TOP páramentesítők (2022)

Páramentesítő vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb páramentesítőt.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

A magas páratartalom egy állandó és igen kellemetlen problémát jelenthet sok lakásban és házban. Ennek sokszor struktúrális okai vannak, a rossz szigetelés, az ezáltal keletkező hőhíd, egy rossz tető vagy esőelvezető csatorna, de a száradó ruhák, a zuhanyzás, a mosogatás és a főzés is tovább növelhetik egy lakás páratartalmát. Különösen nagy problémát jelent ez azokon a helyeken, ahol a ruhákat a lakásban kell szárítani vagy ahol rossz a szigetelés.

Az ilyen lakásokban könnyen megáll a kellemetlen dohos szag és penészedés alakulhat ki, ami nem csak a ruhákra, bútorokra van veszéllyel, de az egészségre is. A penészgombák allergiákat, levertséget és más egészségügyi problémákat okozhatnak, a nedves levegőjű lakásban pedig szinte reménytelen megszabadulni tőlük. A magas páratartalom hatására a bútorok, elektronikai eszközök és a tapéta is nedvesedhet, sérülhet. Nyáron egy kicsit kiszáradnak a falak és a penész is kevesebb problémát jelent, azonban a nedves levegőjű lakásban ilyenkor is kellemetlen hőérzetet tapasztalhatunk, ugyanis a test természetes hűtőmechanizmusa lelassul és kényelmetlennek, ragadósnak érezzük majd a levegőt.

A benti páratartalmat egy egyszerű digitális mérőeszközzel tudjuk mérni, de sokszor látható jelei is vannak a túl nedves levegőnek, mint például az ablakok vizesedése. Az ember számára ideális páratartalom 40-50 % között mozog. Sok lakásban azonban akár 80 %-os relatív páratartalmat is mérhetünk, ami kiváló melegágy a penészgombák és a por atkák számára.

Sok esetben nincs lehetőségünk közvetlenül a nedvesedés kiváltó okait megszüntetni: egy penészes albérletben vagy egy nedves levegőjű  társasházban, ahol rossz a szigetelés. Ilyenkor jelenthetnek tökéletes megoldást a páramentesítő készülékek, amik a lakás levegőjéből elvonják a felesleges nedvességet. A következőkben egy átfogó vásárlási útmutatóval és néhány kiválasztott termékkel szeretnék segíteni, hogy te is minél hamarabb meg tudd oldani a magas páratartalom problémáját otthonodban.

Páramentesítő toplista

Termék névKépFőbb előnyökPáramentesítő ár
Concept OV1200 PerfectAir páramentesítő Concept OV1200 PerfectAir páramentesítő
 •  Három rétegű légtisztító rendszer
 •  Kiszűri a kellemetlen szagokat és az allergéneket egyaránt
 •  Ízléses megjelenés
aktuális ár

Páramentesítő tesztek, vélemények

A következő páramentesítő készülékek egytől-egyig kiváló ár-érték arányt képviselnek. A nagyobb haza eladók kínálatát átfésülve válogattam ki őket, hogy könnyebben kiválaszthasd a számodra ideális modellt. Ezen a listán mindent megtalálsz a nagy kapacitású páramentesítőtől, az irodai apróságig.

Concept OV1200 PerfectAir páramentesítő
Concept OV1200 PerfectAir páramentesítő

Légtisztítós készülék

 •  Három rétegű légtisztító rendszer
 •  Kiszűri a kellemetlen szagokat és az allergéneket egyaránt
 •  Ízléses megjelenés
aktuális ár

Ez a Concept páramentesítő kettős feladatot tölt be. Nem csak csökenti a levegő páratartalmát, de egyúttal meg is tisztítja azt a szennyeződésektől. Szóval ha olyan készüléket keresel, amit segít az egészségesebb, tisztább levegő megteremtésében is, akkor jó helyen jársz.

