Porzsák nélküli porszívó részei

Porzsákos vagy porzsák nélküli porszívó? Melyiket válasszam?

Ha új porszívót vásárolsz nem lesz egyszerű a választás, hiszen rengetegféle készülékkel találkozol majd. Nem csak sokféle modell létezik, de több különböző típus is. A hagyományos masináktól, az álló porszívókon keresztül a robotporszívókig.

A porszívókról a legtöbb tudnivalót elolvashatod a legjobb porszívókat bemutató oldalunkon. Van azonban egy olyan kérdés, amiről érdemes külön is beszélnünk. Ez pedig, hogy porzsákos vagy porzsák nélküli porszívót érdemes választani.

Ez elsőre kevésbé tűnhet fontos különbségnek, hiszen mindkét típus felszívja a koszt. Ami igaz is, azonban van köztünk néhány jelentős különbség. Ezek főként akkor mutatkoznak majd meg, amikor kiüríted a masinát, de itt még nem ér véget a történet.

Nézzük meg, hogy melyik típusnak mik az előnyei, hátrányai, és a porzsák, vagy annak hiánya hogyan befolyásolja a készülék használatát.

Porzsákos porszívók

Porzsákos porszívó új porzsákkal

Ez egy régi és jól bevált megoldás, ha porszívókról van szó. A készülékben egy eldobható zsák található. Ezt, amikor megtelik egész egyszerűen kiveheted és kidobhatod a kukába.

Bár egyre elterjedtebbek a porzsák nélküli modellek, mégis rengeteg olyan porszívót gyártanak, ami porzsákot használ. Ennek pedig az az oka, hogy van néhány tagadhatatlan előnye ennek a típusnak. Nézzük is meg őket!

Előnyök

 • Kevesebb por kerül a levegőbe – A modern porszívózsákok nagyon jól zárnak. Ezért, amikor kiveszed a zsákot a porszívóból, szinte egyáltalán nem kerül vissza a kosz a levegőbe és a lakásba.
 • A porzsák egy plusz filter – Ezek a zsákok nagyon jól magukban tartják a port és a koszt, így a porszívó saját szűrőjén túl még egy védelmi réteget jelentenek. Ez nem csak azért fontos, mert tisztább lesz tőle a levegő, de a készülékbe is kevesebb kosz kerül, így hosszabb lesz a szűrők és a készülék élettartama is.
 • Allergiásoknak tökéletes választás – Nem csak a port szűrik ki alaposan, de más allergéneket is. A fentiek miatt allergiával szenvedők számára egyértelműen a porzsákos modelleket ajánlanám.
 • Ritkábban kell kiüríteni – Általában a porzsákokba több kosz fér el, mint a portartályokban. Emiatt ritkábban kell a kiürítésével bajlódnod.
 • Jobban tisztít – Több szakértői véleményt is olvashatunk arról, hogy a porzsákos modellek általánosságban alaposabban tisztítanak.

Hátrányok

 • Zsákot kell hozzá vásárolnod – Erre valószínűleg mindenki számított. A porzsák egy plusz költség lesz, ráadásul a megvásárlása egy plusz feladat. Az is gondot okozhat, hogy néha nehezen találsz majd olyan zsákot, ami pontosan illik a te porszívódhoz.
 • Ahogy megtelik a zsák, csökken a szívóerő – Minél inkább tele van a porzsák, a porszívó annál kevésbé működik hatékonyan. Emiatt előfordulhat, hogy választanod kell, hogy kicseréled a zsákot, amibe még férne por vagy gyengébb szívóerővel dolgozol tovább.
 • Kevésbé környezettudatos – A porzsák egy plusz szemét, ami általában nem újrahasznosítható hulladék. Így bár a használata kényelmesebb, viszont cserébe kevésbé környezetkímélő.

Porzsák nélküli porszívók

Porzsák nélküli porszívó ürítés közben

Manapság egyre nagyobb teret nyernek maguknak a portartállyal működő porszívók, és rengeteg különböző modellt találhatsz a piacon. Ezek porzsák helyett egy műanyag tartályba gyűjtik a koszt.

Bár a kiürítésük macerásabb, mégis számos előnnyel rendelkeznek. Így a fogyasztók körében is népszerűek, de a gyártók is sokszor döntenek emellett a megoldás mellett. Nézzük meg, hogy miért érdemes porzsák nélküli porszívót választanod.

