Legjobb tabletek (2022)

Tablet vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb tabletet.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

A tabletek egy viszonylag friss termékcsaládot képviselnek. Rugalmasan felhasználható készülékek, amik a laptopok és okostelefonok között félúton helyezkednek el, mindkét világ előnyeit kombinálva.

Ha sokat utazol, a munkád során nem egy íróasztalnál dolgozol vagy csak szeretnél egy kényelmesen kézben tartható készüléken játszani, olvasni vagy filmet nézni, akkor a tablet egy nagyon jó választás lehet.

Nagyobb képernyővel rendelkeznek, mint az okostelefonok, ezért könnyebben dolgozhatsz rajtuk, nagyobb felbontásban élvezheted a filmeket vagy játékokat. Emellett viszont nem foglalnak akkora helyet, nem olyan nehezek, mint a laptopok és könnyedén tudod őket akár hosszabb ideig is kézben tartani, nem szükséges őket leraknod asztalra.

Számos helyen alkalmaznak manapság tableteket, hiszen a szépségük éppen a sokoldalúságban, a rugalmasságban rejlik. Iskolákban tanulnak rajtuk a gyerekek, otthon a kanapén ülve nézheted rajta a kedvenc sorozatodat, a buszon utazva játszhatsz rajtuk, egyetemen jegyzetelhetsz, építkezéseken, raktárakban, szupermarketekben használhatják őket az árukészlet kezelésére, adminisztrációra vagy bármilyen más feladatra. A lehetőségek szinte határtalanok, hiszen az egyébként is sokoldalú készülékeket számtalan elérhető applikáció egészíti ki.

Sokoldalúságuk ellenére a tabletek szerencsére nem egy bonyolult termékcsalád, így a megfelelő modell kiválasztása is valamivel egyszerűbb feladat lesz. Van azért néhány fontos szempont, amit észbe kell tartanod. A lentebb található vásárlási útmutatóban ezeket fogjuk sorra venni, előtte azonban szeretnék néhány olyan modellt bemutatni neked, amik véleményem szerint jó vásárt jelentenek.

Tablet toplista

Termék névKépFőbb előnyökTablet ár
Lenovo Yoga Tab 11 tablet Lenovo Yoga Tab 11 tablet
 •  Szuper ár-érték arány
 •  Sokoldalú felhasználhatóság
aktuális ár
iPad Pro 11″ 2021 tablet iPad Pro 11″ 2021 tablet
 •  Professzionális minőség
 •  Munkához is tökéletes
aktuális ár
Huawei MatePad 11 tablet
Huawei MatePad 11 tablet
 •  Szuper ár-érték arány
 •  Sokoldalú felhasználhatóság
aktuális ár
iGET SMART L203C tablet
iGET SMART L203C tablet
 •  Jó ár-érték arány
 •  Játékra és tanulásra
aktuális ár
Lenovo Tab P11 Plus tablet
Lenovo Tab P11 Plus tablet
 •  Mindennapi használatra is tökéletes
 •  Jó ár-érték arány
aktuális ár

Tablet tesztek, vélemények

Tabletek terén különösen nagy a választék, hiszen a sok különböző gyártó kínálatában számos különböző teljesítményű, méretű és funkciójú táblagépet találhatsz. A következő termékajánlókkal próbálom egy kicsit megkönnyíteni a választásodat, a nagyobb gyártók véleményem szerint legjobb ár-érték arányú készülékeit emeltem ki. Találhatsz itt Apple gépet, Samsung és Huawei tableteket és hibrid gépeket is, az olcsótól az egészen drága kategóriáig.

Legjobb olcsó, belépő kategóriás tabletek

Szeretnél egy új tabletet vásárolni, de nem akarsz túl sokat költeni? A legjobb helyen jársz, a belépőkategóriás készülékeket ugyanis pontosan neked találták ki!

Ezeket a masinákat úgy alakították ki, hogy a hétköznapi feladatokra tökéletesen elegendőek legyenek. Viszont mivel gyengébb hardvereket és kevesebb extrát kaptak, ezért az áruk is olcsó marad.

Mikor érdemes olcsó tabletet választanod?

A legegyértelműbb helyzet, amikor belépő kategóriás táblagépet ajánlanék, ha korlátozott a keret. Ilyenkor nincs mit tenni, be kell érni egy egyszerűbb masinával. Természetesen ilyenkor talán még fontosabb, hogy alaposan megfontoljuk a választást, hiszen olyan tabletet kell választani, amit még megengedhetünk magunknak, de közben jól is fog működni. Ez pedig nem mindig egyszerű feladat.

Belépő kategóriás tablettel a mindennapi alkalmazásokat tudod használni

Akkor is érdemes egyébként ilyen gépet választani, ha beleférne egy drágább masina, de úgysem fogod kihasználni a nagyobb teljesítményt. Ez akkor fordulhat elő, ha tényleg csak néha használod a készüléket, vagy egész egyszerűen a legalapvetőbb felhasználói dolgokra van csak szükséged.

Mit értek alapvető feladatok alatt? Böngészés, zenehallgatás, közösségi média, videók vagy filmek, fényképek nézegetése, e-mailezés, naptár és hasonló alkalmazások használata. Ami nem tartozik ide, azok a komolyabb játékok, több alkalmazás párhuzamos használata, nagyobb hardverigényű szoftverek futtatása. Ezekre már általában nem alkalmasak a belépőkategóriás gépek, vagy nagyon lelassulnak tőle.

Mit kell tudnia egy belépő kategóriás tabletnek?

Azért azt mindenképpen érdemes leszögezni, hogy ezektől a masináktól nem kell nagy csodát várni. Megfelelnek az alapvető feladatokra, de nagyjából ennyi. Ennek ellenére van néhány olyan szempont, amit azért érdemes észben tartani és néhány olyan minimum követelmény, amiknek ezeknek a gépeknek is meg kell felelniük.

