TOP monitorok (2022)

Monitor vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb monitort.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

A számítógépek életünk szinte minden pillanatában jelen vannak, dolgozunk rajtuk, játszunk, filmet nézünk, ügyeket intézünk vagy ismerősökkel beszélgetünk. Mindegy, hogy mire használjuk ezeket a gépeket elengedhetetlen az ember és komputer közötti megfelelő kommunikációs csatorna, ennek pedig az egyik legfőbb csatornája a monitor.

Akár játékról vagy munkáról van szó, sok esetben előfordulhat, hogy hosszú órákat töltünk a gép előtt. A használat során a szemünk és a monitor szinte folyamatos kapcsolatban állnak, így a teljes élmény szempontjából meghatározó lehet a megfelelő készülék használata.

Szerencsére a modern technológiáknak köszönhetően a szemet terhelő hatások jelentősen lecsökkentek az utóbbi időben. Ezzel egyidejűleg azonban a monitor választásnál fontos szempontok száma jelentősen nőtt. Manapság nem igazán tudsz rosszul választani, de nehezebb lett olyan készüléket találni, ami tökéletesen megfelel az igényeidnek. Az átfogó vásárlási útmutatónk ebben lesz a segítségedre.

Monitor toplista

Termék névKépFőbb előnyökMonitor ár
Samsung C24F396 monitor Samsung C24F396 monitor
 •  Nagy méret, FullHD felbontás
 •  Magas kontrasztarány
 •  Szuper ár-érték arány
aktuális ár

Monitor tesztek, vélemények

Következzen monitor toplistánk, amire olyan készülékeket válogattam össze, amik kiváló ár-érték aránnyal rendelkeznek és a saját kategóriájukban tökéletesen megállják a helyüket. Találsz itt drágább és olcsóbb monitorokat egyaránt; játékra, filmezéshez vagy munkához.

Samsung C24F396 monitor
Samsung C24F396 monitor

Szuper ár-érték arány

 •  Nagy méret, FullHD felbontás
 •  Magas kontrasztarány
 •  Szuper ár-érték arány
 •  Játékhoz is kiváló
 •  Ívelt monitor
aktuális ár

Ez a Samsung LED monitor bőven kiérdemelte a helyét a toplistánkon, ugyanis meglehetősen jó paraméterekkel rendelkezik és mindezt eléggé kedvező áron kínálják. 

Egy 24” átmérőjű monitorról van szó, szóval ha nem is a leghatalmasabb képernyő, azért elég nagynak mondható és élvezetes használatot biztos. A képarány a szokásos 16:9, amihez FullHD (1920×1080) felbontás társul. 

Ami szuper jó hír, hogy kifejezetten magas 3000:1 kontrasztaránnyal büszkélkedhet. Emiatt a kép és a színek igazán élénkek lesznek és gyönyörű látványt nyújtanak majd. Tovább javít a helyzeten, hogy maga a képernyő ívelt, ami igazán magával ragadó élményt biztosít legyen szó filmezésről vagy játékról. 

A monitor VA panelekkel rendelkezik, ami a felső kategóriás készülékek sajátja. Ez magával hozza a magasabb kontrasztarányt, színpontosságot és a tágasabb láthatósági szöget is. A fényerő is teljesen jónak mondható a maga 250 cd/m2-ével. Érdekesség még, hogy a monitor képes automatikusan szabályozni a fényerejét a helyiség fényviszonyaitól függően. 

Ez a monitor tökéletesen alkalmas mindennapi használatra, film nézésre, de akár még játékra is. Ez utóbbihoz hozzájárul a 4ms-os válaszidő, a beépített FreeSync technológia és a 60Hz-es frissítési ráta. Elérhető még a Flicker-free funkció is, aminek köszönhetően a képernyő kevésbé villódzik és segít megkímélni a szemedet. Különösen hasznos lehet, ha hosszabb ideig használod a gépet. 

Csatlakozások tekintetében semmi extrém újdonságra nem kell számítani. A szokásos HDMI 1.4, a régebbi típusú VGA és a fejhallgató csatlakozó érhető el. 

Számomra ez a monitor nagyon jó vásárnak tűnik, hiszen tényleg megfizethető áron nyújt kiváló képminőséget, viszonylag nagy méretet és 60 Hz-es frissítési rátát. Szóval ha számodra is fontos a jó ár-érték, akkor csak ajánlani tudom ezt a készüléket.

