Legjobb gőztisztítók (2021)

Gőztisztító vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb gőztisztítót.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

Ha otthoni takarításról van szó, nem nagyon találsz majd a gőztisztítónál hatékonyabb és kényelmesebb megoldást. Ezek a készülékek igazi terminátorok, ha koszról van szó. Nem csak alaposan tisztítanak, de egyszerűen gyerekjáték lesz velük a takarítás.

Hatalmas előnyük, hogy borzasztó sokoldalúak. Míg egy hagyományos porszívóval vagy felmosóval csak a padlót tudod feltakarítani, addig a gőztisztítónak nem okoznak majd gondot a szőnyegek, csempék, ablakok és más felületek sem.

A másik pozitívum, hogy a forró gőz képes fertőtleníteni bármilyen egyéb tisztítószer használata nélkül. Így elkerülheted az egészségtelen vegyszerek használatát, amivel nem csak a környezeted, de a család egészségét is óvod majd. És nem csak fertőtlenít, de a szennyeződéseket is hatékonyan távolítja el.

Igazából a gőztisztítókban az a legjobb, hogy az egyébként macerás és kényelmetlen takarítást kényelmes játékká varázsolják. Ehhez pedig nincs szükséged méregdrága takarítógépre, már az egyszerűbb modellek is hatalmas előrelépést jelenthetnek a hagyományos módszerekhez képest.

Természetesen itt is megtalálhatóak a drágább modellek, amik nagyobb tudással rendelkeznek. Ráadásul több típus is létezik a gőztisztítókból, amik más és más feladatokra lettek kialakítva. Így a választás nem mindig egyszerű. Átfogó vásárlási útmutatónkból azonban megismerhetsz minden fontos szempontot, és segítek kiválasztani a számodra megfelelő gőztisztítót is.

Ha szeretnél végre búcsút inteni a kényelmetlen és macerás takarításnak, miközben minden eddiginél tisztábbá varázsolod a lakásodat, tarts velem!

Gőztisztító toplista

Termék névKépFőbb előnyökGőztisztító ár
Rovus Steam System gőztisztító Rovus Steam System gőztisztító
 •  Bármilyen felület tisztítására alkalmas
 •  Sokoldalú bővítmények
 •  Nagy teljesítmény
aktuális ár
Jocca Gőzpingvin gőztisztító Jocca Gőzpingvin gőztisztító
 •  Egyszerű és kényelmes használat
 •  Nehezen hozzáférhető helyekre is tökéletes
 •  Nagy teljesítmény, kompakt méret
aktuális ár
Kärcher SC 4 EasyFix Premium gőztisztító Kärcher SC 4 EasyFix Premium gőztisztító
 •  Hatalmas teljesítmény
 •  Bármilyen tisztítási feladatot képes ellátni
 •  Praktikus kialakítás, egyszerű használat
aktuális ár
Kärcher SC 1 Premium kézi gőztisztító Kärcher SC 1 Premium kézi gőztisztító
 •  Kompakt méret
 •  Nagy tisztító teljesítmény
 •  Sokoldalú felhasználási lehetőségek
aktuális ár

Gőztisztító tesztek, vélemények

Gőztisztító toplistánkon megtalálod azokat a masinákat, amik véleményem szerint a legjobb választást jelentik majd. Legyen szó egyszerű és olcsó kézi készülékről, vagy drágább és komolyabb takarítógépről, ezek között mindenki megtalálja majd a számára megfelelő modellt.

Rovus Steam System gőztisztító
Rovus Steam System gőztisztító

Teljeskörű takarítás a gőz erejével

 •  Bármilyen felület tisztítására alkalmas
 •  Sokoldalú bővítmények
 •  Nagy teljesítmény
aktuális ár

A gőztisztítók egyik legnagyobb előnye, hogy egyetlen készülékkel helyettesítheted a felmosórongyot, a vödröt, de még a tisztítószert is. A Rovus Steam System azonban ennél is tovább megy, és olyan gazdag funkcionalitást kínál, amivel gyakorlatilag az egész lakást csillogóra pucolhatod. Ehhez pedig tényleg semmi másra nem lesz szükséged, csak erre a gőztisztító gépre. Na meg persze némi vízre.

Ahogy a neve is mutatja, itt nem csak egy egyszerű gőztisztító gépről van szó, hanem egy teljes rendszerről. Ennek a lelkét maga a gőzgép adja, ami hatalmas, 1500 wattos teljesítményével elegendő gőzt termel bármilyen felület alapos tisztításához.

Nem elégszel meg a csillogó padlóval, hanem igazán mélyreható tisztaságra vágysz a lakásban? A Rovus Steam System sokoldalú bővítményeivel minden apró zugot alaposan kitakaríthatsz majd!

A központi egység robusztus, de mégis könnyedén kezelhető. A gurulós kerekekkel egyszerűen tudod majd mozgatni munka közben, de megtalálható rajta egy fogantyú is, amivel még mobilisabbá válik a készülék. Praktikus megoldás a kinyitható tárolórekesz, amiben a különböző bővítményeket tarthatod. Így használaton kívül sem fognak elkallódni, emellett mindig kéznél lesznek takarítás közben is.

A fentebb említett bővítményekről is érdemes szót ejtenünk, hiszen a nagy teljesítményű gőzmasina ezek nélkül nem sokat érne. A Rovus Steam System-et ezeknek az eszközöknek a sokszínűsége teszi igazán egyedivé és praktikussá. Segítségükkel a forró gőzt számtalan különböző takarítási feladatra felhasználhatod majd.

A gőztisztító egyik fő funkciója a padló takarítása lesz. Ehhez egy nagy méretű padlótisztító fejet kaptunk, amihez mikroszálas kendőt tudsz rögzíteni, így nem csak fertőtlenít, de a koszt is tökéletesen összegyűjti majd. A sarkokhoz és a nehezebben hozzáférhető zugokhoz egy háromszög alakú fejet használhatsz majd, ami nagyobb testvéréhez hasonlóan működik, de sokkal mobilisabb nála.

