TOP robotporszívók (2021)

Robotporszívó vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb robotporszívót.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

Nem tudom te hogy vagy vele, de én személy szerint nem vagyok túlságosan oda a porszívózásért. Kényelmetlen, unalmas, hangos és úgy igazából semmilyen pozitívumot nem tudnék mellette felhozni. A mosogatás megnyugtat, tudok közben podcastet hallgatni. A rendrakás elégedettséggel tölt el. A porszívózás? Egyszerűen csak egy púp az ember hátán.

Ha valaki azt mondaná, hogy van egy robot, ami elvégzi helyettem ezt a kényelmetlen házimunkát, kapva kapnék az alkalmon. És micsoda szerencse, tényleg van egy ilyen robot!

Pihenés

A robotporszívók korunk egyik legnagyobb vívmányai az én szememben, hiszen az általam legkevésbé kedvelt házimunkát képesek szinte teljes egészében levenni a vállamról. Ha te is hasonló érzéseket táplálsz a porszívózással és porszívókkal szemben, akkor tarts velem ebben az útmutatóban, ahol részletesen körüljárjuk majd, hogy mit is tudnak az emberiségnek ezen apró megmentői.

Robotporszívó toplista

Termék névKépFőbb előnyökRobotporszívó ár
Klarstein Cleanhero robotporszívó Klarstein Cleanhero robotporszívó
 •  Jó ár-érték arány
 •  Rendelkezik az alapvető navigációs funkciókkal
 •  Állítható működési sebesség
aktuális ár
SENCOR SRV 1000SL robotporszívó SENCOR SRV 1000SL robotporszívó
 •  Szuper olcsó ár
 •  Tudja a legfontosabb funkciókat
 •  Kiváló szintentartó takarítás
aktuális ár
Samsung PowerBot VR20R7250WC robotporszívó Samsung PowerBot VR20R7250WC robotporszívó
 •  Erős motor, nagy takarítási teljesítmény
 •  Fejlett navigáció
 •  Három rétegű szűrőrendszer HEPA filterrel
aktuális ár
Concept VR2110 robotporszívó Concept VR2110 robotporszívó
 •  Szuper ár-érték arány
 •  Fejlett navigációs és extrák
 •  Szuper takarítási teljesítmény
aktuális ár
Rowenta RR7447WH X-PLORER Serie 60 Allergy robotporszívó Rowenta RR7447WH X-PLORER Serie 60 Allergy robotporszívó
 •  Jó takarítási teljesítmény
 •  Allergiásoknak is ajánlott
 •  Okos funkciók
aktuális ár

Robotporszívó tesztek, vélemények

A következő listában összeszedtem neked azokat a készülékeket, amiket én jó szívvel tudok ajánlani. Mindegy, hogy olcsóbb, belépő kategóriás gépet keresel, vagy csúcskategóriás kütyüt, itt megtalálod majd, amire szükséged van!

Klarstein Cleanhero robotporszívó
Klarstein Cleanhero robotporszívó

A takarítás hőse

 •  Jó ár-érték arány
 •  Rendelkezik az alapvető navigációs funkciókkal
 •  Állítható működési sebesség
aktuális ár

Ez a robotporszívó segít majd tisztán tartani a lakásodat. Mindegy, hogy szőnyegről vagy keménypadlóról van szó, a Klarstein masinája megbirkózik a feladattal.

A készülék korrekt szívóteljesítménnyel, kettő darab fő kefével és oldalsó kefékkel gondoskodik róla, hogy mindenhol a lehető legnagyobb tisztaság maradjon utána. Mosható szűrővel rendelkezik, ami megakadályozza, hogy a felszívott por visszakerüljön a levegőbe. A 370 milliliteres portartály pedig elegendő lehet akár a közepes méretű lakásokba is.

Üzemidő tekintetében sem fog cserbenhagyni téged a Cleanhero. A működés intenzitásától függően 90 és 120 perc között bírja egy töltéssel, ha pedig lemerülne automatikusan visszatér a töltőállomáshoz. A töltési idő valamivel hosszabb, 4-5 óra körül van. Viszont még így is belefér két kör takarítás és közötte egy töltés abba az időbe, amíg a munkahelyen vagy. Szóval ez nem fog nagyobb gondot okozni.

Navigáció tekintetében nem kell csodákra számítanod, de így is rendelkezik az alapvetően szükséges rendszerekkel. A készüléket felszerelték ütközés elleni érzékelőkkel és lépcsőről való leesés elleni védelemmel is. A szintkülönbségeket jól kezeli, a flexibilis kerekeknek köszönhetően képes keménypadló és szőnyeg között váltani. Emellett felhúzhatsz virtuális falakat is, ha szeretnéd, hogy bizonyos területeket kihagyjon a robotporszívió.

Extraként elérhetőek az időzítés és a folttisztítás. Előbbivel beállíthatod a hét minden napjára, hogy mikor induljon le a kicsike, utóbbi pedig egy-egy problémás területet tisztít meg alaposabban. A működési sebességet két fokozaton tudod szabályozni, attól függően, hogy mennyire koszos éppen a lakás.

Okos funkciók nem érhetőek el a Klarstein robotporszívójában, viszont szabályozhatod a működését a készüléken található gombokkal vagy akár a mellékelt távirányítóval is.

Amit még érdemes megemlíteni, az a zajszint. Ez szuper alacsonynak mondható a maga 55 dB-jével. Így nem lesz kifejezetten zavaró a működése akkor sem, ha esetleg éppen otthon tartózkodsz.

Összességében én úgy gondolom, hogy a Klarstein Cleanhero egy nagyon jó társ lehet kisebb háztartásokban. Ha nincs szükséged az okos funkciókra és szívesen spórolnál ezen, akkor ezt a robotporszívót neked találták ki.