 • RAM – Ez az egyik legfontosabb dolog, ami meghatározza majd, hogy mennyire gyorsan működik a készülék. Találkozol majd olyan belépőkategóriás tabletekkel, amik 1 GB RAM-mal rendelkeznek. Ezeket messziről kerüld el! A 2 GB a minimum, amire szükséged lesz, de ha ügyes vagy és nem ragaszkodsz a legismertebb márkákhoz, akkor találhatsz 3 vagy ritkán akár 4 GB-os készülékeket is.
 • Márka – Ez egy fontos szempont tabletek, de főleg a belépőkategóriás masinák esetében. Az ismertebb márkák készülékei általában drágábbak. Ha szeretnéd tényleg olcsón megúszni a történetet, akkor érdemes lehet kicsit noname-ebb márkát választanod. Ezek ugyanolyan erős hardverekkel rendelkeznek, csak olcsóbbak. Azért egy-két vásárlói véleményt érdemes elolvasni róluk, de általában nem szokott gond lenni velük.
 • Belső memória – A belépőkategóriás masinák egyik legnagyobb hátránya, hogy kicsi a tárhely. Ezzel számolnod kell majd. 64 GB-os tárhelyet nagyon ritkán találsz ebben a kategóriában, inkább a 16 és 32 GB a jellemző. A 16 sokszor kevés lesz, főleg ha többféle alkalmazást töltesz le, vagy videókat tárolsz a tableten. Így érdemes leginkább a 32 GB-os kategóriában keresgélni. És azt is nézd meg, hogy meddig bővíthető memóriakártyával a tárhely.
 • A kijelző felbontása – Ez is egy olyan technikai részlet, ami miatt gyakran olcsóbbak ezek a készülékek. A FullHD (1920×1200) felbontás a legelterjedtebb úgy általánosságban, és ez elég jó képminőséget nyújt. Azonban sok belépőkategóriás gépnél még sima HD (1200×800 vagy 1024×600) képernyőt találsz majd. Ez sem szörnyű, de azért érdemes a FullHD irányába elmozdulni, ha lehet.
 • Kapcsolódási lehetőségek – A Wi-Fi-t minden tablet támogatja, azonban a mobilnetet már nem. Ez akkor fontos, ha útközben is szeretnéd használni a gépet. Ilyenkor olyan készüléket keress, ami tudja a 4G vagy LTE funkciókat. A GPS-t is érdemes megnézni, mert erre sem mindegyik belépőkategóriás masina képes.

Mennyibe fog kerülni egy belépő kategóriás tablet?

Ezek a gépek jelentősen olcsóbbak, mint komolyabb társaik. Ami jó. Ha nem számolunk az 1 GB RAM-os készülékekkel (és ezekkel ne is számolj inkább), akkor a legolcsóbb tablet, amit még érdemes lehet megvásárolni 30-35 ezer környékén van. Innen felfelé már folyamatosan javul a teljesítmény. Amit én még belépőkategóriába sorolnék azok a 70 ezer körüli készülékek, amik már akár 4 GB RAM-mal is rendelkezhetnek és jelentősen nagyobb teljesítménnyel.

Felső kategóriás, legjobb ( TOP ) tabletek

TOP választás
Lenovo Yoga Tab 11 tablet
Lenovo Yoga Tab 11 tablet
 •  Szuper ár-érték arány
 •  Sokoldalú felhasználhatóság
aktuális ár
TOP választás
Huawei MatePad 11 tablet
Huawei MatePad 11 tablet
 •  Szuper ár-érték arány
 •  Sokoldalú felhasználhatóság
aktuális ár

Új tabletet vásárolni nem egyszerű feladat. Rengeteg különböző modell közül kell megtalálnunk azokat, amik a legjobb ár-érték arányt képviselik. Én ezeket a gépeket csak TOP tableteknek nevezem. Olyan masinákról van itt szó, amik jó teljesítménnyel rendelkeznek, de közeben az áruk sem túl magas.

Ha te is ilyen gépre vágysz, akkor a legjobb helyen jársz. Mondom is, hogy mit kell tudnod róluk – és természetesen ajánlok is neked egy-két TOP tabletet!

Mikor érdemes TOP tabletet választanod?

Vannak a belépőkategóriás gépek, amik általában a legalapvetőbb feladatok elvégzésre alkalmasak. Ezek bizonyos helyzetekben jók lehetnek, de sok esetben már nem nyújtanak eleget. Ha több programot használsz egyszerre, játszani is szeretnél, vagy komolyabb teljesítmény igénylő programokat használnál, akkor hajlamosak lelassulni és nem nyújtanak túl jó felhasználói élményt.

A TOP tabletek esetében nem lesznek ilyen problémáid. Legyen szó játékról, multitaskingról, vagy nagyobb teljesítményű programokról, ezek a gépek gond nélkül és gyorsan működnek majd.

Szóval ezt a kategóriát elsősorban olyan hétköznapi felhasználók számára ajánlom, akiknek fontos a jó sebesség és napi szinten, aktívan használják majd a táblagépet.

Mit kell tudnia egy TOP tabletnek?

Nézzük meg, hogy mitől lesz egy tablet TOP tablet. Milyen hardverek és egyéb funkciók emelik ki őket az egyszerűbb gépek sorából?

 • RAM – Ez a készülék aktív memóriája, amit az aktuális feladatok elvégzéséhez használ. Minél magasabb az értéke, annál gyorsabb lesz a készülék. Ha nem akarsz amiatt aggódni a mindennapokban, hogy lelassul a készülék, akkor érdemes lesz olyan gépet választani, ami legalább 4 GB RAM-mal rendelkezik. 3 GB még elmegy, de ez alá már nem nagyon érdemes menni.
 • Belső memória – Ez mutatja meg, hogy mennyi adatot tudsz tárolni a gépen. A legtöbb tablet belső memóriája bővíthető memóriakártya segítségével. Azzal azonban számolnod kell, hogy az alkalmazásokat – amik általában a legtöbb helyet foglalják – érdemes a belső memóriában tartani, hiszen innen gyorsabb a működésük. Szóval megéri minél magasabb belső tárhellyel rendelkező masinát választani. 64 GB már elég jó, de simán találsz 128 GB-os modelleket is jó áron, ha tudod, hogy sok helyre lesz szükséged.
 • Kijelző mérete – Itt nincs igazából aranyszabály. A kisebb gépeket kényelmesebb megfogni, a nagyobbakon viszont jobban használhatóak a programok, élvezhetőbbek a filmek és könnyebb gépelni is rajtuk. Szerencsére a TOP kategóriában megtalálhatod mindkét típust. Én azt mondom, hogy ha filmeznél vagy játszanál a tableten, akkor érdemes nagyobb, legalább 10” képátlójú modellt választani.
 • Felbontás – Nem csak a kijelző mérete, de a felbontása is lényeges. Ez azt mutatja meg, hogy hány képkockából vagy pixelből áll össze a kép. Minél magasabb ez, annál jobb lesz a képminőség. A tabletek egyedi képarányai miatt nem annyira egyértelmű a felbontás, mint egy monitor vagy laptop esetében. De nagyjából a FullHD-nak az 1920*1200 vagy 2000*1200 pixel felel meg. Ennél kisebb felbontású tabletet nem érdemes választani.
 • Internetkapcsolat – Ez nagyon fontos a tabletek esetében, hiszen internet nélkül a legtöbb funkciójuk nem, vagy csak nehezen használható. Wi-Fi kapcsolatra minden gép képes, de ha szeretnéd útközben is használni őket, akkor mobilnetre lesz szükséged. Ehhez SIM kártya foglalat található a tabletekben. Az viszont nem mindegy, hogy melyik szabványt támogatják. A 4G, más néven LTE elengedhetetlen, hiszen ez biztosít megfelelő sebességet. Viszont az 5G-n is érdemes lehet elgondolkozni, mert sokkal gyorsabb és a következő években is biztosan megállja majd a helyét.
 • Kamera – Őszintén megmondom, hogy szerintem ezzel egyáltalán nem érdemes foglalkozni. Ebben a kategóriában még a legjobb gépeknek is elég gyenge a kamerája ahhoz, hogy ne ezzel készítsd el az esküvői fotóidat. Viszont ahhoz meg a leggyengébbek is elég jók, hogy videócsetelj velük. Innentől nagyjából mindegy, hogy milyen kamera van a készülékben.