A csomagban található még több különböző hosszabbító cső, és cserélhető kefés fej is. Ezekkel hozzáférhetsz a legapróbb résekhez is, de akár kárpitot vagy szőnyeget is tisztíthatsz velük. A makacsabb szennyeződésekkel pedig a fémszálas kefék bánnak majd el. Nem találsz a lakásban olyan koszt, amivel a Rovus Steam System ne tudna elbánni sokoldalú bővítményei segítségével!

A takarításon túl azonban még egy feladatot képes betölteni ez a masina. Ehhez pedig a vasaló bővítményt fogod majd használni. Ez egy 700 wattos, minőségi vasaló, ami a központi egységhez csatlakozva veszi fel a gőzt. A forró és nedves levegő nem csak fertőtleníti, de ki is simítja majd a különböző textíliákat. Használhatod a ruhákon is, de akár függönyök tisztításához és vasalásához is kiváló társ lehet.

A fentiekből is láthatod, hogy az egyszerűbb gőzfelmosókhoz képest a Rovus Steam System sokkal több feladatot képes ellátni. Ha szeretnéd igazán alaposan megtisztítani a lakásodat, és nem állsz meg a tiszta padlónál, akkor neked mindenképpen ezt a masinát tudom javasolni!

Előnyök:

 •  Bármilyen felület tisztítására alkalmas
 •  Sokoldalú bővítmények
 •  Nagy teljesítmény

Hátrányok:

 •  Magasabb ár
Jocca Gőzpingvin gőztisztító
Jocca Gőzpingvin gőztisztító

Próbáld ki a gőz tisztító erejét olcsón

 •  Egyszerű és kényelmes használat
 •  Nehezen hozzáférhető helyekre is tökéletes
 •  Nagy teljesítmény, kompakt méret
 •  Jó ár-érték arány
aktuális ár

Ha gőztisztítókról van szó, akkor általában a gőzfelmosókra gondolunk. Azonban a gőz tisztító és fertőtlenítő ereje nem csak a padlón, hanem a lakás számos egyéb részén is kitűnő eredményeket érhet el. Ehhez pedig szuper választás lehet a Jocca kézi gőztisztítója!

Ez az apró készülék nagy, 3 bar nyomású forró gőzt bocsájt ki, ami képes megtisztítani bármilyen felületet. Nem csak a kosszal bánik el, hanem fertőtlenít is. Így elkerülheted a káros tisztítószerek használatát, természetes módon varázsolhatod csillogóvá a lakásod minden pontját.

Varázsold csillogóan tisztává a korábban elérhetetlennek hitt zugokat is a Jocca kézi gőztisztítójának segítségével!

Mivel egy kézi készülékről van szó, ezért padló takarítására nem kifejezetten alkalmas. Azonban a lakás többi területén kitűnő eredményeket érhetsz el vele. Csőrös kialakításával képes behatolni a legrejtettebb zugokba és résekbe is. Így olyan helyeket is kitakaríthatsz, amik korábban rejtve maradtak előled.

Tökéletes választás lehet fürdőszobai és konyhai munkákra. Legyen szó csempéről, fúgáról, csaptelepekről, szegélyekről vagy sarkokról – egyik sem fog gondot okozni ennek a gőzpingvinnek. Sőt, akár még a WC pereme alatt is tisztíthatsz vele.

A készülékhez három bővítmény tartozik, mindegyik más és más munkákhoz. A hosszú szórófejjel nehezen hozzáférhető réseket takaríthatsz ki. A hajlított tisztítófej tökéletes választás lesz peremek alatt való takarításhoz. A kefés fej pedig segít megszabadulni a lerakódott, makacs szennyeződésektől.

Érdemes még megemlíteni a nagy méretű, 372 milliliteres víztartályt is, ami hosszú működést tesz lehetővé. Az 1000 wattos teljesítmény pedig arról gondoskodik majd, hogy a gőz megfelelő nyomással és hőmérsékleten álljon rendelkezésre.

Ezt a gőztisztítót elsősorban azoknak ajánlanám, akik nem szeretnék lecserélni hagyományos felmosójukat, de szívesen kiegészítenék takarító arzenáljukat egy hatékony, új darabbal. A Jocca gőzpingvinje új szintre emeli a takarítást, és olyan helyekhez férhetsz vele hozzá, amiket korábban sokkal nehezebb volt takarítani. Emellett az ára is barátibb, mint a nagyobb gépeknek. Ha csillogóan tiszta lakásra vágysz, akkor ezt mindenképpen érdemes kipróbálnod!

Előnyök:

 •  Egyszerű és kényelmes használat
 •  Nehezen hozzáférhető helyekre is tökéletes
 •  Nagy teljesítmény, kompakt méret
 •  Jó ár-érték arány

Hátrányok:

 •  Padló takarításához nem ajánlott
Kärcher SC 4 EasyFix Premium gőztisztító
Kärcher SC 4 EasyFix Premium gőztisztító

Professzionális tisztítás

 •  Hatalmas teljesítmény
 •  Bármilyen tisztítási feladatot képes ellátni
 •  Praktikus kialakítás, egyszerű használat
 •  Professzionális tisztaság vegyszerek nélkül
aktuális ár

Szólok előre, hogy ezt a készüléket csak azoknak ajánlom, akiknek igazán fontos a makulátlan tisztaság. Ha csak ímmel-ámmal takarítgatsz, hogy legalább látszat tisztaság legyen, akkor görgess is nyugodtan tovább, a következő sorokat nem neked írom. Ha viszont te is a tisztaságmániások elit klubjának tagja vagy, és szereted, ha minden csillog-villog körülötted, akkor hadd mutassam be a Kärcher professzionális gőztisztítóját!

