TOP számítógép tisztítók (2022)

Számítógép tisztító vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb számítógép tisztítót.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

Érezted már úgy, hogy a számítógéped lassabban működik, mint egy vagy két évvel azelőtt? Esetleg a múlt héten még hibátlanul működött, most pedig mindenféle galibákat okoz? Ne aggódj, van megoldás!

A számítógépek idővel elöregednek. A hardverek is folyamatos használatnak vannak kitéve és a gépen is összegyűlhet egy rakás felesleges dolog, ami lelassítja a rendszert. Emellett ugye ott van még, hogy manapság már a böngészők és az operációs rendszerek is egyre többet “fogyasztanak”.

A számítógép tisztító programok nem fogják újjá varázsolni a géped alkatrészeit, azonban az esetleges rendszerhibákat, rossz beállításokat és egyéb szoftveres problémákat képesek kiküszöbölni. Ez pedig sok esetben bőven elég lehet ahhoz, hogy a lassan cammogó géped új életre kaphasson.

A következő útmutatóban megnézzük, hogy pontosan mit is csinálnak ezek a programok, szükséged van-e rájuk, és azt is körüljárjuk, hogy milyen szempontok alapján érdemes számítógép tisztító szoftvert vásárolnod.

Számítógép tisztító toplista

Termék névKépFőbb előnyökSzámítógép tisztító ár
Piriform CCleaner számítógép tisztító Piriform CCleaner számítógép tisztító
 •  Megbízható, sokak által kedvelt program
 •  Az alapvető funkciókat nagyon jól betölti
 •  Egyszerű használat
aktuális ár
Ashampoo WinOptimizer számítógép tisztító Ashampoo WinOptimizer számítógép tisztító
 •  Abszolút teljes körű megoldást nyújt
 •  Korrekt ár, amit egyszer kell megfizetned
 •  Számtalan lehetőség, mégis egyszerű a használata
aktuális ár
Norton Utilities Premium számítógép tisztító Norton Utilities Premium számítógép tisztító
 •  Szuper ár-érték arány, ha több gépen használod
 •  Egyszerű használat
 •  Megbízható cég
aktuális ár
Advanced System Optimizer számítógép tisztító Advanced System Optimizer számítógép tisztító
 •  Gazdag funkcionalitás, számos extra
 •  Biztonsági funkciókkal is rendelkezik
 •  60 napos pénz visszafizetési garancia
aktuális ár
AVG PC TuneUp számítógép tisztító AVG PC TuneUp számítógép tisztító
 •  A te kezedben van a teljes irányítás
 •  Részletes, mégis könnyen áttekinthető információk
 •  Alapos optimalizálás és tisztítás
aktuális ár
CleanMyPC számítógép tisztító CleanMyPC számítógép tisztító
 •  Egyszerű felhasználó felület
 •  Rendelkezik az alapvető optimalizáló funkciókkal
 •  Kezelheted vele a böngészős bővítményeket is
aktuális ár

Számítógép tisztító tesztek, vélemények

Összegyűjtöttem neked azokat a számítógép tisztító és optimalizáló programokat, amiket mindenképpen érdemes lesz megnézned. A leírásokból azt is megtudhatod, hogy melyik szoftver milyen funkciókkal rendelkezik, mik az előnyeik és hátrányaik. Remélem számodra is megkönnyíti majd a választást ez a toplista.

Piriform CCleaner számítógép tisztító
Piriform CCleaner számítógép tisztító

Egyszerű, de nagyszerű

 •  Megbízható, sokak által kedvelt program
 •  Az alapvető funkciókat nagyon jól betölti
 •  Egyszerű használat
aktuális ár

Ha számítógép tisztítókról van szó, akkor valószínűleg a legismertebb és legnépszerűbb szoftver a Piriform CCleaner-je. Több, mint 2.5 milliárd letöltéssel rendelkeznek, ami jól mutatja, hogy mekkora elégedett felhasználótábora van ennek a programnak.

Kevésbé nyújt teljes körű megoldást, mint néhány másik szoftver, viszont az alapvető dolgokban nagyon jó és megbízható. Emellett szuper egyszerű a használata, hiszen elég megnyitnod a programot és egyetlen kattintással később már indulhat is a teljes ellenőrzés.

Ez a szoftver elsősorban a számítógép megtisztításában jeleskedik, ahogy a neve is mutatja. Segít megszabadulni a felesleges fájloktól, a junkware programoktól, érzékeli és eltávolítja az internetes adathalász bővítményeket vagy programokat, rendbe szedi a böngészési előzményeidet és még sok egyéb felesleges kacattól segít megszabadulni. Ezzel felgyorsíthatod a gép működését és rengeteg helyet szabadíthatsz fel.

Természetesen nem maradhat ki, a Windows registry átnézése és kipucolása sem, amiben megint csak elsőosztályú munkát végez a CCleaner. Mielőtt ennek nekifogsz a programon keresztül készíthetsz egy biztonsági mentést, hogy elkerülhesd az esetleges hibákat.

A fentiek mellett a CCleaner képes automatikusan frissíteni különböző alkalmazásokat, amivel elkerülhetsz bizonyos biztonsági réseket, hibákat és apróbb kellemetlenségeket. Illetve érdemes még megemlíteni, hogy teljes körű számítógép ellenőrzést is végez, amivel kiszűrhetsz akár komolyabb rendszerbeli vagy hadveres hibákat is.

