TOP szárítógépek (2019)

Minden, amit szárítógép vásárlás előtt tudnod kell

A szárítógép egyelőre még nem a legelterjedtebb háztartási gép hazánkban, azonban egyre több háztartásban megjelenik és szerencsére az elérhető választék is egyre csak növekszik.

A ruhák szárításának megszokott módja a teregetés, ehhez azonban nem mindenhol van megfelelő hely vagy lehetőség. Ideális esetben szabad téren tudjuk kiakasztani a ruhákat száradni, sok lakásban viszont nincs erkély sem, ahol elférne a ruhaszárító, télen pedig még a kertes házakban sem jó ez a megoldás. A beltéri szárításnak több hátránya is van. Az egyik, hogy lehűti a ruha a szobát, így növelve a fűtés költségeit és csökkentve a komfortérzetet. A másik nagyobb probléma a páratartalom növekedése, ami egyenes út a penészedéshez. Egy átlagos adag mosott ruhából 2 liter víznek kell elpárolognia!

Ezekre jelent tökéletes megoldást egy modern szárítógép, amivel a kész mosás 1-2 óra múlva már mehet is a szekrénybe. Időt spórolhatsz meg, ruháid tapintása és illata pedig jobb lesz, mint valaha.

Szárítógép toplista

Termék névKépTípusKapacitásEnergiaosztályÉves áramfogyasztásCiklusidőSzárítógép ár
Samsung DV70M5020QW/LE Samsung DV70M5020QW/LEHőszivattyús7 kgA++211 kWh150 percaktuális ár
Electrolux PerfectCare900 EW9H378S Electrolux PerfectCare900 EW9H378SHőszivattyús8 kgA+++176 kWh173 percaktuális ár
Bosch WTW85550BY Bosch WTW85550BYHőszivattyús9 kgA++258 kWh172 percaktuális ár
LG RC8055AP2Z LG RC8055AP2ZHőszivattyúsA++A++229 kWh198 percaktuális ár
Whirlpool DDLX 70110 Whirlpool DDLX 70110KondenzációsA++B503 kWh124 percaktuális ár

Szárítógép tesztek, vélemények

Következzenek azok a szárítógépek, amiket személyesen válogattam össze, hogy neked már ne kelljen végigböngészned a teljes kínálatot. A következő gépek egytől-egyig megbízható márkák, jó ár-érték arányú modelljei. Remélem te is megtalálod köztük a számodra legmegfelelőbbet.

Samsung DV70M5020QW/LE
Samsung DV70M5020QW/LE

Kedvező ár és még kedvezőbb fogyasztás

 •  Pénztárcabarát ár
 •  Energiatakarékos hőszivattyús működés
 •  Megbízható minőség
aktuális ár

Listavezetőnk a Samsung középkategóriás készüléke lett, ami még megfizethető áron nyújt kiváló minőséget, számos hasznos extrát és az elengedhetetlen hőszivattyús technológiát. Az energiatakarékos szárítógépek belépőkategóriájának legjobbja ez a modell.

Kapacitása valamivel kisebb, ez azonban ne tántorítson el – a 7 kilogrammos töltet bőven elegendő egy átlagos háztartás számára.

A Samsung szárítógépe számos programmal rendelkezik, ezek közül a legtöbb valamilyen ruházatra vagy textilre specializálódott, mint a törülköző program, a gyapjú, pamut, finom ruhák szárítás alkalmas program, vegyes szárítás, pólók, szintetikus vagy fehérnemű program. A gyors szárítás segítségével pedig akár 35 perc alatt is végezhetsz egy váltásnyi ruhával.

