Házimozi

Soundbar vagy házimozi? Mi a különbség? Melyiket válasszam?

Szeretsz filmeket nézni? Imádod a nagy vásznas mozizást? Jó hírem van számodra. Ma már az otthonod kényelméből is élvezheted a hamisítatlan mozi élményt. Ehhez pedig nem lesz másra szükséged, mint egy nagy képernyős tévére.

Vagy legalábbis sokan ezt gondolják. Hajlamosak vagyunk ugyanis megfeledkezni arról, hogy a mozi nem csak a képi világból, hanem a hangzásból is áll. Ez pedig sajnos a mostani televíziók egyik legnagyobb gyengéje. Elképesztő minőségű képet hoznak, de az audió már kevésbé lenyűgöző.

Ezt a problémát egy külső hangszóró rendszerrel oldhatjuk meg legkönnyebben. Ha azonban utánanézel a dolognak, akkor láthatod, hogy két nagyobb választási lehetőséged van. Sokáig az úgynevezett házimozi rendszerek voltak az uralkodóak. Ezeknél több hangfalat helyezel el a szoba különböző részein.

Azonban az utóbbi években elterjedt egy másik szuper eszköz is, a soundbar. Itt általában nem különálló hangfalakról van szó, hanem egyetlen audiótechnikai eszközről.

Melyik a jobb? Mik a különbségek? Neked melyiket érdemes választanod? Ezekre a kérdésekre fogunk választ találni a következő cikkben. Tarts velem, ha te is szeretnéd elérni a legjobb hangzásvilágot az otthoni filmezős estékhez.

A házimozi rendszerek

Hosszú éveken keresztül a házimozi rendszerek voltak az uralkodóak a piacon. Ezekben a szettekben több különböző hangszóró található meg, amiket a szoba különböző részein helyezhetsz el.

Minden házimozi rendelkezik egy központi egységgel, ami a hangjelek kezelésért és az erősítésért felelős. Sokszor más egyéb funkciókkal is rendelkezik. Lehet rajta rádióadókat fogni, DVD vagy Blu-Ray filmeket lejátszani, sőt a modern modellek sokszor képesek már az internethez is csatlakozni.

Házimozi rendszer

Az hogy hány hangfallal rendelkezik a házimozi teljesen változó lehet. Alapvető elvárás általában az 5.1-es rendszer, ami egy központi, kettő oldalsó, kettő hátsó hangszóróból és egy mélynyomóból áll. Ha ezeket megfelelően helyezed el a szobában, akkor a mozihoz hasonló 3D surround hatást kaphatsz. Ez annyit jelent, hogy a hang minden irányból fog szólni és olyan érzést kelt, mintha ténylegesen benne lennél a filmben.

Ha szeretnél igazán jó élményt elérni, akkor érdemes olyan házimozit keresned, ami már legalább a 7.1-es szintet tudja hozni. Ez azt jelenti, hogy a fentieken túl rendelkezik még kettő oldalsó fali hangfallal. Ennél már csak a Dolby Atmos rendszerek tudnak jobb hangzásvilágot biztosítani, ahol a plafonon is találhatóak hangszórók. A Dolby Atmos már valódi 3D hatást eredményez és sokkal inkább megközelíti a mozikban élvezhető hangminőséget.

Előnyök

Ha a lehető legjobb hangminőséget szeretnéd elérni, akkor a mai napig a házimozi rendszerek jelentik majd a legjobb választást. Még az olcsóbb, belépőkategóriás modellek is sokkal jobb hangzást hoznak, mint a tévéd saját hangszórója vagy egy soundbar. Ez nem csak a jó minőségű hangfalaknak köszönhető, de annak is, hogy ténylegesen szét tudod őket szórni a szoba különböző pontjaira.

Otthoni hangfal rendszer

A másik nagy előnye a házimozi rendszereknek, hogy mivel különálló hangszórókkal működik, ezért könnyedén cserélhetőek az egyes darabok. Ez azt is jelenti, hogy akár különböző márkák, különböző modelljeit is használhatod együtt. Ha például megveszel egy szettet, de nem vagy elégedett a mélynyomóval, akkor kicserélheted csak azt az egy darabot. Így a házimozik különösen rugalmas felhasználást tesznek lehetővé.

Hátrányok

Természetesen nincsen rózsa tövis nélkül, a házimozi rendszereknek is meg van a hátrányuk. Ez elsősorban az, hogy sok helyet foglalnak. Maga a központi egység és a mélynyomó is elég nagy, de sokszor a hangfalak is méretesek szoktak lenni.

Ha egy tágasabb nappaliban kap helyet a tévéd, akkor ez általában kevésbé okoz majd problémát. Kisebb helyiségekben azonban könnyen fejfájást okozhat, hogy hol helyezd el a hangfalakat.

Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a házimozi rendszerek sok esetben nem kifejezetten diszkrétek. Jó példa erre például a gyakori oszlop hangszóró. Ez van, hogy szuper jól mutat és feldobja a nappalidat, de néhány szobában inkább zavaró lehet. Szóval érdemes lesz végig gondolnod, hogy nálad megférnek-e majd a hangszórók a szoba eredeti berendezése mellett.