A programnak elérhető egy ingyenes verziója is, ami egy alapvető tisztítást és biztonsági ellenőrzést végez el. A többi funkció a fizetős változatban érhető el, ami a megbízható minőséghez képes kifejezetten olcsón érhető el.

Ha úgy érzed, hogy nincs szükséged ezerféle apró extra funkcióra, csak az alapvető, legfontosabb tisztításokat szeretnéd elvégezni, akkor a CCleaner tökéletes megoldás lehet számodra!

Előnyök:

 •  Megbízható, sokak által kedvelt program
 •  Az alapvető funkciókat nagyon jól betölti
 •  Egyszerű használat

Hátrányok:

 •  Nem tartalmaz annyi extrát, mint más programok
Ashampoo WinOptimizer számítógép tisztító
Ashampoo WinOptimizer számítógép tisztító

Teljes körű megoldás

 •  Abszolút teljes körű megoldást nyújt
 •  Korrekt ár, amit egyszer kell megfizetned
 •  Számtalan lehetőség, mégis egyszerű a használata
aktuális ár

Ez a számítógép optimalizáló szoftver a világon mindent tud, amit egy ilyen program tudhat. Az Ashampoo WinOptimizer mellett soha nem lesz szükséged semmilyen más hasonló programra, egyetlen csomagban megkaphatsz vele mindent.

Nézzük meg elsőként a számítógép tisztító funkciókat. Ez a program szuper alapos munkát végez, ha felesleges fájlokról van szó. Eltakarítja a már nem működő parancsikonokat, a több helyen is megtalálható fájlokat, a felesleges szemetet, emellett pedig képes a különböző programokat teljesen letakarítani a gépről, úgy hogy ne maradjon utánuk semmilyen kacat.

Optimalizálás tekintetében is kiváló és széleskörű megoldást nyújt az Ashampoo WinOptimizer. Átnézi és megtisztítja a merevlemezt, ezen felül pedig a töredezettségmentesítést is elvégzi. Képes megtalálni és kijavítani a Windows registry-ben található apró hibákat és felesleges bejegyzéseket is. Automatikusan optimalizálja a RAM használatot, és beállíthatod vele a bekapcsoláskor elinduló programokat is, amivel jelentős sebességugrást érhetsz el.

Internethasználat közben is sokat segíthet ez a szoftver, ugyanis képes megtisztítani a böngészési előzményeidet, felgyorsítja az internetkapcsolat sebességét, és alapvető védelmi funkciókat is ellát. Egyébként is rendelkezik néhány hasznos biztonsági funkcióval, mint az adware-ek és spyware-k elleni védelem, a magánszféra tanácsadó és a fontosabb fájljaidat is titkosíthatod és jelszó-védelemmel láthatod el a segítségével.

A fentieken túl is rendelkezik még néhány egyéb hasznos extrával. Hozzáférhetsz például a Windows rejtett beállításaihoz és a Context Menu-t is menedzselheted vele. A véletlenül kitörölt fájlokat is visszahozhatod a segítségével, azokat pedig, amikre már biztosan nem lesz szükséged a fájl aprítóval örökre, nyom nélkül eltüntetheted. Ezen felül képes a rendszer visszaállítási pontokat és biztonsági mentéseket is kezelni, időzítheted benne az ellenőrzéseket és a rendszerről is fontos információkat tudhatsz meg a segítségével.

Azt hiszem a fentiekből jól látszik, hogy az Ashampoo WinOptimizer tényleg teljes körű megoldást nyújt. Az egyetlen funkció, amivel nem rendelkezik az a driverek frissítése, de szerintem ez megbocsájtható hiba. Külön pozitívum, hogy a számtalan funkció ellenére is egyszerű a használata, hiszen akár egyetlen kattintással is elindíthatod a teljes körű ellenőrzést.

A szoftver 10 napos próbaidőszakkal rendelkezik és plusz pont, hogy egyszeri vásárlásról van szó, nem kell semmilyen éves előfizetést vásárolnod. Egyébként az ára is kifejezetten jó, főleg ahhoz képest, hogy mennyi mindent tud. Egy szó, mint száz: én csak ajánlani tudom az Ashampoo WinOptimizert.

Előnyök:

 •  Abszolút teljes körű megoldást nyújt
 •  Korrekt ár, amit egyszer kell megfizetned
 •  Számtalan lehetőség, mégis egyszerű a használata

Hátrányok:

 •  Az egyetlen dolog, amit nem tud az a driverek automatikus frissítése
Norton Utilities Premium számítógép tisztító
Norton Utilities Premium számítógép tisztító

Megbízható számítógép tisztító több készülékhez

 •  Szuper ár-érték arány, ha több gépen használod
 •  Egyszerű használat
 •  Megbízható cég
aktuális ár

A számítógép tisztítók esetében különösen fontos a megbízhatóság, hiszen ezek a programok a géped rendszerfájljai és a saját személyes dolgaid között turkálnak. Ha pedig megbízhatóságról van szó, akkor keresve sem találhatnánk jobbat, mint a nagy múltra visszatekintő Norton. Aki nem tudná, azoknak leírom, hogy ők elsősorban a számítógépes biztonság területén alkottak jelentőset, ami mindenképpen egy jó pont ebben az esetben.

A Norton Utilities Premium kiemelkedő munkát végez tisztítás és optimalizálás területén is. Kezdésként kijavítja a gyakori hibákat, amik lassulást vagy összeomlást okozhatnak. Ezen felül felügyeli a RAM és a CPU használatot is. A felesleges fájlok kiszűrésével pedig helyet szabadít fel a merevlemezen. Emellett megtalálja és leállítja a rendszer indulásakor felesleges programokat is. Összességében sokkal hatékonyabban fog működni a számítógép intenzívebb feladatok esetén is, mint a video játékok, streaming vagy renderelés.