Ez a készülék már bőven beletartozik a gazdaságos kategóriába, hőszivattyú elven működik, azonban az ára még nem túl magas. A++ energiaosztályzatához intelligens OptimalDry szárítórendszer tartozik. A fejlett szenzorok érzékelik a nedvességet, a hőmérsékletet és azt is, hogy mikor kell a hőcserélőt tisztítani. A LED kijelző és az elegáns megjelenés pedig felveszi a versenyt bármelyik felső kategóriás készülékkel. led kijelző

Természetesen az extra funkciókat sem spórolták ki a gépből: kettő az egyben kétrétegű boholyszűrője felfogja az összes szöszt, a készülék pedig figyelmeztet minket, ha a szűrőt tisztítani kell. A kivont víz mennyiségét egy egyszerű kijelzőn követheted nyomon, így könnyen láthatod, hogy mikor kell azt ürítened. Hasznos extra még a Smart Check automatikus hibaelhárító rendszer, amit mobilapplikáció segítségével érhetsz el. Egy esetleges meghibásodásnál megkeresheted a hiba okát és akár azonnal fel is veheted a kapcsolatot az illetékes szervizzel.

Előnyök:

 •  Pénztárcabarát ár
 •  Energiatakarékos hőszivattyús működés
 •  Megbízható minőség

Hátrányok:

 •  Ennél a készüléknél nem tudtam semmilyen negatívumot kiemelni
Electrolux PerfectCare900 EW9H378S
Electrolux PerfectCare900 EW9H378S

Extrém energiatakarékosság

 •  Tökéletesen bánik a különböző szövetekkel
 •  Kiemelkedő energiatakarékosság
 •  Fejlett technológia
aktuális ár

Egy újabb hőszivattyús szárítógépet szeretnék bemutatni neked. Az Electrolux készüléke a legalacsonyabb fogyasztású gép a listánkon és a piaci választékot tekintve is kiemelkedő. A kezdeti befektetés valamivel nagyobb lesz, hiszen magasabb árkategóriába tartozik, azonban az évek alatt rengeteget spórolhatunk vele.

8 kilogrammos kapacitása tökéletes bármelyik háztartás számára. Emellett modern megjelenéssel, LDC-s érintőképernyővel rendelkezik, amiről számos hasznos információt olvashatunk le.

A készülék inverteres motorja és hőszivattyús működése A+++ energiaosztályzatot biztosítanak számára.

A különböző előre programozott beállítások innen sem hiányoznak, választhatsz a ruhák anyaga alapján; vagy ha nagyobb adagot mosol, akkor az XL programok lesznek a segítségedre az energiatakarékos szárításban. Elérhető a népszerű gyors program is, amivel akár indulás előtt is megszáríthatod a kedvenc szerelésedet.

Nagy előnye az Electrolux PerfectCare900-as modelljének, hogy kiválóan bánik a ruhákkal. Fejlett szenzoros rendszere érzékeli a nedvességüket, amihez társítja még az adott ruhák anyagát és ez alapján választja meg az optimális hőmérsékletet és a dob mozgását. Cyclon Care rendszerének köszönhetően egyenletes és gyengéd szárítást biztosít. Ruháink nincsenek kitéve felesleges hőhatásoknak, a modern szárító a hagyományos gépeknél jóval alacsonyabb hőfokon szárít.

Azoknak ajánlanám ezt a készüléket, akik hosszútávra terveznek és nem sajnálják a kezdeti magasabb kiadásokat, cserébe a hihetetlenül alacsony fogyasztásért és a kiváló minőségért.

Előnyök:

 •  Tökéletesen bánik a különböző szövetekkel
 •  Kiemelkedő energiatakarékosság
 •  Fejlett technológia

Hátrányok:

 •  Magasabb ár
Bosch WTW85550BY
Bosch WTW85550BY

Nagy kapacitás, tökéletes szárítás

 •  Kíméli a ruhákat és kellemes végeredményt nyújt
 •  Nagyobb kapacitás
 •  Alacsony fogyasztás
aktuális ár

A következő versenyzőnk egy kicsit nagyobb kapacitással rendelkezik, 9 kilogramm ruha szárítására alkalmas. Ez a Bosch modell energiatakarékos, számos extra funkciót tudhat magáénak és kielégíti a legtöbb háztartás összes igényét. Ennek megfelelően azonban az ára is valamivel magasabb.

A++ energiaosztályzattal rendelkezik, hőszivattyús elven működik és innovatív öntisztító kondenzátora megkímél téged a manuális tisztítás fáradalmaitól, arról nem is beszélve, hogy hosszú évekig segít megőrizni a készülék hatékonyságát.