Előnyök:

 •  Nagy méret, FullHD felbontás
 •  Magas kontrasztarány
 •  Szuper ár-érték arány
 •  Játékhoz is kiváló
 •  Ívelt monitor

Hátrányok:

 •  Ennél a készüléknél nem tudnék kiemelni különösebb negatívumot

Milyen monitort vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

A következő bekezdések során végigjárjuk azokat a fontos szempontokat, amiket figyelembe kell majd venned monitor választása során. Igyekszem tisztázni az alapvetőbb és a bonyolultabb fogalmakat és specifikációkat egyaránt. Az egyszerűség kedvéért pedig azt is megnézzük, hogy különböző élethelyzetekben, különböző célokra milyen jellegű monitorok lehetnek ideálisak.

A monitorok típusai és egy rövid visszatekintés

A régi tévék katódsugaras technológiát alkalmaztak

Amikor az első monitorok megjelentek a képernyők a régi tévékből ismerős katódsugaras technológiát alkalmazták. Ezeknek a készülékeknek a hátsó doboza hatalmas volt és a mostani monitorok lapos, téglalap alakja helyett inkább egy kockára hasonlítottak. A katódsugaras vagy CRT (cathod-ray tube) képernyők foszfor réteggel fedett csövekkel rendelkeznek, amikre elektronokat lőnek, így bizonyos helyeken világítanak. A képernyő vízszintes csíkokból áll össze, amik tetszőleges szakaszokon világíthatnak.

Kezdetben a képernyők csak egy elektront tudtak kilőni, ezek voltak a monokróm monitorok, amik egyetlen, általában zöld színt használtak. Ez a régebbi filmek hacker jeleneteiből lehet ismerős. Mielőtt megjelentek az első grafikus operációs rendszerek a monitorok csak szöveget tudtak megjeleníteni, illetve a bővített ASCII karakterkészlet segítségével egyszerűbb képi elemeket. Később az elektronok száma háromra nőtt, egy-egy az elsődleges színek számára. Így születtek meg az első teljesen színes képernyők.

A CRT monitorok fénykorukra 1000 körüli függőleges vonalat tudtak megjeleníteni egyszerre. Azonban a képernyő méretének növelésével együtt növekedett a monitorok mérete és súlya is, így egyértelmű volt, hogy ez a technológia előbb utóbb eléri majd a határait.

Megjelentek a mai is használt LCD (liquid crystal display) monitorok, amikben több millió apró képpont található. Ezeknél nincs szükséges nagy méretű hátrészre, így a monitorok elindultak a mai is ismert vékonyabb kialakítás irányába. A képet alkotó minden egyes pixel három alpixelt tartalmaz, amik a piros, a zöld és a kék szín megjelenítéséért felelősek. Minél több pixel található egy négyzet inch méretű területen, annál realisztikusabb lesz a kapott kép. Az LCD monitorok működését nagyban befolyásolja a grafikus kártya és a számítógép teljesítménye is, hiszen a nagyobb felbontású képernyők jóval több különálló pixel adatait kell, hogy feldolgozzák.

A televíziók és a monitorok közötti alapvető különbség, hogy az előbbit távolabbról nézed. Korábban kifejezetten közeli és távoli használatra optimalizálták ezeket a készülékeket, azonban ahogy fejlődik a technológia, egyre inkább kompatibilisek egymással az eszközeink és az igény is nagyobb arra, hogy a gépeink rugalmasan használhatóak legyenek. Így napjainkban a TV-k és a monitorok közötti szakadék szép lassan eltűnni látszik.

A képernyő felbontása

Az egyik leggyakrabban emlegetett tulajdonság a monitorokra vonatkozóan a felbontás. Ez azt jelöli, hogy a képernyő pontosan hány pixelt tartalmaz. Az értékek szélesség szorozva magasság formátumban vannak megadva (1920×1080), de gyakran találkozhatunk rövidített formával is, mint például az 1080p, ahol csak a magasság van megadva pixelben. A leggyakoribb felbontások a következőek:

 • HD720 – 1280×720 pixelből áll.
 • HD1080 – 1920×1080 pixel, FullHD-ként is ismert.
 • QHD – 2560×1440 pixel, Quad HD elnevezést kapott, mert a felbontás a HD720 négyszerese.
 • 4K – 3840×2016 pixel, a 4K képernyők felbontása a 4000 pixel körüli tartományban mozog. Az otthoni használatra szánt képernyők általában a fentebb megadott 4K UHD szabványt használják, míg a filmek vetítésénél inkább a DCI 4K a dominánsabb (4096×2160).