Az extra szolgáltatások között megtalálható a fájlok végleges törlése és a böngésző adatainak felügyelése és megtisztítása is.

Nagy pozitívuma még ennek a szoftvernek az egyszerű használat. Ha szeretnél teljes ellenőrzést tartani, azt megteheted egyetlen kattintással. Emellett amikor éppen nem használod a számítógépet, akkor a háttérben elvégzi a fontosabb feladatokat, így ezzel egyáltalán nem kell majd foglalkoznod.

A szoftverre éves szinten fizethetsz elő, kifejezetten kedvező áron. Ami mellé plusz pont még, hogy egyszerre akár 10 számítógépen is használhatod egyetlen előfizetés árért.

A Norton számítógép tisztítója egy puritán, de effektív megoldást jelenthet, ha szeretnéd optimalizálni a géped működését. Különösen azoknak ajánlanám, akik egynél több készülékkel rendelkeznek, számukra ugyanis szuper ár-érték arányt nyújt.

Előnyök:

 •  Szuper ár-érték arány, ha több gépen használod
 •  Egyszerű használat
 •  Megbízható cég

Hátrányok:

 •  Kevés extra funkcióval rendelkezik
Advanced System Optimizer számítógép tisztító
Advanced System Optimizer számítógép tisztító

Rengeteg hasznos funkció

 •  Gazdag funkcionalitás, számos extra
 •  Biztonsági funkciókkal is rendelkezik
 •  60 napos pénz visszafizetési garancia
 •  Teljes tisztítás és sebesség optimalizálás
aktuális ár

Ez a számítógép tisztító program egyfajta jolly joker, ugyanis az alapvető funkciók mellett rengeteg apró és hasznos extrával egészül ki. Emiatt elsősorban azoknak ajánlanám, akik nem rendelkeznek külön vírusirtó programmal, ugyanis az Advance System Optimizer ezt a feladatot is képes részben betölteni.

Természetesen a számítógép megtisztítása az elsődleges feladat, amiben számíthatsz is erre a szoftverre. A hibás parancsikonoktól kezdve, a duplikált fájlokig, a felesleges apróságokig minden eltakarít. Emellett használhatod a beépített program eltávolítás funkciót is, amivel úgy törölhetsz ki különböző szoftvereket, hogy ne maradjon utánuk hátra semmilyen szemét. A merevlemez működését tovább gyorsíthatja a töredezettségmentesítő, a gépen lévő fájlok rendszerezésére és átválogatására pedig a Disk Explorer funkciót használhatod majd.

Ha fájlokról van szó, akkor van még néhány hasznos extra, ugyanis a véletlenül kitörölt fájlokat vissza tudod majd állítani, azokat pedig, amikre már nincs szükséged, véglegesen megsemmisítheted. Emellett akár titkosíthatod is a fontosabb mappákat és fájlokat, hogy csak jelszóval férhess hozzájuk.

A sebesség optimalizálásában sokat fog segíteni, hogy a program észleli és javítja a Windows registry-ben található esetleges hibákat is. Emellett az automatikusan induló programokat is kezelheted vele. A játékos mód és a RAM optimalizálás pedig lehetővé teszi, hogy további erőforrásokat szabadíts fel a gépen, amikor arra a legnagyobb szükség van.

Említettem, hogy rendelkezik biztonsági funkciókkal is, amiből a legfontosabb az internetes és a malware-ek elleni védelem. Illetve ahogy a legtöbb számítógép tisztító program, úgy ez is képes megtisztítani a böngészők előzményeit és ideiglenes fájljait.

A fentieken kívül van még néhány extra funkció, amik jól jöhetnek majd. Ilyen a biztonsági mentések kezelése, a rendszerről elérhető extra információk, az automatikus driver frissítés és a teljes ellenőrzések időzítésének lehetősége.

Igazából az Advanced System Optimizer egy szuper program, aminek az egyetlen hátulütője a viszonylag magas ár, ami ráadásul éves előfizetésként kerül levonásra. Viszont cserébe kiemelkedően hosszú, 60 napos pénz visszafizetési garanciát vállalnak. Szóval, ha elégedetlen vagy vele, akkor sincs semmi veszítenivalód. Szerintem viszont nem leszel.

Előnyök:

 •  Gazdag funkcionalitás, számos extra
 •  Biztonsági funkciókkal is rendelkezik
 •  60 napos pénz visszafizetési garancia
 •  Teljes tisztítás és sebesség optimalizálás

Hátrányok:

 •  Magas ár
AVG PC TuneUp számítógép tisztító
AVG PC TuneUp számítógép tisztító

Teljes kontroll

 •  A te kezedben van a teljes irányítás
 •  Részletes, mégis könnyen áttekinthető információk
 •  Alapos optimalizálás és tisztítás
aktuális ár

Az AVG ismerősen csenghet számodra, ennek pedig az az oka, hogy a cég a vírusirtók piacán egy elég nagy és ismert név. Ez mindenképpen egy jó jel, hiszen nem csak otthon vannak a számítógépes biztonság terén, de hihetetlenül fontos számukra a jó hírnév és a megbízhatóság. Ami nyilván a vírusirtók mellett a többi termékükre is kiterjed.