A modern megjelenéshez fejlett érintőképernyős kijelző társul, aminek felülete könnyen kezelhető, számos információval szolgál, kijelzi a hátralévő időt és gyerekzárral van biztosítva.

A választható programok lefedik a legtöbb igényt, legyen szó gyapjúról, pamutról, szintetikus anyagról, érzékenyebb anyagokról, sportruháról, paplanról, törülközőről, ingekről vagy akár tolltöltet szárításáról. Vagy akár választhatjuk az egyszerű vegyes programot is. A ciklusok végén opcionálisan alkalmazhatunk maximum 120 percnyi ruhalazítást, hogy csökkentsük a gyűrődéseket.

A puha és gyűrődésmentes ruhákat a speciálisan kialakított textilkímélő dob is biztosítja. A nemesacél lapátok megemelik a ruhákat, így azokat egyenletesebben éri a levegő és az enyhe szárításnak köszönhetően friss és kellemes tapintású végeredmény várható.

ECARFT minőségi pecsétjével különösen jó választás lehet allergiások, érzékeny bőrűek vagy kisbabások számára. A fentieken kívül pedig hasznos extra még a dob belső világítása.Elsősorban nagyobb családoknak ajánlanám, a bővített kapacitás és a gyengéd szárítás miatt.

Előnyök:

 •  Kíméli a ruhákat és kellemes végeredményt nyújt
 •  Nagyobb kapacitás
 •  Alacsony fogyasztás

Hátrányok:

 •  Drágább árkategória
LG RC8055AP2Z
LG RC8055AP2Z

ECO hybrid technológiájú szárítógép

 •  Kedvező ár-érték arány
 •  Inverteres ECO hybrid technológia
 •  Puha, kellemes tapintású ruhák
aktuális ár

Az utolsó hőszivattyús készülék, amit ajánlok egy LG szárítógép. Alacsony hőmérsékleten, magas hatékonyság mellett és gyengéden szárít. ECO hybrid technológiája és az inverteres motor A++ energiaosztályzatot értek el számára, neked pedig jelentős mennyiségű villamosáramot spórolhatnak meg. Emellett az automatikus kondenzátortisztítás segít évekig megőrizni ezt a kitűnő teljesítményt.

Az átlagos 8 kilogrammos kapacitást hozza az LG készüléke is, mindezt egy rozsdamentes acéldobbal és LED-es dobvilágítással és könnyen tisztítható szűrőkkel megspékelve.

Beállíthatod a kívánt szárazsági szintet is, és választhatsz a különböző előre megadott programok közül is, mint a pamut, vegyes, gyapjú, farmer, sportruha, vegyes, gyűrődésmentes vagy kíméletes beállítások. A gyors szárítás rövid idő alatt képes néhány darab ruhát teljesen megszárítani, a gőz funkció pedig még tisztábbá és puhábbá varázsolja ruháidat.

Az extrák között megtalálható a kétirányú dobmozgás, aminek köszönhetően a készülék nem gyűri a ruhákat, gyengéden bánik azokkal, így a tapintásuk kellemes lesz, a vasalás pedig minden eddiginél egyszerűbb.

Hasznos funkció még a SmartDiagnosis, ami a kisebb műszaki hibákat automatikusan érzékeli és javaslatot tesz a javításukra. Ezzel megkímélheted magad a felesleges szervizzel futott köröktől.

Előnyök:

 •  Kedvező ár-érték arány
 •  Inverteres ECO hybrid technológia
 •  Puha, kellemes tapintású ruhák

Hátrányok:

 •  Kevesebb extra és kényelmi funkció
Whirlpool DDLX 70110
Whirlpool DDLX 70110

Kondenzációs szárítógép

 •  Saját kategóriájában kiváló minőséget képvisel
 •  Számos beállítás és program
 •  Olcsóbb ár
aktuális ár

Utolsóként szeretnék neked bemutatni egy kondenzációs szárítógépet is. Ezeknek a hátránya, hogy több mint kétszer annyit fogyasztanak, mint a hőszivattyús gépek, ez a szárítógép B energiaosztályzatot kapott. Viszont cserébe a kezdeti beruházás kevesebb lesz, egy ilyen készülék feleannyiba kerül, mint a fenti modellek nagy része. Kapacitásban nincs különbség, 7 kilogrammos töltettel képes megbirkózni ez a versenyzőnk.

