TOP jelszómenedzserek (2022)

Jelszómenedzser vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb jelszómenedzsert.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

A jelszavak valahol a hasmenés és az adóbevallás megírása között helyezkedhetnek el a népszerűségi listán. Mindannyian használjuk őket, de általában csak egy púp a hátunkon.

A legrosszabb az egészben az, hogy ahhoz, hogy a jelszavak tényleg betöltsék a nekik szánt funkciót, be kellene tartani a biztonsági ajánlásokat. Használj hosszú, összetett jelszavakat, minden oldalhoz különböző jelszót, cseréld gyakran őket. Valljuk be őszintén, ez egy teljesen irreális elvárás.

Ha csak tíz szolgáltatáshoz használnánk jelszót (ennél általában jóval többhöz szoktunk) és három havonta cserélnénk őket, az egy év alatt 40 különböző jelszót jelentene. Tegye fel a kezét, aki képes megjegyezni 40, de akár csak 10 darab ehhez – sArRUZ88Yv\tN_jf9 – hasonló karakterláncot. Senki? Senki.

Az a kisebbik probléma, hogy irreálisak ezek az elvárások. A nagyobbik baj az, hogy tényleg nem is tartjuk be őket. Általában azzal szoktuk kikerülni ezt a megoldhatatlan feladatot, hogy vagy szuper gyenge, de könnyen megjegyezhető jelszavakat használunk, vagy ugyanazt az egyet az összes felhasználónkhoz. Mindkettő borzasztó ötlet. Képzeld csak el, amikor beregisztrálsz egy random oldalra, ahol ellopják a jelszavadat. Ugyanazt a jelszót, amit az internetbankodban és a facebookon is használsz. Rémálom. Aztán sok sikert ahhoz, hogy minden létező szolgáltatásban megváltoztasd a jelszavadat, mert egy helyen kiszivárgott. Még nagyobb rémálom.

Szerencsére a jelszókezelő programoknak köszönhetően az összes fent említett kellemetlenségnek búcsút inthetsz egy életre. Mutatom is, hogy hogyan!

Jelszómenedzser toplista

Termék névKépFőbb előnyökJelszómenedzser ár
1Password jelszómenedzser 1Password jelszómenedzser
 •  Szuper ár-érték arány
 •  Az egyik legteljeskörűbb szolgáltatás
 •  Számos hasznos extrával rendelkezik
aktuális ár
LastPass jelszómenedzser LastPass jelszómenedzser
 •  Egyszerű használat
 •  Cégek számára is jó megoldást jelent
 •  Kedvező árú családi csomag
aktuális ár
RememBear jelszómenedzser RememBear jelszómenedzser
 •  Imádnivaló dizájn és brand
 •  Játékosan segít, hogy biztonságosabban kezeld az adataidat
 •  Tudja a fontosabb alap dolgokat és biztonságos
aktuális ár
NordPass jelszómenedzser NordPass jelszómenedzser
 •  Tudja a legfontosabb funkciókat és kicsivel többet
 •  Könnyedén rendezheted az adataidat
 •  A fizetős verzió is kifejezetten olcsó
aktuális ár
Enpass jelszómenedzser Enpass jelszómenedzser
 •  Kedvező ár
 •  Kipróbálhatod az ingyenes verziót is
 •  Tudja az alapvető funkciókat
aktuális ár

Jelszókezelő tesztek, vélemények

A következő listán összegyűjtöttem neked az általam legjobbnak ítélt jelszómenedzser szoftvereket. Igyekeztem úgy választani, hogy mindenki megtalálhassa a számára megfelelőt. Van itt egyszerű, olcsó, extrás, sőt még olyan is, ami cégek számára tökéletes lehet. Nézzük is meg őket!

1Password jelszómenedzser
1Password jelszómenedzser

Otthoni és céges használatra is tökéletes

 •  Szuper ár-érték arány
 •  Az egyik legteljeskörűbb szolgáltatás
 •  Számos hasznos extrával rendelkezik
 •  Cégek számára is tökéletes
aktuális ár

Nehéz elfogulatlanul írnom a 1Passwordről, ugyanis ez a szolgáltatás régóta a személyes kedvencem. Egyszer kaptam hozzá ajándékba egy egy éves előfizetést, szóval teljesen véletlen volt, hogy őket választottam. Viszont később más jelszókezelők kipróbálása után is hozzájuk tértem vissza. Ennek pedig az az oka, hogy tényleg az egyik legszuperebb hasonló szolgáltatásról van szó.

Az első pozitívum, amit a 1Password-del kapcsolatban szeretnék elmondani, hogy szuper biztonságos. Az AES 256-bit titkosítás ma már alapkövetelmény, aminek természetesen ők is megfelelnek. Ugyanúgy mester jelszóval működik, ahogy a többi jelszómenedzser is. Emellett van azonban egy második védelmi vonaluk is, ami egy titkos kulcs. Ez a készülékeden található, így csak és kizárólag te tudsz majd bejelentkezni a felhasználói fiókodba.

Több hasznos biztonsági extrával is rendelkezik még a fentieken túl. Automatikusan megóv a különböző adathalász oldalaktól, csak ellenőrzött és biztonságos böngészőkben működik. Megakadályozza, hogy a különböző billentyűnaplózó programok vagy vírusok hozzáférjenek a jelszavaidhoz. Illetve az automatikus kitöltés is biztonságosan van megoldva, ugyanis csak akkor adja meg a jelszavadat, ha te kéred rá.

Van egy beépített figyelmeztető rendszere is, így értesítést kaphatsz ha valamilyen jelszavadat vagy adatod kikerült a netre vagy más problémát észlelt a rendszer. Illetve, ami még egy hasznos apróság, hogy akár magát az alkalmazást is használhatod két faktoros hitelesítéshez.

Nem csak biztonságos, de rendelkezik minden olyan funkcióval is, ami manapság elvárható egy jelszókezelőtől. Automatikusan frissíti és szinkronizálja a jelszavaidat, akár több különböző eszközön is. Egyébként az is pozitívum, hogy az összes elképzelhető eszközön, böngészőben és operációs rendszerrel kompatibilis.

Amellett, hogy megjegyzi a jelszavaidat, segít megfelelő erősségűeket is generálni, ha szeretnéd. Arra is figyelmeztet, ha valamelyik jelszó már használatban van egy másik fiókodban. Emellett elmenthetsz bankkártyaadatokat is, amiket szintén automatikusan és biztonságosan tud kitölteni. Ezzel kényelmesebbé téve az online vásárlást. Sőt, akár fontos dokumentumokat és más személyes információkat is tárolhatsz vele. Arra is lehetőséged van, hogy bizonyos adatokat automatikusan kitöröljön az eszközödről, amikor átlépsz egy országhatárt.

