TOP hűtő-fűtő klímák (2019)

Minden amit a hűtő-fűtő klíma vásárlás előtt tudod kell

A mai, kiváltságokkal és komforttal telezsúfolt világunkban már-már elengedhetetlennek tűnik, a légkondicionáló. A városokban (főleg a panelokban) gyakran elviselhetetlenné fokozódik a kánikula, képtelenség dolgozni, aludni – vagy egyáltalán létezni. Ezen a problémán segít túllendülni az áldásos hatású berendezés, a klíma, ami segít lehűteni a hőségben fullasztóvá váló lakást és elviselhetővé teszi a levegőt.

Kevésbé ismert tény, de a mai modern klímák jó része fűtésre is alkalmas, így nem csak a nyári hőhullámot vészelheted át vele, de a téli hónapokban is megoldott a lakás kellemes hőmérsékleten tartása.

Rengeteg órányi kutatómunka eredményeképpen összejött a legjobb légkondikat rangsoroló listám. A termékválasztási szempontokat, a fontos paramétereket, tudnivalókat a klíma bemutatók után olvashatod.

Fontos! Klímaszerelést Magyarországon csak és kizárólag engedéllyel rendelkező szakember végezheti el! Szinten minden klíma webáruház alkalmaz szerelőket, vagy van szerződött partnere. Általában a klímaszerelés ára 40-70.000 forint körül van, kb. ennyire kell számítani a berendezés árán felül!

TOP hűtő-fűtő klímák

Egy szoba, iroda vagy az egész lakás klimatizálására legjobb és (hosszútávon) a legtakarékosabb megoldás egy inverteres fali klíma felszereltetése. Sok száz termék alapos vizsgálata és összehasonlítása alapján állítottam össze az ajánló listámat. Nagyon fontos, hogy mielőtt vásárolnál alaposan gondold át, hogy mire van szükséged. A saját igényeidhez átgondolva derül ki, hogy melyik számodra a legjobb klíma.

Ha teheted, a lehető legmagasabb energiaosztályú klímát vásárold; hiába jelentősen drágábbak, hosszútávon behozzák az árukat! Ha bizonytalan vagy, akkor olvasd át a klímaválasztási útmutatómat. Figyelj oda, hogy a hűtő és fűtő teljesítmény jelentősen eltérhet egy-egy modellnél. Ha komolyan gondolod a klímával való fűtést, akkor megfelelő hatékonyságút kell választanod!

Termék név HűtőteljesítményEnergiaosztályKlíma ár
Klarstein Windwaker B 9
Költséghatékony megoldás
2.6 kWA+alacsony ár 
Klarstein Windwaker Supreme 9000
Energiahatékonyság a maximumon
2.6kWA+++alacsony ár 
Klarstein Ground Control 12
Parapetes klíma
3.5 kWA++alacsony ár 
Whirlpool Super Slim inverter plus2.6 kWA++alacsony ár 
Klarstein Koloss
Óriási terekhez
12 kWAalacsony ár 

Klíma tesztek és ajánlók

1. Whirlpool Super Slim inverter plus - Télen-nyáron

Whirlpool klíma

Mindent egybevetve és gondosan mérlegelve arra jutottam, hogy a nekem legkedvesebb klíma amit most lehet kapni a piacon az ez a Whirlpool termék.

Jól ismert márka termékeként biztosan lehet számítani rá, hosszabb ideig is bírja a strapát. De hogy miért ezt ajánlom a sok termék közül?

Hűteni, fűteni – mint minden klíma – ez is jól tud. De ez a klíma csendes! Tudom, ez részben személyes preferencia, de én egyszerűen utálom, hogy ha megveszekedett gőzbivalyként fújtat egy-egy berendezés a lakásomban. Különösen éjszaka.

Ez a klíma annyi hangot is alig ereszt ki magából, mint amennyit egy újszülött kiscica puha tappancsa ad ki, amikor a linóleumlapra lép. (Ez költői túlzás, 20-30dB ennél valójában hangosabb).

A klíma energiahatékonyságára sem lehet panasz: A++, ami éppen egyel van a legjobb alatt. Ha télen-nyáron végig üzemelteted, akkor a pénztárcádon érezni fogod a különbséget. Annyit azért tudnod kell, hogy nem ez a legolcsóbb termék ebben az energiaosztályban.

Ami nekem külön tetszik, hogy majdhogynem papírlap vékonyságú (egy újabb túlzás), nem türemkedik be otromba módon a szoba közepére az óriási belső egység.

Hátránynak nem mondanám, inkább sajátosság: 25m2 -nél nagyobb szobát nem nagyon lehet vele lehűteni.

Előnyök:

 •  Magas minőség
 •  A++ energiahatékonyság
 •  Alacsony zajszint
 •  Kevésbé szárítja a levegőt
 •  Hűtő / fűtő klíma

Hátrányok:

 •  Nincsenek extrák

Milyen klímát vegyek? – hűtő-fűtő klíma vásárlási útmutató mindenkinek

Véleményem szerint a modern kor egyik legnagyobb találmánya a légkondicionáló. A nagy melegben – főleg a nagyvárosi házakban – képtelenségnek tűnik bármi értelmeset csinálni, sokaknak még az alvás is csak nehezen megy. Óriásit lendíthet a komforton és a közérzeteden, ha beszerzel egy klímát a lakásodba; sokkal elviselhetőbb, emberibb környezetben tudsz élni.

Ha vásárlásra adod a fejed, mindenképpen érdemes áttekinteni a klímaválasztási szempontokat. Látszólag minden berendezés ugyanúgy néz ki – egy nagy fehér doboz a falon. Azonban árban, fenntartási költségben és tudásban óriásiak lehetnek a különbségek. Hogy elkerüld a téves választást, összeállítottam egy rövid tájékoztatót.

Klímaszerelés és vásárlás menete

Legelső lépésként érdemes tájékozódni, hogy szabad-e egyáltalán a helységbe fali klímát felszerelni. Ezt megteheted a közös képviselő felkeresésével, vagy ha bérleményről van szó, akkor a tulajdonost kell faggatnod. Saját háznál ilyesmivel nyilván nem kell foglalkoznod.

Ha szabad a pálya, akkor el kell dönteni, hogy melyik szobát, szobákat szeretnéd lehűteni és nagyjából hova szeretnéd tenni a beltéri egységet. A klímaszerelő persze könnyen lehet, hogy jobb alternatívát ajánl; de nem árt ha van valamilyen elképzelésed.

