Legjobb takarítógépek (2022)

Takarítógép vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb takarítógépet.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

A takarítógépek egy érdekes termékkategóriát alkotnak, ugyanis ebbe a csoportba több különbözőféle gép is beletartozik. Sokszor ide sorolják a száraz-nedves porszívókat, az ipari porszívókat, de más multifunkciós gépekre is ráragaszthatjuk a takarítógép címkét.

Ami közös ezekben a gépekben, hogy általában a padló takarítására használjuk őket, bár az extra funkcióktól függően más feladatokat is elláthatnak. Emellett szinte minden esetben hatékonyabbak a hagyományos porszívóknál. Sokszor erősebb motorral és nagyobb teljesítménnyel is rendelkeznek, de ami igazán kiemeli őket az egyszerű porszívók sorából azok az extra funkciók. Nedves takarítás, felmosás, gőztisztítás éras még ezer más apróság.

Viszont ennél a kategóriánál különösen fontos, hogy a számodra megfelelő gépet válaszd ki. Ugyanis némelyik modellt kifejezetten lakossági felhasználásra tervezték, másokat viszont szinte kizárólag ipari használatra. Az előbbiek szuper praktikus, kényelmesen használható készülékek, de nagyobb területen sokszor nem megfelelőek. Utóbbiak nagy teljesítményű masinák, de egy apróbb lakásban már nem jelentenek igazán jó választást.

Takarítógép útmutatónkból megismerheted a különböző típusokat, az elérhető funkciókat, és abban is segítek neked, hogy melyik helyzetben milyen gépet lesz érdemes választanod. Ha szeretnél hatékonyan és gyorsan takarítani, akkor tarts velem és megtaláljuk a számodra legjobb takarítógépet!

Takarítógép toplista

Termék névKépFőbb előnyökTakarítógép ár
Floorclean 100M takarítógép Floorclean 100M takarítógép
 •  Elképesztő szívóerő
 •  Hatalmas kapacitás
 •  Megbízható működés, strapabíró kialakítás
aktuális ár
Kärcher S 4 Twin kézi seprőgép Kärcher S 4 Twin kézi seprőgép
 •  Hatalmas területet fed le, rövid idő alatt
 •  Keménypadlókon elképesztően hatékony
 •  A nagyobb koszok sem okoznak neki gondot
aktuális ár

Takarítógép tesztek, vélemények

Ahogy már a bevezetőben is említettem, a takarítógépek sokfélék lehetnek, mindegyik típus más előnyökkel és hátrányokkal rendelkezik. Az alábbi toplistát úgy állítottam össze, hogy a full extrás otthoni takarítástól az ipari igényekig minden feladatra találj szuper masinát. Ha nem szeretnél sokat bajlódni a választással, akkor olvasd el termékajánlóinkat, és válaszd ki a számodra legmegfelelőbb modellt. Ezekben a takarítógépekben tuti nem fogsz csalódni!

Floorclean 100M takarítógép
Floorclean 100M takarítógép

Elképesztő teljesítmény, semmi mellébeszélés

 •  Elképesztő szívóerő
 •  Hatalmas kapacitás
 •  Megbízható működés, strapabíró kialakítás
aktuális ár

Igazi professzionális ipari porszívót keresel, mindenféle mellébeszélés nélkül? Ezt a gépet neked találták ki! A Floorclean 100M egy igazi bestia. Hatalmas mérettel, elképesztő szívóerővel és strapabíró kialakítással tökéletesen helyt áll majd a legzordabb körülmények között is. Had mutassam be az ipari porszívók nagyágyúját!

Elsőként szeretnék kicsit beszélni a motorról, csak hogy tudd mivel van dolgod. Míg az átlagos takarítógépek ezernéhányszáz wattos teljesítménnyel bírnak, addig ez a monstrum egy 3600 wattos motort kapott! Ez azt jelenti, hogy elképesztően erős szívóteljesítményre képes, 22,5 kPa erejű vákuumot képez. Így könnyedén elbánik majd vízzel, törmelékkel, faforgáccsal és gyakorlatilag bármivel. Rosszabb napokon még egy-két kollégát is simán felszippanthatsz vele. De nem lesz mindig szükség a maximális erősségre, ezért három fokon szabályozható a teljesítménye.

Itt nincsenek mindenféle csili-vili extrák és felesleges funkciók. Ez a masina egy egyszerű, de megbízható társ. Pontosan azt tudja, amire ipari környezetben, vagy egy műhelyben szükséged lesz!

