Legjobb vezeték nélküli porszívók (2021)

Vezeték nélküli porszívó vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb vezeték nélküli porszívót.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

A porszívózásnak két kifejezetten kényelmetlen része van. Az egyik, hogy meg kell csinálni, de ezzel sok mindent nem tudunk kezdeni. A másik, amikor az egész lakáson keresztül kell húznod a készüléket és a vezetékét.

Murphy után szabadon: ha valamibe beleakadhat a kábel, bele is fog akadni. Széklábak, sarkok, asztalok, macska, gyerek, széthagyott játékok, a lábunk és leggyakrabban saját maga a kábel. Mind-mind útban lesznek porszívózáskor. Ráadásul a legtöbb lakásban legalább egyszer át kell dugni egy másik konnektorba a gépet, mielőtt végeznénk a munkával. Kényelmetlen.

Bár a porszívózást senki nem csinálja meg helyettünk, a kábel problémájára szerencsére van megoldás. Ez pedig a vezeték nélküli porszívó. De mit is jelent ez pontosan? Egyszerű. Egy olyan porszívó, ami kábel nélkül működik. Na de melyiket válasszuk? Az egyszerű morzsaporszívót, az álló porszívót, komolyabb kézi masinát, esetleg egy rúdporszívót?

A következő útmutatóból minden kérdésre választ kaphatsz. Ha nem vagy biztos, hogy mire van szükséged, akkor a legjobb porszívók toplistáján számos egyéb fajta közül válogathatsz.

Vezeték nélküli porszívó toplista

Termék névKépFőbb előnyökVezeték nélküli porszívó ár
Rovus Victoria Vac vezeték nélküli porszívó Rovus Victoria Vac vezeték nélküli porszívó
 •  Teljeskörű takarítás
 •  Kényelmes használat
 •  Makulátlanul tiszta padló
aktuális ár
Dyson V11 Absolute Extra rúdporszívó Dyson V11 Absolute Extra rúdporszívó
 •  Professzionális kialakítás
 •  Úttörő technológiai megoldások
 •  Szuper kényelmes használat
aktuális ár
OneConcept Turbo Buddy kézi porszívó OneConcept Turbo Buddy kézi porszívó
 •  Kényelmes és praktikus használat
 •  Egyszerű tárolás
 •  Nagyfokú mobilitás
aktuális ár
Klarstein Clean Butler 4G Silent vezeték nélküli porszívó Klarstein Clean Butler 4G Silent vezeték nélküli porszívó
 •  Kedvező árfekvés
 •  Praktikus használat
 •  Tökéletes közepes lakásokhoz
aktuális ár

Vezeték nélküli porszívó tesztek, vélemények

Ha porszívót szeretnél vásárolni rengeteg különböző típus közül választhatsz majd. Ugyanez igaz a vezeték nélküli porszívókra is.  Így mindenki megtalálhatja itt a saját igényeinek legmegfelelőbb masinát.

Rovus Victoria Vac vezeték nélküli porszívó
Rovus Victoria Vac vezeték nélküli porszívó

Teljeskörű takarítás gyorsan és egyszerűen

 •  Teljeskörű takarítás
 •  Kényelmes használat
 •  Makulátlanul tiszta padló
 •  Hasznos extrák
aktuális ár

Porszívó vásárlásakor elsősorban arra szoktunk koncentrálni, hogy a száraz koszt minél hatékonyabban feltakarítsuk a padlóról. Ezzel viszont még nincs vége a történetnek, hiszen ezután következik a felmosás. Ezzel a készülékkel azonban mindkét feladatot elvégezheted egyszerre, így időt és energiát spórolhatsz meg. Hadd mutassam be a Rovus multifunkciós vezeték nélküli porszívóját!

Kezdésként nézzük meg a porszívó funkciót, hiszen mégiscsak ez a készülék fő profilja. Egy ciklon technológiájú masináról van szó, ami hirtelen, nagy erővel képes beszívni a levegőt, így kisebb teljesítmény mellett is nagy szívóerőre képes. Emiatt a nagyobb méretű szennyeződések sem okoznak majd gondot, de emellett az apró porszemeket is hatékonyan felszívja majd.