A felbontásnál nem feltétlen kell mindig a legnagyobb értéket keresni. Játékhoz például egy 1080p monitorral jobb framerate érhető el, így élvezetesebb lesz a kép.

Képarány

A képarány azt mutatja meg, hogy a szélesség és a hosszúság milyen méretűek egymáshoz képest. A leggyakoribb a 16:9-es, amivel jó eséllyel találkozhatsz otthon vagy a munkahelyen is. Néhány monitornál találkozhatsz 16:10-es képaránnyal is, az ultraszéles képernyők esetén pedig a 21:9-es aránypár a jellemző.

Képátmérő

A képernyő felbontása utalhat a méretre, azonban ott digitális képpontokról van szó. A képátmérő a monitor tényleges fizikai méreteit mutatja meg, amit az két szemközti sarok közötti átlóval mérnek le és inchben adnak meg.

20 inch alatti képátmérőjű monitorban akkor érdemes csak gondolkoznod, ha az ár a legfontosabb szempont. Ezeknél a maximális felbontás 1080p, de sokszor találkozhatsz 720p-vel is. Alkalmasak lehetnek otthoni vagy irodai munkára.

A leggyakoribb méret a 21 és 24 inch közötti átmérő, amiknél a FullHD felbontás a domináns. A nagyobb méretű, 24 inches monitorok között találkozhatsz QHD vagy akár 4K modellekkel is.

25 és 29 inch között legalább QHD vagy jobb felbontású képernyők találhatóak. Sokszor professzionális környezetben alkalmazzák őket.

29 inchtől fölfelé már az ultraszéles és íves képernyők találhatóak, amik kiváló multimédia élményt nyújtanak és jó szolgálatot tesznek akkor is, ha egyszerre több ablakkal szeretnénk dolgozni.

Kontrasztarány

A kontrasztarány ismét egy számpár, ami azt mutatja meg, hogy milyen világos a legvilágosabb fehér és milyen sötét a legsötétebb fekete. A nagyobb kontrasztarány élettel telibb képet eredményez.

Ezt kétféleképpen mérik, az aktív vagy dinamikus kontrasztot bizonyos időszakasz alatt nézik, míg a statikus kontrasztarány egy adott pillanatban megjelenített képre vonatkozik. Ez utóbbi jobb képet ad a képernyő tulajdonságairól, mert az aktív kontraszt tesztelési metódusai gyártóról gyártóra változnak. Ha komolyan veszed a monitor vásárlást, akkor érdemes lehet független teszteket is megnézned a monitorokról.

Az 1000:1 kontrasztarány például azt jelöli, hogy a legfényesebb fehér szín 1000-szer olyan világos, mint a legsötétebb fekete. A fényerősséget kandelában (cd) mérik, a monitoroknál pedig a fénysűrűséggel számolhatunk, ami cd/m2. A fent említett monitornál a tejesen fekete képernyő például 0.2 cd/m2 értékkel rendelkezik, amit félhomályos szobában legfeljebb sötétszürkének, nem teljesen feketének láthatunk. Ennek az oka, hogy a monitor háttérfénye átvilágít rajta. A VA paneles LCD monitorok jobban teljesítenek ilyen téren és a háttérfény csak teljes sötétségben látható.

A magas kontrasztarány élettel telibb képet biztosít, így nagyon fontos ahhoz, hogy a tényleges képminőség jó lehessen.

Válaszidő

Játékoknál sokat számít a monitor válaszideje

A monitorok válaszideje azt mutatja meg, hogy milyen gyorsan tud egy adott pixel által mutatott kép változni. Ez 5 milliszekundum alatt érték szokott lenni, minél alacsonyabb, annál jobb. Ha nem elég alacsony a válaszidő, akkor a gyorsabb mozgásoknál a kép elmosódottnak tűnhet.

