TOP hűtő-fűtő klímák (2020)

Segítünk megtalálni a számodra legjobb klímát.

Támogatott tartalom
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.

A mai, kiváltságokkal és komforttal telezsúfolt világunkban már-már elengedhetetlennek tűnik, a légkondicionáló. A városokban (főleg a panelokban) gyakran elviselhetetlenné fokozódik a kánikula, képtelenség dolgozni, aludni – vagy egyáltalán létezni. Ezen a problémán segít túllendülni az áldásos hatású berendezés, a klíma, ami segít lehűteni a hőségben fullasztóvá váló lakást és elviselhetővé teszi a levegőt.

Kevésbé ismert tény, de a mai modern klímák jó része fűtésre is alkalmas, így nem csak a nyári hőhullámot vészelheted át vele, de a téli hónapokban is megoldott a lakás kellemes hőmérsékleten tartása.

Rengeteg órányi kutatómunka eredményeképpen összejött a legjobb légkondikat rangsoroló listám. A termékválasztási szempontokat, a fontos paramétereket, tudnivalókat a klíma bemutatók után olvashatod.

Fontos! Klímaszerelést Magyarországon csak és kizárólag engedéllyel rendelkező szakember végezheti el! Szinten minden klíma webáruház alkalmaz szerelőket, vagy van szerződött partnere. Általában a klímaszerelés ára 40-70.000 forint körül van, kb. ennyire kell számítani a berendezés árán felül!

TOP hűtő-fűtő klímák

Egy szoba, iroda vagy az egész lakás klimatizálására legjobb és (hosszútávon) a legtakarékosabb megoldás egy inverteres fali klíma felszereltetése. Sok száz termék alapos vizsgálata és összehasonlítása alapján állítottam össze az ajánló listámat. Nagyon fontos, hogy mielőtt vásárolnál alaposan gondold át, hogy mire van szükséged. A saját igényeidhez átgondolva derül ki, hogy melyik számodra a legjobb klíma.

Ha teheted, a lehető legmagasabb energiaosztályú klímát vásárold; hiába jelentősen drágábbak, hosszútávon behozzák az árukat! Ha bizonytalan vagy, akkor olvasd át a klímaválasztási útmutatómat. Figyelj oda, hogy a hűtő és fűtő teljesítmény jelentősen eltérhet egy-egy modellnél. Ha komolyan gondolod a klímával való fűtést, akkor megfelelő hatékonyságút kell választanod!

Termék névKépFőbb előnyökKlíma ár
Klarstein Windwaker Supreme 9000 Klarstein Windwaker Supreme 9000
 •  Nagy teljesítmény
 •  Szuper energiatakarékos
 •  Kényelmes használat
aktuális ár
Klarstein Windwaker Eco Klarstein Windwaker Eco
 •  Több változat is elérhető, különböző teljesítményekkel
 •  Multifunkciós működés - hűt és fűt egyaránt
 •  Halk működés
aktuális ár
Klarstein Frostik Klarstein Frostik
 •  Jó hűtőteljesítmény
 •  Életképes alternatíva a split klímák helyett
 •  Alacsony zajszint
aktuális ár

Klíma tesztek és ajánlók

Klarstein Windwaker Supreme 9000
Klarstein Windwaker Supreme 9000

Felső kategóriás klíma berendezés

 •  Nagy teljesítmény
 •  Szuper energiatakarékos
 •  Kényelmes használat
 •  Hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas
aktuális ár

A Klarstein Windwaker Supreme ahogy a neve is mutatja elsősorban azoknak készült, akik prémium minőségre vágynak. Nem fogok ködösíteni, ennek a készüléknek megkérik az árát. Cserébe viszont élvezheted a kiváló teljesítmény, az alacsony fogyasztás, a halk működés és multifunkciós kialakítás minden előnyét.

Igen, ez egy split klíma, ami képes hűteni és fűteni egyaránt. Emellett elérhető a szárítás, a sima ventilátor és az automatikus üzemmód is. Így aztán egész évben jó szolgálatot tehet majd ez a készülék, legyen szó rekkenő hőségről vagy zimankóról.

