TOP páramentesítők (2021)

Páramentesítő vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb páramentesítőt.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

A magas páratartalom egy állandó és igen kellemetlen problémát jelenthet sok lakásban és házban. Ennek sokszor struktúrális okai vannak, a rossz szigetelés, az ezáltal keletkező hőhíd, egy rossz tető vagy esőelvezető csatorna, de a száradó ruhák, a zuhanyzás, a mosogatás és a főzés is tovább növelhetik egy lakás páratartalmát. Különösen nagy problémát jelent ez azokon a helyeken, ahol a ruhákat a lakásban kell szárítani vagy ahol rossz a szigetelés.

Az ilyen lakásokban könnyen megáll a kellemetlen dohos szag és penészedés alakulhat ki, ami nem csak a ruhákra, bútorokra van veszéllyel, de az egészségre is. A penészgombák allergiákat, levertséget és más egészségügyi problémákat okozhatnak, a nedves levegőjű lakásban pedig szinte reménytelen megszabadulni tőlük. A magas páratartalom hatására a bútorok, elektronikai eszközök és a tapéta is nedvesedhet, sérülhet. Nyáron egy kicsit kiszáradnak a falak és a penész is kevesebb problémát jelent, azonban a nedves levegőjű lakásban ilyenkor is kellemetlen hőérzetet tapasztalhatunk, ugyanis a test természetes hűtőmechanizmusa lelassul és kényelmetlennek, ragadósnak érezzük majd a levegőt.

A benti páratartalmat egy egyszerű digitális mérőeszközzel tudjuk mérni, de sokszor látható jelei is vannak a túl nedves levegőnek, mint például az ablakok vizesedése. Az ember számára ideális páratartalom 40-50 % között mozog. Sok lakásban azonban akár 80 %-os relatív páratartalmat is mérhetünk, ami kiváló melegágy a penészgombák és a por atkák számára.

Sok esetben nincs lehetőségünk közvetlenül a nedvesedés kiváltó okait megszüntetni: egy penészes albérletben vagy egy nedves levegőjű  társasházban, ahol rossz a szigetelés. Ilyenkor jelenthetnek tökéletes megoldást a páramentesítő készülékek, amik a lakás levegőjéből elvonják a felesleges nedvességet. A következőkben egy átfogó vásárlási útmutatóval és néhány kiválasztott termékkel szeretnék segíteni, hogy te is minél hamarabb meg tudd oldani a magas páratartalom problémáját otthonodban.

Páramentesítő toplista

Termék névKépFőbb előnyökPáramentesítő ár
Klarstein DryFry Connect 50 páramentesítő Klarstein DryFry Connect 50 páramentesítő
 •  Magas teljesítmény, akár 55 m2-ig használható
 •  Hasznos extra funkciók
 •  Wi-Fi-n keresztül is irányítható
aktuális ár
Klarstein AeroDry 10 páramentesítő Klarstein AeroDry 10 páramentesítő
 •  Elegáns, letisztult dizájn
 •  Beépített légszűrő
 •  Korrekt teljesítmény
aktuális ár
ROHNSON R-9820 páramentesítő ROHNSON R-9820 páramentesítő
 •  Nagy teljesítmény
 •  Légtisztítás és más extrák
 •  Hihetetlenül halk működés
aktuális ár
Honeywell TP-COMPACT 12L páramentesítő Honeywell TP-COMPACT 12L páramentesítő
 •  Árfekvéséhez képest jó teljesítmény
 •  Rendelkezik a szükséges extrákkal
 •  Halk
aktuális ár
Sencor SDH 1020WH páramentesítő Sencor SDH 1020WH páramentesítő
 •  Jó teljesítmény
 •  Képes egy közepes méretű lakást ellátni
 •  Pontosan szabályozható páratartalom
aktuális ár

Páramentesítő tesztek, vélemények

A következő páramentesítő készülékek egytől-egyig kiváló ár-érték arányt képviselnek. A nagyobb haza eladók kínálatát átfésülve válogattam ki őket, hogy könnyebben kiválaszthasd a számodra ideális modellt. Ezen a listán mindent megtalálsz a nagy kapacitású páramentesítőtől, az irodai apróságig.

