Okos tv

Miért jó az okostévé? Megéri ilyet választani?

Napjainkban a szórakoztató elektronikai eszközök hatalmas léptékben fejlődnek. Nincs ez másként a televíziók esetében sem. Az egyre inkább hozzáférhető 4K felbontás, a szép lassan feltörekvő 8K, a HDR képjavító technológia elterjedése, a megfizethető OLED és QLED kijelzők; mind hozzájárultak ahhoz, hogy lélegzetelállító képminőséget élvezhessünk az otthoni tévénk képernyőjén.

Ma azonban egy másik hasznos fejlesztésről szeretnék nektek mesélni kicsit. Míg a fentiek a képminőség javulását célozzák, addig az úgynevezett okos vagy smart funkciók jelentősen kibővítik a televíziók által nyújtott lehetőségek tárházát.

Nézzük meg, hogy pontosan mit is tudnak az okostévék. Mennyire hasznos ez? Miért jó? Megéri ilyen készüléket vásárolni? Ezekre a kérdésekre mindre választ találunk majd. Tarts velem!

Az internetkapcsolat egy következő szintre emelheti a tévédet

Okos tévé távirányítóval

Hosszú éveken át a televízió legfőbb funkciója az volt, hogy filmeket vagy tévéműsorokat nézzünk rajta. Ez azonban az okostévékkel valamelyest megváltozott. Ennek az adott teret, hogy az újabb készülékek már képesek közvetlenül csatlakozni az internethez és a számítógépekéhez hasonló – bár jóval gyengébb – hardvereket is kaptak.

Az okostévék esetében a legnagyobb akadályt általában az jelenti, hogy a felhasználók nem mindig tudják őket teljesen kihasználni. A korai modellek legnagyobb előnye az volt, hogy elérhető volt rajtuk a YouTube, a böngésző és néhány Netflix-hez hasonló streaming alkalmazás. Ma már azonban jóval többet tudnak ennél az okostévék. Szóval engedd meg, hogy bemutassam neked a leghasznosabb funkciókat.

Streaming szolgáltatások

Család tévét néz

Természetesen a mai napig az egyik legnépszerűbb és legtöbbet használt funkció a videó streaming. Mivel ennek a szónak nem nagyon van magyar megfelelője, ezért egy rövid magyarázatot fűznék hozzá. Itt arról van szó, hogy interneten keresztül elérhető számtalan videós tartalom, film, vagy akár zene. Ezek közül szabadon választhatod ki, hogy mit néznél vagy hallgatnál.

Nyilván egy sokkal kényelmesebb megoldásról van szó, mint a hagyományos tévécsatornák nyújtotta szolgáltatás. Nem csoda, hogy rengeteg háztartásban teljesen ki is szorították ezek a szolgáltatók a kábeltévét.

Már a legegyszerűbb okostévék is képesek kezelni a legnépszerűbb streaming szolgáltatásokat. Itthon a Netflix és az HBO Go egyértelműen dominánsak, de érdemes még megemlíteni a Hulu-t is. Ha magyar nyelvű tartalomra vágysz, akkor egyértelműen az HBO Go lesz a jobb választás. Azoknak pedig, akik tudnak angolul vagy felirattal is szívesen néznek filmet, a Netflixet tudom inkább ajánlani.

Ide tartozik egyébként bizonyos szempontból a YouTube is, ahol ugyanúgy tetszés szerint válogathatsz a videók közül. Sőt, akár teljes filmek is elérhetőek, bár ez ár-érték arányban sokkal kevésbé jó megoldás, mint a fent említett szolgáltatások.

Ja igen, azt elfelejtettem megemlíteni, hogy a fizetős streaming szolgáltatások nagyjából annyiba kerülnek, mint egy kábeltévé előfizetés. Viszont hatalmas előnyük, hogy egy darab reklámmal sem fogsz rajtuk találkozni. Nem szakítja többé félbe semmilyen idegesítő mosószer reklám az esti családi filmezést!

