeket érdemes valóban külön kezelni.

Bár a készülékek képesek a maximum értéket kinyomtatni egy hónapban. Viszont ahhoz, hogy hosszútávon is optimálisan működhessen a készülék, ne kelljen benne alkatrészetek cserélni, érdemes betartani az ajánlott mennyiséget. Természetesen a maximum megadott értéket ne lépd át soha.

A nyomtató mérete

Lézernyomtató

Efelett gyakran hajlamosak átsiklani az embere, főleg ha online rendelsz nyomtatót. Viszont hatalmas fejfájást okozhat, ha a kiválasztott készülék végül mégsem fér el azon az asztalon, ahova kigondoltad.

Otthoni környezetben általában fontosabb szempont, hogy ne foglalja el a készülék a fél szobát. Viszont akár egy kisebb, szűkösebb vagy zsúfoltabb irodában is lényeges lehet a méret.

A lézer nyomtatók általában jóval nagyobbak, mint tintasugaras társaik. Szóval ha nagyon kicsi a hely, akkor lehet, hogy kénytelen leszel tintasugaras gép mellett dönteni. Vagy átrendezni az irodát.

Milyen gyakran fogsz nyomtatni?

Ez is egy nagyon lényeges szempont nyomtató vásárlásakor. Ha rendszeresen és sokat nyomtatsz, akkor a sebesség és a gazdaságosság miatt egyértelműen a lézernyomtató lesz számodra a jobb választás.

Ha ritkán nyomtatsz és csak otthoni használatra kell a gép, akkor vonzó megoldás lehet valamelyik belépőkategóriás tintasugaras gép. Ezzel kettő probléma adódhat. Az egyiket már említettem fentebb, hogy olcsó gépnek drága a tintája. A másik gond viszont az ezekkel, hogy a ritkán használt tintapatronok beszáradhatnak. Ilyenkor érdemes lehet elgondolkozni egy olcsóbb lézernyomtatón vagy időről-időre nyomtatni néhány oldalt csak azért, hogy ne száradjon be a kazetta.

A lézernyomtatók tonereinél a beszáradástól egyáltalán nem kell tartani.

Akkor végülis melyiket válasszam? Tintasugaras vagy lézer?

A fentiek alapján jól látható, hogy két nagyon különböző tudással és előnyökkel rendelkező készüléktípusról van szó.

A tintasugaras nyomtatók elsősorban otthoni használatra optimálisak. Hiszen kicsik, olcsóbbak, ha ritkábban nyomtatsz, akkor kevésbé jön ki az a negatívumuk, hogy a tinta drága. Emellett családi fényképek nyomtatásánál is sokkal szebb képet adnak.

A lézernyomtatók inkább irodai használatra vannak optimalizálva. Gyorsan és sokat képesek nyomtatni. Általában szöveges dokumentumoknál működnek jól, sok esetben pedig nem is képesek színes nyomtatásra. Az áruk drágább, viszont hosszútávon olcsóbb az utántöltésük, tartósabbak és több ideig bírják, mint egy tintasugaras gép. Szóval minden olyan tulajdonsággal rendelkeznek, ami irodai használatra ideálissá teszi őket.

Ha szeretnél még többet megtudni a nyomtatókról és a vásárlással kapcsolatos tudnivalókról, akkor további olvasásra ajánlanám az átfogó nyomtató vásárlási útmutatónkat is. Itt minden olyan dolgot megtalálsz, ami ennek a cikknek nem fért bele a kereteibe.

Ajánlott TOP termékek