Előnyök:

 •  Jó ár-érték arány
 •  Rendelkezik az alapvető navigációs funkciókkal
 •  Állítható működési sebesség

Hátrányok:

 •  Nem rendelkezik okos funkciókkal
SENCOR SRV 1000SL robotporszívó
SENCOR SRV 1000SL robotporszívó

TOP olcsó robotporszívó

 •  Szuper olcsó ár
 •  Tudja a legfontosabb funkciókat
 •  Kiváló szintentartó takarítás
 •  Korrekt üzemidő
aktuális ár

Szeretnéd kiélvezni a robotporszívók nyújtotta kényelmet, de nem akarsz túl sok pénzt kiadni egy ilyen kütyüre. A Sencor porszívóját pontosan neked találták ki, ehhez a kütyühöz ugyanis szuper kedvező áron juthatsz hozzá.

Takarítási teljesítményben természetesen nem fogja ugyanazt hozni, mint egy kétszáz ezres masina, de azért kemény padlón és nem túl mély padlószőnyegen bőven elboldogul. Használata mellett sokkal ritkábban kell majd neked felvenned a nagy porszívót és kitakarítani a lakást. Egy 200 milliliteres portartállyal rendelkezik, ami inkább kisebb lakásokhoz van igazítva. Ha azonban két részletben indítod útjára, akkor akár nagyobb lakásokkal is megbirkózik.

Pozitívum még, hogy kettő darab oldalsó kefével is rendelkezik, így a sarkokat is képes kitakarítani. A port pedig egy mosható pamut szűrő fogja majd meg. Emellett elérhető a felmosás funkció is, ami itt jóval gyengébb, hiszen nem rendelkezik víztartállyal, helyette egy nedves törlőt használ csak. Szóval ezt annyira nem is lesz érdemes használnod.

Üzemidő tekintetében nem kell csodákra számítani, de szerintem ekkora portartály mellett a 80 perces folyamatos működés bőven elegendő lesz. A töltési idő is teljesen barátinak mondható a maga 3 órájával.

Navigációs funkcióknál a legalapabb dolgokra kell számítanod. Nem rendelkezik szenzorokkal, helyette egy gumi ütközőt használ, ami érzékeli, ha nekimegy valaminek és ilyenkor automatikusan irányt változtat. Ez még a régebbi fajta megoldás, amit a korai robotporszívók is használtak. Előnyére legyen mondva, hogy képes 1-2 centis szintkülönbséggel is megbirkózni, illetve azért annyira már intelligens, hogy lépcsők esetében se vesse magát a mélybe.

Smart funkciókkal nyilván nem rendelkezik, illetve távirányítót sem kapott. A zajszint pedig valamivel magasabb, 65 dB. Szóval azért meg vannak a maga hiányosságai. Viszont én úgy gondolom, hogy ezért az árért cserébe az alapos szinten tartó takarítás, amit végez, bőven megéri. Ha szűkebb a keret, akkor mindenképpen érdemes lesz ránézned erre a Sencor robotporszívóra.

Előnyök:

 •  Szuper olcsó ár
 •  Tudja a legfontosabb funkciókat
 •  Kiváló szintentartó takarítás
 •  Korrekt üzemidő

Hátrányok:

 •  Csak alap navigációs funkciókkal rendelkezik
Samsung PowerBot VR20R7250WC robotporszívó
Samsung PowerBot VR20R7250WC robotporszívó

A robotporszívók királya

 •  Erős motor, nagy takarítási teljesítmény
 •  Fejlett navigáció
 •  Három rétegű szűrőrendszer HEPA filterrel
 •  Egyszerű beállítások
aktuális ár

Ha a robotporszívókat filmbéli robotokhoz akarnánk hasonlítani (és miért ne tennénk), akkor ez a készülék valószínűleg Optimus Prime lenne. A Samsung egy igazi monstrumot hozott létre, amikor megalkotta ezt a gépet. Ez nem csak az árán, de a szívóteljesítményén és a gazdag funkciókínálaton is meglátszik.

Amit mindenképpen érdemes megemlíteni ezzel a géppel kapcsolatban, hogy bivalyerős motorral rendelkezik, ami nagy szívóteljesítményt biztosít neki. Bár nem egy jó pont, de mégis jól mutatja ezt a magasabb 78 dB-es zajszint is. Szóval ezt a porszívót inkább akkor indítsd útjára, amikor nem vagy otthon.

A hatékony takarításhoz nem csak az erős motor járul majd hozzá, de a széles középső turbó kefe is. Ez képes elbánni a belegubancolódó hajnak és állatszőrnek is, így olyan koszokkal is könnyedén megbirkózik, amik más robotporszívóknak gondot okozhatnak. A teljesítmény a padlótípushoz alkalmazkodik, így az energiatakarékos működés is biztosított.

A portartály mérete talán az egyetlen negatívum, ami felmerülhet ezzel a géppel kapcsolatban, az ugyanis csak 300 milliliteres. Ez egy közepes lakáshoz még elegendő lehet, nagyobb helyeken azonban már kevésbé optimális. Jó pont viszont, hogy három fokozatú szűrőrendszert kapott. A mosható habszűrő mellett micro szűrővel és a HEPA filterrel is rendelkezik.

Az üzemidő viszonylag alacsony, 90 perc, ami valószínűleg a nagyobb teljesítménynek tudható be. Mentségére legyen viszont mondva, hogy a töltési idő csak 2,5 óra, emellett automatikusan visszatér a töltőállomáshoz, majd onnan folytatja a takarítást, ahol abbahagyta.

