TOP mosógépek (2019)

Minden amit mosógép vásárlás előtt tudod kell

A mosógép az egyik legfontosabb nagy háztartási gépünk. Szinte napi szinten használjuk és ha nem is szentelünk neki túl nagy figyelmet, mégis szerves részét képezi az életünknek. Sokunk számára abszurd bele is gondolni, hogy milyen lenne az életünk ezen készülékek nélkül.

Egy jó mosógépet onnan ismerni fel, hogy nem ismered fel. Nem fogsz ódákat zengeni a remek működéséről és a különböző extra funkciók sem kápráztatnak majd el. Ami viszont nagyon fontos, hogy ezek teszik majd olyan kényelmessé a mosást, hogy az szinte észrevétlen marad. Ezzel szemben egy gyenge készülékkel bőven lesz majd dolgod. A használata is bonyolult, kényelmetlen, gyakran meghibásodik vagy gond van vele.

Mosógépet a legtöbb háztartásban nem szeretnénk két évente vásárolni, hiszen különösen nagy macera és ráadásul hatalmas kiadást is jelent. Így könnyen beláthatjuk, hogy mennyire vásárláskor a legjobb modellt kiválasztani és alaposan megfontolni minden szempontot. Az alábbi útmutató és toplista pont ebben lesz a segítségedre.

Mosógép toplista

Termék névKépTípusEnergiaosztályMosókapacitásMosógép ár
Whirlpool TDLR 55111 Whirlpool TDLR 55111FelültöltősA++5,5 kgalacsony ár
LG F1296NDA3 Inverter Direct Drive LG F1296NDA3 Inverter Direct DriveElöltöltősA++6 kgalacsony ár
OneConcept Ecowash-Pico OneConcept Ecowash-PicoKempingmosógépB3,5 kgalacsony ár 
Gorenje W6523S Gorenje W6523SElöltöltősA++6 kgalacsony ár
OneConcept Ecowash-XXL OneConcept Ecowash-XXLFelültöltősA8,5 kgalacsony ár 
HOTPOINT-ARISTON WMSF 622 SLIM HOTPOINT-ARISTON WMSF 622 SLIMElöltöltősEcotech6 kgalacsony ár

Mosógép tesztek, vélemények

Whirlpool TDLR 55111
Whirlpool TDLR 55111

A költséghatékony felültöltős mosógép

 •  Energiahatékonyság: A++
 •  Kapacitás: 5,5 kg
 •  Centrifuga sebessége: 1000 fordulat/perc
alacsony ár

Ha neked az ár és a jó minőség egyaránt fontos, a Whirlpool TDLR 55111 mosógépet ajánlom. Vásárlói visszajelzések alapján nagyon szépen mos, a végeredménnyel még akkor is elégedett leszel, ha olajos munkaruhákat szeretnél megtisztítani.

Habár a centrifuga percenként akár 1000-es fordulatszámot is képes produkálni, a gép működése kifejezetten csendes, és a ruhák szinte szárazon kerülnek ki a dobból. Így nem kell tartani a túlzott párától sem, ha gyakran mosol és teregetsz. Ez különösen penészedésre hajlamos lakásoknál lehet fontos szempont.

A hatodik érzék szenzorfunkció pedig a hosszú távú megtakarítást is lehetővé teszi. Tehát nemcsak vásárláskor takarítasz meg pénzt a kedvező árnak köszönhetően, hanem a későbbiekben is csak a feltétlenül szükséges vizet és áramot fogyasztja a gép. Külön előny, hogy a gyártó 2+2 év garanciát vállal a készülékre és 5 évet a motorra.

Negatívuma, hogy a mosószer adagolóból, ami a felnyíló ajtón belül található, némi víz szokott kifolyni miután már végzett a program, így valamennyi visszakerül a kicentrifugált ruhákra is.

Előnyök:

 •  Energiahatékonyság: A++
 •  Kapacitás: 5,5 kg
 •  Centrifuga sebessége: 1000 fordulat/perc

Hátrányok:

 •  Nincsen
LG F1296NDA3 Inverter Direct Drive
LG F1296NDA3 Inverter Direct Drive

Ha stílusos és tartós mosógépet keresel

 •  Esztétikus megjelenés
 •  Diagnosztizálja a saját hibáját
 •  Centrifugálás közben nem mozog
 •  Ajtó stabil és az ajtónyílás széles
alacsony ár