Mennyibe fog kerülni egy TOP tablet?

Itt sokat befolyásolhat az áron, hogy milyen márkát választasz. Vannak kevésbé ismert (általában keleti) márkák, amikből már 70 ezer forint környékén is találhatsz jó teljesítményű gépeket. Ezekhez hasonló masinák ismertebb márkák kínálatában általában 90 és 150 ezer forint között mozognak.

Legjobb profi tabletek

TOP választás
iPad Pro 11" 2021 tablet
iPad Pro 11
 •  Professzionális minőség
 •  Munkához is tökéletes
aktuális ár

Ha a legjobb tableteket keresed, akkor meg is találtad őket. Ezek a profi készülékek a legjobbak legjobbjai. Itt nem kell majd attól tartanod, hogy lelassul a készülék vagy használat közben valamilyen más probléma adódik.

Az igazi profi táblagépek nem csak nagy teljesítménnyel rendelkeznek, de megbízhatóak is. Emellett számos olyan extra funkcióval és aprósággal rendelkeznek, ami egyértelműen kiemeli őket a többi modell közül.

Szóval ha tényleg igazán jó tabletre vágysz, akkor ezekből érdemes majd választanod. De nézzük is meg, hogy kiknek ajánlom ezeket a masinákat!

Mikor érdemes profi tabletet választanod?

Általában kétféle embernek szoktam profi tabletet ajánlani. Az egyikük, aki munkára használja a készüléket. Ilyenkor hihetetlenül fontos a megbízhatóság. Nincs is kellemetlenebb, mint amikor egy audit vagy meeting alkalmával lefagy a készülék vagy egyszerűen túl lassan működik. Ezeket a szituációkat könnyedén elkerülheted egy profi tablet segítségével. Az is erős érv, hogy ezek a masinák gond nélkül képesek párhuzamosan több programot is futtatni, ami multitasking esetén elengedhetetlen. Erre pedig sok különböző helyzetben szükség lehet, ha munkáról van szó.

Egy profi tablettel komolyabb munkahelyi feladatokat is elvégezhetsz

A másik eset, amikor mindenképpen ezek mellett érdemes dönteni, ha személyes használatra keresel tabletet, és gyakran, aktívan fogod használni a készüléket. Sok esetben a tablet képes kiváltani egy laptopot is, ehhez viszont megfelelő teljesítményre lesz szükség. Ezeken a komolyabb gépeken már simán tudsz játszani, több programot használni egyszerre, aktívan böngészni és gyakorlatilag szinte bármit. Szóval még ha egyszerűbb használatra is keresel gépet, de gyakran használod majd, akkor is érdemes lehet egy profi gépen elgondolkozni. Kényelmes, megbízható, gyors és problémamentes.

Apple vagy Android tabletet válasszak?

A belépőkategóriás és TOP tabletek esetében nem beszéltem erről, mert ott egész egyszerűen szóba sem jönnek az Apple gépek. Ezek kizárólag a profi kategória sajátjai, így itt viszont érdemes megemlíteni őket.

A profi kategória egy elég nagy részét két gyártó teszi ki, az Android-ot futtató Samsung és az Apple. A maga nemében mindkettő kiváló minőséget nyújt, de van azért közöttük néhány különbség.

Az Android rendszer nagyobb személyre szabhatóságot nyújt és tapasztalt felhasználók ezt elég jól ki is tudják majd aknázni. Ezzel szemben az Apple a minimalista, de mégis elképesztő felhasználói élmény zászlóshajója. Az ő gépeik a legkényelmesebbek, leggyorsabbak. Emellett kiemelkedő a biztonsági rendszerük, és nagyon ritkán találkozol majd bármilyen hibával.

Az hogy melyiket válaszd leginkább attól függ, hogy milyen telefont használsz. Mivel ezek a készülékek nagyon jól működnek egymással összhangban, ezért érdemes ugyanolyan operációs rendszert futtató gépeket választani. Ha Apple telefonod vagy laptopod van, akkor mindenképpen Apple tabletet javasolnék. Ha viszont Androidos telefont használsz, akkor jobb választás lehet egy androidos gyártó.

Mit kell tudnia egy profi tabletnek?

Természetesen nem kerülhet be bármilyen tablet a profi kategóriába, ehhez komolyan követelményeknek kell megfelelnie. Mutatom is, hogy én mi alapján sorolom ide a tableteket.