A PC TuneUp szoftver egyik legnagyobb előnye szerintem, hogy szuper részletes és nagyon könnyen áttekinthető információkat nyújt a számítógép állapotáról, a különböző programokról és optimalizálási lehetőségekről. Innen pedig te tudod eldönteni, hogy mihez szeretnél majd hozzányúlni és mihez nem. Az egyetlen kattintással működő programok előnye az egyszerűség, hátránya azonban a kisebb kontroll. Ez esetben teljesen a te kezedben lesz az irányítás.

Optimalizálás tekintetében is kifejezetten jó munkát végez. Képes megtisztítani a számítógépet a felesleges fájloktól, a hibás parancsikonoktól, felismeri és eltávolítja a junkware programokat és mélyre menő tisztítást végez a merevlemez minden területén. Ezen felül képes kijavítani a Windows registry-ben található hibákat is, teljes körűen eltávolítja a nem kívánatos programokat és a magánjellegű adataidat is megvédi.

Jelentős sebességnövekedést érhetsz el a RAM booster-nek köszönhetően, amivel használaton kívüli programokat helyezhetsz alvó helyzetben, így csak akkor fogyasztanak erőforrásokat, amikor az valóban szükséges. Beállíthatod emellett azt is, hogy bekapcsoláskor milyen programok induljanak el automatikusan.

Rendelkezik még néhány hasznos extrával ezen felül, mint például az ellenőrzések időzítése, az automatikus szoftver frissítések, a fájl aprító és a rendszerrel kapcsolatosan elérhető információk összegzése.

Véleményem szerint az AVG PC TuneUp számítógép tisztítója egy szuper választás lehet, aminél negatívumként a valamivel magasabb árat és az éves előfizetéses konstrukciót tudnám felhozni.

Előnyök:

 •  A te kezedben van a teljes irányítás
 •  Részletes, mégis könnyen áttekinthető információk
 •  Alapos optimalizálás és tisztítás

Hátrányok:

 •  Magasabb ár
CleanMyPC számítógép tisztító
CleanMyPC számítógép tisztító

Egyszerű megoldás

 •  Egyszerű felhasználó felület
 •  Rendelkezik az alapvető optimalizáló funkciókkal
 •  Kezelheted vele a böngészős bővítményeket is
aktuális ár

Ez a számítógép tisztító pontosan azt nyújtja, amit a neve is mutat. Megtisztítja és optimalizálja a gépet, hogy gyorsabb sebességet, több tárhelyet és rendezettebb komputert kapj.

Megvizsgálja a Windows registry fájljait, amikben képes megtalálni az esetleges hibákat és azokat javítani. Emellett azokat a programokat is felderíti, amik bekapcsoláskor feleslegesen lassíthatják a gépet. A program eltávolítóval úgy tudod letörölni az egyes szoftvereket, hogy ne maradjanak utána felesleges apróságok a gépen, illetve a régebbről maradt felesleges fájloktól is megszabadulhatsz a CleanMyPC segítségével.

Hasznos extrák még a fájl megsemmisítő, amivel véglegesen törölhetsz bármit a gépről, anélkül, hogy annak bármilyen nyoma maradna. A magánszférának további védelmet nyújt az internet böngésző tisztító, illetve hasznos lehet még, hogy a programból kezelheted az összes böngészős bővítményt is. Ezzel könnyedén megszabadulhatsz a gépen található junkware-k egy részétől. Amit még érdemes lehet megemlíteni, hogy a CleanMyPC képes kitörölni a Windows által kreált hibernációs fájlt is, ami arra az esetre raktározza el a munkamenetet, ha alvó állapotba kapcsolnád a gépet. Erre viszont semmi szükség nincs, amíg nem használod ezt a funkciót.

Ami még emellett a szoftver mellett szól az a könnyen kezelhető felhasználói felület és az ingyenes próbaverzió. Ha úgy döntesz, hogy szeretnéd megvásárolni a teljes változatot, akkor azt közepes árú, éves előfizetés keretében teheted majd meg.

A CleanMyPC egy elég puritán program, ami az alapvető funkciók elvégzésére jó. Ha nincs szükséged full extrás megoldásra, akkor érdemes lehet ránézned.

Előnyök:

 •  Egyszerű felhasználó felület
 •  Rendelkezik az alapvető optimalizáló funkciókkal
 •  Kezelheted vele a böngészős bővítményeket is

Hátrányok:

 •  Kevés extrával rendelkezik

Milyen számítógép tisztítót válasszak? – Részletes vásárlási útmutató

A számítógépek esetében nagyon fontos a megfelelő karbantartás. Mind fizikai értelemben, hiszen néha érdemes kitakarítani a ventilátorokat például, mind pedig a szoftverek tekintetében. Az elavult szoftverek, driverek, nem megfelelően karbantartott rendszerek lelassíthatják a gépeket.

Egy néhány éves laptop például még abszolút megfelelően működhet, azonban ha soha nem volt megfelelően karbantartva, akkor jó eséllyel érezheted lassúnak, túl gyengének. Ilyenkor egy friss kezdés is segíthet, amikor mindent leszedsz a gépről és újratelepíted az operációs rendszert. Ez azonban szuper macerás és némi hozzáértést igényel. Szerencsére azonban van egy egyszerűbb megoldás is.

A számítógép tisztító programok automatikusan elvégzik az összes rendszerszintű műveletet, amire szükséged lehet. Ezzel a régi masinákat jelentősen felgyorsíthatod, az új gépeknek pedig meghosszabbíthatod az élettartamát.

