Legjobb rúdporszívók (2021)

Rúdporszívó vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb rúdporszívót.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

Az otthonunk takarítása az egyik leghálátlanabb feladat, amit mégis rendszeresen el kell végeznünk. Mire végeztél a takarítással, a lakás másik fele már ismét koszos lesz. A porszívózás pedig még rosszabb ilyen szempontból. Veled is előfordult már, hogy felporszívóztál egyik nap, másnap pedig ismét porcicák futkostak a padlón vagy hajszálakat találtál a szőnyegen? Mindenkivel előfordult már.

Szerencsére azonban a porszívók is egyre fejlettebb és ügyesebb megoldásokat alkalmaznak, így egyre inkább megkönnyítik a mindennapi életünket. Jó példák erre az egyre népszerűbb rúdporszívók. Ez a típus szakít a hagyományos, évtizedek óta megszokott kialakítással, és valami egészen újat nyújt.

Hogy ez miért jó nekünk? Több előnye is van ezeknek a masináknak a hagyományos modellekkel szemben, de talán a legkiemelkedőbb, hogy sokkal hatékonyabban tisztítják meg a szőnyegeket. Azt pedig be kell vallanunk, hogy a szőnyegek a legproblémásabb pontot jelentik, ha a padló takarításáról van szó. Egy kemény felületről viszonylag egyszerű felszívni a koszt, ráadásul utána könnyedén fel is moshatjuk azt. A szőnyegek nedves tisztítása ezzel szemben kifejezetten macerás, emiatt ritkán kerül rá sor – ha egyáltalán valaha sor kerül rá. Emellett a szőnyegek szálai között sokkal inkább megmarad a kosz, mint egy kemény padlófelületen.

Szóval a szőnyegek vagy padlószőnyegek tisztítása kellemetlenebb feladat, mint a porszívózás úgy általában, ami már eleve kellemetlenebb feladat, mint a takarítás úgy általában. De ennek nem kell így lennie, ha megtalálod a számodra megfelelő rúdporszívót! Ebben pedig az alábbi vásárlási útmutató lesz a segítségedre.

Rúdporszívó toplista

Termék névKépFőbb előnyökRúdporszívó ár
Rovus Poseidon rúdporszívó Rovus Poseidon rúdporszívó
 •  Multifunkciós megoldás
 •  Porszívózás és felmosás egyaránt
 •  Takarítószerek nélkül, forró gőzzel tisztít
aktuális ár
Dyson V11 Absolute Extra rúdporszívó Dyson V11 Absolute Extra rúdporszívó
 •  Professzionális minőség
 •  Innovatív megoldások
 •  Elképesztő szívóteljesítmény
aktuális ár
Kärcher VC 4s Cordless Plus rúdporszívó Kärcher VC 4s Cordless Plus rúdporszívó
 •  Okos, praktikus dizájn
 •  Kényelmes használat
 •  Jó szívóteljesítmény
aktuális ár
Kärcher VC 4s Cordless Plus rúdporszívó Kärcher VC 4s Cordless Plus rúdporszívó
 •  Okos, praktikus dizájn
 •  Kényelmes használat
 •  Jó szívóteljesítmény
aktuális ár

Rúdporszívó tesztek, vélemények

Ha a legjobb rúdporszívót keresed, nem lesz egyszerű dolgod. Leginkább azért, mert a legjobb mindenkinek mást jelent.  Toplistánkat az évek óta végzett porszívó tesztek segítségével állítjuk össze és itt mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb készüléket, legyen szó belépőkategóriás gépről vagy csúcskategóriás csodamasináról. Mutatom is a kedvenc rúdporszívóimat!

Rovus Poseidon rúdporszívó
Rovus Poseidon rúdporszívó

Teljeskörű takarítás egyetlen géppel

 •  Multifunkciós megoldás
 •  Porszívózás és felmosás egyaránt
 •  Takarítószerek nélkül, forró gőzzel tisztít
aktuális ár

Ha igazi teljes körű megoldást keresel a padló takarítására, akkor nem is érdemes tovább keresgélned. A Rovus Poseidon multifunkciós masinája nem csak porszívóként nyújt lenyűgöző teljesítményt, de a felmosásban is hasznos társnak bizonyul majd. Ez a masina egyesíti magában az álló porszívók és a gőztisztítók minden előnyét.

Elsőként a száraz koszokat távolítja el a padlóról, amiről a 600 watt teljesítményű porszívó egység gondoskodik majd. A nagy méretű porszívófejjel nem csak gyors lesz a munka, de hatékonyan szedi össze a kisebb és nagyobb koszokat egyaránt.

Teljes körű takarítás a lakás minden pontján. Mindezt a forró gőz erejével, takarítószerek nélkül.