Ezután mérd meg a klimatizálandó helységek összterületét, ezt nagyon fontos tudni, mielőtt terméket választanál. Ugyanis a különféle klímáknak más a hűtőkapacitása és nem mindegyik lesz alkalmas a teljes terület lehűtésére.

Most már jöhet a klíma kiválasztása; az extra funkcióknak, márkaminőségnek és az energiahatékonyságnak csak a pénztárcád szab határt. Igazából a mai modern klímák már mind jó minőségűek, így az “alsó kategóriás” termékek is már mind igen jó és megbízhatók. Olcsó szemetet már nem igen forgalmaz senki, hiszen a szerelőnek ingyen kellene a garanciális javítást elvégezni – ami nekik tiszta bevétel kiesés.

Ha megvan a klíma, akkor egyeztess a szerelővel. Amit nem árt, ha tudsz, hogy azzal, hogy hatóságilag engedélykötelessé tették a klímaszerelést, igen leszűkült a szolgáltató piac. Vagyis aránylag kevés a klímaszerelő, de ők be vannak táblázva – sokszor hónapokkal előre! Ez csak akkor gond, ha az első hőhullám közben jut eszedbe az egész klíma ügy.

Milyen típusú klímát válassz?

Gyakorlatilag csak néhány klímatípust lehet megkülönböztetni; az egykor oly népszerű ablakklímákat elsodorta a modernizáció szele és egész egyszerűen már nem lehet kapni. Így maradnak ezek a típusok.

Mobil klímák

Kell egy adag kompromisszumkészség a mobil klímákhoz. Ha ilyen típus mellett döntesz, akkor nézd meg a mobil klíma véleményező ajánlómat. Nagy terjedelemben ismertetem a mobil légkondik előnyeit, hátrányait, mire kell figyelned – és még pár szuper készüléket is ajánlok.

 • Lényegében azonnal beszerezhető
 • Szakértői segítség nélkül is beüzemelhető
 • Mozgatható
 • A mobil klíma olcsóbb, mint a beépített
 • Nem kell hozzá engedély, védett épületekben is használható
Nem összekeverendő a mobil klíma a léghűtőkkel. A léghűtők kinézetre nagyon hasonlítanak, de a működési elve és hatékonysága teljesen más. Nem cseréli a levegőt, víz párologtatásával és annak szétoszlatásával biztosít hűvösebb hőérzetet. Jelentősen olcsóbb, de sokkal kevésbé hatékony. A szegény ember mobil klímája; mindössze 20-30.000 ft körül hozzá lehet már jutni.

Split klímák

2013 óta EU szabvány kötelető inverteres, hatékony klímákat használni – ez mindenkinek jó, csak drága mulatság, sokkal kiegyenlítettebb a hűtés, nem kell “ki/be” kapcsolgatni és szenvedni a fagysugártól, fokozatmentes kapcsoló, mindig úgy pörög, ahogy kell

Elhelyezését tekintve a split klíma lehet:

 • Oldalfali split klíma: Lakossági használatra a legelterjedtebb megoldás. A jól ismert doboz(ok) a falon és a kültéri egység valahol a lichthofba szerelve. A klíma elemzéseim és legjobbak listája is ilyen szerkezetekről szólnak.
 • Parapet klíma: Leginkább egy radiátorra hasonlító parapet klíma akkor lehet hasznos, amikor valamiért nem megoldható a mennyezet közeli szerelés. Sajátossága miatt könnyebben és rugalmasabban telepíthető. Nagy előnye, hogy nagy kapacitású is kapható belőle (10+ kW) így alkalmas nagy terek, üzletek hűtésére.
 • Mennyezeti: Álmennyezetbe építhető hőcserélő rendszer. Irodákhoz kitűnő megoldás. Ez már nem az a szint, amit szakember nélkül ki tudsz választani a netről.

Milyen teljesítményű klímát vegyél, mekkora klímára van szükség?

A legfontosabb különbség a klímaberendezések közt a teljesítményük. Hogy milyen teljesítményű klímára van szükséged az a hűtendő szoba / lakás méretétől függ. A klímák teljesítményét Magyarországon legtöbbször kW-ben adják meg; egy átlagos szoba négyzetméterére kb. 0,1 kW hűtőteljesítémny szükséges. Vagyis egy kisebb teljesítményű 2.5 kW -os klíma kb. egy 25m2 szobába lesz elég.

Ha nagy, napos ablakfelületek vannak a szobában, akkor az csökkenti a hűtés hatékonyságát.

Ritkábban, de előfordul, hogy nem kW-ban, hanem BTU-ban adják meg. Az átváltási arány: 1kW kb. 3400 BTU-val egyenlő. Az érthetőség kedvéért készítettem egy iránymutató táblázatot.

Szoba mérete kW teljesítmény BTU teljesítmény
22-27 m2 2.5 kW 9.000
32-37 m2 3.5 kW 12.000
45-55 m2 5.2 kW 18.000
65-75 m2 7.0 kW 24.000

A klíma energiahatékonysága

Az energiahatékonyság a berendezés áramfelelvételéhez képest leadott hűtő- / fűtőértékét mutatja. Eredetileg ez egy A-E közti lista, de én nem találkoztam A alatti jelöléssel a klíma piacon, de A+ és fölöttivel elég sokkal.

A magasabb energiahatékonyságú klímák jelentősen drágábbak, de a hatékonyságuk miatt hosszú távon visszahozzák az árukat. Amennyiben használod is, nem csak dísznek van.

Az energiahatékonyságot hűtésnél SEER-ben mérik, fűtésnél SCOP-ban. Minél magasabb, annál jobb.

Kényelmi és extra funkciók

A fogyasztáson és a teljesítmény a két legsarkalatosabb pontja az egyes készülékeknek, de fontosak lehetnek még az extrák is amivel felszerelik őket. Egy részük mérsékelten hasznos, de akad néhány meglepően jó tulajdonság is.

 • Zajszint: Nem kifejezetten funkció – de nagyon jó ha halkan surrog csak a háttérben működés közben. A klíma zajszintjét decibelben állapítják meg (1 méterre az eszköztől). Ez az érték minél alacsonyabb annál jobb. 25 dB alatt alig lehet észre venni, 20 dB alatt már zavartalanul lehet mellette aludni. 40 dB fölött pedig már a mindennapos tevékenységeket is zavarja a kiáramló hangorkán.
 • Szűrő: A különféle szűrőkkel szokták még tuningolni a gyártók a termékeiket. A legtöbben már különféle antibakteriális és egyéb károsanyag szűrőket építenek be. Az igazán pöpec szűrők a kellemetlen szagokat is eltávolítják.
 • Párátlanító: Ha sokszor nedves a levegő a lakásban (pl. az állandó mosás, főzés miatt) és nem akarod a dzsungelben érezni magad, akkor párátlanító funkcióval ellátott klímát válaszd. A túl nedves levegő különben is kitűnő táptalajt alakít ki a különféle betegségeknek és a penészgomba is könnyebben megtelepszik.