Amit már az elején megemlítenék, hogy ez a masina nem tud túl sok nedvességet kivonni a levegőből. Naponta 0,75 liter vizet gyűjt össze. Emiatt nagyon nedves lakásokba nem feltétlen lesz jó választás. A gyártó leírása alapján 25 m2-ig használható. Én ehhez még hozzátenném, hogy szerintem ekkora területre csak enyhébb esetekben lesz alkalmas. Ha viszont nincs extrém vizesedés, akkor tényleg jó választás lehet ez a modell. Nézzük is meg miért.

Nem csak csökkenti a levegő páratartalmát, de egyúttal meg is tisztítja azt a szennyeződésektől.

A legnagyobb pozitívuma a cserélhető HEPA szűrő. Így a masina amellett, hogy csökkenti a páratartalmat, meg is tisztítja majd a levegőt. A HEPA szűrőkről érdemes tudni, hogy képesek kiszűrni a szennyeződések, allergének és baktériumok akár 99 %-át. Így tényleg egy megbízható védelmi vonalat jelentenek. A HEPA mellett megtalálható még benne egy porfilter és egy szénszűrő is. Utóbbi képes megkötni a kellemetlen szagokat és a káros gázokat egyaránt.

Előny még a kifejezetten csendes működés. Három fokozaton állíthatod a készülék működésének intenzitását, de még a legnagyobb teljesítményen sem haladja majd meg a zajszint a 45 dB-t. Alacsonyabb fokozaton pedig 30 dB környékén működik majd.

A masinát a tetején található érintésvezérelt irányítópulton keresztül szabályozhatod majd. Itt állíthatod be a működés sebességét, vagy kapcsolhatod ki és be a páramentesítő funkciót. Azt is jelzi, ha megtelt volna az 1 literes víztartály.

Amit még érdemes kiemelni, az az igényes és ízléses dizájn. Ez a masina amellett, hogy hasznos, igazi dísze lesz a lakásodnak. Emellett rendelkezik egy energiatakarékos LED hangulatvilágítással, ami éjjeli fényként is funkcionálhat.

Összességében úgy gondolom, hogy ez egy szuper kis páramentesítő, ami kisebb helyiségekben vagy közepesen nedves levegőjű lakásokban jó szolgálatot tehet majd. Elsősorban gyerekszobába vagy hálószobába ajánlanám, hiszen itt különösen fontos a tiszta levegő. De akár irodákban is megállja majd a helyét.

Előnyök:

 •  Három rétegű légtisztító rendszer
 •  Kiszűri a kellemetlen szagokat és az allergéneket egyaránt
 •  Ízléses megjelenés

Hátrányok:

 •  A páramentesítő teljesítménye valamivel alacsonyabb

Milyen páramentesítőt vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

A következő néhány bekezdésben minden páramentesítőkkel kapcsolatos kérdésedre választ kaphatsz majd. Megnézzük a legfontosabb szempontokat, amiket végig kell majd gondolnod vásárlás előtt és azt is, hogy pontosan milyen készülékre lesz majd szükséged.

Szükséged van páramentesítőre?

A páramentesítő jól jöhet azokban a helységekben ahol magas a páratartalom

A magas páratartalomnak sok különböző oka lehet a rossz szigeteléstől, strukturális hibákig. Néhány helyiségben pedig jellegükből adódóan magasabb nedvességtartalommal rendelkezik a levegő, ilyenek a fürdőszoba, az alagsor, a pince vagy a mosókonyha. Sok esetben egy komolyabb légkondicionáló is segíthet a magas páratartalom kezelésében, azonban súlyosabb esetekben szinte elengedhetetlen a kiváltó ok kezelése vagy egy dedikált páramentesítő készülék alkalmazása. Olyan esetben is jól jöhet egy külön páramentesítő, ha csak egy-egy helyiség levegőjének javítására van szükséged.