 • RAM – A processzor mellett ez határozza meg, hogy mennyire működik gyorsan a készülék. Profi tableteknél 4 GB alatt nem is érdemes foglalkozni egy készülékkel sem. 4 GB már elegendő lesz, de érdemes akár 6 GB-os készüléket is választani. Főleg akkor, ha szeretnél rajta komolyabb játékokat is futtatni.
 • Belső memória – Itt 64 GB-tól 1 TB-ig bármivel találkozhatsz majd. Neked kell eldöntened, hogy mennyi helyre van szükséged. Én annyi tanácsot tudok adni, hogy leginkább a videók, filmek és játékok foglalnak sok helyet. Szóval ha ezekből nem akarsz sokat tartani a tableten, akkor elég lehet kevesebb memória is. Érdemes ide számolni egyébként a memóriakártyával bővíthető tárhelyet is.
 • Kijelző – A profi tableteknél már jellemzőek a FullHD-nál magasabb felbontások, ami szuper képminőséget jelent. Itt is vannak eltérések, de általában a legtöbb ilyen masina már elég jó szokott lenni. A kijelző mérete még az, ami változhat, de ez meg inkább személyes preferencia kérdése. A kisebb készülékek kényelmesebben elférnek a kezedben és könnyebbek, a nagyobbakon viszont jobb filmezni, és több helyed lesz a képernyőn.
 • Billentyűzet – A profi kategóriában találkozhatsz olyan gépekkel, amikhez tartozik billentyűzet is, vagy egyenesen a 2 az 1-ben kategóriába esnek, azaz laptopként is képesek funkcionálni. Ez nem egy alapkövetelmény, de bizonyos munkák esetében – ahol sokat kell majd gépelni – nagyon jó szolgálatot tehet.
 • Akkumulátor üzemidő – Ez egy nagyon fontos szempont lehet, főleg utazásnál vagy munka esetében. Érdemes olyan készüléket választani, ami azért 8-10 órát kibír egyetlen töltéssel. Így nem kell azon aggódnod, hogy egy nap végi meetingen merül majd le a készülék.

Mennyibe fog kerülni egy profi tablet?

Ebben a kategóriában elég nagy a szórás a többihez képest. Nagyjából 250-300 ezer forint körül kapsz már nagyon jó gépeket, de némelyik Apple modell akár a 700 ezer forint körüli kategóriába is eshet. Ezek általában az újabb kiadások, nagyobb belső memóriával és nagyméretű kijelzővel.

Legjobb tabletek gyerekeknek

TOP választás
iGET SMART L203C tablet
iGET SMART L203C tablet
 •  Jó ár-érték arány
 •  Játékra és tanulásra
aktuális ár

Manapság sok szülő vásárol tabletet kifejezetten a gyerekének, ami szerintem egy szuper dolog. Ez általában kettő jelentősebb indíttatásból történik: vagy azért kap tabletet a kölyök, hogy játszhasson rajta, vagy pedig tanulás miatt. Mindkettő tökéletes indok a vásárlásra, viszont a tabletek ennél jóval többet tudnak, és erről mindjárt mesélek is egy kicsit.

Ha gyerekeknek vásárolunk tabletet, akkor majdhogynem több szempontot kell figyelembe venni, mint ha felnőtt használná majd a gépet. Először nézzük meg, hogy egyáltalán miért érdemes a gyerekeknek tabletet vásárolni, aztán azt is megmutatom, hogy melyik készülékek jók erre.

Miért érdemes tabletet vásárolni a gyerekünknek?

A gyerekek tanulásra és játékra egyaránt használhatják a tabletet

A mai fiatalok nagyon fogékonyak a technológiai dolgokra. Ez egy négy éves kisfiú apukájaként a személyes véleményem, de szerintem ez egy szuper dolog, amit érdemes már korán kiaknázni. Ha viszonylag kis korban találkoznak a gyerekek a technológiai dolgokkal, akkor sokkal könnyebben megtanulják azok használatát, ami később nagy hasznukra lehet az életben. Az iskolában és a munkahelyen is könnyebben fognak majd boldogulni. És nem csak a már ismert eszközökkel, de az új dolgokat is könnyebben veszik majd fel, ha már kis korban találkoznak ilyesmivel.

A tableteken remek gyerekjátékok érhetőek el, amik nagyon sok esetben nem csak szórakozást jelentenek, de fejlesztőek is. Tanulnak belőlük a kölykök, különböző hasznos leckéket sajátítanak el játékos módon és fejlesztik a logikájukat is. Szóval itt tökéletesen megállja a helyét a mondás, hogy játszva tanulni.

Természetesen a tényleges tanulásban is sokat segíthet egy tablet, főleg mostanában az online oktatás idején. Információkat kereshet rajta, nyelveket tanulhat, online órákhoz csatlakozhat, tanfolyamokat nézhet, beadandót írhat és még sok egyebet.

Van azonban egy harmadik felhasználási módja is a tableteknek, ami felett gyakran elsiklik a szülők figyelme. Ez pedig a mindennapok rendszerezése. Szuper alkalmazások vannak a teendők vezetésére, naptárak, emlékeztetők, és olyanok is, amik bizonyos szokások kialakításában segítenek. Jó példa erre az alkalmazás, ami különböző játékokkal és jutalmakkal segít a kisebbeknek a rendszeres és alapos fogmosás elsajátításában. Szerintem ezek zseniálisak és ha okosan használja őket a szülő, akkor elképesztően hasznosak lehetnek. Gyakorlatilag a legunalmasabb feladatokat és házimunkákat is egyszerű játékká varázsolhatjuk, ami szerintem egy csodafegyver, ha nevelésről van szó. Nálunk a 4 éves gyerek szól rám, hogy esti fogmosás van és nem fordítva. Az meg, hogy könyörögni kelljen, hogy menjen el fogat mosni – egyenesen elképzelhetetlen.

Természetesen azért érdemes időkorlátokat szabni és azokat betartani. Illetve arra is figyeljünk, hogy csak a korosztályának megfelelő tartalmakhoz férhessen hozzá. De ez a szülői felelősség nem csak a tableteknél, hanem a tévénél és sok más esetben is megvan.

Mit kell tudnia egy gyermek tabletnek?

Na ez egy fontos szempont, ugyanis sokféle tablet létezik. Nézzük meg, hogy melyikek ezek és mikor érdemes őket választani.

 • Egyszerű gyerek tabletek – Ezek alacsony teljesítményű gépek, amiken egyszerűbb programok és játékok futnak majd el. Főként ez is a funkciójuk, a játék. Sokszor valamilyen menő mesefigurás borítást is kapnak. Azt tudni kell ezekről, hogy a komolyabb játékokhoz már általában lassúak lesznek. Szóval egy 5-6 éves gyereknek tökéletes lehet, akinél még főként a szülő határozza meg a használatot. Viszont egy 10-12 éves gyereknek erősen frusztráló lehet, hogy az általa választott játékokhoz nem feltétlen elég erős a készülék. Még egy apróság. Olyan gépet nézzük már itt is, amiben legalább 2 GB RAM található.
 • Középkategóriás tabletek – Ezek nem kifejezetten gyerekeknek készültek, de mégis sokszor ők jelentik majd a jó választást. Nem fognak belassulni, jól működnek, kényelmes a használatuk. Elviszik a komolyabb programokat is, lehet rajtuk tanulni, videócsetelni és akár dolgozni is. Játékokból a közepes igényűek simán elfutnak rajta, és néha még a komolyabb 3D-s dolgok is. Főként nagyobb korosztálynak ajánlom őket: felső tagozat vagy középiskola.
 • Komolyabb tabletek – Természetesen a határ a csillagos ég. Ugyanúgy tud használni egy több százezres Apple táblagépet is a gyerek. Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy főleg a kisebbek sokkal könnyebben elejtik, elveszítik a gépet. Úgyhogy csak akkor érdemes drágább készülékre beruházni, ha biztosak vagyunk benne, hogy a gyerek már elég idős, hogy megfelelően vigyázzon rá.