Az elmentett jelszavakat vagy akár bankkártya adatokat biztonságosan megoszthatod családtagokkal vagy kollégákkal, ha erre lenne szükséged. Emellett az adataid exportálása vagy importálása is szuper egyszerű és biztonságos. Szóval ha másik jelszókezelőről szeretnél a 1Password-re váltani, az sem jelent majd gondot. Másik irányba szerintem nem lesz erre szükséged. Az adatokat egyébként – természetesen titkosítva – egy évig tárolja a cég, így visszakereshetsz akár olyan dokumentumokat vagy jelszavakat is, amiket azóta megváltoztattál vagy kitöröltél.

Amit még kiemelnék, hogy nagyon jó és segítőkész az ügyfélszolgálatuk, ami jól jöhet, ha esetleg valamilyen kérdésed vagy problémád adódik.

Ingyenes verziója nincs, viszont van egy 30 napos próbaidőszak. Az ára egy kicsit drágább, mint más jelszómenedzsereké, de azért még így sem fog csődbe vinni. Illetve ezért a pénzért cserébe tényleg minőségi szolgáltatást kapsz. Sőt akár rajtad kívül 4 másik ember is használhatja a programot egyetlen előfizetés alatt, így pedig már mindjárt szuper gazdaságos lesz, amellett, hogy nagyon jó is. Én tényleg mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani a 1Password szolgáltatását.

1 Password cégek számára

Ez a jelszómenedzser nem csak magánszemélyek, de cégek számára is tökéletes választás lehet. Nem csoda, hogy több mint 60 ezer cég használja világszerte, köztük az IBM is. Gyorsan bemutatom, hogy mivel tud többet a céges verzió, mint a magánszemélyeknek szánt.

Egy fontos pozitívum, amit már az elején szeretnék megemlíteni, hogy a funkciók sokszínűsége és az intuitív kezelőfelület jelentősen megkönnyíti a szoftver használatának bevezetését és az onboarding folyamatot.

Természetesen rendelkezik egy adminisztrációs felülettel, ahol nem csak felügyelheted, de tökéletesítheted is a cégnél használt biztonsági folyamatokat. Mindezt úgy, hogy azt naprakész adatokkal támaszthatod majd alá. Ezen a felületen keresztül jelentéseket is generálhatsz, de akár arra is megkérheted a csapattagokat, hogy változatssák meg a túl gyenge jelszavaikat.

Különböző csoportokat hozhatsz létre a cégen belül, amikkel megoszthatsz jelszavakat, szabályozhatod a hozzáféréseket és különböző feladatokat adhatsz ki.

Ami még egy nagyon hasznos funkció, hogy a program képes az összes céges e-mail címet leellenőrizni és figyelmeztet, ha bármelyiknek a jelszava rossz kezekbe kerülne. Ezzel jelentősen növelheted a céges fiókok biztonságát.

Az úgynevezett Advanced Protection rendszer még több eszközt ad a kezedbe. Beállíthatod a mester jelszavak követelményeit és be is tartathatod azokat. Ezen kívül a tűzfalat és a több faktoros hitelesítéseket is szabályozhatod ezen keresztül. Arra is figyelhetsz, hogy minden felhasználónál a legfrissebb 1Password verzió fusson. Emellett pedig a bejelentekezéseket – legyen szó sikeresről vagy sikertelenről – is nyomon követheted.

Természetesen a 1Password külön ügyfélszolgálatot tart fent business ügyfelei részére. Ők nem csak akkor segítenek, ha probléma adódik, de a kezdeti beállításokkal kapcsolatban is tudsz majd hozzájuk fordulni.

A business csomag ára valamivel magasabb, mint a hagyományos 1Password szolgáltatásé és felhasználónként kell majd érte fizetned. Ami viszont mindenképpen pozitívum, hogy emellé teljesen ingyen jár mindenkinek egy családi felhasználói fiók, amivel tovább csökkentheted a kollégákra nehezedő nyomást, amikor a biztonsági előírások betartásáról van szó.

Előnyök:

 •  Szuper ár-érték arány
 •  Az egyik legteljeskörűbb szolgáltatás
 •  Számos hasznos extrával rendelkezik
 •  Cégek számára is tökéletes

Hátrányok:

 •  Magasabb ár
LastPass jelszómenedzser
LastPass jelszómenedzser

Egyszerű, de nagyszerű

 •  Egyszerű használat
 •  Cégek számára is jó megoldást jelent
 •  Kedvező árú családi csomag
aktuális ár

A LastPass jelszómenedzser kevesebb extrával rendelkezik, mint néhány másik szolgáltatás, viszont az összes szükséges funkciót tudja, a kezelése pedig egyszerű. Szóval jó szívvel tudom ajánlani tapasztaltabb felhasználóknak és kezdőknek egyaránt.

A megszokott AES 256-bit titkosítást használják ők is, ami ugye egy elfogadott megoldás a iacon. Emellett itt is a mester jelszavas megoldással tudsz egyszerűen, de biztonságosan bejelentkezni a fiókodba. Illetve több faktoros hitelesítést is aktiválhatsz.

A jelszavakat automatikusan menti a rendszer és arra is lehetőséged van, hogy automatikusan kitöltse azokat az adott weboldalokon. Ha pedig szeretnél akkor akár a programon belül is generálhatsz magadnak új és erős jelszavakat.

Nem csak jelszavakat képes kezelni, de akár dokumentumokat vagy bankkártya adatokat is. Utóbbi különösen hasznos lehet, ha szoktál online vásárolni, hiszen így automatikusan és biztonságosan kitöltheted a vásárlási adatokat. Ami még hatalmas előnye a LastPass-nak, hogy nem csak a bankkártya adatokat tölti ki magától, de akár a postázási és számlázási címeket is.

A szoftvert bármilyen eszközön és operációs rendszer alatt használhatod, a szinkronizálás pedig automatikus a felhő tárhelynek köszönhetően. Emellett akár másokkal is megoszthatsz bizonyos jelszavakat vagy bankkártya adatokat, ha erre lenne szükséged. Természetesen ezt is a lehető legbiztonságosabb módon.

Az ingyenes verzió a fentieket mind tudja, viszont elérhető egy prémium megoldás is, ami további hasznos szolgáltatásokkal bővül. Itt akár több emberrel is megoszthatod a mentett adataidat, sőt arra is lehetőséged van, hogy vészhelyzet esetén más is hozzáférhessen a fiókodhoz. Természetesen ennek komoly bizontsági követelményei vannak.

Ezen felül elérhető még egy titkosított 1 GB-os felhő tárhely is, ahol a legfontosabb fájljaidat tárolhatod. Természetesen elsőbbségi ügyfélszolgáltatot is biztosítanak az előfizetők számára, illetve alkalmazásokon belül is használhatod a LastPass-t, ha a fizetős változatot választod.

Ami még egy apró pozitívum, hogy a LastPass prémium verziója folyamatosan figyeli a dark webet és automatikusan értesít róla, ha valamelyik felhasználói fiókodat esetleg támadás érni vagy kikerültek volna az adataid.