Melyik klíma márkát válaszd? Van egyáltalán különbség?

A különféle szigorításoknak és szabványoknak köszönhetően meglehetősen magas az EU-n belül a forgalomba hozható klímák minőségi küszöbe. Mivel magas energiahatékonyságú iverteres készülékeket lehet már csak telepíteni, minden gyártó kénytelen jó termékekkel előállni. S mivel nem lehet gagyizni, igazán rossz választás sincsen a piacon. A különbségeket az élettartam, garanciális idő, a meghibásodások aránya és különféle extra funciók jelentik. Árban nincsenek jelentős különbségek az azonos tudású, de eltérő márkájú készülékek közt.

Tapasztalt klímaszerelők véleménye szerint ez a sorrend:

 • Felső kategória: Daikin, Fujitsu, Panasonic, Toshiba, LG
 • Középkategória: Fisher, Gree
 • Alsó kategória: HD, Midea

Klímaberendezések ára, klímaszerelés költsége

Ideális esetben nem ennek kéne lennie az első számú klímaválasztási szempontnak; de érzésem szerint sokan választanak elsősorban e tényező alapján. Ez teljesen érthető, hiszen az egyes termék ára igen magas; nagyobb kapacitású és tudású, márkás termékek ára akár a fél millió forintot is meghaladják.

Hiába a pénz a szűk keresztmetszet, pusztán ez alapján nem érdemes választani. A legfontosabb a hűtőkapacitás, hisz mit sem ér a relatív olcsó cucc, ha képtelen lehűteni a 60 m2-es loft lakásodat. Az összes többi funkció leginkább másodlagos ezekhez képest.

Klímaszerelés ára

Amire mindenképpen számítani kell, hogy magán a klímán kívül még a klímaszerelésnek is van egy költsége; ez 50-70.000 Ft körül mozog alapesetben. Ha valamilyen oknál fogva komplikált az egységek elhelyezése, sok átalakítás szükséges, akkor ez ennek az árnak a többszörösére is felmehet.

Klíma karbantartás ára

Sajnos minden használat tárggyal együtt a klímák is elhasználódnak. Elvben nincs akadálya, hogy akár 20 évig is működjön a masina – ehhez viszont rendszeresen karban kell tartani azt. A garanciának amúgy is feltétele a karbantartás, így plusz egy ok, hogy ezt megtegyük.

Erre mindenképpen számolni kell évi 5-10.000 forintot; nagyon nem éri meg a karbantartás hiánya miatt lefelezni a várható élettartamot.

Klíma fogyasztási költsége

Természetesen számolni kell azzal is, hogy a klíma szépen fog áramot fogyasztani. Hogy pontosan mennyibe kerül egy lakás klimatizálása az rengeteg tényezőtől függ. Arra lehet számítani, hogy főszezonban havi 3-7.000 forinttal is megnövelheti a villanyszámlát.

A modern klímákat fűtésre is használhatod. Komoly esély van rá, hogy valamennyivel olcsóbb, mint a jelenlegi fűtésed használata – ezzel még spórolsz is valamennyit.

Termék név HűtőteljesítményEnergiaosztályKlíma ár
Klarstein Windwaker B 9
Költséghatékony megoldás
2.6 kWA+alacsony ár 
Klarstein Windwaker Supreme 9000
Energiahatékonyság a maximumon
2.6kWA+++alacsony ár 
Klarstein Ground Control 12
Parapetes klíma
3.5 kWA++alacsony ár 
Whirlpool Super Slim inverter plus2.6 kWA++alacsony ár 
Klarstein Koloss
Óriási terekhez
12 kWAalacsony ár 

83 hozzászólás érkezett: "TOP hűtő-fűtő klímák (2019)" cikkhez

 • Szabó Ákos

  Korrekt, hasznos tájékoztatás.
  Köszönöm.
  Szabó Ákos

 • Hegyeshalmi Tamás

  Örülök, hogy hasznosnak találtad és segített a választásban 🙂

 • Peter

  Tobbfele whirlpool global van
  Egyesk azt irjak csodasan halk sorozat masok azt h zajos nem lehet tv zni sem mellettuk nemhogy aludni
  Mi az igazsag kinek higgyünk?
  Senki nem irja milyen hosszu a gegecso ami jar hozza (milyen messze teheto igy az ablaktol?
  Es milyen a kivezeto vegzodese kerek v lapitott.?
  Valszt kernek koszonom mielott dontenek
  Es mivel tobb a sorozat 89 e ft os keszulekeitol a dragabb 123 e ft os valtozatai ???

 • Hegyeshalmi Tamás

  50db körüli a zajszintje a Whirpool Global sorozat legtöbb klímájának. Szerintem az már hangos – de ugye kinek mi számít hangosnak.

  A legtöbb esetben az árkülönbség vagy a hűtőteljesítményben vagy a fogyasztásban van. A cikk segít eligazodni benne.

 • Vass Levente

  Mi a véleménye a mobil split klimakrol, es miért nem lehet kapni boltokban?

  • Hegyeshalmi Tamás

   Bevallom erről a megoldásról még nem is hallottam 🙂 Felteszem azért nem kapni, mert már nem korszerű, esetleg nem felel meg az előírásoknak.

 • M.Eszter

  Kedves Tamás!
  Nagyon sokrétű leírás, köszönjük. Ez én kérdésem az, hogy a Whirpool kültéri egységének majdnem 50 dBA -je mennyire hallható?
  Programozhatóságról mit lehet tudni? Távról is működtethető?
  Köszönettel

 • Hegyeshalmi Tamás

  Az 50db már zavaró lehet; de ennél jelentősen halkabb tudomásom szerint nem létezik. A klíma programozható, be lehet állítani, hogy hánykor kapcsoljon ki-be.

 • Gyenis Attila

  Kedves Tamás!
  Köszönöm az infókat.
  Szerintem kicsit elnagyolt a teszt, ha valaki pl csak klímával fűt mint én is, fontos lenne megadni, hogy melyik klíma milyen külső hőmérsékletig képes fűteni.
  Pl Gree u-crow klímát használok, ami -30 fokig tud fűteni. Szerintem nem sok klíma van ami erre képes. Jó ez prémium kategória, de nagyon kedvező a fogyasztása, és sok extrát is tud.