Az SC 4 EasyFix Premium névre keresztelt masina egy igazi takarító masina. Nem csak egy egyszerű gőzfelmosóról van szó, hanem egy igazi takarítóállomásról. Ez a készülék különböző kiegészítői és a forró gőz segítségével makulátlan tisztaságot varázsol majd a lakásba. Legyen szó padlófelületekről, csempékről, ablakokról, WC-ről, kárpitról, szőnyegről vagy bármilyen más felületről, egyik sem jelent majd leküzdhetetlen akadályt ennek a gőztisztítónak!

Valódi tisztaságot szeretnél? Komolyan veszed a takarítást? Akkor ezt a Kärcher modellt neked találták ki!

A készülék lelkét a nagy teljesítményű, 2000 wattos központi egység adja. Ez termeli a gőzt, amit képes nagy nyomáson akár 3,5 barral kibocsájtani magából. Ráadásul a gőznyomás egyszerűen szabályozható a fogantyún keresztül. Érdemes még megemlíteni a nagyméretű víztartályt is, aminek köszönhetően egyetlen töltéssel akár 100 négyzetméternyi felületet is megtisztíthatsz, mielőtt újra kellene töltened a masinát. Azzal azért érdemes számolni, hogy a nagy teljesítményhez komolyabb súly is tartozik. A központi egység 4 kilogrammot nyom, azonban az alulsó kerekek és a kényelmes markolat nagyban megkönnyítik a mozgatását.

Az erőteljes gőzmasina nagyon fontos, azonban ugyanennyire lényeges szerepet töltenek be a készülékhez tartozó kiegészítők is. Ezeket a praktikus kialakítású eszközöket rugalmas és merev csövekkel is csatlakoztathatod a gőztartályhoz. Megtalálsz itt mindent, amire csak szükséged lehet a lakás takarításához. Az apró fejek a rejtett zugok takarításában segítenek majd. A nagyméretű felmosó bővítmény hatékonyan tisztítja meg nem csak a kemény padlókat, de akár a szőnyegeket is. Emellett természetesen megtalálhatóak a különböző erősségű kefék, szivacsok és csőrös tisztítók is. Ráadásul a kiegészítők tárolására egy praktikus rekeszt alakítottak ki, így mindig kéznél lesznek.

Nem nagyon találsz olyan területet a lakásban, aminek a tisztításához ne használhatnád ezt a Kärcher gépet. Legyen szó laminált padlóról, csempéről, tükörről, ablakról, pultról, szaniterről, kárpitról vagy akár függönyről – egyik sem okoz majd gondot. Érdemes azt is észben tartani, hogy a gőztisztítók nem használnak semmilyen káros tisztítószert. Egyedül a forró gőz segítségével takarítanak, ami a szennyeződéseket és a baktériumokat is képes letisztítani a legtöbb felületről.

Ha ez még nem lenne elég, a Kärcher egy további kiegészítővel is kedveskedett a felhasználóknak: ez pedig a készülékhez csatlakoztatható kiváló minőségű vasaló. Ennek segítségével nagynyomású gőzzel megtisztíthatod és kisimíthatod a különböző textileket. Használhatod ruhákon, de akár függönyökön vagy ágyneműkön is.

Úgy gondolom, hogy a fentiek alapján pontosan látható, hogy itt egy nem mindennapi takarítógépről van szó. Emiatt csak az igazán elhivatott háziasszonyok számára ajánlom őt!

Előnyök:

 •  Hatalmas teljesítmény
 •  Bármilyen tisztítási feladatot képes ellátni
 •  Praktikus kialakítás, egyszerű használat
 •  Professzionális tisztaság vegyszerek nélkül

Hátrányok:

 •  Kifejezetten magas ár
Kärcher SC 1 Premium kézi gőztisztító
Kärcher SC 1 Premium kézi gőztisztító

Rugalmas és sokoldalú

 •  Kompakt méret
 •  Nagy tisztító teljesítmény
 •  Sokoldalú felhasználási lehetőségek
aktuális ár

Még a legkisebb lakásokban is számtalan nehezen hozzáférhető zegzug és problémásan takarítható terület található. Ezeknek a tisztán tartása sokszor egy igazi rémálom. Egy jó kézi gőztisztító azonban remek megoldást jelenthet a problémára. Ezekkel a masinákkal nem csak könnyedén hozzáférhetsz a rejtett sarkokhoz is, de akár káros takarítószerek nélkül is makulátlan tisztaságot érhetsz el.

A kézi gőztisztítók közül az én személyes kedvencem a Kärcher SC 1 Premium névre keresztelt modellje lett. Ez a masina praktikus kialakítással, kompakt mérettel, mégis nagy teljesítménnyel rendelkezik. Így tökéletes választás lehet kisebb és nagyobb lakások takarítására egyaránt.

Egyszerűen használható, praktikus és sokoldalú gőztisztító.

Ez a kézi masina kifejezetten kicsi mérettel rendelkezik. Ezért könnyedén kezelhető, egyszerűen tárolható, és az 1,6 kilogrammos súlytól a karod sem fárad majd el. Ennek ellenére mégis nagy takarítási teljesítményt hoz.

1200 watt-tal képes felmelegíteni a vizet, amit 3 baros nyomású gőzként présel majd ki magából. A kis méretű, 0,2 literes víztartály egyetlen töltésével akár 20 m2-t is megtisztíthatsz, ami szintén nagyon jónak számít. Ami egy kisebb hátránya a gépnek, hogy a felfűtési idő nagyjából 3 perc, bár még ez sem annyira vészes.

A makulátlan takarításhoz azonban a nagy nyomású gőz magában még kevés lenne. A készülék fontos részét képezik a különböző kiegészítők és takarítófejek is. Szerencsére ezekből nincs is hiány, többféle szivacs, kefe és cső közül is választhatsz. Így a legeldugottabb zugokhoz is egyszerűen hozzáférhetsz majd.

Ha szeretnél makulátlan tisztaságot varázsolni otthonodba és a nehezen hozzáférhető helyeket is egyszerűen kitakarítani, akkor ezt a kézi gőztisztítót neked találták ki!