Az ára a középmezőnyben van, viszont ami mindenképpen pozitívum, hogy családi előfizetéssel is rendelkeznek, ami szinte azonos áron érhető el és akár 6 felhasználói fiókot is lehetővé tesz. Ezek között a fiókok között szabadon oszthatsz meg dolgokat, illetve arra is lehetőséged van, hogy csoportokba vagy mappákba rendezd a felhasználókat és a mentett adatokat. Ezeket a családi irányitópulton keresztül tudod majd kezelni.

LastPass cégek számára

Ez a jelszómenedszer nem csak személyes, de akár céges használatra is kiváló választás lehet. Több különböző csomag is elérhető, attól függően, hogy mekkora igényeid vannak. Mutatom, hogy mi a különbség közöttük.

A legegyszerűbb változat kifejezetten olcsó, viszont itt csak a több faktoros hitelesítés ellenőrzése és betartatása az, ami extra funkcióként jelenik meg.

A csapatoknak szánt változat valamivel drágább, ezt 50 főnél kisebb cégeknek ajánlják. Minden felhasználó külön fiókot kap, emellett viszont elérhetőek a közös, megosztott mappák is. Az adminisztrátor jogosultságú felhasználók hozzáférnek egy központi felülethez, ahol alapvető jelenetéseket és biztonsági adatokat érhetnek el. Emellett beállíthatod a cég biztonsági előírásait is, illetve a szoftver figyeli a dark webet, hogy nem kerültek-e oda ki céges adatok.

Az Enterprise csomag már egy drágább megoldás, de még mindig elég jó ajánlatnak számít a piacon. Itt elérhető egy központi admin felület, amin keresztül mélyrementő elemzéseket végezhetsz. Emellett hozzáférhetsz a LastPass személyre szabható biztonsági előírás adatbázisához is, illetve integrálhatod a programot egy csomó különböző alkalmazással. Hasznos funkció még, hogy egyszeri bejelentkezési kulcsokat tudsz generálni vele, így nem kell majd a központi jelszavakat megosztani a felhasználókkal. Némi extráért cserébe pedig a több faktoros hitelesítésre vonatkozó szolgáltatásokkal is kiegészítheted az előfizetésedet.

Én úgy gondolom, hogy a LastPass egy jó választás lehet személyes vagy céges használatra egyaránt. Nem rendelkezik annyira sok extra funkcióval, viszont megbízható és a legfontosabb dolgokat ugyanúgy tudja.

Előnyök:

 •  Egyszerű használat
 •  Cégek számára is jó megoldást jelent
 •  Kedvező árú családi csomag

Hátrányok:

 •  Kevesebb extra funkció
RememBear jelszómenedzser
RememBear jelszómenedzser

A legbájosabb jelszómenedzser

 •  Imádnivaló dizájn és brand
 •  Játékosan segít, hogy biztonságosabban kezeld az adataidat
 •  Tudja a fontosabb alap dolgokat és biztonságos
 •  Medvék
aktuális ár

A RememBear jelszókezelő egy érdekes koncepcióval hódít. Nem a nyers adatokkal próbálnak meggyőzni, hanem inkább a szívünket nyerik el. Ezt jól mutatja már a nevük is, illetve a szolgáltatás köré felépített szóvicces, mackós dizájn. Egyetlen szóval írhatom körül a legjobban: bájos.

Az egyszerű és elbűvölő dizájn mögött azért természetesen komoly szakértelem és megbízhatóság bújik meg. AES 256-bites titkosítást használnak, mester jelszóval tudsz majd bejelentkezni, de ugyanúgy támogatja a biometrikus azonosítást is, legyen szó ujjlenyomatról vagy arcfelismerésről.

Nem csak jelszavakat, de akár bankkártya adatokat és más jegyezeteket is elmenthetsz a szuper biztonságos fiókodban. Ezekből a program automatikusan képes kitölteni a jelszómezőket és a bankkártya adatokat is. Amúgy az egész szoftver kialakítása felhasználóbarát, a kezelése pedig egyszerű. Szóval ha kényelmes megoldást keresel, akkor a RememBear jó választás lehet. Érdekesség, hogy a több faktoros hitelesítésben is tud segíteni ez a jelszómenedzser, sőt akár biztonságosan el is tudja tárolni a titkos kódokat.

Elérhető Android-on, Windows-on és az Apple telefonjain, és számítógépein is. Emellett a nagyobb böngészőkhöz külön bővítménnyel rendelkezik. A különböző eszközök között automatikusan szinkronizálja az adatokat, köszönhetően a felhő tárhelynek.

Van még néhány kedves extra, amit érdemes megemlíteni, ha a RememBear-ről van szó. Az egyik ilyen a jelszógenerátoruk, ami különböző erdei állatokkal szimbolizálja a jelszavaid erősségét. Természetesen ezek közül a medve a legerősebb, ami egy apró kis motiváció arra, hogy odaírd azt a plusz nagybetűt a karakterek közé.

Ami nekem szuper szimpatikus, hogy belevittek egy kis játékosítást is a programba. Különböző jelvényeket nyerhetsz el, miközben megtanulod a legfontosabb biztonsági előírásokat és tudnivalókat. Így egy játékos, könnnyen követhető és szerethető módon segítenek a felhasználóknak tudatosabban és biztonságosabban mozogni a számítógépek világában.

A RememBear-nek elérhető egy ingyenes verziója is, ez viszont nem szinkronizálja a jelszavakat a különböző eszközök között és biztonsági mentést sem készít róluk. A fizetős változat annyival tud ennél többet, hogy itt a szinkronizálás és a biztonsági mentés is elérhető és automatikus. Emellett elsőbbségi ügyfélszolgáltattal rendelkeznek a prémium ügyfelek számára.

Ezt a jelszómenedzsert elsősorban azoknak ajánlanám, akik beérik az alapvető funkciókkal, viszont szeretnének egy kedves, élvezhető és könnyen kezelhető programot választani. A RememBear nem a legfullosabb jelszókezelő, viszont az biztos, hogy a legszerethetőbb!

Előnyök:

 •  Imádnivaló dizájn és brand
 •  Játékosan segít, hogy biztonságosabban kezeld az adataidat
 •  Tudja a fontosabb alap dolgokat és biztonságos
 •  Medvék

Hátrányok:

 •  Kevesebb extra funkció
NordPass jelszómenedzser
NordPass jelszómenedzser

Modern titkosítás, megbízható cég

 •  Tudja a legfontosabb funkciókat és kicsivel többet
 •  Könnyedén rendezheted az adataidat
 •  A fizetős verzió is kifejezetten olcsó
aktuális ár

A NordPass-t ahogy már a nevéből is kitalálhattad a kiváló hírnévnek örvendő NordVPN atyjainak köszönhetjük. Amire mindenképpen számíthatsz ennél a jelszómenedzsernél az a VPN-hez hasonló maximális minőség és megbízhatóság. Nem véletlenül rendelkeznek világszerte több, mint 14 millió felhasználóval.