Az ideális páratartalom nyáron 45-50% környékén van, míg télen 30 % magasságában. Ha bizonytalan vagy, akkor néhány ezer forintért már kaphatsz egy digitális páratartalom mérőt, aminek a segítségével könnyedén eldöntheted, hogy lesz-e szükséged páramentesítőre. Azokban a lakásokban, ahol annyira nedves a levegő, hogy a bőrödön is érezhető az, ott ez szinte nem is kérdés, egy ilyen géppel jelentősen javíthatsz a mindennapi életkörülményeiden. Arról nem is beszélve, hogy a száraz levegő a hőérzékelésünkre is jó hatással van, így a fűtésszámlán is spórolhatsz majd.

Hogyan működnek a páramentesítők?

A páramentesítő készülékek lényege, hogy a szoba levegőjét beszívják, kiszűrik belőle a nedvességet, majd visszaengedik azt a helyiségbe. Alapvetően kétféle páramentesítőt különböztethetünk meg.

Az egyik változat a levegőt hűtőszálakon vezeti át, amiknek a hatására a nedvesség kicsapódik és egy gyűjtőtartályba csöpög. Ez a fajta páramentesítő ideális választás lehet lakott helyiségek esetében. A másik típus a levegő melegítésével vonja ki a nedvességet. Ezek a készülékek valamivel többet fogyasztanak, azonban nyugodtan használhatóak hűvösebb helyeken, mint például pincében, garázsban vagy alagsorban is. Ha nagyon alacsony hőmérsékletű a levegő és ezt még tovább hűtjük előfordulhat, hogy megfagy a készülék belsejében, ezt a problémát oldják meg a fűtött gépek, amiket télen is használhatsz akár a fűtetlen garázsban is.

A fentieken kívül találhatsz még különböző beépíthető készülékeket is, ezek egy központi egységből állnak, amit vezetékek segítségével tudsz összekötni a különböző helyiségekkel. Néhány esetben pedig akár légkondicionáló készülékek is segíthetnek a megfelelő páratartalom elérésében. Ebben az útmutatóban főként az otthoni használatra alkalmas, nem beépíthető készülékekről fogunk beszélni.

Néhány fontos tudnivaló a páramentesítők használatáról

Vidám nő ül a nappalijában és a páramentesítőjét állítja be

Minden elektronikai eszköznél, így ezeknél a gépeknél is fontos, hogy használat előtt legalább fussuk át a használati útmutató. Szinte minden gép esetében elengedhetetlen, hogy a megfelelő légáramlást biztosítsuk. A legtöbb készüléknél oldalt található a bemeneti nyílás, azonban vannak olyan modellek is, ahol felül. A lényeg, hogy hagyjunk legalább 10-20 centi szabad teret, ahol a levegő könnyedén tud mozogni.

A másik fontos dolog, amire mindenképp figyelnünk kell az a filterek cseréje. A legtöbb páramentesítő rendelkezik valamilyen légszűrővel. Ezeket ha nem tisztítjuk az a készülék hatékonyságát is rontja, és sok esetben egészségtelen is lehet.

A páramentesíteni kívánt helyiség

A megfelelő készülék kiválasztásánál a legfontosabb szempont, amire figyelned kell, hogy mekkora a szoba vagy lakás, aminek a levegőjét szeretnéd javítani. Ha nem veszel elég nagy kapacitású és erős készüléket, akkor a páramentesítőnek túl keményen kell majd dolgoznia. Ha a gép folyamatosan túlterhelve megy, akkor sokkal többet fog fogyasztani, mint egy erősebb gép, aminek elég lenne időnként bekapcsolnia. Sok esetben pedig a magasabb villanyszámla mellett még a várt eredményt sem fogod elérni. Emiatt gyakran megéri egy drágább és erősebb modellt venni, ha a lakás mérete és páratartalma azt indokolttá teszi.