Előnyök

 • Nem kell porzsákot vásárolnod – Így kevesebb lesz a fenntartás költsége, és nem kell a megfelelő méretű porzsákokat keresgélned a boltban. Ráadásul azt a kellemetlen szituációt is elkerülheted, amikor éppen nekiállnál takarítani, de rájössz, hogy elfogyott otthon a porzsák.
 • Környezetbarát megoldás – A porzsák egy plusz darab szemét, amivel a környezetet terheljük. A portartályos készülékek esetében ennyivel is kevesebb szemetet termelünk. Így mindenképpen környezetbarátabb megoldást jelentenek ezek a masinák.
 • Mindig tudni fogod, hogy mikor kell üríteni – A legtöbb készüléknél a portartály átlátszó műanyagborítást kap, így pontosan láthatod majd, hogy mikor telik meg. A porzsákoknál gondot okozhat, hogy már csak akkor üríted ki, amikor nagyon tele van és romlik a szívóteljesítmény. A porzsák nélküli készülékeknél nem lesz ilyen problémád.
 • Könnyebb visszaszerezni a véletlenül felszívott holmikat – Porszívózás közben előfordulhat, hogy véletlenül felszívsz egy ékszert, apró játékot vagy más cuccot. Ezt a porzsákos modelleknél sokszor észre sem vesszük, itt azonban láthatod, hogy mi van a portartályban. Ürítésnél is sokkal valószínűbb, hogy észreveszed az oda nem illő tárgyat. Ráadásul ha már kiderült a baj, akkor sokkal egyszerűbb a műanyag tartályból kiszedni, mint szétkaszabolni egy porzsákot.
 • Bármikor kiürítheted – Ahogy takarítás közben folyamatosan megtelik a porzsák vagy portartály, úgy csökken a porszívó szívóteljesítménye. Míg a porzsákos modelleket általában csak akkor ürítjük ki, amikor már teljesen tele van a zsák, addig a portartályt akár minden egyes használat után is kiboríthatod. Így pedig növelheted a készülék hatékonyságát.
 • Kisebb helyet foglalnak – A portartályok általában kisebb méretűek, mint a porzsákok. Bár ez azt is jelenti, hogy gyakrabban kell üríteni őket, mégis az előnyökhöz soroltam. Hogy miért? Mert a portartály bármilyen formájú és méretű lehet, így sokkal jobban igazodik majd a porszívó kialakításához. Emiatt a porzsák nélküli modellek sokszor jobb felhasználói élményt nyújtanak. Gondoljunk például az álló porszívókra. Könnyebb őket tárolni, manőverezni velük, és kényelmesebb a használatuk.

Hátrányok

 • Több kosz kerül vissza a lakásba – Amikor kiborítod a portartály tartalmát, óhatatlanul visszakerül valamennyi finom por a levegőbe és így a lakásba. Ez nem csak koszos, de allergiások számára igazi rémálom lehet. Szóval ebből a szempontból mindenképpen a porzsákos modellek teljesítenek jobban.
 • Macerásabb a kiürítés – A porzsákot elég csak kivenni a gépből és kidobni. Itt ki kell borítanod a portartályt, ráadásul ha nem jön ki belőle az összes kosz – ami hajszálak esetében gyakran előfordul – akkor sajnos kézzel kell kiszedned belőle a maradékot. Szóval ez egy elég mocskos és kényelmetlen művelet.
 • Filtert kell benne cserélned – Bár porzsákot nem kell majd vásárolnod, filtert ugyanúgy cserélned kell időről időre. Ráadásul valószínűleg sűrűbben, mint a porzsákos porszívók esetében, ugyanis a porzsák megfogja a kosz nagy részét, a portartályból azonban az összes koszt a filter kell, hogy megszűrje.

Akkor most végül is melyiket válasszam?

Erre a kérdésre nincs egyértelmű jó válasz. Mindkét típusnak megvannak az előnyei és hátrányai.

Ha környezettudatosabb, modernebb megoldást keresel, és nem bánod, ha egy kicsit több macera a portartály ürítése, akkor a porzsák nélküli modelleket javasolnám neked.

Ha pedig a lehető legkevesebb port szeretnéd, hogy visszajusson a levegőbe, és nem bánod, hogy mindig új és új zsákokat kell vásárolnod, akkor pedig inkább a porzsákos modelleket.

Ajánlott TOP termékek