A magasabb fogyasztás a kondenzációs technológia sajátosságaiból adódik, azonban ezek között a gépek között nem teljesít rosszul a Whirlpool DDLX 70110. A működést a 6. érzék szenzorok segítik, amik optimalizálják a ciklus hőmérsékletét és idejét. A programok között megtalálhatod a már jól ismert lehetőségeket: pamut, műszál, eco-pamut, napi vegye, gyapjú, XXL ruhaprogram, farmer, sportruha és szintetikus.

Ezeken túl manuálisan állíthatod a kívánt szárítási szintet és a ciklus idejét is. A gyors és kímélő funkciók pedig további beállításokat tesznek lehetővé. Kímélő funkciójának köszönhetően a dob forgásiránya folyamatosan változik, így kerülve el a ruhák gyűrődését. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor lehetőség van az utólagos forgatásra is.

A készülék automatikusan jelzi, ha a víztartályt ki kell üríteni vagy a szűrők tisztítása esedékes.

Azoknak ajánlanám ezt a készüléket, akik elsőre nem tudják megengedni maguknak a drágább hőszivattyús szárítógépeket. Ha mindenképpen kondenzációs készüléket szeretnél, akkor a Whirlpool modellje jó választás lesz. Ha azonban van lehetőséged modernebb, energiatakarékos gépet venni, akkor inkább azt válaszd!

Előnyök:

 •  Saját kategóriájában kiváló minőséget képvisel
 •  Számos beállítás és program
 •  Olcsóbb ár

Hátrányok:

 •  Kevesebb extra
 •  Kondenzációs technológia, magasabb fogyasztás

Milyen szárítógépet vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

Ahogy a legtöbb háztartási gépnél, úgy a szárítógépeknél is nagyobb kiadással kell számolnod majd. Ezért különösen fontos, hogy a megfelelő készüléket válaszd ki, ami nem csak energiatakarékos, de kíméletes is a ruhákkal. Ebben lesz segítségedre ez az útmutató, amiben minden apró részletre kitérek a szárítógépek vásárlásával kapcsolatban.

Miért éri meg szárítógépet vásárolni, amikor vehetnék egy mosó- és szárítógépet is?

Egyre több háztartásban található szárítógéppel kombinált mosógép, az elérhető készülékek választéka pedig ebben a kategóriában is hatalmas. Felmerülhet a kérdés, hogy minek vennél meg két külön háztartási gépet, ha egyben letudhatod az egészet?

A különálló szárítógépnek több előnye is van. Ezek közül az egyik a hatékonysága. A kombinált gépek szárítórendszere kevésbé effektív, így több ideig tart a szárítás, többet fogyaszt és kevésbé bánik jól a ruhákkal, mint egy direkt erre a célra kifejlesztett gép. Ebből következik, hogy a különálló szárítógépek energiafogyasztása jóval kedvezőbb, ami segíthet megspórolni a vásárláskor felmerülő plusz költségeket.

A másik fontos szempont a mosó- és szárítógépek kapacitása. Tudnod kell, hogy egy-egy ciklus töltete nagyban különbözik a két készüléknél. A mosógép nagyjából kétszer annyi ruhát tud egy ciklus alatt megtisztítani, mint amennyit a szárítógép megszárít. Emiatt a dedikált szárítóképek kapacitása általában nagyobb, mint a mosógépeké. A kombinált készülékeknél azonban ugyanakkora hely áll rendelkezésre mindkét munkafolyamat számára. Erre a problémára két megoldás lehet: az egyik, hogy a mosás egyik felét kiteregeted és csak a másikat szárítod gépben; a másik pedig, hogy csak fél töltetet mosol, ami azonban távolról sem mondható energiatakarékosnak.

Amellett, hogy energiatakarékosabb és effektívebb a külön szárítógép, alapvetően jobban is végzi a dolgát, mint egy kombinált készülék. A ruhák illata és tapintása kellemesebb lesz, jobban kíméli őket és számos hasznos extra és beállítás is elérhető lesz számodra. Ezekkel a gépekkel akár 10-15 perc alatt is megszáríthatsz néhány ruhadarabot, ami a kombinált mosó- és szárítógépeknél elképzelhetetlen lenne.