Ezután következhet a felmosás, amihez nem lesz szükséged tisztítószerekre vagy hamar bemocskolódó felmosóvízre. Az 1200 wattos gőztisztító a forró gőz erejével egyszerre tisztít és fertőtlenít. A fejhez rögzíthető mikroszálas huzat pedig segít a legmakacsabb szennyeződéseket is eltávolítani.

A készülékhez egy kivehető, 350 milliliteres víztartály tartozik. Ennek a feltöltése és kiürítése is egyszerű, ráadásul akár kézi gőztisztítóként is funkcionál. Ehhez különböző kefés és szivacsos fejek állnak majd rendelkezésedre. Így könnyedén hozzáférhetsz az eldugottabb sarkokhoz is, de akár csempét, szanitert vagy a lakás bármelyik részét kitakaríthatod vele. Mindezt továbbra is tisztítószerek nélkül.

A különböző funkciók között egyszerűen válthatsz, hiszen a készüléken megtalálható egy intuitív irányítópult. Itt pontosan be tudsz állítani mindent, és mindig az igényeknek megfelelően működik majd a masina.

A Rovus Poseidon egy kifejezetten masszív masina, ami strapabíró kialakítással rendelkezik. Ennek ellenére mégis könnyen manőverezhető, a kivehető kézi egység pedig rugalmas, sokoldalú takarítást tesz lehetővé.

Szóval összességében a Rovus Poseidon a tökéletes otthoni takarítógép, ami minden takarítási feladatban hű társad lesz majd. Ha professzionális és sokoldalú megoldást keresel, akkor egyértelműen ezt a gépet tudom ajánlani.

Előnyök:

 •  Multifunkciós megoldás
 •  Porszívózás és felmosás egyaránt
 •  Takarítószerek nélkül, forró gőzzel tisztít

Hátrányok:

 •  Drágább ár
Dyson V11 Absolute Extra rúdporszívó
Dyson V11 Absolute Extra rúdporszívó

A rúdporszívók királya

 •  Professzionális minőség
 •  Innovatív megoldások
 •  Elképesztő szívóteljesítmény
 •  Praktikus kialakítás
aktuális ár

A Dyson egyértelműen a porszívók koronázatlan királya, rúdporszívóik pedig ikonikus darabok a piacon. Ezek a készülékek igazi prémium minőséget képviselnek és számtalan háztartás mindennapjait teszik kényelmesebbé világszerte.

A V11 Absolute Extra az egyik legjobb modelljük, amit számos innovatív megoldással láttak el. Ezek közül az egyik maga a 14 ciklonnal rendelkező motor, ami nem csak hatalmas szívóteljesítményt nyújt, de emellett úgy tervezték, hogy a porszívókra jellemző hangos zajt is elnyelje. Az optimális tisztítást segíti elő az egy vonalban elrendezett légcsatorna is.

A Dyson rúdporszívói a porszívók királyai, a V11 Absolute Extra pedig még közülük is kiemelkedik!

A porszívóknál az is lényeges, hogy a felszívott kosz ne kerüljön vissza a levegőbe. A Dyson készülékében teljes rendszerszintű szűrőrendszert építettek, ami a mikroszkopikus szennyeződések 99,97 %-át is képes kiszűrni. Így tökéletes választás lehet allergiások számára is!

Az erős motor azonban magában még nem elég egy jó porszívóhoz. Főleg akkor, ha akkumulátoros modellről van szó. Márpedig itt egy ilyen masináról beszélhetünk, így nem kell majd semmilyen vezetékkel bajlódnod. Viszont emellett az üzemidő miatt sem kell aggódni, ugyanis egyetlen töltéssel akár 60 percig is képes üzemelni a masina. Ez az intelligens teljesítményszabályozásnak köszönhető, amit ráadásul valós időben nyomon is követhetsz a készülék innovatív irányítófelületén.

További pozitívum még a gyorsan tölthető akkumulátor is, ami 4,5 óra alatt képes teljesen feltöltődni. Ráadásul ezek az aksik kivehetőek, így meghibásodás vagy elhasználódás esetén is egyszerűen cserélheted őket, nem kell majd új porszívót vásárolnod vagy szervizbe vinned a masinát.

Sokszor írtam már arról is, hogy az optimális szívóteljesítményben nagy szerepet játszik a porszívó feje is. Itt szerencsére erre sem lehet panasz, ugyanis többféle fej közül is választhatsz, amik mind gondosan megtervezett, praktikus kialakítással rendelkeznek. Az ikonikus Torque Drive és Soft Roller tisztítófejeket fogod a legtöbbet használni. Ezek forgó kefékkel lettek ellátva, és kemény padlón, de még szőnyegeken is tökéletes teljesítményt nyújtanak. Összeszedik a legkisebb koszokat is, de a nagyobb darabok, sőt a hajszálak sem okoznak majd nekik problémát. Ezek mellett természetesen megtalálható számos egyéb eszköz is a csomagban. Van itt matractisztító fej, kombi szívóka, puha és kemény sörtés fej, de még résszívó bővítmény is.

