Ilyen tisztaságot varázsol a takarítógép

Porszívó vagy takarítógép? Melyiket válasszam?

A takarítás egy mindennapos feladat, amit meg kell csinálnunk, de általában kevésbé élvezzük. Szerencsére a technológiai fejlődésnek köszönhetően sokkal egyszerűbb dolgunk van, mint néhány száz évvel ezelőtt. Ráadásul ezekkel a remek eszközökkel sokkal alaposabb munkát is végezhetünk.

Azonban a megfelelő készülékek kiválasztása nem mindig egyszerű feladat. Számos különböző típusú masina létezik és mindegyikből ezerféle modell található a piacon. Ebben az írásban a padló tisztítására fogunk fókuszálni, és azon belül is két hatékony és népszerű készülékre. A porszívókra és a takarítógépekre.

A padló takarítása alapvetően két lépésből áll. Össze kell gyűjtenünk a száraz koszokat, és felmosni azokat, amiket nem tudunk felporszívózni vagy összesöpörni. Ez utóbbi lehet a lecsöppent kávé is, de a szemmel nem látható szennyeződésekről sem szabad megfeledkeznünk. Sokszor előfordul, hogy tisztának tűnik a padló vagy a szőnyeg, de mégis tele van apró szennyeződésekkel, baktériumokkal, vírusokkal és allergénekkel. Ezért sajnos a nedves tisztítás is az elkerülhetetlen feladatok közé tartozik.

Nézzük meg, hogy hogyan teszik kényelmesebbé az életünket a porszívók és a takarítógépek, melyik miben jó és melyik masinát lesz érdemes választani a te háztartásodba!

Porszívók

Porszívózás hagyományos porszívóval

Ezek a készülékek elengedhetetlen részét képezik minden háztartásnak. Segítségükkel egyszerűen és problémamentesen szabadulhatunk meg a száraz koszoktól. Nem csak kényelmesebb a használatuk, de sokkal alaposabb takarítást is biztosítanak, mint egy egyszerű sepregetés.

Számtalan különbözőféle változata létezik a porszívóknak, és mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Ezekről bővebben a porszívó vásárlási útmutatónkban olvashatsz.

Ami viszont a legtöbb porszívóban közös, hogy nem végeznek teljes körű takarítást. Porszívózás után érdemes ugyanis felmosni. Ezzel fertőtlenítjük a felületeket és megszabadulhatunk olyan szennyeződésektől, amikkel a porszívó nem tud elbánni. Például a lecsöppent étel vagy a sárfoltok.

Kemény padlófelületek esetén elegendő lehet ehhez egy felmosóvödör és egy rongy. Azonban a szőnyegeknél már bonyolultabb a helyzet. Ezeket ki kell mosni vagy szőnyegtisztító szerrel átmenni rajtuk, esetleg gőztisztítóval megtisztítani őket.

Szóval a porszívó nem jelent 100 %-os megoldást, mégis számos előnnyel rendelkezik és néhány esetben tényleg ő lesz a tökéletes választás. Lássuk is, hogy miért érdemes a porszívó mellett döntened!

Előnyök

 • Olcsó megoldás – A belépőkategóriás porszívók egészen olcsók, tízezer forint környékén már simán kaphatsz olyan készüléket, ami egy kisebb lakásba megfelelő lehet. Emellett már csak egy olcsó felmosóvödörre, rongyra és tisztítószerre lesz szükséged, hogy alaposan kitakaríthasd az egész lakást. Így, ha spórolni szeretnél, akkor mindenképpen ez lesz a jobb megoldás.
 • Egyszerű a használata – Mindenki látott már porszívót, mindenki tudja, hogy hogyan kell használni. És ez a helyzet a hagyományos felmosással is. Szóval ha nem akarsz új masinákkal kísérletezni, akkor érdemes a hagyományosabb porszívóknál maradni.
 • Hatalmas a választék – Hagyományos porszívókból rengetegfélét találsz a piacon. Robotporszívóktól kezdve, rúdporszívókon át a megszokott hengermotoros modellekig. Ráadásul teljesítményben és árkategóriában is hatalmas a szórás. Így egész biztosan megtalálod majd a számodra megfelelő készüléket.
 • Alapos, megbízható tisztaság – A mai porszívók sok évtized tapasztalatát és a modern technológiai újdonságokat ötvözik magukban. Ez pedig azt jelenti, hogy még a belépőkategóriás modellek is megbízható működést és jó minőséget nyújtanak. Ezekkel a masinákkal biztosan nem vásárolsz zsákbamacskát.

Hátrányok

 • Nem nyújt teljes körű takarítást – A porszívók legnagyobb negatívuma a takarítógépekkel szemben, hogy csak a száraz koszt szedik össze. Ez pedig azt jelenti, hogy porszívózás után még fel kell majd mosnod, ami nem csak plusz munkafolyamat, de külön eszközöket is kell hozzá beszerezned és tárolnod.
 • Nehezebb vele az igazán nagy mocskot feltakarítani – Képzeld el, hogy kiborul egy tál gabonapehely. A müzlit nem tudod a felmosóronggyal összeszedni, a tejet pedig nem tudod a porszívóval összeszedni. Így a takarítás egy igazi rémálom lesz. A porszívók az ilyen komolyabb feladatokra nincsenek felkészülve, ellenben egy takarítógéppel egyben feltakaríthatnád az egészet.

