Laptop és tablet

Tablet vagy laptop? Melyiket válasszam?

Ha szeretnél úgy létezni a digitális térben, hogy közben mobilis maradsz, arra a mai világban már számos különböző lehetőséged van. Ott vannak természetesen az egyre fejlettebb okostelefonok is, de ha ennél valami komolyabbra vágysz, akkor egy tablet vagy egy laptop lehet jó választás számodra. Igen ám, de melyik?

A kétféle kütyü elsőre nagyon hasonlónak tűnhet, de valójában jóval több különbség van közöttük, mint hasonlóság. Ebben a cikkben körüljárjuk ezeket a dolgokat és segítünk megtalálni a számodra jobb megoldást a kettő közül.

Nézzük is meg a különböző szempontokat!

Hordozhatóság

Tablet használata reptéren

Ez a legfontosabb és nagyjából az egyetlen közös pont a két típus között. Azért említhetjük őket egyáltalán egy lapon, mert mindkettő hordozható digitális eszköz. Ebben pedig nagyjából ki is merülnek az azonosságok. Ezt jól mutatja az is, hogy bár mindkettő eszköz hordozható, ennek a módja jelentősen különbözik.

A laptopok általában olyan asztali számítógépként funkcionálnak, amiket könnyedén magunkat vihetünk. Ez azt jelenti, hogy otthon felkapjuk a vállunkra, majd egy kávézóban, előadóteremben vagy munkahelyen lerakjuk egy asztalra és használatba vesszük.

Ezzel szemben a tabletek nem csak arról szólnak, hogy A és B pont között könnyedén szállíthatóak, hanem akár útközben is zavartalanul, könnyedén használhatod őket. Ez elsősorban a készülék kialakításából adódik, hiszen nem kell kinyitni a monitort, nem kell lapos felületet találni neki. Gyakorlatilag bárhol és bármikor használhatod.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a méretben és súlyban is jelentős eltérések lehetnek. A tabletek általában 7-13 inch közötti átmérővel rendelkeznek, a laptopok ennél jóval nagyobbak 12-21 közötti képernyőmérettel. A súly talán még ennél is szembetűnőbb, hiszen míg egy tablet valahol 300 és 700 gramm között van, addig a laptopok általában 2-3 kilogrammot nyomnak, de előfordul 1 vagy 4 kilogrammos modell is.

Ebből jól látható, hogy egy átlagos laptop nagyjából kétszeres mérettel és négyszeres súllyal rendelkezik. Ez már szállításnál is zavaró lehet, főleg ha egész nap utazgatunk. Viszont használat szempontjából mindenképpen hátrányt jelent a laptopok rovására, hiszen egy 3 kilogrammos gépet nehéz kézben tartva használni.

Kijelző

Filmezés laptopon

A FullHD (1920×1080 px) felbontás már szinte alapvető elvárás a tableteknél és a laptopoknál egyaránt. Néhány olcsóbb készüléknél még előfordulhat a sima 720p HD is.

Ami fontos szempont, hogy ez a mennyiségű pixel mekkora felületen oszlik el. Mivel a tabletek képernyője kisebb, ezért itt egy négyzet-centiméterre több pixel fog jutni, ami jobb, élesebb képminőséget eredményez. Ebből adódik, hogy a tabletek kijelzője általában szebb képet ad, mint a laptopoké.Cserébe természetesen a laptopok képernyője nagyobb, így könnyebben áttekinthető, jobb rajta dolgozni.

Érdemes azért megjegyezni, hogy a magasabb árkategóriába eső laptopok és tabletek egyaránt olyan fejlett kijelzőpanelekkel dolgoznak, amiknél ez a különbség kevésbé lesz észrevehető. Mindkettő megoldás gyönyörű képet nyújt, de ennek természetesen az árát is meg kell majd fizetned.

Teljesítmény, funkcionalitás

Videószerkesztés laptopon

Talán ez az, ahol leginkább kettéválnak a tabletek és a laptopok. A laptop gyakorlatilag egy hordozható számítógép, míg a tablet inkább egy fejlettebb okostelefon. Emiatt nagyon eltérőek a felhasználási területeik és a bennük található hardverek és szoftverek adta határok is.

Ha csak hétköznapi használatra keresel valamit és beéred egy belépő- vagy középkategóriás kütyüvel, akkor sok különbséget nem fogsz találni. A tabletek és a laptopok egyaránt alkalmasak böngészésre, filmezésre, közösségi média pörgetésére, sőt még akár játékra is.

Ahogy azonban haladunk felfelé árban, úgy szépen fokozatosan a laptopok a földbe döngölik a tableteket. Ebben az árkategóriában a tabletek már nem rendelkeznek annyival erősebb hardverrel, a laptopok viszont fokozatosan egyre jobbá vállnak, ahogy több pénzt locsolunk rájuk. A több százezer forintos gamer notebookok például már képesek felvenni a versenyt a hagyományos asztali gépekkel is. Legyen szó játékról, videószerkesztésről vagy már erős hardvert igénylő tevékenységről, ezek állják majd a sarat.