A nagy teljesítmény mit sem érne okos navigáció nélkül, amit szerencsére meg is kaptunk a Samsung-tól. Giroszkópos navigációs rendszere képes feltérképezni a lakást, megbirkózik a kábelekkel és a lépcsőkkel is. Emellett használhatod a különböző okos funkciókat is, a telefonos alkalmazáson keresztül. Ezek között megtalálható az időzítő, a no-go zónák, a távirányítás, és a fókuszált takarítás is. Ha nem szeretnéd használni az alkalmazást, akkor pedig a táviránytóval közvetlenül szabályozhatod a beállításokat.

Ez a robotporszívó kifejezetten a drága árkategóriába tartozik, ha azonban a lakásban gyerekek vagy kisállatok találhatóak, akkor szükséged lehet a nagyobb teljesítményre, amit a Samsung masinája hoz.

Előnyök:

 •  Erős motor, nagy takarítási teljesítmény
 •  Fejlett navigáció
 •  Három rétegű szűrőrendszer HEPA filterrel
 •  Egyszerű beállítások

Hátrányok:

 •  Drága ár
 •  Kisebb portartály
Concept VR2110 robotporszívó
Concept VR2110 robotporszívó

Kiváló ár-érték arány

 •  Szuper ár-érték arány
 •  Fejlett navigációs és extrák
 •  Szuper takarítási teljesítmény
 •  Nagy portartály
 •  HEPA filter
aktuális ár

Ez a Concept robotporszívó hű marad a márkájához, ugyanis a gyártó többi termékéhez hasonlóan kedvező áron nyújt jó minőséget és jóval az ára feletti extra funkciókat.

A nyers technikai szempontokat tekintve is jól teljesít. Jó szívóteljesítménnyel rendelkezik, amit tökéletesen kiegészít a több különböző kefe. Az oldalsó kefék segítenek az alapos takarításban, akár a sarkokban is. Emellett elérhető benne felmosó rongy, szőnyeg kefe, kemény padlóra kialakított kefe és egy külön eszköz, ami képes elbánni a háziállatok szőrével. Ezek együtt tökéletes takarítást biztosítanak gyakorlatilag akármilyen környezetben.

Négy különböző takarítási üzemmóddal rendelkezik, emellett elérhető a turbó funkció is, aminél maximális teljesítményre kapcsol a gép. Ez főleg szőnyegek esetében fog jól jönni, ahol mélyre hatoló tisztítást tesz lehetővé. Itt egyébként automatikusan aktiválja is a turbót. Az intenzív funkcióval pedig beállíthatod, hogy az egész lakáson kétszer menjen át, a még nagyobb tisztaság érdekében. Képes emellett a felmosásra is, amihez beépített felmosórongyokkal és egy 300 milliliteres víztartállyal rendelkezik.

Pozitívum még a nagy méretű portartály, ami 600 milliliternyi koszt képes elnyelni. Ezzel akár nagyobb lakások takarítására is alkalmasság válik ez a készülék. Arról, hogy a portartályból a szennyeződés ne kerüljön vissza a levegőbe egy kettős szűrőrendszer gondoskodik. A mosható habszűrő mellett HEPA filtert is tartalmaz, így képes nem csak a port, de az allergéneket és a legapróbb szennyeződéseket is megállítani.

Üzemidő tekintetében is a felső kategóriás masinákkal veszi fel a versenyt a Concept VR2110. 3-4 órányi töltési idő után, akár 180 perc folyamatos takarításra is képes. Ha pedig lemerül, akkor automatikusan visszatér a töltőállomáshoz.

Fejlett, GyroTec 2.0 navigációs rendszert használ, amit kiegészítenek még a TOF ütközési elleni érzékelők. Képes megbirkózni akár 1,5 centiméternyi szintkülönbséggel is és természetesen a lépcsőkről sem fogja magát a mélybe vetni. Emellett alkalmazhatod a hasznos virtuális falakat, amikkel elkülönítheted a lakás bizonyos részeit.

A zajszint alacsony, mindössze 55 dB. Ezen felül elérhető még a csendes üzemmód is, amit imádni fogsz, ha éppen otthon tartózkodsz, amikor a gép dolgozik.

Ebben az árkategóriában mindenképpen pozitívum, hogy csatlakoztathatsz mobil alkalmazást. A Concept Home elérhető Android-ra és iOS-re egyaránt. Lehetővé teszi a távvezérlést, időzítés, megnézheted a robot által létrehozott térképeket és beállíthatod a különböző takarítási zónákat is.

Én úgy gondolom, hogy ez a Concept masina sokkal többet nyújt, mint amit az ára alapján elsőre gondolnánk. Szóval ha szeretnél egy szuper robotporszívót, de nem akarsz túl sokat költeni, akkor ez a modell jelenti a tökéletes egyensúlyt.

Előnyök:

 •  Szuper ár-érték arány
 •  Fejlett navigációs és extrák
 •  Szuper takarítási teljesítmény
 •  Nagy portartály
 •  HEPA filter

Hátrányok:

 •  Ennél a készüléknél nem nagyon találtam semmilyen konkrét negatívumot
Rowenta RR7447WH X-PLORER Serie 60 Allergy robotporszívó
Rowenta RR7447WH X-PLORER Serie 60 Allergy robotporszívó

Okos kis segítő, kedvező áron

 •  Jó takarítási teljesítmény
 •  Allergiásoknak is ajánlott
 •  Okos funkciók
 •  Jó ár-érték arány
aktuális ár

Ki ne örülne annak, ha kevesebbet kellene takarítania? A Rowenta robotporszívója garantálja, hogy kevesebb porszívózással is tisztább legyen a lakásod. Az így megspórolt időt pedig a családoddal vagy a hobbiddal töltheted. Ráadásul ehhez a készülékhez kifejezetten jó áron juthatsz hozzá, annak ellenére is, hogy a tudása egészen kiemelkedő.