Előnyök:

 •  Kompakt méret
 •  Nagy tisztító teljesítmény
 •  Sokoldalú felhasználási lehetőségek

Hátrányok:

 •  Padló takarításához nem ajánlott

Milyen gőztisztítót vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

A gőztisztítók – ahogy a nevük is mutatja – forró gőzt használnak a felületek megtisztításához. Ez egy roppant hatékony módszer, ami első ránézésre egyszerűnek is tűnik. Azonban van néhány fontos részlet, amire érdemes odafigyelni. Többek között a gőztisztító típusa, ugyanis a különböző feladatokhoz különböző készülékekre lehet szükség.

Ebből az átfogó útmutatóból megismerheted a különböző gőztisztító készülékeket, és arra is kitérünk, hogy melyiket érdemes választanod. Elsőként azonban nézzük meg az alapokat, hogy miért is érdemes, vagy egyáltalán érdemes-e a gőztisztítók mellett döntened.

Miért jobb a gőztisztító, mint a hagyományos módszerek?

Ha az otthonunk takarításáról van szó, akkor teljesen magától értetődő a porszívó és felmosó kombinációja, esetleg egy fertőtlenítős ronggyal kiegészítve. A gőztisztító azonban szakít ezzel a hagyománnyal és egy hatékonyabb, kényelmesebb és jobb megoldást kínál a problémára.

Megkönnyíti a takarítást

Ezek a készülékek számos előnnyel rendelkeznek hagyományos társaikhoz képest. Számomra a legnagyobb pozitívum az volt, hogy egész egyszerűen megkönnyítik a takarítást. Bevallom férfiasan, kevés dolgot utálok jobban, mint a takarítást. Már a porszívózásra is nehezen veszem rá magam, de a felmosás igazi rémálom számomra. Fertőtlenítős vizet csinálni, végigsikálni a padlót, végtelen ideig várni, hogy felszáradjon, kiönteni a mocskos vizet, kimosni a vödröt, kimosni a felmosórongyot. Ráadásul lehet én csinálok valamit rosszul, de a hagyományos nyeles felmosókkal egyszerűen nem tudok minden foltot felszedni a földről. Amikor még nedves a padló, patyolat tisztának tűnik. Majd, amikor felszárad, akkor ismét itt egy folt, aztán ott egy folt. És fogalmam sincs mit csinálok rosszul. Úgyhogy ha igazán tiszta padlót szeretnék, akkor szépen egy ronggyal és a kezemmel felsúrolom, hiszen így tényleg addig tudom sikálni azt a foltot, amíg el nem tűnik. Ennél pedig kevés kényelmetlenebb dolog van a világon. Talán csak az utána két napig sajgó hátam. Egy szó, mint száz. Nem vagyunk túl jóban én és a felmosás.

Ha neked is ismerős a fenti történet, akkor van egy jó hírem. Mióta gőztisztítót használok, a fenti folyamatot legfeljebb rémálmaimban kell végigcsinálnom. Tényleg. Egész egyszerűen össze sem lehet hasonlítani a kettőt. A gőztisztítót csak megtöltöm vízzel, végigtolom a padlón (ami nagyjából 15 másodperc alatt szárad meg utána), majd kiürítem a tartályt és kész. Ha jó napom van kimosom a gőztisztítón található keféket.

Szóval egyértelműen és bizonyosan azt tudom mondani, hogy a gőztisztító fényévekkel kényelmesebbé teszi a takarítást.

Takarítás vegyszerek nélkül

Ha gőztisztítót használsz nem kell többet vegyszerekkel bajlódnod

A másik hatalmas előnye ezeknek a készülékeknek, hogy (a legtöbb esetben) nem kell tisztítószert használnod. A forró gőz hatékonyan tisztít, hiszen a meleg és a nedvesség kombinációja nagyon könnyen fellazítja a legtöbb koszt, legyen szó zsírról, porról, sárról, lecsöppent üdítőről. De ez még nem minden. Nem csak tisztít, hanem fertőtlenít is. Amikor a kisbabák cumisüvegét fertőtleníteni akarjuk, kifőzzük forró vízben. Ez megöli a vírusokat, baktériumokat, spórákat, poratkákat és nagyjából mindent. Na, pont ugyanez történik, amikor nagy nyomású forró gőzt eresztesz a padlóra vagy bármilyen más felületre. Erre még mindjárt visszatérünk bővebben is.

Sokoldalú felhasználás

A fentieken kívül pedig van még egy pozitívum, amit érdemes észben tartani. Ez pedig a készülék kialakításából és a technológia sajátosságaiból adódik. Már az olcsóbb modellekről is elmondható, hogy multifunkciósak, de a drágább készülékek egyenesen takarító ezermesterek. Képzelj el egy porszívót, ami felmossa a padlót. Most képzeld el, hogy ugyanezzel az egy készülékkel letakaríthatod az ablakokat, a fürdőszoba csempéket, a konyhapultot, az eldugott sarkokat, ahol az összes porcica reszketve várja, hogy végezz a takarítással és boldogan futkározhassanak tovább a lakásban. Ja igen, azt majdnem elfelejtettem mondani, hogy kárpit tisztítására is használhatod. Kanapéhuzat? Nem gond. Padlószőnyeg? Semmi probléma. Függöny? Jöhet!

Sosem gondoltam volna, hogy életemben ennyire lelkes leszek egy takarítóeszközzel kapcsolatban. Mégis azt kell mondjam, hogy a gőztisztító egy lenyűgöző találmány, aminek minden háztartásban ott a helye!

Hogyan működik a gőztisztító, miért ilyen hatékony?

A gőztisztítót készülékek forró gőzt permeteznek a különböző felületekre, ami már önmagában is jól tisztít a melegnek és a nedvességnek köszönhetően. Ehhez azonban magas nyomás is társul, ami még hatékonyabbá teszi az egész történetet, hiszen gyakorlatilag feloldja és lesöpri a szennyeződéseket a felületről. A nedvesség pedig megköti azt és nem hagyja, hogy szétrepüljön a levegőbe.