A padló tisztaságához a porszívózás csak az első lépés, ez a masina azonban tovább megy és a felmosásban is segítségedre lesz.

A legtöbb porszívónak nem okoznak gondot a kemény padlófelületek, de mi a helyzet a szőnyegekkel? A csomagban megtalálható egy szuper praktikus turbófej, ami forgó kefékkel van ellátva. Így nem csak hatékonyan gyűjti a koszt a szőnyeg szálai közül, de segít elbánni a hajszálakkal és állati szőrökkel is. Szóval ha igazán tiszta szőnyeget szeretnél, akkor ebben is jó társad lesz ez a porszívó.

Ami azonban igazán kiemeli ezt a masinát a többi modell közül, az a felmosás funkció. Ez a készülék egyedülálló kialakítású fejjel rendelkezik, ami egyszerre képes porszívózni és felmosni is. A felmosó bővítmény beépített víztartállyal és mikroszálas törlőronggyal rendelkezik. Így porszívózás után vagy akár közben is, hatékonyan felsúrolhatod a makacsabb szennyeződéseket. Mivel a készülék képes a száraz és a nedves kosz felszívására is, ezért tényleg semmi sem áll majd a tökéletes tisztaság útjába.

Az viszont még nem elegendő, hogy felszívjuk a koszt a padlóról, az is fontos, hogy utána mi történik vele. A készülék beépített háromrétegű szűrőrendszere képes megszűrni a legapróbb koszok 95 %-át is. Így egészen biztos, hogy a por és szennyeződések nem kerülnek vissza a lakás levegőjébe. Ráadásul a szűrők egyszerűen eltávolíthatóak, így a tisztításuk sem okoz majd gond. Emellett a tartály kiürítése is gyerekjáték lesz.

Vezeték nélküli porszívóknál elsődleges szempont a működési idő is. Ez a masina nagyon jól teljesít ebből a szempontból is, hiszen egyetlen töltéssel akár 60 percig használhatod. Ez pedig bőven elegendő lesz akár nagyobb lakások kitakarításához is.

Extra funkciók tekintetében is kiemelkedő ez a Rovus porszívó. Az egyik leghasznosabb funkciója, hogy a csövet leszerelve, akár kézi porszívóként is használhatod majd. Így könnyedén hozzáférsz a legeldugottabb zugokhoz is. A csomagban található extra fejek pedig a különböző speciális feladatok elvégzésében lesznek segítségedre. Ráadásul amikor a padlót takarítod a beépített LED égők hatékonyan megvilágítják majd, így egyetlen apró kosz sem bújhat el előled.

Ha olyan masinát keresel, ami igazi társad lesz a takarításban, segít hatékonyan és gyorsan elvégezni minden munkálatot, akkor a Rovus Victoria Vac lesz a jó választás számodra. Ez a készülék egyszerre porszívózik, felmos, már csak éppen a kávédat nem főzi meg.

Előnyök:

 •  Teljeskörű takarítás
 •  Kényelmes használat
 •  Makulátlanul tiszta padló
 •  Hasznos extrák

Hátrányok:

 •  Ennél a készüléknél nem tudnék konkrét negatívum kiemelni
Dyson V11 Absolute Extra rúdporszívó
Dyson V11 Absolute Extra rúdporszívó

Professzionális minőség

 •  Professzionális kialakítás
 •  Úttörő technológiai megoldások
 •  Szuper kényelmes használat
aktuális ár

Ha porszívókról van szó, akkor nagyon sokan egyértelműen a Dyson márkára esküsznek. És nem véletlenül, ugyanis ezek a készülékek nem csak kiváló minőséget nyújtanak, de a legkorszerűbb technológiákat is alkalmazzák. A Dyson igazi úttörő a porszívók piacán. Ma a V11 Absolute Extra modelljüket szeretném bemutatni neked.