A szárítógépek hátránya az általuk elfoglalt hely és a magasabb ár, amit a két készülékért ki kell fizetned.

Néhány fontos tipp a szárítógépek használatához

Mint minden más elektronikai eszköz esetében itt is nagyon fontos, hogy olvasd el alaposan a gyártó által mellékel használati útmutatót. Ebből megtudhatod, hogy hogyan tartsd karban a gépet, hogyan használd rendeltetésszerűen és, hogy melyik program mire való pontosan.

Ha több adag szennyes gyűlik össze a háztartásban, akkor érdemes őket egyszerre kimosni és szárítani, hiszen a ciklus végeztével a szárítógép még meleg marad és a következő szárítás kevesebb energiát fog fogyasztani.

Egy másik módszer, amivel spórolhatsz a villanyszámládon az a következő: ha nem érzékeny ruhákról van szó, akkor mindig magas fordulatszámon centrifugáld őket szárítás előtt, ugyanis a centrifugálás kevesebb energiát használ, mint a szárítógép.

A legfontosabb dolog a szárítógépeknél, hogy rendszeresen tisztítsd a filtereket. Ezzel elkerülheted a szösz felgyülemlését, ami fokozottan tűzveszélyes lehet. Érdemes elolvasni a használati útmutató ide vonatkozó részét.

Milyen típusú szárítógépet vásárolj?

A szárítógépeknél több változattal is találkozhatsz, különböző működési elvekkel. A szellőztetős szárítógépekre nem fogok kitérni ebben az útmutatóban, mert ezek a modellek nem igazán praktikusak otthonra. Régebben futottak ilyen gépek, de manapság már nem jellemző a használatuk. A gázzal működő készülékekről sem fogok bővebben írni, mert bár használatuk valamivel gazdaságosabb, mint az elektromos modelleké – itthon alig lehet kapni őket és a beszerelésük is körülményes. Nézzük meg azonban a két gyakori szárítógép típust: a kondenzációs és a hőszivattyús készülékeket!

A kondenzációs szárítógépek elektromos áram segítségével felmelegített levegőt engednek a nedves ruhák közé, ami felveszi azokból a nedvességet. A készülék hőcserélő rendszere segít ennek a nedvességnek kicsapódni, a külső hideg levegővel történő keveredés által. Ezt a nedvességet kondenzvíz formájában gyűjti össze és engedi a lefolyóba. Majd a levegőt ismét felmelegíti a gép és visszajuttatja a ruhák közé, egészen addig, amíg azok teljesen meg nem száradnak. Ezek a készülékek a külső levegőt használják fel a működéshez, így jelentősen melegítik a környezetüket.

A hőszivattyú működési elvét ebben az útmutatóban nem részletezném, amit itt fontos megjegyezni, hogy ezek a gépek egy zárt rendszert alkotnak, nincs szükség a külső levegő bevonására. Emiatt minimális hőveszteséggel kell számolnunk, ami a használat szempontjából annyit jelent, hogy sokkal alacsonyabb hőfokon tudnak működni és a fogyasztásuk feleannyi, mint a kondenzációs készülékeknek.

A kondenzációs gépek általában olcsóbbak és a működésük is valamivel halkabb; a hőszivattyús gépeknél a kezdeti költség magasabb, azonban jóval kevesebbet fogyasztanak és a ruhákkal is kíméletesebben bánnak.

Mit érdemes tudnod a szárítógépek fogyasztásáról?

A szárítógép egy olyan háztartási gép, ami relatíve sokat fogyaszt, sokszor akár a kétszeresét egy mosógépnek. Emiatt különösen fontos, hogy a vásárlásnál megnézd a készülékek energiaosztályát és az éves fogyasztásukat.

Azt is érdemes átszámolni, hogy megéri-e beruházni egy energiatakarékos készülékre, mennyi idő alatt térül meg a kezdeti magasabb kiadás. Természetesen a környezetvédelem sem elhanyagolható szempont ilyenkor. Ha energiatakarékos gépet szeretnél vásárolni, akkor mindenképpen a hőszivattyús szárítógépek közül kell majd válogatnod.