 • klímás

  Szakmailag egy korrekt összehasonlító és tartóssági tesztben tudunk segíteni. A sorrend nem ez.Sok egyéb szempont van és az alkatrészellátottság szerelhetőség a tényleges használat során szerzett tapasztalat sokat nyom a latban.
  Kooperálunk benne ha gondolod:)

 • Jocó

  Jó kis összefoglaló, köszi!
  Egy kérdésem lenne: a Sinclair klímák hol helyezkednek el az ajánlott sorrendben?

  • Hegyeshalmi Tamás

   Nem igazán ismerem ezt a márkát, nem nagyon találkoztam még vele.

 • klímás

  A Sinclair klímák OEM brand a Gree gyártja a termékeket azokkal egyezik meg de megrendelői oldalról apróbb dolgokat kérhetnek így nem pontosan egyezik a Gree modelpalettával műszaki szempontból. Globális szinten a Gree Midea AUX, Chigo talán ezek a legnagyobb kínai gyártók és nagyon sok hangzatos márka is tőlük rendeli az OEM termékeket. Többek között az itt említett Whirlpool gép is ilyen OEM.

 • klímás

  A karbantartás hőcserélők tisztasága gáztömörség jó minőségű anyagokkal kivitelezett munka nagyon fontos és jó hűtőköri szerszámok is kellenek(peremező sorjázó vákuumszivattyú 2 lécsős) a kivitelezésnél a vákuum kiemelten fontos a hosszú távon jelentkező alattoms hibák forrása a rendszerben maradó pára.

 • klímás

  A karbantartás hőcserélők tisztasága gáztömörség jó minőségű anyagokkal kivitelezett munka nagyon fontos és jó hűtőköri szerszámok is kellenek(peremező sorjázó vákuumszivattyú 2 lépcsős) a kivitelezésnél a vákuum kiemelten fontos a hosszú távon jelentkező alattoms hibák forrása a rendszerben maradó pára.

 • klímás

  Még fontos a hangnyomásszintet és a fiziológiai hangnyomást sokan összekeverik. Egyáltalán nem mindegy, hogy Db vagy Db(A)

  Lásd:
  https://hu.wikipedia.org/wiki/Decibel

 • klímás

  Zaj: Db és Db(A) ugye nem azonos a kettő ezt zajszint esetében vegyük figyelembe! Az első a tényleges hangnyomásszint a második a fiziológiai/életteni érzékelés tapasztalati skálája

 • Péter

  Köszönöm az összefoglalót, hasznos volt.
  Ha kérhetek konkrét tanácsot: Egy Fisher PSAIF Pro és egy C&H S09FTX Veritas között kellene döntenem. A paraméterek nagyjából hasonlóak, a C&H légszállításban, zajszintben, fűtési hatékonyságban még jobb is, de a Fischerre egy évvel több garancia van, jobb a hűtési hatékonysága és talán megbízhatóbb(??)
  Melyiket válasszam a két márka közül. Árban a Fishert 15%-kal kapnám meg drágábban.
  Köszönöm a tanácsot előre is.

  • Hegyeshalmi Tamás

   Péter, ennyire mélyen nem ismerem sem a termékeket, sem a két márkát; nem tudok kellőképpen megalapozott tanácsot adni. Annyit tudok, hogy a Fisher termékeket általában jónak és megbízhatónak tartják.

 • Zita

  Én is köszönöm az ismertetést!
  Legnagyobb gondom a klíma teljesítményének kiválasztása. Ha 3.5 KW os klímát veszek, vajon nem hűti e túl a lakást? Így is sokszor kikapcsolgatom a 2.6 os klímát. Viszont a lakás árnyékos és 30 m2 nappali+ 30m2 nyitott konyha, előszoba stb. Mit ajánlana nekem??
  És egy 44 m2 es nyaralóba??
  Előre is nagyon köszönöm válaszát!

  • Hegyeshalmi Tamás

   Ha tapasztalatod alapján elég neked a 2.6 kW, akkor nincs szükséged nagyobb teljesítményűre :). Túlhűteni a 3.5 kW klímák sem fognak, hiszen egy megadott hőmérsékletre hűtik le a teret – ha ezt eléri, akkor leáll. Az útmutatóban szerepel egy táblázat, ami a döntésben adhat támpontot.

 • klímás

  Minimális árkülönbség van a 2 ár között.Én a 3,5 kw modelleket javasolom olyan gépek közt érdemes szétnézni ami nagyon visszaszabályoz. Ez a kis árkülönbség ha kénytelen vagy vele fűteni bőven megtérül.

 • klímás

  Kedves Péter! A C&H és a Fisher is matricázott termék (A Whirlpool is csak ott egyedi változtatások is vannak) a C&H a Gree a Fisher a Midea modellekkel azonos termékcsalád. A garancia ideje nem annyira lényeges mint a készülék megbízhatósága 5 és 6 éves garanciákról egyes esetekben akár 10 évesről is szól a marketing persze rengeteg feltétellel. Ezeket betartani nem mindíg egyszerű. Pl z alkatrészellátási kötelezettség 5 év az Unióban a Samsung ennyi gart ad spec feltételek mellett. 6 éves géphez meg nem kapsz alkatrésztr ez a mi tapasztalatunk.
  C&H helyett a Gree eredeti gyártó modelljeit javasolom mivel azok adatai heitelesebbek.

 • klímás

  De hozzáteszem közel ennyiért mostanában japán gépeket is be lehet szerezni…

 • Kiss Károlyné

  Nagyon hasznosak a leírások, de azért még jócskán tanácstalan vagyok. Egy 25 m2-es nappalit, és egy 16 m2- hálót egybe nyitva kellene hűteni,futeni mar kevésbé
  Nagyon csendesen és magas hatásfokkal, valamint alacsony fogyasztassal
  A pénz, amit raszanok kb 300000 ezer Ft, plusz a beszereles. Köszönöm a segítséget előre is.
  Üdv.Kissne Kati

 • Sz.Gábor

  Nagyon hasznos oldal, köszönöm a készítőnek.
  Egy jó ideje már gyűjtöm az adatokat, mert
  elsősorban fűtésre szeretnék klímát telepíttetni a házunkba.
  Speciális a helyzet, mert két kis szobát-hátul(össz.:30nm) és egy nagyobbat a ház első felében (40nm) szeretnék fűteni,
  nyáron minimális hűtéssel.
  A szigetelés első osztályú.
  Daikin, Toshiba, Fujitsu- márkákra gondoltam.
  Tudnátok tanácsot adni, céget ajánlani.
  Köszönöm

 • Szilágyi László

  Kedves Tamás!