Egy okoskészülékről van szó, ami azt jelenti, hogy már rendelkezik a fejlettebb funkciókkal is. Összekapcsolhatod a telefonoddal és ezen keresztül vezérelheted a gépet. Emellett támogatja a különböző hangsegédeket is, szóval akár hangparancsokkal is irányíthatod őt. Egy igazi automatikus segítőt kapsz a Rowenta robotporszívójának személyében.

Ehhez a készülékhez kifejezetten jó áron juthatsz hozzá, annak ellenére is, hogy a tudása egészen kiemelkedő.

Teljesítmény tekintetében teljesen rendben van. A beépített kefék alaposan feltakarítják majd a padlót, legyen szó kemény felületről vagy szőnyegről. Az összegyűlt koszt pedig egy 0,4 literes tartályba gyűjti majd a masina. A tisztább lakás és levegő érdekében pedig nagy teljesítményű szűrőrendszert kapott. Pozitívum, hogy ez a modell rendelkezik felmosás funkcióval is, így a morzsákon túl a kisebb foltokkal is képes lesz megbirkózni. Ebben az AquaForce rendszer és a beépített felmosó lesz a segítségére.

A navigációs rendszer giroszkópokon alapul. Rendelkezik beépített zuhanásgátlóval és ütésérzékelővel is. Az oldalsó kamerák figyelik, hogy ne menjen a falaknak, de akár a szőnyegeket is képes érzékelni. A Smart Expoloration 4.0 navigációs rendszer automatikus takarítást tesz lehetővé, a mobilos applikáción keresztül pedig külön ütemtervet állíthatsz majd be.

Allergiások számára is előnyös lehet ez a masina, hiszen a szűrőrendszer a legapróbb szennyeződések 99,9 %-át képes kiszűrni. Megbirkózik az állati szőrrel, az atkákkal, porral és más koszokkal egyaránt.

Ha robotporszívóról van szó, szót kell ejtenünk az akkumulátorokról is. Ez a Rowenta masina ebből a szempontból is jól teljesít. A beépített lítium-ion aksik 4 óra alatt töltenek fel teljesen, ezután pedig akár 90 percnyi folyamatos használatot tesznek lehetővé. Ez tökéletesen elegendő egy közepes lakás kitakarításához.

Én úgy gondolom, hogy ez a Rowenta masina kifejezetten jó tudással rendelkezik, miközben az ára is megfizethető marad. Ha szeretnéd lecsökkenteni a takarítással töltött időt, akkor mindenképpen jó társad lesz.

Előnyök:

 •  Jó takarítási teljesítmény
 •  Allergiásoknak is ajánlott
 •  Okos funkciók
 •  Jó ár-érték arány

Hátrányok:

 •  A navigációs rendszer nem támogat néhány felsőkategóriás funckiót

Milyen robotporszívót vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

A robotporszívók az én fejemben egyenlőek a haladással. Micsoda időket élünk! Nem kell vadásznunk, nem kell kardokkal megvívnunk az életünkért. Gyakorlatilag a mindennapjaink legkellemetlenebb része a házimunka, és ennek egy jelentős részét is képesek gépek elvégezni helyettünk.

Ha választanom kellene, hogy valami ‘90-es évekbeli sci-fiből a mars-kolóniák, a fénykardok, a lebegő autók vagy a takarító robotok váljanak valóra 2020-ig, biztos, hogy az utóbbit választanám. És szerencsére a feltalálók is erre az elhatározásra jutottak.

Gyerekkorom nagy meséje a Jetsons család, amiből a kedvenc karakterem a takarító robot, Rosey volt. Most 2020-ban ez közelebb áll a valósághoz, mint amennyire ezt a ‘90-es évek elején valaha gondoltam volna.

Jetson család Rosey, takarító robot

Na, de az érzelmes áradozásom után következzenek a tényleges, hasznos tények és azok a részletek, amik neked is segítenek majd kiválasztani életed robot takarítóját. Üdvözöllek a jövőben! Következzen a robotporszívó vásárlási útmutatónk!

Mennyire hasznosak a robotporszívók valójában?

Gyakran felmerül, hogy a robotporszívók kevésbé hatékonyak, mint hagyományos társaik. Ami ebben a formában nem feltétlen igaz. Tényleg kisebb szívóerővel rendelkeznek, viszont cserébe speciális keféket kaptak, amik segítenek hasonlóan mély tisztítást végezni szőnyegen és keményebb felületeken egyaránt.

Porszívó kefék 2

Érdekesség egyébként, hogy az első robotporszívót az Electrolux gyártotta a ‘90-es évek második felében. Az ára miatt nem lett hatalmas nagy siker, viszont a mai napig ez a készülék rendelkezik a legnagyobb szívóerővel a piacon. Majdnem kétszeresével a második legerősebb géphez képest!

Pozitívumok

Manapság már jóval kifinomultabb technológiával rendelkeznek a robotporszívók és ha mindennapos koszokról van szó, akkor sokszor simán elérik akár a hagyományos porszívók hatékonysági szintjét is.

Legnagyobb előnyük – nyilván – az, hogy igazából a jobb daraboknál már tényleg hozzá sem kell nyúlnod a készülékhez. Időzítő alapján magától elkezdi a takarítást, automatikusan feltölti az akkumulátort, kiüríti a portartályt. Ha úgy állítod be, hogy akkor dolgozzon, amikor nem vagy otthon, akkor gyakorlatilag szinte soha nem kell majd vele foglalkoznod, elég lesz a varázsütésre csillogóan tiszta padlón végigszambáznod, amikor hazaérkezel.

Porszívó

Pozitívum még, hogy ezek a gépek általában nagyon alaposak. Itt nem feltétlen arra gondolok, hogy egy kisebb kosz foltot addig fognak sikálni, amíg el nem tűnik. Viszont abban biztos lehetsz, hogy nem fogják kihagyni az ágy alatti részeket, csak azért, mert éppen nincs kedvük lehajolni odáig. Ami – legyünk őszinték – velünk azért előfordulhat néha, ha pedig a gyerekekre bízzuk a porszívózást, akkor ennek még inkább fennáll a veszélye.