Mennyire lesz nedves a padló?

Az egyszerűbb, olcsóbb készülékek a fenti módszert használják. A komolyabb masinák azonban még egy lépéssel tovább mennek és úgynevezett száraz gőzt használnak. Már a hagyományos gőzzel kezelt felület is gyorsan szárad, a meleg hőmérsékletnek köszönhetően. A száraz gőz azonban szinte egyáltalán nem hagy maga után nedves felületet.

Hogyan segít az allergiásoknak?

Ahogy már fentebb is említettem, a nedvesség megköti a szennyeződéseket. Amikor porszívózol, akkor a por egy része óhatatlanul, még a legjobb szűrőkkel is a levegőbe kerül. Ezt egyrészt belélegzed, amit pedig nem, az később visszahullik a padlóra. A gőztisztítókkal nem ez a helyzet. Emiatt sokkal hatékonyabb megoldást jelenthetnek, ha allergiás személy tartózkodik a lakásban. Hiszen nem csak a porszemeket, de más szennyeződéseket, apró allergéneket is képes lezárni, megkötni.

Mennyire tisztít alaposan a gőztisztító?

Egyébként is alaposabban tisztít, mint a porszívók – vagy akár a felmosók! – egészen egyszerűen azért, mert mélyebb tisztítást végez. A gőz képes behatolni a mélyebb rétegekbe is. Jó példa erre a padló rései is, de leginkább szőnyegek esetében figyelhető ez meg. A porszívó a felsőbb rétegekből eltávolítja a port, azonban a mélyebben található koszt már csak részben. A gőz viszont ide is képes behatolni és fertőtleníteni, tisztítani.

Hogyan fertőtlenít a gőztisztító?

Amiről még érdemes szót ejtenünk, az a gőz fertőtlenítő hatása. A forró vízpára nagyon sok káros organizmus ellensége. Baktériumok, vírusok, poratkák, penész és gombaspórák. Ezek többnyire nem érzik annyira jól magukat a 100 °C feletti hőmérsékleten. Szóval a gőztisztító mindenképpen segít a fertőtlenítésben is. Ráadásul anélkül, hogy ehhez bármilyen tisztítószert kellene használnod.

Ezzel kapcsolatban tegyünk gyorsan egy rövid kitérőt. A legtöbb készüléknél olyan állításokat olvashatunk, hogy a forró gőz képes a baktériumok és vírusok 95-99%-át megölni. Én ezzel kapcsolatban csak a személyes véleményemet írnám le. A legtöbb vírus és baktérium valóban elpusztul ezen a hőmérsékleten, azonban azt tudni kell, hogy a különböző organizmusok sokszor eltérően reagálnak. Az egyik utóbbi időben nagyon sokat emlegetett vírus például akár 10 percet is képes túlélni 100 °C feletti hőmérsékleten. Az pedig valljuk be, hogy teljesen irreális elgondolás, hogy 10 percig tartsuk egyetlen pont felett a gőztisztítót, majd haladjunk tovább a lakáson. Szóval én bárkinek elhiszem, hogy a forró gőz megöli a vírusok 99%-át, azonban azt, hogy a gőztisztítóval való takarításról is elmondható ugyanez, már kevésbé.

Ennek ellenére, félreértés ne essék, valóban fertőtlenít. Hatékonyan. Tisztít is. Hatékonyan. Viszont én személy szerint a biztonság kedvéért azért havi egyszer a gőztisztító használata mellett is áttörlöm a felületeket egy környezetbarát fertőtlenítőszerrel. Biztos, ami biztos.

Viszont a gőztisztítóba soha, semmilyen körülmények között nem szabad tisztítószert tölteni! Hiszen a működési elvéből adódóan a szer a levegőbe kerülhet.

Hova kerül a feltisztított kosz?

A gőztisztítón található rongy összeszedi a koszt

Ha egy picit alaposabban végiggondolod a gőztisztítók működését, akkor felmerülhet ez a – teljesen jogos – kérdés a fejedben. Elsőre én is értetlenül álltam a dolog felett. Az nagyon jól hangzott, hogy a forró gőz feloldja a koszt a padlóról, ami ráadásul nem kerül a levegőbe. De akkor mégis hova kerül?

A legtöbb gőztisztító rendelkezik felcsatolható törlőrongyokkal vagy kefékkel, amik leginkább a felmosórongyhoz hasonlóak. Ezek kötik meg a koszt, takarítás után pedig nagyon egyszerűen kimoshatjuk őket. Kemény felületek, mint csempe vagy ablak esetében ez egy nagyon hatékony módszer. Szőnyegeknél már egy kicsit problémásabb lehet, így ezeknél érdemes még a gőztisztító után egy HEPA filteres porszívóval is átmenni a felületen.

Hogyan érhetjük el a legnagyobb tisztaságot?

Ahhoz hogy a maximális hatékonyságot elérhessük, érdemes bevetni egy-két apró trükköt. Én személy szerint a következő rutint alakítottam ki. A kemény padlófelületeket hetente egyszer felporszívózom, majd átmegyek rajtuk gőztisztítóval. Ez gyakorlatilag tökéletes eredményt hoz. Kiegészítésként havonta egyszer még áttörlöm a padlót egy környezetbarát fertőtlenítőszerrel is, csak a biztonság kedvéért. Itt már nem kell sikálni, csak végighúzni a felmosót és kész is.

A padlószőnyeget először gőztisztítóval megtisztítom, majd egy jó minőségű, HEPA filteres porszívóval átmegyek rajta. Ez összeszedi azokat a koszokat, amiket a gőz feloldott, de a kefék esetleg nem szedtek össze.

Gőztisztító típusok

Amikor gőztisztítót vásárolsz több különböző fajta masinával találkozhatsz majd. Ezek között jelentős különbségek vannak, mind árban, mind pedig a felhasználás módjában. Az egyes típusok más és más feladatokat látnak majd el.