  Köszönjük a fogyasztói szempontokból kielégítő infokat. Bárcsak minden keresett termékkel kapcsolatosan hasonló objektív felmérésekhez juthatnék.
  Üdv, László

  • Hegyeshalmi Tamás

   Örülök, hogy hasznosnak találtad az útmutatónkat!

 • Nemeth Ildiko

  Szeretnek tanacsot kerni abban hogy melyik klimat vegyem es mennyi kell egy 75m2-es lakas teljes futesere telen es hutesere nyaron? Es mennyibe jerulhet aram koltsegben? Az aramkor elbirja-e? Igazan alkalmas allando futes hasznalatra?
  Koszonettel
  Nemeth Ildiko

  • Hegyeshalmi Tamás

   Célszerű klímaszerelő szakvéleményét kikérni, ő pontosan ki tudja számolni, hogy az adott lakásba hova és mekkora teljesítményű készülékeket érdemes beszerelni. Úgy se lehet házilag klímát telepíteni, mindenképpen képesített szerelő kell.

 • Pap Ildikó

  Kedves Tamás,

  az Ön által legjobb olcsó klímáról érdeklődnék. Tulajdonképpen a zajszintje érdekelne. A linkelt oldalon (emag) 109 ezer Ft, de 39 db-t jelenít meg az oldal. Más oldalakon ennél sokkal alacsonyabb értékek szerepelnek ugyanehez a termékhez de drágábban.
  Lehetséges, hogy ugyanazon terméken belül(mindkettő 409 L-es modell) egy újabb modell halkabb vagy az emagon elírás?
  Köszönöm!

  • Hegyeshalmi Tamás

   Abba nem folynék bele, hogy melyik áruház termékleírása és pontos és melyiké nem. A gyártó hivatalos oldalát érdemes felkeresni.

 • Zoli

  Kedves Tamás!

  Már hosszabb ideje gondolkodom klímában és most találtam egy Whirlpool SPIW 312 A3WF split A+++ típusú klímát (edigital). Árban nagyon jó (150eFt), wifi is van benne. Fűtésre, hűtésre is használnánk egy 40m2-es szobában. Csupán a márkanév miatt van némi aggodalmam.
  Ebben kérném szakmai véleményed.

  Köszönöm!
  Z

  • Hegyeshalmi Tamás

   Nem vagyok klíma szakértő – csak szeretek alaposan utánajárni vásárlások előtt 🙂
   Annyira mélyen nem ismerem a klíma márkákat, hogy határozott véleményem legyen egyik-másikról. Amennyire tudom nem a Whirlpool-t tartják a top klíma márkának, de ez még nem azt jelenti, hogy ócskaságokat gyártanának. Illetve egy-egy sorozat, termék minőségi is eltérő lehet az általános standardoktól. Azt javaslom, hogy beszélj klímaszerelőkkel, ők az igazi szakértői a témának.

 • klímás

  SPIW 312 A3WF Whirlpool A+++ és A++ nehezen hihető nincs fellelhető ERP jegyzőkönyv vagy hasonló esetleg Eurovent minősítés. Doku+++ és A++ rnincs megadva melyik éghajlati viszonyo közepette értendő az energiacimke erre kell legyen utalás.
  Szerintm az alkatrészellátás is bizonytalan. De akinek tetszik vegye.
  http://www.eurovent-certification.com/en/Search.php?rub=20&srub=&ssrub=&lg=en&find=whirlpool&imageField_x=0&imageField_y=0

 • CsLacc

  Tamás!

  Köszönjük a sok hasznos infot olyan klíma témában szalonidióta részére, mint én vagyok, de a meleg rászorított a klíma beszerzésére! A helyi szerelő a Gree FM4 U-Crown inverter 5.3 kw klíma beltéri klímát ajánlotta. Egy nagyobb családi ház nappaliját szeretnénk vele hűteni. Nem igazán az ár számít, hanem, hogy jó legyen! Megvallom a Gree márkanevet a szerelőtől hallottam életemben először! Ennek lenne itt helyben szervize és a szervizest is utol lehet érni (ez előny).
  Kérdés: meg merjem-e venni? Úgy látom ez a klíma téma is inkább “vallási” kérdés minden ismerősöm más-más márkában hisz!

  • Hegyeshalmi Tamás

   Őszintén szólva nem ismerem az összes márkát és készüléket, így ebben konkrétan nem tudok segíteni. Egyes szerelők lehet hogy megszokás / kapcsolatrendszer miatt választanak márkát, vagy terméket – de szerintem feltételezhetjük, hogy megalapozottan ajánlja az adott terméket.

 • Juhászné Sárdi Viktória

  Kedves Tamás!Nekem a Whirlpool AMD 067/1duál split inverteles klímával kapcsolatban lenne kérdésem.Nagyon megtetszett nekünk ez a készülék és most akciósan meg tudnánk vásárolni ,de a klim s szerelő finoman szólva lefikázta véleménye szerint nincs jó garanciális háttere és mivel a Whirpool nem kifejezetten klímával foglalkozik szerinte nem is ők gyártyák teljesen elbizonytalanított kiváncsi vagyok az ön véleményére a készüélket most nagyon jó áron 319.000 ft lehet megvásárolni üdv Juhászné

 • Molnár Klára

  köszönöm az összefoglalást. Samsung készülékekről nincs benne információ, pedig a kínálatuk igen széles, meggyőző hatékonyság, alacsony zajszint, különlegesen jó szűrők, viszonylag elfogadható áron. Nincs hozzáfűződő tapasztalat? Samsung AR09 HSSDBWKNEU Better 2 Előres is köszönöm válaszát, mások hozzászólását is.

 • Pusztafi Pál

  “kültéri egység valahol a lichthofba szerelve.”
  Ezt miből gondolod?
  Több helyen olvastam, hogy szigorúan tilos.
  Pl. :
  Klímaberendezések telepítésével kapcsolatos jogszabályokról

  182/2008.(VII. 14.) Kormányrendelet
  253/1997.(XII. 20.) kormányrendelet 2008.IX. 12.-től hatályos szövege
  Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Kormány rendeletet a 182/2008(VII. 14.) Korm. rendelet (OTÉK) az alábbiak szerinti kiegészítéssel módositja:

  27.§ (1) Az OTÉK 70.§(2) bekezdése a következő mondatokkal egészül ki:

  “A légakna legkisebb keresztmetszete a szellőzés biztosítása érdekében utólagosan nem csökkenthető.”
  (2) Az OTÉK 70.§-a a következő (8) bekezdéssel egészül ki:
  “(8) Légaknában klímaberendezés, hőcserélő (hűtő, fűtő) berendezés és annak tartozéka, égéstermékelvezető, továbbá zajt, rezgést, lecsapódást vagy más káros hatást keltő berendezés, szerelvény nem helyezhető el.”