Ez főleg filmeknél, videóknál és játékoknál lényeges, hiszen ha állóképeken vagy szövegeken dolgozunk, akkor kevésbé jellemzőek a hirtelen mozgások. Szerencsére a mai monitorok már annyira fejlett technológiával rendelkeznek, hogy legtöbb esetben észre sem fogod venni azt sem, ha valamivel magasabb a válaszidő.

A másik kapcsolódó fogalom az input-lag, ami arra az időeltolódásra vonatkozik, amire a monitornak szüksége van, hogy megjelenítse például az egér mozgását a képernyőn. Ennek az értékét a gyártók sosem tüntetik fel a monitorokon, de szerencsére ez jellemzően nem is okoz problémát.

Frissítési gyakoriság

Ez az érték arra vonatkozik, hogy egyetlen másodperc alatt hány alkalommal frissíti a megjelenített képet a monitor, mértékegysége a hertz és minél magasabb az érték, annál gördülékenyebben jeleníti meg a videókat. A leggyakrabban 120 Hz-es frissítési gyakorisággal találkozhatsz, ami hétköznapi felhasználásra teljesen megfelelő. Játékhoz a valamivel magasabb 144 Hz-es monitorok ajánlottak, ugyanis a modern videokártyákkal bőven elérhető a 100 FPS feletti teljesítmény is, ehhez viszont szükséged lesz egy olyan monitorra, ami képes tartani az iramot. A felső kategóriás képernyők 200 Hz frissítési gyakoriságot is elérhetnek, ami már biztosítja, hogy a következő években megjelenő technológiákra is fel legyél készülve.

Láthatósági szög

Ha nem szemből nézed a monitort, hanem oldalról vagy fölülről, akkor észreveheted, hogy a színek megváltoznak és a kép felismerhetetlen lesz. A láthatósági szög azt a maximális szöget jelenti, ahonnan nézve a monitor még pontosan képes megjeleníteni a színeket.

Pontosan szemből nézve lesz a 0 fok, szóval egy 160 fokos láthatósági szögű monitort mindkét oldalról 80 fokos szögben tudsz nézni, anélkül hogy a kép jelentősen romlana.

Felmerülhet bennünk, hogy miért akarná valaki egyáltalán oldalról nézni a monitort. Gondoljunk azokra, akik dual monitorokat használnak vagy például olyan irodai környezetben dolgoznak, ahol sokat mozognak az íróasztal körül.

A képernyők színei

A monitoroknál gyakran találkozhatsz a megjelenített színek számával, ami 16 millió környékén mozog. Az LCD képernyőknél három megoldás jellemző. A 8 bites monitoroknál a megjeleníthető színek számát a következőképpen kaphatod meg: 28x28x28=256x265x265=16 777 216. A nagyobb sebességgel operáló LCD monitorok 6 bitesek, amiknél a fenti számítás így alakul: 26x26x26=64x64x64=262 144. Ez jóval kevesebb szín, amit már az emberi szem is képes érzékelni. Annak érdekében, hogy a tényleges képminőségben ne legyen nagy különbség a monitorok egy trükköt alkalmaznak. Nem a valós színt jelenítik meg az adott pixelen, hanem a környező pixelek színeit variálják át úgy, hogy a szem az eredetihez nagyon közeli színt ismerjen fel. Képregényekből vagy más nyomtatott anyagokból lehet ismerős a féltónusok használata, ami ugyanezen az elven működik. Ezzel az apró trükkel megközelítőleg ugyanannyi színt tud megjeleníteni a monitor, mint 8 bites társai.

Találkozhatsz 10 bites monitorokkal is, amiket főként csak professzionális munkához használnak, mert az előállításuk drága és kifejezetten erős gépet igényel a működtetésük. Ezek a monitorok elméletben milliárdnál is több színt képesek kezelni, azonban ténylegesen nem tudják mindent megjeleníteni, csak egy részüket. A valós megjelenített színek számát a színskála jelöli.

Képtörés

A képtörés egy monitoron csíkozódásként jelenhet meg

A képtörésként vagy csíkozódásként ismert jelenséget akkor tapasztalhatjuk, ha a monitor egyszerre több képkockát próbál megjeleníteni. Ilyenkor a képernyőn vízszintes irányban elcsúszhat a kép, csíkok jelennek meg rajta. Ennek az oka, hogy a számítógép által küldött másodpercenkénti képkockák száma nem egyezik meg a monitor frissítési gyakoriságával.