Ahogy már említettem, fogyasztás szempontjából is elég jól szerepel ez a masina. Nem véletlen az A+++ energiabesorolás. A hűtési szezonban mindössze 107 kWh elektromos áramot fog elfogyasztani. A fűtéshez természetesen ennél több energiára lesz szüksége, de ott it elég jók az arányok.

A fentiek fényében érdemes még megemlíteni, hogy az alacsonyabb fogyasztás ellenére nem egy gyenge masináról van szó. 2,6 kW-os (9.000 BTU) hűtési és 2,8 kW-os fűtési teljesítményre képes. Ez óránként 650 m³ megmozgatott levegőt jelent. Viszont emellett, ha maxra járatod, akkor sem lesz hangosabb 55 dB-nél, ami szuper halknak mondható.

A tökéletes hőmérséklet beállítása gyerekjáték lesz ezzel a készülékkel. 16 és 30 °C fok között választhatsz majd, illetve a ventilátor sebességét is szabályozhatod 5 fokozaton keresztül. Mindezt akár kényelmesen a kanapén ülve, hála a mellékelt távirányítónak. A 3D-s oszcilláló rendszer pedig gondoskodik majd az egyenletes levegőeloszlásról a szobában.

A fentieken túl elérhető még az időzítő funkció is, illetve akár 3 különbözőféle alvási program közül is választhatsz.

Én úgy gondolom, hogy mindent összevetve a Klarstein klímája bőven kiérdemli a prémium jelzőt. Szóval ha felső kategóriás készülékre vágysz, akkor ezzel mindenképpen érdemes lesz számolnod.

Előnyök:

 •  Nagy teljesítmény
 •  Szuper energiatakarékos
 •  Kényelmes használat
 •  Hűtésre és fűtésre egyaránt alkalmas

Hátrányok:

 •  Magasabb ár
Klarstein Windwaker Eco
Klarstein Windwaker Eco

Energiatakarékos split klíma

 •  Több változat is elérhető, különböző teljesítményekkel
 •  Multifunkciós működés - hűt és fűt egyaránt
 •  Halk működés
aktuális ár

Ezt a légkondicionálót elsősorban azoknak ajánlanám, akik szeretnének környezettudatosan választani. Ahogy a neve is mutatja a Klarstein Windwaker Eco energiatakarékos kialakítással és alacsony fogyasztással rendelkezik.

Egy split klímáról van szó, ami képes hűtő és fűtő funkciót egyaránt ellátni. Előbbire A++, utóbbira A+ energiaosztályzatot kapott. Az éves fogyasztást azért nem listázom ki, mert különböző változatok is elérhetőek ebből a termékből. Mindegyik más és más teljesítménnyel, árral és fogyasztással rendelkezik. Az alapvető funkciókban és a működés elvében azonban megegyeznek, így most elsősorban ezekről fogok írni.

Teljesítmény tekintetében elég nagy szórás van egyébként a különböző változatok között. A leggyengébb verzió 9.000 BTU a legerősebb pedig 24.000 BTU hűtési teljesítménnyel rendelkezik. Ugyanígy változik a légáram is 610 ls 1250 m³/óra között. A maximális teljesítményen produkált zajszint pedig 54 és 63 dB között mozog.

Beállítások tekintetében nincs különbség a különböző változatok között és mindegyik elég jó felhozatallal rendelkezik. A hőmérséklet beállítás a hűtő-fűtő klímáknál megszokott 16 és 30 °C között érhető el, a ventilátor sebességét pedig 6 fokozaton állíthatod majd.

Mivel multifunkciós gépről beszélhetünk, ezért 5 különböző üzemmódból választhatsz. Az automata az egyszerű használatot biztosítja, de emellett elérhető a hűtés, fűtés, szárítás és sima ventilátor is. A kezelés kifejezetten egyszerű a mellékelt távirányítónak köszönhetően.