Természetesen ha ennyire hatékonyan szívja fel a koszt, akkor annak valahova kerülnie is kell. Erre pedig a hatalmas méretű, 100 literes tartály szolgál majd. Rozsdamentes acélból készült, így sem a nedvesség, sem pedig a durva szennyeződések nem tehetnek majd kárt benne. Na de hova kerül ez a sok összegyűjtött kosz? Emiatt sem kell majd aggódnod, ugyanis a készülék könnyedén kiüríthető az erre szolgáló leeresztőnyíláson és a mellékelt hajlékony műanyagtömlő segítségével. Ráadásul a gép teteje is lecsatolható, így a tartályt egyszerűen kitisztíthatod majd használat után.

Az is fontos, hogy a felszívott kosz ne kerüljön vissza a levegőbe. Ez főleg a finomabb por esetében okozhat gondot. A beépített HEPA és pamut szűrők kettőse biztosítja, hogy ez ne történhessen meg. Ezek a filterek egyszerűen kiszedhetőek, tisztíthatóak és cserélhetőek. Sőt, a készülék rendelkezik egy por rázó funkcióval is, ami még a gépen belül megtisztítja a szűrőket használat után.

Egy ekkora gépnél a navigáció fontos szempont lesz. Nem fogok hazudni, azért ezzel a monstrummal nem olyan egyszerű dolgozni, mint egy otthoni porszívóval. Ennek ellenére a gyártó mindent megtett, hogy megkönnyítse az életedet. A strapabíró alsó kerekek, az oldalsó fogantyúk és a hosszú, 7 méteres kábel mind a nagyobb mobilitást szolgálják.

Gondolom azt már meg sem kell említenem, hogy száraz és nedves koszokkal egyaránt képes elbánni. Ami viszont fontos részlet lehet még, hogy rendelkezik több cserélhető fejjel is, amik a különböző feladatok elvégzésében segítenek majd. Ráadásul ezeket a kiegészítőket közvetlenül a készülék vázához csatlakoztathatod majd. Így biztosan nem vesznek el, és mindig kéznél lesznek, ha szükség van rájuk.

Mindent összevetve ez a készülék az ideális társ, ha durvább ipari környezetbe keresel takarítógépet. Szuper nagy teljesítménnyel bír, strapabíró, hatalmas kapacitással rendelkezik, és megbízhatóan végzi a dolgát. Egyszerű, és erős. Az igazi jó munkásember, akire egy műhelyben szükség van!

Előnyök:

 •  Elképesztő szívóerő
 •  Hatalmas kapacitás
 •  Megbízható működés, strapabíró kialakítás

Hátrányok:

 •  Viszonylag magas ár
Kärcher S 4 Twin kézi seprőgép
Kärcher S 4 Twin kézi seprőgép

Egyszerű és gyors tisztítás

 •  Hatalmas területet fed le, rövid idő alatt
 •  Keménypadlókon elképesztően hatékony
 •  A nagyobb koszok sem okoznak neki gondot
aktuális ár

A Kärcher S 4 Twin egy érdekes modell a takarítógépek között. A legtöbb masina képes a száraz-nedves tisztításra, ez a készülék azonban máshol nyújt kiemelkedő teljesítményt. Egy seprőgépről van szó, ami egyetlen feladatban jeleskedik igazán, ez pedig a száraz kosz feltakarítása. Miért érdemes őt használni? Mondom is azonnal!

Szóval amit tudnod kell erről a készülékről, hogy nem végez mélyremenő tisztítást. Nem rendelkezik gőztisztító funkcióval, nem fog felmosni és nem szívja fel a koszt a szőnyegek legmélyebb rétegeiről. De nem is ez a funkciója. A seprőgépeket arra találták ki, hogy szuper hatékonyan és gyorsan takarítsák fel a kemény padlókat. Ebben pedig verhetetlenek!

Gyors és hatékony felületi tisztításra kevés jobb megoldást találsz, mint ez a seprőgép. Egyetlen óra alatt akár 2400 m2-nyi területet is feltakaríthatsz vele, ez pedig szerintem magáért beszél.

Ezt a gépet gyorsan és egyszerűen végig tudod tolni a padlón, mivel fűnyíróhoz hasonló kialakítással rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy nem kell csővel vagy rúdporszívóval bajlódnod. Egyszerűen megfogod a kormányt, futsz vele egy kört, és volt kosz, nincs kosz.

A másik pozitívuma, hogy hatalmas területet fed le egyszerre. Ez azért lehetséges, mert maga a masina jóval szélesebb, mint bármelyik porszívó feje, összesen 680 mm-es seprési szélességgel bír. Így egyetlen vonalban sokkal több koszt gyűjt majd össze, ezzel pedig jelentősen lecsökken a takarításra szánt idő. Jól mutatja a hatékonyságát, hogy egy óra alatt akár 2400 m2-t is feltakaríthatsz vele. Ez elképesztően nagy terület. Pontosan emiatt tökéletes választás lehet nagy méretű raktárak, üzlethelyiségek vagy más hasonló területek tisztítására.