A megoldás a kettő szinkronizálása, ebben segíthet például az AMD Free Sync vagy az NVIDIA G-Sync technológiája. Az újabb monitorok már kivétel nélkül támogatják ezeket, így képtöréssel jó esetben nem fogsz találkozni.

A monitorok panelei

A képernyő által adott kép apró panelekből tevődik össze. Amikor az első LCD monitorok megjelentek, a panelek típusa nem jelentett még sokat az embereknek. Manapság az egyik meghatározó tényező, ami a monitor számos tulajdonságát befolyásolja. A következő változatokkal találkozhatsz majd:

Twisted Nematic (TN)

Ez volt az első és a mai napig leggyakoribb panel típus, amit monitoroknál használnak. A két szubsztrát között található folyékony kristály réteget tranzisztorok szabályozzák. Ahogy a név is mutatja, a kristály „elcsavarodik” így vagy blokkolja vagy átengedi a fényt.

A TN paneles monitorok előnye az olcsó ár és a gyors válaszidő. Hátránya a kevésbé jó színpontosság és a láthatósági szög is alacsonyabb. Ha szemből nézed a monitort, akkor jellemzően nem sok különbséget észlelsz majd a kép minőségében egy IPS paneles monitorhoz képest. Jó választás lehet irodákba, hétköznapi felhasználásra vagy a gyors válaszidő miatt játékhoz is.

Vertical Alignment (VA)

Ezt a technológiát főként a felső kategóriás monitorok alkalmazzák. Nagy általánosságban az LCD monitorok kontrasztjai kevésbé lenyűgözőek, ez azonban korántsem igaz a VA paneles képernyőkre, ahol a háttérfény szinte csak akkor látszik, ha teljesen sötét szobában ülsz. A TN monitorokhoz képest jelentősen javul a kontrasztarány, a láthatósági szög és a színpontosság is. Hátrányuk a lassabb válaszidő, azonban a kiváló, életteli képminőség kárpótol ezért.

In-plane Switching (IPS)

Az IPS monitoroknál a háttérvilágítás jóval közelebb van az elülső réteghez, mint a másik két típusnál, így a fénynek kisebb utat kell megtennie, kevésbé polarizálódik. Ennek köszönhetően a színpontosság és a láthatósági szög is kiváló. A válaszidő cserébe valamivel lassabb, mint a TN monitoroknál.

A fentiek alapján kiváló választás lehet grafikai munkákhoz, ahol gyakori a több monitoros elrendezés és a színpontosság is kiemelt fontosságot kap. Az IPS képernyők energiaigénye alacsonyabb, így nagyobb méretű képernyők készíthetőek ezzel a technológiával.

Organic light-emitting diode (OLED)

A legújabb megoldást az organikus LED panelek jelentik, amiknél minden egyes pixelt egy különálló dióda világít meg. Ezeknél a képernyőknél a fekete feketébb és a színek pontosabbak. OLED PC monitorokkal még nem találkozhatsz, mert a technológia még nem teljesen kiforrott és kifejezetten drága.

Érintőképernyők

Manapság már érintőképernyős monitorral is lehet találkozni

Ezt a kategóriát csak érintőlegesen említeném meg, nem akarok a működéssel kapcsolatos részletekbe belemenni. Manapság az érintőképernyők használata már nem korlátozódik a tabletekre és telefonokra, kaphatsz olyan számítógép képernyőket is, amik támogatják ezt a funkciót. Ha sokoldalúan szeretnéd használni a PC-det, akkor jó választás lehet ez, hiszen nem csak szórakozáshoz, érintésalapú játékokhoz alkalmas, de könnyedén kezelheted vele az operációs rendszeredet is, főleg mióta a Windows Start Menüjében megjelentek a csempék.

A monitorok csatlakozásai

A képernyők és a számítógépek összekapcsolásához különböző csatlakozókat használhatunk, amiket a következő néhány sorban szeretnék bemutatni:

A DVI-I csatlakozó a sztenderd megoldás 720p vagy 1080p felbontású monitorok esetében. A sávszélessége korlátozott, így 1920×1200 pixel felett már nem használják, helyette a DVI-D jöhet szóba, ami 2560×1600 pixelig működik.