Ez a vezeték nélküli rúdporszívó igazi társad lesz a takarításban. Speciálisan kialakított motorjának köszönhetően elképesztően magas és egyenletes szívóerőt biztosít. Emellett tovább növeli a hatékonyságát az okosan megtervezett, egyetlen légfolyosóból álló test is.

A Dyson egyértelműen a porszívók királya, így nem csoda, hogy a mi toplistánkon is helyet kapott.

Ami egyedien hatékonnyá teszi a Dyson porszívókat az nem csak a szuper motor és dizájn, de a kiemelkedően praktikus porszívófejeik is. Ezek a fejek hasznos forgóhengerekkel és kefékkel vannak ellátva, amik a porszívó csövébe irányítják az összes koszt. Emellett segítenek abban is, hogy a hajszálak és állatszőrök ne gabalyodjanak össze túlzottan.

A forgóhenger szőnyegtisztító fejen túl a V11 Absolute Extra további kiegészítőkkel is rendelkezik, amik segítenek majd a különböző speciálisabb feladatok elvégzésében. Ezek között megtalálhatóak a résszívó fej, a puha porkefe, a matractisztító fej, de még egy keménysörtés kefe és egy kombi szívóka. Ráadásul a készülékhez tartozik még egy csőre pattintható fejtároló is, így mindig kéznél lesz a szükséges kiegészítő.

Ami a Dyson porszívók nagy pozitívuma még, az az akkumulátor, és ez nincs másként ennél a modellnél sem. Az egyik legnagyobb előnyük, hogy az aksi könnyedén kivehető és cserélhető. Emiatt akár két aksival meg is hosszabbíthatod az egyébként is hosszú működési időt. Ráadásul ha elromlik az alkatrész, egyszerűen cserélhető. A működési idő egyébként is kiemelkedő, akár 60 percen keresztül is használhatod, és a készülék folyamatos visszajelzést biztosít a töltöttségi állapotról is.

Praktikus megoldás még, hogy a csövet eltávolítva közvetlenül a porszívó motorrészéhez is csatlakoztathatod a fejeket. Így akár kézi porszívóként is funkcionálhat.

Ami még fontos, hogy a porszívóházban megtalálható az egyszerűen üríthető portartály is. De ugyanitt kapott helyet a kiváló minőségű, könnyedén tisztítható szűrőrendszer is.

Mindent összevetve a Dyson V11 Absolute Extra egy verhetetlen porszívó, ami minden helyzetben a legjobbat nyújtja majd. Szóval ha igazi professzionális gépre vágysz, akkor ne is keress tovább.

Előnyök:

 •  Professzionális kialakítás
 •  Úttörő technológiai megoldások
 •  Szuper kényelmes használat

Hátrányok:

 •  Kifejezetten magas ár
OneConcept Turbo Buddy kézi porszívó
OneConcept Turbo Buddy kézi porszívó

Kitűnő társ apróbb feladatokhoz

 •  Kényelmes és praktikus használat
 •  Egyszerű tárolás
 •  Nagyfokú mobilitás
aktuális ár

A vezeték nélküli porszívók egyik legnagyobb előnye, hogy bárhol és bármikor használhatóak. Ez azt jelenti, hogy könnyen kitakaríthatod velük az autódat, de akár nyaralásra vagy kempingezésre is magaddal viheted majd őket. A nagyobb rúdporszívók azonban nem mindig praktikusak ilyen szempontból. Itt jön képbe a OneConcept kényelmes és praktikus kézi porszívója, a Turbo Buddy!

Ez az aprócska kézi készülék számtalan takarítási feladatban lehet majd a segítségedre. Legyen szó a konyhapult felporszívózásáról, autó takarításáról, kempingezésnél a sátor kitisztításáról vagy a lakásban található eldugott zugokról, a Turbo Buddy megoldja a problémát.

Ez a masina tökéletes választás lesz kisebb feladatok elvégzéséhez. Nagyon mobilis, könnyedén tárolható és kényelmes a használata. Autó takarítása, háztartási munkák, kempingezés, a Turbo Buddy minden helyzetben jó társad lesz.