Véleményem szerint a Dyson készülékei az egyik legjobb választást jelentik a piacon. A V11 Absolute Extra pedig még ezek közül is kiemelkedik. Természetesen a minőséget meg kell fizetni, viszont ha ezt a masinát választod, soha többet nem lesz gondod a porszívózással!

Előnyök:

 •  Professzionális minőség
 •  Innovatív megoldások
 •  Elképesztő szívóteljesítmény
 •  Praktikus kialakítás

Hátrányok:

 •  Kifejezetten magas ár
Kärcher VC 4s Cordless Plus rúdporszívó
Kärcher VC 4s Cordless Plus rúdporszívó

Kényelmes használat, hatékony takarítás

 •  Okos, praktikus dizájn
 •  Kényelmes használat
 •  Jó szívóteljesítmény
 •  Sokoldalú felhasználhatóság
aktuális ár

Ez a Kärcher rúdporszívó egy egyedi készülék, ami leginkább úttörő kialakításában nyilvánul meg. A tervezők szakítottak a megszokott formavilággal, és valami egészen újat alkottak. Az eredmény pedig egy kényelmesen használható, praktikus masina lett, ami egyszerűbbé teszi a házimunkát.

Először ejtsünk pár szót magáról a dizájnról, mert ez az egyik dolog, ami kiemeli a sorból a VC 4s Cordless masinát. Nincsenek felesleges alkatrészek, kiálló részek és szükségtelen élek. Az egész készülék egyetlen rúd formában készült, ami jobb légáramlást és kényelmesebb használatot tesz lehetővé.

Kényelmes használat, praktikus kialakítás, és jó szívóteljesítmény. Ezzel a Kärcher porszívóval gyerekjáték lesz a porszívózás.

Ez a praktikus dizájn erősen érvényesül majd padló porszívózásánál is, de akár akkor is, ha a csövet eltávolítva kézi porszívóként használnád a gépet. Mert, hogy erre is lehetőséged lesz. Így könnyedén hozzáférhetsz a kisebb zugokhoz, kanapékhoz és más felületekhez is. A csomagban található kefés szűkítőfej pedig további segítséget jelent majd ezeknél az apró feladatoknál.

Az egyszerű használathoz az is hozzájárul majd, hogy ez a masina nem rendelkezik idegesítő kábelekkel. A beépített akkumulátornak köszönhetően minden eddiginél kényelmesebb lesz a porszívózás. Ráadásul ECO üzemmódban akár 60 perces működést is kibír az aksi, ami elég jónak mondható.

Az erős szívóteljesítményről a nagy sebességű, szénkefe nélküli motor és a fejlett ciklon technológia gondoskodnak majd. Tovább javítja a takarítási hatékonyságot a forgókefés porszívófej, amit kifejezetten kemény padlók tisztítására fejlesztettek ki. Ez segít majd a legkisebb koszokat is a csőbe terelni.

A felszívott kosz egy egyszerűen eltávolítható portartályba kerül majd, ami praktikus megoldást jelent. Természetesen arra is figyeltek a tervezők, hogy a felszívott kosz ne kerülhessen vissza a levegőbe. Ennek érdekében a készülék HEPA 12 szűrőrendszerrel lett ellátva, ami az apró porszemeket is képes kiszűrni. Ráadásul könnyedén eltávolítható, tisztítható és cserélhető.

A porszívózás egy kifejezetten macerás feladat, azonban ezzel a rúdporszívóval sokkal könnyebbé válik majd. Nincs többé kényelmetlen szenvedés, nem kell magad után húzni a nehéz porszívótestet, nem akadsz bele a kábelbe, és a legkisebb zugokhoz is könnyedén hozzáférsz majd. Ha egy kényelmesen használható és praktikus porszívót keresel, akkor a Kärcher VC 4s Cordless modelljét jó szívvel tudom neked ajánlani!

Előnyök:

 •  Okos, praktikus dizájn
 •  Kényelmes használat
 •  Jó szívóteljesítmény
 •  Sokoldalú felhasználhatóság

Hátrányok:

 •  Valamivel magasabb ár
Kärcher VC 4s Cordless Plus rúdporszívó
Kärcher VC 4s Cordless Plus rúdporszívó

Kényelmes használat, hatékony takarítás

 •  Okos, praktikus dizájn
 •  Kényelmes használat
 •  Jó szívóteljesítmény
 •  Sokoldalú felhasználhatóság
aktuális ár

Ez a Kärcher rúdporszívó egy egyedi készülék, ami leginkább úttörő kialakításában nyilvánul meg. A tervezők szakítottak a megszokott formavilággal, és valami egészen újat alkottak. Az eredmény pedig egy kényelmesen használható, praktikus masina lett, ami egyszerűbbé teszi a házimunkát.

