Mindenki más hangzásvilágot szeret, ezért nehéz megmondani, milyen a jó hangszóró

Mitől szól jól egy hangszóró?

A Ralf.hu fennállása óta többször is írtunk már audiotechnikai eszközökről, hangfalakról és hangszórókról. Azonban egy fontos kérdés eddig még megválaszolatlanul maradt. Mi a különbség hangfal és hangfal között? Mitől szól jól az egyik, miért nem szól annyira jól a másik? Mitől lesz “jó” egy hangszóró?

Hiánypótló írásunkban erre a kérdésre keressük a választ. Ha szeretnél te is egy “jó” hangszórót választani, akkor tarts velem!

A Ralf és az audiótechnika

Ahogy említettem, az oldalon több különböző írást is találhatsz hangszórókkal és hangfalakkal kapcsolatban. A kényelmes navigáció érdekében ezeket össze is gyűjtöttem neked gyorsan. Ha valamelyik típus részletesebben érdekel, akkor a linkek segítségével megnyithatod átfogó vásárlási útmutatóink egyikét.

Ha ennyi vásárlási útmutatót írtunk már, akkor hogyan fordulhatott elő, hogy a hangminőség kérdése mégsem került terítékre? Bennem is pontosan ez a kérdés merült fel, mielőtt megírtam ezt a cikket. A válasz az, hogy egy elég bonyolult és összetett témáról van szó, ami egész egyszerűen nem fért bele a fenti útmutatók keretébe.

Azonban most meggyónom bűneimet, és igyekszem közérthető és élvezhető módon körüljárni ezt a témát.

Milyen egy jó hangszóró?

Hangszóró részei fa mintás háttéren

Az egész kérdéskör összetettsége itt kezdődik. Mit nevezünk jónak, ha hangszóróról van szó? Mi a fő célja egy hangszórónak?

Ahány embert kérdezel, annyiféle választ fogsz kapni.

Vannak, akik a tiszta hangzásra esküsznek. Szerintük egy hangfal akkor jó, ha tökéletesen visszaadja az eredeti felvételt, úgy, ahogyan azt a stúdióban felvették. Ilyenkor a hangoknak minél közelebb kell lennie az eredetiekhez, torzítás nélkül. Ez egy nehéz feladat. Hanghűségnek is nevezhetjük.

Másokat abszolút nem érdekel a hanghűség, csak legyen minél erősebb a basszus. Egy jó mélynyomó, epikus dropok, és a gerincedben érezd az ütemet. Ehhez teljesen más felépítésű hangfalra lesz szükséged, ami sutba dobja a hanghűséget, és felerősíti a basszus hangokat. Van olyan is, aki már azzal is elégedett, ha hangosan szól a cucc, torzítás nélkül.

A mai hangfalakban sokszor különböző audio módok találhatóak meg. Ezek szoftveres és hardveres úton is módosítják az eredeti hangzást, hogy a lehető legjobb élményt hozzák ki a hangfelvételből. A beszédhangok tisztábbak, a basszusok erősebbek, nincs (hallható) torzulás, és az egész zene vagy film felturbózva jut el a füledig. Az ilyen hangszórók általában jól szólnak, de nem az eredeti felvételt adják vissza, hanem annak egy feltuningolt változatát.

A fentiekből is láthatod, hogy számos különböző elvárás lehet a hangfalakkal kapcsolatban. Ezért a “jó” hangfal egy eléggé szubjektív dolog. Ami az egyik embernek tetszik, a másiknak nem feltétlen. Ráadásul a különböző zenei műfajok is más és más hangzásvilágot követelnek meg. Ez pedig jelentősen megnehezíti, hogy egyetlen legjobb hangzású hangfalat válasszunk.

Mennyire érdemes a számokra hagyatkozni?

Szerencsére a gyártók különböző számokat adnak meg a hangszórókkal kapcsolatban. Ezek segíthetnek majd a vásárlásban, nem? Nem feltétlen.