A fentieken túl megtalálható még néhány extra funkció is, mint az időzítő, a turbó mód és az alváshoz használható speciális hűtő vagy fűtő program is. Ami még nagy pozitívum, hogy a készülék öntisztító technológiával rendelkezik, így a kötelező karbantartások között sem kell majd aggódnod a gép állapota miatt.

Szerintem ezzel a split klímával igazán kitett magáért a Klarstein. Gazdag funkcionalitás, multifunkciós használat, jó teljesítmény, gazdaságos működés és mindezt viszonylag korrekt áron kínálják.

Előnyök:

 •  Több változat is elérhető, különböző teljesítményekkel
 •  Multifunkciós működés - hűt és fűt egyaránt
 •  Halk működés

Hátrányok:

 •  A különböző változatok között lehetnek eltérések, ennek egy kicsit utána kell majd járnod vásárlás előtt
Klarstein Frostik
Klarstein Frostik

Ablaknyílásba építhető klíma

 •  Jó hűtőteljesítmény
 •  Életképes alternatíva a split klímák helyett
 •  Alacsony zajszint
aktuális ár

Ez a készülék szuper megoldás lehet azoknak, akiknél valamiért problémás a split klíma beépítése. Árban és teljesítményben nincs sok különbség, egy hasonló kaliberű split légkondicionálóhoz képest, a beépítés és a működés módja azonban eltérő.

Alapvetően ez a modell ablaknyílásba építhető be, így nem szükséges hozzá a fal megbontása. Viszont ha úgy kényelmesebb, akkor akár a falban is helyet kaphat. Ami viszont negatívum, hogy fűtésre sajnos nem képes. Viszont ez nem mindenkinél fog gondot jelenteni, hiszen sokan amúgy is csak hűtésre használják a klímát.

Lássuk, hogy milyen erősségre lehet számítani ettől a géptől. A teljesítmény 2,7 kW vagy 9.000 BTU. Ez elég jónak mondható, ezért az árért cserébe. Emellett fontos szempont, hogy a készülék kifejezetten halk. Legnagyobb hatásfokon is csak 59 dB a zajszint.

Hogy alakul a fogyasztás? Ez a klíma A energiaosztállyal rendelkezik, ami számszerűsítve 182 kWh elektromos áramot jelent évente.

Beállítások tekintetében igazából semmi extrára nem kell számítani. 16 és 30 °C között állíthatod az elérni kívánt hőmérsékletet, emellett pedig a ventilátor erősségét is szabályozhatod 4 fokozatban. A fentieket kiválaszthatod a készüléken található irányítófelületről is, de ha kényelmesebb megoldásra vágysz, akkor természetesen a távirányító is tartozék.

A fentieken túl elérhető még az időzítő, ami jelentősen megkönnyítheti az életedet, főleg ha kötöttebb napirended van. Éjszakára pedig választhatod az alváshoz kialakított programot, így a nyári hőségben is nyugodtan hajthatod majd álomra a fejed. Párás lakásokban hasznos lehet még a szárítás funkció, ami képes kivonni a levegőből a nedvességet. A készülék természetesen rendelkezik beépített levegőszűrővel is, így aztán a használata valamelyest tisztítja is a lakás levegőjét.

Én úgy gondolom, hogy ez a klíma jó megoldás lehet, ha nincs lehetőséged split klíma kiépítésére. Tudását tekintve valamivel magasabb az ára, mint egy hűtő-fűtő berendezésnek, de a nyári melegben ugyanolyan jó szolgálatot tehet majd.

Előnyök:

 •  Jó hűtőteljesítmény
 •  Életképes alternatíva a split klímák helyett
 •  Alacsony zajszint

Hátrányok:

 •  Fűtésre nem képes

Milyen klímát vegyek? – hűtő-fűtő klíma vásárlási útmutató mindenkinek

Véleményem szerint a modern kor egyik legnagyobb találmánya a légkondicionáló. A nagy melegben – főleg a nagyvárosi házakban – képtelenségnek tűnik bármi értelmeset csinálni, sokaknak még az alvás is csak nehezen megy. Óriásit lendíthet a komforton és a közérzeteden, ha beszerzel egy klímát a lakásodba; sokkal elviselhetőbb, emberibb környezetben tudsz élni.