További pozitívum még, hogy a nagy méretű koszokat is képes gond nélkül feltakarítani. Legyen szó szemétről, levelekről vagy hasonló dolgokról, egyik sem fog gondot okozni. Ráadásul pont emiatt tökéletesen használható akár kertben is. Járdák felsöprése, avar, vagy hasonló szennyeződések gyors takarítására is alkalmas.

Sőt, bár nem rendelkezik száraz-nedves porszívózás funkcióval, mégis eltakaríthatod vele a nedves szennyeződéseket is. Erről a durvább sörtéjű oldalsó kefék gondoskodnak majd. Így a nedves avar sem okozhat majd gondot.

További pozitívum még, hogy a nagy méretű, 20 literes hulladéktartály könnyedén üríthető. Ráadásul a tárolás is szuper egyszerű lesz, a készülék ugyanis összecsukható és állítva elpakolható.

Ha gyors és hatékony tisztítás a cél, akkor a seprőgépek verhetetlenek. Legyen szó avarról, járólapról, járdáról vagy más kemény padlóról, ez a készülék gond nélkül tisztaságot varázsol majd. Nem végez annyira mélyreható takarítást, mint más takarítógépek. Viszont cserébe sokkal hatékonyabb.

Előnyök:

 •  Hatalmas területet fed le, rövid idő alatt
 •  Keménypadlókon elképesztően hatékony
 •  A nagyobb koszok sem okoznak neki gondot

Hátrányok:

 •  Nem végez annyira mélyreható tisztítást

Milyen takarítógépet vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

A megfelelő takarítógép kiválasztása nem egyszerű feladat. Számtalan különböző funkcióval, típussal és modellel találkozhatsz majd. Az sem mindegy, hogy otthoni vagy ipari használatra keresel megoldást. Vásárlási útmutatónkban nem csak a különböző típusokat vesszük majd át, de a lehetséges extra funkciókat és azok felhasználási módjait is.

Sőt arról is beszélünk majd, hogy bizonyos helyzetekben mire lesz pontosan szükséged, és ez alapján milyen modell lehet jó választás számodra.

Ha szeretnéd a számodra legjobb masinát megtalálni, és a lehető legjobb masinát vásárolni, akkor tartsd velem!

Mik azok a takarítógépek és miért van neked is szükséged egyre?

A takarítógép egy sajátos kifejezés, amit sok különbözőféle masinára szoktak ráaggatni a webshopok és gyártók. Egy tévé vásárlásakor nincs túl nehéz dolgod, hiszen ott is vannak különböző típusok, de végső soron mégis csak tévé lesz, bármelyik mellett döntesz is. Ráadásul funkcióját tekintve is megegyezik az összes, legfeljebb az elérhető extrákban és a minőségben van különbség.

A takarítógépeknél nem ilyen egyszerű a helyzet. Itt több különböző típus van, amik sokszor különböző feladatokat látnak el, és nem mindig cserélgethetjük őket kedvünkre. Például egy száraz-nedves porszívó és egy ipari porszívó első ránézésre ugyanazt tudja, de a legtöbb esetben teljesen más szituációkban érdemes őket használni. Szóval ha azt kérdezed, hogy mitől takarítógép egy takarítógép, akkor nem is annyira egyszerű a válasz.

Talán azzal lehet őket a legjobban körülírni, hogy olyanok, mint egy porszívó, csak sokkal többet tudnak, mint a hagyományos porszívók. Ez jelenthet nagyobb teljesítményt, vagy különböző extra funkciókat, de a legtöbb esetben mindkettőt.

Hogy miért érdemes takarítógépet választani porszívó helyett? A fenti definícióval szerintem ezt a kérdést is megválaszoltam. Egészen egyszerűen azért, mert ezek a masinák több szempontból is jobbak. A nagyobb teljesítmény, extra funkciók és praktikus kialakítások összessége azt jelentik majd, hogy egyszerűbb és hatékonyabb lesz a takarítás. A legjobb vélemények is a nagyobb tudású, nagyobb teljesítményű porszívókra érkeznek – nem véletlenül.

Így gyorsabban végezhetsz majd, tisztább lesz a lakás, a padlón túl más felületeket is megtisztíthatsz, ráadásul a takarítás művelete is kényelmesebb lesz majd. Ha a takarítógép egy kényelmes személyautó, amivel naponta munkába jársz, akkor a hagyományos otthoni porszívód nagyjából egy gokart.

Milyen extra funkciókat tudnak a takarítógépek?