Takarítógépek

Szőnyeg tisztítása takarítógéppel

Ha padló takarításáról van szó, akkor a porszívók mellett a másik jó választást a takarítógépek jelentik majd. Száraz-nedves porszívóként is találkozhatsz velük, ami tökéletesen le is írja ezeknek a masináknak a lényegét. Olyan gépekről van szó, amik képesek porszívózni is, de közben a nedves koszokkal is elbánnak.

A porszívózás feladatát szinte kivétel nélkül tökéletesen ellátják, azonban a nedves koszokkal kapcsolatban már változó lehet a hatékonyságuk. Van olyan masina, ami tökéletes munkát végez, ha kiömlött vizet kell felszívni a padlóról. Ez lehet mondjuk egy beázott pince, de egy kiborult leves is. Más készülékek képesek felmosóként funkcionálni. Megtöltöd őket vízzel és tisztítószerrel és egyszerre moshatsz fel, és porszívózhatsz velük. Némelyik modellek mindkettőre képesek. Azonban ez tényleg változó, így itt nehezebb lesz megtalálni a számodra tökéletes gépet.

Nézzük meg, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek a takarítógépek. Így el tudod majd dönteni, hogy hagyományos porszívót vagy ezeket a komolyabb készülékeket válaszd.

Előnyök

 • Teljes körű takarítás – A takarítógépek legnagyobb előnye, hogy alapos és mindenre kiterjedő tisztaságot biztosítanak. Nem csak a száraz, de a nedves tisztítást is elvégezheted velük. Így egyszerűen, egyetlen masinával végezhetsz az egész lakással.
 • Elbánik a legmakacsabb koszokkal is – Kevés olyan kosz van, amivel egy takarítógép ne lenne képes megbirkózni. Nem jelent gondot a kiborult étel, a kifolyt víz, a porcicák és a száraz koszok sem.
 • Egyszerűbb tárolás – Nem kell majd külön tárolóhelyet találnod a porszívónak és a felmosóvödörnek, hiszen elég lesz egyetlen masinát tárolnod.
 • Egyszerre elvégezheted a porszívózást és a felmosást is – A megfelelő készüléket kiválasztva akár egyetlen mozdulattal porszívózhatsz és fel is moshatsz. Ez nem csak azt jelenti, hogy nem kell két készüléket elővenned, hanem azt is, hogy nem kell kétszer végigmenned ugyanazon a padlófelületen.

Hátrányok

 • Drágább – A takarítógépek egyértelműen drágább árkategóriát képviselnek, mint a hagyományos porszívók. Ez érthető is, hiszen nagyobb a tudásuk. Viszont itt már a belépőkategória is drágább, mint a porszívóknál. Szóval ha szűkösebb a keret, akkor nem biztos, hogy ez jó választást jelent majd.
 • Nehéz kiválasztani a megfelelő gépet – Nem csak azért nehéz jó takarítógépet találni, mert különböző funkciókkal és változó tudással rendelkeznek. A másik problémát az jelenti, hogy olyan gépet találj, ami nem csak elméletben tudja az adott funkciókat, de gyakorlatban is jól működik.
 • A készülék karbantartása macerásabb – A porszívókkal használaton kívül nem sok probléma akad. Különösen igaz ez, ha porzsákos masinát választasz, aminél csak ki kell venni a zsákot a gépből és a kukába dobni. A takarítógépek tartályait ezzel szemben alaposan ki kell majd takarítanod, főleg ha valamilyen problémásabb koszt szívsz fel velük, mint például kiborult ételt.

Akkor most végül is melyiket válasszam?

Egyik készülék sem egyértelműen jobb a másiknál, így általános választ nem tudok adni erre a kérdésre. Vannak azonban bizonyos helyzetek, amikor szinte egyértelmű, hogy melyik lesz a jobb választás. Minden attól függ, hogy neked milyen igényeid vannak és milyen feladatokra használod majd a gépet.

Ha valamilyen olcsó, megbízható és jól bevált megoldást keresel, és nem bánod, ha a megszokott módon kell majd felmosnod porszívózás után, akkor a hagyományos porszívókat ajánlom neked. Kisebb lakások esetében ez egy tökéletes választás lehet, és bőven elegendő.

Ha viszont szeretnéd kiélvezni a takarítógépek nyújtott multifunkciós működést, alapos tisztítást és kényelmes használatot, cserébe pedig kész vagy nagyobb összeget fizetni, akkor a takarítógép lehet számodra a megfelelő. Nagyobb területű lakások esetében is inkább ezt javasolnám, hiszen itt még inkább érvényesül az az előnyük, hogy a két feladatot egyben elvégezheted velük.

Ajánlott TOP termékek