TOP mosó- és szárítógép (2019)

Minden amit mosó-szárítógép vásárlás előtt tudod kell

Az egyik legfontosabb háztartási gépünk a mosógép, hiszen használata elengedhetetlen mindenki számára és nagyban megkönnyíti a mosás egyébként nehéz és fárasztó műveletét. A hagyományos mosógépekről már írtunk is korábban egy útmutatót. Most azonban a kombinált mosó- és szárítógépekről szeretnék írni nektek, amikkel nem csak a ruhák tisztítását végezheted el kényelmesen, de a teregetés és ruhaszárítás bonyodalmaitól is megkímélheted magad.

Első körben megmutatnám neked az általam összeállított listát, ami segíthet kiválasztanod a legjobb és számodra legmegfelelőbb készüléket. Kicsit lentebb pedig találsz egy teljes és átfogó vásárlási útmutatót, amiből mindent megtudhatsz a mosó- és szárítógép vásárlásról.

TOP mosó- és szárítógépek

Termék névKépMosó kapacitásSzárító kapacitásÉves vízfogyasztásÉves energiafogyasztásCentrifuga zajszintMosó- és szárítógép ár
Indesit XWDE 1071481XWKKK Indesit XWDE 1071481XWKKK10 kg7 kg26200 l1124 kWh83 dbaktuális ár
Samsung Eco Bubble WD90J6410AW/LE Samsung Eco Bubble WD90J6410AW/LE9 kg6 kg17600 l1088 kWh73 dbaktuális ár
Candy GVW 596LWC-S Candy GVW 596LWC-S9 kg5 kg26000 l1346 kWh80 dbaktuális ár
Hotpoint AQD970D49 Hotpoint AQD970D499 kg7 kg23760 l1346 kWh78 dbaktuális ár
Whirlpool WWDC 8614 Whirlpool WWDC 86148 kg6 kg20000 l1088 kWh82 dbaktuális ár

Mosó-szárítógép tesztek és vélemények

A következő készülékek mind kiváló minőségű gépek, amikkel nem lőhetsz mellé. Úgy próbáltam meg összeállítani a listát, hogy az olcsóbb, de megbízható mosógéptől a felső kategóriás, modern modellig mindenki megtalálja azt, amire neki szükséges lehet.

Indesit XWDE 1071481XWKKK
Indesit XWDE 1071481XWKKK

Nagy kapacitás, kitűnő ár-érték arány

 •  Kiváló ár-érték arány
 •  Elegendő extra funkció
 •  Elegáns megjelenés
aktuális ár

Az Indesit hosszú évek óta jó nevű márka nem csak a mosógépek, de a többi háztartási gép területén is. Nem csoda hát, hogy a mi listánkon is megtalálták a helyüket. Ez a kombinált mosó- és szárítógép egy középkategóriás modell, ami egy átlagos háztartás minden igényét képes lesz kielégíteni.

A készülék viszonylag nagy kapacitással rendelkezik, 71 liter űrtartalmú dobjában egyszerre 10 kilogramm ruhát tudsz vele kimosni és 7-et szárítani.

Az éves fogyasztása átlagosnak mondható. Az együttes szárításra és mosásra számolt érték 26200 liter víz és 1224 kWh elektromos energia. Ez nagyjából megfelel a gép kapacitásának.

A centrifuga 1400 fordulatra képes percenként és 83 db-es zajszinttel rendelkezik. Ez teljesen elfogadhatónak számít és biztosan nem lesz zavaró tényező a háztartásban.

Az Indesit mosó- és szárítógépe viszonylag kedvező áron biztosít jó minőséget. A készülék elegendő kényelmi funkcióval és extrával rendelkezik. 16 különböző program közül választhatsz, amik között megtalálható a 35 perces expressz mosás, a sport ruházathoz és a farmerekhez való programok és sok más hasznos beállítás. Emellett rendelkezik az elengedhetetlen késleltetett indítás funkcióval és kitűnő szolgálatot tehet a szagtalanító és folt eltávolító beállítás, amikkel az igazán makacs szennyeződésekkel is elbánthatsz.