Adatok

Ha lassú a számítógéped és úgy érzed, hogy már ideje lenne újat vásárolni, akkor először érdemes megpróbálkozni egy számítógép tisztító programmal. Ezzel akár 1-2 további évre is kitolhatod a készülék élettartamát, megspórolva magadnak az új masina vásárlásával járó kellemetlenségeket és kiadásokat.

Mit csinálnak pontosan a számítógép tisztító programok?

A válasz egyértelműnek tűnhet; megtisztítják a számítógépet. Ennél viszont azért többről van itt szó. Ezek a szoftverek különböző apróbb műveleteket végeznek el. Igen, meg is tisztítják a gépet a felesleges fájloktól, emellett azonban kijavítják a rendszerszintű hibákat, optimalizálják a készülék működését, frissítik a szükséges drivereket, kiküszöbölik az esetleges hibákat és még számos apróságot csinálhatnak. Ezek magukban nem nagy cuccok, de összességében jelentősen javíthatnak a számítógép teljesítményén.

Az eredmény egy gyorsabban és hatékonyabban működő masina lesz. Búcsút mondhatsz a több perces bekapcsolási időknek, az akadozó programoknak és a lassan betöltődő fájloknak.

Nekem is szükségem lehet ezekre a programokra?

Az igazság az, hogy minden számítógépnek jót tesz a megfelelő karbantartás. Van ahol kevésbé jelentkeznek problémák és van ahol jobban, de még a legtökéletesebb rendszert is felgyorsíthatja egy időszakos felfrissítés.

Mégis sok olyan véleményt olvasni a neten, hogy a számítógép tisztító programokkal nem érdemes foglalkozni. Úgy érzem, hogy nem lehetne korrekt és teljes az útmutatónk, ha nem foglalkoznánk kicsit ezzel a kérdéskörrel.

A legnagyobb kritika abból adódik, hogy a legtöbb dolgot, amik ezek a programok csinálnak, manuálisan is elvégezheted. Ami egyébként az esetek túlnyomó többségében igaz is. A rég nem használt fájlokat kikeresheted te is és kitörölheted őket. A Windows beépített lemeztöredezettség-mentesítőjét lefuttathatod te is. A drivereket is frissítheted egyenként. Letilthatod a feleslegesen futó vagy rendszerinduláskor bekapcsoló programokat. Sőt, amikor elindítasz egy játékot, a feladatkezelőből bezárhatod a játék közben szükségtelen programokat, hogy gyorsabb legyen a rendszer. Ezzel azonban még mindig nem lesz teljes a listája azoknak a dolgoknak, amiket ezek a programok elvégeznek.

Számítógép tisztítás

Nem tudom te hogy vagy vele, de én már abban elfáradtam, hogy leírtam a fenti listát. És akkor még egyiket sem végeztem el ténylegesen. Ezzel szemben a jobb számítógép optimalizáló programok ezeket és még sok egyéb apróságot egyetlen gombnyomásra elvégeznek. Abszolút semmit nem kell hozzá neked csinálnod.

A legtöbb dolgot valóban megcsinálhatod saját magad, ez azonban rengeteg időt, energiát és nem utolsó sorban némi hozzáértést igényel. Én 5 éves korom óta használok számítógépeket és eléggé értek is hozzá, de még mindig nem szívesen nyúlok bele a rendszer dolgaiba, nehogy elrontsak valamit. Ezzel szemben ott van egy program, amit okos, hozzáértő emberek raktak össze és elégedett felhasználók milliói használnak. Valószínűleg jobb munkát fog végezni, mint én valaha.

Egy csőtörést is meg lehet javítani saját kezűleg. Lemegyünk az OBI-ba, megvesszük a szerszámokat, anyagokat, kibontjuk a falat, megnézünk 10 órányi Youtube-os útmutatót, szétbarmoljuk az egészet, majd újra összerakjuk, végül pedig imádkozunk, remélve, hogy nem rontottunk el semmit. Én személy szerint szívesen megkímélem magam ettől az egész herce-hurcától és kihívok inkább egy vízvezetékszerelőt. Ezzel nem csak rengeteg időt és fejfájást spórolhatok meg magamnak, de sok esetben még akár pénzt is. Főleg, ha esetleg elsőre nem végeztem volna jó munkát. Véleményem szerint ugyanez a helyzet a számítógép tisztító programokkal is.

Illetve azt még megjegyezném, hogy a legdrágább ilyen szoftver is nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy új számítógépet vásárolni. Szóval ha lassú a géped és már ott tartasz, hogy másikat vásárolj helyette, akkor érdemes lehet azért először ezekkel futni egy kört.

A fenti véleményt az újabb operációs rendszerekre alapozva írtam. Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy a régebbi verziók – igen, rátok gondolok, kedves Windows XP, Vista és 7 – sokkal gyengébb munkát végeznek ezekben a dolgokban, mint az újabb testvéreik. Szóval ha még mindig a fenti verziók valamelyikét futtatod, akkor még nagyobb szükséged lehet egy megbízható számítógép optimalizáló programra.

Ingyenes vagy fizetős számítógéptisztítót válasszak?

Vannak a piacon ingyenes szoftverek is, ezekkel azonban sajnos több probléma is lehet.

Az egyik, hogy általában csak részmegoldást jelentenek. Az ingyenes verziók elvégeznek néhány fontos feladatot, de távolról sem mindent. Ezzel szemben a fizetős számítógép optimalizáló programok általában teljes csomagot nyújtanak és minden lehetséges apró részletre kiterjednek. Így sok esetben szó szerint csak egyetlen gombnyomás lesz a számítógép teljes optimalizálása.