Közösségi média

Ez is egy viszonylag alap funkció szokott lenni. A legszélesebb körben elérhető és legnépszerűbb nyilván a Facebook. De sok tévén böngészheted akár a Twittert is. Azzal azért számolnod kell, hogy általában ezek a tévére készült alkalmazások kevésbé fejlettek, mint a mobilos vagy a számítógép verzió. Szóval nem feltétlen tudsz róla minden funkciót elérni.

Játékok

A modernebb modellek sokszor rendelkeznek előre telepített játékokkal is. Na azért nem kell a legújabb AAA cuccokra gondolni. Itt inkább apróbb, mókás kis dolgokról van szó, amikkel el lehet ütni az időt. Felnőttként ezek annyira nem lesznek érdekesek valószínűleg. Viszont a gyerekek imádni szokták. Sosem felejtem el, hogy régen az egyik Harry Potter DVD-n voltak játékok, amiket a DVD távirányítóval lehetett játszani. Imádtam őket gyerekként. Most ez már eleve a tévébe telepítve elérhető. Micsoda időket élünk.

Természetesen ha konzolod van otthon, akkor valószínűleg az okostévé saját játékai csak egy kis nevetgélésre lesznek jók. Viszont amit érdemes még megemlíteni, az a Steam Link. Ezzel az eszközzel közvetlenül az okostévéd képernyőjén élvezheted bármelyik PC-s játékot is!

Zenehallgatás

Ma már nincs szükséged külön Hi-Fi berendezésre és CD-kre, közvetlenül a televízión keresztül élvezheted a kedvenc zenéidet. Egy okostévén erre számtalan lehetőséged van. Természetesen bepattinthatsz valamit YouTube-ról is, de érdemesebb lesz olyan tévét keresned, ami kompatibilis a népszerűbb zene streamelő alkalmazásokkal. Ezek közül én elsősorban a Spotify-t tudom ajánlani.

Annyit azért megjegyeznék, hogy a modern tévék gyönyörű képpel rendelkeznek, viszont sajnos a hangminőségük általában már nem annyira jó. Szóval ha rendszeresen szeretnél rajta zenét hallgatni, és fontos számodra a jó minőség, akkor érdemes lesz beruháznod egy külön házimozi rendszerre vagy soundbarra.

Internetes böngészés

Okos tévé otthonra

Ez volt az az alap funkció, amivel már a legkorábbi modellek közül is sok rendelkezett. Azóta sokat fejlődött a technológia, de sajnos még mindig sok hiányossága van.

Elsőre jól hangzik a dolog. Nagy képernyőn olvasgatni a híreket, egy film közepén utánanézni, hogy kivel randizik éppen a főszereplő színész. A probléma ott van, hogy sajnos a televízión sokkal nehézkesebb a navigáció, mint mondjuk egy telefonon vagy számítógépen.

Szóval ezt valószínűleg kevesebbet fogod használni. Ha pedig mindenképpen szeretnéd kihasználni a böngészési lehetőséget, akkor érdemes lesz keresned valami olyan alkalmazást, ami optimalizálja valamelyest a dolgot. Ilyen lehet például a Puffin TV applikáció.

Hangirányítás

Na ez viszont egy szuper érdekes funkció, amiben rengeteg hasznos lehetőség rejlik. Sok frissebb modell rendelkezik már beépített hangasszisztens funkcióval. A gyártótól függően ez lehet az Alexa, a Google Voice Assitant vagy a Siri. A lényeg ugyanaz, hogy hangparancsokkal irányíthatod a tévédet és az összes egyéb hálózathoz tartozó, kompatibilis eszközt.

Elég megkérned a hangasszisztenst, hogy halkítson a hangerőn, rakja be reggel a kedvenc számodat vagy jelenítse meg a tévén a holnapi időjárás előrejelzést.

Nem is mennék bele a potenciális felhasználási lehetőségekbe, mert akkor sosem lenne vége ennek a cikknek.

További hasznos alkalmazások

Okos tévét mobillal irányítani

Az okostévék akkor léptek szintet, amikor elérhetővé váltak rájuk a különböző opcionálisan letölthető alkalmazások. Erre az Android rendszer és az Apple is biztosít lehetőséget.