Kezdésként nézzük meg, hogy milyen funkciókkal találkozhatsz takarítógépek esetében. Ha megismerjük a lehetséges felhasználási módokat, sokkal könnyebben tudunk majd beszélni a különböző készülék típusokról és kategóriákról is. Ha pedig ezeket is ismerjük már, akkor kitérhetünk arra, hogy melyik szituációban milyen masinát érdemes választani.

Szóval lássuk, hogy pontosan mivel tudnak többet a takarítógépek, mint a hagyományos porszívók!

Száraz-nedves tisztítás

Míg a sima otthoni porszívóink általában csak a száraz kosszal tudnak elbánni, addig a takarítógépeknek nem okoz majd gondot a nedves szennyeződések felszívása sem. Legyen szó kiborult folyadékokról, sárról vagy akár konkrét vízről, mondjuk csőtörés esetén. Egy jó takarítógép képes lesz mindegyikkel elbánni.

Felmosás

Ez a funkció általában a száraz-nedves tisztítással jár karöltve, de azért érdemes megnézni, mert nem mindegyik masina tudja mindkettőt egyszerre. Itt arról van szó, hogy a porszívózás mellett a felmosást is el tudja végezni a gép. Típustól függően ez történhet úgy, hogy vizet spriccel a padlóra, majd kefékkel feltörli azt. De olyan takarítógéppel is találkozhatsz, ami a hagyományosabb felmosórongyos megoldást használja. Ilyenkor általában egy mikroszálas rongy található a készülék fején, amit egy víztartályból benedvesít, és ezt használhatjuk felmosásra.

Ipari tisztítás

A fenti funkciók mind szuper hasznosak lehetnek ipari környezetben is. Viszont mindenképpen nézd meg, hogy a készülék tényleg alkalmas-e ilyesmire. Az erősen szennyezett környezetet nem minden modell tudja majd jól kezelni. Az otthoni használtra szánt gépek nem teljesítenek jól, vagy hamar tönkremennek extrém terhelés alatt. Nem csak a kosz mennyisége, de típusa is fontos. Egy száraz-nedves takarítógép általában elbánik a víz alapú szennyeződésekkel, de mi a helyzet például az olajjal? Ipari környezetben sokszor előfordulhat olajfolyás, amit a komolyabb gépek képesek feltakarítani, míg az otthoni használtra szánt masinák valószínűleg nem.

Gőz funkció

Ez is egy hasznos extra lehet, ami nem minden gépben található meg. Itt arról van szó, hogy a készülék képes forró gőzt kibocsájtani magából, ami nem csak könnyebben oldja fel a szennyeződéseket, de bizonyos szinten fertőtlenít is. Leginkább lakásokban és irodákban lesz majd hasznos ez a funkció, ahol szőnyegeket, kárpitot, ablakokat, függönyöket és még ezer más apró zugot tisztíthatunk meg vele szuper hatékonyan.

Vezeték nélküli működés

Ez egy nagyon fontos szempont, amit érdemes vásárlás előtt végiggondolnod. A vezetékes masináknál nem kell majd bajlódnod a töltéssel, nem kell figyelned, hogy meddig bírja az aksi. Viszont cserébe mindenhova magad után kell majd húznod a kábelt is. Ez kisebb irodákban és lakásokban nem feltétlen jelent majd gondot, viszont mondjuk egy nagy méretű raktárépület vagy műhely takarításánál nem lesz elég hosszú a vezeték, útban lesz és balesetveszélyes is lehet. Akkor is jobb választás lesz a vezeték nélküli megoldás, ha ügyfelek is a helyiségben tartózkodnak takarítás közben – például egy bolthelyiségben. Senki sem szeretné ha a kedves ügyfél keresztülesne a takarítógép kábelén.

Takarítógép típusok

Fentebb átvettük a legfontosabb extra funkciókat, amiknek köszönhetően a takarítógépek egyértelműen kiemelkednek a hagyományos porszívók közül. Most pedig nézzük meg, hogy milyen nagyobb típusokkal találkozhatsz majd, és azok melyik funkciókat tudják a fentiek közül, milyen helyzetben lesznek hasznosak és mire is valók pontosan.

Száraz-nedves porszívók

A száraz-nedves porszívó otthoni használatra kiváló

Ezek a készülékek nagyban hasonlítanak a megszokott porszívókra, azonban sokkal nagyobb tudással rendelkeznek. Minden esetben képesek a nedves szennyeződések feltakarítására, emellett pedig a jobb modelleket felmosásra is használhatod majd. A gőztisztítás ritka extra, de azért találkozhatsz ilyennel is majd.