Klarstein DryFry Connect 50 páramentesítő
Klarstein DryFry Connect 50 páramentesítő

Páramentesítő mobilos alkalmazással

 •  Magas teljesítmény, akár 55 m2-ig használható
 •  Hasznos extra funkciók
 •  Wi-Fi-n keresztül is irányítható
 •  Légszűrő
aktuális ár

Ez a felső kategóriás készülék nem csak igényes külsővel, de kiváló teljesítménnyel és számos hasznos extrával is rendelkezik. Hadd mutassam be a Klarstein DryFry Connect 50 páramentesítőt.

A dizájnja kifejezetten egyszerű, mégis igényes. Viszont, ami a motorháztető alatt rejlik, aztán már távolról sem nevezhetjük egyszerűnek. A készülék képes akár 360 m3 levegőt is megforgatni óránként, ez pedig azt jelenti, hogy egyetlen nap alatt akár 50 liter nedvességet is kivonhat a levegőből. Ennek a nagy hatásfoknak köszönhetően akár egy közepes méretű lakás páramentesítésére is alkalmas a készülék, hiszen 55 m2-ig használható.

Az összegyűjtött nedvességet egy extra nagy méretű, 7 literes tartályba gyűjti, de akár kivezető csövet is csatlakoztathatsz, amit közvetlenül a csatornára lehet rákötni. Ha a tartály megtelik, a készülék automatikusan kikapcsol és hangjelzéssel figyelmeztet.

A beállítások kezelésére a könnyedén átlátható felső irányítópult szolgál. Itt be tudod állítani a cél páratartalmat, ami 30 és 80 % között 5 %-os lépcsőkben tudsz szabályozni. Emellett elérhető még a szárító üzemmód, ami folyamatos működést jelent, de használhatod akár a praktikus időzítő funkciót is.

A készülék egyik sajátossága, hogy nem csak az irányítópulton keresztül szabályozhatod a működését. Elérhető egy mobiltelefonos applikáció, amivel minden beállítást ugyanúgy elérhetsz. Így akár bekapcsolhatod akkor is, amikor nem vagy otthon vagy használhatod távirányítóként is, ha nem szeretnél felkelni a kanapéról.

Érdekesség még, hogy a készülék beépített ventilátora képes oszcilláló módba kapcsolni. Ilyenkor a szellőzőlap lehet teljesen nyitott, esetleg 45 vagy 90 fokban elforgó. 

Ha megszünteted a lakásban a túl magas páratartalmat már azzal is jót teszel az egészségednek és a közérzetednek, azonban ez a masina ennél is tovább megy. Aktívszén szűrővel tisztítja meg a levegőt, ami kiszűri a por egy részét, a kellemetlen szagokat és a káros gázokat egyaránt. Ezen felül rendelkezik még belső szárítással is, ami megakadályozza a penész kialakulását, így nem szórja tele a levegőt káros gombaspórákkal.

Mindent összevetve én úgy gondolom, hogy ez egy szuper kis készülék, ami mindent tud, amit egy páramentesítőnek tudnia kell, sőt még annál többet is. Ez természetesen az árán is meglátszik, de ha ez nem jelent számodra problémát, akkor a Klarstein DryFry Connect 50 jó választás lesz számodra.

Előnyök:

 •  Magas teljesítmény, akár 55 m2-ig használható
 •  Hasznos extra funkciók
 •  Wi-Fi-n keresztül is irányítható
 •  Légszűrő

Hátrányok:

 •  Magasabb ár
Klarstein AeroDry 10 páramentesítő
Klarstein AeroDry 10 páramentesítő

Minimalista páramentesítő

 •  Elegáns, letisztult dizájn
 •  Beépített légszűrő
 •  Korrekt teljesítmény
aktuális ár

Téged is kiráz a hideg az igénytelen külsejű háztartási gépektől? Eleged van abból, hogy az egyébként jól funkcionáló készülékek elcsúfítják a lakásodat? A Klarstein AeroDry 10 páramentesítőnél nem kell majd ettől tartanod. Elegáns, lekerekített ívei és minimalista dizájnja szemet gyönyörködtető külsőt kölcsönöz neki, így szolid dísze lehet bármilyen helyiségnek.

A megnyerő külső mellett szerencsére a teljesítményre sem lehet panasz. Óránként 135 m3 levegőt képes megforgatni, aminek köszönhetően egyetlen nap alatt akár 10 liter nedvességet is képes elvonni a levegőből. Ezt a vizet egy 2,5 literes tartályba gyűjti össze, ami mondjuk lehetne valamivel nagyobb is. Szerencsére a csatornarendszerrel való összeköttetés lehetősége valamelyest áthidalj ezt a problémát. Természetesen a készülék hangjelzés kíséretében automatikusan leáll, ha a tartály megtelne, így nem kell attól félne, hogy elárasztja majd a víz a lakásodat.