A másik nagy előnyük a hagyományos modellekkel szemben, hogy sokkal kevesebb helyet foglalnak. Ez egy apró lakásban, ahol nincsen kamra helyiség vagy gardrób, egyenesen életmentő lehet. Ráadásul az ilyen otthonokban általában nincs is szükség annyira mély takarításra, szóval a robotporszívók több szempontból is jól szuperálnak majd.

Egy robotporszívó otthon is nagyon jó szolgálatot tesz majd, de különösen hasznos lehet egy nagyobb irodában, ahol segít rendben tartani a helyet a heti takarítások között. Közös lónak túrós a háta, így ilyen környezetben gyakran gazdátlanok maradnak a földre szóródott morzsák, apróbb koszok. A robotporszívó azonban képes félretenni az érzelmeit és gond nélkül feltakarít bármelyik trehány kolléga után.

Negatívumok

Bármennyire is nagy rajongója vagyok a robotporszívóknak, azért sajnos van néhány gyengébb pont is, amiket muszáj leszek megemlíteni.

Ezek közül a legjelentősebb, hogy a legtöbb esetben azért egy robotporszívó mellett is ki kell majd takarítanod néha. Sokkal ritkábban, mint egyébként, ez tény. A mindennapokban ezek a gépek elég jól szinten tartják a lakást. Viszont azért mondjuk egy padlószőnyegen érdemes kéthetente, havonta egy mélyre menőbb tisztítást végezned. Ez persze attól is függ, hogy milyen a lakásod. Egy teljesen laminált padlóval fedett agglegénylakásban például elég kevés kosz fog keletkezni, így egy-egy alkalmi felmosáson túl tényleg nem lesz szinte semmi dolgod. Viszont mondjuk egy szőnyegekkel borított nappali, három kutya és két gyerek már eléggé megbonyolíthatják a helyzetet.

A fentieknél maradva kicsit, azt is érdemes megemlíteni, hogy az olcsóbb modellek nem mindig boldogulnak annyira jól a szőnyegekkel. Felporszívózzák és azért tisztább is lesz tőle, de nem elég erősek ahhoz, hogy mélyre menő tisztítást végezzenek. Különösen igaz ez, ha hosszú szálú szőnyegekről van szó. Ezeknél egyszerűen a szálak között megmarad a kosz, arról nem is beszélve, hogy a porszívó is elakadhat bennük.

Porszívó szőnyeg 2

A másik problémaforrás a navigáció lehet. A komolyabb masinák szuper fejlett technológiával rendelkeznek ilyen téren, de az olcsóbbak nem feltétlen. Általában ahhoz mindegyik masina elég okos, hogy ne essen le egy lépcsőn. Viszont a gyengébb navigációval rendelkező gépek sokkal gyakrabban elakadhatnak valamilyen bútorban, szőnyegben vagy egyéb galibába keverhetik magukat. Ilyenkor pedig neked kell majd őket kiszabadítanod.

Amit még mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy azért a hagyományos masinákhoz képest ezek a porszívók azért mindenképpen drágábbak. Ez elsőre elrettentő lehet sokak számára. Én ilyenkor azt szoktam mondani, hogy számold ki, hogy mennyi időt töltesz porszívózással egy hónapban, ezt szorozd be egy elképzelt órabérrel és máris megkapod, hogy mennyi idő alatt jön vissza a robotporszívó ára. Mert hidd el, bőven visszajön!

Mire lesz szükséged pontosan?

Ahhoz, hogy megtalálhasd a számodra legmegfelelőbb modellt, először érdemes lesz alaposan megvizsgálnod a lakásod adottságait. Nézzük meg, hogy mik lesznek a legfontosabb szempontok, amiket át kell gondolnod.

Mekkora az otthonod mérete?

Attól függően, hogy mekkora alapterületű lakáshoz keresel robotporszívót más és más modellek lehetnek jók számodra.

Szoba

A kisebb otthonokba általában elég lehet egy kisebb készülék is, ami egyrészt kevesebb helyet is foglal, másrészt pedig elegendő kapacitással rendelkezik, hogy egyetlen körben az egész lakást kitakarítsa.

Nagyobb méretű lakásokba és házakba már erősebb masinára is szükséged lehet. Itt elsősorban az lehet a fontos, hogy nagyobb méretű portartállyal rendelkezzen a kiszemelt modell, hiszen több koszt is fog összegyűjteni takarítás közben. A másik fontos szempont, hogy mekkora az üzemidő, milyen sokáig bírja az akkumulátor. Ha szeretnéd, hogy egyetlen töltéssel az egész lakást kitakarítsa, akkor legalább 90 perc folyamatos működésre lesz szükséged.

Milyen padló található a lakásban?

Ez is jelentősen befolyásolhatja a választásodat. A keményebb felületeket ugyanis könnyebb takarítani, mint a szőnyegeket. Szóval ha a lakásodban egyáltalán nincs például padlószőnyeg, akkor egy olcsóbb, gyengébb modell is bőven elegendő lehet számodra.

A szőnyegek esetében azonban fontos, hogy a készülék mélyre menő tisztítást végezzen. Ehhez pedig fejlett kefék és nagy szívóerő szükséges. Illetve az sem hátrány, ha a robotporszívó rendelkezik HEPA szűrővel, ez ugyanis segít abban, hogy a felszívott kosz ne jusson vissza a levegőbe.

Porszívó kefék

A kemény padlók esetében – mint a laminált padló, hajópadló vagy járólap – jó szolgálatot tehet a felmosás funkció, amivel nem csak felszívja a koszt a robotporszívó, de az esetleges foltokat is képes felmosni.