A HDMI (High Definition Media Interface) egy sokoldalú technológia, amivel nem csak monitoroknál, de televízióknál és más multimédiás eszközöknél is találkozhatsz. Különböző változatai léteznek, a legújabb sztenderdek támogatják a 4K felbontást, azonban csak 60 Hz-en.

A Display Port elnevezésű csatlakozó egy viszonylag új versenyző, ami 32,4 Gb/s sebességű adatátvitelre képes, ami jóval több, mint a HDMI 2.0 18 Gb/s-os sebessége. Ez a csatlakozás képes a 4K tartalmakat 120 Hz-en megjeleníteni vagy akár 5K-t 60 Hz-en.

Sok monitor rendelkezik beépített USB portokkal is, amikhez közvetlenül csatlakoztathatsz telefont, tabletet, kamerát, Blue-ray lejátszót vagy más multimédiás eszközt, így anélkül használhatod őket nagy képernyőn, hogy be kelljen kapcsolnod a számítógépet is. Az is gyakori megoldás, hogy a monitorhoz csatlakoztatott USB eszközöket a számítógép is tudja használni, így nem kell bemásznod a gépházhoz egy-egy eszköz csatlakoztatásához. Ez a megoldás okosan használva segít rendszerezni a kütyüidet és segít megszüntetni a gépház körüli összegabalyodott zsinórokat is.

Ultraszéles képernyők és több monitoros rendszerek

Említettem már többször is a több monitoros összeállításokat, amiknek az előnye, hogy hatalmas helyed lesz a képernyődön. Ez különösen fontos lehet bizonyos munkák esetén, ahol egyszerre több ablakot kell kezelned. Legyen szó videók szerkesztéséről, grafikai munkáról vagy programozásról, egy jól összerakott több monitoros rendszer jelentősen megnövelheti a hatékonyságodat.

Az ultraszéles modellek ugyanerre képesek, azonban anélkül, hogy a képernyőt két darabra kéne vágnod hozzá. A 21:9-es képarányú monitorok nem csak a munkát könnyítik meg, de filmnézéshez vagy játékhoz is kiválóak lehetnek, hiszen igazán magával ragadó, életszerű élményt nyújtanak. Másik előnyük, hogy ha még több monitorra lenne szükséged a munkához, akkor marad még helyed a csatlakozóknak.

Hajlított képernyős monitorok

A hajlított képernyők általában az ultraszéles monitorok sajátosságai, hiszen 27 inch képátmérő felett már nem feltétlen látod be az egész képernyőt anélkül, hogy el kéne fordítanod a fejedet. A képernyő meghajlításával nem csak ez a probléma oldódik meg, de a láthatósági szög is növekszik és filmnézés vagy játék esetén sokkal közelebbi élményt biztosít. Ezek a monitorok általában 25-33%-al drágábbak laposképenyős társaiknál.

Azt, hogy milyen mértékben hajlik a képernyő az R érték jelöli, ami az ív sugarát adja meg milliméterben. Minél nagyobb ez az érték, annál nagyobb ívben hajlik a képernyő.

Elektromos fogyasztás

Az elektromos fogyasztás kevésbé tűnik egyértelmű szempontnak egy monitornál, erre inkább a nagyobb háztartási gépeknél, hűtőnél, mosógépnél szoktunk odafigyelni. Azonban sok monitor rendelkezik energiatakarékos funkciókkal, amik egy háztartáson belül nem feltétlen jelentenek észrevehető megtakarítást. Azonban egy olyan cégnél, ahol akár több száz monitor megy egyszerre napi szinten, nem csak a költségeket csökkenthetik ezek, de az ökológiai lábnyomukat is.

A szemünk védelme

Fontos hogy védjük a szemünket a monitor káros hatásaitól

Szerencsére a modern monitorok kevésbé terhelik a szemünket, mint régi CRT társaik, azonban még így sem szabad alábecsülni a hosszútávú veszélyeket. Manapság az időnk jelentős részét töltjük képernyők előtt nem csak a munkában, hanem szórakozás közben is. Az evolúció nem készítette fel erre az emberi szemet, így különösen fontos, hogy megfelelő figyelmet fordítsunk annak védelmére.