Ami érdekesség a NordPass-sal kapcsolatban, hogy a megszokott AES 256-bit titkosítás helyett az XChaCha20-t használják. Ez az egyik legmodernebb megoldás, amit egyre több Szilikon Völgy-ben található cég alkalmaz. Természetesen ezzel a módszerrel is tökéletesen titkosítva vannak a jelszavak, mielőtt azok elhagynák a gépedet és belépnének a felhőbe.

Ahogy a többi szoftvernél is megszokhattuk, itt is a mester jelszó lesz az egyetlen kulcs a felhasználói fiókodhoz. Emellett bekapcsolhatod a két faktoros hitelesítést is, ha extra védelmi vonalra van szükséged. A jelszavakat a felhőben tárolja a rendszer, viszont lehetőséged van akár offline módra is kapcsolni, ilyenkor csak a helyi készüléken lesznek elérhetőek az adataid. Hasznos biztonsági extra még, hogy a szoftver támogatja a biometrikus beléptetést is, így használhatsz arcfelismerőt vagy ujjlenyomat olvasót is az azonosításhoz.

A program elérhető asztali gépen, laptopon, mobilon, tabletten. Ezen felül természetesen az összes nagyobb operációs rendszert és böngészőt is támogatja. A felhő alapú szolgáltatásnak köszönhetően a jelszavaid automatikusan szinkronizálódnak majd minden használt eszközön.

Az adataid kezelésére több hasznos funkció is rendelkezésre áll majd. Természetesen nem csak jelszavakat tudsz bevinni, de akár bankkártya adatokat, jegyzeteket, elérhetőségeket és más dokumentumokat is. Ezeket mappákba tudod rendezni, importálhatod vagy exportálhatod is őket. Így az sem jelent majd problémát, ha másik jelszókezelőről szeretnél a NordPass-re váltani.

A jelszavakat megadhatod te is, ebben az esetben a rendszer jelzi majd, hogy a kiválasztott karaktersor mennyire biztonságos. Vagy megadott erősségű jelszavakat is generálhatsz a szoftver segítségével. Az elmentett adtokat pedig biztonságosan megoszthatod másokkal vagy bekapcsolhatod az automatikus kitöltés funkciót is, így egy kicsit kényelmesebbé téve az életedet.

Ingyenes és fizetős verzió is elérhető a NordPass-ból. Az ingyenes változatban korlátlan mennyiségű jelszót, adatot és bankkártyát menthetsz el, illetve a felhő tárhelyhez is hozzáférésed van. Hátránya viszont, hogy egyszerre csak egyetlen eszközön lehetsz bejelentkezve, ami eléggé kényelmetlenné teszi az életet, ha egyszerre szoktál mobilt és számítógépet is használni.

Szerencsére a fizetős verzió sem túl drága. Ezzel egyszerre akár 6 különböző eszközön is bejelentkezhetsz, lehetővé teszi a biztonságos megosztást és hozzáadhatsz megbízható kontaktokat a rendszerhez. A cég 30 napos pénzvisszafizetési garanciát vállal, ha esetleg nem lennél elégedett a szolgáltatással. Én azonban úgy gondolom, hogy erre nem lesz szükséged, mert a NordPass tényleg egy remek kis jelszómenedszer.

Előnyök:

 •  Tudja a legfontosabb funkciókat és kicsivel többet
 •  Könnyedén rendezheted az adataidat
 •  A fizetős verzió is kifejezetten olcsó

Hátrányok:

 •  Az ingyenes változatot csak egyetlen eszközön használhatod
Enpass jelszómenedzser
Enpass jelszómenedzser

Olcsó, de szuper megoldás

 •  Kedvező ár
 •  Kipróbálhatod az ingyenes verziót is
 •  Tudja az alapvető funkciókat
aktuális ár

Az Enpass legnagyobb előnye leginkább az ára, ugyanis az többi jelszómenedzserhez képest itt a havi előfizetés fele- vagy akár ötödannyiba kerül. Emellett van lehetőséged arra is, hogy egyetlen összegben vásárold meg a szoftvert.

Természetesen az alacsony ár a biztonságot egyáltalán nem befolyásolja. Ez a jelszókezelő is maximálisan megbízható, és hozza az alapvetően elvárható biztonsági normákat. A fejlesztők inkább csak az extra funkciókon spóroltak, de ott sem sokat. Illetve van még egy apró hátulütője, de erről majd később. A megszokott AES 256-bit titkosítást használják ők is és ugyanúgy mester jelszóval tudod majd kezelni a felhasználói fiókodat. Emellett támogatják a biometrikus azonosítást is, mint az arcfelismerés vagy ujjlenyomat leolvasás.

A program képes megjegyezni a jelszavaidat, de akár bankkártya adatokat, jogosítványokat, orvosi leleteket is tárolhatsz benne. 80-nál is több előre elkészített sablon közül választhatsz, attól függően, hogy milyen adatokat tárolnál el. Elérhető az automatikus kitöltés funkció is, amivel nem csak kényelmesebbé teheted például az online vásárlást, de sok adathalász támadástól is megóvhatod magad.

Ha nem szeretnéd te kitalálni a saját jelszavaidat, akkor a program automatikusan generál neked szuper erős karakterláncokat. Emellett rendszeresen ellenőrzi a meglévőeket, hogy kiszűrhesse azokat, amik esetleg kikerültek a netre, lejártak, vagy túl gyengék.

Pozitívum még, hogy külön munkahelyi és személyes profilokat hozhatsz létre. Így könnyedén rendszerezheted az adataidat és biztonságosan meg is oszthatod őket. Ha pedig másik jelszómenedzserről váltanál az Enpass-re, akkor az importálásra is van lehetőséged.

Ennek a szolgáltatásnak az egyetlen hátulütője – és ami miatt olcsóbb is az ár – hogy nem rendelkezik saját felhő tárhellyel. A jelszavakat alapesetben a saját eszközödön tárolja, viszont a szinkronizálásra is van lehetőséged. Ez az általad választott, saját felhő tárhelyeden keresztül tud megtörténni. Ilyen lehet például a Dropbox, az iCloud, a Google Drive vagy akár a OneDrive. Ez a megoldás egyszerű és kézenfekvő, viszont kevésbé biztonságos olyan szempontból, hogy – a még mindig titkosított – adataid könnyebben kikerülhetnek egy nem megfelelően kezelt tárhelyről.

Az Enpass számítógépeken ingyenesen használható, viszont csak limitáltan. 25 különböző adatot képes megjegyezni, és azokat nem lehet csoportosítani. A fizetős verzió szuper olcsó, viszont nem nyújt sok plusz dolgot. Korlátlan mennyiségű adatot tudsz megjegyezni vele, bármennyi csoportot létrehozhatsz és különböző eszközökön is szabadon használhatod a programot. Szóval leginkább az alap funkciókat használhatod majd korlátozások nélkül.