Összességében egy kicsivel átlag feletti készülékről beszélhetünk. Azért került a listánk második helyére, mert elfogadható áron hoz egy stabil minőséget, így egyszerű és kézenfekvő választás lehet szinten minden igényre, anélkül hogy a sok felesleges extra nagyon megemelné az árat.

Előnyök:

 •  Kiváló ár-érték arány
 •  Elegendő extra funkció
 •  Elegáns megjelenés

Hátrányok:

 •  Nem rendelkezik semmilyen kiemelkedő tulajdonsággal
Samsung Eco Bubble WD90J6410AW/LE
Samsung Eco Bubble WD90J6410AW/LE

Az okos és takarékos mosó- és szárítógép

 •  Energiatakarékos
 •  Hasznos extrák
 •  Megbízható minőség
aktuális ár

A Samsung Eco Bubble egy olyan kombinált mosó- és szárítógép, ami igazán méltó a nevéhez. A gyönyörű megjelenés mellett kitűnő funkcionalitás jellemzi, mindezért természetesen megkérik az árát, a készülék már inkább felső kategóriás modell.

Az átlagosnak mondható kapacitás 9 kilogramm mosótöltetet és 6 kilogramm szárítást tesz lehetővé.

Amivel ez a készülék kitűnik a többiek közül az a gazdaságos fogyasztás, ezzel hosszútávon vissza is hozza majd a drágább árát. Évente mindössze 17600 liter vizet és 1088 kWh elektromos áramot fogyaszt.

1400 fordulatra képes percenként a centrifuga és a leghangosabb zajszint, amit elér a készülék a 73 db, ezzel pedig kifejezetten halknak számít.

A Samsung készüléke szinte teljes egészében a gazdaságos mosásról szól.Inverteres motorjával halkan és energiatakarékosan szárítja a ruhákat. Az Eco Bubble technológia lényege pedig, hogy olyan buborékok vannak a mosógépben, amik segítenek aktivizálni a mosószer összetevőit, amik így könnyebben tisztítják meg a ruháidat, akár 15°C-os víz felhasználásával is.

A készülék alapból is gyorsan dolgozik, hiszen egy standard mosás nagyjából egy óra alatt megy le. Emellett viszont elérhető a gyorsmosás funkció is, amivel akár 15 perc alatt kimoshatod a legfontosabb darabokat. Ez kiemelkedően gyorsnak számít a többi készülék hasonló programjaihoz képest.

Ezzel a géppel a felhasznált vegyszerek és mosószerek mennyiségét is csökkentheted. A levegővel történő fertőtlenítéshez nincs szükséged külön vegyszerre, mégis eltávolítja a kellemetlen szagokat és baktériumokat és frissebbé teszi a ruhák illatát. Az Eco Drum Clean funkció pedig segít mindenféle tisztítószer nélkül megszabadulni a dob szennyeződéseitől, sőt magától jelzi, hogy mikor esedékes egy ilyen tisztítás. A ruháidat nem csak a kevesebb vegyszer használatával, de a különleges kialakítású dobbal is kímélheted.

Mindent összevetve egy kitűnő készülékről van szó, ami nem csak a fogyasztást minimalizálja, de számos hasznos funkcióval is rendelkezik. Azoknak ajánlanám, akik szívesen fizetnek valamivel többet a kiváló minőségért.

Előnyök:

 •  Energiatakarékos
 •  Hasznos extrák
 •  Megbízható minőség

Hátrányok:

 •  Magasabb ár
Candy GVW 596LWC-S
Candy GVW 596LWC-S

Kedvező ár

 •  Kedvező ár
 •  Elfogadható teljesítmény
aktuális ár

Ahogy azt már megszokhattátok a listánkon ezúttal is feltűnik az olcsó árkategória képviselője. Ezúttal a Candy mosó- és szárítógépe került fel a dobogó harmadik helyére. A készülék átlagosnak mondható specifikációkkal rendelkezik, ehhez pedig egy igazán jó ár tartozik.

A mosó- és szárítókapacitás valamivel átlag alatti, 9 és 5 kilogramm ruhával képes megbirkózni egy program alatt.