Érdemes még kiemelni, hogy különböző operációs rendszerek is futnak rajtuk. A tabletek általában iOS-t, Androidot vagy a Windows tabletre szánt verzióját használják. Ezek könnyű, intuitív használatot biztosítanak, azonban jelentősen korlátozott a funkcionalitásuk és az elérhető alkalmazások is. A laptopok ezzel szemben az asztali gépeknél megszokott operációs rendszereket futtatják, azoknak minden lehetőségével és magas funkcionalitásával együtt.

Szóval a tabletek és az olcsóbb laptopok inkább hétköznapi, “casual” használatra alkalmasak. Ha viszont komolyabb játékra, munkára vagy ilyesmire használnád, akkor egyértelműen a laptop lesz a nyerő.

Tárhely

Adatok tárolása

Itt megint csak a felhasználás módját kell figyelembe venned. Fontos számodra, hogy több száz GB-nyi tárhellyel rendelkezzen a készülék? Ha igen, akkor ezen a téren egyértelműen a laptopok viszik a pálmát.

Már a legolcsóbb notebookok is rendelkeznek legalább 500 GB HDD tárhellyel vagy 128 GB SSD-vel. Utóbbi típus kevesebb memóriát, de gyorsabb működést biztosít. Ezzel szemben az olcsóbb tableteknél előfordulhat akár 8 GB-os belső memória is, de azért átlagban inkább 32-256 GB-ról beszélhetünk. Ez még mindig nem túl sok.

A tabletekben rendelkezésre álló memória bővíthető bizonyos szintig, amire microSD kártya segítségével van lehetőség. Ezek viszont általában nem működnek annyira gyorsan és alkalmazások telepítésére sem mindig alkalmasak.

Ezzel szemben a laptopokban sokszor akár egy az egyben kicserélheted a meghajtót vagy bővítheted azt. Ha pedig ezzel nem akarsz bajlódni vagy az adott modellnél nem lehetséges, akkor bármikor használhatsz külső tárhelyet is, amire tabletek esetében nincs lehetőséged.

Akkumulátor üzemidő

Üzletasszony táblagépet használ

Ezen a területen viszont egyértelműen a tabletek lesznek a nyerők. Ennek az elsődleges oka, hogy kevésbé energiaigényes hardverekkel rendelkeznek. Általában a CPU is gyengébb bennük, emellett pedig kisebb a képernyő is, így kevesebb energiát fogyaszt.

Egy laptop átlagosan 2-6 órányi üzemidőt képes kipréselni magából. Ráadásul ez átlagos használat esetén érvényes, ha például valamilyen komolyabb játékot csapatunk, akkor bizony érdemes magunkkal vinni a töltőt is, anélkül sokszor egy órát sem bír majd ki a masina.

Ezzel szemben a tabletek egyetlen töltéssel akár 8-12 óra folyamatosa használatot is bírnak. És ez igaz az olcsóbb modellekre is. Szóval ha olyan megoldást keresel, ami egy hosszú nap folyamán végig használható marad, plusz töltés nélkül, akkor a tablet lesz a jó választás számodra.

Kamera

Tablettel fényképezni

Igazából ezt szinte csak a tabletek miatt említem meg, a laptopok ugyanis csúfosan alulmaradnak ebből a szempontból. Ennek elsődlegesen az az oka, hogy ez egy kevésbé használt funkció. Hátulsó kamerával szinte sosem rendelkeznek, elülső vagy úgynevezett webkamera viszont szinte mindegyik modellen található. Sajnos azonban még a középkategóriás készülékeken is előfordulhat, hogy ez olyan gyatra minőségű képet készít, ami már tíz évvel ezelőtt is megalázó lett volna.

Ezzel szemben a tabletek a legtöbb esetben elülső és hátulsó kamerával is rendelkeznek, a középkategóriától kezdve pedig ezeknek a minősége is kifejezetten jónak mondható. Némelyik modell akár a híresen jó kamerával rendelkező modern okostelefonokkal is képes felvenni a versenyt.

Szóval ha sokat beszélgetsz Skypeon például és fontos számodra a jó képminőség, vagy szeretnéd fényképezésre használni a kütyüt, akkor a tablet lesz számodra a nyerő.

Irányítás

Tablet használata

Itt látszik talán a leginkább, hogy mennyire két különböző világról van szó.

A laptopok és a tabletek irányítása köszönőviszonyban sincs egymással.

A táblagépeknél az elsődleges beviteli eszközt az érintőképernyő jelenti, amit alapjáraton a kezünk segítségével kezelhetünk. Ez minimális gyakorlattal nagyon intuitív és egyszerű megoldás jelent, amihez manapság, az okostelefonok korában mindenki hozzá van szokva. Gyorsan és egyszerűen kezelhetőek vele a mindennapi feladatok és a legtöbb alkalmazás is képes ezt kiaknázni. A bonyolultabb, nagyobb precizitást igénylő munkák során azonban már sokszor nem bizonyul elegendőnek.