Nézzük meg, hogy melyik készülékről mit kell tudni, és milyen esetben érdemes őket választani.

Gőzfelmosók

Gőzfelmosó használat közben

Ahogy a nevük is mutatja, ezek a gépek leginkább egy fejlettebb felmosóként funkcionálnak. Tökéletesen alkalmasak nem csak a kemény padlók takarítására, de szőnyegek és sokszor akár kárpitok esetében is. A felhasználási lehetőségek az elérhető beállításoktól, és a csomagban található fejektől függnek majd.

Hatalmas előnyük, hogy már viszonylag baráti áron kaphatsz ilyen gőztisztítót. Viszont már kiélvezheted velük ezeknek a készülékeknek a legnagyobb előnyeit. Az egyszerűbb, olcsóbb modellek általában csak padló tisztításra alkalmasak, de a nagyobb, komolyabb gépek más extra funkciókkal is rendelkezhetnek.

Nagy előnyük, hogy egyszerű a használatuk és könnyen navigálhatóak. Ez az álló kialakításnak és a gyakori forgófejes megoldásoknak köszönhető. Ráadásul mivel egy rúd alakú készülékről van szó, így a tárolása is nagyon praktikus.

A készülék víztartálya általában a nyélhez erősítve található. Így a kialakítása kényelmes és praktikus, viszont kevesebb víz fér bele, mint a nagyobb masinákba. Emiatt nagyon gyorsan felmelegszik, de hosszabb munkák esetén előfordulhat, hogy újra kell majd tölteni.

Egy átlagos háztartás számra általában ez a típus lesz a legjobb választás.

Milyen munkákhoz ajánlott?
 • Kemény padlófelületek – csempe, hajópadló, linóleum, speciális beállításokkal akár laminált padló is
 • Szőnyegek – hagyományos szőnyegek, vagy padlószőnyeg
 • Kárpitok – a megfelelő bővítménnyel kanapé, szék és egyéb huzatok
Előnyök
 • Szuper ár-érték arány
 • Könnyű súly, jó navigálhatóság
 • Vegyszermentes padlótisztítás
 • Alapos, mélyreható szőnyeg tisztítás
 • Kis helyen is elfér
 • Szinte azonnal használható
Hátrányok
 • Nem használható pultok, függönyök esetében
 • A nehezebben elérhető sarkok és zugok problémát jelenthetnek
 • Szőnyeg és kárpit tisztításhoz külön bővítményre lehet szükség
 • Nagyobb terület esetén újra kell majd tölteni munka közben

Gőztisztító gépek

Szőnyegtakarítás gőztisztító géppel

Ezek a masinák a kategória nagyágyúi. Ránézésre leginkább egy porszívóra hasonlítanak, de portartály helyett egy víztartály található bennük. Drágábbak, viszont a legtöbb takarítási feladathoz használhatóak, ami mindenképp egy hatalmas előny a padlókra specializálódott gőzfelmosókkal szemben.

A készüléken található rugalmas csővel szinte mindenhova elérsz majd. A csomagban pedig általában megtalálhatóak a különböző fejek és bővítmények, amik lehetővé teszik a különböző felületeken történő munkát.

Ezek a készülékek tökéletesen alkalmasak a padló takarítására is, de emellett konyhapultokkal, szőnyegekkel, nehezen elérhető sarkokkal, csempékkel, ablakokkal, kárpitokkal és még számtalan egyéb dologgal is megbirkóznak.

A fejlettebb modellek általában száraz gőzt használnak, ami szinte egyáltalán nem hagy maga után nedvességet a letakarított felületen.

Amit mindenképpen érdemes észben tartani, hogy ezek a készülékek nagyobbak, így a tárolásuk nehézkesebb lehet. Viszont cserébe több vizet is tudnak felvenni, így hosszabb ideig tudsz majd velük dolgozni. A felmelegedési idejük általában hosszabb, mint egy gőzfelmosónak. Emiatt főleg nagytakarításhoz érdemes őket beizzítani.

Milyen munkához ajánlott?

A lakás bármely pontján jó szolgálatot tesz majd, emiatt tökéletes választás lehet nagytakarítás és alapos tisztítás esetén.

Előnyök
 • Sokoldalú felhasználhatóság
 • Nagy víztartály, amit nem kell munka közben újratölteni
 • Vegyszermentes takarítás
 • Elérheted a rejtettebb és mélyebb zugokat is, így nagyon alapos
 • Minden munkához megtalálod a megfelelő bővítményt
Hátrányok
 • Drágább
 • Nagy mérete miatt nehezebb a tárolása
 • Kevésbé mobilis

Kézi gőztisztítók

Egy férfi kézi gőztisztítóval autót takarít

Ezek a készülékek leginkább az apróbb munkákhoz lettek kitalálva. Olcsó, könnyen kezelhető és praktikus. Padló vagy más nagyobb felület takarítására nem igazán alkalmasak, de ezen kívül gyakorlatilag minden másra igen. Legyen szó konyhai felületekről, csempékről, csaptelepekről, kádról, nehezen hozzáférhető szegélyekről, apróbb foltokról a szőnyegen, függönyökről, ablakokról, kárpitról – egyik sem jelent majd gondot.

A sokszínű felhasználhatóságot elsősorban a rugalmas csőnek és a különböző bővítményeknek köszönheti. Ezekkel általában a legolcsóbb modellek is rendelkeznek, bár a drágábbak egyértelműen többféle feladatot tudnak majd ellátni.

Kompakt mérete miatt könnyű vele dolgozni. Mivel nincs nagy víztartálya ezért a súlya is alacsonyabb, viszont azzal számolnod kell, hogy kevesebb ideig is tudod majd használni. További előny, hogy könnyedén tárolható.

Mivel általában hordozható készülékekről van szó, amik sokszor akkumulátorral működnek, ezért tökéletes megoldás lehet autók takarításához is.