Az éves fogyasztása is kicsivel magasabb, mint a többi hasonló gépnek. 26000 liter vizet használ el és 1346 kWh az energiafogyasztása.

1500 percenkénti fordulatszámú centrifugája 80 db-es zajszinttel üzemel, ami teljesen elfogadható, sőt kifejezetten halknak mondható.

A Candy mosó- és szárítógépe az alacsonyabb árkategóriától várható módon nem rendelkezik túl sok extrával, azonban így is van köztük igazán hasznos funkció. A Fuzzy Logic rendszer a bepakolt ruha súlyának megfelelően automatikus elvégzi a szükséges beállításokat, így pont csak annyi vizet és mosószert használ el, amennyi szükséges.

Természetesen itt is megtalálható az időzítő funkció és a különböző mosási programok. A szárítót három különböző fokozatra állíthatod a mosáshoz pedig 12 előre megadott beállítás áll rendelkezésedre, köztük kímélő gyapjú mosással. Sajnos a gyors mosás funkció itt pontosan egy órát fut, ebben elmarad a hasonló készülékek mögött.

Azoknak ajánlanám ezt a gépet, akiknek fontos a kedvező ár és emellett nincs szükségük túl sok extra funkcióra.

Előnyök:

 •  Kedvező ár
 •  Elfogadható teljesítmény

Hátrányok:

 •  Kapacitáshoz mérten magasabb fogyasztás
Hotpoint AQD970D49
Hotpoint AQD970D49

Halk és megbízható

 •  Barátságos fogyasztás
 •  HD mosás technológia
 •  Halk működés
aktuális ár

A negyedik helyezettem egy futurisztikus kinézetű Hotpoint-Arston készülék, ami az előző kettőnél valamivel magasabb árkategóriát képvisel.

A gép terhelhetőségében nincs túl nagy meglepetés. Teljesen átlagosnak mondható 9 kilogrammos mosó- és 7 kilogrammos szárító kapacitással rendelkezik.

A hasonló készülékekhez képest valamivel alacsonyabb fogyasztásra számíthatsz. Éves szinten nagyjából 23700 liter vizet és 1346 kWh áramot eszik a gép.

Nagy előnye a Hotpoint mosógépének, hogy kifejezetten halk. Az 1400  percenkénti fordulatszámra képes centrifuga csupán 78 db-es zajszinttel rendelkezik.

A halk működés és a barátságos energiafogyasztás mellett más is szól még emellett a készülék mellett. Van időzítő, állítható a szárítási mód, a centrifuga, a hőfok és számos előre meghatározott program közül is választhatsz. A Woolmark Platinum Care technológia segít megőrizni a ruhák épségét és az egyébként csak kézi mosással tisztítható ruhákat is nyugodtan a gondjaira bízhatjuk. A kisgyerekes családoknak vagy érzékenyebb bőrűeknek pedig a baba program biztosít kitűnő fertőtlenítést és tisztaságot.

A HotpointArston saját fejlesztésű HD mosás és AntiStain technológiái minden eddiginél hatékonyabb tisztítást ígérnek és kíméletesen bánnak a ruhákkal.

Ha egy kicsit többet szánnál a mosó-, szárítógép vásárlásra, de mindenképpen szeretnél megbízható és minőségi készüléket venni, akkor a legjobb helyen jársz.

Előnyök:

 •  Barátságos fogyasztás
 •  HD mosás technológia
 •  Halk működés

Hátrányok:

 •  Magasabb ár
Whirlpool WWDC 8614
Whirlpool WWDC 8614

Kiváló minőség, számos extra

 •  Megbízhatóság
 •  Inverteres motor
 •  Alacsonyabb fogyasztás
aktuális ár

A másik nagy márka, ami nem maradhatott ki a mosó-, szárítógép toplistáról az a Whirlpool. A bemutatott modell egy középkategóriás készülék, ami valamivel kisebb kapacitással rendelkezik.

8 kilogramm ruhát moshatsz a kisebb méretű dobban és 6-ot tudsz szárítani. Ugyanennek a termékcsaládnak létezik nagyobb méretű darabja, néhány plusz extrával, nagyjából 25%-kal drágábban.