A szárítógépek mérete és elhelyezése

A szárítógépek vásárlásánál van egy olyan szempont, amit semmiképp sem hagyhatunk figyelmen kívül: ez a készülék által elfoglalt hely. Ha úgy döntesz, hogy különálló szárítót vásárolsz, akkor el kell férnie a mosógéped mellett még egy nagy háztartási gépnek. Ha ez nehezen megoldható, akkor a segítségedre lehetnek a speciális állványzatok, amikkel a mosógép és a szárítógép egymás tetején is elhelyezhető akár. Ezzel hatalmas teret spórolhatsz meg.

Ami fontos még, hogy a szárítógépnek szüksége van 5-10 centis térre két oldalt és hátul egyaránt. Ez azért fontos, hogy a hő- és a levegőáramlást ne zárjuk el körülötte.

Sok háztartásban található a szárítógép és a mosógép is az alagsorban vagy külön mosókonyhában. Ha lehetőséged van erre, akkor mindenképpen jó döntés lehet, hiszen nem csak helyet szabadítasz fel a lakásban, de a gépek hangos működése sem lesz zavaró.

Külső és megjelenés

Első ránézésre egy szárítógép pont ugyanúgy néz ki, mint egy elöltöltős mosógép. A legtöbb készülék ízléses külsővel és modern megjelenéssel rendelkezik, így ebből a szempontból semmiképp sem lesz nehéz választásod. A leggyakoribb a fehér külső, de néhány modellnél találkozhatsz színes vagy fekete színezéssel is.

Az irányítópultnál érdemes figyelned, hogy könnyen áttekinthető legyen és ha gyengébb világítású helyiségben kap majd helyet a szárítógép, akkor a LED-es műszerfal is jó szolgálatot tehet.

Mekkora kapacitásra lesz szükséged?

Ahhoz, hogy ki tudd választani a számodra megfelelő méretű szárítógépet, meg kell nézned a mosógéped kapacitását. Minden esetben ehhez érdemes igazítanod a vásárlást, hiszen ha túl kicsi szárítógépet veszel, akkor nem fog beleférni egy teljes adag ruha, ha pedig túl nagyot, akkor minden egyes szárításnál felesleges energiát fogsz elfogyasztani. Ha a közeljövőben tervezel nagyobb vagy kisebb mosógépet vásárolni, akkor erről se feledkezz meg.

Ökölszabályként elmondhatjuk, hogy a szárítógép kapacitása legyen nagyjából kétszerese a mosógépének. Ez azért van így, mert a vizes ruhák kisebb helyet foglalnak el, mint a szárazak és a hatékony szárításhoz a ruháknak szellősen kell elférnie a készülékben. A szárítógépet nagyjából 70%-os telítettséggel érdemes használnod.

A nagyobb gépek általában rövidebb idő alatt végeznek egységnyi ruha megszárításával, hatékonyabbak és arányaiban kevesebb energiát is fogyasztanak. Azonban csak akkor éri meg ilyen gépet venni, ha tényleg ki tudod használni a teljes kapacitását.

A legtöbb készülék 7-8 kilogrammos kapacitással rendelkezik, ami 21-23 pólónak fele meg nagyjából. Ez elegendő lehet akár egy nagyobb háztartás igényeihez is. Ha ennél nagyobb készüléket szeretnél, akkor valószínűleg jobban a pénztárcádba kell majd nyúlnod.

Léteznek kompakt szárítógépek is, amik akár 3 kilogramm ruha szárítására is alkalmasak, azonban ezeket itthon kifejezetten nehéz beszerezni és a hatékonyságuk sem az igazi.

Különböző programok és beállítások

A szárítógépeken számos különböző beállítás található, a szárítás hőfokát és hosszát mindegyik készüléken meg tudod adni. Azonban sokkal egyszerűbb, ha az előre megadott programok közül választasz.