Ezek a masinák elsősorban otthoni használatra lettek kitalálva, és ezt a feladatot hibátlanul be is töltik. Sokkal kényelmesebb, gyorsabb és gondtalanabb lesz velük a takarítás. Általában egyetlen körben letudhatod az egész padlót, nem kell külön porszívóznod és felmosnod. Sőt, a legtöbb esetben az extra bővítményeknek köszönhetően a padlón túl még millió más dolgot is kitakaríthatsz velük. Csempék, apró zugok, ablakok, kanapé, szőnyegek, függönyök – egy igazán jó száraz-nedves porszívónak egyik sem okoz majd gondot.

Hol érdemes használni?

Elsősorban otthoni használatra ajánlom őket, akár nagyobb lakásokba vagy házakba is. Emellett kisebb irodákban vagy bolthelyiségekben is jó szolgálatot tehetnek. Éttermek esetében közepes megoldást jelentenek, itt ugyanis nagy a szennyeződés mértéke, és fontos a higiénia, ezért az ipari masinák sokszor jobb választást jelentenek majd.

Ipari porszívók

Fiatal pár ipari takarítógép vásárlás közben

Ezek a készülékek a takarítógépek igazi nagyágyúi. Nagyobb teljesítménnyel és mérettel rendelkeznek, emellett általában úgy vannak kialakítva, hogy az extrém gyűrődést is sokáig és jól bírják majd. Az ipari porszívók szinte minden esetben képesek a száraz-nedves tisztításra, és sokszor vezeték nélküli kialakítással is rendelkeznek a gyorsabb és hatékonyabb munka érdekében.

Általában kevesebb kényelmi extrával rendelkeznek, mint a háztartási száraz-nedves porszívók, itt ugyanis a legfontosabb szempont inkább a hatékonyság. Emiatt nem mindig rendelkeznek olyan aprólékos kiegészítőkkel, mint az otthoni gépek. Az apróbb zugok kitakarítása így kevésbé lesz kényelmes. Viszont összességében sokkal gyorsabb munkát tesznek lehetővé, és nagyon jól tisztítanak.

Amit még fontos itt átgondolni, hogy milyen koszt szeretnél velük felszívni. Egy ipari porszívó tökéletes választás lehet szállodákba, nagyobb bolthelyiségekbe mondjuk, de akár műhelyekbe, raktárakba is. Viszont azt gondolom te is érzed, hogy ezek a helyek nagyon eltérőek lehetnek. Egy szállodában általában a szőnyegek és padlók tisztán tartása a feladat, és közepes a szennyeződési szint. Ezzel szinte mindegyik ipari porszívó megbirkózik majd. Azonban egy műhelyben előfordulhat mondjuk kiömlött olaj, faforgács vagy hasonlók is, amikhez már komolyabb gépre lesz szükséged. Így ha nagyon szennyezett helyre keresel ipari porszívót, ezt tartsd szem előtt!

Hol érdemes használni?

Gyakorlatilag bárhol, ahol nagyobb területen kell sok koszt és hatékonyan feltakarítani. Jó példa lehet egy szálloda, egy nagyobb bolthelyiség, műhely vagy raktár.

Seprőgépek

A seprűgépek jó szolgálatot tehetnek szállodákban

Kevésbé gyakori megoldás, de találkozhatsz ezekkel a masinákkal is, ha takarítógépet keresel. A formájuk változó lehet az álló porszívóra hasonlító megoldásoktól, egészen a fűnyírószerű szerkezeteken át, a nagyobb masinákig. Ami közös bennük, hogy nagy felületet lefedő kefékkel rendelkeznek, amik folyamatosan seprik a padlót. Az összesepert koszt felszívják vagy egy tartályban gyűjtik.

Van olyan modell, ami csak száraz takarításra képes, ez sem kifejezetten rossz, de sokkal hatékonyabbak azok a gépek, amik egyben fel is mossák a padlót.

Az ilyen készülékeket kizárólag a padló takarítására tudod majd használni, viszont nagy területeken szuper hatékonyak lehetnek. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a kefék egyetlen vonalban is széles területet fednek le, így sokkal gyorsabban végezhetsz majd, mint egy porszívóval.

Hol érdemes használni?

Elsősorban üzlethelyiségek takarítására ajánlanám ezt a megoldást. Olyan helyeken érdemes alkalmazni a seprőgépeket, ahol naponta többször is fel kell takarítani, emiatt sok időt és energiát megspórol a gyors működésük. Annyira nem tisztítanak mélyremenően, viszont nagyon hatékonyak energia és idő befektetés szempontjából. Fontos még, hogy elsősorban kemény padlókon teljesítenek jól, szőnyegpadlóra kevésbé lesz jó választás.

Melyiket válasszam?