Először ejtsünk pár szót magáról a dizájnról, mert ez az egyik dolog, ami kiemeli a sorból a VC 4s Cordless masinát. Nincsenek felesleges alkatrészek, kiálló részek és szükségtelen élek. Az egész készülék egyetlen rúd formában készült, ami jobb légáramlást és kényelmesebb használatot tesz lehetővé.

Kényelmes használat, praktikus kialakítás, és jó szívóteljesítmény. Ezzel a Kärcher porszívóval gyerekjáték lesz a porszívózás.

Ez a praktikus dizájn erősen érvényesül majd padló porszívózásánál is, de akár akkor is, ha a csövet eltávolítva kézi porszívóként használnád a gépet. Mert, hogy erre is lehetőséged lesz. Így könnyedén hozzáférhetsz a kisebb zugokhoz, kanapékhoz és más felületekhez is. A csomagban található kefés szűkítőfej pedig további segítséget jelent majd ezeknél az apró feladatoknál.

Az egyszerű használathoz az is hozzájárul majd, hogy ez a masina nem rendelkezik idegesítő kábelekkel. A beépített akkumulátornak köszönhetően minden eddiginél kényelmesebb lesz a porszívózás. Ráadásul ECO üzemmódban akár 60 perces működést is kibír az aksi, ami elég jónak mondható.

Az erős szívóteljesítményről a nagy sebességű, szénkefe nélküli motor és a fejlett ciklon technológia gondoskodnak majd. Tovább javítja a takarítási hatékonyságot a forgókefés porszívófej, amit kifejezetten kemény padlók tisztítására fejlesztettek ki. Ez segít majd a legkisebb koszokat is a csőbe terelni.

A felszívott kosz egy egyszerűen eltávolítható portartályba kerül majd, ami praktikus megoldást jelent. Természetesen arra is figyeltek a tervezők, hogy a felszívott kosz ne kerülhessen vissza a levegőbe. Ennek érdekében a készülék HEPA 12 szűrőrendszerrel lett ellátva, ami az apró porszemeket is képes kiszűrni. Ráadásul könnyedén eltávolítható, tisztítható és cserélhető.

A porszívózás egy kifejezetten macerás feladat, azonban ezzel a rúdporszívóval sokkal könnyebbé válik majd. Nincs többé kényelmetlen szenvedés, nem kell magad után húzni a nehéz porszívótestet, nem akadsz bele a kábelbe, és a legkisebb zugokhoz is könnyedén hozzáférsz majd. Ha egy kényelmesen használható és praktikus porszívót keresel, akkor a Kärcher VC 4s Cordless modelljét jó szívvel tudom neked ajánlani!

Előnyök:

 •  Okos, praktikus dizájn
 •  Kényelmes használat
 •  Jó szívóteljesítmény
 •  Sokoldalú felhasználhatóság

Hátrányok:

 •  Valamivel magasabb ár

Milyen rúdporszívót vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

A legtöbb háztartásban még a mai napig a hagyományos hengeres porszívókat használják, azonban egyre nagyobb teret hódítanak maguknak az úgynevezett rúd- vagy álló porszívók is. Ennek pedig az az oka, hogy több előnnyel is rendelkeznek régebbi típusú társaikhoz képest.

Ahhoz azonban, hogy tényleg ki tudd élvezni ezeket az előnyöket, fontos, hogy a számodra legmegfelelőbb modellt válaszd ki. Ebben lesz segítségedre ez az útmutató. Átnézzük az előnyöket, megbeszéljük a legfontosabb szempontokat, és azt is átbeszéljük, hogy milyen esetben érdemes rúdporszívót vásárolnod.

Ha készen állsz, vágjunk is bele!

Rúdporszívó vagy álló porszívó? Ugyanaz a kettő?

Fiatal nő vezeték nélküli rúdporszívóval takarít

Elsőként érdemes egy gyakori kérdést tisztáznunk. A magyar piacon gyakran találkozhatunk mind a rúdporszívó, mind pedig az álló porszívó elnevezéssel is. Jogosan merülhet fel tehát a kérdés, hogy mi a különbség a kettő között, van-e egyáltalán különbség.

A szó szoros értelmében véve nem ugyanaz a két kategória. Az álló porszívóknál a motor és a portartály általában a porszívó alsó részén található, közelebb a padlóhoz. A rúdporszívóknál inkább a fogantyúhoz közelebb helyezkedik el, alul pedig csak a cső a porszívófej található. Emiatt kicsivel más a súlyelosztása a kettőnek, a rúdporszívót nehezebbnek érezhetjük. Viszont általában ezek a masinák összességében könnyebbek is, így nem lesz megterhelő a használatuk.