A kisebb kapacitás természetesen alacsonyabb fogyasztást is jelent. Éves szinten 20000 liter vizet és 1088 kWh elektromos áramot fogyaszt a készülék.

A zajszint teljesen átlagosnak mondható 82 db-lel, a centrifuga felső határa pedig 1400 fordulat percenként.

A gép legnagyobb előnyét a megbízhatósága adja, számos jó értékeléssel rendelkezik. Emellett természetesen itt is megtalálhatóak a hasznos extrák és programok. A 6. érzék szenzortechnológiának köszönhetően elkerülheted a felesleges víz és energia pazarlást, hiszen a ruhák súlyát és nedvességét is figyelembe veszi a készülék, amikor kiszámolja az optimális működéshez szükséges erőforrásokat.

Az elérhető programoknál is feltűnik az energiatakarékos alacsony hőmérsékletű színkímélő mosás, amivel 15°C-on is friss és tiszta ruhákat kaphatsz. Ezen kívül van kímélő pamut, eco-pamut program, 30 perces gyorsmosás és többek között gőzöléses frissítés is elérhető. A szárítógép modern inverteres motorral működik, amire 10 év garanciát ad a gyártó. Az időzítő, a jól átlátható kijelző és a stílusos megjelenés pedig már csak hab a tortán.

Tökéletes választás lehet kisebb háztartásokba, vagy akkor ha jobban szeretsz sűrűn, de kevesebbet mosni.

Előnyök:

 •  Megbízhatóság
 •  Inverteres motor
 •  Alacsonyabb fogyasztás

Hátrányok:

 •  Kisebb kapacitás

Milyen mosó- és szárítógépet vegyek? – Vásárlási útmutató

Az alábbiakban egy komplett leírással szeretnék segíteni neked, hogy jobban megérthesd ezeknek a készülékeknek a működését és meg tudd hozni a végleges döntést, hogy melyik gépet vedd meg. Kezdjük is rögtön az elején!

Valóban érdemes mosó- és szárítógépet venned?

Ha már idáig eljutottál, akkor biztosan nem zárkózol el a kombinált mosó- és szárítógépek ötletétől. Azonban úgy gondolom, hogy fontos lehet egy kicsit körüljárni a kérdést, hogy kiderüljön: valóban megéri-e ilyen készüléket vásárolnod.

A szárítógép előnyei

A hagyományos mosógépek kiváló munkát végeznek a ruhák kitisztításában, azonban a mosás végeztével kénytelen leszel kinyitni a ruhaszárítót és kiteregetni a tiszta ruhát. Ez több kényelmetlenséggel is jár. Egyrészt egy 7-8 kilogrammos mosás vizesen még ennél is nehezebb, és mivel nem mindenki bírja el egyszerre a teljes adagot így lehet, hogy kétszer kell vele fordulni. Ezután legalább 5-10 perc a teregetés folyamata. Ha nincs lehetőséged udvaron vagy erkélyen szárítani a ruhákat, akkor sokkal tovább tart amíg megszáradnak, bepárásítják a szobát és mire leszeded őket a szárítóról már inkább állott szaguk van, mint kellemes, jó illatuk.

Ezeket a problémákat oldja meg a szárítógép. Ebből is kapható hagyományos, különálló készülék. Ezek a modellek általában nagyobb teljesítményűek és minden szárítással kapcsolatos igényedet kielégítik. Azonban nem feltétlen kell egy külön gépet beszerezned, hogy élvezhesd a szárítók kényelmét. Manapság nagyon sok kombinált mosó- szárítógép kapható, amik a két háztartási gép tökéletes együttesével teszik minden eddiginél kényelmesebbé a mosást.

Mit kell tudnod a kombinált mosó- és szárítógépek előnyeiről?

Ezeknek a modelleknek a legnagyobb előnye a különálló készülékekkel szemben a helytakarékosság. Mind a mosógépek, mind a szárítók viszonylag nagy helyet foglalnak el, így ha nem áll rendelkezésre külön mosókonyha, akkor ritkán fér el mindkét készülék kényelmesen egy háztartásban. Egy kombinált modell azonban szinte semmivel nem foglal el több helyet, mint egy egyszerű mosógép, így ugyanúgy elhelyezhető a fürdőszobában vagy a konyhapult alatt.

