Többféle portartályos porszívó sorakozik a polcon

Mitől függ a porszívó szívóteljesítménye? Melyik a jó porszívó?

A porszívóknak igazából egyetlen feladatuk van, hogy felszívják a koszt. A különböző kényelmi extrák és csili-vili funkciók mind szuperek, de nem érnek egy lyukas garast sem, ha közben a kosz a padlón marad.

Azonban vásárlóként nincs túl egyszerű dolgod, ugyanis nem mindig egyértelmű, hogy mitől is lesz jó egy porszívó szívóteljesítménye. Írásunkban erre a kérdésre keressük majd a választ. Szóval ha szeretnél te is jól dönteni porszívó vásárlásakor, akkor tarts velem!

A motor névleges teljesítménye

Az első szám, amivel szembetalálkozhatunk, a motor teljesítménye szokott lenni. Ez wattban van megadva, és magától értetődőnek tűnhet, hogy a nagyobb teljesítmény erősebb szívóerőt jelent. Ez azonban sajnos nem mindig van így.

Ezt jól mutatja az is, hogy 2017 óta az EU-ban a porszívók maximális teljesítménye 900 W lehet. Ezzel azt próbálták elérni, hogy kisebb fogyasztás mellett is hatékony készülékeket kapjanak a vásárlók. Így a gyártók a bivalyerős motorok helyett az okosabb dizájnra fektették a hangsúlyt. A dolog működik is egyébként. A fogyasztás csökkent, a hatékonyság pedig növekedett. Így a vásárlók és a környezet is jobban jártak.

Szóval egy erős motor mindig jó dolog, de a fentiekből is láthatjuk, hogy a motor teljesítmény csökkentésével is növekedett a hatékonyság, így nem ez lesz az egyetlen tényező.

A padló típusa

Egyértelműen befolyásolja egy porszívó hatékonyságát a takarított padló típusa. Emiatt a címkéken külön is bontják a kemény padlókat és a szőnyegeket. Azonban még ez sem jelent teljes megoldást.

Nyilvánvaló, hogy egy járólapról könnyebben feljön a kosz, mint egy szőnyegről. Mi a helyzet azonban a különböző típusú szőnyegekkel? Egy rövid szálú padlószőnyegben például nem tudnak annyira mélyen elbújni a szennyeződések, mint egy hosszú szálú szőnyegben.

Így egyértelmű, hogy a szívóteljesítmény attól is függ majd, hogy milyen felületen használod a készüléket.

A porszívó feje

Különböző porszívófejek és alkatrészek

A fentiek mentén tovább haladva érdemes egy gondolatot szentelnünk a különböző típusú fejeknek is. Az egyes gyártók különböző dizájnokat használnak, amik legalább annyira befolyásolják majd a szívóteljesítményt, mint a motor ereje.

A forma, a méret, a kefék kialakítása, a fej magassága, mind szerepet játszanak majd ebben. Az is lényeges, hogy minden munkához a megfelelő fejet válasszuk. Más működik jól egy parkettán, és más egy hosszú szálú szőnyegen.

Az úgy nevezett turbó fejek pedig egyenesen új szintre emelik majd a porszívózást. Ezek olyan forgóhengerekkel ellátott eszközök, amik segítenek összegyűjteni a koszt. Főleg hajszálak és állatszőr esetén nyújtanak majd elengedhetetlen segítséget. A belépőkategóriánál a légmozgás hajtja a hengereket, de a komolyabb gépeknél már a motorhoz csatlakoznak, így erősebb és jobb működésre képesek. Összességében pedig több koszt gyűjt össze a masina, növekszik a hatékonyság.

A portartály

A portartály vagy porzsák kialakítása is befolyásolhatja a légmozgást, így pedig a szívóerőt. Jó példa erre a hihetetlenül hatékony Dyson rúdporszívó, ami egyetlen, megszakítás nélküli légcsatornát alkot. Így alacsonyabb teljesítmény mellett is nagyon jól teljesít.

Az sem mindegy, hogy mennyire van tele a tartály. Ha sok kosz gyűlt össze a porszívóban, az elállhatja a levegő útját. Ezzel pedig nem csak a szívóteljesítmény csökken, de a motor is nagyobb terhelésnek lesz kitéve. Emiatt érdemes minden használat után kiüríteni a porszívót.

A szűrők

Nem csak a portartály, de a filterek is telítődhetnek kosszal. A fentiek ismeretében egyértelmű, hogy ez sem segíti majd a porszívó működését. Szóval a szűrőket is ajánlott kimosni vagy cserélni az adott készülék használati útmutatójának megfelelően.