Ez a jelszómenedzser nem feltétlenül a legjobb megoldás a piacon, viszont tényleg szuper olcsó és azért biztonságos is. Szóval az alapvető dolgokat tudja, amit egy ilyen programnak kell. Ha szeretnél egy kicsit spórolni, és nincs szükséged amúgy sem a sok extra funkcióra, akkor érdemes lehet lecsekkolnod.

Előnyök:

 •  Kedvező ár
 •  Kipróbálhatod az ingyenes verziót is
 •  Tudja az alapvető funkciókat

Hátrányok:

 •  Kevesebb extra
 •  A cég nem biztosít felhő tárhelyet, sajátot kell majd használnod

Milyen jelszómenedzsert válasszak? – Részletes vásárlási útmutató

A bevezetőben beszéltünk már arról, hogy mekkora kényelmetlenséget okozhat a jelszavak rendeltetésszerű használata, és mekkora biztonsági kockázatot a nem megfelelő használatuk.

A jelszómenedzserek képesek áthidalni ezt a problémát. Nem csak az összes weboldalhoz tartozó jelszavadat jegyzik meg, de akár PIN kódokat, bankkártya adatokat és más személyes dolgokat is.

Ehhez elegendő lesz egyetlen mester jelszót megjegyezned, az összes többi már gyerekjáték lesz.

Mi az a jelszókezelő program?

Egy olyan programról van szó, ami képes egyetlen helyen megjegyezni és kezelni az összes jelszavadat és más személyes adatodat. Úgy kell ezt elképzelni, mint egy virtuális széf, amit csak te tudsz kinyitni.

Ennek a széfnek az egyetlen kulcsa a mesterjelszó. Így millió különböző random karaktersorozat helyett elegendő lesz egyet megjegyezned.

Biztonságos jelszó

Nagy előnyük ezeknek a programoknak, hogy a használatuk egyszerű és kényelmes. Emellett a legtöbb esetben nagyon magas biztonsági szinttel rendelkeznek. Így sokkal kisebb az esélye, hogy valaki hozzáférjen a jelszavaidhoz, mint átlagos esetben.

Hasonló szintű biztonságot talán csak az nyújthat, ha egy jegyzetfüzetbe írod a jelszavaidat, majd egy olyan fizikai széfbe helyezed azt el, amihez csak te férhetsz hozzá. Azonban valljuk be, ez nem egy túl praktikus megoldás.

A jelszómenedzserek minden esetben magas szintű titkosítást használnak, így még akkor sem tudnak mit kezdeni az adataiddal a hackerek, ha esetleg valamilyen módon hozzájutnának azokhoz.

Általában nem egyetlen szoftverről van szó, hanem egy teljes körű program csomagról. Megtalálható benne a számítógépes- és a mobil alkalmazás is, illetve praktikus böngésző bővítmények.

Miért van szükséged neked is jelszókezelőre?

Az, hogy van-e szükséged egyáltalán ilyen megoldásra, az én fejemben nem is kétséges. A használatuk biztonságos, egyszerű és szuper praktikus. Minden szempontból ez a jelenleg elérhető legjobb megoldás a jelszavaid kezelésére.

Az ugye alap elvárás lenne, hogy minden szolgáltatáshoz külön-külön jelszót használjuk. Ez azért fontos, hogy ha az egy jelszavadat megszerzi valaki, akkor azzal ne férhessen hozzá az összes felhasználói fiókodhoz. Viszont ennyi különböző jelszót észben tartani szinte lehetetlen.

Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb helyen olyan jelszót kérnek – és nem véletlenül – ami különböző számokat, kis- és nagy betűket, sőt speciális karaktereket is tartalmaz. Így pedig még nehezebb lesz őket észben tartani.

A jelszómenedzser az összeset megjegyzi helyetted és egy könnyen kezelhető formában tartja azokat. Elég egy darab mester jelszót észben tartanod. Sőt még arra is lehetőséged van, hogy a program az összes bejelentkezési űrlapot automatikusan kitöltse – erről később beszélünk még.

Arra, hogy ennyi különböző jelszót észben tarts – főleg ritkábban használt szolgáltatásokét – más megoldások is léteznek. Kimásolhatod őket egy szöveges fájlba, vagy felírhatod egy füzetbe. Azonban ezek közül mindkettő biztonsági kockázatot jelent. A jelszómenedzserek nagy előnye, hogy hiába lopja el valaki a laptopodat vagy telefonodat, a mesterjelszó nélkül nem fog tudni hozzáférni a fiókjaidhoz.

Elfelejtett jelszó

Szóval szerintem egyértelmű, hogy miért fontos a jelszavakkal kapcsolatban betartani az ajánlásokat; és az is, hogy ennek miért a jelszókezelő a legegyszerűbb, legbiztonságosabb és legkényelmesebb módja.

Ráadásul az sem utolsó szempont, hogy ezek a programok általában egyben tudják kezelni a mobiltelefonodat és a számítógépedet is. Így nem lesz szükséged külön megoldásra.

Mennyire biztonságosak a jelszómenedzserek?

A rövid válasz az lenne, hogy meglehetősen. Nyilván egy ilyen szoftvernél ez alapkövetelmény is és még a legegyszerűbb, legalapabb programok is jól szerepelnek ebből a szempontból. Ez leginkább annak tudható be, hogy a legtöbb ilyen program ugyanazt a nyílt forráskódú titkosítási rendszert használja. Ez pedig megbízható és megfelel a szektor előírásainak.

Emellett természetesen több szintű biztonsági rendszerről van szó, szóval be is mutatnám neked azokat a védelmi hálókat, amik megóvják majd az értékes jelszavaidat.

Mester jelszó

Jelszavak frissítése

Ez egy olyan megoldás, amivel az összes jelszókezelő esetében találkozni fogsz. Gyakorlatilag úgy kell elképzelni, mint egy széfnek a kulcsát – vagy még inkább számkombinációját.

Fontos, hogy ez a jelszó megfelelő erősségű legyen és soha ne add ki senkinek. Ez ugyanis a legsérülékenyebb pontja lehet a rendszernek. Szóval ha lehet akkor ne írd fel sehova. Viszont a másik oldalról nagyon fontos, hogy meg is tudd jegyezni. Ha ugyanis elveszítenéd a mester jelszót, akkor könnyedén kizárhatod magad a széfből és soha többet nem fogsz hozzáférni a jelszavaidhoz.

Ennek az az oka, hogy egy ilyen programnál az új jelszó igénylése hatalmas biztonsági kockázatot jelentene, amit a legtöbb szolgáltató nem vállal be.

Titkosítás

A másik nagyon fontos dolog, hogy az összes jelszómenedzser titkosítva tárolja az adatokat. Ez azt jelenti, hogy csak a szoftver tudja őket visszafejteni. Hiába szerezné meg valaki az adatbázist, azzal nem menne semmire.