Ez a készülék kialakításából adódóan nem túl ügyes padló takarításában, viszont minden másban számíthatsz rá. Szóval ha nem feltétlen a padlóhoz keresel vezeték nélküli porszívót, akkor kitűnő választás lesz. Már csak azért is előnyös, mert sokkal olcsóbb, mint a hagyományos rúdporszívók. Így nem kell majd feleslegesen fizetned olyan funkciókért, amiket nem is használsz majd ki.

Az apró méret azonban nem jelenti azt, hogy ne rendelkezne a készülék kiváló teljesítménnyel. Nem csak a szívóerő megfelelő, de a működési idő is kiemelkedő. A 2200 mAh-es líthium-ion akkumulátornak köszönhetően egyetlen töltéssel akár 25 percig is használhatod majd a masinát. Ez pedig bőven elegendő egy teljes autó kitisztítására, de a kisebb feladatokra is.

Porzsákmentes technológiája praktikus, hiszen egyszerűen üríthető, és rövid használat után is tisztán rakhatod majd a helyére a gépet. Ráadásul a tartály könnyedén mosható is. Emiatt a masina alkalmas száraz és nedves tisztításra egyaránt, ami a konyhában hatalmas előnyt jelent majd.

Pozitívum még az egyszerű tárolás. Eleve apró mérettel rendelkezik, így könnyedén elfér akár a konyhaszekrényben, vagy gardróbban is. Viszont tartozik még hozzá egy dokkolóállomás is, amit a falhoz rögzíthetsz. Ez egyszerre tárolóhely is, de töltőállomás is, így szuper praktikus.

A OneConcept Turbo Buddy-t jó szívvel tudom ajánlani, ha kisebb feladatokhoz keresel vezeték nélküli porszívót. Ez a készülék nagyfokú mobilitást és egyszerű használatot biztosít. Kényelmes és megbízható; a legjobb társ a takarításban.

Előnyök:

 •  Kényelmes és praktikus használat
 •  Egyszerű tárolás
 •  Nagyfokú mobilitás

Hátrányok:

 •  Padló takarítására nem alkalmas, de minden másra igen
Klarstein Clean Butler 4G Silent vezeték nélküli porszívó
Klarstein Clean Butler 4G Silent vezeték nélküli porszívó

Gazdaságos megoldás

 •  Kedvező árfekvés
 •  Praktikus használat
 •  Tökéletes közepes lakásokhoz
aktuális ár

Szeretnél egy jó vezeték nélküli porszívót vásárolni, de nem akarsz vagyonokat költeni? A Klarstein Clean Butler 4G készülékét pontosan neked találták ki. Ez a készülék egyesíti magában a vezeték nélkül rúdporszívók kényelmét, és a hagyományos készülékek olcsóbb árát. Így megmarad a kényelmes takarítás, és a pénztárcád is boldogabb lesz majd.

Azt már első ránézésre is láthatjuk, hogy ez a porszívó okos és praktikus kialakítással rendelkezik. A kényelmes fogantyúval ellátott készülékház használata egyszerű, ráadásul rögtön itt található a portartály is. Ehhez csatlakozik majd egy hosszú, teleszkópos nyél, így nem kell lehajolnod takarítás közben.

Tökéletes választás lehet közepes lakásokba, ahol nincsenek házi kedvencek. Kedvező ára mellett is alapos takarítást biztosít.

Akkumulátoros készülékről van szó, ez pedig annyit jelent, hogy soha nem lesz útban a vezeték. Ráadásul a jó minőségű Lithium-ion akkumulátorok akár 20-35 perces működésre is képesek egyetlen töltéssel. Ez pedig bőven elég lesz egy közepes vagy kisebb lakás kitakarítására.