A valós teljesítmény nagyjából megegyezik a különálló mosó- illetve szárítógépekével, így nem kell attól félned, hogy egy kombinált gép kevésbé fogja bírni a terhelést. Ezek a készülékek is pont ugyanolyan jól kitisztítják majd a ruháidat, mint a hagyományos modellek.

Bár alapvetően drágább egy kombinált készülék, mint egy hagyományos mosógép, azonban ha már külön mosó- és szárítógépet is veszünk, akkor az együttes áruk nagyságrendileg ugyanannyi lesz. A fenntartási költségben sem mutatkozik nagy különbség, így anyagilag sem járunk rosszabbul egy kombi géppel.

Nem szükséges egyszerre használnod mindkét funkciót. Használhatod a gépet csak mosásra vagy akár csak külön szárításra is. Akár azt is megteheted, hogy egy mosás után külön válogatod a ruhákat és csak egy részüket teszed be a szárító programra.

Már csak azért is kényelmesebb a használatuk, mint két különálló hagyományos készüléknek, mert nem szükséges a mosás és a szárítás között átpakolni a nehéz, nedves ruhákat az egyikből a másikba.

Mi a helyzet a hátrányokkal?

Természetesen ezeknek a készülékeknek is megvannak a hátulütőik. Ahhoz, hogy teljes képet kaphass, ezekre is érdemes kitérnünk.

Bár a kombinált gépek mosó-, illetve szárítókapacitása nagyjából megegyezik a különálló társaikéval, addig a szárítógépek csak kevesebb mennyiségű ruhával tudnak elbánni egyszerre. Emiatt a teljes mosó kapacitás nagyjából felét fogod tudni szárító programon lefuttatni. Ez azt jelenti, hogy ha teljes mosás, szárítást szeretnél csinálni, akkor nem tudod majd kihasználni a gép teljes kapacitását.

A szárítógépek legtöbbször vízhűtéses elven működnek, azaz hideg vizet használnak arra, hogy ne melegedjenek túl. Így néha, főleg a régebbi készülékeknél több vizet használhat el egy szárítás, mint maga a mosás. A modernebb inverteres elven működő gépek nem használnak vizet, azonban az áruk is magasabb.

Az egyik legnagyobb előnye a mosó- és szárítógép kombinált gépeknek a helytakarékosság, azonban néha ezek a gépek nagyobbak egy kicsivel, mint egy hagyományos elöltöltős mosógép. Emiatt előfordulhat, hogy pont nem passzolnak a konyhapult alá, ahol az előző gép még kényelmesen elfért.

Remélhetőleg nem kell majd azzal bajlódnod, hogy elromlik a készülék, azonban előfordulhat ez is. Ebben az esetben egy kombinált gépnél az egészet kell majd cserélned. Ha külön-külön veszel mosó- és szárítógépeket, akkor egymástól függetlenül cserélhetőek és szervizelhetőek.

Kinek ajánlanám a kombinált mosó- és szárítógépeket?

Kitűnő választás lehet kisebb lakásokban, ahol nincs hely külön gépeknek. Egy mosógépnek mindenképpen kelleni fog hely, így azonban egyúttal a szárítógépet is megoldhatod. Emellett nyaralóba is jó ötlet lehet, ahol nem kell sietned a mosással és bőven meg tudod várni, hogy lejárjon egy teljes mosós, szárítós ciklus.

Ha belefér az anyagi keretbe, akkor azoknak is jó lehet egy ilyen készülék, akik egyébként csak ritkán használnák a szárító funkciót. Ilyenkor felesleges egy külön szárítógépbe beruházni, azonban azzal a pár alkalommal, amikor tényleg szükség lehet a szárítós mosásra, akkor nagyon jól jöhet, hogy van rá lehetőségünk.