Egyszerű kezelőfelülettel rendelkezik, amin elérhető az összes szükséges beállítás. Az elérni kívánt páratartalmat 30 és 80 % között szabályozhatod 5 %-os lépcsőkben. Emellett igénybe veheted a 24 órás időzítőt is, vagy választhatsz a légtisztító és intelligens üzemmódok közül. Utóbbi automatikusan alkalmazkodik a szoba páratartalmához. Található még rajta egy LED fény, ami jelzi a helyiség levegőjének aktuális állapotát, attól függően, hogy az túl párás, túl száraz vagy pont jó.

Magas, 256 wattos teljesítménnyel rendelkezik, mégis alacsony a fogyasztása. Ráadásul a kompresszor hűtőrendszere is környezetbarát. A gyártó legfeljebb 25 m2-es helyiségekhez ajánlja a használatát, így tökéletes lehet nagyobb szobák vagy kisebb garzonok páramentesítésére.

Fontos még, hogy a készülék beépített szűrőt kapott, ami megszűri a baktériumokat, a port és egyéb szennyeződéseket. Az aktívszén filternek köszönhetően pedig a kellemetlen szagok és a káros gázok is csökkennek majd a lakásban. Hasznos extra ezen felül a belső szárítás, ami megakadályozza, hogy a készülék bepenészedjen és penészspórákat szórjon szét a lakás levegőjében. 

Amikor megláttam ezt a páramentesítőt elsőre a kinézete fogott meg, de ahogy mondani szokás: a belső, ami megtart. És ez a készülék ebben sem okozott csalódást. Kicsit magasabb árral rendelkezik, de én úgy gondolom, hogy mindenképpen megéri.

Előnyök:

 •  Elegáns, letisztult dizájn
 •  Beépített légszűrő
 •  Korrekt teljesítmény

Hátrányok:

 •  A víztartály lehetne valamivel nagyobb
ROHNSON R-9820 páramentesítő
ROHNSON R-9820 páramentesítő

Szuper teljesítmény, számos extra

 •  Nagy teljesítmény
 •  Légtisztítás és más extrák
 •  Hihetetlenül halk működés
aktuális ár

A Rohnson páramentesítő készüléke egy kiváló darab, ami megbízható, stabil teljesítményt és számos hasznos funkciót nyújt. 

Elsőként nézzük a páramentesítő teljesítményt: a gép 20 liter nedvességtől szabadítja meg a lakás levegőjét naponta, ami nagyon jónak mondható. Az összegyűjtött vizet egy hatalmas 6,5 literes tartályban tárolja, de akár folyamatos üzemmód is elérhető, ha össze tudod kötni a vízelvezetővel. 

Ami számomra lenyűgöző volt ezzel a készülékkel kapcsolatban az a zajszint. Ekkora teljesítmény mellett is képes a gyártó 37 dB-es zajszintet ígérni, ami összehasonlítva a többi géppel, láthatjuk, hogy elég szuper. 

A másik hatalmas pozitívum ezzel a géppel kapcsolatban a számos hasznos extra funkció jelenléte. A mobiltelefonos alkalmazáson keresztül szabályozható időzítő, az automatikus leállás funkció, a fagymentesítés, az alvó üzemmód és a gyerekzár mind kényelmesebbé teszik majd a páramentesítő használatát. 

Ezeken túl elérhető még a légtisztító és ionizáló üzemmód is, ami nem feltétlen ér fel egy dedikált légtisztító készülék hatékonyságával, de mindenképpen segít megtisztítani a lakás levegőjét. 

A fenti funkciókat és a ventilátor sebességét is könnyedén szabályozhatjuk az intuitív kijelző segítségével. 

Mindent összevetve én úgy gondolom, hogy ez a páramentesítő készülék szuper megoldás lehet a magasabb páratartalmú lakásokba. 