 • Balla Péter

  Üdvözlet!

  Nem tudok választani a Gree Amber és Fisher Nordic között,majdnem azonos paraméterek,pedig az árkülönbség jelentős.

  Köszönöm!

 • Ádám

  A Midea klímák miért számítanak alsó kategóriásnak 2018-ban? Lehet, hogy azok voltak 5 éve, de már eléggé leléptek elég sok márkát. A Daikinra meg azt mondják, hogy még mindig jó klíma, de nagyrészt a nevéből él…

 • Erika

  Nekem egy Whirpool412l klimám van a probkémám az lenne vele hogy 18c ra van beállítva de egésznapos üzemelés mellet sem megy le a hőfok 24c alá.Kihívtam a üzembe helyező szerelőt ő azt mondta hogy semmi baja.Tavaly szeptemberbe szerelte fel de akkor nem tudtuk igazából tesztelni mert már nem volt szükség hűtésre.Fűteni jól fűt azt használtuk a télen.Igazából csak ott érzem hűtést ha alá álok.Olyan érzésem van mintha csak egy ventilátor üzemelne.Kérdésem az lenne hogy ez így normális vagy csak a szerelő fogja rá.

  • Garai Gergő

   A klímák úgy vannak kialakítva, hogy egy bizonyos tartományon belül hűtsenek effektíven. Az ideális beállítás a 24 fok környéke. 20 foknál alacsonyabb hőmérsékletet nehéz és nagyon nem energiatakarékos velük elérni. Sokszor pedig a lakás adottságaitól és a kinti hőmérséklettől függően is korlátozottak a lehetőségek.

 • Kálmán józsef

  Üdvözlöm!
  Most találtam egy hirdetést a Skymarket oldalán.
  Intensa 3,2 KW-os inverteres split klíma hűtő fűtő funkcióval A++ energiaosztály Budapesten ingyen beszereléssel 164.990.-forintért.
  Eredeti árként 219-990.-forintot jelöltek meg.
  Az ajánlat még néhány napig illetve a készlet erejéig tart.
  Az ár bíztató azonban megköszönöm ha véleményt mondana a készülékről illetve a hirdetésről hogy ez mennyire lehet reális?
  A lakás ahová szükségem lenne klímára 1.5 szoba 35 nm2 panel a II. emeleten.

  Előre is köszönöm válaszát!
  József

  • Hegyeshalmi Tamás

   A beszerelés költsége 60.000 ft körül szokott lenni, ez alapján a készüléket kb. 100.000 forintért adják. Ez pedig az alsó árkategória. Az Intensa márkát nem ismerem, így nehezen tudnék róla mit mondani – de többnyire az alacsony ár alacsony minőséget szokott takarni. Tartok tőle itt is ez a helyzet.

 • Ildikó

  Én a “klímás”-tól szeretnék kérdezni. Én is egy Fischer Summer típusú berendezést néztem mi, de olvasva a hozzászólásaidat, elbizonytalanodtam (jelzem eddig sem voltam túlságosan meggyőzve). Akkor most milyen legyen? Én nem akarok 300 ezret költeni, még beszereléssel együtt sem. Kérlek adj javaslatot.

 • Hegyeshalmi Tamás

  Ha az útmutatónk nem ad számodra olyan támpontot, ami alapján magabiztosan tudsz dönteni a termékek közül, javaslom keress fel egy klímaszerelőt. Ő az egyedi igényeidhez igazodva tud neked segíteni a választásban.

 • Sanyi

  Kedves Tamás! Szeretném véleményét kérni, hogy inverteres klíma vásárlásánál amit fűtésre fogok használni milyen elosztásban ajánlanál. 3 szoba és nappali+konyha helyiséget. 5 beltéri egységre gondoltam de viszont nem tudom hogy a kültéri egységek számánál, mennyi lenne a legjobb megoldás?
  Esetleg ha lenne véleménye megköszönném!
  Köszönöm
  Sanyi

  • Hegyeshalmi Tamás

   A klíma egységek ideális eloszlása már teljesen az alaprajtól függ, illetve, hogy légcsatornás vagy hőszivattyús megoldásban gondolkozol. Szerintem érdemes klímaszerelőt hívni, aki a helyszín felmérése után pontos megoldási javaslatot tud adni neked.

 • András

  Tisztelt Tamás!

  Köszönöm ezt a nagyszerű tájékoztatót. Lenne egy kérdésem, ha ez nem probléma. Ezt a klímát néztem ki egy kisebb szoba hűtésére, nem értek hozzá, de szerintem ez elég jó árban van, és a vélemények alapján talán nem is olyan rossz. Ön mit gondol erről a típusról?

  Válaszát előre is nagyon köszönöm!

  https://edigital.hu/klimaberendezes/whirlpool-spiw-312l-split-klima-34-kw-hutes-futes-p554574

  • Garai Gergő

   Nekem nem tűnik rossz választásnak.

 • Hajnalka

  Kedves Tamás!
  Én most szándékozom mobilklímat venni hűtesre. Melyik a leghalkabb? És legenergiatakarékosabb?
  És persze azért számít az ára is…
  Kb: 45m2 kellene hűteni neki.

  Aludni jó lenne tőle. És tévézni.

  Köszonöm tanácsát!

 • Levai Tamas

  Kedves Tamas Ur.

  Engigyelmesen elolvastam az On irasat a mobil klimakrol, de a leggyakrabban kinalt tipusokrol sajnos nem ir semmit. EN most szandekozok venni, es nagyon szemezgetek az Orion omag 1680 es a sencor sac 9012 klimaval. Ezekrol on egy szot sem ir. Talan azert mert ezek annyira rosszak lennenek? Nemtudom. Mindenestre kivancsian varom valaszat. Koszonom.

  • Garai Gergő

   Sajnos arra nincs lehetőségünk, hogy minden egyes készüléket egyenként bemutassunk. Az általunk ajánlott gépek azok, amiket mi a legjobb vásárnak tartunk. Ez nem jelenti azt, hogy más klímákkal nem csinálhat jó vásárt!

 • Erika

  Kedves Tamás!