A monitoroknál előfordulhat egy sajátos vibrálás, ami az alig észrevehetőtől a kifejezetten zavaróig terjedhet. Ennek oka, hogy a hátsó megvilágítás másodpercenként többször felvillan, a villanások száma és sűrűsége szabályozza, hogy milyen világos a képernyő adott pontja. Néhányan érzékenyebbek erre a jelenségre, de akkor is fárasztó lehet a szem számára, ha tudatosan nem vesszük észre. Erre megoldást jelenthetnek az állandó áramot használó LED-es monitorok vagy az ha megnöveljük a villogás ciklusainak sebességét.

Az úgynevezett alacsony kékfény-szint lényege, hogy automatikusan átállítja a monitor kék színeinek megjelenítését, így valamivel melegebb képet kapunk, ami kíméletesebb a szemmel szemben. Manapság sok monitor rendelkezik ezzel a funkcióval, de akár manuálisan a monitoron vagy az operációs rendszerben is tudod ezt állítani. Nyilvánvaló hátránya, hogy befolyásolja a színpontosságot, amihez érdemes megemlíteni, hogy egy jól kalibrált színpontosságú monitor már eleve kevésbé megterhelő a szemek számára. A színek enyhe, de észrevehető elcsúszása miatt nem ajánlott játékhoz vagy filmekhez, mert természetellenessé teszi a képet. Jó választás lehet azonban szöveggel vagy irodai programokkal történő munka esetén.

Ergonomikus beállítások

A monitor előtt végzett ülőmunka nem csak a szem számára lehet fárasztó, de a hátunkat is megviselheti. Ahhoz, hogy a megfelelő pozícióban tudjunk ülni a gép előtt, fontos, hogy a monitort pontosan úgy tudjuk beállítani, ahogy számunkra szükséges. A professzionális képernyők általában több lehetőséget biztosítanak erre, mint olcsóbb társaik.

Alternatív megoldásként sok monitornál használhatsz a falra vagy az asztalhoz rögzített mozgatható karral rendelkező állványokat is, amik jelentősen megnövelik a monitor állíthatóságát.

Mire fogod használni az új monitorod?

Elérkeztünk az útmutatónk végéhez és egyben a legfontosabb kérdéshez, amit végig kell gondolnod. Minden útmutatónkban elmondom, így itt sem maradhat ki, hogy a legjobb kütyü mindig az, ami számodra a legjobb.

Irodai munkára vagy egyszerű otthoni használatra nem lesz szükséged a legkomolyabb, legmodernebb képernyőkre. A munkád jellegétől függően használhatsz egy vagy kettő monitort is. A 16:9-es képarány tökéletes választás, 1080p-s FullHD monitornál nagyobb felbontásra sem lesz szükséged, csatlakozás szempontjából a DVI vagy HDMI szabványok megfelelőek lehetnek és a frissítési gyakoriságnál sincs szükséged csodákra.

A beépített webkamera, hangszóró és a több irányba állítható ergonomikus állvány mind olyan extrák, amikért érdemes lehet többet fizetned. Ezeken kívül jó szolgálatot tehet még bármilyen olyan funkció, ami kíméli a szemedet a hosszú munkaórák alatt.

Ha grafikai munkát végzel, fotókat vagy videókat szerkesztesz, esetleg videojátékokat készítesz, akkor komolyabb vasra és komolyabb monitorra is lesz szükséged. A nagyobb méretű 25-27 inch átmérőjű képernyőket ajánlom és mindenképpen QHD vagy jobb felbontást.

Ezeknél a munkáknál nagyon sokat segíthet egy több monitoros rendszer vagy egy ultraszéles képernyő. Kiemelten fontos a tökéletes színpontosság is, amihez az IPS paneles monitorok kiválóak lehetnek. Próbálj olyan monitorokat keresni, amiket nem szükséges kalibrálni használat előtt, viszont szabadon tudod őket állítani és kompatibilisek a hardveres színkalibrálókkal is.