Ezzel szemben a laptop jóval többet nyújt ezen a téren. A mindennapi használat során lehet, hogy kevésbé hatékony, viszont sokkal több lehetőséget biztosít a komolyan feladatok elvégzésére is, így nincs felső határ. Alapvetően a billentyűzetet és a touchpadot tudod majd használni. Előbbi sokkal jobb gépelési lehetősége nyújt, mint az érintőképernyők billentyűzetei, utóbbi viszont néha nehézkesen használható.

Természetesen mindkét esetben használhatunk kiegészítőket, amik nagyban javítják a helyzetet. Tablet esetében ez nagyjából a Bluetooth-on keresztül csatlakoztatható billentyűzetben és a stílusban ki is merül. Utóbbi sokat segíthet a pontosabb, precízebb használatban.

A laptophoz használhatunk egeret, ami ajánlott is. Ezen felül viszont gyakorlatilag bármilyen külső kütyüt csatlakoztathatunk. Legyen szó külső billentyűzetről, hangszórókról, monitorról, mikrofonról, kameráról, kontrollerről, külső tárhelyről, gyakorlatilag bármi működik vele, ami egy asztali PC-vel működne.

Kapcsolódás

Tablet használata a könyvtárban

A mai világban természetesen az sem mindegy, hogy milyen hálózatokhoz és egyéb eszközökhöz tud csatlakozni a kütyü. A Bluetooth és a Wi-Fi alapfelszereltség gyakorlatilag minden létező modellben. Ezen felül találkozhatsz még SIM kártya foglalattal, amivel a mobil hálózatok és a mobil internet lehetőségei érhetőek el. Ez laptopokban ritkábban található meg, a tableteknek pedig nagyjából a fele képes erre.

A vezeték nélküli lehetőségeken kívül természetesen fizikai csatlakozók is találhatóak a legtöbb készüléken. Táblagépeknél általában ez ki is merül egy darab USB portban vagy esetleg egy Jack csatlakozóban. Laptopoknál azért jóval tágabb a lehetőségek köre. Gyakorlatilag minden megtalálható rajtuk, ami egy hagyományos asztali számítógépen. HDMI, USD, kártyaolvasó és még sorolhatnánk.

Árak

Pénztárca

Természetesen nem elhanyagolható szempont a készülék ára sem. Lássuk, hogy ez hogyan alakul a két különböző terméknél!

A tableteknél a beugró kategória általában alacsonyabban található. A legolcsóbb tablethez olcsóbban hozzájuthatsz, mint a legolcsóbb laptophoz. Emellett általában az olcsóbb tabletek jobban betöltik a saját funkciójukat, mint amennyire ez az olcsó laptopokról elmondható.

Szóval ha fontos számodra az alacsony ár és csak hétköznapi dolgokra használnád a készüléket, akkor jobb választás lehet a tablet.

Minél feljebb megyünk árban, annál inkább a laptopok javára billen el a mérleg nyelve. A magasabb kategóriában lévő készülékeknél a laptopok erős hardverrel és szuper gazdag funkcionalitással rendelkeznek. Természetesen a táblagépek is egyre jobb extrákat és egyre erősebb hardvereket kapnak, azonban a hardverek tekintetében ár-érték arányban soha nem fogják utolérni a laptopokat.

A felső kategóriás tabletek általában 2 az 1-ben készülékek, lecsatolható billentyűzettel. Több belső memóriával, erősebb CPU-val és több RAM-mal rendelkeznek. Viszont nem fogják helyettesíteni az asztali számítógépeket, amire viszont már egy középkategóriás laptop is bőven képes.

Akkor most végül melyiket is válasszam? Laptopot vagy tabletet?

A legfontosabb igazából az, hogy semmiképp sem a specifikációk és a száraz számok mentén válassz, hanem az alapján dönts, hogy neked pontosan mire van szükséged. A tableteket és a laptopokat nehéz objektíven összehasonlítani, hiszen olyanok mint a bicikli és az autó. Mindkettő jármű, de melyik a jobb? Nehéz megmondani. Sok tényezőtől függ.

Ha hétköznapi feladatokra kell, fontos, hogy utazás közben vagy gyakorlatilag bárhol használhasd, akkor a tablet lesz a nyerő. Hosszú üzemidővel, jó minőségű képernyővel, kedvező árral rendelkezik.

Ha viszont komolyabb feladatokat végeznél rajta, játszanál, videót szerkesztenél vagy szöveget írnál, akkor a laptop jobb társ lehet. Ár-érték arányban mindenképpen jobb teljesítményt nyújt, emellett általában kevésbé korlátozza le a lehetőségeidet. Cserébe viszont kevésbé mobilis.

Ajánlott TOP termékek