Előnyök:

 •  Nagy teljesítmény
 •  Légtisztítás és más extrák
 •  Hihetetlenül halk működés

Hátrányok:

 •  Magasabb ár
Honeywell TP-COMPACT 12L páramentesítő
Honeywell TP-COMPACT 12L páramentesítő

Jó ár-érték arány

 •  Árfekvéséhez képest jó teljesítmény
 •  Rendelkezik a szükséges extrákkal
 •  Halk
aktuális ár

A megbízható és jól ismert Honeywell márka páramentesítője egy középkategóriás készülék, jó árfekvéssel. Ennek fényében természetesen nem várhatunk el tőle ipari teljesítmény, azonban egy helyiség vagy egy kisebb lakás páramentesítésére kiváló megoldást jelenthet. 

Naponta 12 liter vizet képes összegyűjteni a levegőből, amit egy 2.5 literes tartályban gyűjt össze. Ez teljesen korrektnek mondható. A zajszint nagyobb fokozaton működtetve sem haladja meg a 43 dB-t, ami szuper halknak mondható. 

A készülék nagy előnye, hogy könnyen kezelhető. Ehhez hozzájárul az intuitív irányítópult és az egyszerű felépítés is. 

Extrákban nem bővelkedik kifejezetten, de azért az alapvetően szükséges funkciókat megtalálhatjuk benne. Elérhető az időzítő, a fagymentesítés és az automatikus leállás, amik mind kényelmesebbé teszik a használatát. 

Egy kicsivel többet kell majd költened erre a készülékre, mint a belépőkategóriás gépekre, azonban a teljesítménye ezeknek a sokszorosa is lehet. Emiatt én úgy gondolom, hogy jó vásárt jelenthet a Honeywell páramentesítő készüléke.

Előnyök:

 •  Árfekvéséhez képest jó teljesítmény
 •  Rendelkezik a szükséges extrákkal
 •  Halk

Hátrányok:

 •  Nem tudnék jelentős negatívumot kiemelni
Sencor SDH 1020WH páramentesítő
Sencor SDH 1020WH páramentesítő

Páramentesítő készülék közepes lakásokba

 •  Jó teljesítmény
 •  Képes egy közepes méretű lakást ellátni
 •  Pontosan szabályozható páratartalom
aktuális ár

Eleged van belőle, hogy penészedik a fal és egész nap trópusi éghajlat uralkodik a lakásodban? Ez a Sencor páramentesítő hatékony megoldást jelenthet a problémádra.

Napi szinten akár 10 liter nedvességet is képes elvonni a levegőből, amivel képes akár egy 31 m2-es lakás páratartalmát is rendbe rakni. Az összegyűlt víz egy 2,1 literes tartályba kerül, amin könnyedén leolvasható mérce jelöli az aktuális vízszintet. Természetesen a gép automatikusan lekapcsol, ha a tartály megtelne. Ha kifejezetten nagy teljesítményre van szükséged, akkor akár a lefolyóhoz is csatlakoztathatod ezt a páramentesítőt, így még több nedvességet tud majd elvonni. Ez jól jöhet beázott pincék esetében például.

A készülék beépített páraszint érzékelővel rendelkezik, így le is olvashatod róla az aktuális páratartalmat. Ezen kívül be is állíthatod az elérni kívánt értéket 35 és 85 % között, 5 %-os lépésekben. Így pontosan tudod szabályozni a működését, az igényeidnek megfelelően.

Hasznos extrák még az időzítő, amivel pontosan meghatározhatod, hogy mikor kapcsoljon ki- és be a gép. Emellett rendelkezik egy fagymentes funkcióval is. Ennek akkor fogod jó hasznát venni, ha esetleg fűtetlen helyiségben – pincében, padláson – alkalmaznád a készüléket.

Én úgy gondolom, hogy ez a páramentesítő mindent tud, amire csak szükséged lehet. Nagy teljesítményével tökéletesen alkalmas közepes méretű lakások kezelésére, de ugyanúgy megállja a helyét garázsban, pincében vagy nyaralókban is.

Előnyök:

 •  Jó teljesítmény
 •  Képes egy közepes méretű lakást ellátni
 •  Pontosan szabályozható páratartalom

Hátrányok:

 •  Ennél a készüléknél nem nagyon tudnék kiemelni semmilyen negatívumot

Milyen páramentesítőt vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

A következő néhány bekezdésben minden páramentesítőkkel kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz majd. Megnézzük a legfontosabb szempontokat, amiket végig kell majd gondolnod vásárlás előtt és azt is, hogy pontosan milyen készülékre lesz majd szükséged.

Szükséged van páramentesítőre?