Így nem csak azokat a szolgáltatásokat érheted majd el, amiket a gyártó elhelyezett a tévén, hanem újakat kereshetsz magadnak. Én úgy gondolom, hogy ha van rá lehetőséged, akkor mindenképpen érdemes olyan okostévét választani, ami képes erre. Össze se lehet hasonlítani őket azokkal, amik nem tudják ezt.

Amikor alkalmazásokról van szó, akkor tényleg csak a fejlesztők képzelete és a technika nyújtotta lehetőségek szabnak határt. Elérhetőek a személyre szabott hírcsatornák, időjárás előrejelzés, a tévét tükörré alakító alkalmazások, receptek, követhető edzős videók és még millió egyéb menőség.

Nem csak szórakoztató alkalmazásokról van itt szó. Ez lehetőséget biztosít arra is, hogy növeld például az okostévéd biztonságát. Erre jó megoldást lehet például egy VPN alkalmazás.

Érdemes még külön megemlíteni az AirScreen alkalmazást, ami egy iOS app. Ennek segítségével az iPhone-odról is tudsz képet közvetíteni az Android TV-re. Így még kevesebb kellemetlenséget okoz majd a platformok közötti kompatibilitás.

Egy kis elővigyázatosság azért nem árt

Megemlítenék azért egy kisebb negatívumot is az okostévékkel kapcsolatban. Ez pedig, hogy a telefonjainkhoz és számítógépjeinkhez képest sokkal gyengébb biztonsági megoldásokkal rendelkeznek. Emiatt az okostévé potenciális veszélyforrás lehet, ha nem figyelsz eléggé oda.

A megfelelő biztonsági lépések betartásával azonban nem kell majd aggódnod. Például ne add meg soha a bankkártyaszámodat a tévén keresztül. Ezeket a vásárlásokat végezd el szépen a mobilodon vagy gépről.

Mi alapján válasszak okostévét?

Szög

Rengeteg különböző modell van a piacon és hatalmas különbségek lehetnek okostévé és okostévé között is.

Az első kérdés, amit érdemes megválaszolni, hogy egyáltalán szükséged van-e okostévére. Szerintem a fentiekből is látható, hogy azért rengeteg hasznos funkcióval rendelkeznek ezek a készülékek és tényleg egy teljesen új szintre emelik a televíziódat. Szóval szerintem a legtöbb esetben érdemes okosfunkciókkal rendelkező tévét választani.

Ha szeretnéd nagyon olcsón megúszni a vásárlást, akkor valószínűleg egy “buta” tévé mellett kell majd döntened. Ebben az esetben én úgy gondolom, hogy jobban jársz egy buta 4K tévével, mint egy okos FullHD-val. A belépőkategória még nem nyújt annyi előnyt, ami miatt érdemes lenne feladni a jobb képminőséget.

Ha viszont belefér az anyagi keretbe, akkor mindenképpen olyan készüléket nézz, ami már hozza az okos funkciókat. Ebben az esetben arra figyelj majd oda, hogy mennyire hasznosak és modernek azok a dolgok, amiket az adott modell tud. Hiába érhető el például sok különböző lehetőség egy tévén, ha a felét nem is fogod használni. Érdemesebb olyat választani, amin tényleg a számodra fontos alkalmazások találhatóak meg.

A régebbi okos tévé modelleknél sokkal nagyobb rugalmasságot, jobb felhasználói élményt és összességében jobb minőséget képviselnek az Android vagy Apple tévék. Ezekre újabb alkalmazásokat tölthetsz le, élvezheted a folyamatos fejlesztéseket és sokkal lassabban öregszik el a funkcionalitásuk, mint a fix alkalmazáskínálattal rendelkező modelleknek.

Ha még mindig bizonytalan vagy a választásban

Ebben a cikkben főként az okosfunkciókat jártuk körül, de ennél jóval több szempontot kell majd figyelembe venned, amikor kiválasztod a számodra legmegfelelőbb tévét. Átfogó vásárlási útmutatónk pont ebben fog segítséget nyújtani számodra, szóval mindenképpen vess rá egy pillantást!

Ajánlott TOP termékek