A fejlettebb készülékek szenzorok segítségével dolgoznak, amik érzékelik a ruhák nedvességét és az alapján módosítják a hőfokot és a ciklus idejét. Ennek nagy előnye, hogy elkerülheted vele a túlszárítást és energiát spórolhatsz meg. Az alacsonyabb árkategóriájú gépek vagy régebbi modellek a ciklus hosszát és hőfokát fixen meghatározó programokat tartalmaznak. Ezeknél sokszor a ruhák kívánt szárazságát választhatod ki.

Minden készülékben elérhető a szekrényszáraz beállítás, amivel a ciklus végével már hajtogathatod is össze a teljesen száraz ruhákat. Sokszor azonban jó megoldás lehet az is, ha csak 80-90 %-ig szárítod meg őket és a végén egy kicsit kiteregeted. Ezzel a teregetés által elfoglalt helyet nem spórolod meg, azonban a szárítás idejét jelentősen lerövidítheted, ráadásul elkerülheted a lakás kellemetlen párásodását és a ruhák túlszárítását egyaránt.

A legtöbb készülékben megtalálhatóak különböző extra beállítások is: külön program az érzékenyebb ruhákra, az ágyneműkre, farmerekre, ingekre vagy fehérneműkre. Felső kategóriás szárítógépek rendelkeznek fertőtlenítő programmal is, ami eltávolítja az allergéneket és megöli az ismert baktériumok és vírusok 99,9 %-át. A frissítés program is egy hasznos funkció lehet, amivel régóta nem használt ruhadarabokat tudsz kellemes tapintásúvá és jó illatúvá varázsolni anélkül, hogy újramosnád őket.

Zajszint

A legtöbb szárítógép zajszintje 65 és 70 dB között mozog, nincs túl nagy szórás a különböző árkategóriák között. Ez valamivel hangosabb, mint egy átlagos mosógép. Ahogy fentebb is említettem, a kondenzációs készülékek minimálisan halkabbak, azonban jóval többet fogyasztanak.

Szerencsére a zajszint kevés háztartásban lesz igazán fontos szempont. A szárítógép sokszor az alagsorban vagy mosókonyhában kap helyet, és a zaj is legfeljebb akkor lehet zavaró, ha mellette szeretnénk beszélgetni.

Mennyi az átlagos szárítási idő?

Szerencsére a modern szárítógépeknél már nem kell több órát várni egy-egy ciklusra. Átlagosan 1-2 óra alatt elkészülnek a szárítástól. Ez az idő nagyban függ a választott programtól, a centrifugázás hatékonyságától, a használt hőfoktól és a ruhák típusától is.

A ciklus végeztével sok készülék még egy ideig forgatja a ruhákat, ha ezt a beállítást választjuk. Ennek előnye, hogy a ruháink kevésbé lesznek gyűröttek.

Ha pedig csak néhány ruhadarabra van szükséged, akkor gyakran elérhető a gyors program, amivel akár 10-15 perc alatt is végezhetsz.

Hasznos extrák és kényelmi funkciók

Végezetül nézzük meg azokat az extra funkciókat, amikkel a szárítógépeknél találkozhatsz majd. Néhány ezek közül elengedhetetlen a kényelmes használathoz, mások pedig gyakran feleslegesnek tűnhetnek vagy csak nagyon speciális esetben lesz rájuk szükséged.

A gőztisztítás funkció segít eltüntetni a kisebb foltokat és kellemetlen szagokat. Alkalmas lehet kevésbé koszos vagy régóta nem használt ruhák megtisztítására, felfrissítésére. Ha nem is teljesen, de nagyrészt a gyűrődéseket is kisimítja.

Némelyik készülék külön beállítással rendelkezik a gyűrődések eltávolítására. Ennek a lényege, hogy a ciklus végeztével a készülék tovább forgatja a ruhákat ellentétes irányokba, így egyre inkább kisimítva az esetleges makacs ráncokat. Azzal azonban számolnod kell, hogy ez a funkció nagyjából 10 %-kal több energiafogyasztást jelent majd. Különösen hasznos lehet ez a beállítás ha sűrűn mosol ágyneműket vagy nagyobb méretű, könnyen gyűrődő textileket.

A fertőtlenítő programok segítenek megölni a baktériumokat és vírusokat, és eltávolítják a különböző allergéneket. Különösen fontos lehet ez olyan háztartásban, ahol kisgyerek vagy háziállat van.