Még két fontos dolgot említenék meg. Az egyik, hogy használatából adódóan a gyerekek tabletjei könnyebben sérülnek. Emiatt érdemes lehet hozzá egy külső tokot vásárolni, ami megóvja az ütődésektől és törésektől a készüléket. A másik fontos dolog pedig a kiber biztonság. Mindenképpen kövessük nyomon, hogy mire használja a készüléket a gyerek. A legjobb, ha már előre kiiktatunk minden olyan lehetőséget, ami veszélyes lehet. Erre remek alkalmazásokat lehet találni, illetve sok készülék már eleve rendelkezik szülői felügyeleti eszközökkel. Korlátozzuk le, hogy milyen tartalmakhoz lehet hozzáférni a készüléken. Ez fontos.

Mennyibe fog kerülni egy gyermek tablet?

A fentebb említett egyszerűbb, kisgyerekeknek készült tabletek általában 30 ezer környékén mozognak. Az ennél komolyabb, középkategóriás gépek 60-80 ezer körüli áron vannak. Innen felfelé pedig már szabad a pálya egészen akár a 700 ezres összegekig. Bár én ez utóbbiakat őszintén feleslegesnek tartom, ha gyerekek használják majd. Inkább törjön össze egy 80 ezres tabletet a kölyök, mint egy 700 ezreset.

Milyen tabletet vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

Amikor először megszületik az elhatározás, hogy tabletet vásároljunk, akkor még sokunkban élhet némi kétely, hogy nem járnánk-e jobban egy komolyabb okostelefonnal vagy egy olcsóbb laptoppal. Fussuk át gyorsan, hogy mik a legfontosabb különbségek.

A tabletek alapvetően az okostelefonokra jellemző operációs rendszereket használják és hardverek tekintetében sem érik utol a lapotokat. Emiatt valamivel gyengébb teljesítménnyel kell számolnod, illetve azt is figyelembe kell venned, hogy az irányításuk is más. A laptop beépített billentyűzettel rendelkezik, a táblagépek esetében azonban a billentyűzet a képernyőn található, így nem csak a kezelése különböző, de a rendelkezésre álló képernyőhelyet is csökkenti majd. Előfordulnak olyan tabletek is, amikhez tudsz csatlakoztatni külső billentyűzetet, némelyik modell pedig kettő az egyben kialakítással rendelkezik, ami nagyban hasonlít egy laptopra, viszont a billentyűzetet levéve egy táblagépet kapsz. Ha fontosak a külső kiegészítők, mint például az egér, billentyűzet, DVD lejátszó, akkor a laptop jobb választás lehet. Cserébe viszont a tabletek ára sokszor kedvezőbb.

Teljesítményben manapság már nem sok különbség van az azonos kategóriájú okostelefonok és tabletek között. A legnagyobb eltérést a rendelkezésre álló képernyő mérete jelenti. Ez azonban jelentős szempont lehet, ha munkára, játékra vagy filmnézésre használod őket, hiszen akár két-háromszorosa is lehet a képernyőméret, mint egy okostelefonnál. Gyakori a tableteken található hátsó vagy elülső kamera is, amivel az okostelefonoknál megszokott minőségű képeket lehet készíteni.

Faasztalon elhelyezett munkaeszközök és tablet

Mire fogod használni a táblagépet?

Ahogy minden elektronikai cikknél, úgy itt is fontos, hogy vásárlás előtt alaposan gondold végig, hogy pontosan mire is lesz szükséged.

Ha otthoni használatra keresel tabletet, akkor a legfontosabb szempont, hogy megtaláld a tökéletes egyensúlyt képernyőméret tekintetében. Elég nagynak kell lennie ahhoz, hogy filmezésnél, olvasásnál vagy játéknál megfelelő élményt nyújtson, de emellett kényelmesen kézre kell, hogy álljon akár hosszabb ideig is. A HDMI csatlakozás egy hasznos funkció lehet, hiszen összekapcsolhatod a tabletet a TV-vel, így nagy képernyőn is élvezheted a videókat vagy filmeket.

Ha munkához fogod használni a táblagépet, akkor lényeges lehet a könnyű súly és szállíthatóság, ugyanakkor a nagyobb méretű képernyő is sok esetben hasznos lehet. Néhány munkafolyamathoz elengedhetetlen a sok gépelés, ilyenkor sokat segít, ha a tablethez van egy külön csatlakoztatható billentyűzet és nem a képernyőn kell írnod. Ha sokat utazol, akkor hasznos lehet még a 3G vagy 4G kompatibilitás is.

Az is előfordulhat, hogy inkább játszani szeretnél majd a tableten. Néhány PC-s játék is elfut ezeken a gépeket, de inkább mobilos applikációkkal kell majd számolnod. Ez esetben az iOS-el rendelkező Apple gépek jobb választást jelenthetnek, mert az AppStore-ban külön táblagépekre optimalizált játékokat találhatsz. Az androidos Google Play nem rendelkezik külön kategóriával a táblagépekre optimalizált játékok számára, így az, hogy az adott játék milyen szinten élvezhető nagyban függ a fejlesztőktől.

Kisebb gyerekeknek is gyártanak táblagépeket, hiszen számos gyerekmese, applikáció és fejlesztő játék érhető el ezekre a készülékekre. A táblagépek az egyik legjobb módja, hogy bevezesd a gyermekedet a technológia világába, miközben számos kicsik számára készült kalandban lehet része. Olyan tabletet érdemes keresned, ami törésálló, masszív tokkal van ellátva, könnyen kézre áll a kisebb mancsokban is és a képernyőt védő karcálló bevonat is elengedhetetlen extra. Sok tablet rendelkezik szülői felügyelet funkciókkal, ebben az androidos gépek előrébb járnak, mint Apple márkájú társaik.

