Férfi tévét néz

OLED vagy QLED tévé? Melyiket válasszam?

Ha televízió vásárlásán gondolkozol, akkor biztosan feltűnt, hogy a legjobb tv-k mind OLED vagy QLED technológiát használnak.

Mit is jelentenek ezek és mi a különbség közöttünk? Bár a nevük alapján hasonlónak tűnnek, mégis két teljesen más elven működő dologról van szó.

A következő írásból megismerheted a legfontosabb szempontokat és eldöntheted, hogy számodra melyik technológia lesz a megfelelőbb. Vágjunk is bele!

Minden, amit az OLED-ről tudnod kell

Az OLED az LG által kifejlesztett és szabadalmaztatott technológia. Más gyártók felé is értékesítik, így nem csak LG tévékben találkozhatsz vele.

Az OLED elnevezés organikus led diódákat takar. Ezek gyakorlatilag nagyon apró lámpákként képzelhetőek el. A sajátosságuk, hogy egyszerre képesek fényt és színeket is kibocsájtani. Ennek köszönhetően elhagyható a többi technológiánál megszokott LCD réteg a tévékből.

Kisgyerek tévét néz

Előnyök

Nagy előnye ennek a technológiának, hogy minden pixel önállóan, a többiektől függetlenül működik. Az OLED lehetőséget biztosít arra, hogy az egyik képpont fehér legyen, míg a közvetlenül mellette található másik képpont teljesen fekete. Ezt az LCD-LED technológia nem teszi lehetővé.

Mi ennek az előnye? Nem rendelkezik külön háttérvilágítással. Így megszabadulhatunk attól a sajátosságtól, ami sajnos a hagyományos LED televíziókra jellemző, hogy a fényesebb pixelekből “átfolyik” a fény a körülötte lévő sötétebb pixelekbe is. Ez pedig rontja a kontrasztot és ezzel együtt a képminőséget. Az OLED tévékre ez egyáltalán nem igaz, így kiemelkedően éles kontrasztot képesek elérni.

Ennek köszönhetően a fekete színt gyakorlatilag úgy alkotja meg, hogy az adott diódát teljesen kikapcsolja. Így a képernyőn látható feketék sokkal mélyebb, valódibb feketék, mint bármelyik másik technológiánál. Ez megint csak a képminőség javulását hozza magával.

A fentieken kívül rendelkezik még néhány más pozitívummal is az OLED technológia. Az egyik ilyen a betekintési szög. Mindannyian találkoztunk már azzal, amikor egy hagyományos LED tévét oldalról nézünk, akkor változnak rajta a színek. Az OLED-nél a betekintési szög annyira széles, hogy ez a probléma szinte teljesegészében eltűnik.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy az OLED tévék válaszideje nagyon gyors, így tökéletesen alkalmasak játékra vagy gyorsabban mozgó akciófilmek megjelenítésére. Illetve ami még fontos, hogy az LCD réteg hiánya miatt ezek a tévék jóval vékonyabbak, sőt rugalmasabbak is. Az LG például piacra dobott egy olyan tévét, amit – kapaszkodj meg – fel lehet tekerni!

Hátrányok

Természetesen vannak negatívumai is az OLED technológiának. Az egyik legjelentősebb, hogy drága. A másik, ami bizonyos szinten tovább rontja ezt a helyzetet, hogy nem nagyon gyártanak belőlük kisebb méretű tévéket. Szóval ha szűk az anyagi keret, akkor valószínűleg az OLED tévék nem jelentenek majd jó választást számodra.

A másik, amiről még érdemes szót ejteni, hogy az OLED tévék kevésbé világosak. Sötét szobában nagyon jó élményt nyújtanak, de mondjuk egy napsütötte helyiségben kevésbé állják meg a helyüket. Illetve van még egy apró szempont. Nem jellemző a gyakorlatban, de papíron az OLED-nél lehetséges a régi plazma tévéknél ismert beégés. Ennek az a lényege, hogy ha túl sokáig van egy azonos kép a kijelzőn, akkor egy fantomkép maradhat utána. Ez nagyon ritkán fordul elő, de a gyártók mégis szükségesnek érzik, hogy jelezzék ezt papíron. Szóval mindenképpen meg szerettem volna említeni én is.

Minden, amit a QLED-ról tudnod kell

A QLED technológia a Samsung válasza volt az LG OLED tévéire. Hangzásában hasonló, viszont a technológia működése teljesen más. Az elnevezés miatt egyébként még per is zajlott a két cég között.

Nagy társaság tévét néz

Előnyök

A QLED, angolul Quantum-dot Light-Emitting Diode tehcnológia lényege, hogy a tévék egy speciális quantum pontokból álló réteget kaptak, aminél minden pixel különálló egységet képez. Ezen a rétegen halad keresztül a fény és alkot színeket. Ennek eredménye egy gazdag színmélységgel rendelkező, életteli és gyönyörű kép lesz.

A hagyományos LED tévékhez képest sokkal szebb képet adnak, de összességében mégsem annyira úttörő a technológia, mint az OLED.

Ami viszont mindenképpen a QLED mellett szól, hogy nem annyira drágák, mint az OLED tévék. Emiatt árban jó középutat jelenthetnek a régebbi LED technológia és az LG üdvöskéje között. Különösen igaz ez a nagyobb méretű tévékre, hiszen abban a kategóriában mindenképpen a QLED lesz az olcsóbb.