Nem csak a helyiség mérete fontos, hanem a relatív páratartalom is. Minél nedvesebb egy adott lakás levegője, annál erősebb készülékre lesz szükséges az ideális szint eléréséhez és fenntartásához. Arra is figyelj majd, hogy azoknál a helyiségeknél, ahol nincs fűtés – például a garázs – a legtöbb esetben fűtött páramentesítő alkalmazása szükséges.

A készülékek páramentesítési teljesítménye

A páramentesítő készülékek hatékonysági fokát az alapján mérik, hogy 24 órán belül mennyi nedvességet képes kivonni a levegőből. A legtöbb esetben ezt 30 °C-on és 80 %-os relatív páratartalom alatt mérik, ami természetesen semmilyen magyarországi lakásban nem reális, emiatt a ténylege kapacitásban lehetnek eltérések.

Ami fontos még az a tartálykapacitás. Sok készüléket összeköthetsz a lefolyóval, így nem kell folyamatosan ürítened a víztartályt, de ha valamiért ez nem nálad nem megoldás, akkor naponta többször kell majd ürítened a tartályt, ugyanis a legtöbb esetben a víztároló kisebb, mint a készülék páramentesítési teljesítménye. Ilyenkor arra is figyelj majd, hogy a nagyobb tartállyal rendelkező készülékek ürítése nehezebb lehet.

Következzen a legfontosabb kérdés. Mekkora kapacitású készülékre lesz szükséged? A készülékek által naponta kivont víz mennyisége 250 ml-től egészen 30 literig is terjedhet. Minél nagyobb a lakás és minél nedvesebb a levegő annál erősebb gépre lesz szükséged. Egy 30-45 m2-es lakásba egy 20 literes kapacitású készülék lesz nagyjából elegendő, míg egy 30 literessel már 70 m2-en is elboldogulhatsz. Ennél nagyobb területű lakásokban érdemes lehet a beépíthető rendszerek között nézelődni.

Az összegyűjtött víz elvezetése

Páramentesítő víztartályának kézzel való ürítése a lefolyóba

Ahogy fentebb is említettem, néhány páramentesítőnél kézzel kell majd ürítened a víztartályt. Ez főleg a kisebb kapacitású, olcsóbb modellekre jellemző.

Az igazán nedves lakásokban valószínűleg sok vizet gyűjt majd össze a készülék és ezeken a helyeken valóban fontos, hogy egész nap üzemképes legyen. Emiatt fontos kialakítani az elvezetést az összegyűlt víz számára. A legtöbb készülékben található kivezető nyílás, amit egy lefolyóval tudsz összekötni. Találsz olyan modelleket is, amikbe egy belső pumpa került, hogy akár a páramentesítőnél magasabbra is kiengedhesd az összegyűlt vizet, például egy mosdókagylóba.

Hasznos extrák

Végezetül nézzük meg, hogy mik azok az extra funkciók, amik megkönnyíthetik egy páramentesítő használatát!

Az automatikus működés lényege, hogy a készülék érzékeli a levegő páratartalmát és ennek megfelelően ki- és bekapcsol. Ez az egyik legfontosabb funkció, de mivel szinte minden készülékben megtalálható, ezért kevésbé nevezhetjük extrának. Segítségével megspórolhatod a felesleges üresjáratokat és az ezzel elhasznált elektromosságot.

A jobb készülékeken indikátorok jelzik, ha a víztartály megtelt vagy ha a levegő filter tisztításra szorul. Ezek különösen hasznosak lehetnek, ha a páramentesítő jól látható helyen van, így elég csak egy-egy pillantást vetned a jelzőfényekre, hogy ne feledkezz meg a tartály ürítéséről.

Az alacsony zajszint sem számít igazán extra funkciónak, azonban sokaknak különösen fontos. A legtöbb páramentesítő viszonylag alacsony zajszinttel rendelkezik, azonban a halk búgás néhányaknak zavaró lehet. Ilyenkor érdemes olyan készüléket keresni, ami kifejezetten alacsony 40 decibel alatti zajszinttel rendelkezik.