A magas páratartalomnak sok különböző oka lehet a rossz szigeteléstől, struktúrális hibákig. Néhány helyiségben pedig jellegükből adódóan magasabb nedvességtartalommal rendelkezik a levegő, ilyenek a fürdőszoba, az alagsor, a pince vagy a mosókonyha. Sok esetben egy komolyabb légkondicionáló is segíthet a magas páratartalom kezelésében, azonban súlyosabb esetekben szinte elengedhetetlen a kiváltó ok kezelése vagy egy dedikált páramentesítő készülék alkalmazása. Olyan esetben is jól jöhet egy külön páramentesítő, ha csak egy-egy helyiség levegőjének javítására van szükséged.

Az ideális páratartalom nyáron 45-50% környékén van, míg télen 30 % magasságában. Ha bizonytalan vagy, akkor néhány ezer forintért már kaphatsz egy digitális páratartalom mérőt, aminek a segítségével könnyedén eldöntheted, hogy lesz-e szükséged páramentesítőre. Azokban a lakásokban, ahol annyira nedves a levegő, hogy a bőrödön is érezhető az, ott ez szinte nem is kérdés, egy ilyen géppel jelentősen javíthatsz a mindennapi életkörülményeiden. Arról nem is beszélve, hogy a száraz levegő a hőérzékelésünkre is jó hatással van, így a fűtésszámlán is spórolhatsz majd.

Hogyan működnek a páramentesítők?

A páramentesítő készülékek lényege, hogy a szoba levegőjét beszívják, kiszűrik belőle a nedvességet, majd visszaengedik azt a helyiségbe. Alapvetően kétféle páramentesítőt különböztethetünk meg.

Az egyik változat a levegőt hűtőszálakon vezeti át, amiknek a hatására a nedvesség kicsapódik és egy gyűjtőtartályba csöpög. Ez a fajta páramentesítő ideális választás lehet lakott helyiségek esetében. A másik típus a levegő melegítésével vonja ki a nedvességet. Ezek a készülékek valamivel többet fogyasztanak, azonban nyugodtan használhatóak hűvösebb helyeken, mint például pincében, garázsban vagy alagsorban is. Ha nagyon alacsony hőmérsékletű a levegő és ezt még tovább hűtjük előfordulhat, hogy megfagy a készülék belsejében, ezt a problémát oldják meg a fűtött gépek, amiket télen is használhatsz akár a fűtetlen garázsban is.

A fentieken kívül találhatsz még különböző beépíthető készülékeket is, ezek egy központi egységből állnak, amit vezetékek segítségével tudsz összekötni a különböző helyiségekkel. Néhány esetben pedig akár légkondicionáló készülékek is segíthetnek a megfelelő páratartalom elérésében. Ebben az útmutatóban főként az otthoni használatra alkalmas, nem beépíthető készülékekről fogunk beszélni.

Néhány fontos tudnivaló a páramentesítők használatáról

Minden elektronikai eszköznél, így ezeknél a gépeknél is fontos, hogy használat előtt legalább fussuk át a használati útmutató. Szinte minden gép esetében elengedhetetlen, hogy a megfelelő légáramlást biztosítsuk. A legtöbb készüléknél oldalt található a bemeneti nyílás, azonban vannak olyan modellek is, ahol felül. A lényeg, hogy hagyjunk legalább 10-20 centi szabad teret, ahol a levegő könnyedén tud mozogni.

A másik fontos dolog, amire mindenképp figyelnünk kell az a filterek cseréje. A legtöbb páramentesítő rendelkezik valamilyen légszűrővel. Ezeket ha nem tisztítjuk az a készülék hatékonyságát is rontja, és sok esetben egészségtelen is lehet.

A páramentesíteni kívánt helyiség

A megfelelő készülék kiválasztásánál a legfontosabb szempont, amire figyelned kell, hogy mekkora a szoba vagy lakás, aminek a levegőjét szeretnéd javítani. Ha nem veszel elég nagy kapacitású és erős készüléket, akkor a páramentesítőnek túl keményen kell majd dolgoznia. Ha a gép folyamatosan túlterhelve megy, akkor sokkal többet fog fogyasztani, mint egy erősebb gép, aminek elég lenne időnként bekapcsolnia. Sok esetben pedig a magasabb villanyszámla mellett még a várt eredményt sem fogod elérni. Emiatt gyakran megéri egy drágább és erősebb modellt venni, ha a lakás mérete és páratartalma azt indokolttá teszi.