Ha vásárlásra adod a fejed, mindenképpen érdemes áttekinteni a klímaválasztási szempontokat. Látszólag minden berendezés ugyanúgy néz ki – egy nagy fehér doboz a falon. Azonban árban, fenntartási költségben és tudásban óriásiak lehetnek a különbségek. Hogy elkerüld a téves választást, összeállítottam egy rövid tájékoztatót.

Klímaszerelés és vásárlás menete

Legelső lépésként érdemes tájékozódni, hogy szabad-e egyáltalán a helységbe fali klímát felszerelni. Ezt megteheted a közös képviselő felkeresésével, vagy ha bérleményről van szó, akkor a tulajdonost kell faggatnod. Saját háznál ilyesmivel nyilván nem kell foglalkoznod.

Ha szabad a pálya, akkor el kell dönteni, hogy melyik szobát, szobákat szeretnéd lehűteni és nagyjából hova szeretnéd tenni a beltéri egységet. A klímaszerelő persze könnyen lehet, hogy jobb alternatívát ajánl; de nem árt ha van valamilyen elképzelésed.

Ezután mérd meg a klimatizálandó helységek összterületét, ezt nagyon fontos tudni, mielőtt terméket választanál. Ugyanis a különféle klímáknak más a hűtőkapacitása és nem mindegyik lesz alkalmas a teljes terület lehűtésére.

Most már jöhet a klíma kiválasztása; az extra funkcióknak, márkaminőségnek és az energiahatékonyságnak csak a pénztárcád szab határt. Igazából a mai modern klímák már mind jó minőségűek, így az “alsó kategóriás” termékek is már mind igen jó és megbízhatók. Olcsó szemetet már nem igen forgalmaz senki, hiszen a szerelőnek ingyen kellene a garanciális javítást elvégezni – ami nekik tiszta bevétel kiesés.

Ha megvan a klíma, akkor egyeztess a szerelővel. Amit nem árt, ha tudsz, hogy azzal, hogy hatóságilag engedélykötelessé tették a klímaszerelést, igen leszűkült a szolgáltató piac. Vagyis aránylag kevés a klímaszerelő, de ők be vannak táblázva – sokszor hónapokkal előre! Ez csak akkor gond, ha az első hőhullám közben jut eszedbe az egész klíma ügy.

Milyen típusú klímát válassz?

Gyakorlatilag csak néhány klímatípust lehet megkülönböztetni; az egykor oly népszerű ablakklímákat elsodorta a modernizáció szele és egész egyszerűen már nem lehet kapni. Így maradnak ezek a típusok.

Mobil klímák

Kell egy adag kompromisszumkészség a mobil klímákhoz. Ha ilyen típus mellett döntesz, akkor nézd meg a mobil klíma véleményező ajánlómat. Nagy terjedelemben ismertetem a mobil légkondik előnyeit, hátrányait, mire kell figyelned – és még pár szuper készüléket is ajánlok.

 • Lényegében azonnal beszerezhető
 • Szakértői segítség nélkül is beüzemelhető
 • Mozgatható
 • A mobil klíma olcsóbb, mint a beépített
 • Nem kell hozzá engedély, védett épületekben is használható
Nem összekeverendő a mobil klíma a léghűtőkkel. A léghűtők kinézetre nagyon hasonlítanak, de a működési elve és hatékonysága teljesen más. Nem cseréli a levegőt, víz párologtatásával és annak szétoszlatásával biztosít hűvösebb hőérzetet. Jelentősen olcsóbb, de sokkal kevésbé hatékony. A szegény ember mobil klímája; mindössze 20-30.000 ft körül hozzá lehet már jutni.

Split klímák

2013 óta EU szabvány kötelező inverteres, hatékony klímákat használni – ez mindenkinek jó, csak drága mulatság, sokkal kiegyenlítettebb a hűtés, nem kell “ki/be” kapcsolgatni és szenvedni a fagysugártól, fokozatmentes kapcsoló, mindig úgy pörög, ahogy kell.