Akkor is jó megoldás lehet, ha olyan lakásban laksz, ahol nincs sem kert, sem pedig erkély. Főleg a téli hónapokban lehet zavaró ha a szobában kell kiteregetni, ahol esetleg még az ablakot sem tudjuk rendesen kinyitni a hideg miatt. Egy 4 kilogrammos mosással majdnem 2 liter víznek kell elpárolognia a ruhákból, ez a fűtött lakás mellett könnyen penészedést okozhat. Arról nem is beszélve, hogy a ruhák sem lesznek annyira jó illatúak, mint ha a szabadban száradnának. Ezekben az esetekben remek megoldás lehet egy szárítós mosógép.

Fontos szempontok vásárlás előtt

Ha sikerült meghoznod a döntést a kombinált gépek mellett, akkor itt az ideje, hogy átnézzük a legfontosabb szempontokat, amikre figyelned kell a vásárlás során.

Méret és elhelyezés

Mint a legtöbb nagy háztartási gépnél, itt is nagyon fontos szempont a készülék mérete és hogy hol fogod elhelyezni azt. Az egészen egyértelmű, hogy egy kombinált géppel nagyon sok helyet takaríthatsz meg, azonban mint fentebb már említettem, előfordulhat, hogy ezek a modellek egy kicsit nagyobbak hagyományos társaiknál. Emiatt mindenképpen oda kell figyelned, hogy biztosan kényelmesen elférjen.

Először tervezd meg, hogy hol lesz a helye és mérd le inkább kétszer is. Ha régi készülék helyére kerül majd az új, akkor is mérd újra a helyet, hogy biztosra menj. Figyelj arra, hogy pár centit mindenképpen rá kell számolnod minden oldalról. Jobbról és balról nem szabad, hogy teljesen rátold a falra, a szekrényre vagy akár más konyhai gépre. Mindig hagyj legalább 2-3 centit, hiszen mosás közben egy kicsi kilengést hagyni kell a készüléknek. Hátul is nagyon fontos, hogy maradjon elég hely a csöveknek és az esetleges közműveknek. Arra is rá kell számolnod pár centit, ahol a cső elhajlik majd, hogy legyen bőven helyed elhelyezni, nehogy összenyomódjon és megtörjön a vízcső. A csőnél azt is nézd meg, hogy elég hosszú lesz-e a gyári tartozék, hogy kényelmesen csatlakoztathasd a közművekhez. Lehet, hogy még egy külön hosszabb csövet is venned kell majd, ezzel jó ha előre számolsz és nem utólag, a bekötésnél ér majd meglepetésként.

A méreteknél az is fontos, hogy az adott készülék befér-e az ajtókon, folyosókon vagy a lépcsőházba. Nincs annál kellemetlenebb ha a megvásárolt készüléket nem lehet felvinni az egyik lépcsőfordulóban. Illetve arról se feledkezz meg, hogy legyen hely a mosógép mellett is, hogy kényelmesen kinyithasd az ajtaját, anélkül hogy a falhoz csapnád minden egyes használatkor. Ha esetleg több különböző háztartási gépet fogsz egymásra helyezni, akkor pedig mindig a legnehezebbet rakd alulra.

A kombinált mosó- szárítógépek vízhűtéses elven működnek, így nem lesz szükséged arra, hogy a párát kivezesd a szabadba, nem kell kivezető nyílást építened. Ilyen szempontból sokkal rugalmasabb ezeknek a készülékeknek az elhelyezése, mint a csak szárításra alkalmas modelleké.

Kapacitás

A mosó- és szárítógépek kapacitása nagyon változó lehet. Az 5 kilogrammostól a 11 kilogrammos készülékekig mindent megtalálni a piacon. Az átlag általában a 8-9 kilogramm, ami elegendő egy közepes háztartás kiszolgálására.

Az hogy neked mekkora modellre van szükséged, az nagyban függ a mosási szokásaidtól. Ha inkább egy nagyot mosol hetente, akkor szükség lehet a nagyobb kapacitásra, de egy kisebb gép is elegendő lehet, ha sűrűbben mosol kisebb adagokat. Ezt az is befolyásolhatja, hogy milyen az eloszlása a színes, fehér és sötét ruháknak a háztartásban.

Már fentebb is említettem, de arra fontos mindenképpen odafigyelni, hogy a szárítókapacitás általában fele akkora ezeknél a gépeknél, mint a mosókapacitás.