Minden esetben a mester jelszó szolgál visszafejtő kódként is, ezzel lehet csak visszakapni a tényleges jelszavakat a titkosított adatbázisból. Ez egy szuper biztonságos megoldás.

A leggyakrabban az AES-256 titkosítással fogsz találkozni, amit katonai szervezetek és kormányok is használnak. Szóval eléggé megbízható.

Automatikus bejelentkezés

Ejtenék még néhány szót erről is, ugyanis ez a funkció befolyásolhatja, hogy mennyire biztonságos az adott program.

Itt arról van szó, hogy mondjuk a szoftver rendelkezik egy böngésző bővítménnyel, ami automatikusan kitölti a belépési adataidat a különböző oldalakon. Ez egy kényelmes és jó dolog, viszont kevésbé biztonságos. Ennek az egyik oka, hogy aki fizikailag hozzáfér a gépedhez, annak azonnal elérhetővé vállnak a fiókjaid is. Jó megoldás, ha csak akkor tölti ki a jelszómezőket, ha megadod a mester jelszót. Így ez a probléma ki is küszöbölhető.

A másik nagyon fontos dolog, hogy ilyenkor a jelszómenedzser hozzáférést biztosít az oldalnak az adatbázishoz. Ez csak akkor lehet biztonságos, ha csak annak az egy adott oldalának a jelszavát hívhatja le, az adatbázis többi részéhez nem fér hozzá. Ez a legtöbb esetben így is van, de azért ez egy olyan apróság, amire érdemes odafigyelni.

Ha szeretnéd kimaxolni a biztonságot és ezért cserébe szívesen beáldozol egy kis kényelmet, akkor ezt a funkciót érdemes kikapcsolni vagy csak nagyon okosan használni.

Hol tárolják az adataidat?

Felmerülhet benned a kérdés, hogy pontosan hol is tárolják a féltve őrzött jelszavaidat. A kérdés pedig nagyon is jogos. Hiszen ha már van egy széfed, akkor az sem árt, ha azt egy biztonságos helyen tartod.

Erre alapvetően kettő lehetséges megoldás van: az egyik a felhő, a másik pedig a helyi számítógép.

A felhő előnyei

Itt ugye arról van szó, hogy egy online hozzáférhető tárhelyen találhatóak a jelszavak. Ez a megoldás sok szempontból kényelmesebb.

Telefon biztonság

Az egyik legfontosabb dolog, hogy bárhonnan hozzáférhetsz a széfhez. Ugyanúgy használhatod majd a jelszavaidat a telefonodon, a számítógépeden vagy egy könyvtári gépen is. Természetesen automatikusan szinkronizálódik minden adat, szóval a számítógépeden megváltoztatott jelszó ugyanúgy frissül a telefonodon is.

A másik fontos dolog, hogy akkor sem vesznek el az adataid, ha magával a készülékkel valami történne – mondjuk ellopnák vagy elromlana.

A felhő hátrányai

Természetesen nincsen rózsa tövis nélkül. A felhőben tárolt jelszavak gyakori célpontjai a hackereknek. Ez érthető is, hiszen ha egyetlen sikeres támadással felhasználók ezreinek az összes fiókjához hozzáférhetsz, akkor az egy elég jó zsákmány. Szerencsére a megfelelő titkosítás használata ennek a veszélynek eléggé elveszi az élét.

Hacker

A másik hátránya ennek, hogy ha esetleg a cég által használt szerverekkel, vagy magával a céggel történik valami, akkor elveszhetnek a jelszavaid. Ez egy nagyon ritka, de azért kifejezetten kellemetlen eshetőség.

Illetve ugye azt sem szabad elfelejteni, hogy a felhőben tárolt adatokhoz csak aktív internetkapcsolat esetén tudsz majd hozzáférni.

A helyi tárhely előnyei

Itt ugye arról van szó, hogy a saját géped merevlemezén tárolódnak a jelszavak. Ez egy kifejezetten biztonságos megoldás, főleg, ha a számítógép esetleg nincs csatlakoztatva az internethez. Ilyenkor maga a jó isten se tud majd hozzáférni.

Természetesen egy ember jelszavai amúgy is kevésbé vonzók a hackerek számára, mint több ezer felhasználó együttes adatai. Szóval ha nagyon szenzitív dolgokról van szó, vagy számodra különösen lényeges a biztonság, akkor érdemes lehet ezt a verziót választani.

A helyi tárhely hátrányai

Természetesen így le kell majd mondanod az automatikus biztonsági mentésekről és a szinkronizálásról. Ami kifejezetten kényelmetlen lehet, ha mobilon és számítógépen egyaránt használnád a jelszómenedzsert.

Illetve azt sem szabad elfelejteni, hogy ha esetleg valami éri a gépedet, akkor a jelszavaknak is annyi. Mondjuk ha elromlik vagy ellopják.


Szerintem hétköznapi felhasználók számára a felhő teljesen megfelelő választás lehet. Elég biztonságos ahhoz, hogy nyugodtan aludhass. Emellett viszont kifejezetten kényelmes a mindennapokban. Ha viszont érzékenyebb jelszavakról van szó, vagy kifejezetten fontos a biztonság – mondjuk egy cég esetében – ilyenkor érdemes lehet elgondolkozni a helyi tárhely használatán.

Milyen extra funkciókkal találkozhatsz?

A fentieket általában minden jelszómenedzser tudja. Ezen felül azonban számos olyan extra funckió van még, ami biztonságosabbá vagy kényelmesebbé teszi ezeket a programokat. Nézzük meg, hogy mik lehetnek ezek.

Automatikus bejelentkezés

Ezt már említettem fentebb is. Itt ugye arról van szó, hogy automatikus kitölti a program a jelszó mezőket. Ha szeretnéd, hogy tényleg biztonságos maradjon a használat, akkor ilyenkor jó, ha mindig elkéri a mester jelszót. Viszont amúgy ez egy tényleg nagyon hasznos és kényelmes funkció, ami a hétköznapokban jól jöhet.

Jelszavak erősségének meghatározása

Ez is egy hasznos kis extra. A szoftver képes megmondani, hogy a megadott jelszó mennyire erős. Nekem ebből a kedvencem a RememBear jelszómenedzser megoldása, ahol különböző erdei állatok szimbolizálják az adott jelszó erősségét. Természetesen a medve a legerősebb.

Jelszavak generálása

A fenti funkcióval függ össze és általában a legtöbb program képes rá. Arról van szó, hogy automatikusan kidob a program egy véletlenszerűen generált karaktersort a megadott paraméterek alapján. Be tudod állítani, hogy hány karakterből álljon, számokat tartalmazzon-e és hasonlókat. Természetesen azt is megmondja a szoftver, hogy elég erős-e az adott jelszó.