Sok webshopban találkozhatunk azzal, hogy a két elnevezést következetlenül használják vagy felcserélik egymással. Szerencsére azonban ez inkább csak elméleti problémát jelent, gyakorlatban ugyanis a kétféle készülék használati módja és jellemzői szinte teljesen azonosak.

Emiatt nem is fogom őket különbontani, és az útmutató során én is egymással egyenértékűként használom majd a két kifejezést. Végső soron úgyis az számít, hogy mennyire hatékonyan tudjuk feltakarítani a padlót, nem pedig az, hogy pontosan milyen nevet adunk a porszívónknak. (Az enyémet Ubulnak hívják.)

Milyen előnyökkel rendelkezik egy rúdporszívó?

Ez az egyik kulcskérdés, amikor porszívót választunk. Hiszen ugyanúgy vásárolhatnánk egy megszokott, hagyományos hengeres készüléket is. Miért érdemes mégis az álló porszívók mellett dönteni?

Szélesebb porszívófej

A rúdporszívók általában kifejezetten széles fejjel rendelkeznek. Ennek nagy előnye, hogy nagyobb padlófelületet fed le egyszerre, így egész egyszerűen meggyorsítja a munkát. Ez pedig nagyon jól fog jönni, ha nagyobb területet kell felporszívóznod.

Könnyedén kezeli a különböző felületeket

Amikor kemény padló és szőnyeg között váltasz, porszívózás közben ez sokszor gondot jelenthet. Egy gyengébb porszívófej eleve nehezebben kezeli a váltást, viszont az álló porszívók általában jobb minőségű, erősebb fejekkel vannak felszerelve, mint hagyományos társaik. Ráadásul általában könnyedén, a lábaddal válthatsz a szőnyeg és kemény padló üzemmódok között. Illetve ott van még, hogy a hagyományos modelleknél húznod kell magad után a porszívót, ami elakadhat a szőnyeg szélében. A rúdporszívóknál ezzel biztosan nem lesz problémád, hiszen egyszerűen megemelheted az egész készüléket.

Hatékonyabb szőnyegtisztítás

Az álló porszívók általában jobban teljesítenek, ha szőnyegekről van szó. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a legtöbb ilyen masina nem a hagyományos porszívófejekkel van felszerelve. Valószínűleg az is segít, hogy a készülék súlya másként oszlik el, emiatt több súly nehezedik a fejre, és az mélyebben képes a szálak közé hatolni.

Könnyebb mozgatni a készüléket

Az egyik legnagyobb pozitívum a rúdporszívók esetében, hogy nem kell külön magad után húzni a porszívó testet, hiszen az már eleve a kezedben van. Kevés kényelmetlenebb dolog van, mint amikor egy hagyományos porszívó beakad munka közben valamibe, vagy nem fordul arra, amerre szeretnéd. Ilyenkor vissza kell sétálnod, megigazítani a masinát. És ez többször is előfordulhat egyetlen takarítás alatt. Az álló porszívókkal nem lesz ilyen gondod.

Kevesebb helyet foglal

Bár ezek a készülékek összességében általában nagyobbak, mint hagyományos társaik, tárolásuk mégis egyszerűbb. Ez pedig azért van, mert nagyon egyszerűen tárolhatóak álló helyzetben. Így kevesebb helyet foglalnak el a padlóból, és könnyedén berakhatod őket egy szekrénybe, vagy akár fel is akaszthatod egy fali kampóra.

Milyen helyzetben lesz jó választás a rúdporszívó?

A rúdporszívó jó választás ha sok szőnyeged van

A fentiekből következik, hogy két esetben egyértelműen jobb választást jelent majd a rúdporszívó, mint a sima hengeres. Az egyik, ha sok szőnyeg található a lakásban. Ez különösen igaz hosszú szálú szőnyegek esetében. A másik pedig, ha nagyobb méretű lakásról van szó. Az álló porszívók nagyobb fejjel rendelkeznek, és könnyebben mozgathatóak. Emiatt gyorsabban képesek felporszívózni a nagyobb területeket.

Van olyan eset, amikor kevésbé teljesítenek jól? Természetesen. Ez pedig az olyan lakásokban fordulhat elő, ahol nagyon sok rejtett zug, apró sarok és pici beugró található. Az ilyen helyeken viszonylag nehéz a készülék navigálása, emiatt problémásabb lehet a takarítás. Ja igen, sajnos a lépcsőkön sem kifejezetten praktikus az álló kialakítás.

Teljesítmény, szívóerő

A porszívók esetében a teljesítmény egy kicsi becsapós lehet. Általában fel van tüntetve, hogy mennyire erős a motor, ami alapvetően egy jó jel lehet. Azonban fontos észben tartani, hogy a tényleges hatékonyságot és szívóerőt sok egyéb dolog is befolyásolhatja. Ilyenek például a készülék kialakítása, de az is sokat számít, hogy porzsákos vagy portartályos gépről van szó. Egy megtelt porzsák jelentősen csökkentheti például a készülék hatékonyságát.