Az eddigiekben megnéztük, hogy mik a legfontosabb funkciók, és melyik típusok mit tudnak ezek közül. Beszéltük a felhasználási területekről is, de térjünk ki erre kicsit részletesebben is. Vegyünk példának három nagyon általános helyzetet, és nézzük meg, hogy mire is lesz pontosan szükséged ezekben a szituációkban.

Otthoni használatra

Ha szeretnéd az otthoni takarítást a leghatékonyabban, leggyorsabban, de mégis szuper alaposan elvégezni, akkor a takarítógépek tökéletes választást jelentenek majd számodra.

Egy lakásban vagy házban az egyik legfontosabb szempont, hogy tényleg alapos legyen a tisztítás. Ezek életterek, ahol kisgyerekek, allergiás emberek, kisállatok élnek. Így fontos, hogy ne csak látszat tisztaság legyen, hanem tényleg valódi higiénia.

A száraz-nedves porszívók kitűnő megoldást jelenthetnek, ugyanis amellett, hogy szuper hatékonyak és gyorsak, mégis mélyremenően tisztítanak. Az is fontos, hogy a padlón kívül máshol is fel tudjunk takarítani a kiválasztott masinával. Itt elsősorban a sarkokról, padlószegélyekről és más apró zugokról van szó. Viszont az sem hátrány, ha egyúttal a csempéket, ablakokat, kárpitokat is ki tudjuk majd tisztítani.

Emiatt érdemes olyan masinát választani, ami sok különböző fejjel és bővítménnyel rendelkezik. Ha a készülék tudja a gőztisztítás funkciót az sem hátrány.

Szóval otthoni használatra mindenképpen száraz-nedves porszívót javasolnék, lehetőleg minél több apró extrával.

Céges használatra

Egy irodában vagy üzlettérben a legfontosabb dolog a hatékonyság. Itt minden nap ki kell takarítanunk, de nem végzünk mindig mélyremenő tisztítást. Így a háztartásban szuper hasznos apró extrák kevésbé érvényesülnek majd céges környezetben.

Ilyenkor olyan masinát érdemes választani, ami gyorsan és hatékonyan dolgozik. Ez lehet akár egy komolyabb száraz-nedves porszívó, de egy középkategóriás ipari porszívó is tökéletesen működhet.

Az egyik legfontosabb dolog, amire érdemes odafigyelni, hogy elég széles területet fedjen le a porszívó feje. Így a lehető legkevesebb időráfordítással lehet majd feltakarítani a teljes területet. Ebben a seprőgépek a legjobbak, viszont ők padlószőnyegeken nem működnek kifejezetten jól.

Amivel el is érkeztünk a másik fontos dologhoz. Hogy milyen padlóról van szó. A szőnyegpadlós irodákat általában csak porszívózni szoktuk, de éppen emiatt jó megoldás lehet egy olyan gép, ami képes például gőzzel is tisztítani a kárpitot. Így sokkal mélyrehatóbb lehet a takarítás.

A másik oldalon viszont ott vannak a kemény járólapos üzlethelyiségek, ahol nem szükséges a mélyreható tisztítás, hiszen a felület eleve nem tartja magában annyira a koszt. Itt viszont sokszor előfordulhat kiborult folyadék, emiatt mindenképpen érdemes olyan masinát választani, ami hatékonyan szívja fel a nedves koszt, de akár még fel is tud mosni.

Ipari felhasználásra

Otthoni vagy irodai környezetben a legtöbb belépőkategóriás készülék is jól fog boldogulni. Ez azonban nem igaz az ipari területekre, ahol extrém mennyiségű kosz és sokszor kifejezetten problémás anyagok is előfordulhatnak. Legyen szó egy raktárhelyiségről, műhelyről, gyárról, ezek a területek alaposan megdolgoztatják majd a gépeket.

Itt a legfontosabb, hogy erős és strapabíró készüléket válasszunk. A szuper alapos takarítás kevésbé szempont ilyenkor, viszont az nagyon lényeges, hogy ne menjen tönkre a terheléstől a gép egy fél éven belül.

Szóval nagy teljesítményű, masszív ipari porszívók között érdemes keresgélned. És azt is fontos lesz megnézned, hogy a nálad előforduló koszok közül mindegyiket tudja-e kezelni a masina. Elsősorban az olajra gondolok itt, de a törmelékek, faforgácsok és nagyobb mennyiségű víz is problémás lehet a gyengébb gépek esetében.

Milyen egyéb szempontokat érdemes figyelembe venned?

A fentiek alapján már nagyjából el tudod dönteni, hogy egy-egy adott takarítógép mennyire lesz megfelelő számodra. Itt akár el is köszönhetnénk egymástól, azonban még tartogatok neked néhány dolgot.

Van egy-két olyan szempont, amikre a fentiekben nem tértünk ki, de érdemes rájuk odafigyelni. Szituációtól függően van amelyik fontosabb lesz közülük, és van amelyik kevésbé.