  Ez a nyár nagyon arra buzdít, hogy szereltessek klímát a lakásba.
  Azonban várnék ezzel addig, amíg akciók lesznek ezen a piacon.
  Tehát a kérdésem az lenne, hogy mikor szokták jelentősebben lejjebb engedni a klímák árát az év során? Mikor szoktak akciós időszakok lenni? Esetleg most nyár évég vagy ősszel?
  Látok néha egy-egy emag/mediamarkt/euronics akciót mostanában, de őszintén szólva a te szavaidból is azt veszem ki, hogy úgyis szerelő kell hozzá, meg érdemes megterveztetni (nálam már csak a nagyobb belmagasság miatt is), szóval annak nincs sok értelme, hogy megveszek egy nekem tetszőt az emagon. Szóval mikor kevésbé elfoglaltak és drágák a klímaszerelők?
  Várom válaszod.

  Üdv,Erika

  • Hegyeshalmi Tamás

   A klímaszerelők tavasztól-nyár végéig tömve szoktak lenni, van ahol több hónapos várólisták vannak. Ősszel / télen valószínűleg jobban ráérnek. A nagy áruházak folyamatosan akcióznak, gyakran egy akció eretein belül szórják ki az utolsó pár adarabot egy termékből.

 • Henrik

  A kültéri egységek zajszintjéről érdeklődöm. Várároltam egy Whirlpool SPIW 312 A3WF készüléket. A kültéri a hálószoba falára lett felhelyezve. A ház családi ház, 38 cm blokktéglából. Az a gond a klímával, hogy a kültéri egy alacsony frekvenciás zajt kelt benn a hálóban. Természetesen az inverter fordulatszám változásával a zaj frekvenciája is változik, de elég zavaró. A konzol a kültérihez a ház falára van erősítve, azon már gumibakokra cseréltük a klíma alatti tartókat,a kültériben nem rezeg semmi, de kint meghallgatva ezt az alacsony frekvenciás zajt ott is produkálja.

  Létezhet az, hogy ez típus jellemző? Más kültérik morajlása is ennyire behallatszik? Egyáltalán más kültérikben is ilyen hangosan morajlik a kompresszor?

  Milyen típus lenne az – ha van ilyen – aminek nincs ennyire erős rezgése a kültériben? Melyik a leghalkabb ilyen szempontból? LG vagy Daikin típusból esetleg?

  Mellesleg aki az említett Whirlpool típust veszi, készüljön fel rá, hogy a készüléket Wifisként árulják, de a Whirlpool app nem tudja csatlakoztatni a klímát, nem ismeri fel. Ügyfélszolgálat szerint a problémát jelezték az olasz gyártó felé, de megoldása 2 hónapja nincs, lehet nem is lesz…

  • Hegyeshalmi Tamás

   Őszintén szólva nem vagyok ennyire mélyen benne a témában, hogy válaszolni tudjak ezekre a kérdésekre. A kültéri egység zajszintje az esetek túlnyomó többségében nem válsztási szempont, így kifejezetten halk kültérit sem tudok ajánlani.

 • Trepper Endre

  Kedves Tamás!

  Próbáltam megtalálni a Whirpool Super Slim modellt, nemhogy itt, de különböző külhoni netes fórumokon sem találtam. Ön honnan ismeri ezt a terméket?
  Üdvüzlettel:
  Endre

 • Tisztelt Hegyeshalmi Tamás!
  A felsorolt gyártók közt nem találtam a Bosch gyártmányait. Adatai között 55 db zajszint szerepel (beltéri egységre), de nem tudni a mérés körülményeit. gyanítom, hogy ezek az adatok hasonlóak az autógyártók által megadott üzemanyag fogyasztáshoz. A kérdésem, hogy valóságban is ilyen nagy a zajszintje a Bosch klímáknak?
  Üdv: Mihó József

  • Garai Gergő

   Kedves József!
   A zajszintet professzionális körülmények között mérik és az adatokból egyértelműen lehet következtetni a tényleges hangerőre. Sajnos nekünk nincs lehetőségünk saját méréseket végezni, ezért kénytelenek vagyunk a gyártók által megadott adatokat alapul venni. Egyébként a Bosch márkáról én jókat hallottam, szóval biztos vagyok benne, hogy nem lehet zavaróan hangos a készülék.

 • klímás

  Egész nyáron nyomtuk sajnos ezt a fórumot sem volt nagyon idő nézn. pár címszó: a hangos klíma a kompresszor és a dooz zaja zajvezetése hangcsillapítása együttesen okozhatja hűtőközeg probléma is. A japánok a fejlesztésre költött pénz miatt halkabbak kicsit eltáérő kompresszor(sok esetben twin rotary) illetve sok zajkamrás kísérlet. Ez is okozhatja az árkülönbséget

 • klímás

  kedves Erika! Általában olyankor megy le jelentősebben a normális gépek ára ha nagy a készlet belőle.

 • klímás

  Fűtés klímával külön téma…. ott a légáramlást is kalkulálni kell és a Console parapet egységek jobbak erre a célra nagyrészt de drágábbak is azok radiátorszerűen adják le a hőt nem a gravitációval ellentétben. Oéldalfali esetén ez hűtési üzemmódban igaz

 • Raktáros

  A Samsung és a Hisense márkákról mi a véleményed. Az utóbbi itthon nem igazán elterjedt, de elég nagy márka. Csakhogy mennyire megbízható?!
  Válaszod ekőre is köszönöm

  • Garai Gergő

   A Samsun véleményem szerint egy megbízható, nagy márka. A Hisense-ről személy szerint még nem hallottam, azonban a Trustpilot oldal értékelése alapján 7.1-es pontszámot értek el, ami elég jónak mondható.

 • dany

  sziasztok
  nekem fisher art klimat kotettem be (7 KW)
  csak annyit hogy nagyon megvagyunk vele
  elegedve csendben teszi a dolgat.
  csak ajanlani tudom mindenkinek aki teheti.

 • Kedves Tamás. Szeretném kérni a véleményét, 49m2-es lakás hűtésére szeretném használni a Bosh Climate 3,5 kw- inverteres klímát. Maga szerint elegendő a KW, és mi a véleménye a tipusról?Köszönöm válaszát.

  • Garai Gergő

   Kedves Anikó!

   A 3,5 Kw-os klímák általában 25-35 m2 körüli helyiségek hűtésére alkalmasak. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy mekkora a légmozgás. Egyetlen klíma ebben az esetben nem feltétlen tudja lehűteni az egész lakást.

 • Baktai Istvánné

  Egyedi fűtésű családi ház – vezetékek elfagyása elleni – temperáló fűtésére alkalmas (hűtő)/fűtő klíma létezik-e? 64 négyzetméteres és átlagos belmagasságú a lakás.