Azt még megemlíteném, hogy ezek a tévék jóval világosabbak, mint az OLED készülékek. Ez akkor fog számítani, ha a helyiségben nincs tökéletes sötétség. Egy napfényes szobában például élvezhetőbb lesz egy nagyobb saját fényerővel rendelkező televízió.

Hátrányok

Amit érdemes tudni, hogy a QLED tévék ugyanolyan háttérvilágítással rendelkeznek, mint a LED televíziók. Nem a QLED réteg alkotja a fényt, mint ahogy azt az OLED-nél láthattuk. A fény “átfolyása” más környező pixelekbe sokkal kevésbé zavaró, mint a hagyományos LED tévéknél, de nem tűnik el teljesen.

Vannak híresztelések, hogy a QLED tévék is képesek lesznek elérni a tényleges pixel önállóságot és ezzel megakadályozni a fény átfolyását. És a technológia valóban nagy lépésekkel fejlődik, de egyelőre még nem érkezett el a QLED kánaánja.

Az OLED vagy a QLED jobb?

Ezt a kérdést nyilvánvalóan nem lehet egyértelműen megválaszolni, viszont összegyűjtöttem neked a legfontosabb szempontokat és végignézhetjük, hogy ezeknél melyik technológia teljesít jobban.

Fényerő

Itt egyértelműen a QLED lesz a győztes, hiszen a képernyő fényesebb. Akkor lehet fontos, ha a szoba, ahol használod kifejezetten világos, napfényes. Ilyenkor a magasabb fényerő élvezhetőbbé teszi a képet.

Színek

Ebben is a QLED viszi a pálmát, hiszen a quantum pont réteg nagyon szuper, gazdag színeket képes produkálni. Emiatt a kép is gyönyörű, élethű lesz.

Kontraszt

Itt viszont egyértelműen az OLED a nyerő. Minden egyes pixel külön diódát kap, amik egymástól teljesen függetlenek. Egy teljesen fehér képpont mellett tökéletes fekete képpontot képes megjeleníteni, ami a jelenlegi technológiák mellett gyakorlatilag kimaxolja a kontrasztot.

Betekintési szög

Ezt fentebb is említettem már, de az OLED tévék esetében a betekintési szög problémája szinte teljesen megszűnik. Szóval az OLED a győztes.

A szemre kifejtett hatás

Az OLED televíziók kevesebb kékfényt bocsájtanak ki, ezzel kevésbé terhelik a szemet.

Méret

Bár mindkét technológia elérhető nagy méretekben is, azt azért érdemes megjegyezni, hogy a QLED ebben a méretkategóriában jóval olcsóbb, mint az OLED készülékek.

Vastagság

Itt egyértelmű, hogy az OLED a nyerő. Ezeknél a tévéknél nincs szükség LCD rétegre, emiatt szuper vékonyak.

Válaszidő

Ebből a szempontból is jobb az OLED tévé. Mondjuk ez főleg akkor lesz fontos, ha játszani is szeretnél a tévén. Filmeknél ez kevésbé érdekes.

Áramfogyasztás

Mivel az OLED készülékek nem rendelkeznek külön háttérvilágítással, ezért kevesebbet is fogyasztanak. Tévé vásárlás esetén ez a szempont általában kevésbé jut eszünkbe, de azért úgy gondoltam, hogy érdemes megemlíteni.

Ár

Végül, de nem utolsósorban az árról se feledkezzünk meg. Az OLED tévék az utóbbi időszakban egyre olcsóbbak lettek, de még mindig nem érték el azt a kategóriát, mint a QLED-ek. Ha fontos számodra az ár, akkor érdemesebb lehet a QLED tévék között keresgélned.

Akkor most végül melyiket is válasszam?

Természetesen nem hagyhatom megválaszolatlanul azt a kérdést, ami miatt ide érkeztél. Szóval lássuk, mi a konklúzió.

OLED vs QLED

A fenti szempontok összehasonlításából azt láthatod, hogy az OLED televíziók több területen is viszik a pálmát. Így papíron úgy tűnhet, hogy jobbak. Azonban a valóságban a QLED több szempontból is jobb választás szerintem jelenleg. Két fontos dologban tud jobbat nyújtani, mint az OLED, viszont ez szerintem perdöntő is lehet. Az egyik az ár, a másik pedig a képminőség. Az OLED tévék tökéletes kontrasztja nagyon meggyőző tud lenni, viszont a QLED gazdag színvilága bőven kárpótol ezért. Én úgy gondolom, hogy hétköznapi felhasználók számára a szép színek jobb élményt nyújtanak majd, mint a valamivel erősebb kontraszt. Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy egy teljesen sötét szobában az OLED nyújtotta kép valószínűleg élvezhetőbb lesz, hiszen itt jobban érvényesülhetnek a technológia előnyei.

Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy nem minden QLED vagy OLED tévé nyújt azonos képet. Ezt számtalan egyéb tényező is befolyásolhatja és a tényleges képminőség modellről modellre változhat.

Én azt javaslom, hogy ha megengedheted magadnak, akkor a hagyományos LED tévék helyett mindenképpen OLED vagy QLED készüléket vásárolj. Mindkettő hatalmas előrelépést jelent majd és jóval szebb képet nyújt. Viszont ha találtál egy olyan készüléket, ami számodra megfelelő árban és tudásban, akkor ne riasszon el az, hogy OLED vagy QLED technológiát használ. Mindkettő szuper minőséget képvisel és nagyon jó élményt nyújt majd.

Abban pedig, hogy melyik készülék lesz számodra megfelelő az átfogó televízió vásárlási útmutatónk lesz majd segítségedre. Gyere és olvasd el azt is!

Ajánlott TOP termékek