Férfinak melege van

Hogyan vezessem ki a mobil klímát?

A mobil klíma sok esetben jó alternatívát jelenthet a hagyományos split klímákkal szemben. Bár kevésbé effektív a hűtési teljesítménye, mint azoknak, cserébe viszont több előnnyel is rendelkezik.

Az egyik legfontosabb, hogy összességében olcsóbb a készülék és a telepítése is. Emellett nincs engedélyhez kötve, semmilyen papírmunka nem lesz vele.

A beépítés is másként zajlik, mint a hagyományos légkondicionálók esetében. Gyakori kérdés azonban, hogy pontosan mi is kell hozzá, hogyan lehet megoldani és mire érdemes odafigyelni. A következő blog bejegyzésben ezt a témát fogjuk körüljárni.

Hogyan működik a mobil klíma?

Kezdésként nézzük meg, hogy hogyan is működnek ezek a készülékek. Így jobban megértheted majd, hogy mi szükséges a telepítésükhöz.

Léghűtő

A mobil klímák ugyanazon az elven működnek, mint a hagyományos légkondicionálók, ezért képesek hatékonyabb hűtésre, mint mondjuk egy léghűtő vagy egy ventilátor. A jelentős különbség annyi, hogy itt a legtöbb esetben a kompresszor és a hőcserélő egyetlen egységben kap helyet. Így nem kell két külön egységet kiépíteni, mint a split klímák esetében.

Emiatt jóval egyszerűbb a telepítése. A kondenzvíz sokszor egy gyűjtőtartályba kerül vagy egyes típusoknál a szabadba is kerülhet. De mi történik a működés során keletkező meleg levegővel?

Miért fontos a mobil klímák megfelelő kivezetése?

A légkondicionálók működése során nem csak hideg, de meleg levegő is keletkezik. Egy split klímánál ezt a külső egység engedi a szabadba, a mobil változatnál azonban ugye az esetek többségében nincs külső egység.

Ezért a meleg levegőt egy csövön keresztül tudjuk a szabadba juttatni, ami azért nagyon fontos, mert egyébként a szoba levegőjét melegítené. Ha nem vezetnénk ki a szabadba, akkor a működés során a helyiségben melegebb lenne, mintha egyáltalán nem is üzemelne a klíma.

Mit érdemes tudni a mobil klímák csövéről?

Ezek a csövek általában flexibilis anyagból készülnek. Úgy kell nagyjából elképzelni őket, mint a porszívók csöve, csak az átmérőjük nagyobb. Általában 100-150 mm vastag egy ilyen cső, de a leggyakoribb méret 110 és 125 mm között alakul.

Ez azt jelenti, hogy legalább ekkora nyílásra lesz szükséged, amin a meleg levegőt ki tudod juttatni a lakásból.

Hogyan oldható meg a kivezetés?

Nem is akarom tovább borzolni a kedélyeket, térjünk rá arra a kérdésre, amire mindenki kíváncsi! Milyen lehetőségeid vannak a cső kivezetésére? Ennek több módja is lehetséges, nézzük meg őket szép sorjában.

Vágjál lyukat a falba

Az egyik legkézenfekvőbb megoldás, hogy egy lyukat kell vágni valahova, amin kifér a cső. Ez lehet a falon, plafonon, de akár ablakon vagy ajtón is. A plafon nyilván csak akkor játszik, ha a ház rendelkezik padlással. Egy panelban a felső szomszéd valószínűleg nem értékelné ezt a mutatványt. Az ajtó és ablak is működőképes lehet, viszont ha most építettél be új hőszigetelt üveg ablakokat, akkor azokat nem biztos, hogy szívesen kezded majd el szétkaszabolni.

Szóval a legtöbb esetben a falat szokták választani. Ami ilyenkor fontos, hogy a lyukat mindenképpen le kell szigetelni a cső körül. Ehhez lehet kapni speciális, illeszkedő kiegészítőket. Így a cső melletti résen nem fog visszajönni a szabadból a meleg.

A másik lényeges dolog, hogy a nyári időszak lezárultával a falon található lyukat is le kell majd fedned vagy betömni. Erre is érdemes valamilyen készen kapható megoldást találni, így elkerülheted a huzatosodást, a lakás kihűlését és azt is, hogy a hőkülönbözet miatt penészedés alakuljon ki.

A fal vagy más felület kifúrásához érdemes szakember, de legalább kőműves segítségét kérni. Azzal azonban számolnod kell, hogy a nyári időszakban ehhez klímást egészen biztosan nem fogsz már találni. Ilyenkor jó alternatíva lehet egy barkácsolósabb kedvű rokon vagy ismerős is. A mobil klímák telepítéséhez nem szükséges külön engedély, ezért ezt akár a szomszéd vagy akárki más is megcsinálhatja.

Amire viszont mindenképpen figyelj oda, hogy ha műemlékké nyilvánított házban élsz, akkor ott ne állj neki ész nélkül lyukakat ütni az oldalfalba. Ilyenkor érdemesebb lesz inkább a többi módszer közül választanod.

Ablakon történő kivezetés

Véleményem szerint ez a legjobb alternatíva, ugyanis nem kell hozzá falat bontani, kevésbé macerás, télen nem lesz egy tátongó lyuk a falon. Nézzük meg, hogy ez hogyan is működik pontosan.

Mobil klíma kivezetés

A legegyszerűbb megoldás, ha csak kilógatod a csövet a résnyire nyitott ablakon. Ennek azonban megvan az a hátránya, hogy visszajön a meleg levegő egy része. Illetve azért borzasztó igénytelenül tud kinézni. Szerencsére van jobb megoldás is.

Lehet kapni olyan ablakkivezetőket, amik konkrétan mobil klímákhoz vannak kitalálva. Gyakorlatilag egy ponyváról van szó, ami cipzárral nyitható és zárható. Így tökéletesen körülöleli majd a csövet, a meleget pedig kint tartja. Ezeket egyszerűen egy rögzítő szalag segítségével tudod felhelyezni, így nem sérül sem a fal, sem az ablak. Téli időszakban pedig egészen egyszerűen le tudod venni az ablakról, mintha ott sem lett volna. Általában elég nagyok és változatosan használhatóak. Alkalmazhatod hagyományos, de akár bukóablakok esetén is.

A másik megoldás tolóablakok esetében alkalmazható. Ilyenkor egy műanyag panelt kell rögzítened, ami teljesen lezárja az ablak nyitott részét, viszont egy beépített lyukon keresztül kivezetheted rajta a mobil klíma csövét. Olyan változat is létezik, amiben beépített szűkítő található, ami a cső végét kisebbre alakítja. Így kevésbé kell hozzá kinyitni az ablakot, kevesebb helyet foglal.

Jó választás lesz a mobil klíma számodra?

Ha még csak most állsz légkondicionáló vásárlás előtt, akkor a fentieken túl még több érdekes tudnivalót találhatsz a mobil klíma vásárlási útmutatónkban. Itt körüljárjuk az előnyöket, hátrányokat és a legfontosabb szempontokat. Emellett végignézheted az általam ajánlott TOP termékeket is. Ígérem, hogy hasznos lesz!

Ajánlott TOP termékek