A másik lehetséges probléma, hogy az ingyenes szoftverek – nem csak ebben az esetben, de általánosságban is – nem mindig megbízhatóak. Jó esetben csak nem végeznek annyira jó munkát, rossz esetben viszont akár konkrét spyware vagy malware vírusokat is felrakhatnak a gépedre. Szóval, ha az ingyenes szoftverek mellett is döntesz, akkor is futtass le rajtuk egy vírusirtót telepítés előtt!

A fizetős verzióknál több százezer vagy sokszor millió elégedett felhasználó bizonyítja, hogy a program megbízható. A fejlesztőknek pedig nem érdekük, hogy ennyi fizető vásárlót elveszítsenek, így különös figyelmet fordítanak a minőségre.

A számítógép tisztító programok különböző típusai

Ez a felosztás igazából egy kicsit elavult. Régebben sokkal jobban elkülönültek a különböző típusok, manapság már a fizetős szoftverek általában teljes körű karbantartást nyújtanak és egyben tartalmazzák az összes lentebb leírt funkciót.

Két dolog miatt lesz érdemes mégis átnéznünk őket. Az egyik, hogy az ingyenes verziók sokszor még mindig csak egy dolgot tudnak ezekből, szóval ha tudni szeretnéd, hogy mire lesz szükséged, akkor érdemes megismerni őket. A másik pedig, hogy ezen keresztül viszonylag egyszerű lesz megérteni, hogy pontosan milyen feladatokat is látnak el ezek a szoftverek.

Számítógép sebesség optimalizálók

Ez az elnevezés nem teljesen pontos, hiszen az összes lehetséges megoldásnak végső soron a számítógép sebességének optimalizálása a célja. Viszont azért használjuk így, mert sok olyan program, ami magát sebesség optimalizálónak nevezi a következő dolgokat végzi el.

Itt elsősorban a RAM optimálisabb felhasználásáról van szó. Ez különösen jól jöhet, ha olyan dolgokat csinálsz a gépen, amik kifejezetten memória érzékenyek lehetnek. Ilyenek például a játékok, a videók renderelése és hasonló nagy terhelést jelentő munkák.

A szoftverek általában azonosítják azokat a folyamatokat, amik feleslegesen futnak a háttérben és foglalnak helyet a RAM memóriában. Ezeket aztán bezárja, így némi plusz teljesítményt szabadítva fel.

Fájlrendszer tisztítók

Ezek a szoftverek átnézik a gépen található fájlokat és rendszerezik azokat. Vannak olyan fájlok például, amik több helyen is megtalálhatóak, így az egyik verziót nyugodtan kitörölhetjük belőlük. Előfordulhat olyan is, hogy egy programot már rég letöröltünk a gépről, de bizonyos darabjai megmaradtak itt-ott. Ezek is feleslegesen foglalják a helyet.

Illetve a legtöbb ilyen program képes megtalálni azokat a programokat vagy fájlokat is, amiket sosem használsz és nincs is rájuk szükséged. Azzal, hogy a fenti dolgokat eltakarítod, több gigabájtnyi helyet szabadíthatsz fel a lemezen. Ez elsősorban régebbi gépek esetén jöhet jól, ahol kevesebb tárhely áll rendelkezésre, így okosabban is kell azzal gazdálkodni.

Számítógép fájlok

Rendszer töredezettségmentesítők

Ennek van Windows-os verziója is, de néhány fejlesztő cég saját szoftvereket adott ki erre. A lényeg, hogy a számítógép HDD tárhelyén található fájlok nem mindig optimálisan vannak elrendezve. Ezek a programok megtalálják az esetleges hibákat és úgy rendezik át a lemezen található fájlokat, hogy azok könnyebben és gyorsabban hozzáférhetőek legyenek a rendszer számára.

Merevlemez tisztítás

Számítógép javító segédprogramok

A számítógépen előfordulhatnak kisebb rendszer szintű hibák, amik jó esetben csak apró kellemetlenséget okoznak, rossz esetben azonban lefagyhat tőlük a gép, összeomolhat a rendszer vagy más glitchekkel is találkozhatsz.

Ezek a segédprogramok képesek megtalálni és kijavítani a fenti hibákat.

Windows registry tisztítók

A registry a Windows saját, belős rendszerleíró-adatbázisa. Röviden annyi a lényeg, hogy egyetlen helyen megtalálhatod a rendszer összes beállítását és információját. Nem mennék bele részletekbe, de ha érdekel, akkor a következő cikkből jobban megértheted a működését.

Ahogy használod a gépet, előfordulhat hogy a registry-ben olyan hibás beállítások vagy felesleges bejegyzések gyűlnek össze, amik lelassíthatják a rendszert. Ezek a programok átnézik a Windows registy fájlokat és megtalálják a fent említett hibákat és ki is javítják azokat.

Böngésző tisztítók és magánszférával kapcsolatos szoftverek

Ezeknek a programoknak a működése általában elég egyszerű és viszonylag könnyen elvégezheted a feladatukat saját magad is. A lényeg, hogy a böngészés közben összegyűlt szemét fájloktól segítenek megszabadulni, illetve kitörölheted segítségükkel a böngészési előzményeket. Ez valamivel teljesebb megoldást nyújt, mint ha csak a böngészőben tennéd ezt meg, hiszen egyúttal kiüríti az ideiglenesen tárolt adatokat is.