A DirectDrive ékszíj nélküli motorok megbízhatóbbak az átlagosnál, ráadásul az LG tíz év garanciát vállal a motor-meghibásodásokra. Az úgynevezett 6 Motion Direct Drive technológia több irányba is mozgatja a dobot (választhatsz a dörzsölő, görgető, hintázó, sulykoló, áztató és hagyományos mozgások közül), így még alaposabb és kíméletesebb a tisztítás.A ruhák eloszlását kiegyensúlyozza, így a mosógép centrifugálás közben sem mozdul. Megválasztható a centrifuga fordulatszáma, és akár félórás programot is indíthatunk, ha kevés az időnk. Az ajtó kifejezetten stabil és jó nagyra nyílik, nagyon könnyű belepakolni. A javításával kapcsolatban külön előny, hogy öndiagnosztika segítségével (Smart Diagnosis) a készülék maga jelzi az ügyfélszolgálat felé, hogy mely része hibásodott meg.

Hiányzik a harminc fokos mosás, és nagyon hangos jelzések, amelyek deaktiválása csak mosás közben lehetséges (mosás végén például kifejezetten hangos zene adja tudtodra, hogy lejárt a program). Nincs rajta 1000 fordulatos centrifuga, csak 400/800/1200 közül lehet választani. Túl kicsi a dob mérete, ha valóban hat kilogrammot teszel bele, mosószer maradványok lesznek a ruhákon. A pillanat-megállítás gomb megnyomása után, ha 4 percen belül nem indítod újra a gépet, “elfelejti” hol tartott, és kezdheted elölről a programot. Csak centrifugálás program nincs a gépen.

Előnyök:

 •  Esztétikus megjelenés
 •  Diagnosztizálja a saját hibáját
 •  Centrifugálás közben nem mozog
 •  Ajtó stabil és az ajtónyílás széles

Hátrányok:

 •  Valójában jobban kimossa a ruhákat, ha csak 3-4 kg-ot teszel bele
 •  Hangos zenés jelzések, amelyek csak a mosás indítása után deaktiválhatók
 •  Nincs 'csak centrifuga' programja
OneConcept Ecowash-Pico
OneConcept Ecowash-Pico

Apró kempingmosógép

 •  Kompakt méret, hordozható kialakítás
 •  Alacsony fogyasztás és zajszint
 •  Állítható mosási és centrifugálási idők
 •  Kedvező ár
alacsony ár

Ha mosógépekről van szó, akkor mindannyiunk fejében egy nagyobb háztartási gép jelenik meg. Az Ecowash-Pico névre hallgató modellel más a helyzet. Ez egy apró, kompakt készülék, ami mos és centrifugál egyszerre, azonban méreteinek köszönhetően inkább egyszemélyes háztartásokba, kollégiumokba, nyaralókba vagy kempingezéshez ajánlott.

Mindössze 5 kilogrammot nyom a gép, így könnyedén szállítható, mozgatható. Mosási kapacitása 3,5 kilogrammnyi ruha, ami egyetlen ember számára elegendő vagy néhány pólót moshatunk vele.

Felültöltős kialakítással rendelkezik és törésálló műanyagból készült, amik praktikus tulajdonságok egy kempingezéshez is alkalmas, sűrűn mozgatott készüléknél. Az Ecowash-Pico egyébként nem csak fekete, hanem más színekben is elérhető.

Az apró mérethez igazodik a teljesítmény is, 380 wattos mosásnál és 135 watt centrifugálásnál. Ennek az előnye is meg van, hiszen a működése csendes, egyáltalán nem zavaró. A mosás időtartamát 0 és 10 perc között állíthatod, míg a centrifugálást 0 és 3 perc között, ezen felül be és kikapcsolás funkciókat találsz még. A készülék beépített kivezető csővel rendelkezik és a bevezető cső is mellékelve van. IPX4 követelménynek megfelelően vízálló.

Azoknak ajánlom, akik egy kompakt, apró gépet szeretnének. Hétvégi házba vagy egyetlen személy számára jó választás lehet.

Előnyök:

 •  Kompakt méret, hordozható kialakítás
 •  Alacsony fogyasztás és zajszint
 •  Állítható mosási és centrifugálási idők
 •  Kedvező ár

Hátrányok:

 •  Csak 3,5 kg ruhát mos ki egyszerre
Gorenje W6523S
Gorenje W6523S

Kis helyet foglal, mégis sokat mos

 •  Kis méret, nagy kapacitás
 •  Dobsterilizálás
 •  Tartós fűtőszál
alacsony ár

A mosógép kifejezett előnye a kedvező ár-érték arányon felül, hogy akár hat kilogramm ruhát is kimos, de mérete kislakás-barát. A hagyományos mosási programoknál (pamut, műszálas, vegyes, kényes anyag és gyapjú) tovább finomíthatjuk a mosás jellegét, választhatunk különféle mosási módok közül aszerint, hogy alacsony víz- és energiafelhasználású (EcoCare), minél rövidebb (TimeCare), vagy érzékeny bőrű felhasználók (AllergyCare) igényeihez igazított mosást szeretnénk. A NormalCare mód az energiafogyasztás és a programhossz optimális kombinációját jelenti mindennapi használat során. További előnye, hogy a fűtőszála túlmelegedés elleni védelemmel rendelkezik, így elvileg hosszabb az élettartama. Ha környezettudatosak vagyunk, alacsonyabb hőfokon, kímélő mosószerekkel mosunk, könnyen előfordulhat, hogy baktériumok telepednek meg a mosógép dobjában, és emiatt a frissen mosott ruhák kellemetlen szagot árasztanak. Ezt akadályozza a mosógép ún. SterilTub funkciója, amely a megakadályozza a lerakódásokat és tisztán tartja a mósógépdobot.

A vásárlói visszajelzések jelentős része kiemeli, hogy a mosógép a centrifugálás alatt mozog és viszonylag hangos. Ezért inkább abban az esetben válasszuk ezt a gépet, ha félig beépített helye van (pl. betoljuk egy fürdőszobaszekrénybe, előre kialakított helyre). További problémát jelentett egyes felhasználóknak, hogy a mosógép nem a kijelzőn előre megadott idő alatt végzett a mosással.

Előnyök:

 •  Kis méret, nagy kapacitás
 •  Dobsterilizálás
 •  Tartós fűtőszál

Hátrányok:

 •  Centrifugálás közben ugrál
 •  Néha nem a jelzett ideig tart a program, hanem néhány perccel tovább
OneConcept Ecowash-XXL
OneConcept Ecowash-XXL

A legnagyobb kompakt mosógép

 •  Alacsony súly és kompakt méret, így könnyen mozdítható
 •  8,5 kilogrammos mosási kapacitás
 •  Mosásra és centrifugálásra egyaránt alkalmas
 •  Kempingezéshez is kiváló választás
 •  Méretéhez passzoló ár
alacsony ár

A OneConcept kínálatában sok könnyen mozgatható mosógép található, amik rugalmasan használhatóak. Ezek közül az Ecowash XXL modellje, ahogy a neve is mutatja egy nagyobb méretet képvisel.

Összesen 18 kilogrammot nyom, amivel még mindig könnyedén áthelyezhető, szállítható. Emiatt különösen alkalmas nyaralóba, kisebb háztartásokba vagy akár kempingezéshez. Könnyű súlya ellenére mosási kapacitásban felveszi a versenyt a nagyobb gépekkel is. 8,5 kilogramm ruhát moshatsz és 5,2 kilogrammot centrifugálhatsz. Teljesítmény szempontjából az előbbi ciklus 400 watton fut, az utóbbi pedig 150 watton.

Mosásnál kettőféle program közül választhatsz, az egyik a normál beállítás, a másik pedig érzékeny ruhák esetében használható. A mosás időzítése 0-15 perc között állítható, míg centrifugálásra 0 és 5 perc közötti időtartam áll majd rendelkezésre. A géphez hozzátartoznak a ki- és bevezető csövek is, mosás végeztével pedig az összegyűlt vizet automatikusan leengedi. Természetesen az egész konstrukció vízálló és túlcsordulás elleni védelemmel is el van látva. Hasznos tartozékok még a centrifuga biztonsági fedele, az átlátszó felső búra, amivel időnként rátekinthetsz a ruhákra és a kivehető, tisztítható boholyszűrő.

Ha nem szeretnél túl sok pénzt kiadni egy nagyobb méretű gépre vagy nincs is szükséged a hatalmas készülékek kapacitására, mert nyaralóban mosnál vagy egyedül élsz, akkor jó szívvel tudom ajánlani az Ecowash XXL mosógépet.

Előnyök:

 •  Alacsony súly és kompakt méret, így könnyen mozdítható
 •  8,5 kilogrammos mosási kapacitás
 •  Mosásra és centrifugálásra egyaránt alkalmas
 •  Kempingezéshez is kiváló választás
 •  Méretéhez passzoló ár

Hátrányok:

 •  Nagyobb háztartás igényeinek ellátására már nem lesz elegendő
HOTPOINT-ARISTON WMSF 622 SLIM
HOTPOINT-ARISTON WMSF 622 SLIM

A környezettudatos, elöltöltős mosógép!