A készülék 160 wattos motorral rendelkezik, ami a hagyományos, hétköznapi koszok feltakarításához éppen megfelelő szívóteljesítményt biztosít. De az okos kialakítású porszívófejen található forgó kefék is segítenek majd összegyűjteni a szennyeződéseket. A motor ciklonos technológiája pedig még hatékonyabb működést tesz majd lehetővé. Így alacsony fogyasztás mellett is tiszta lakás lesz az eredmény.

Az összegyűjtött koszok egy egyszerűen üríthető, 0,8 liter űrtartalmú műanyag tartályban gyűlnek majd össze. Az is fontos, hogy a felszívott por ne kerülhessen vissza a levegőbe. Erről a beépített, de cserélhető HEPA 10 filter gondoskodik majd. Ez képes megszűrni a legapróbb szennyeződéseket is, akár 95 %-os hatékonysággal.

Használat után a készülék egyszerűen tárolható, hiszen álló helyzetben szinte alig foglal majd helyet. Ráadásul az akkumulátor töltési ideje is viszonylag gyors, mindössze 4 óra egy teljes töltés.

Ez a készülék teljesítményben és extrák tekintetében is valamivel kevesebbet tud, mint prémium társai. Azonban kedvező ára mellett tökéletes választás lehet kisebb vagy közepes lakások takarításához. Főként egyedülállóknak vagy fiatal pároknak ajánlanám, vagy olyan lakásokba, ahol nincs kisállat és gyerek.

Előnyök:

 •  Kedvező árfekvés
 •  Praktikus használat
 •  Tökéletes közepes lakásokhoz

Hátrányok:

 •  Valamivel kisebb szívóteljesítmény

Milyen vezeték nélküli porszívót vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

Azt már tudod, hogy szeretnél búcsút inteni a zavaró kábeleknek, de még nem választottad ki a megfelelő vezeték nélküli porszívót? A legjobb helyen jársz.

Útmutatónkból megismerheted a legfontosabb szempontokat, amikre oda kell majd figyelned vásárlás során. És azt is megnézzük, hogy melyik típusú porszívót lesz érdemes választanod.

Mielőtt azonban belecsapnánk a lecsóba, vegyük át gyorsan az alapokat.

Az akkus porszívók előnyei

Miért éri meg vezeték nélküli porszívót vásárolnod? Megéri egyáltalán? Mindenképpen megéri, és ennek több oka is van.

Az egyik legegyértelműbb, hogy nem kell többet a vezetéket kerülgetned. A kábeles megoldás kényelmetlen és zavaró. Hogy beleakad mindenbe, az csak az egyik probléma. Emellett hajlamos összegabalyodni, ráadásul a padlón található kosz egy részét is húzza magával, ami porszívózás után ott maradhat a földön.

A másik végtelenül idegesítő dolog, amikor munka közben át kell dugnod a készüléket egy másik konnektorba, mert nem ér el mindenhova a kábel. Ilyenkor egyik kézben fogod a porszívó csövét, másikban a készülék testét, a harmadikban meg a vezetéket. Persze csak, ha a szerencsések közé tartozol és három kezed van. Ellenkező esetben, sok sikert! Vagy választhatsz egy akkumulátoros porszívót és egy életre elfelejtheted ezt az egész problémakört.

Sőt. Az akkus porszívók másik nagy előnye, hogy akár olyan helyeken is használhatod őket, ahol egyáltalán nincs konnektor a közelben. Kerti tároló? Nem probléma. Padlás vagy pince? Semmi gond. Személyautó, lakókocsi? Sima ügy.

Egy szó, mint száz. A vezeték nélküli porszívók több szempontból is sokkal kényelmesebb felhasználói élményt nyújtanak, mint hagyományos vezetékes társaik.

Vezetékes vagy akkumulátoros porszívót válasszak?

Kicsit furcsának tűnhet ez a kérdés, miután éppen most beszéltük át, hogy mennyire szuper cucc egy vezeték nélküli porszívó. De ha őszinték akarunk lenni, akkor be kell vallanunk, hogy nincsen rózsa tövis nélkül. És ez igaz az akkumulátoros porszívókra is.