Csatlakozások

A tabletek különböző csatlakozásokkal lehetnek kompatibilisek, itt megint csak neked kell majd átgondolnod, hogy mi az amire van és mi az, amire nincs szükséged ezek közül.

A Wi-Fi kompatibilitás alapvető követelmény minden egyes készüléknél, emellett sok gép képes 3G, 4G NFC és Bluetooth kapcsolat létrehozására is. A belső memória ritkán elegendő a megfelelő használathoz, ezért mindenképpen szükséges egy SD vagy microSD slot a tabletre. Emellett sokszor találkozhatsz USB, micro USB portokkal is, ezek felelősek a töltésért és a számítógéppel vagy más eszközzel való összeköttetésért is, de vannak olyan modellek is, amiket akár vezeték nélkül is tudsz tölteni. Ha szeretnéd nagy képernyőn viszontlátni, ami a tableten történik, akkor a HDMI kábel is hasznos kiegészítő lehet, illetve a gyárilag vagy USB-n keresztül csatlakoztatható billentyűzet is elengedhetetlen sokak számára.

Érdemes lehet odafigyelned arra, hogy néhány ismeretlenebb márka saját csatlakozókat használ az általánosabb bevett USB és microUSB helyett, így nem tudod majd őket tölteni az otthon található töltőkkel, csak a gyárival. Illetve az Apple kütyüi saját Lightning kábelükkel működnek. Ha a kompatibilitás fontos szempont, akkor az androidos gépek jobb választást jelenthetnek.

Hibrid és átalakítható táblagépek

Találkozhatsz 2 az 1-ben tabletekkel is, amik sokkal inkább hajaznak egy laptopra, mint egy nagyobb méretű okostelefonra. Ezek gyakran összehajthatóak táblagéppé vagy a billentyűzet levehető róluk.

Ha többen használjátok majd a gépet vagy ha nem szeretnél otthonra külön laptopot és tabletet is venni, akkor jó választás lehet egy ilyen gép. Könnyebben szállítható, mint egy laptop, rugalmasan felhasználható és ha nincsenek túl nagy hardver igényeid, akkor minden feladatot pont olyan jól elláthat, mint egy notebook. Másik előnyük a hibrid gépeknek, hogy hosszabb üzemidővel rendelkeznek, mert általában a billentyűzetben és a gépben is található akkumulátor.

Hibrid tablet ami laptopként is használható

A tablet irányítása

A táblagépeknél bevett irányítási mód az érintőképernyő, ami könnyedén kezelhető, gyors munkát vagy játékot tesz lehetővé és számos izgalmas lehetőséget biztos az applikációk számára is (gondoljunk például a Fruit Ninja játékra). Elérhető azonban egy másik, ritkábban használt módszer is, ez pedig az érintőceruza, ami speciális gumi véggel rendelkezik és könnyed irányítást biztosít. Az, hogy melyiket választod majd szívesebben nagyban függ a személyes preferenciától és a gyakran használt alkalmazásoktól egyaránt. A ceruza nem mindenkinek áll kézre, azonban nagy előnye, hogy tisztán tartja a képernyőt, nem lesz tele ujjlenyomatokkal.

Munka tableten digitális tollal

A táblagépek esetében a billentyűzet és a gépelés is egy külön szempont. Az általánosan használt rendszernél a képernyőn megjelenik egy virtuális billentyűzet, amin tudsz írni. Ez sokaknak furcsa és döcögős megoldás lehet, kell egy kis idő mire megszokja az ember. Szerencsére sok készülék rendelkezik levehető és visszacsatlakoztatható külső billentyűzettel is vagy USB csatlakozással, amivel saját billentyűzetet is használhatsz.

Operációs rendszerek

A táblagépeket operációs rendszereik alapján nagyon jól csoportosíthatjuk. Mielőtt részletesen beszélnénk a különböző rendszerekről, hadd hívjam fel a figyelmedet egy apróságra. A tabletek esetén különösen fontos, hogy az operációs rendszer automatikus, gyakori és effektív frissítéseket kapjon, hiszen rengeteg hibától és biztonsági réstől kímélheted így meg magad. Illetve ez szükséges ahhoz is, hogy a mobiltelefonod és a táblagéped között szinkronizálhasd a különböző alkalmazásokat. Ez pedig egy olyan funkció, ami elengedhetetlenül fontos. A nagyobb neveknél, mint az iOS, Android, Windows ez nem is kérdéses, de légy óvatos a kevésbé ismert operációs rendszereket használó tabletekkel.

iOS

Az Apple nevét gondolom senkinek nem kell bemutatnom. A tabletek terén ők voltak az első úttörők és mai napig kiváló készülékeket dobnak piacra, egy Apple táblagéppel nem lőhetsz mellé. Ahogy minden Apple terméknél, úgy itt is a legnagyobb előny, hogy kifejezetten felhasználóbarát. Hátrányuk a magasabb ár, mind az applikációk, mind pedig hardver tekintetében.

Az Apple saját AppStore-ral rendelkezik a táblagépre optimalizált applikációkkal, így biztos lehetsz benne, hogy a letöltött játék nem fog ostobán megjelenni a képernyődön. Előfordulhat azonban, hogy bizonyos alkalmazások külön tablet és külön okostelefon verzióval rendelkeznek és nem fogod tudni a két készülék között szinkronizálni őket, illetve olyan is van, hogy újra meg kell venned őket a táblagépen.

Az iOS már a dobozból kivéve gyönyörű és gördülékeny felhasználó élményt nyújt, cserébe kevésbé rugalmas, nem annyira személyre szabható, mint az Android.

Android

A Google által fejlesztett operációs rendszer az iOS legnagyobb konkurense, nem csak táblagépeken, de okostelefonokon is használjuk. Nagy mértékben személyre szabható, hatalmas piaccal rendelkezik appalikációk terén, így egészen biztos, hogy olyan felhasználói élményt tudsz majd átélni vele, amilyenre te vágysz. Nem csak szoftverek, de hardverek terén is sokkal rugalmasabb, min az Apple gépek.

Az összes Androidos készülék rendelkezik az előre feltelepített, ingyenes Google szolgálatatásokkal, mint a Gmail, Térkép, Play Áruház vagy a Google saját felhő alapú tárhelye, a Drive. Az Apple tablettekkel ellentétben az Androidos táblagépeket több felhasználóval is használhatod egyszerre, ami ideális lehet olyan háztartásokban, ahol többen is használnátok a tabletet.