Ez azért is hasznos, mert így valószínűleg nehezebben kitalálható, biztonságosabb jelszavakat lehet létrehozni, mintha te találnád ki őket. Illetve ugye ha kiválasztod valamelyik generált jelszót, azt a program automatikusan meg is jegyzi neked.

Két lépcsős hitelesítés

Ez egy extra védelmi réteg, amit 2FA-ként is ismerhetsz. A lényeg annyi, hogy a belépéshez nem elég a mester jelszó, hanem meg kell még adnod egy külön SMS-ben kiküldött titkos kódot is. Így akkor is biztonságban van a széf, ha esetleg a mester jelszó kikerülne a kezedből.

Az SMS-en túl más módjai is vannak amúgy ennek. Néhány programnál elérhető az ujjlenyomat- vagy arcfelismerés, de akár külön fizikai USB sticket is használhatsz.

Biztonsági jelentések

Szerintem ez az egyik leghasznosabb extra funkció mind közül. Több dologra is figyelmeztethet a program. Például szól, ha a megadott jelszó már máshol használatban van. Illetve arra is figyelmeztet, ha esetleg valamelyik jelszavad nem kívánatos kezekbe kerül, így azt rögtön megváltoztathatod.

Nekem régen egy darab jelszavam volt, amit mindenhol használtam. És egyik nap kaptam egy figyelmeztetést, hogy valamilyen online adatbázisban hozzáférhetővé vállt. Meg is kellett változtatnom gyakorlatilag az összes felhasználói fiókom jelszavát, ami életem egyik legkellemetlenebb feladata volt. Azóta tudom csak igazán értékelni, hogy minden felhasználói fiókomnak külön jelszava van. De egyébként a régi jelszóval azóta is próbálkoznak néha időről-időre, egy-egy fiókomnál.

Erre is figyelmeztethetnek egyébként ezek a programok, ha valaki megpróbált valamelyik fiókodba bejelentkezni.

Szinkronizálás

Telefont használó nő

Ez is inkább egy alap funkció, mint sem extra. Ugye itt arról van szó, hogy különböző eszközökön ugyanúgy tudod használni a jelszó adatbázisodat. Legyen szó mobilról vagy számítógépről.

Ennek alapfeltétele a felhőben tárolt adatok.

Több felhasználó

Némelyik jelszómenedzsernél lehetőséged van egyetlen előfizetés alatt több felhasználót is létrehozni. Így a családtagok, a párod vagy a gyerekeid is tudják használni a szolgáltatást. Szerintem ez egy szuper dolog.

Digitális öröklődés

Bankkártya adatok védelme

Ez egy olyan funkció, amire remélhetőleg sosem lesz szükséged, de ha mégis, akkor nagyon sok fejfájástól kímélhet meg. Mármint leginkább a hozzátartozóidat. Itt ugyanis arról van szó, hogy ha esetleg te valamiért már nem férnél hozzá a jelszavaidhoz – mondjuk haláleset miatt – akkor a családtagjaid kaphatnak hozzáférést. Így elérhetőek maradnak az e-mailjeid, bankfiókod és más felhasználóid.

Ehhez természetesen a hozzátartozónak bizonyítania kell a kilétét. Nem elég a személyazonosságot igazolni, de a rokoni szálat is kell.

Ingyenes vagy fizetős jelszókezelőt válasszak?

Ha körülnéztél már a jelszómenedzserek között, akkor biztosan láthattad, hogy sok ingyenes program is elérhető. Sőt a legtöbb szoftver rendelkezik ingyenes és fizetős verzióval egyaránt.

A fizetési modellek általában kétfélék szoktak lenni. Vagy előfizetéses vagy egyszeri összegért vásárolhatod meg a programot. Utóbbi általában olcsóbb hosszútávon, viszont az előfizetést bármikor le tudod mondani, ha esetleg mégsem lenne rá szükséged már.

Amit fontos tudnod, hogy a legtöbb ilyen szoftver ugyanazokat a nyílt forráskódú titkosítási módszereket alkalmazza. Szóval általában az ingyenes programok is kifejezetten biztonságosak.

Akkor miért fizetnél egy jelszómenedzserért? – kérdezheted. Ennek van néhány nagyon egyszerű oka.

Ezek közül az egyik a minőségi felhasználói támogatás. A fizetős programok mindegyike minőségi ügyfélszolgálattal rendelkezik, akik a rendelkezésedre állnak és segítenek, ha valamilyen probléma adódna. Ez már magában is nagyon fontos, hiszen akár komolyabb károd is származhat abból, ha valaki hozzáfér a jelszavaidhoz, vagy ha azok elvesznek.

Természetesen a fizetős verziók általában több extra funkcióval rendelkeznek. Így kényelmesebb, praktikusabb és néha biztonságosabb is a használatuk. Ilyen lehet például a felhő tárhely, aminek nyilván van fenntartási költsége, szóval az ingyenes változatoknál általában nem elérhető.

Illetve van még egy nagyon fontos szempont. Az ingyenes programokat általában kisebb hobbi társaságok vagy közösségek üzemeltetik. Náluk pedig sajnos sosem lehet tudni, hogy mikor hagynak fel ezzel. Így nem csak a program támogatottsága szűnhet meg, de rosszabb esetben akár az adataid is elveszhetnek. Ez a veszély a nagyobb, megbízható cégek esetében nem áll fent.

A legtöbb nagyobb jelszómenedzsernnél van egyébként ingyenes próbaidőszak. Szóval nem kell amiatt aggódnod, hogy megvásárolsz egy programot és esetleg mégsem válik be. Nyugodtan kipróbálhatod őket, és megnézheted magadnak, hogy megéri-e a fizetős változat.

Jelszómenedzserek használata cégeknél

Az eddigiekben leginkább a jelszómenedzserek személyes használatáról volt szó. Azonban nagyon fontos, hogy ezeket a szoftvereket cégek is használhatják. Sőt, erősen ajánlott. Természetesen ebben az esetben kicsit változhatnak az igények is, amire szerencsére a szolgáltatók is fel vannak készülve. Több helyen is elérhetőek külön cégeknek szóló csomagok, amik ennek megfelelő extrákkal bővülnek az alapfunkciókhoz képest.

Nézzük meg, hogy mik ezek és miért veheti hasznát a te céged is!

Cégnél dolgoznak

Jelszavak biztonságos megosztása

Sok helyen előfordulhatnak olyan esetek, amikor bizonyos felhasználói fiókok vagy belső rendszerek jelszavait meg kell osztaniuk egymással a dolgozóknak. Ebben az esetben egy e-mailben vagy messenger-en átküldött jelszó potenciális veszélyforrást jelenthet.

A jelszómenedzserek biztonságos alternatívát jelentenek erre. Nem csak titkosított hozzáférést adnak, de azt is könnyebbé teszik, hogy elvedd a jogosultságokat, amikor arra már nincs szükség. Ha például már nem szeretnéd, hogy egy volt alkalmazottad hozzáférjen a stock fotó előfizetésetekhez, akkor könnyedén megváltoztathatod a jelszót, anélkül, hogy ez a többi felhasználónak problémát okozna.