Van néhány olyan eset, amikor érdemes lesz inkább vezetékes porszívó mellett döntened. Lássuk, hogy mikor. A vezeték nélküli készülékek egyik legnagyobb hátránya a limitált működési idő. Ez egy átlagos háztartásban nem szokott gondot okozni, hiszen ezek a masinák úgy vannak kialakítva, hogy bőven elég ideig bírják az egész lakás kitakarítását. Azonban ez nem feltétlen igaz a kifejezetten nagy családi házakra, irodákra és üzlethelyiségekre. Itt általában tovább tart majd egy teljes takarítás, mint amit egy átlagos akkumulátor kibírna.

Szóval ha hosszú órákon keresztül szeretnél (vagy inkább kell) porszívózni, akkor a vezeték nélküli porszívó nem feltétlen lesz jó megoldás számodra.

Minden más esetben azonban nyugodtan választhatod az akkumulátoros masinákat, hiszen ha a limitált működési idő nem állja utadat, akkor sokkal jobb felhasználói élményben és kényelmesebb, egyszerűbb takarításban lesz részed.

Vezeték nélküli porszívó típusok

Ahogy már a bevezetőben is említettem, a vezeték nélküli porszívók igen sokfélék lehetnek. Ami közös bennük, hogy akkumulátorral működnek, így nincs kábel. Azonban ezen túl teljesítményben, tudásban és árban is jelentős eltérések lehetnek.

Nézzük meg az egyes típusokat, és hogy mit érdemes tudni róluk.

Hagyományos porszívók

Ezek a készülékek a mindenki által jól ismert hagyományos, hengeres porszívók. A viszonylag nagy méretű és teljesítményű porszívótestet külön húzod magad után munka közben, amihez egy rugalmas cső és a porszívófej csatlakozik. Tökéletes választás lehet padló takarításához.

Ebben a kategóriában nagyon ritkán találkozhatsz vezeték nélküli modellekkel. Ennek leginkább az az oka, hogy még ha nincs is kábel, a készülék testét akkor is vinned kell magaddal külön. Így az akkumulátoros kivitel legnagyobb előnye nem igazán tud érvényesülni.

Az ilyen típusú vezeték nélküli modellek általában ipari porszívók szoktak lenni, amik nagyobb területű helyiségek takarítására lettek kitalálva. Itt hasznos lehet a kábel nélküli kivitelezés, hiszen sokszor akkora területről van szó, hogy még egy hosszabb vezeték sem érne el mindenhova.

Milyen feladatokhoz érdemes ezt a típust választani?

Szinte kizárólag a nagy alapterületű helyiségek takarításánál érdemes ilyen gépet vásárolnod. Az áruk általában kifejezetten drága, viszont nagy a teljesítményük és az akkumulátor működési ideje is. Így tökéletes lehet raktárak, előadótermek és más nagy alapterületű helyek porszívózásához. Otthoni használatra nem javaslom őket.

Ha ez a kategória érdekel, olvasd el a hagyományos porszívókról vagy a takarítógépekről szóló útmutatónkat is.

Rúdporszívók

Fiatal nő vezeték nélküli rúdporszívóval takarít

Ha gyorsan és alaposan szeretnéd feltakarítani a padlót, akkor a rúdporszívóknál jobb megoldást nem igen találsz majd. Ráadásul a vezeték nélküli modellekkel nem csak hatékony, de kifejezetten kényelmes is lesz a munka.

Ezekkel a hosszúkás, álló porszívókkal nem kell majd az esetlen porszívótestet és a nehezen kezelhető kábelt sem magad után vonszolni munka közben. Ehelyett a motor, az akkumulátor és a portartály is a porszívó nyelében kap helyet.

A rúdporszívók másik nagy előnye, hogy általában alaptartozék a jó minőségű turbó fej. Ez a forgókefés kütyü kiváló munkát végez szőnyegek és kemény padlók esetén egyaránt.