  • Garai Gergő

   Erről talán egy klímaszerelőt kéne inkább megkérdezni, nem vagyok benne biztos, hogy ez lenne a leggazdaságosabb megoldás ha csak a vezetékek miatt szeretnének fűteni.

 • Fódi Mária

  Szeretném megkérdezni,ha fűtésre szeretnénk használni a Midea Mission II R32 milyen választás lenne??
  várom szíves válaszod: Üdv: Fódi Mária

  • Garai Gergő

   Nekem szimpatikus ez a készülék, jó választás lehet.

 • Nándor

  Jó napot kb 3 hónapja szereltek fel egy gree lomo plus split klímát teszi a dolgát 12 m2 szobát hűt/fűt 2,5 kw a teljesítménye most az a probléma hogy mivel már fagy pont alat van a hőmérséklet be a fagy reggelre a vízelvezető nyílás és sokszor a csőben is amin távozik a víz a klímából meg fagy esetleg erre lenne valami megoldás? Házi költséghatékony ötlet esetleg vagy ilyen nem létezik? Egyébként a klíma pontos típus a Gree Lomo Plusz inverter 2.5 kw klíma szett (GWH09QB-K3DND6D)
  Esetleg erről véleményt kaphatok? Előre is köszönöm

  • Garai Gergő

   Az adott modell rendelkezik intelligens leolvasztás funkcióval és elméletileg -15 °C-ig működőképes kellene, hogy legyen. Érdemes lehet átolvasni a használati útmutatót, hátha valami gond van a leolvasztás funkcióval. Ha nem sikerül megoldani a dolgot, akkor pedig mindenképpen a gyártóval vagy forgalmazóval kell egyeztetni. Amíg ez nem történt meg, addig nem érdemes garázsmegoldásokhoz fordulni, mert az befolyásolhatja a garancia érvényességét.

 • klimatechnika

  Baktai Istvánné

  kb 280 ezerböl megoldott lenne a ház gazdaságos fagymentesitése.

 • Klímaszerelő

  Nándor

  A Gree Lomo Plusz inverteres klíma nem fűtésre tervezett készülék, a GREE új inverteres gépei mind rendelkeznek intelligens leolvasztással, de ez nem egyenlő a fagyvédelmi rendszerrel. Ezért alakul ki a fagyprobléma, ma már az összes inverteres gép képes -15 fokig fűteni, de sajnos ez nem jelenti azt, hogy a készülék fűtésre van optimalizálva. A teljes fagyvédelem 2 szekcióból áll 1. a készülékben kialakított kompresszor és tálcafűtés 2. A víz elvezetését szolgáló szigetelt fagyvédett csőrendszer. Ha, nincs téliesítve a kültéri, azt ugyan át lehet alakítani, de csak a készülék megbontásával, célszerűbb olyan klímát venni ami fűtésre terveztek és gyárilag beépített a fagyvédelem.

  A fagyvédett vízelvezető rendszert, nem lehet csakúgy megvásárolni a klímával, ez a feladat a szerelőre hárul, a klíma felszerelése után. A helyszíntől és a környezeti adottságoktól függ a kialakítása, állandő fűtésre használt klíma esetén, nem csak ajánlott, de mindenképpen szükséges lenne. A legtöbb esetben a tulajdonos nem akar rá költeni, mert ez a szerelésen és a klíma árán túl egyfajta +költség. De, találkoztam olyan példával is, ahol x,y szerelő nem volt felkészülve egy teljes fagyvédelmi rendszer kialakítására. Éppen tegnap voltunk egy esetnél Dunaújvárosban, ahol fűtésre tervezett gépet szervizeltünk. Kivitelezési problémák miatt romlott el, a klíma maga amúgy tökéletesen működött volna akár 10 évig is, de aki felszerelte az nem volt szakmailag a helyzet magaslatán. Ez a műhiba amit az általunk nem ismert szerelő vétett pontosan 70 ezer forintjába került a tulajdonosnak. Ami elkerülhető lett volna, ha megfelelő szakember telepíti a klímát. Több mint 20 éve foglalkozok fűtő klímákkal, ha állandó fűtésről van szó, akkor általában a GREE-t szoktam ajánlani, egyes gépek -25,-30 fokig használhatóak, beépített fagyvédelemmel rendelkeznek. De, nem minden típus megfelelő, fontos az ügyfél igénye és a helyszín, nem elég a jól hangzó vagy ismert gyártó nevét emlegetni, az adott modell számít! Nívós gyártók termékpallettáin is található nem megfelelő készülék. Azért, mert egy készülék új és drága nem biztos hogy az számunkra megfelelő, és a szerelő sem ismerhet A-Z-ig minden típust, főleg ha az még új széria.

 • klímás

  Hát mi 1991 óta gyűrjük a klímákat:) Klímaszerelő hozászóló amit írt igaz is meg szerintem nem is(ha állandó fűtésről van szó, akkor általában a GREE-t szoktam ajánlani,) Jóa Gree természetesen egyes modelljei alkalmasak fűtésre de a kültéri befűtőszálazása gyárilag( pl ComfortX Amber illetve U-crown sorozat a Greenél és ezek OEM-jei mint: Nord, C&H , Cascade stb) mind fűtőszálasak de komolyabb fűtésre az Ambersorozat(megint csak az OEM-ek esetében nehezen határolható be melyik típus pontosan) illetve az U-Crown az durván jó. De NEM A KÜLTÉRI TÉLIESÍTÉS AMI FŰT!!!!! Hanem a készülék és annak kalorikus kialakítása szoftvere. Tipikus példa erre a Fujitsu amelyiknek már az alapmodellje az ASYG12LLCE pl veri a sok OEM gépet fűtésben. Teht szoftver hardver együtt. És nincs benne fűtőszál, azt szakember meg tudja oldani. Többek között a faggyal érintett helyeken is ha szükséges. Bele kell mélyedni a szervízanyagba és ha azt látja bárki -10C vagy azalatt nagyon esik egy gép fűtőteljesítménye el kell gondolkodni a téliesített fűtőszálazott holmi alkalmas-e valóban arra amire szeretné a felhasználó.

 • klímás

  Samsung és Hisense berendezésekkel közepesen nem jó a tapasztalat. A drága modellek jobbak ezekből, de azok már japán brand árakon kaphatóak.

 • klímás

  A Mision II Midea viszonylag jól fűt de előfordulnak elektronika hibák több esetben . Inkább a Gree Amber.

Szólj hozzá!