Ahogy már fentebb is említettem, az Androidos alkalmazásoknál nincs különbség mobil és tablet alkalmazások között, emiatt sajnos nem minden fejlesztő figyel arra, hogy táblagépen is optimálisan működjön az adott szoftver.

Windows

Természetesen a Microsoft is belépett a táblagépek piacára, azonban összességében nem sikerült akkora sikereket elérniük, mint a másik két nagy gyártónak.

Kevesebb alkalmazás érhető el ezekre a készülékekre, ár-érték arányban sem nyújtanak annyit és sokszor olvashattunk arról, hogy a minőségük is hagy maga után némi kivetnivalót. Előnyük, hogy ugyanazok a Microsoft szoftverek használhatóak hozzájuk, mint amiket már az asztali gépünkön megszoktunk, mint a Word vagy az Excel, illetve hogy kifejezetten megbízhatóan működnek billentyűzettel is.

Amazon Fire OS

Az Amazon is saját operációs rendszert adott ki, amit a Kindle tabletek használnak. Jó választás lehet, ha már eleve Amazon Prime felhasználó vagy, hiszen ár-érték arányban úgy kifejezetten jó vásárt csinálhatsz, illetve a szerviz rendszerük és ügyfélszolgálatuk elsőosztályú. Itthon azonban kevésbé vannak jelen, mint Amerikában. A Fire OS felhasználói felülete kevésbé praktikus és szerethető, mint az iOS-é vagy az Android-é, illetve a rendelkezésre álló alkalmazásokból sincs túl nagy választék.

Nagy előnye ezeknek a készülékeknek, hogy több felhasználó is használhatja őket és kiváló szülői felügyelettel rendelkeznek. Emiatt jó választás lehet gyerekes családokba, ahol többen is használjátok majd a gépet.

Egyéb operációs rendszerek

Találkozhatsz a fentieken kívül más operációs rendszerekkel is. Érdemes ezeket óvatosan kezelni és vásárlás előtt utánaolvasni, hogy más vásárlók mennyire elégedettek velük. Előfordulnak olyan rendszerek, amiknél a tablet viszonylag kevés alkalmazással érkezik és a gyártó saját boltjából tudod megvásárolni a többi applikációt, ami sokszor jóval drágábbá teszi a teljes történetet, mintha elsőre vettél volna egy drága és jó minőségű táblagépet.

Akkumulátorok és használhatósági idő

A tabletek hatalmas előnye a hosszú használhatósági idő, míg a laptopoknál 3-4 órákkal számolhatsz, addig egy tablet 7-10 órát is kibírhat. Ez előnyös lehet hosszabb utazásoknál, munkához vagy akár otthoni használatnál is, hiszen nyugodtan használhatod őket egész nap, anélkül hogy a töltöttségi szinten kéne aggódnod. Azzal érdemes azért számolnod, hogy a használat során az akkumulátorok elöregszenek majd, így vagy cserélned kell őket vagy a kezdeti használhatósági időnek csak egy részét tudod majd kihasználni.

A tabletek képernyője

A táblagépek képernyőjét illetően két fontos szempontot kell figyelembe venned. Az első a képernyő tényleges, fizikai mérete. Ezt a képátló határozza meg, amit inchben szokás megadni. Nagy általánosságban 7 és 13 inch közötti képátlójú tabletekkel találkozhatsz majd, a multifunkciós vagy hibrid gépek pedig akár a 17 inchet is elérhetik.

A képernyő méretét illetően azt érdemes kipróbálni, hogy kényelmesen elfér-e a kezedben, illetve hogy elég nagy helyet biztosít-e, hogy a játékok és filmek is élvezhetőek legyenek rajta. Azt se felejtsd el, hogy írásnál a rendelkezésre álló képernyő felét el fogja foglalni a billentyűzet.

A másik lényeges szempont a képernyő felbontása, ami azt jelöli, hogy hány pixelt képes megjeleníteni. Ezt a vízszintesen és függőlegesen megjeleníthető pixelekkel adják meg, a következő formátumban: 1280×800. Ha összeveted a képernyő tényleges méretét és a felbontását, akkor a képminőségre utaló ppi (pixels per inch), avagy inchenkénti pixel értéket kapod. Minél magasabb a ppi érték, annál élesebb, részletesebb lesz a megjelenített kép. Ez különösen lényeges a tableteknél, hiszen ezeket viszonylag közel tartod a szemedhez és a jobb képminőség kevésbé megterhelő a szem számára.

Felbontás tekintetében érdemes legalább 1280×800-as gépeket nézni, de manapság már elérhető áron juthatsz hozzá akár Full HD (1920×1080) képernyőkhöz is. Ha részletesebben szeretnél olvasni a képernyőfelbontásokról és típusokról, akkor érdemes ránézned TOP monitorok útmutatónkra is.

Belső tárhely és bővíthetőség

SD belső memória kártyák okostelefonhoz

A táblagépek belső tárhelye elég széles skálán mozog. Találsz olyat is, ami 8 GB belső memóriával rendelkezik, de olyat is ami 512 GB-tal. Azzal számolnod kell, hogy az operációs rendszer és a szükséges alkalmazások is elviszik majd a tárhely egy részét, még mielőtt bármit telepítenél. Érdemes olyan készüléket venned, ami bővíthető microSD kártyával, így nem kell majd a tárhelyen aggódnod.

Processzor és RAM

A belső hardverek működésébe nem megyünk bele ennek az útmutatónak a keretében, azonban a processzorokról mindenképp érdemes egy-két szót ejteni. A teljesítményüket GHz-ben mérjük, minél magasabb ez az érték, annál jobb. Manapság szinte mindenhol többmagos processzorokat használnak. Szerencsére a tabletek esetében ritkán fordul elő, hogy a processzor annyira gyenge lenne, hogy az problémát okozzon.

Fontosabb a táblagép működése szempontjából, a memória vagy RAM. Ez 1 és 16 GB között változhat, az utóbbi már csak a hibrid gépekre jellemző. Érdemes olyan készüléket nézni, ami legalább 2 GB RAM-mal rendelkezik, de ha játékra szeretnéd használni a gépet, akkor ennél több is bőven beleférhet.

Kamerák

Tablettel készült családi kép

A tabletek egy része rendelkezik beépített első és hátsó kamerákkal. Ez több szempontból is hasznos lehet. Készíthetsz vele képeket, video chatelhetsz barátokkal, munkaügyben vagy családdal, de akár munkában is használhatod jelentések készítéséhez, vonalkódok szkenneléséhez vagy más munkafolyamatokhoz. Ha fontos számodra, hogy a tablet rendelkezzen kamerával, akkor erre mindenképp figyelj vásárlás során.

