Videojáték stream

Videót streamelnél? Ezekre a kütyükre lesz szükséged.

Élő közvetítésre vagy úgynevezett streamelésre adnád a fejedet? Szuper döntés. Legyen szó webinarokról, oktató anyagokról, főzőműsorokról vagy akár videojátékok közvetítéséről – manapság hatalmas igény van az élő közvetítésekre.

Rengetegen nézik, ahogy mások videojátékokkal játszanak. És elég szép bevételre lehet szert tenni az élő közvetítésekből. Természetesen hobbinak sem utolsó. Szóval ha amatőr vagy profi szinten vágnál bele, akkor is megtalálhatod majd a számításodat.

Gamer szoba

Szükséged lesz azonban néhány holmira, hogy elkezdhess az interneten élőben közvetíteni. Bizonyos esetekben, elméletben már egy okostelefon is elegendő lehet az induláshoz. Ha azonban tényleg minőségi anyagot szeretnél kiadni a kezedből, akkor ennél több fog kelleni.

Ebben a cikkben megnézzük a különböző kellékeket, amikre szükség lehet egy live streamer eszköztárában. Tarts velünk, és hamarosan már gyűjtheted is a feliratkozókat!

Alap felszerelések

Ahogy láthatod majd, a listán számos kütyüt megtalálsz. Ezekből nem lesz mindenre szükséged, streamere válogatja, hogy ki mit fog használni. Ezért két részre bontottam a cikket. Először megnézzük az elengedhetetlen holmikat, amikkel már akár azonnal fejest ugorhatsz a streamelés varázslatos világába.

Utána megnézzük azokat a szaftosabb extrákat, amik nem kötelezőek, de jelentősen javíthatnak a közvetítés minőségén.

Nézzük először az alapokat.

Gamer streamel

Egy jó gép

Na ez az, ami elengedhetetlen lesz, ha élőben szeretnél közvetíteni. Természetesen a jó itt relatív, hiszen teljesen más felszerelés kell egy egyszerű főzőműsor közvetítéséhez és megint más a hatalmas gépigényű AAA játékok streameléséhez.

Azt kell észben tartanod, hogy ha a számítógépről streamelsz, akkor a használt program és maga a streamelés is erőforrásokat foglal majd le. Ezt a kettőt egymás mellett kell elbírnia a masinának. Játékok esetében az is fontos, hogy mit tolsz. Nyilván egy újonnan kijött AAA játék többet “fogyaszt”, mintha valami 2000-es évekbeli retró cuccal játszanál.

A játék streamelésre szakosodott világhírű platform, a Twitch ajánlása szerint legalább 8 GB RAM-ra és egy minimum Intel Core i5-4670 erősségű processzorra lesz szükséged. Ennél gyengébb konfigurációval is nekivághatsz, de ez csak kivételes esetekben fog megfelelő eredményt hozni.

Ha többet szeretnél tudni a számítógépes követelményekről, akkor elsősorban a gamer laptop útmutatónkat ajánlanám a figyelmedbe.

Jó internetkapcsolat

A streameléshez nem lesz elegendő egy jó gép, de erős internetkapcsolatra is szükséged lesz. Enélkül sajnos akadozni fog a stream és élvezhetetlen lesz. A fentebb már említett Twitch ajánlása itt is jó irányadó lehet. 1080 p minőségű közvetítéshez legalább 5 Mbps sávszélességet, míg 4K minőséghez legalább 25 Mpbs sebességű internetkapcsolatot javasolnak.

Ha nem elég gyors az interneted, az nem feltétlen a szolgáltatás hibája lesz. Előfordulhat, hogy a routerrel, a Wi-Fi jellel vagy a beállításokkal vannak gondok, esetleg nem megfelelően van elosztva a sávszélesség. Ezekről bővebben olvashatsz a router és a hálózati eszköz útmutatónkban is.

Az is sokat segíthet streamelésnél, ha Wi-Fi helyett vezetékes Ethernet kapcsolatot használsz.