A legtöbb modern készülék mindkét padlótípus takarítására alkalmas. Képesek érzékelni, ha változik a padló típusa és ez alapján automatikusan beállítják a szükséges szívóerőt és a kefék működése is módosulhat. A hatékonyságuk azonban erősen változó lehet szőnyegek esetében. Értelemszerűen a drágább modellek általában jobb munkát végeznek.

Amit még a szőnyegek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy néha az olcsóbb modellek nem képesek annyira ügyesen navigálni vastagabb szőnyegeken. A padlószőnyeg általában nem okoz problémát, de egy hosszabb szálú szőnyegen vagy vastagabb darabon elakadhatnak a gyengébb robotporszívók.

Vannak állatok a lakásban?

Ha van kutyád vagy cicád otthon, akkor pontosan tudod, hogy mennyi szőrt hagy szét a lakásban egy ilyen házi kedvenc. Ezen felül olyan apró lehámlott bőrdarabkákat is széthagyhatnak, amit észre sem veszel. Ezeket a porszívó képes összeszedni, viszont arra figyelned kell, hogy ez nagyobb megterhelést is jelent majd.

Porszívó kutyus

Általában ilyen esetben érdemes drágább robotporszívót választani, ami jobb teljesítménnyel rendelkezik, esetleg speciális állatszőrre kifejlesztett funkciókkal vagy kefékkel.

Mi a helyzet a gyermekekkel?

A gyerekek nem hagynak maguk után szőrt a lakásban, de mindenféle egyéb koszokat és rendetlenséget igen. Emiatt fontos, hogy a porszívó képes legyen alapos és megfelelő tisztításra. A szőnyegeket mélyre menően kell kezelnie, érzékelnie kell a kosz foltokat, ahol esetleg többet kell időznie és a felmosás funkció is jól jöhet néha. Emellett jó, ha rendelkezik HEPA filterrel, így tisztább levegő jut majd a kicsik tüdejébe.

Porszívó baba

Ami még problémát jelenthet gyerekek esetében, azok a széthagyott játékok. A robotporszívók szuper jól képesek navigálni, ha nagyobb bútorokról van szó, de a kisebb dolgok, mint a kábelek, cipők, széthagyott játékok még mindig gondot jelenthetnek nekik. Arról nem is beszélve, hogy senki sem örül majd neki, ha a fél LEGO kollekcióját felszívják.

Erre egy jó megoldás lehet a no go zone funkció, amivel sok robotporszívó rendelkezik. Olyan zónákat jelölhetsz ki a lakásban, amiket automatikusan elkerül majd a készülék. Ilyen lehet például az apró figurákkal borított gyerekszoba vagy az a helyiség, ahol a kisbaba alszik.

A robotporszívó méretei

Ez igazából szinte csak a navigáció szempontjából fontos. Még a legrobusztusabb készülékek sem foglalnak el túl sok helyet, szóval kisebb lakásokban is jól elférnek majd. Ami viszont fontos, hogy a nagyobb masinák általában nehezebben férnek el a szűk helyeken, bútorok között vagy alatt. Ha például van egy alacsonyabb ágyad otthon, akkor mindenképpen nézd meg, hogy a kiszemelt modell milyen magas, és be fog-e férni alá.

Takarítási hatékonyság

A fentiekből már nagyjából sejtheted, hogy mire lesz szükséged. Elsősorban a szőnyegek és a kemény padlófelületek aránya fogja meghatározni, hogy mennyire erős készüléket kell majd venned.

Sajnos a robotporszívók esetében nincs konkrétan feltüntetve a hatékonyság, mint a hagyományos porszívóknál. Az is megnehezítheti a választást, hogy a szívóteljesítmény magában még semmit nem árul el, akkor sem ha fel van tüntetve. Ezeknél a gépeknél legalább annyira fontos a kefék kialakítása és működése.

A legegyszerűbb ha keresel egy független tesztet a kiszemelt modellről vagy elolvasol néhány vásárlói véleményt. Általánosságban azért elmondható, hogy a drágább készülékek jobban teljesítenek ilyen téren.

Mekkora a portartály kapacitása?

A robotporszívók nem a megszokott porzsákos megoldással működnek, helyette üríthető műanyag tartályokkal rendelkeznek. Ezeket sok esetben manuálisan kell majd kiürítened, ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő méretű legyen a tartály. A legjobb, ha legalább egy teljes kört tud menni a lakásban, mielőtt megtelne.

Portartály

Azzal mindenképpen számolnod kell, hogy ezek az apró gépek kisebb kapacitással rendelkeznek, mint nagyobb társaik. Egy kisebb lakáshoz általában elegendő lehet egy 2-300 milliliteres tartály, nagyobb helyeken viszont már a 4-600 milliliteres modelleket ajánlanám inkább.

A komolyabb modellek közül néhány képes arra, hogy automatikusan kiürítse a portartályt. Ezeknél igazából szinte teljesen mindegy, hogy mekkora a kapacitás, hiszen akár egy takarítás közepén is képesek kiüríteni azt, majd visszatérni és ugyanonnan folytatni a munkát. Ha nem szeretnél a portartály ürítésével bajlódni, akkor ez egy szuper megoldás lehet számodra.

Az akkumulátor üzemideje

Ezt már említettem fentebb is, de mindenképpen megér egy saját fejezetet. Elsősorban akkor lesz fontos szempont, ha nagyobb területű az otthonod, illetve ha szeretnéd, hogy egyetlen körben feltakarítsa az egész lakást a készülék.

A kisebb lakásoknál ez általában 60 percet jelent, a nagyobbaknál már bőven szükség lehet 90 percre is. Viszont ez nyilván nagyban függ a készülék hatékonyságától és a navigációs algoritmus effektivitásától is.