Elhelyezését tekintve a split klíma lehet:

 • Oldalfali split klíma: Lakossági használatra a legelterjedtebb megoldás. A jól ismert doboz(ok) a falon és a kültéri egység valahol a lichthofba szerelve. A klíma elemzéseim és legjobbak listája is ilyen szerkezetekről szólnak.
 • Parapet klíma: Leginkább egy radiátorra hasonlító parapet klíma akkor lehet hasznos, amikor valamiért nem megoldható a mennyezet közeli szerelés. Sajátossága miatt könnyebben és rugalmasabban telepíthető. Nagy előnye, hogy nagy kapacitású is kapható belőle (10+ kW) így alkalmas nagy terek, üzletek hűtésére.
 • Mennyezeti: Álmennyezetbe építhető hőcserélő rendszer. Irodákhoz kitűnő megoldás. Ez már nem az a szint, amit szakember nélkül ki tudsz választani a netről.

Milyen teljesítményű klímát vegyél, mekkora klímára van szükség?

A legfontosabb különbség a klímaberendezések közt a teljesítményük. Hogy milyen teljesítményű klímára van szükséged az a hűtendő szoba / lakás méretétől függ. A klímák teljesítményét Magyarországon legtöbbször kW-ben adják meg; egy átlagos szoba négyzetméterére kb. 0,1 kW hűtőteljesítémny szükséges. Vagyis egy kisebb teljesítményű 2.5 kW -os klíma kb. egy 25m2 szobába lesz elég.

Ha nagy, napos ablakfelületek vannak a szobában, akkor az csökkenti a hűtés hatékonyságát.

Ritkábban, de előfordul, hogy nem kW-ban, hanem BTU-ban adják meg. Az átváltási arány: 1kW kb. 3400 BTU-val egyenlő. Az érthetőség kedvéért készítettem egy iránymutató táblázatot.

Szoba méretekW teljesítményBTU teljesítmény
22-27 m22.5 kW9.000
32-37 m23.5 kW12.000
45-55 m25.2 kW18.000
65-75 m27.0 kW24.000

A klíma energiahatékonysága

Az energiahatékonyság a berendezés áramfelvételéhez képest leadott hűtő- / fűtőértékét mutatja. Eredetileg ez egy A-E közti lista, de én nem találkoztam A alatti jelöléssel a klíma piacon, de A+ és fölöttivel elég sokkal.

A magasabb energiahatékonyságú klímák jelentősen drágábbak, de a hatékonyságuk miatt hosszú távon visszahozzák az árukat. Amennyiben használod is, nem csak dísznek van.

Az energiahatékonyságot hűtésnél SEER-ben mérik, fűtésnél SCOP-ban. Minél magasabb, annál jobb.

Kényelmi és extra funkciók

A fogyasztáson és a teljesítmény a két legsarkalatosabb pontja az egyes készülékeknek, de fontosak lehetnek még az extrák is amivel felszerelik őket. Egy részük mérsékelten hasznos, de akad néhány meglepően jó tulajdonság is.

 • Zajszint: Nem kifejezetten funkció – de nagyon jó ha halkan surrog csak a háttérben működés közben. A klíma zajszintjét decibelben állapítják meg (1 méterre az eszköztől). Ez az érték minél alacsonyabb annál jobb. 25 dB alatt alig lehet észre venni, 20 dB alatt már zavartalanul lehet mellette aludni. 40 dB fölött pedig már a mindennapos tevékenységeket is zavarja a kiáramló hangorkán.
 • Szűrő: A különféle szűrőkkel szokták még tuningolni a gyártók a termékeiket. A legtöbben már különféle antibakteriális és egyéb károsanyag szűrőket építenek be. Az igazán pöpec szűrők a kellemetlen szagokat is eltávolítják.
 • Párátlanító: Ha sokszor nedves a levegő a lakásban (pl. az állandó mosás, főzés miatt) és nem akarod a dzsungelben érezni magad, akkor párátlanító funkcióval ellátott klímát válaszd. A túl nedves levegő különben is kitűnő táptalajt alakít ki a különféle betegségeknek és a penészgomba is könnyebben megtelepszik.