Nézzük meg, hogy milyen egyéb szempontok merülhetnek még fel takarítógép vásárlásakor!

Teljesítmény

Gondolom azzal nem mondok nagy újdonságot, hogy az erősebb motor nagyobb szívóteljesítményt nyújt. Ez pedig ipari porszívók, de még otthoni gépek esetében is nagyon fontos lehet.

Ami miatt mégis érdemes beszélnünk erről, az az, hogy a szívóteljesítmény nem mindig egyenesen arányos a motor teljesítményével. A portartály telítettsége, a készülék kialakítása, a porszívófej, a kefék és még sok egyéb dolog befolyásolhatja a tényleges szívóteljesítményt. Nem is akarok nagyon belemenni a részletekbe, egy egész blogcikket szenteltünk ennek a témának. Ami fontos, hogy a nagyobb névleges teljesítmény szuper dolog, de ne csak ez alapján ítéld meg a gépeket.

Méret

A fentiekhez hasonlóan ez sem örök érvényű szabály, de a nagyobb teljesítményű gépek általában méretre is nagyobbak szoktak lenni. És bár egy erősebb masina sosem hátrány, azt is figyelembe kell venni, hogy hol fogjuk tárolni, és hogy használat közben mennyire okoz majd gondot a masszív méret.

Egy raktárban például abszolút nem jelent majd gondot és hatalmas masina, viszont egy ügyféltérben, műhelyben, irodában, boltban már problémásabb lehet velük navigálni.

Otthoni használatra pedig egyértelműen a kisebb gépek lesznek a kényelmesebbek. Könnyebb is velük mozogni, nem terhelik meg annyira a felhasználót, ráadásul itt a tárolás is nagyobb gondot szokott jelenteni, mint céges környezetben.

Kapacitás

A takarítógépek kapacitását általában a portartály mérete határozza meg. Minél nagyobb egy gép, általában annál nagyobb a tartály is.

Viszont itt egy érdekes dologra érdemes odafigyelned. A megadott tartály méret egy szám, ami nem mindig fedi a valóságot. Hiába nagy egy portartály, ha fele telítettségnél már szinte használhatatlan a masina. Ez amiatt lehet, hogy a kevésbé jó kialakítású gépeknél a kosz csökkenti a szívóteljesítményt.

Sajnos ez egy olyan dolog, ami leginkább csak használat közben derül ki. Nyilván egyik gyártó sem fogja beleírni a termékleírásba, hogy csak a tartály kapacitásának fele használható majd. Szóval ebben a kérdésben leginkább a felhasználói értékelések lesznek majd a segítségedre.

Zajszint

A porszívók esetében egészen egyértelmű, hogy nem egy halk masináról lesz szó. Viszont a takarítógépek és ipari porszívók esetében külön lényeges kiemelni, hogy ezek a gépek kifejezetten hangosak! Ha nem is repülőgép motor szinten hangosak, de ha rendszeresen és hosszabb időn keresztül használod, akkor akár halláskárosodást is okozhatnak.

Emiatt – különösen a nagyobb teljesítményű gépek mellett – fontos a megfelelő hallásvédelem. Ha otthon hetente egyszer fél óra alatt felporszívózol, akkor valószínűleg ez nem annyira lényeges. De ha céges környezetben használod majd a gépet, vagy valamelyik kollégád, akkor erre figyeljetek oda.

A készülékeken megjelölt zajszinttel kapcsolatban még egy apró megjegyzés. Ez minden esetben decibelben van feltüntetve, ami kifejezetten becsapós lehet. A 80 decibel majdnem kétszer hangosabb, mint a 70 decibel, még ha a számok alapján ez nem is egyértelmű. A decibel skála nem lineáris.

Bővítmények

Egy porszívó vagy takarítógép hasznosságán nagyon sokat javíthatnak a megfelelő kiegészítők. Itt különböző formájú és funkciójú fejekről, plusz csövekről és egyéb extrákról, mint például a gőztisztítás van szó.

Otthoni használatra érdemes olyan masinát választanod, ami minél több és minél hasznosabb bővítménnyel rendelkezik. Itt ugyanis fontos az alapos takarítás, és imádni fogod, hogy a nehezebben kitakarítható részekhez is végre rendesen hozzáférsz majd.

Céges környezetben ezeket általában kevésbé használják ki, így nem is annyira lényegesek. De azért a nagyobb, alap cuccokra érdemes figyelned. Ilyenek például a kárpittisztító fej, a hosszabbító cső, a szőnyegtisztító forgóhengeres fej és hasonlók.