Ha garázsban, alagsorban vagy pincében akarod majd használni a páramentesítőt, akkor érdemes olyan gépet keresned, ami alacsonyabb hőmérsékleten akár 5 °C-ig vagy komolyabb készülékeknél ez alatt is működőképes. Ehhez szorosan kapcsolódik az automatikus kiolvasztás funkció is, ami megakadályozza, hogy a gépben jegesedés alakuljon ki.

A másik hasznos automatikus funkció, az újraindítás. Erre akkor van szükséges, ha esetleg áramszünet volt és a készülék emiatt lekapcsolt. Az automatikus újraindítással rendelkező páramentesítők azonnal visszakapcsolnak, amint az áram visszajött. Különösen jól jön olyan készülékek esetében, amik elzártabb helyen vannak és nem feltétlen vennéd észre azonnal, hogy leálltak.

Némelyik gép rendelkezik egy belső memóriával, ami automatikusan az utolsó használt beállítással indítja le a gépet. Ez a funkció különösen jó párost alkot az automatikus újraindítással.

Az időzítővel rendelkező páramentesítőket beprogramozhatod bizonyos időtartamokra. Beállíthatod, hogy akkor kapcsoljon be mielőtt hazaérsz a munkából vagy, hogy olcsóbb éjszakai áramról működjön csak.

Bizonyos nagyobb teljesítményű modelleket extra csövekkel egészíthetsz ki, amiket másik helyiségekbe átvezetve egyszerre javíthatod a levegő páratartalmát. Akkor is jó megoldás lehet ez, ha nem szeretnéd, hogy a készülék szem előtt legyen, ezért egy szekrényben vagy kamrában helyeznéd el, ahonnan kiegészítő csövön keresztül tud majd működni.

Termék névKépFőbb előnyökPáramentesítő ár
Concept OV1200 PerfectAir páramentesítő Concept OV1200 PerfectAir páramentesítő
 •  Három rétegű légtisztító rendszer
 •  Kiszűri a kellemetlen szagokat és az allergéneket egyaránt
 •  Ízléses megjelenés
aktuális ár

Gyakori kérdések

✅ Melyik a legjobb páramentesítő?

Nincs egyértelműen legjobb páramentesítő, hiszen különböző céllal és felhasználási móddal készülnek termékek. A legjobb páramentesítő egy szubjektív vélemény, a pontos igényeid, lehetőségeid alapján tudod kiválasztani a számodra lejobb terméket. Olvasd el ezeket:

✅ Az én lakásomba mekkora páramentesítőre lesz szükség?

Ez nagyban függ attól is, hogy mennyire magas a páratartalom és mekkora maga a lakás. Ökölszabályként azzal tudsz számolni, hogy egy 30-45 m2-es lakásban nagyjából 20 liter víz gyűlhet össze egy nap alatt, míg 70 m2-en hozzávetőlegesen 30 liter. Szóval érdemes olyan gépet keresned, ami képes 24 óra alatt ennyi nedvességet kivonni a levegőből. Az is jó megoldás lehet, ha kettő darab alacsonyabb teljesítményű gépet helyezel el a lakás két különböző pontján.

✅ Szükségem van egyáltalán páramentesítőre?

Ezt általában érzésre is meg lehet mondani, de ha nem vagy biztos a dologban, akkor szerencsére pontos méréssel is megválaszolhatod a kérdést. Bármelyik nagyobb barkácsüzletben tudsz vásárolni páratartalom mérő készüléket, ami pontosan megmutatja, hogy mennyi nedvesség található az otthonod levegőjében. A tökéletes komfortérzethez általában 40-50% közötti páratartalomra lesz szükség. Ha ennél magasabb van nálad, akkor érdemes lehet beruházni egy páramentesítőre.

Ralf.hu páramentesítő teszt győztesek

További termék útmutatók Otthon témakörben