A sebességen ez sokat nem fog változtatni, de ha nem szeretnéd, hogy a feleséged meglássa, hogy milyen felnőtt videókat néztél, akkor jól jöhet ez a funkció.

Milyen funkciókra van szüksége egy jó számítógép tisztító programnak?

Az előzőekben megnéztük, hogy milyen területeket fedhetnek le ezek a szoftverek. Amit még érdemes áttekintenünk azok a különböző konkrét funkciók, amikkel találkozhatsz.

Ez azért lesz fontos, mert a legtöbb fizetős szoftver ezekből többel is rendelkezik, de nem feltétlen mindegyikkel. Szóval ha a lentiekből kimazsolázod azokat, amik számodra fontosak lehetnek, az nagyban megkönnyítheti majd a választásodat vásárlás során.

PC tisztítás

Vágjunk is bele!

Gyorsabb bekapcsolási idő

Amikor bekapcsolod a számítógépet, akkor a Windows-sal együtt számos egyéb program is elindul. Ez pedig jelentősen lelassíthatja a bekapcsolási időt. Tovább ront a helyzeten, hogy sok program ezek közül teljesen felesleges, amíg nem használod őket ténylegesen – igen, Spotify, például te!

Ezeket manuálisan is leállíthatod. Egy jó optimalizáló szoftver azonban nem csak azt akadályozza meg, hogy elinduljanak bekapcsoláskor, de meg is találja neked, hogy melyik programok ezek. Sok olyan apróság is lehet közöttük, amikre magadtól nem is gondolnál.

A fájlrendszer megtisztítása

Erről már írtam fentebb is. Régi programokból visszamaradt, többszörösen szereplő, teljesen felesleges fájlokról vagy olyan sosem használt programokról lehet itt szó, mint a toolbarok, junkware-k vagy a rendszerrel telepített szoftverek, amiket még életedben nem nyitottál meg. Felderíti azokat a parancsikonokat is, amik mögött már nincsenek tényleges program.

A számítógép sebességén ez nem fog sokat javítani, de meglepően sok tárhelyet szabadíthatsz fel vele, illetve összességében rendszerezettebb lehet általa a számítógéped.

Merevlemez

HDD töredezettségmentesítés

A HDD meghajtókon idővel teljesen összekeveredhetnek a fájlok. Ez pedig lelassítja az olvasási és írási idejüket is. A töredezettségmentesítés átrendezi a lemezen található fájlokat és optimálisan rendszerezi el azokat. Ezzel felgyorsítva a működést.

Fontos tudnod, hogy erre csak és kizárólag a HDD tárhelyek esetében van szükség. Az SSD meghajtók, USB pendrive-ok, memóriakártyák teljesen más elven működnek. Ezeket rossz esetben akár tönkre is teheted, ha megpróbálsz rajtuk lefuttatni egy lemez töredezettségmentesítőt!

Registry fájlok megtisztítása

Fentebb már írtam a Windows beállításait tartalmazó registry-ről. Ebben olyan felesleges vagy régi beállítások gyűlhetnek össze, amik lassítják a rendszert vagy egyenesen összeomlásokhoz is vezethetnek. Egy jó számítógép tisztító program képes megtalálni a hibákat és kijavítani azokat.

Optimalizált RAM használat

A számítógép sebességét nagyban befolyásolja a rendelkezésre álló RAM, ez pedig különösen igaz akkor, ha alapból csak kevesebb memóriával bír a készülék. Manapság már a 4 vagy kevesebb GB-nyi RAM nem mindig elegendő.

A használatban lévő programok többet vagy kevesebbet használnak el ebből az erőforrásból. Ami rendben is van, a gond viszont ott kezdődik, hogy sok olyan program is futhat a háttérben, amikre nincs feltétlen szükséged, mégis lefoglalják a számítógép memóriáját.

Egy jó optimalizáló szoftver képes kiszűrni ezeket a feleslegesen futó folyamatokat és bezárni azokat. Ha szeretnéd kipróbálni, hogy miről is van szó, akkor indíts el egy nagyobb RAM igényű játékot mondjuk és nyisd meg a feladatkezelőt. Itt látni fogod, hogy sokszor akár több száz folyamat is futhat egyszerre. Ezek nagy része nem használ sok RAM-ot, de a sok kicsi sokra megy. Ha bezárogatsz néhány kevésbé fontos, de nagyobb igényű programot, akkor érezhetően felgyorsul majd a készülék. Játék közben például zárd be a Chrome böngészőt és pontosan látni fogod, hogy mekkora sebesség ugrás érhető el a RAM optimális kihasználásával.

Internet sebesség felgyorsítása

Némelyik számítógép tisztító program apróbb trükköket alkalmaz, amik segítenek valamilyen szinten felgyorsítani a kapcsolatod sebességét. Nem kell csodára számítani, de ha eleve nincs túl gyors neted, akkor jól jöhet ez a funkció.

Számítógép diagnosztika

Ez egy hasznos funkció, amivel érdekes információkat tudhatsz meg a számítógépedről. A diagnosztika többféle is lehet. Vannak programok, amik csak a teljesítményt mérik, úgynevezett benchmark teszteket végeznek. Mások képesek felderíteni az esetleges hardveres vagy szoftveres hibákat is a számítógépen. Ezzel akár komolyabb problémákat is elháríthatsz.

Különböző működési módok

Némelyik optimalizáló szoftver előre beállított felhasználói módokkal rendelkezik. Ilyenkor az alapján módosítják a számítógép működését és beállításait, hogy éppen milyen műveletet végzel rajta. Ha például a játék üzemmódot használod, akkor a lehető legtöbb erőforrást szabadítják fel. Ezen felül elérhetőek még munkához kapcsolódó, mindennapi használatra szánt és egyéb profilok is.