Az is szuper, ha a készülék rendelkezik valamilyen tartóhellyel a bővítmények számára. Így közvetlenül a porszívón találod majd a használaton kívüli fejeket is, nem kell majd értük visszaszaladgálni a raktárba.

A cső és a kábel hossza

Vezetékes takarítógépet akkor érdemes választanod, ha annyira sok ideig használod egyszerre, hogy az akkumulátor működési ideje gondot okoz majd. Ilyenkor viszont érdemes lemérni, hogy mindenhova kényelmesen elér-e a kábel.

A cső hossza is lényeges, ugyanis ha túl rövid, az jelentősen megnehezítheti a munkát, ha pedig túl hosszú, akkor útban lehet a szűkebb helyeken. A legjobb ha a masina kiegészítő csővel vagy valamilyen teleszkópos megoldással rendelkezik, így a helyzettől függően tudod szabályozni.

Nem csak a cső hosszára, de az átmérőjére is érdemes odafigyelni. Különösen igaz ez az ipari porszívók esetében, ahol nagyobb mennyiségű koszt kell felszívni. Egy vastagabb cső nehezebben dugul majd el, és kevésbé akad fent rajta a kosz.

Porzsák vagy portartály

Az otthoni használatra szánt száraz-nedves porszívók általában portartállyal működnek, de néha találkozhatsz porzsákos megoldásokkal is. Ennek a nagy előnye, hogy egyszerűbb kiüríteni a gépet, és nem kell annyit bajlódni a portartály tisztításával.

Nedves koszoknál viszont gondot jelenthet a porzsák.

A portartályok, porzsákok előnyeiről és hátrányairól erről szóló blogposztunkban olvashatsz bővebben.

Szűrőrendszer

Kevésbé látványos, mégis fontos részét képezik a különböző porszívóknak és takarítógépeknek a szűrők. Ezek akadályozzák meg, hogy a felszívott kosz visszakerüljön a levegőbe. Ez különösen fontos, ha finom porról van szó, ez ugyanis a gyengébb szűrőkön átjuthat, így a készülék visszafújhatja a levegőbe.

Ha alapos tisztítást szeretnél végezni, vagy allergiás ember tartózkodik a lakásban, akkor mindenképpen érdemes a legjobb szűrővel rendelkező masinát választanod. A HEPA filterek általában kitűnő választást jelentenek, ugyanis a legkisebb koszokat is képesek akár 99 %-ban kiszűrni.

Ami még lényeges takarítógépek esetében, hogy a nagyobb méret miatt gyakran nagyobb szűrőt is kapnak. A filter kialakításától és formájától függően nem mindig egyszerű feladat pótfiltert találni. Szóval vásárlás előtt bizonyosodj meg róla, hogy vagy univerzálisabb formájú filterrel van dolgod, vagy biztosan találsz majd hozzá csere szűrőt.

Ja igen, és a szűrők rendszeres cseréje és tisztítása nem csak higiéniai kérdés. Egy elhasználódott szűrő jelentősen csökkentheti a szívóteljesítményt is.

Karbantartás, tisztítás

A takarítógépek fő funkciója, hogy hatékonyan, gyorsan és alaposan tisztítsanak. Azonban nem sokat ér a takarításon megspórolt idő, ha utána ugyanennyi elmegy majd a gép karbantartására.

Emiatt nagyon fontos, hogy olyan készüléket válassz, ami egyszerűen üríthető és takarítható. Különösen akkor, ha száraz-nedves tisztításra is használod majd, hiszen ilyenkor minden használat után ki kell majd ürítened, hogy ne penészedjen be.

Ebben sokat segít majd egy okos kialakítású portartály. De ami még ennél is jobb funkció, ha egyből ki tudod pumpálni a tartály tartalmát a készülékből. Ez azért is fontos, mert a nagyobb ipari porszívók elég nagy kapacitással bírnak, így vízzel töltve elég nehezek lehetnek. Ha beépített pumpával rendelkezik a gép, akkor nem kell majd a teli tartályt emelgetni, és a takarítása is gyorsabb, egyszerűbb lesz.

Megfordítható légáram

A takarítógép ősszel akár a lombfújásban is segíthet

Némelyik készüléknél megfordíthatod a légáram irányát. Ez annyit jelent majd, hogy a takarítógép nem szívni, hanem fújni fog. Így egyúttal lombfúvóként is használhatod majd.

Ha kertes házban laksz, akkor ezt a funkciót imádni fogod ősszel. Viszont arra azért figyelj oda, hogy mennyire nehéz a masina. Ha ugyanis nem tudod használat közben kézbe fogni, akkor elég kényelmetlen lesz az avaron végighúzni magad után egy nagy méretű takarítógépet.

Ralf.hu takarítógép teszt győztesek

További termék útmutatók Otthon témakörben