Játékhoz, filmezéshez és más multimédiás tevékenységekhez különösen fontos a kiváló képminőség és a kiemelkedő képi élmény. Ehhez azonban nem csak jó monitorra lesz szükséged, hanem erős gépre és videokártyára is, amik tudják tartani a lépést a nagyobb felbontású képernyőkkel is. Bizonyos pont után a felbontás és a másodpercenkénti képkocka szám fognak egymással versenyezni. Az optimális megoldást nem csak a rendelkezésre álló technológiák limitálják, de azok ára is. A játékoknál különösen fontos, hogy a nagy felbontás oltárán ne áldozzunk be túl sok FPS-t, mert hiába lesz gyönyörű a kép, ha összességében romlik a játékélmény. A QHD (2106×1440) vagy a FullHD (1920×1080) monitorok tökéletes választást jelenthetnek.

Ebben az esetben a frissítési gyakoriság is nagyon fontos. Ha elég erős a géped, hogy 100 feletti FPS-sel futtassa a játékaidat, akkor egy 60Hz-es monitor nem fogja tudni tartani vele a lépést. A legtöbb játékosoknak szánt monitor legalább 120 vagy 144 Hz-en fut, de némelyik eléri a 165 vagy akár a 200 Hz-et is.

A TN paneles LCD monitorok gyors frissítési sebességgel, jó színpontossággal és elfogadható kontrasztarányokkal rendelkeznek, mindezt megengedhető áron. Ha a pénz nem szempont, akkor viszont az IPS paneles monitorokat ajánlom. A VA panel is működhet, azonban ezekből viszonylag kicsi a választék.

Termék névKépFőbb előnyökMonitor ár
Samsung C24F396 monitor Samsung C24F396 monitor
 •  Nagy méret, FullHD felbontás
 •  Magas kontrasztarány
 •  Szuper ár-érték arány
aktuális ár

Gyakori kérdések

✅ Melyik a legjobb monitor?

Nincs egyértelműen legjobb monitor, hiszen különböző céllal és felhasználási móddal készülnek termékek. A legjobb monitor egy szubjektív vélemény, a pontos igényeid, lehetőségeid alapján tudod kiválasztani a számodra lejobb terméket. Olvasd el ezeket:

✅ Hogyan függ össze a monitor felbontása és mérete?

Laikusok számára nem mindig egyértelmű, hogy ez a két fogalom miben különbözik. A képernyő mérete a tényleges fizikai méretet jelenti, amit általában a képátló átmérőjével szoktak jelölni. Ez teljesen független attól, hogy hány pixel található a képernyőn, ami pedig a felbontást mutatja meg. Egy FullHD felbontású monitor lehet akár 20" vagy 23" átmérőjű is, a pixelek száma változatlan marad. Minél kisebb felületen oszlik el az adott számú pixel, a kép annál élesebb lesz. Szóval nagyobb monitorok esetében sokszor szükséges lehet a nagyobb felbontás is, hogy a kép tiszta és szép maradjon.

✅ Megéri 4K monitort vásárolni?

A 4K monitorok az utóbbi évek csúcskategóriás készülékei voltak, amik kristálytiszta képet és elképesztő látványvilágot biztosítanak. Néhány helyzetben nagyon szuper lehet egy 4K monitor, például ha sűrűn nézel filmeket vagy grafikai-, esetleg videószerkesztéseket csinálsz. Játékok esetén is szuper élményt nyújthat egy ilyen monitor, azonban ehhez már szükség lesz a megfelelő vasra a számítógépben is, ugyanis a 4K felbontású 3D játékok eléggé megterhelőek lehetnek. Ha csak hagyományos böngészésre, facebookozásra vagy cikkek olvasgatására használod a gépet, akkor a 4K monitorért nem feltétlen érdemes több pénzt kiadni.

✅ Mi a különbség az IPS, TN, VA és OLED képernyők között?

Ezek a rövidítések a monitorban használt panelekre vonatkoznak, ami jelentősen befolyásolhatja a képminőséget. Az IPS monitorok lassabb válaszidővel, de nagy színpontossággal és láthatósági szöggel rendelkeznek. A TN panelek alacsonyabb színpontossággal dolgoznak és a láthatósági szög is kisebb, de gyorsabb a válaszidő és viszonylag olcsó ez a megoldás. A VA panelek általában felső kategóriás monitorokban találhatóak meg, ugyanis gyönyörű képet adnak. Az OLED pedig egy új technológia, ami szuper eredményeket produkál, de szuper drága még jelenleg, emiatt kevésbé találkozni vele számítógép monitorok esetében.

Ralf.hu monitor teszt győztesek

További termék útmutatók Tech témakörben