Magánszférával kapcsolatos lehetőségek

Az interneten mindig figyel bennünket valaki. Jó esetben ezek csak marketing célre használt követők, de akár rosszindulatú adathalászatról is lehet szó. Ezért különösen fontos a magánszféránk védelme, miközben a neten szörfölünk.

Vannak olyan számítógép tisztító programok, amik képesek megakadályozni, hogy információkat gyűjtsenek rólad és a böngészési előzményeidet is megtisztítják, ha erre van szükséged.

Teljes körű számítógépes védelem

Biztonsági funkciók

Nem csak a magánszféra fontos, ha biztonságról van szó. Emellett jól jöhetnek még a fájl titkosító funkciók is. Némelyik program hozzáférést ad olyan rejtett Windows beállításokhoz is, amiket másképp nem vagy csak nehezen érhetnél el. Illetve ha erre van igényed, akkor kikapcsolhatsz olyan adatgyűjtő funkciókat is, amik a Windows-ba eleve be vannak építve.

Biztonsági mentés és visszaállítási pontok

A biztonsági mentés egy szuper dolog, amit mindenkinek érdemes használni. Az egyik formája, amikor a fájlokról konkrét másolat készül, amit aztán el tudsz érni akkor is, ha az eredetivel valami galiba történik. A számítógép tisztítók általában a másik lehetőséghez nyújtanak egyszerű hozzáférést, ez pedig a Windows visszaállítási pontok kezelése. Ezzel létrehozhatsz olyan fájlokat, amik a számítógép aktuális állapotát tárolják. Ha valami gond történne a gépeddel, akkor az adott állapotra állíthatod vissza a rendszert. Így könnyedén kiküszöbölhetsz bizonyos vírus támadásokat, visszahozhatsz elveszett fájlokat vagy kijavíthatsz bizonyos hibákat. Olyan ez, mint egy virtuális időgép.

Driverek frissítése

Az elavult driverek melegágyai lehetnek a kellemetlen problémáknak és biztonsági réseknek. Éppen ezért fontos, hogy mindig naprakészek legyenek ezek a szoftverek. Sajnos azonban annyi különböző frissítés érkezik nap, mint nap az általunk használt programokhoz, játékokhoz, driverekhez, hogy emberi ésszel szinte lehetetlen lépést tartani ezekkel.

Egy jobb számítógép optimalizáló program képes ezt nyomon követni és automatikusan frissíteni a szükséged dolgokat. Ezzel megkímélheted magad a zavaró értesítésektől, az esetleges hibáktól és a biztonsági kockázatoktól is.

Teljes optimalizálás egyetlen kattintással

Jó dolog, ha egy programnál hozzáférsz az összes beállításhoz, hiszen így teljesen a te kezedben van a kontroll. Viszont ez sok esetben meg is bonyolíthatja az életet.

CCleaner

Ha nem értesz kifejezetten a számítógépekhez, akkor könnyen elbátortalaníthat a sok apró részlet és kifejezés, amiket nem is feltétlenül értesz. Arról nem is beszélve, hogy elvileg azért fizetsz a számítógép tisztító programokért, hogy megkönnyítsék az életedet, és nem azért, hogy egy rakás tanulnivalót varrjanak a nyakadba.

A jobb számítógép optimalizáló szoftverek rendelkeznek olyan lehetőséggel, hogy egyetlen gombnyomásra teljes ellenőrzést végezzenek a gépen. Ilyenkor még általában van lehetőséged kiválasztani, hogy a karbantartás során mihez nyúljanak hozzá és mihez ne. Ami biztos, hogy ez jelentősen leegyszerűsíti az életet.

Azoknak, akiknek viszonylag idegen a számítógépek világa, mindenképpen jó szívvel tudom ajánlani ezt a funkciót.

A számítógép tisztító programok árai

Természetesen, ahogy bármilyen vásárlásnál, úgy itt sem elhanyagolható szempont az ár. A számítógép tisztító programok általában nem terhelik meg túlzottan a pénztárcádat, már csak azért sem, mert nem előfizetésről, hanem egyszeri vásárlásról van szó.

Néhány ezer forintnál indulnak és tizenpár ezer forintig terjed az áruk. Általában a megbízhatóbb, népszerűbb programok valamivel drágábbak.

Azt még azért érdemes észben tartani, hogy még a legdrágább ilyen szoftver is jóval olcsóbb, mint egy új számítógép vásárlása lenne.

Mit tegyek, ha már ez sem segít a gépemen?

Minden számítógép és elektronikai eszköz életében eljön az a pont, amikor könnyes búcsút kell tőlük vennünk. A számítógép tisztítók sok esetben kitolhatják egy régebbi masina élettartamát, azonban van úgy, hogy sajnos már ez sem segít.

Ha úgy érzed, hogy már mindent megpróbáltál, de kénytelen leszel új gépet vásárolni, akkor szeretném a figyelmedbe ajánlani a laptop vásárlási útmutatónkat. Itt minden részletet megtudhatsz ezekről a masinákról, hogy az új készülékkel a lehető legjobb vásárt csináld.

Ha pedig valami könnyedebbre gondoltál, akkor esetleg a tabletek táján is érdemes lehet körülnézned.

Ralf.hu számítógép tisztító teszt győztesek

További termék útmutatók Tech témakörben