Hasznos extra még a fejlett nedvesség érzékelő szenzor is, aminek segítségével a készülék pontosan meg tudja állapítani a ruhák nedvességtartalmát. Ezek a készülékek pontosan akkor fejezik be a szárítást, amikor arra szükség van, így elkerülheted a túlszárítást és energiát spórolhatsz meg.

Némelyik szárítógép rendelkezik belső szárítóállványokkal is. Ezeken olyan ruhadarabokat és kiegészítőket helyezhetsz el, amiknek nem tenne jót ha a dobban ide-oda rázkódnának. Ezek lehetnek például kalapok vagy mamuszok, amiket nem szeretnél összegyűrni.

Ha mosókonyhában vagy az alagsorban kap helyet a szárítógép, akkor különösen jól jöhet a kellően megvilágított műszerfal és a dobvilágítás. Az utóbbi jól jöhet ha sűrűn felejtesz benne kisebb ruhadarabokat a szárító- vagy a mosógépben.

Sok készülékben megtalálható a késleltetett indítás funkció is. Személy szerint én nem sok értelmét látom ennek, hiszen a szárítógépbe úgyis be kell pakolnod a nedves ruhákat, miután a mosás lejárt. Ha pedig átpakolod a ruhákat, majd később indítanád el a szárítást, akkor a nedves ruhák könnyen elveszítik frissességüket a dobban. Szintén kevésbé találtam hasznosnak a ciklus végét jelző hangjelzést. A mosógépeknél ez egy nagyon hasznos funkció, ami megakadályozza, hogy a nedves ruhákat a készülékben felejtsük, ahol azok bebüdösödhetnek. A szárítógépnél azonban ez a veszély nem fenyeget minket, hiszen a száraz ruhák már akár órákig is kényelmesen várakoznak a dobban.

Már megszokhattuk, hogy a legtöbb háztartási gépből elérhetőek az okos készülékek is. Nincs ez másként a szárítógépeknél sem. Sajnos azonban ennél a termékcsoportnál sem sikerült még a gyártóknak akkora áttöréseket elérni, hogy megérje a plusz költséget egy-egy okos szárítógép. A már megszokott távirányítás itt is megtalálható, ennek azonban nem sok értelme van egy olyan gépnél, amit manuálisan kell bepakolnunk. Némelyik készüléknél okostelefonról ellenőrizheted, hogy éppen hol tart a program és módosíthatod vagy leállíthatod azt, illetve a program értesítést küld, ha lejárt a ciklus.

A részletes használati statisztikák, amiket a szárítógéphez tartozó alkalmazásban tudsz átnézni már hasznosabbnak bizonyulhatnak, ebből kiderülhet, hogy hogyan spórolhatsz kicsit többet a készülék használatával.

Jól jöhet még az ilyen gépekben megtalálható ön-diagnózis funkció is, ami esetleges meghibásodás esetén automatikusan ellenőrzi a hiba forrását és azt akár továbbítja is az illetékes szerviznek.

Természetesen a többi okos készülékhez hasonlóan ezeket a gépeket is irányíthatod hangparancsokkal, aminek főként akkor látod hasznát, ha tudatosan törekszel egy okos otthon kiépítésére.

Termék névKépTípusKapacitásEnergiaosztályÉves áramfogyasztásCiklusidőSzárítógép ár
Samsung DV70M5020QW/LE Samsung DV70M5020QW/LEHőszivattyús7 kgA++211 kWh150 percaktuális ár
Electrolux PerfectCare900 EW9H378S Electrolux PerfectCare900 EW9H378SHőszivattyús8 kgA+++176 kWh173 percaktuális ár
Bosch WTW85550BY Bosch WTW85550BYHőszivattyús9 kgA++258 kWh172 percaktuális ár
LG RC8055AP2Z LG RC8055AP2ZHőszivattyúsA++A++229 kWh198 percaktuális ár
Whirlpool DDLX 70110 Whirlpool DDLX 70110KondenzációsA++B503 kWh124 percaktuális ár

Ralf.hu szárítógép teszt győztesek

További termék útmutatók Fürdőszoba témakörben