 •  Energiahatékonyság: A++ (Ecotech!)
 •  Kapacitás: 6 kg
 •  Centrifuga sebessége: 1200 fordulat/perc
alacsony ár

Kifejezetten esztétikus darabról van szó, amely a visszajelzések alapján kiemelkedően kevés vizet fogyaszt, s a már alapvetőnek számító A++ energiaosztály jelölésen felül  Ecotech minősítéssel is rendelkezik. Ezzel a címkével azokat a háztartási készülékeket jelölik , amelyek megfelelnek az energiahatékonyság magasabb standardjainak.

Annak ellenére, hogy a mosógép mérete kifejezetten kislakás-barát (magasság-szélesség-mélység: 85 cm x 59.5 cm x 42.5 cm), akár hat kilogramm ruhatöltettel is elbír. Habár zajszintje centrifugálásnál minimálisan magasabb (80 dB) a korábban bemutatott Whirlpool TDLR 55111-énál (76 dB), ezért akár 1200-as percenkénti fordulatszámmal kompenzál.

Ha kisgyerek is van a háztartásban, különösen jól jöhet a baba program, amely tökéletesen feloldja a mosószert és garantáltan teljesen kiöblíti a ruhákból a mosószer maradványait. Az antiallergén program állandó hatvan fokon mos, eltávolítja a bőrt irritáló allergének jó részét, és hatékonyan csökkenti az előforduló pollenek és poratkák mennyiségét.

A gép negatívuma, hogy a gyártó az előmosást számos programnál a kiiktatta. Így pl. a hatvan fokos programnál a mosógép nem teszi lehetővé az öblítést. Ahol azonban van előmosási lehetőség, a folyékony mosószer-adagoló aljára vágott kis lyuk (a főmosáshoz használt műanyag elválasztó lapocskán) miatt az előmosás során kifolyik az összes mosószer és a főmosás sima vízzel történik. Az öblítés ugyanakkor túlzottan időigényes, 36 perc alatt fut le.

Előnyök:

 •  Energiahatékonyság: A++ (Ecotech!)
 •  Kapacitás: 6 kg
 •  Centrifuga sebessége: 1200 fordulat/perc

Hátrányok:

 •  Nincsen

Milyen mosógépet vegyek? Ezekre kell figyelned a döntés előtt

Találd meg az új mosógéped! A megfelelő gép hasznos és megbízható segítőd lehet a háztartási munkában. Ismerd meg, milyen szempontok alapján érdemes mosógépet választani, hogy a lehető legtöbb értéket kapd a pénzedért.

Mosógépek élettartama – meddig jó egy mosógép?

Biztosan Te is észrevetted már, hogy az utóbbi időben a mosógépek a keresetekhez viszonyítva olcsóbban elérhetőek, mint például húsz évvel ezelőtt. Igen ám, de számos magyar háztartásban a mai napig működnek a húsz-harminc éve vásárolt Energomat gépek. Ezt a működési időt a mai mosógépekről sajnos már nem mondhatjuk el. Számos fórumon olvashatjuk a csalódott vásárlók hozzászólásait, melyek szerint a mosógép már két-hároméves használat után megadta magát, nehezen vagy drágán javítható, jobban megéri ismét újat venni.

Ennek oka nem feltétlenül az, hogy a gyártól két-háromévente új gépet akarnak nekünk eladni. Inkább az, hogy a fogyasztók egyre olcsóbb gépeket szeretnének, és az árversenyben a cégek a gyártási folyamatok egyszerűsítésével igyekeznek spórolni. Fontos tehát, hogy lehetőleg nagy számban eladott, könnyen és olcsón szervizelhető gépet válassz! Gyakori megoldás például a ragasztott üstház (ebben forog a dob) Ez azt jelenti, hogy roncsolás nélkül nem lehet csapágyat cserélni a gépben, ami megemeli a javítási költségeket. Bolti vásárláskor nézz be a gép alá. Ha nem látsz csavarokat vagy pántokat, valószínűleg ragasztott az üstház.

Mosógép mérete és típusa – mekkora fér el nálad?

Talán a legfontosabb választási szempont – hiszen a gépet mindenképpen el kell helyezni a lakásban és szükséged lesz egy helyre ahova be tudod állítani és kényelmesen tudod használni. Figyelj arra, hogy a kiválasztott hely lehetőleg közel legyen a mosógép számára kialakított csaphoz.