Nem csak a helyiség mérete fontos, hanem a relatív páratartalom is. Minél nedvesebb egy adott lakás levegője, annál erősebb készülékre lesz szükséges az ideális szint eléréséhez és fenntartásához. Arra is figyelj majd, hogy azoknál a helyiségeknél, ahol nincs fűtés – például a garázs – a legtöbb esetben fűtött páramentesítő alkalmazása szükséges.

A készülékek páramentesítési teljesítménye

A páramentesítő készülékek hatékonysági fokát az alapján mérik, hogy 24 órán belül mennyi nedvességet képes kivonni a levegőből. A legtöbb esetben ezt 30 °C-on és 80 %-os relatív páratartalom alatt mérik, ami természetesen semmilyen magyarországi lakásban nem reális, emiatt a ténylege kapacitásban lehetnek eltérések.

Ami fontos még az a tartálykapacitás. Sok készüléket összeköthetsz a lefolyóval, így nem kell folyamatosan ürítened a víztartályt, de ha valamiért ez nem nálad nem megoldás, akkor naponta többször kell majd ürítened a tartályt, ugyanis a legtöbb esetben a víztároló kisebb, mint a készülék páramentesítési teljesítménye. Ilyenkor arra is figyelj majd, hogy a nagyobb tartállyal rendelkező készülékek ürítése nehezebb lehet.

Következzen a legfontosabb kérdés. Mekkora kapacitású készülékre lesz szükséged? A készülékek által naponta kivont víz mennyisége 250 ml-től egészen 30 literig is terjedhet. Minél nagyobb a lakás és minél nedvesebb a levegő annál erősebb gépre lesz szükséged. Egy 30-45 m2-es lakásba egy 20 literes kapacitású készülék lesz nagyjából elegendő, míg egy 30 literessel már 70 m2-en is elboldogulhatsz. Ennél nagyobb területű lakásokban érdemes lehet a beépíthető rendszerek között nézelődni.

Az összegyűjtött víz elvezetése

Ahogy fentebb is említettem, néhány páramentesítőnél kézzel kell majd ürítened a víztartályt. Ez főleg a kisebb kapacitású, olcsóbb modellekre jellemző.

Az igazán nedves lakásokban valószínűleg sok vizet gyűjt majd össze a készülék és ezeken a helyeken valóban fontos, hogy egész nap üzemképes legyen. Emiatt fontos kialakítani az elvezetést az összegyűlt víz számára. A legtöbb készülékben található kivezető nyílás, amit egy lefolyóval tudsz összekötni. Találsz olyan modelleket is, amikbe egy belső pumpa került, hogy akár a páramentesítőnél magasabbra is kiengedhesd az összegyűlt vizet, például egy mosdókagylóba.

Hasznos extrák

Végezetül nézzük meg, hogy mik azok az extra funkciók, amik megkönnyíthetik egy páramentesítő használatát!

Az automatikus működés lényege, hogy a készülék érzékeli a levegő páratartalmát és ennek megfelelően ki- és bekapcsol. Ez az egyik legfontosabb funkció, de mivel szinte minden készülékben megtalálható, ezért kevésbé nevezhetjük extrának. Segítségével megspórolhatod a felesleges üresjáratokat és az ezzel elhasznált elektromosságot.

A jobb készülékeken indikátorok jelzik, ha a víztartály megtelt vagy ha a levegő filter tisztításra szorul. Ezek különösen hasznosak lehetnek, ha a páramentesítő jól látható helyen van, így elég csak egy-egy pillantást vetned a jelzőfényekre, hogy ne feledkezz meg a tartály ürítéséről.

Az alacsony zajszint sem számít igazán extra funkciónak, azonban sokaknak különösen fontos. A legtöbb páramentesítő viszonylag alacsony zajszinttel rendelkezik, azonban a halk búgás néhányaknak zavaró lehet. Ilyenkor érdemes olyan készüléket keresni, ami kifejezetten alacsony 40 decibel alatti zajszinttel rendelkezik.

Ha garázsban, alagsorban vagy pincében akarod majd használni a páramentesítőt, akkor érdemes olyan gépet keresned, ami alacsonyabb hőmérsékleten akár 5 °C-ig vagy komolyabb készülékeknél ez alatt is működőképes. Ehhez szorosan kapcsolódik az automatikus kiolvasztás funkció is, ami megakadályozza, hogy a gépben jegesedés alakuljon ki.