Fogyasztás

Ugyanúgy mint a hagyományos mosógépek, úgy ezek a nagy teljesítményű kombinált készülékek is sokat fogyaszthatnak. Mind elektromos áramot, mind pedig vizet, hiszen a szárításhoz is legalább annyi víz fog elfogyni, mint magához a mosáshoz.

Emiatt érdemes lehet energiatakarékosabb készüléket venni, hiszen hosszabb távon visszahozza az árát. Itt sajnos az energiaosztály kevésbé lesz segítségedre, hiszen szinte az összes mosó- és szárítógép A besorolást kap. Ezért a különbséget érdemes lesz az éves víz- és energiafogyasztásban keresned, amik ugyanúgy fel vannak tüntetve a készülékek mellett. Ezek az értékek 220 mosásra levetítve számolnak, ami másfél naponta egy mosást jelent, illetve komplett mosás, szárítás programra vonatkoznak. Érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb háztartásban ennél azért ritkábban mosnak és valószínűleg a szárító funkciót sem fogod minden mosásnál használni. Szóval összességében a feltüntetett értéknél valamivel alacsonyabb tényleges fogyasztásra számíthatsz majd.

Egyébként általánosságban elmondható, hogy egy kombinált gép nem fogyaszt többet, mint két különálló készülék. A kombinált mosó- és szárítógépek mind elöltöltősek, amik köztudottan kevesebb vizet fogyasztanak, mint a felültöltős modellek. Mivel ezek a készülékek mindennapi használatra készülnek, ezért fontos szempont a gyártás során az energiafogyasztás optimalizálása, így sokszor még takarékosabbak is lehetünk egy kombi géppel, mint ha dedikált szárítógépet használnánk.

Sebesség és zajszint

A mosó- szárítógépek centrifugájának fordulatszámában kisebb szórás tapasztalható. Általában 1200 és 1600 percenkénti fordulat a maximum, amire képesek. De ezt már úgyis csak a legstrapabíróbb ruháknál használjuk. Ami fontos, hogy jól kicentrifugázza a ruhákat, így kevesebb munkája lesz a szárítógépnek.

A zajszint akkor lehet fontos, ha a mosógép közel helyezkedik el a lakótérhez vagy ha sűrűn tartózkodsz otthon, amikor megy a mosás. Egy teljes mosás szárítás akár 4-5 óráig is eltarthat, így mindenképp előnyös, ha nem kell ez alatt az idő alatt folyamatosan a gép zúgását hallgatni. A legtöbb készülék egyébként viszonylag alacsony zajszinttel rendelkezik, főleg amíg nincs elhasználódva. A lényeg, hogy ha halljuk se legyen nagyon zavaró vagy hangos.

Szín és megjelenés

A mosógépek megjelenése általában kevésbé fontos szempont. Egyrészt sokszor kívül, a mosókonyhában található. Ha azonban a konyhában vagy a fürdőben kap helyet, akkor nem baj, ha modern és esztétikus külsővel rendelkezik. Szerencsére a gyártók igyekeznek vizuálisan is kiemelkedni a versenytársak közül, így a modernebb modellek már szinte egytől egyig egyszerű, de ízléses megjelentést kaptak.

A hagyományos mosógépeknél ritkán, de van lehetőséged valamilyen élénkebb vagy egyedibb színű megoldást választani. A kombinált mosó- és szárítógépeknél jóval kisebb a választék, így szinte csak fehér kivitelt fogsz találni, elvétve egy-egy acél színűt.

Hasznos extrák

A legtöbb modern háztartási készülék számtalan extrával rendelkezik. Nincs ez másképp a mosó- szárítógépekkel sem, még akkor sem ha a kombinált gépek általában egy kicsit kevesebb plusz funkcióval vannak ellátva, mint a különálló modellek. Azonban nagyon sok ilyen kényelmi funkció sosincs kihasználva és csak feleslegesen fizetünk értük. Ezért fontos, hogy kiválaszd azokat, amik tényleg szükségesek számodra és ez alapján vásárolj. Az alábbiakban bemutatok néhány olyan extrát, ami mindenképpen jól jöhet neked is.