A jobb modelleket még szét is tudod szedni, a hosszú csövet eltávolítva pedig a nehezebben hozzáférhető helyeket is kitakaríthatod velük. Ez alapvetően az álló porszívók egyik legnagyobb gyengéje, hogy csak a padló takarítására alkalmasak. Azonban a megfelelő bővítményekkel, és akkumulátoros működéssel sokkal több feladatot képesek majd ellátni ezek a masinák.

Milyen feladatokhoz érdemes ezt a típust választani?

Kisebb és közepes lakások padlójának takarításához tökéletes lesz egy rúdporszívó. Ha egy kicsivel többet költesz, és olyan masinát veszel, amihez extra bővítmények is tartoznak, akkor további apró munkákat is el tudsz vele végezni. Legyen szó kárpit tisztításáról, eldugott zugokról, vagy akár személyautóról, egy jobb fajta rúdporszívó mindig hű társad lesz.

Kézi porszívók

A vezeték nélküli porszívó kiváló apróbb munkákra

A rúdporszívók mellett a másik nagyon gyakori akkumulátoros típus a kézi porszívó. Ezek közül többfélével is találkozhatsz majd. Az egyszerűbb modellek általában morzsaporszívóként futnak és egy fajta szívófejjel rendelkeznek. Nagyjából arra jók, amit a nevük leír: morzsát és más apróbb koszokat lehet velük gyorsan és kényelmesen feltakarítani. A komolyabb gépek kézi porszívóként futnak, és elsősorban abban különböznek, hogy több fejjel és bővítménnyel is rendelkeznek. Emellett a teljesítményük, a működési idejük és a portartály mérete is sokszor nagyobb.

A fentiek lehetővé teszik, hogy az apró kiborult szennyeződések mellett más egyéb feladatokat is ellássanak. Kárpittisztítás, eldugott sarkok kitakarítása, személyautó teljes takarítása, és még sok egyéb apróságra használhatod őket.

Ezeknek a készülékeknek a legnagyobb hátránya, hogy nem rendelkeznek hosszú csővel és általában megfelelő fejjel sem, emiatt a padló takarítása szinte lehetetlen velük.

Milyen feladatokhoz érdemes ezt a típust választani?

Kisebb kiegészítő feladatok elvégzéséhez tökéletes. Ezekben nagyon jól szuperál, hatékony és kényelmes a használata. Jó választás lehet akkor is, ha az autódat vagy lakókocsit szeretnél vele takarítani. Érdemes mellé egy külön porszívót tartani, amivel a padlót is megtisztíthatod. Ez a kettős kombó tökéletes, hiszen a kisebb koszokhoz nem kell előszedni a nagy masinát, míg a padló takarítására szánt porszívónál nem kell feleslegesen sokat fizetned az extrákért.

Robotporszívók

A robotporszívó elvégzi helyetted a piszkos munkát

Bár általában nem ez jelenik meg az emberek fejében, amikor vezeték nélküli porszívót keresnek, de két okból is úgy éreztem, hogy itt a helyük a robotporszívóknak. Az egyik, hogy ennél vezetéknélkülibb masinát nem nagyon találsz. Minden egyes robotporszívó értelemszerűen akkumulátorral működik. A másik, hogy pontosan azt a feladatot töltik be, amit egy vezeték nélküli porszívónak kell. Feltakarítják a padlót, mindezt úgy hogy kimaxolják a felhasználói kényelmet.

Hogyan tehetjük a lehető legkényelmesebbé a porszívózást? Egyértelműen úgy, ha nem mi csináljuk meg! Ismerd meg a robotporszívókat!

Milyen feladatokhoz érdemes ezt a típust választani?

A robotporszívó tökéletes választás lesz olyan lakásokba, ahol sűrűn kell takarítani. Gyerek és kisállat mellé elengedhetetlen társ. Egy jó robotporszívó képes összeszedni az állatszőr nagy részét, ráadásul napi szinten tisztán tartja a padlót. Ezzel időt és kényelmetlenséget spórol meg neked. Természetesen azért pár hetente érdemes egy nagyobb porszívózást tartanod neked is, de valljuk be, ha kutyád, cicád vagy gyereked van, ez nagyjából tizede annak, amennyit most porszívózol (vagy kéne porszívóznod).