Melyik klíma márkát válaszd? Van egyáltalán különbség?

A különféle szigorításoknak és szabványoknak köszönhetően meglehetősen magas az EU-n belül a forgalomba hozható klímák minőségi küszöbe. Mivel magas energiahatékonyságú iverteres készülékeket lehet már csak telepíteni, minden gyártó kénytelen jó termékekkel előállni. S mivel nem lehet gagyizni, igazán rossz választás sincsen a piacon. A különbségeket az élettartam, garanciális idő, a meghibásodások aránya és különféle extra funciók jelentik. Árban nincsenek jelentős különbségek az azonos tudású, de eltérő márkájú készülékek közt.

Tapasztalt klímaszerelők véleménye szerint ez a sorrend:

 • Felső kategória: Daikin, Fujitsu, Panasonic, Toshiba, LG
 • Középkategória: Fisher, Gree
 • Alsó kategória: HD, Midea

Klímaberendezések ára, klímaszerelés költsége

Ideális esetben nem ennek kéne lennie az első számú klímaválasztási szempontnak; de érzésem szerint sokan választanak elsősorban e tényező alapján. Ez teljesen érthető, hiszen az egyes termék ára igen magas; nagyobb kapacitású és tudású, márkás termékek ára akár a fél millió forintot is meghaladják.

Hiába a pénz a szűk keresztmetszet, pusztán ez alapján nem érdemes választani. A legfontosabb a hűtőkapacitás, hisz mit sem ér a relatív olcsó cucc, ha képtelen lehűteni a 60 m2-es loft lakásodat. Az összes többi funkció leginkább másodlagos ezekhez képest.

Klímaszerelés ára

Amire mindenképpen számítani kell, hogy magán a klímán kívül még a klímaszerelésnek is van egy költsége; ez 50-70.000 Ft körül mozog alapesetben. Ha valamilyen oknál fogva komplikált az egységek elhelyezése, sok átalakítás szükséges, akkor ez ennek az árnak a többszörösére is felmehet.

Klíma karbantartás ára

Sajnos minden használat tárggyal együtt a klímák is elhasználódnak. Elvben nincs akadálya, hogy akár 20 évig is működjön a masina – ehhez viszont rendszeresen karban kell tartani azt. A garanciának amúgy is feltétele a karbantartás, így plusz egy ok, hogy ezt megtegyük.

Erre mindenképpen számolni kell évi 5-10.000 forintot; nagyon nem éri meg a karbantartás hiánya miatt lefelezni a várható élettartamot.

Klíma fogyasztási költsége

Természetesen számolni kell azzal is, hogy a klíma szépen fog áramot fogyasztani. Hogy pontosan mennyibe kerül egy lakás klimatizálása az rengeteg tényezőtől függ. Arra lehet számítani, hogy főszezonban havi 3-7.000 forinttal is megnövelheti a villanyszámlát.

A modern klímákat fűtésre is használhatod. Komoly esély van rá, hogy valamennyivel olcsóbb, mint a jelenlegi fűtésed használata – ezzel még spórolsz is valamennyit.

Termék névKépFőbb előnyökKlíma ár
Klarstein Windwaker Supreme 9000 Klarstein Windwaker Supreme 9000
 •  Nagy teljesítmény
 •  Szuper energiatakarékos
 •  Kényelmes használat
aktuális ár
Klarstein Windwaker Eco Klarstein Windwaker Eco
 •  Több változat is elérhető, különböző teljesítményekkel
 •  Multifunkciós működés - hűt és fűt egyaránt
 •  Halk működés
aktuális ár
Klarstein Frostik Klarstein Frostik
 •  Jó hűtőteljesítmény
 •  Életképes alternatíva a split klímák helyett
 •  Alacsony zajszint
aktuális ár

Ralf.hu klíma teszt győztesek

További termék útmutatók Otthon témakörben