A leggyakrabban feltüntetett érték a teljesítmény. Ezt wattban adják meg, és nem igazán jelent semmit. A nagyon nagy teljesítményű hangfalak általában erősebben vagy hangosabban szólnak, de ez sem feltétlen szabályszerű. Képzeld el úgy a dolgot, hogy ha ránézel egy hatalmas két méteres hangfalra, akkor feltételezed, hogy az hangosan fog szólni. Egy kisebb méretű asztali hangszóróról pedig azt, hogy nem lesz annyira hangos. Nagyjából a teljesítmény is így működik. Látszatra megmutatja, hogy milyen erős a hangszóró, valójában azonban nem ezen fog múlni a hangzásvilág. Nem véletlen például, hogy a méltán népszerű és tényleg kiváló minőségű hangszórókat gyártó SONOS nem is adja meg a hangszóróik teljesítményét.

A másik adat, amivel sokszor találkozhatsz az a frekvenciatartomány. Ezt egy Hertz-ben megadott számpár jelöli. Az első szám a hangszóró által reprodukálható legmélyebb, míg a második a legmagasabb frekvenciát mutatja meg. Szóval azt, hogy milyen hangterjedelemben szól a hangszóró. Viszont ez megint csak megtévesztő lehet, ugyanis az emberi fül nem is feltétlen érzékeli a 20 Hz-nél mélyebb és a 20.000 Hz-nél magasabb hangokat. Ráadásul az, hogy képes leadni az adott hangot a hangfal, még nem jelenti, hogy jól is szól majd.

A fentieken túl a decibelben megadott érzékenységet, és az Ohm-mal jelölt impedanciát szokták még feltüntetni. Az előbbi azt mutatja meg, hogy az 1 méterről hallható hang mennyire hangos. Az utóbbi pedig azt, hogy mennyi energiát vesz fel az adott hangszóró. A hangzásvilágról azonban egyik sem árul el túl sokat.

A fentiek alapján is láthatod, hogy nem annyira számszerűsíthető, hogy mitől jó egy hangszóró. De akkor mégis hol keressük a választ?

Akkor most végül mitől is szól jól egy hangszóró?

Igen, igen. Az egymillió forintos kérdés, amiért összegyűltünk itt ma. Az megbeszéltük, hogy a “jó” relatív ebben a témakörben, illetve, hogy a számszerűsíthető értékek nem mutatnak meg sok mindent. Akkor mégis mi lehet a válasz?

Ha megkérdezünk egy szakembert, hogy mi a különbség egy jó és egy rossz hangfal között a válasz valami ilyesmi lenne: “Minden”. A mitől jó egy hangfal kérdésre pedig ezerféle különböző válasz érkezne. És mindegyik igaz is.

Egy hangszóró apró alkatrészek, felhasznált alapanyagok és technológiák gondosan kiegyensúlyozott összességéből áll össze. A következő tényezők mind befolyásolhatják a hangzásvilágot.

Felhasznált alapanyagok

Hangszóró részei szétszedve

Ez egy nagyon fontos tényező, ha hangszórókról van szó. Bár ránézésre a legtöbb hangszóró ugyanúgy néz ki, a fekete tölcsér valójában számtalan különböző anyagot rejthet. Készülhet papírtól kezdve, alumíniumon keresztül, műanyagból, de még akár kerámia vagy üveggyanta ötvözetekből is. Sőt, Paul Barton, a PSB Speakers szakértője agyagot is felhasznál a gyártás során!

Nem csak a tölcsérhez felhasznált anyag fontos azonban, hanem gyakorlatilag minden más apróság is, ami a hangfalban található. A különböző anyagokból készült drótozások, ragasztók, házak, alkatrészek, mind másként verik vissza vagy nyelik el a hangot, így befolyásolhatják a hangzásvilágot és a készülék akusztikáját.

Emiatt már az alapanyagok kiválasztása is igazi kihívást jelent, és nagyon precíz munkát igényel. Azonban itt még nincs vége a történetnek.

A hangfal kialakítása

A felhasznált anyagok mellett azok elhelyezkedése, és a hangfal dizájnja is jelentős szerepet játszik majd a hangzásvilág kialakulásában. Ha például túl nagy a hangfal háza, a hang belül visszhangot vethet, ha nincs elég erősen rögzítve a meghajtó, remeghet és torzítást okozhat.