Működési idő

Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell majd vizsgálnod vezeték nélküli porszívó vásárlása előtt, a működési idő lesz. Nincs is annál kellemetlenebb, amikor megveszel egy készüléket, majd kiderül, hogy nem tudod az egész lakást kiporszívózni egyetlen töltéssel.

Ezért azt javaslom, hogy gondold át alaposan, hogy mennyi ideig szeretnéd egy huzamban használni a masinát. Rúdporszívók esetében érdemes lehet lemérned, hogy most mennyi ideig tart kiporszívózni az egész lakást. Kézi porszívóknál inkább csak megtippelni tudod. De mindenképpen olyan gépet válassz, ami ennél több ideig bírja.

Arra is figyelj oda, hogy a gyártó által feltüntetett értékek sokszor közepes fokozatra vonatkoznak. Ha maximum szívóerővel szoktad használni a porszívót, akkor ennél rövidebb ideig fogja majd bírni.

Általában a megterhelőbb felületek gyorsabban merítik az akkumulátort. Gondolj például egy könnyen takarítható járólapra. Ennek az ellentéte a hosszú szálú, nehezen porszívózható szőnyeg, ami sokkal gyorsabban meríti majd a töltést, hiszen keményebben kell dolgozzon rajta a motor.

Az igazán szuper akkumulátoros porszívók általában rendelkeznek valamilyen töltöttségjelzővel. Érdemes ilyet választani. Ennek az igazi királya a Dyson, akiknél némelyik modell képes a padlófelülettől függően percre pontosan kiírni, hogy mennyit bír még az aksi.

Töltési idő

Bár kevésbé lényeges szempont, de azért érdemes ezt is megnézni vásárlás előtt. Ha a szokásosnál tovább használnád a készüléket – mondjuk tavaszi nagytakarítás alkalmával – jól jöhet a gyors töltési sebesség.

Az sem mindegy, hogy hol tudod majd tölteni a porszívót. Vannak olyan modellek, amik dokkoló állomással rendelkeznek. Ezek nem csak töltik a masinát, de egyében tárolóhelyként is funkcionálnak. Ennek hiányában viszont jó, ha nem tölt túl sokáig a porszívó, hiszen addig nem tudod majd elrakni takarítás után és csak útban lesz.

Extra akkumulátor

Ez egy olyan hasznos extra, amiért bőven megéri kicsivel többet fizetni. A cserélhető extra akkumulátor lehetővé teszi, hogy kétszer olyan hosszú ideig használd a porszívót.

Ráadásul, ha esetleg az egyik meghibásodik, nem maradsz porszívó nélkül, elég lesz az aksit kicserélni.

Portartály

A vezeték nélküli porszívók portartályát érdemes minél gyakrabban üríteni

A legtöbb akkumulátoros porszívó általában portartállyal működik, nagyon ritka a porzsákos kivitel. A portartály mérete és kialakítása azonban nagyon nem mindegy, hogy milyen.

A hagyományos porszívók tartálya nagyjából 2 liter körül szokott lenni, a rúdporszívóké ennél valamivel kevesebb, míg a kézi porszívók 0,5-0,7 liter között alakulnak. Ebből nagyjából el tudod majd képzelni, hogy mennyi kosz fér el bennük.

A portartályt érdemes minél gyakrabban üríteni, mert a teli tartály jelentősen csökkentheti a szívóteljesítményt, és a motort is túlterhelheti.

Azt is érdemes lecsekkolni, hogy mennyire egyszerű a portartály ürítése. Némelyik modellnél nehézkes és ügyetlen megoldásokkal találkozhatsz, másoknál viszont szinte egy porszem sem szabadul ki, amikor üríted a tartályt.

Ralf.hu vezeték nélküli porszívó teszt győztesek

További termék útmutatók Otthon témakörben