Emellett a megosztott jelszavak használatát ellenőrizheted is, amiről a következő pontban fogok kicsit bővebben beszélni.

Adminisztrátori hozzáférés

A legtöbb céges jelszómendzser sokszínű adminisztrátori eszközökkel rendelkezik. Ez egy olyan privilégium, ami számos mezei felhasználók számára nem elérhető funkcióhoz enged hozzáférést.

Visszaállíthatsz elveszett jelszavakat például. Vagy különböző csoportokba oszthatod a felhasználókat, ezekkel a csoportokkal pedig más és más jelszavakat oszthatsz meg. Arra is rálátásod van, hogy az alkalmazottak mennyire tartják be az előírásokat, mennyire használnak biztonságos jelszavakat. Sőt akár még abba is betekintést nyerhetsz, hogy melyik jelszót mikor és hogyan használják.

Természetesen az adminisztrátor felhasználók sem férhetnek hozzá más kollégák jelszavaihoz közvetlenül, de például generálhatnak nekik új jelszavakat, vagy megvonhatnak hozzáféréseket. Ez nagyban megkönnyítheti az új kollégák érkezését és a régi kollégák távozását is. Így nem kell majd többet azon aggódnod, hogy esetleg egy volt alkalmazottad még mindig hozzáférhet a céges adatokhoz.

Nagyobb cégeknél fontos, hogy az adminisztrátori feladatok elvégzése is ellenőrizve legyen egy harmadik fél által, így elkerülhetőek az esetleges visszaélések.

Megkönnyíti a céges szabályok betartását

Számítógépes biztonság, adatvédelem

Mivel rálátásod van a jelszavak használatára és azok erősségére is, ezért könnyebben be tudod tartani a kollégákkal az előírt biztonsági szabályokat. Így elkerülheted az olyan kellemetlen szituációkat, amikor az egyik kolléga saját szakállára nem megfelelő jelszavakat használ, ezzel veszélyeztetve a céges adatokat.

Emellett sok helyen a több faktoros autentikációra is rálátásod van, és ezt is ellenőrizheted, hogy megfelelően használják-e. Sőt még akár a jelszómenedzserhez használt mester jelszavak erősségét is ellenőrizheted, megadhatod a használatukhoz szükséges követelményeket.

Személyes fiókok

Némelyik céges jelszómenedzser lehetővé teszi, hogy az alkalmazottak saját, személyes fiókokat is létrehozzanak. Erre egy elkülönített széf szolgál, ami teljesen különálló a céges adatoktól. Ennek nagy előnye, hogy a kollégák személyes életében is csökkenti a jelszavak kezelésével és a biztonsági előírásokkal kapcsolatos stresszt. Így közvetve egy plusz védelmi vonalat vonhatsz a cég adati köré. Illetve sokkal könnyebbé teheted, hogy a többi fontos biztonsági előírást is megfelelően betartsák, hiszen kevesebb dologra kell majd odafigyelniük.

Ami nagyon fontos, hogy ebben az esetben mindig egyértelműen el kell különíteni a fiókokat. Ha például a munkahelyi gépen bejelentkezhetnek a személyes közösségi média fiókjaikba, akkor azoknak a jelszavai ne a munkahelyi jelszavakkal együtt legyenek tárolva.

Pontos naplózás

A legtöbb program részletes és pontos naplókat vezet a felhasználók tevékenységéről. Ebből megtudhatod, hogy mikor és hogyan használták a jelszavakat. Arról is értesülhetsz, ha új eszközről használták őket. A naplókban nyoma lesz a sikertelen bejelentkezéseknek és a mester jelszó megváltoztatásának is.

Így semmilyen biztonsági hiányosság nem kerülheti majd el a figyelmedet, miközben a felhasználók magánszférája és jelszavai is biztonságban maradnak.

Biztonságosabbá teszi az otthoni munkát

Internetes biztonság

Manapság egyre gyakoribb a home office, aminek azonban lehetnek biztonsági kockázatai. Sokan otthon is használják a munkahelyi laptopjukat, gyakran akár személyes dolgokra is. Nálunk például anyuka munkahelyi gépén szokott a kicsi mesét nézni.

Ez ugye számos potenciális biztonsági rést rejthet magában. Egy bekapcsolva hagyott laptopon keresztül az egyik vendég mondjuk hozzáférhet céges adatokhoz. Vagy egy kisebb gyermek véletlenül kitörölheti a teljes céges adatbázist.

A megfelelően használt és beállított jelszómenedzserek ezeket a veszélyeket is jelentősen lecsökkenthetik.

Mit kell tudni a biztonságos jelszavakról?

Végszóként még röviden beszélnék magukról a jelszavakról kicsit. Mindannyian hallottuk már, hogy tartalmazzon a jelszó kis- és nagybetűket, számokat, speciális karaktereket, legyen hosszú, meg ilyesmik. De miért is annyira fontos ez?

Nyilván az ilyen szuper egyszerű megoldások, mint a jelszo123 semmit nem védenek. Ezeket gyakorlatilag akárki begépelheti próba szerencse alapon és már be is jutott a fiókodba.

Viszont általában a hackerek nem állnak neki egyenként begépelni a lehetséges jelszavakat. Egy úgy nevezett brute force – magyarul nyers erő – módszert alkalmaznak. Ez annyit jelent, hogy egy szoftver segítségével próbálgatják végig a jelszavakat. Azt, hogy mennyire biztonságos egy jelszó, jól mutatja, hogy egy ilyen brute force program mennyi idő alatt tudja azt feltörni.

Nem biztonságos jelszó

Például azt, hogy “12345” 0.19 másodperc alatt képes feltörni egy program. Míg a “jelszo”-t 18 másodperc alatt. Ezzel szemben mondjuk ezt “4dhrE_gaB9pJ$” 62 894 702 évezred alatt tudná feltörni a jelenleg rendelkezésreálló technológia.

Persze gondolhatjuk, hogy a legtöbb szolgáltatás úgyis megakadályozza a brute force módszerek alkalmazását. A Facebook például sokszori helytelen jelszó megadás után letiltja a fiókot és személyigazolványt vagy más azonosítást kér. Ez rendben is van. Viszont mondjuk egy-két kisebb oldalnál ez működhet. És ha ugyanazt a jelszót használod a bankodban, Facebookon és a szeretemacicakat.hu oldalon is, akkor máris elég nagy bajban leszel.

És ezzel vissza is tértünk oda, ahonnan indultunk, hogy minden felhasználói fiókhoz különböző jelszó kell. Amit pedig a jelszómenedzser tud csak megjegyezni. Kell még többet mondanom?

Ralf.hu jelszómenedzser teszt győztesek

További termék útmutatók Tech témakörben