A másik hasznos automatikus funkció, az újraindítás. Erre akkor van szükséges, ha esetleg áramszünet volt és a készülék emiatt lekapcsolt. Az automatikus újraindítással rendelkező páramentesítők azonnal visszakapcsolnak, amint az áram visszajött. Különösen jól jön olyan készülékek esetében, amik elzártabb helyen vannak és nem feltétlen vennéd észre azonnal, hogy leálltak.

Némelyik gép rendelkezik egy belső memóriával, ami automatikusan az utolsó használt beállítással indítja le a gépet. Ez a funkció különösen jó párost alkot az automatikus újraindítással.

Az időzítővel rendelkező páramentesítőket beprogramozhatod bizonyos időtartamokra. Beállíthatod, hogy akkor kapcsoljon be mielőtt hazaérsz a munkából vagy, hogy olcsóbb éjszakai áramról működjön csak.

Bizonyos nagyobb teljesítményű modelleket extra csövekkel egészíthetsz ki, amiket másik helyiségekbe átvezetve egyszerre javíthatod a levegő páratartalmát. Akkor is jó megoldás lehet ez, ha nem szeretnéd, hogy a készülék szem előtt legyen, ezért egy szekrényben vagy kamrában helyeznéd el, ahonnan kiegészítő csövön keresztül tud majd működni.

Termék névKépFőbb előnyökPáramentesítő ár
Klarstein DryFry Connect 50 páramentesítő Klarstein DryFry Connect 50 páramentesítő
 •  Magas teljesítmény, akár 55 m2-ig használható
 •  Hasznos extra funkciók
 •  Wi-Fi-n keresztül is irányítható
aktuális ár
Klarstein AeroDry 10 páramentesítő Klarstein AeroDry 10 páramentesítő
 •  Elegáns, letisztult dizájn
 •  Beépített légszűrő
 •  Korrekt teljesítmény
aktuális ár
ROHNSON R-9820 páramentesítő ROHNSON R-9820 páramentesítő
 •  Nagy teljesítmény
 •  Légtisztítás és más extrák
 •  Hihetetlenül halk működés
aktuális ár
Honeywell TP-COMPACT 12L páramentesítő Honeywell TP-COMPACT 12L páramentesítő
 •  Árfekvéséhez képest jó teljesítmény
 •  Rendelkezik a szükséges extrákkal
 •  Halk
aktuális ár
Sencor SDH 1020WH páramentesítő Sencor SDH 1020WH páramentesítő
 •  Jó teljesítmény
 •  Képes egy közepes méretű lakást ellátni
 •  Pontosan szabályozható páratartalom
aktuális ár

Gyakori kérdések

✅ Melyik a legjobb páramentesítő?

Nincs egyértelműen legjobb páramentesítő, hiszen különböző céllal és felhasználási móddal készülnek termékek. A legjobb páramentesítő egy szubjektív vélemény, a pontos igényeid, lehetőségeid alapján tudod kiválasztani a számodra lejobb terméket. Olvasd el ezeket:

✅ Az én lakásomba mekkora páramentesítőre lesz szükség?

Ez nagyban függ attól is, hogy mennyire magas a páratartalom és mekkora maga a lakás. Ökölszabályként azzal tudsz számolni, hogy egy 30-45 m2-es lakásban nagyjából 20 liter víz gyűlhet össze egy nap alatt, míg 70 m2-en hozzávetőlegesen 30 liter. Szóval érdemes olyan gépet keresned, ami képes 24 óra alatt ennyi nedvességet kivonni a levegőből. Az is jó megoldás lehet, ha kettő darab alacsonyabb teljesítményű gépet helyezel el a lakás két különböző pontján.

✅ Szükségem van egyáltalán páramentesítőre?

Ezt általában érzésre is meg lehet mondani, de ha nem vagy biztos a dologban, akkor szerencsére pontos méréssel is megválaszolhatod a kérdést. Bármelyik nagyobb barkácsüzletben tudsz vásárolni páratartalom mérő készüléket, ami pontosan megmutatja, hogy mennyi nedvesség található az otthonod levegőjében. A tökéletes komfortérzethez általában 40-50% közötti páratartalomra lesz szükség. Ha ennél magasabb van nálad, akkor érdemes lehet beruházni egy páramentesítőre.

Ralf.hu páramentesítő teszt győztesek

További termék útmutatók Otthon témakörben