Nappali házimozi

Negatívum lehet még, hogy a házimozi rendszerek működéséhez elég sok vezetékre van szükség. Minden egyes hangszórót össze kell majd kötnöd a központi egységgel, hiszen innen kapják majd a hangot és az elektromos áramot is. Ez nem csak azért rossz, mert neked kell az egész rendszert összeállítani. De azzal is számolnod kell majd, hogy hol tudod úgy elvezetni a vezetékeket, hogy senki ne essen keresztül rajtuk. Léteznek vezeték nélküli rendszerek is, amik valamelyest kiküszöbölik ezt a problémát.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a hangfalak elrendezése leginkább a szoba berendezéséhez igazodik majd, és ahhoz, hogy honnan nézed a tévét. Ha esetleg más helyet kapna a kanapé vagy a tévé, akkor a hangfalakat is ugyanúgy át kell majd helyezned. Ami azt is jelenti, hogy az egész vezetékezést újra kell húzni.

Kinek ajánlom a házimozikat?

A házimozi rendszereket elsősorban azok fogják tudni kiélvezni, akik nagy nappalival és külön tévézésre kialakított résszel vagy akár saját mozi szobával rendelkeznek. Számukra egyértelműen a házimozi lesz a jobb választás.

Akkor is érdemes elgondolkozni ezen a megoldáson, ha sokat szoktál filmezni. Hiszen tényleg jobb hangminőséget képes hozni, mint a soundbarok.

A házimozi rendszerek egy másik szépsége, hogy ha érdeklődsz a téma iránt, akkor egész kis hobbivá nőheti ki magát. Összeválogathatod külön az egyes hangszórókat, felépítheted magadnak a rendszert. Sőt, ha igazán keménynek érzed magad, akár saját hangfalakat is készíthetsz hozzá.

A soundbarok

A másik választást a soundbarok jelentik. Ezek abban különböznek a házimozi rendszerektől, hogy a központi egység és a hangszórók is egy darab, kisebb méretű házban találhatóak meg. Beépített erősítővel is rendelkezik, így egyáltalán nem lesz szükséged semmi másra. Elég ha rádugod a soundbart a tévére és már élvezheted is a szuper hangminőséget.

Nagy társaság tévét néz

Láthatod, hogy a soundbarok használata szuper egyszerű, emiatt a mezei felhasználók számára tökéletes választást jelenthetnek. Hangminőségben általában nem közelíti meg a házimozikat, de még így is jelentős javulást jelent a tévék saját hangszóróihoz képest.

Sok esetben mélynyomó is tartozik hozzájuk, ami egy különálló egység. Viszont itt sem kell a vezetékekkel bajlódnod, mert a legtöbb esetben vezeték nélküli módon csatlakoznak a soundbarhoz.

Előnyök

A soundbarok legnagyobb előnye, hogy egyszerűen használhatóak. Nem kell a vezetékekkel, a hangfalak elhelyezésével és a beüzemeléssel sem bajlódnod. Szóval ha nem vagy otthon az elektronikai cikkek világában, akkor érdemes lehet elgondolkoznod egy soundbar vásárlásán.

Azt is érdemes észben tartani, hogy ha esetleg át szeretnéd rendezni a szobádat, akkor a soundbar esetében csak egyetlen eszközt kell áthelyezned. Míg egy házimozinál több hangfalat és a vezetékeket is át kell majd rendezned, ami egy elég kényelmetlen procedúra tud lenni.

A belépőkategóriában általában olcsóbbak is a soundbarok. Ami jól kiegészíti azt a tényt, hogy mennyire egyszerű a használatuk.

Otthoni mozizás

Hátrányok

Ahogy már a házimoziknál is említettem, azok általában jobb hangminőséget tudnak hozni. Ebben az erősebb hangfalak is szerepet játszanak, de az is sokat számít, hogy több különböző irányból érkezik a hang. Ez a soundbarok esetében nem mondható el, szóval a surround hatás sokkal kevésbé érvényesül majd.

Néhány soundbar rendelkezik vezeték nélküli hátsó hangszórókkal is, amiket külön tudsz elhelyezni. Ezek azonban általában annyira drágák, hogy azért az árért már vehetnél egy jobb házimozi rendszert is.

Amire még érdemes odafigyelned, hogy főleg a belépőkategóriás soundbarok limitáltabb funkcionalitással rendelkeznek. Ez igaz arra is, hogy hány hangszórót tudnak kezelni, lehet-e újabbakat hozzáadni a rendszerhez. Emellett nem képesek a Blu-Ray és DVD lemezek kezelésére, amit viszont sok házimozi tud.

Kinek ajánlom a soundbarokat?

A soundbar tökéletes választás lesz azoknak, akik egyszerűen és olcsón úsznák meg ezt az egész kört. Szeretnéd élvezni a tévé saját hangszórójánál jobb hangminőséget, de nem akarsz a technikai részletekkel, az összeszereléssel és a különálló hangfalakkal bajlódni? Akkor a soundbart neked találták ki!

Akkor is jó szívvel tudom ajánlani ezeket, ha kisebb szobában fogsz filmezni. Itt kevésbé érvényesülnek majd egy nagyobb házimozi rendszer előnyei, így elegendő lehet egy soundbar is. Arról nem is beszélve, hogy jóval kevesebb helyet is foglal majd.

A kedvenc házimozijaink és soundbarjaink

Bármelyik lehetőség mellett döntesz végül, érdemes lehet átnézned a vásárlási útmutatóinkat és a toplistás termékeinket. Ezeket úgy válogattuk össze, hogy mindenki megtalálhassa közöttük a számára megfelelő modellt. Emellett számos hasznos információval és tudnivalóval lehetsz gazdagabb.

Nézz rá a házimozi vásárlási útmutatónkra, és a soundbarokkal foglalkozó írásunkra is!

Ajánlott TOP termékek