Üzletembernek melege van

Léghűtő vagy mobil klíma? Mi a különbség? Melyiket válasszam?

A nyári hőség sokak számára maga a pokol tud lenni. Amikor annyira meleg van otthon a panelban, hogy egyszerűen nem tudsz még elaludni sem. Szerencsére többféle megoldás is létezik a problémára. Természetesen ott vannak a légkondik, a ventilátorok, de akár a léghűtők vagy mobil klímák is enyhülést hozhatnak.

Az utóbbi kettő típus általában kevésbé ismert, és ritkábban jut az emberek eszébe. Ráadásul ránézésre nincs is olyan sok különbség közöttük, pedig a valóságban kettő nagyon más készülékről van szó. Éppen emiatt könnyű is mellényúlni vásárláskor. Ilyenkor sajnos sokszor érhet minket utólag csalódás, mert nem azt kaptuk, amire számítottunk.

A következő írásban kicsit körüljárjuk ezt a kettő kevésbé ismert hűtési módszert. Megnézzük az előnyeiket, hátrányaikat és azt is, hogy melyiket milyen szituációban érdemes választani.

Mit tudnak a léghűtők, mikor érdemes őket választani?

Léghűtő

Ventilátorokkal már mindannyian találkoztunk. Rájuk az jellemző, hogy ténylegesen nem hűtik le a helyiség hőmérsékletét, viszont a légmozgás kellemesebb hőérzetet biztosít. Szóval annyira nem hatékonyak, de cserébe szuper olcsók.

A léghűtő igazából egy fejlettebb ventilátor, ami kapott egy plusz hűtési mechanizmust. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ugyanúgy megmozgatja a levegőt, de eközben egy vízzel átitatott filteren fújja keresztül azt. A nedves közeg valamelyest lehűti a levegőt, a légmozgás pedig elviselhetőbbé teszi a meleget. Általában arra is van lehetőség, hogy a víztartályba jégakkukat helyezz el, így még inkább növelve a hatékonyságot. Viszont a tartályt folyamatosan újra kell tölteni, ami apróbb kellemetlenséget jelenthet.

Amire reálisan lehet számítani ezeknél a készülékeknél, hogy nagyjából 3-4 °C-kal lesz ténylegesen hűvösebb a helyiség levegője. Ez nem túl jelentős, viszont még mindig sokkal kellemesebb, mint egy egyszerű ventilátor. Cserébe ezek a készülékek sem túl drágák.

Pozitívum még a léghűtőkkel kapcsolatban, hogy abszolút semmilyen beépítést nem igényelnek. Egyszerűen megvásárolod a gépet, feltöltöd vízzel, bedugod a konnektorba, és már ontja is magából a hűvös fuvallatot.

Amit még érdemes megemlíteni, hogy működési elvéből adódóan ez a módszer párásítja is a levegőt. Szóval olyan lakásokba, ahol a penészedés problémát okozhat, nem feltétlenül ajánlott.

Elsősorban akkor lehet jó választás, ha szűkösebb az anyagi keret, egyszerűbb megoldást keresel vagy egész egyszerűen csak beéred azzal a néhány fokos hőmérséklet változással is.

Mit tudnak a mobil kílmák, mikor érdemes őket választani?

Melege van

Ezek a készülékek már sokkal közelebb állnak a hagyományos légkondicionálókhoz. Ugyanazon az elven működnek, ráadásul a hatékonyságuk is megközelíti azokat. A legtöbb változat ugyanúgy kondenzátorral és hűtőközeggel rendelkezik, mint a split klímák. Annyiban különböznek tőlük, hogy itt minden egyetlen egységben található meg.

A hűtőközeg hőt von el a levegőből, a hidegebb levegőt pedig visszafújja a szobába. Eközben viszont meleg is keletkezik, amit valamilyen módon ki kell engedni a szabadba, hogy hatékonyan működhessen a készülék. Erre egy cső szolgál, amiről mindjárt bővebben is beszélünk. A folyamat során kondenzvíz keletkezik, amit némelyik készülék képes kiengedni a szabadba, de leggyakrabban egy tartályba gyűlik össze. Ezt időnként ürítened kell majd.

Mennyire hatékony a mobil klíma? Általában 6-8 °C-os enyhülésre lehet számítani, de a komolyabb modellek már akár 10 fokot is hűthetnek a helyiség levegőjén. Látható, hogy ez jóval magasabb, mint amit a léghűtők nyújtanak. Ami pozitívum még, hogy eközben nem párásítja a levegőt, szóval nedvesebb lakásokban is nyugodtan tudod majd használni.

A mobil klíma mellett szól az is, hogy szinte minden modell rendelkezik beépített termosztáttal, így fokra pontosan be tudod állítani a kívánt hőmérsékletet. A léghűtőknél általában csak a ventilátor sebességét lehet szabályozni, ami ad túl precíz irányítást.

Ahogy a nevük is mutatja a mobil klímák általánosságban könnyebben mozgathatóak, mint hagyományos társaik. Sokan azonban tévesen azt gondolják, hogy teljesen szabadon lehet őket ide-oda pakolni. Míg ez a léghűtők esetében tényleg így van, addig a mobil klímák működésükből adódóan korlátozottabbak ilyen szempontból.

Említettem, hogy valahol ki kell vezetni a meleg levegőt. Erre egy flexibilis cső szolgál, amit nagyjából úgy kell elképzelni, mint egy porszívó csövét, csak vastagabb. Ezt a csövet kell kivezetni a szabadba. Hogy milyen módon az leginkább a lakás adottságaitól és a te igényeidtől függ. Fúrhatsz egy lyukat neki a falon, de akár egy praktikus kiegészítővel a résnyire nyitott ablakon is kivezetheted. Erről a mobil klímák kivezetéséről szóló blog cikkünkben olvashatsz bővebben.

Akkor most végül melyiket válasszam?

A fentiekből egyértelmű, hogy a mobil klíma hűtés szempontjából hatékonyabb megoldást jelent. Viszont drágább és meg kell oldanod a kivezetését. Akkor javasolnám őket, ha a fentiek nem jelentenek számodra problémát.

Férfinak melege van

A léghűtők kisebb kiadást fognak jelenteni, és gyakorlatilag mindenféle külön lépés nélkül azonnal használatod őket. Cserébe kevésbé hűtik le a szoba levegőjét és párásítanak is. Ami viszont még egy fontos előnyük, hogy használatuk közben nyitva hagyhatod az ablakot, szóval bejön a szobába a friss levegő. A mobil klímákra ez nem igaz.

Ha még mindig nem vagy benne biztos, hogy melyiket érdemes választanod, akkor érdemes lehet elolvasnod az ezekről a termékekről szóló átfogó vásárlási útmutatóinkat. A mobil klímákról szóló írást itt találhatod, a léghűtőkét pedig itt.

Ajánlott TOP termékek