A másik dolog, ami nagyon fontos és sokszor szinte fontosabb, mint a motor ereje, az a porszívó feje. Ez ugyanis nagyon sokat vet a latba, amikor arról van szó, hogy mennyi koszt gyűjt össze a masina. Ejtsünk is néhány szót erről!

Porszívófej

A porszívófej kialakítása sokat számít

Hagyományos porszívófejekkel mindenki találkozott már. Ezeken általában van néhány vékony kefe, ami segít összegyűjteni a koszokat, hajszálakat főleg szőnyegek esetében. A legtöbb álló porszívó azonban ennél komolyabb porszívófejet kapott, ami mindenképpen egy erős érv emellett a típus mellett.

A porszívófej kialakítása pedig nagyban befolyásolja majd a hatékonyságot. A speciálisan kialakított kefék nem csak több koszt gyűjtenek össze, de segítenek abban is, hogy a felszívott hajszálak kevésbé gabalyodjanak össze. Emellett mélyebbre hatolnak a szőnyegek esetében, ami különösen fontos hosszú szálú daraboknál.

Az álló porszívók esetében általában kétféle fejjel találkozhatunk. Mindkettő azonos elven működik. Egy forgó henger található a fej belsejében, amihez speciális keféket rögzítenek. Így porszívózás közben a forgó kefék kihúzzák a szőnyeg szálai közül, majd a porszívó csövébe irányítják a koszt, ami sokkal hatékonyabb megoldás, mint az egyszerű, hagyományos kefék.

Ami megkülönbözteti a két típust, hogy hogyan forog a henger. Az egyik esetben a motor mozgatja, míg a másik esetben csupán a légmozgás. Természetesen az előbbi sokkal hatékonyabb, így érdemes olyan masinát választani, ami tudja ezt a funkciót.

Kiegészítő cső és extra fejek

Az álló porszívók egyik legnagyobb hátránya, hogy szinte lehetetlen velük dolgozni, ha nem padlófelületekről van szó. Már a sarkok és szegélyek is gondot jelenthetnek, de a konyhapultok, polcok, lépcsők takarítása még problémásabb. Szerencsére a gyártók erre is megtalálták a megoldást egy rugalmas kiegészítő cső formájában. Ez a készülékhez csatlakozik és általában a nyélhez tudod rögzíteni.

Azok a rúdporszívók, amik rendelkeznek ilyennel sokkal több feladatot képesek elvégezni. Ráadásul sok esetben további extra fejekkel egészülnek ki, amik még sokoldalúbbá tehetik a gépet. Ilyenek lehetnek például a saroktisztító kanyarfejek, vagy a kárpitok és függönyök tisztítására alkalmas kárpittisztító kefével ellátott fejek.

Ezek mind olyan extrák, amikért egyértelműen megéri többet fizetni, hiszen jelentősen megnövelik a porszívók tudását.

A készülék súlya

A rúdporszívó súlya fontos szempont

Míg a hagyományos porszívók esetében ez egy nagyrészt elhanyagolható szempont, addig a rúdporszívóknál kifejezetten fontos lesz. Ennek az az oka, hogy itt végig magaddal kell vinned a teljes készüléket. Hosszabb munkák vagy nehezebb súly esetén ez akár kifejezetten fárasztó is lehet.

A készülék súlya nagyrészt a padlóra fog nehezedni, de közben egy részét ugyanúgy neked kell megtartanod. Ez különösen igaz azokra a rúdporszívókra, ahol a motor és a portartály a készülék felső részén helyezkedik el.

Szóval érdemes átgondolod, hogy mennyire vagy jó kondiban, mennyire fontos, hogy a porszívó könnyű legyen, és ez alapján választani készüléket. Ezek a masinák általában 6 és 8 kilogramm közötti súllyal rendelkeznek. De találkozhatsz direkt pehelysúlyú kialakítású porszívókkal is, ezek akár 3-4 kilogramm környékén is mozoghatnak.

Az álló porszívók tárolása

Fentebb említettem már, hogy a rúdporszívók egyik nagy előnye, hogy egyszerűbb a tárolásuk. Ez az álló formátumnak köszönhető, hiszen így kevesebb helyet foglalnak a padlón, akár egy szekrényben is helyet kaphatnak. Sőt, szerintem a legjobb ötlet, ha kialakítunk neki egy fali akasztót egy gardróbban, kamrában vagy szekrényben. Így tényleg szinte semennyi helyet nem fog elfoglalni.

A másik fontos dolog, hogy hova tesszük majd a készülékhez tartozó kiegészítőket, extra fejeket és csöveket. Ideális esetben ezeket a készülék testéhez lehet rögzíteni, így nem kell majd velük külön foglalkoznod. Ha viszont a kiszemelt masina nem rendelkezik ilyen kialakítással, akkor ezeknek a tárolását is meg kell majd tervezned.