Az EU-s energiaosztály címke adatai

Az európai energiaosztály címke segíthet megállapítani egy porszívó szívóképességét

A különböző nagy elektronikai cikkeken található energiacímkével biztosan mindenki találkozott már. Ez egy szabványosított megoldás, amit az EU-ban alkalmaznak, és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását hivatott szolgálni.

Azt azonban már kevesebben tudják, hogy az energiaosztályzat mellett más hasznos információk is megtalálhatóak a matricán. A porszívók esetében ilyen például a padlótisztítási hatékonyság.

Ez egy A és F közötti osztályzat, aminél az A a legjobb. Két különböző szempont alapján értékelik a porszívókat. Az egyik a kemény padlón való takarítás, a másik a szőnyegek tisztítása. Erről már beszéltünk korábban, hogy jelentős eltérés lehet a kettő között, így logikus, hogy itt is különválasztják őket.

Mennyire megbízható vajon ez a fajta értékelés? Ez a legfontosabb kérdés a címkékkel kapcsolatban. Hiszen ha megbízható, akkor nincs is más dolgunk, mint ezt megnézni. Ha viszont nem annyira megbízható, akkor nem ér túl sokat. Nyilván már te is kitaláltad, hogy mi lesz a válasz, hiszen ha az első változat lenne az igaz, akkor rövidebb lenne ez a cikk is.

Sajnos több potenciális probléma is van ezzel az osztályozási rendszerrel. Az egyik az, hogy a gyártók eltérő módokon tesztelik a készülékeket, ráadásul olyan is előfordult, hogy csaltak a megadott értékekkel. A másik gond viszont jelentősebb. Ez pedig az, hogy a vizsgálatok főként a finom por takarítása alapján adják az osztályzatokat. Így fordulhatott elő az, hogy papíron a 2017-es bevezetés óta növekedett a hatékonyság, mégis előfordulhatnak olyan készülékek, amik hagynak némi kívánnivalót maguk után.

Itt egész egyszerűen arról van szó, hogy a kevésbé megbízható gyártóknál előfordulhat, hogy a finom porra optimalizálják a gépeket. Így azok jó értékelést érhetnek el. Viszont közben a nagyobb koszokat otthagyják a padlón. Ennél pedig felhasználóként kevés idegesítőbb dolgot lehet elképzelni. A finom por eltüntetése fontos, főleg, ha allergiás az ember. Azonban a nagyobb koszoktól is meg kell szabadulnunk.

Így fordulhat elő egyébként az is, hogy az EU-s címkéken feltüntetett osztályzatok sokszor jelentősen eltérhetnek a független tesztelők tapasztalataitól. A Which angol oldal tesztelőivel fordult elő, hogy az ő terméktesztjükön egyik legjobban teljesítő porszívó az EU-s címkén csupán D értékelést kapott.

Szóval összességében jók az EU-s szabályozások, szuper, hogy fel van tüntetve a tisztítási hatékonyság, de azért ne vegyük ezeket készpénznek.

A porszívók típusa

Hagyományos porszívó oldalnézetből

A fentieken túl még egy dolog van, ami jelentősen befolyásolhatja a porszívók szívóteljesítményét, bár ez kicsit kilóg a sorból. Itt egész egyszerűen arról van szó, hogy a különböző típusú porszívók kialakításukból adódóan más és más hatékonyságra képesek.

  • A hagyományos hengeres porszívók például egy jó középmezőnyt jelentenek, és a legtöbb helyzetben megállják majd a helyüket.
  • A rúdporszívókat más pozícióban tartod, ráadásul az légáramlás is különbözik bennük, emiatt szőnyegeken sokkal hatékonyabbak.
  • A robotporszívók nyilvánvalóan nem végeznek majd annyira mélyreható takarítást, azonban maguktól működnek és szuper kényelmesek a mindennapokban.
  • A kézi porszívók pedig egész egyszerűen alacsonyabb teljesítménnyel és kisebb szívóerővel rendelkeznek a legtöbb esetben.

Vásárlói értékelések, toplisták

A végére hagytam az egyik legfontosabb dolgot. Bár ezek abszolút semmilyen szempontból nem fogják befolyásolni, hogy mennyire szív erősen a porszívód, viszont jó alapot adhatnak vásárlás előtt.

Ha egy készülékre kevés panasz, vagy sok jó értékelés érkezik, akkor ott jó eséllyel nem lesz gond a szívóerővel. De kinek van ideje végigolvasni több száz készülékről minden véleményt? A jó hírem az, hogy nekünk! A Ralf porszívó toplistáit úgy alakítottuk ki, hogy a szakmai szempontok mellett mindig figyelembe vesszük a vásárlói tapasztalatokat is. Így csak olyan készülékeket ajánlunk, amikkel az emberek elégedettek szoktak lenni.

Ajánlott TOP termékek