A ház nagyon fontos ilyen szempontból, hiszen leginkább ez határozza meg, hogy a hangfalon belül hogyan terjed a hang. Ez különíti el az egyes hangszórókat, hogy ne befolyásolják egymás működését.

A több hangszórót tartalmazó hangfalakban található egy alkatrész, ami eldönti, hogy melyik hangot melyik frekvenciájú hangszóró játssza le. Ez is egy nagyon fontos dolog, ahol el lehet rontani egy hangfalat.

A hangfal összeszerelése

Hangszóró kábelek

Ez az egyik legfontosabb és legnehezebb része a hangfalak készítésének, és az a lépés, ami miatt nagyon nehéz jó hangfalakat csinálni. Ugyanis az van, hogy a hangfalak kiadnak bizonyos hangokat, majd az agyunk abból felvesz valamit, amit mi érzékelünk. Ez utóbbi egyfajta audio kép, ami az agyunkban alakul ki.

Míg a fentebb említetteket meg lehet tervezni papíron – vagy inkább számítógépen – addig a tényleges felhasználói élményt nem lehet mérni, és már csak akkor tudjuk meghallgatni, amikor elkészült a hangfal. Így bőven előfordulhat, hogy egy jól megtervezett hangfalat a prototípus után mégis visszavisznek a tervező asztalhoz. Papíron jól mutat minden, azonban a végeredmény valahogy mégsem az igazi.

Oké, várj. Most akkor hogyan tudom én eldönteni, hogy melyik a jó hangfal?

Ha arra számítottál, hogy leírok neked néhány trükköt, amivel ki tudod majd választani a legjobbakat, akkor itt kell bocsánatot kérjek tőled. Sajnos ez nem lehetséges, de szerintem a fentiek alapján erre már te is rájöttél.

Nem csak azért lehetetlen számszerűen osztályozni a hangszórók minőségét, mert számtalan különböző szempont befolyásolja a hangzásvilágot. De azért is, mert egész egyszerűen más a különböző emberek hallása, és más hangzásvilágot szeretünk.

Így sajnos nincs olyan, hogy általánosan jó hangfal. Vannak bizonyos szempontból jobbak, vannak más szempontból gyengébbek. A legjobb hangfal az, ami szerinted a legjobban szól!

A hangszórók olyanok, mint egy étel

Gondolj bele, hogy ha megkérdeznénk ezer embert, hogy melyik a legjobb étel a világon, ezer különböző választ kapnánk. Ráadásul egy jó tortáról nehéz megmondani, hogy pontosan mitől is jó. Az összetevők, az elkészítés, sokszor még a kinézet is számít.

A hangfal dizájnerek pedig valamilyen szempontból olyanok, mint a szakácsok. Ha összeraksz egy szobába néhány mesterszakácsot ugyanazokkal a hozzávalókkal és receptekkel, még akkor is különböző ízű ételek születnek majd. Ettől nem lesz egyik sem jobb vagy rosszabb, csak más.

De akkor mégis mi alapján válasszak?

Ez a végső kérdés, amire egyszerűbb a válasz, mint gondolnád. Három választási lehetőséged is van.

Az egyik, hogy meghallgatod, hogy hogyan szól a kiszemelt hangfal. Ez azonban a webshopok világában nem mindig lehetséges, de még a boltokban sem mindig próbálhatod ki maximum hangerőn vagy a saját lejátszási listáiddal a hangfalakat.

A másik a vásárlói vélemények, amik alapján érdemes lehet tájékozódni. Bár mindenkinek egyedi a hallása és az ízlése is, ha egy hangfalról sokan azt mondják, hogy jól szól, az jobb eséllyel fog neked is tetszeni.

A harmadik pedig a szakértői vagy fél szakértői vélemények. Mint például a hobbi audio blogok, vagy akár a Ralf. A bevezetőben említett hangszóró kategóriákban részletes leírásokkal ellátott toplistákat állítottunk össze, amiken megtalálhatod az általunk jónak ítélt hangfalakat. Ha “jó” hangszórót keresel, akkor ezeket mindenképpen érdemes lesz átböngészned!

Ajánlott TOP termékek