Milyen munkákhoz ajánlott?

Gyakorlatilag a nagyobb padlófelületek tisztításán kívül bármire.

Előnyök
 • Olcsó ár
 • Tökéletes apró munkálatok elvégzésére
 • Nehezebben hozzáférhető területeken is használható
 • Sokrétű felhasználhatóság
 • Egyszerű tárolás
 • Könnyű súly
 • Autó takarításához is tökéletes
Hátrányok
 • Nagyobb padlófelületek tisztítására nem alkalmas
 • Nem végez annyira mélyreható takarítást, mint az erősebb, nagyobb nyomással dolgozó modellek

Kombinált gőztisztítók

A fenti típusokon túl találkozhatsz még különböző kombinált gépekkel is.

Vannak olyan gőzfelmosók, amik rendelkeznek egy rugalmas cső bővítménnyel, így kézi gőztisztítóként is használhatóak és sokkal több feladatot tudnak elvégezni. Ezek általában drágábbak, de a nagyobb rugalmasság bőven megéri ezt az árat. Nagyobb teljesítménnyel rendelkeznek, mint a kézi gépek és sokoldalúbbak, mint a gőzfelmosók. Az egyetlen hátrányuk a nagyobb súly, ami miatt fárasztó lehet velük a hosszabb munka.

A másik gyakori típus a kombinált gőztisztító és porszívó. Ezeket egyértelműen a padlók teljes körű és alapos tisztítására találták ki, és remekül működnek. Gyakorlatilag egyetlen készülékkel elvégezheted a padló tisztítás minden szükséges lépését, ami azért is jó, mert így sokkal kevesebb hely kell a tároláshoz, és takarításnál nem kell két gépet elővenned. Szerintem ezek szuper praktikusak.

Gőztermelési teljesítmény

A különböző gőztisztítók teljesítménye egészen eltérő lehet. A leggyengébbek nyilván a kézi masinák, ezután jönnek a gőzfelmosók, majd a nagyobb gőztisztító gépek. Viszont az adott kategóriákon belül is nagy eltérések lehetnek.

A gőz hőmérséklete is fontos. Itt általában olyat érdemes választani, ami melegebb gőzt bocsájt ki. Ez alól talán csak az jelent kivételt, ha nagyon érzékeny felületeket takarítasz majd vele. Minél melegebb a gőz egyébként annál gyorsabban el is párolog, így az igazán forró gőz szinte alig hagy nedvességet maga után a felületen.

A másik lényeges szempont, hogy mennyi gőzt bocsájt ki. Ez általában összefügg azzal is, hogy milyen nyomással bír a készülék. Ezt gramm/percben szokták megadni, és minél magasabb ez az érték, annál jobb. A 100 g/perc már egy elég jó kiindulási alap lehet, de a kézi masináknál még ennél alacsonyabb is megfelelhet.

Nagyon jó, ha olyan készüléket választasz, amin szabályozható a gőztermelés. Így az érzékenyebb felületeket, mint a kárpit, takaríthatod kisebb fokozaton, míg a csempéket magasabb teljesítményen.

Az sem mindegy, hogy hogyan irányítható a gőzkibocsájtás. Vannak olyan készülékek, amiknél nyomva kell tartani egy kart vagy gombot, hogy működjön. És olyanok is, amik folyamatos gőzt bocsájtanak ki. Az utóbbi olyan szempontból előnyösebb, hogy sokkal egységesebb a nyomás és a hőmérséklet, így pedig alaposabb lesz a takarítás.

A víztartály mérete

Gőztisztító választásakor a víztartály mérete is egy fontos szempont lehet. Ez főleg akkor lényeges, ha hosszabb ideig használnád a készüléket. A legtöbb masina ugyanis használat közben nem, vagy nehezen újratölthető.

A nagyobb víztartály hosszabb működési időt tesz lehetővé, viszont cserébe nehezebb is lesz a készülék súlya, ami megnehezítheti a munkát. Ez különösen igaz a kézi gőztisztítókra.

Mennyi ideig tudod átlagosan használni az egyes típusokat? Mutatom.

 • Gőzfelmosó – Átlagosan 20 perc működési idő
 • Kézi gőztisztító – Átlagosan 7 perc működési idő és újratöltés előtt általában várnod kell valamennyit a nyomás miatt
 • Gőztisztító gépek – Átlagosan 30 percig használható, de itt is várni kell újratöltés előtt, kivéve a speciális kialakítású dupla tartályos gépeknél

A gőztisztító súlya

Ahogy már fentebb is említettem, minél nehezebb egy készülék, annál fárasztóbb lesz magaddal cipelni takarítás közben. Ez alól a nagyobb porszívó szerű kialakítással rendelkező gépek kivételt jelentenek, hiszen ezek a padlón állnak majd. Viszont a kézi gőztisztítókra különösen igaz.

A nagyobb súly viszont általában nagyobb víztartályt is jelent, és így hosszabb használati időt. Szóval érdemes megtalálni a számodra megfelelő arany középutat a kettő között.

Nézzük meg, hogy melyik típus nagyjából milyen súllyal rendelkezik amikor meg van töltve a víztartály!

 • Gőzfelmosó – 2-4 kilogramm
 • Kézi gőztisztító – 1,5-2 kilogramm. Különösen ablakok tisztításnál okozhat gondot a nagyobb súly, ahol magasra kell tartani a készüléket
 • Gőztisztító gépek – Ezek a gépek kifejezetten nehezek, viszont cserébe nem kell őket kézben tartanod

Mennyi idő alatt melegedik fel a készülék?

Az egyes típusok abban is különböznek, hogy bekapcsolás után mennyi idő alatt állnak készen a használatra. Ez elsőre elhanyagolható szempontnak tűnhet, de hidd el, takarítás közben kevés idegesítőbb dolog van, mint amikor hosszú percekig kell malmoznod, hogy nekikezdhess a munkának. A típusokon belül elsősorban a teljesítmény befolyásolja majd a felmelegedési időt.