Választás előtt mérd meg, hogy pontosan mekkora hely áll az új mosógép rendelkezésére. Azt is vedd figyelembe, hogy egyes mosógépek felültöltősek – vagyis a tetején kell beletenni a ruhát. A felültöltős gépeknél a dob két támasztó végén, két külön csapágy tartja a dobot, ezért elvileg kevésbé kellene tönkremenniük a csapágyaknak, de nem így történik, mivel kisebb csapágyakat alkalmaznak. Mosógép-szerelők egyöntetű véleménye alapján meghibásodás szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy felül- vagy elöltöltős mosógépet választasz.

Ha van helyed, inkább elöltöltős gépet válassz. Az okok: nagyobb a betöltő nyílásuk,terhelhetőbbek, és általában nagyobb a dob méretük pl. kabát, paplan mosásánál kifejezetten előnyös.

Milyen mosógép márkát válassz? Számít egyáltalán?

Ez egy igazán fogós kérdés. A Magyarországon forgalmazott márkák sokaságában nem könnyű eligazodni, különösen, mivel az egyes márkák között gyakran előfordul átfedés is, azaz egy olcsóbb BOSCH felültöltős készülék alkatrészről alkatrészre megegyezhet egy WHIRLPOOL vagy FAGOR mosógéppel. Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy az olcsóbb márkákat akarják drágábban ránk sózni , egyszerűen egy jól bevált, de elérhető árú modellt gyártatnak le, hogy olcsóbb márkás géppel is bővítsék piaci palettájukat.

Ha bemész egy szaküzletbe vásárolni, megtudhatod az eladótól, hogy a legtöbb probléma a WHIRLPOOL gépekkel van. Ehhez persze hozzátartozik az is, hogy ebből a géptípusból adnak el Magyarországon az egyik legnagyobb számban. Tehát bizonyos értelemben természetes, hogy ez hibásodik meg a legnagyobb mennyiségben. A javításuk, szervizelésük azonban éppen a nagy számokból fakadóan nagyon jól megoldott, az alkatrészek könnyen, gyorsan és reális áron beszerezhetőek. A WHIRLPOOL gépek többségének a dobja kiszerelhető az üstházból, ami szintén pozitívum.

A tapasztalatok alapján az INDESIT és ARISTON elöltöltős gépei erősek és tovább bírják a gyűrődést, azonban meghibásodás esetén a dob nem kiszerelhető és számos vásárló panaszkodik a külső burkolat rozsdásodására, az ajtó idő előtti letörésére. Ha a motort irányító elektronikai rendszer tönkre megy, sokszor nem érdemes vagy nem lehet javítani.

Az AEG, ELECTROLUXés ZANUSSI gépek kapcsán nem merült fel a külső burkolat korróziója, mert az újabb szériákban a dob mellé kell adagolni a mosószert, így nem rozsdásodik a tető. Tapasztalatok szerint az elektronikai rendszerük ritkábban hibásodik meg, mint az INDESIT és ARISTON gépeké, és emiatt hosszabb ideig működhetnek gond nélkül.

Az LG DirectDrive rendszerű gépeket forgalmaz, amelyekben a motor ékszíjak nélkül közvetlenül hajtja a motort, így kisebb a meghibásodás esélye. Ráadásul ezek a gépek felületvédelemmel és megbízható elektronikával büszkélkedhetnek. Ha neked a minőség is nagyon fontos, és kevésbé vagy árérzékeny, akkor a az évtizedekre szóló MIELE gépeket javaslom. A legtöbb MIELE gépre lehet kérni programfrissítést is, így 15-20 év múlva sem lesz elavult a gép tudása. Előnyük továbbá a hatalmas programválaszték. A főprogram kiválasztásán felül lehet variálni a vízhőmérsékletet, a fordulatszámot, illetve egyéni igények szerint rövidíthető/hosszabbítható a mosóidő, áztatás, előmosás.

Termék névKépTípusEnergiaosztályMosókapacitásMosógép ár
Whirlpool TDLR 55111 Whirlpool TDLR 55111FelültöltősA++5,5 kgalacsony ár
LG F1296NDA3 Inverter Direct Drive LG F1296NDA3 Inverter Direct DriveElöltöltősA++6 kgalacsony ár
OneConcept Ecowash-Pico OneConcept Ecowash-PicoKempingmosógépB3,5 kgalacsony ár 
Gorenje W6523S Gorenje W6523SElöltöltősA++6 kgalacsony ár
OneConcept Ecowash-XXL OneConcept Ecowash-XXLFelültöltősA8,5 kgalacsony ár 
HOTPOINT-ARISTON WMSF 622 SLIM HOTPOINT-ARISTON WMSF 622 SLIMElöltöltősEcotech6 kgalacsony ár

További termék útmutatók Fürdőszoba témakörben