A nedvesség szenzorok segítenek a szárítógép megfelelő működésében. Azok a készülékek, amik rendelkeznek ezzel a funkcióval nem idő alapján futtatják a szárító programokat, hanem figyelnek a ruhák nedvességtartalmára. Ezzel elkerülheted azt, hogy a már száraz ruhákat tovább fűtse a gép és ezzel gyengítse az anyagukat.

Nézd át azt is alaposan, hogy milyen programok találhatóak a gépben. Van aki sohasem használja a sportcipők funkciót és van aki el sem tudná nélküle képzelni az életét. Ezt csak te tudod eldönteni, ha azonban van olyan, amire mindenképp szükséged van, akkor annak nézz utána vásárlás előtt. Hasznos programok lehetnek a fent említett cipő mosás, a gyors mosás, kisebb adag, érzékeny ruhák vagy egy esetleges energiatakarékos mód.

Ugyanilyen hasznos lehet az ha a mosógép képes külön csak vízzel átmosni a ruhákat. Ezzel a módszerrel alaposabban eltávolíthatod a szőrt vagy más koszt a ruhákról, mielőtt ténylegesen elindítanád a mosó programot. Érzékenyebb bőr esetén pedig a mosás után még egyszer át lehet öblíteni a kész ruhákat egy kis sima vízzel.

Elengedhetetlen kényelmi funkció az időzítő, amivel elég bepakolnod este a mosást, beállítani az időt rajta és másnap pont addigra lesz kész a program, mire hazaérsz a munkából, hogy kiteregess. Ezzel az extrával hihetetlenül rugalmas lehet a mosás, nem kell többé ehhez igazítod a napodat, helyette a készülék fogja a te kényelmedet szolgálni. Különösképp igaz ez a szárítós gépekre, hiszen itt sokszor még a teregetéssel sem kell majd bajlódnod.

Ha otthon vagy mosásnál, akkor viszont hasznos lehet ha a készülék hangosan jelzi a program végét. Így biztosan nem fogod bennfelejteni a nedves ruhákat a gépben.

Az érzékenyebb ruháknak jót tehet a gőzölős mosás, amivel sokkal kevésbé gyűrődik meg az anyaguk. Egy jó minőségű és méretű szösz szűrő pedig segíthet tisztán tartani a mosógépet és megőrizni a hatékonyságát.

Néhány újabb modellben található egy automatikus adagoló, amit időről időre fel kell tölteni mosószerrel és onnantól kezdve a gép magának osztja be a szert. Ha te is olyan vagy mint én, hogy mindig túl sok öblítőt vagy mosószert használsz, akkor ezzel egy kicsit spórolhatsz ezen is.

A dobban található világítás pedig nem csak kényelmesebbé teszi a ruhák kipakolását, de egészen biztos, hogy nem fogsz több félpár zoknit leszedni a ruhaszárítóról.

Bár nem tényleges extra funkció, de fontos lehet a könnyen navigálható irányítópult is. Neked is könnyebb eligazodni rajta, de ha esetleg idősebb vagy fiatalabb családtagnak kell majd beállítani, elindítani a mosást, akkor ez elengedhetetlen.

Termék névKépMosó kapacitásSzárító kapacitásÉves vízfogyasztásÉves energiafogyasztásCentrifuga zajszintMosó- és szárítógép ár
Indesit XWDE 1071481XWKKK Indesit XWDE 1071481XWKKK10 kg7 kg26200 l1124 kWh83 dbaktuális ár
Samsung Eco Bubble WD90J6410AW/LE Samsung Eco Bubble WD90J6410AW/LE9 kg6 kg17600 l1088 kWh73 dbaktuális ár
Candy GVW 596LWC-S Candy GVW 596LWC-S9 kg5 kg26000 l1346 kWh80 dbaktuális ár
Hotpoint AQD970D49 Hotpoint AQD970D499 kg7 kg23760 l1346 kWh78 dbaktuális ár
Whirlpool WWDC 8614 Whirlpool WWDC 86148 kg6 kg20000 l1088 kWh82 dbaktuális ár

Ralf.hu mosó- és szárítógép teszt győztesek

További termék útmutatók Fürdőszoba témakörben