Melyik típus mennyi idő alatt melegíti fel a vizet? Nézzük meg.

 • Gőzfelmosó – 20 másodperc és 1 perc között
 • Kézi gőztisztító – 2-3 perc
 • Gőztisztító gépek – 4-12 perc

Zajszint

A gőztisztítók általában halkabbak a porszívóknál, de azért még így is viszonylag hangosak lehetnek. Ha fontos szempont számodra a zajszint, akkor leginkább vásárlói véleményekből tudsz majd tájékozódni. Sajnos ennél a termékkategóriánál ritkán adják meg decibelben a zajszintet a gyártók.

Bővítmények

A gőztisztító alkatrészei

Hogy egy gőztisztító készüléken mennyi különböző feladatra tudsz majd használni, nagyban függ az elérhető bővítmények mennyiségétől. Az alábbiakban átvesszük a legfontosabb kiegészítőket, amikre szükséged lehet.

Ha tudod, hogy valamilyen takarítási feladatra biztosan szeretnéd használni a masinát, akkor vásárlás előtt győződj meg róla, hogy rendelkezik-e az adott modell a szükséges bővítménnyel.

Szőnyegtisztító fej

Ez általában egy távtartóból és egy keféből áll. A kefe segít megtisztítani a szőnyeget, míg a távtartónak köszönhetően könnyebben siklik majd a készülék az egyébként problémás felületen.

Háromszög alakú fej

A gőzfelmosók néha rendelkeznek ilyen fejjel, ami sokat segít, hogy megfelelően hozzáférhess a sarkokhoz is

Kiegészítő cső

Némelyik készülék hosszabb csővel rendelkezik vagy a gőzfelmosók esetében rendelkezik csővel. Ez nagyon jól jön majd, ha magasabban lévő felületeket szeretnél takarítani.

Rongyok, szivacsok

Ezekből rengeteg különbözőféle megoldással találkozhatsz majd. A lényeg, hogy valamilyen kiegészítőt csatlakoztathatsz a gőztisztító fejéhez, ami összegyűjti majd a koszt.

Kefék

Ezekből is ezerféle létezik. Érzékenyebb felületekhez, csempékhez, fához. Igazából ez annyira változó, hogy jó eséllyel nem fogja nagyban befolyásolni a választást.

Kárpittisztító bővítmény

Itt általában egy speciális kialakítású fejről és keféről van szó, ami kíméletesen tisztítja az érzékenyebb bútorszövetet is. Nagyon hasznos lehet.

Kanyarfejes bővítmény

Vannak olyan részek minden háztartásban, amihez egyszerűen lehetetlen hozzáférni. A sütő bizonyos részei, a hűtő mögötti rés, mindenki tudja, hogy nála mik ezek. Az ilyen speciálisan kialakított fejekkel végre ezeket a részeket is megtisztíthatod majd.

Dörzsifej

Némelyik gőztisztító rendelkezik egy erősebb kefével vagy dörzsivel is. Ez tökéletes eszköz lehet a makacs koszok eltávolításhoz. Sütőknél és más zsíros, vagy nagyon koszos felületeknél nagyon jól jön majd.

Ablaktörlő

A hagyományos lehúzós ablaktörlő egy változatáról van szó. A gőz feloldja az ablakon található koszt, ujjlenyomatokat és zsírt. Ez az okos kis eszköz pedig lehúzza az ablakról, makulátlan csillogást hagyva maga után.

Extrák

A bővítményeken túl fontosak lehetnék még a különböző extra funkciók is, amikkel rendelkezik (vagy éppen nem rendelkezik) a gép. Lássuk, hogy mik is lehetnek ezek!

Vízkőmentesítő filter

Ha szeretnéd, hogy hosszútávon jól működjön a gőztisztító készüléked, akkor nagyon fontos lesz a vízkőtlenítés. A víztartály tisztítása még megoldható, azonban a belső csövekhez szinte lehetetlen hozzáférni. Emiatt nagyon fontos a beépített vízkőmentesítés, ami egy az egyben kiküszöböli ezt a gondot. Ha a készülék nem rendelkezik ilyennel, akkor használhatod akár desztillált vízzel is. Ez különösen lényeges, ha olyan területen élsz, ahol keményebb a csapvíz.

Dupla víztartály

Alapesetben a víztartályt nem lehet újratölteni miután a készülék felmelegítette a vizet. A hőmérséklet és a nyomás miatt sem. Vannak azonban olyan gőztisztítók, amik dupla tartállyal rendelkeznek. Ilyenkor egyszerre csak az egyik működik, így akár működés közben is újratöltheted a másikat. Jól jöhet, ha hosszabb, nagyobb takarításra számítasz.

Száraz gőz

Ezt már fentebb említettem. A funkció lényege, hogy olyan gőzt bocsájt ki, ami nagyon hamar elpárolog. Így nem hagy nedves foltokat a felületen, gyorsan felszárad utána a padló. Még hasznosabb azonban kárpitok és szőnyegek esetében, ahol így a lehető legkevésbé lesz nedves az anyag.

Kivehető víztartály

Bár ez inkább egy alap dolog, mint extra funkció, azért veszem mégis ide, mert nem minden készülék rendelkezik vele. A kivehető tartály azért fontos, hogy könnyebben ki tudd üríteni a megmaradt vizet és takarítani a tartályt. Hidd el, ez egy lényeges kényelmi funkció lesz, főleg, ha sűrűn használod a masinát.

Indikátorok

Ez is szuper kényelmi extra. Sok masina rendelkezik valamilyen kijelzővel vagy jelzőfényekkel, ami megmutatja, hogy mikor áll készen a gép a használatra, a hőmérsékletet, de néha még akár azt is, hogy mennyi víz maradt a tartályban.

Ralf.hu gőztisztító teszt győztesek

További termék útmutatók Otthon témakörben