Porzsákos vagy porzsák nélküli

Ahogy a hagyományos masináknál, úgy a rúdporszívóknál is megtalálhatod a porzsákos és a portartályos modelleket is egyaránt, bár az utóbbi gyakoribb. Mindkettőnek megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Általánosságban a porzsákos készülékek ürítése sokkal higiénikusabb, hiszen a modern zsákok szinte tökéletesen zárnak, így a por nem kerül vissza a levegőbe. Ráadásul kényelmesebb is, hiszen elég kidobnod a zsákot, nem kell majd a tartályt takarítani. Cserébe viszont rendszeresen meg kell venned bele a porzsákot, ami nem csak plusz költség, de plusz idő is.

A porzsák nélküli kivitelhez nem kell külön zsákokat vásárolnod, ráadásul nem terheled plusz szeméttel a környezetet. Általában ezeknek a modelleknek az ürítése bonyolultabb, koszosabb, de szerencsére a rúdporszívóknál sokkal jobb a helyzet ilyen téren, mint hagyományos társaiknál. Itt általában nagyon okosan kialakított portartályok vannak, amiknek a használata kifejezetten kényelmes. Viszont sajnos azt a problémát még itt sem tudták megoldani, hogy amikor kiüríted a tartályt, valamennyi por visszakerülhet a levegőbe és a lakásba. Ráadásul sajnos a portartály sokszor koszos maradhat, amit időről-időre érdemes lesz kitakarítanod.

Az hogy melyiket választod csak rajtad múlik, amíg nincs túlságosan tele a zsák vagy a tartály, addig a szívóteljesítményen nem sokat változtat egyik sem.

Filterek

Koszos porszívó filter ürítése

Egy porszívónak nagyon fontos részét képezi a filter. Ez akadályozza meg, hogy a felszívott kosz visszakerüljön a lakásba, vagy még rosszabb esetben a levegőbe, ahonnan belélegezheted azt. Szóval a jó minőségű filter nagyon fontos, ez pedig még inkább igaz, ha valaki allergiában szenved a háztartásban.

Általában a HEPA filterek jelentik a tápláléklánc csúcsát, ha szűrőkről van szó. Ezek képesek kiszűrni a legapróbb koszokat is, és nagyon alapos munkát végeznek. Arra azonban figyelned kell, hogy ezeket a szűrőket időnként cserélni kell. Szóval vásárlás előtt mindenképpen nézz utána, hogy hol tudsz majd új szűrőt vásárolni a kiszemelt masinához.

Vízszűrős porszívók

A rúdporszívók esetében nagyon-nagyon ritkán találkozhatsz ezzel a megoldással, de azért úgy gondolom, hogy egy pár szót érdemes róla ejtenünk. Ez egy speciális megoldás, ahol a felszívott kosz egy víztartályba kerül. A nedvesség megköti a porszemeket, és egyéb szennyeződéseket, így azok nem kerülnek majd vissza a levegőbe. Sok esetben még egy plusz HEPA szűrővel is kiegészülnek, így ez a megoldás nagyon alapos és biztonságos.

Hátránya, hogy minden használat után ki kell üríteni, és a takarítása is macerásabb lehet.

Száraz-nedves porszívók

Álló porszívóknál valamivel ritkább ez a megoldás, de még így is számos olyan masinát találhatsz, ami ezen az elven működik. Ezeknek a lényege, hogy nemcsak a száraz koszokat képesek feltakarítani, hanem a nedves szennyeződéseket is.

Itt általában egy speciális tartályba kerül a felszívott kosz. Nagyon praktikus lehet például kisgyerekek mellett, ahol kiborult étellel, sárfoltokkal és más kevésbé száraz koszokkal is meg kell majd birkózni.

Bár a használatuk praktikus és kényelmes, a tartály ürítése már kevésbé jó móka.

Néhány készülék arra is képes, hogy a porszívózás mellett fel is mosson. Ezeket nevezhetjük száraz-nedves porszívóknak is, de véleményem szerint már inkább egy külön kategóriát képviselnek és inkább a takarítógépekhez tartoznak, mint a porszívókhoz.

Vezeték nélküli rúdporszívók

Ahogy a többi porszívó típusnál, úgy itt is megtalálhatóak a vezeték nélküli modellek. A rúdporszívóknak eleve hatalmas előnyük, hogy nem kell magad után húzni a porszívótestet mindenhova. Így nem akad be, nem borul fel, nem lesz gond azzal, hogy nem kanyarodik arra, amerre szeretnéd. Ez pedig hihetetlenül kényelmes használatot biztosít.