Töltés

Sok modell képes arra, hogy visszatérjen a töltőállomáshoz, amikor lemerül. Sőt, akár arra is, hogy utána ugyanonnan folytassa a munkát. Szóval ha nem bánod, hogy két részletben megy végig a lakáson, akkor kevésbé lesz számodra fontos a tényleges üzemidő. Beállíthatod például úgy a robotporszívót, hogy addig végezze el a takarítást, amíg dolgozni vagy. Ilyenkor bőven beleférhet egy ebédszünet a gép számára, még így is végezni fog délutánra.

Amit a robotporszívók navigációjáról érdemes tudnod

Igazából ez lesz az, ami elválasztja egymástól a jó és a kiváló robotporszívókat. Minden robotporszívó valamilyen szenzorrendszert és egy algoritmust használ a navigációhoz. Sajnos a navigációs rendszerek elnevezése gyártónként változik és legtöbbször abszolút semmit nem árul el arról, hogy ténylegesen mit is tud az adott technológia. Így itt is jó alapot jelenthetnek majd a vásárlói vélemények.

Az olcsóbb modellek általában infravörös szenzorokat vagy digitális kamerákat használnak arra, hogy eligazodjanak a lakásban. Ezek úgy szoktak működni, hogy ha beleütköznek valamilyen akadályba, akkor az algoritmustól függően valamilyen módon irányt változtatnak. Ami pozitívum, hogy még a legegyszerűbb modellek is képesek visszafordulni, ha egy lépcsőhöz vagy más szintkülönbséghez érkeznek. Így amiatt nem kell majd aggódnod, hogy leesnének valahonnan.

Lépcső

A fejlettebb robotporszívók már sokkal okosabbak, mint olcsóbb társaik. Ezek a készülékek általában lézeres szkennerekkel, több különböző kamerával és egyéb szenzorokkal rendelkeznek. Képesek feltérképezni a teljes lakást, a bútorokkal együtt és meg is jegyzik ezt a térképet. Így egy-két alkalom elegendő számukra, hogy megtanulják a lakás elrendezését és utána már kényelmesen eligazodnak benne.

Hasznos funkció lehet még a kosz érzékelő szenzor, ami abban is segíthet, hogy meghatározza azokat a pontokat, ahol hosszabban kell időzni. Emellett azért is jó, mert megmutatja a robotporszívónak, hogy hol végzett már a munkával és oda nem fog visszatérni.

A robotporszívók navigációjának fontos elemét képezik a virtuális falak. Ezek nem tényleges elválasztók, a való világban nem léteznek, viszont a készülék tud róluk. Ezt sokszor saját maguktól alakítják ki, a bútorok elhelyezkedését figyelembe véve. Van azonban egy hasznos kütyü, amivel saját magad is felhúzhatsz ilyen falakat a lakásban. Így megakadályozhatod, hogy a készülék bemenjen a gyerekszobába vagy jelezheted neki, hogy az előszobában ledobált cipők környékét kerülje el.

Az is pozitívum, hogy a legtöbb robotporszívó képes érzékelni a keményebb padlók és a szőnyegek közötti különbségeket. Így amikor területet váltanak, akkor automatikusan módosítják a szívóerőt és a kefék működését.

Porszívó szőnyeg

Ami még gondot okozhat, azok az esetleges bútorok. Ha rengeteg apróság van szanaszét a lakásban, mint dobozok, újságtartók, széklábak, játékok, az nagyban megnehezítheti a robotporszívó működését. Ilyenkor érdemes lehet kicsit elpakolni vagy elfogadni, hogy ezek a részek kevésbé lesznek alaposan kitakarítva. Sokszor simán érzékeli őket a masina, de egyszerűen nem fér hozzá az újságtartó mögötti picike sarokhoz.

A robotporszívók zajszintje

Ezek a készülékek általában jóval halkabbak, mint nagyobb társaik. Ennek elsődlegesen az az oka, hogy a tisztítás nagy részét a kefék végzik, így kisebb szívóerővel is hatékonyak tudnak maradni.

Azért aludni nem feltétlen jó mellettük, de az időzítőnek köszönhetően könnyedén beállíthatod úgy a robotporszívót, hogy akkor takarítson, amikor nem vagy otthon. Szóval ez a szempont talán annyira nem fontos.

Mennyibe kerül egy robotporszívó?

Amit mindenképpen érdemes tudnod, hogy ezek a masinák általában drágábbak, mint a hagyományos porszívók. Érthető is, hiszen fejlett automatika és számos modern technológia van belegyömöszölve egy ilyen apróságba. Viszont én úgy gondolom, hogy a porszívózáson megspórolt idő, hamar visszahozza majd a magasabb árat.

A belépőkategóriás készülékekhez már akár 50 ezer forint környékén is hozzájuthatsz, de ezek azért még nagyon minimális felszereltséggel és teljesítménnyel rendelkeznek. Agglegénylakásokba vagy olyan helyekre lehetnek jók, ahol nincs egyáltalán szőnyeg.

A komolyabb gépek általában 100 és 200 ezer forint környékén vannak. Az árkülönbség általában a navigáció típusától, a teljesítménytől és az elérhető extra funkcióktól függ. Ha nem fogod teljesen kihasználni egy felső kategóriás készülék által nyújtott extrákat, akkor érdemes lehet a középmezőnyben keresgélned.

Extra funkciók

A hagyományos porszívóknál nem annyira gyakoriak a különböző extrák. A robotporszívók viszont fejlett technológiával és számos hasznos apró funkcióval rendelkeznek, amik megkönnyíthetik az életedet. Nézzük át, hogy mik lehetnek ezek és mire jók.