Tabletek a gyermekeknek

Ha kicsi gyermekek is használják majd a táblagépet vagy esetleg direkt nekik veszed őket, akkor érdemes szem előtt tartanod, hogy a készülék mennyire strapabíró. A törés- és ütésálló ház, a masszív keret, a gumi borítások mind jó előjelek. Emellett a képernyő védelme is fontos, legyen szó törésről vagy karcolódásról. Ez történhet gyárilag is, de akár utólag is vehetsz rá védőfóliát.

Vidám kislány tableten játszik

Bizonyos tabletek rendelkeznek külön gyerekek számára kialakított funkciókkal, de bármilyen Androidos vagy iOS-t futtató géphez tudsz letölteni számos gyermek játékot, mesekönyvet, mesefilmet vagy tanulást segítő alkalmazásokat.

Érdemes lehet megérdeklődnöd a boltban, ahol vásárolsz, hogy van-e valamilyen biztosításuk töréskárra. Ha azonban ilyen extra biztosítást kötsz, akkor mindenképp bizonyosodj meg róla, hogy a feltételek nem zárják-e ki a gyermekek vagy háziállatok okozta károkat.

Legjobb tabletek összehasonlítása

Termék névKépKépátlóFelbontásProcesszorMemóriaTárhelyOperációs rendszerTablet ár
Lenovo Yoga Tab 11 tablet Lenovo Yoga Tab 11 tablet11"2000 × 1200MediaTek Helio G90T4 GB125 GBAndroidaktuális ár
iPad Pro 11″ 2021 tablet iPad Pro 11″ 2021 tablet11"2388 × 1668Apple M18 GB128 GBiOSaktuális ár
Huawei MatePad 11 tablet
Huawei MatePad 11 tablet10,95"2560 × 1600 Qualcomm Snapdragon 865+6 GB128 GBHarmony OSaktuális ár
iGET SMART L203C tablet
iGET SMART L203C tablet10,1"1920 × 1200SC9863A3 GB32 GBAndroidaktuális ár
Lenovo Tab P11 Plus tablet
Lenovo Tab P11 Plus tablet11"2000 × 1200MediaTek Helio G90T4 GB125 GBAndroidaktuális ár

Gyakori kérdések

✅ Melyik a legjobb tablet?

Nincs egyértelműen legjobb tablet, hiszen különböző céllal és felhasználási móddal készülnek termékek. A legjobb tablet egy szubjektív vélemény, a pontos igényeid, lehetőségeid alapján tudod kiválasztani a számodra lejobb terméket. Olvasd el ezeket:

✅ Milyen tabletet vegyek egyetemi használatra?

Amire érdemes odafigyelned, hogy elég nagy legyen a kijelzője a kényelmes használathoz. Emellett fontos az akkumulátor élettartama is, hiszen ki kell bírnia egy teljesen napot töltés nélkül. Általában a valamivel drágább gépek fognak elegendő teljesítményt nyújtani a zavartalan munkához, szóval a belépőkategóriás tableteket felejtsd is el. Hasznos extra lehet, ha belefér az anyagi keretbe a 2 az 1-ben kialakítás, hiszen a csatlakoztatható billentyűzet segítségével könnyebbé válhat a jegyzetelés.

✅ Milyen tabletet vegyek gyerekeknek?

A kisebbek általában mesenézésre vagy játékra fogják használni a táblagépet. Felesleges megvenni a legdrágább készülékeket, hiszen úgysem tudják teljesen kihasználni. Viszont ne is a legolcsóbb gagyi mellett döntsünk, mert ezzel nagy csalódást okozhatunk a gyerekeknek és magunknak is. A túl gyenge készülékekkel több baj lesz, mint amennyi örömet okoznak majd. Fontos még, hogy strapabíró legyen a készülék. A kicsik kevésbé tudnak még vigyázni az elektronikai cikkekre. Sokat javíthat a helyzeten egyébként egy külső tok is, ami segít megóvni a készüléket, vagy esetleg egy plusz védőfólia a kijelzőn.

✅ Mekkora legyen a tablet mérete?

Ha otthon az öledbe vennéd és filmeznél vagy játszanál rajta, akkor általában a nagyobb méretű kijelző élvezetesebb élményt nyújt. Ha viszont szeretnéd a gépet a munkád vagy a mindennapjaid során magaddal vinni és gyakran használni, kézben tartani, akkor érdemesebb lehet egy kisebb darab. Ilyenkor fontos, hogy kényelmesen elférjen a kezedben és gond nélkül tudd kezelni. Természetesen az, hogy kinek melyik tablet fér el még kényelmesen a kezében, nagyban függ a tenyerünk méretétől is. Ezért érdemes lehet lemenni egy bemutatóterembe és kézbe venni néhány darabot, hogy legyen egy alapvető elképzelésünk a dologról.

✅ Lehet a tablettel telefonálni?

Az elérhető tabletek nagyjából fele rendelkezik SIM kártya foglalattal is. Ezek a gépek tökéletesen alkalmasak hagyományos hálózaton történő telefonhívás indítására is. Természetesen ezt nem egészen úgy kell elképzelni, mint a mobiloknál. Általában nem rendelkeznek hagyományos telefon hangszóróval és a méretükből adódóan is idétlen lenne a fülünkhöz helyezve telefonálni velük. Szóval vagy ki kell hangosítanod vagy headsetet tudsz használni. Tablettel telefonálni lehetséges, viszont mindenképpen olyan készüléket keress, ami támogatja is ezt a funkciót és képes SIM kártyán keresztül csatlakozni a mobilhálózathoz.

✅ Tableten tudok majd filmeket nézni?

Természetesen. Akár a készülék belső memóriájába letöltött videókat is megnézhetsz, de használhatod bármelyik streaming szolgáltatót is, mint a Netflix, HBO vagy YouTube. Amire érdemes odafigyelned, hogy olyan készüléket vásárolj, aminek elég nagy a kijelzője ahhoz, hogy tényleg élvezhető legyen rajta egy film. A kisebb képernyőn sokszor elvesznek a részletek, a feliratozott filmek olvasása pedig szinte lehetetlenné válik. A hangminőségre is érdemes figyelni. Ha nem szeretnél fülhallgatóval bajlódni, akkor keress olyan táblagépet, ami jó minőségű sztereó hangszórórendszerrel rendelkezik.

Ralf.hu tablet teszt győztesek

További termék útmutatók Tech témakörben