A vezeték nélküli modellek még egy fokkal tovább viszik ezt a kényelmet, hiszen itt már a kábel miatt sem kell aggódnod. Ezekkel a gépekkel abszolút szabadon mozoghatsz majd a lakásban, és semmi sem állhat az utadba.

Ami nagyon fontos a vezeték nélküli rúdporszívók esetében, hogy általában ugyanolyan erős motorokkal rendelkeznek, mint hagyományos társaik. Így nem kell majd amiatt aggódnod, hogy esetleg a szívóteljesítmény gyengébb lenne. Ezalól csak néhány belépőkategóriás modell jelenthet kivételt, ezeknél viszont érdemes odafigyelni. Van olyan lakás, ahol egy gyengébb porszívó is elegendő lehet, ha cserébe kényelmesebb a használat. Ezek jellemzően a szőnyeg nélküli, kemény padlós lakások.

A másik, amire érdemes odafigyelni az az akkumulátor. Nagyon fontos, hogy olyan készüléket válassz, aminek a működési ideje elég hosszú ahhoz, hogy az egész lakást kitakarítsd vele. Roppant kényelmetlen procedúra lenne porszívózás közepén feltölteni a gépet. Hogy ehhez mennyi időre van szükséged, azt csakis te tudhatod.

Ha az akkumulátoroknál tartunk, akkor érdemes megemlíteni még egy hasznos funkciót. Ez pedig az indikátor. A legtöbb készülék képes jelezni, ha hamarosan lemerül. Viszont vannak olyan masinák is, amik beépített kijelzővel rendelkeznek, és ezen kiírják a hátralévő üzemidőt is. Ebben a Dyson porszívói a legjobbak. Némelyik modelljük képes felismerni a padlótípust és a szennyeződés szintjét, ez alapján pedig pontosan kiszámolja, hogy az adott felületen mennyit bír még a töltöttség.

Én úgy gondolom, hogy porszívók esetében mindenképpen érdemes többet fizetni egy vezeték nélküli masináért. Ez egy olyan termék, ahol folyamatosan mozgásban vagyunk. A vezeték nem csak útban lehet, de könnyebben meg is törhet vagy sérülhet. Így itt különösen jól jöhet, ha nem kell a kábellel bajlódnod.

Zajszint

A porszívó eleve nem egy kifejezetten halk masina, de azzal számolnod kell, hogy a rúdporszívók általában még a hagyományos gépeknél is hangosabbak. A kialakításukból adódóan nem sok hely marad a hangszigetelés számára, így a motort általában csak egy műanyag réteg fedi.

Nem mondom, hogy a hengeres porszívók kifejezetten halk működéssel rendelkeznének, de ha számodra ez fontos szempont, akkor azokkal még mindig jobban jársz.

Extrák

Az állóporszívók esetében kevesebb extra funkcióval találkozhatunk, mert a legtöbb hasznos dolog inkább alapfelszereltségnek számít. De azért van egy-két olyan dolog, amiről érdemes szót ejtenünk.

Állítható nyél

Itt általában valamilyen teleszkópos megoldásról van szó, ami lehetővé teszi, hogy szabályozd a készülék és a nyél hosszúságát. Szuper hasznos funkcióról van szó, hiszen így pontosan a saját magasságodhoz állíthatod a porszívót és nem kell majd a derekadat terhelned a hajolgatással.

Állítható magasságú porszívófej

Ez is egy hasznos kis funkció, ami általában a szőnyegeknél szokott jól jönni. Minden szőnyeg vastagsága más és más, ráadásul a szálhosszúság is különbözhet. Ez pedig azt jelenti, hogy ha ugyanolyan távolságra van a fej a padlótól, akkor az egyiknél tökéletes lesz, de a másiknál meg fog akadni. Egy állítható magasságú fejjel áthidalhatod ezt a problémát.

Szabályozható teljesítmény

A legtöbb álló porszívó rendelkezik valamilyen állítható teljesítménnyel, de nem mindegy, hogy ez milyen. Az egyik legalapvetőbb megoldás egy kinyitható ablak, amivel csökkentheted a vákuum erejét. Ennél jobb, ha konkrét fokozatokon keresztül tudod majd szabályozni a szívóerőt. Ha pedig elérhető a kifejezetten alacsony erősségi fokozat is, az kiváló segítség lehet függönyök porszívózásához.

Megfordítható légáram

Némelyik készüléknél megfordíthatod a légáramlás irányát. Ez azt jelenti, hogy nem szívni, hanem fújni fogják a levegőt. Hogy ez miért jó? Összefújhatod vele a kertben az avart, vagy felfújhatsz vele egy légágyat. Nem lesz rá sűrűn szükséged, de amikor igen, akkor nagyon jó, ha kéznél van egy ilyen masina.

Ralf.hu rúdporszívó teszt győztesek

További termék útmutatók Otthon témakörben