Fókuszált takarítás

Ez a funkció akkor jöhet jól, ha egy adott területen sokkal nagyobb a kosz és érdemes rajta többször is átmenni. Jó példa lehet erre, amikor kiborul a virágföld a padlószőnyegre. Ilyenkor beállíthatod, hogy a robotporszívó csak az adott területre fókuszáljon és ott végezzen alapos takarítást.

Felmosás

Manapság már a legtöbb robotporszívó képes a felmosásra is, amivel sokszor mopping vagy mop funkció néven találkozhatsz. Ehhez egy külön víztartályt használnak és speciális felmosó keféket. Lehet egyébként kapni kifejezetten olyan robotokat is, amiknek csak a felmosás a feladata. Ezek nyilván effektívebbek, mint a két funkciót betöltő masinák. Viszont még a belépő kategóriás gépek mop funkciója is segíthet a szinten tartásban, hogy tiszta és csillogó kemény padlók várjanak rád, amikor hazaérsz a munkából.

Időzítés

Ez egy olyan alap funkció, amivel általában már a legolcsóbb gépek is rendelkeznek. Beállíthatod, hogy melyik napszakban végezzenek takarítást, így nem kell majd mindig manuálisan elindítanod őket. A mobilos alkalmazással irányítható, fejlettebb modelleknél általában többféle beállítás érhető el és sokkal pontosabban tudod szabályozni a működést.

Okostelefon 2

Virtuális falak

Már fentebb is volt erről szó. A lényeg, hogy olyan apró tartozékokról van szó, amiket a lakásban kihelyezve virtuális falakat építhetsz, amiken a robotporszívó nem képes áthaladni. Nagy előnye, hogy nem foglal helyet, nem kell valódi, látható elválasztókat felállítanod. Jól jöhet ha egyes szobákat vagy mondjuk a gyermek játszószőnyegét szeretnéd elzárni a robotporszívó elől.

Webkamera

A komolyabb navigációval rendelkező robotporszívók sokszor webkamerákat használnak a navigációhoz. Némelyik alkalmazás lehetőséget biztosít arra, hogy lekérd ezeknek a kameráknak a képét, így akár biztonsági funkcióként is üzemelhet ez. Ránézhetsz vele a gyerekekre, lecsekkolhatod, hogy minden rendben van-e a kisállatokkal vagy ha a szomszéd felhív, hogy valaki van a lakásodban, akkor ezt is leellenőrizheted, akár a munkahelyedről is.

Okos funkciók

Az okos eszközök korát éljük, amikor már a hűtőnk is képes csatlakozni a Wi-Fi-hez. Természetes, hogy a robotporszívók területén is megjelent ez a funkció, hiszen itt tényleg számos hasznos dologra használható.

A komolyabb masinák képesek csatlakozni az internethez és rendelkeznek valamilyen mobiltelefonos applikációval, amin keresztül irányíthatod őket. Az elérhető lehetőségek nagyban különböznek, általában a drágább modellek több és jobb funkciókat kapnak.

Okostelefon

Ezeknek az alkalmazásoknak a segítségével beállíthatod a robotporszívó rutinját, időzítheted, sőt még az optimális útvonalakat is meghatározhatod. Kitilthatod őket egyes helyiségekből, a no-go zónák segítségével. Ha éppen távirányítós autózni lenne kedved, akkor akár manuálisan is irányíthatod, hogy merre menjenek. Ez természetesen akkor is hasznos lehet, ha éppen kiborult egy zacskó csipsz.

Navigáció tekintetében amúgy is rengeteg lehetőség van. Sok fejlettebb modell képes például teljesen feltérképezni a lakást, amit aztán megnézhetsz az alkalmazáson keresztül. Itt azt is láthatod, hogy merre ment a készülék és hol végzett már a takarítással. Néhány esetben pedig akár különböző működési statisztikákat is lehívhatsz.

A másik hasznos dolog, amivel sok porszívó rendelkezik az a hangirányítás. Ilyenkor még a telefonod sem szükséges ahhoz, hogy elindítsd a takarítást. Megmondhatod például a robotnak, hogy menjen és takarítsa fel a konyhát. Ő pedig már teszi is a dolgát.

Ha olcsóbb gépet keresel, akkor valószínűleg a fenti funkciókról le kell majd mondanod. A beépített időzítő és az esetlegesen elérhető távirányító viszont olcsó, bár kevésbé hatékony alternatívát jelenthetnek az okos funkciókra.

A robotporszívók karbantartása

Ezeknek a készülékeknek a legnagyobb előnye, hogy nem igazán kell majd foglalkoznod a porszívózással. Azért arról érdemes tudnod, hogy néha a robotok is igénylik a törődést. A porszívókon működési elvükből adódóan sokszor összegyűlik a kosz, amit időnként érdemes letakarítani. Ez vonatkozik a készülék külső részeire, a kefékre és a szűrőkre egyaránt. A portartályt is érdemes lehet néha kimosni, főleg ha nem csak port, de esetleg ételmaradékokat is összeszed a lakásban. A HEPA filterek pedig egy idő után elhasználódnak és cserélni kell őket.

Takarítás

Ha állatok is vannak a lakásban, akkor általában sűrűbben kell megejtened ezt a takarítást, egyébként elég lehet havonta vagy kéthavonta ránézni. Egy apróságot még megemlítenék: a fekete színű porszívókon sokkal hamarabb meglátszik a por és a kosz.

Mégsem neked való a robotporszívó?

Ha a fentiek alapján esetleg arra jutottál, hogy mégsem a te világod ez a robotporszívó dolog, akkor se aggódj. Sokallod az árukat? Félsz, hogy egy esetleges robotapokalipszis esetén felszívja a porszívó a gyerekeket? Gyere és nézd meg a hagyományos porszívókról szóló útmutatónkat, ott biztosan megtalálod, amire szükséged van!

Ralf.hu robotporszívó teszt győztesek

További termék útmutatók Otthon témakörben