Wi-Fi

Streaming szoftverek

A streameléshez több különböző programra is szükséged lehet. Ezekről nagyon sokat lehetne írni, ami ebbe a cikkbe már nem fog beleférni. Mi most főleg a hardveres oldalra fogunk fókuszálni. Lehet, hogy egy később cikkben kitérünk még a szoftverekre is.

Addig is itt hagyok egy listát, amin számos hasznos programot találhatsz meg. Bár ez már nem a legfrissebb írás, de azért az alapokat megtalálhatod rajta.

Streamelés

Kiegészítők

A fenti cuccok már elegendőek lehetnek egy nagyon alapvető stream elindításához. Ha azonban igazán minőségi közvetítést szeretnél, akkor több kiegészítőre is szükséged lehet. Ezekről írok bővebben a továbbiakban.

A lenti kütyükből van olyan, ami szinte elengedhetetlen, mások már inkább luxus cikknek számítanak és csak a profik tárházában találhatóak meg. Azt neked kell majd eldöntened, hogy ezek közül melyikre lesz szükséged és mi az, ami belefér az anyagi keretbe.

Pro gamer lány streamel

Webkamera

Ez egy eléggé alap cucc, amire valószínűleg szükséged is lesz. Az asztali számítógépekben nincs beépített kamera, a laptopok közül pedig még néhány drágább modell is elég gyenge saját kamerával rendelkezik.

Viszont streamelés közben különösen fontos, hogy jó minőségben látszódjon az arcod. A legtöbb játékot ugyanis elég sokan streamelik már, szóval sokkal inkább a saját személyed miatt fognak követni. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy lássanak is téged.

Ha igényes, minőségi közvetítést szeretnél, akkor lényeges, hogy ne legyen pixeles a csinos arcod. Erre jelent majd szuper megoldást egy különálló webkamera. Ráadásul a megfelelő állvánnyal a felvétel szögét is pontosan be tudod majd állítani.

Mikrofon

Nem csak az fontos, hogy jól lássanak, de az is, hogy jól halljanak. Ehhez pedig egy jó mikrofonra lesz szükséged.

Ha nagyon fapadosban tolod, akkor elég lehet egy headset mikrofon vagy a laptop beépített mikrofonja. De ezek távolról sem mondhatóak minőséginek.

Egy jó mikrofon megakadályozza, hogy recsegjen a hang, kiszűri a visszhangon és tisztán érthető lesz a beszéded. Ha azt szeretnéd, hogy komolyan vegyenek streamerként, akkor ez is elengedhetetlen lesz.

Amire még szükséged lehet az egy mikrofonállvány és egy úgy nevezett pop filter. Utóbbinak az a funkciója, hogy tompítsa az amúgy éles és erős “p” és “b” hangokat. Ezzel is tisztábbá varázsolva a hangminőséget.

Headset

Erre az esetek többségében nem lesz szükséged, de van néhány streamer, aki használ ilyesmit. A fejhallgatókról és headsetekről mi is írtunk már bővebben, a vásárlási útmutatónkban.

Ha headsetet veszel, akkor használhatod annak a mikrofonját is, de azt tudod kell, hogy ez általában kevésbé lesz jó minőségű.

Amire még érdemes odafigyelned, hogy kényelmes fejhallgatót válassz, mert streamelés közben sokszor akár órákig is hordanod kell majd azt.

Zöld háttér

Green screen-ként is ismerheted ezt. Nem feltétlen szükséges streameléshez, de néha jól jöhet.

Ennek a lényege, hogy egy zöld kartont feszítesz ki a háttérben. A videón a zöld háttér helyére bármilyen más képet bevághatsz, miközben az előtérben te fogsz látszani. Ezt a funkciót a jobb streaming szoftverek tudják már kezelni, így nem is lesz hozzá szükséged különösebb szaktudásra.

Akkor ajánlanám, ha nem szeretnéd, hogy a háttérben a szobád látszódjon.

Világítás

Szeretnéd igazán professzionális szintre emelni a streamet? Akkor fontos lesz a jó megvilágítás. Erről nagyon hosszan beszélhetnénk külön, de erre most nem lesz időnk. Ha szeretnél olvass bővebben utána a témának, ha pedig csak szeretnéd gyorsan letudni, akkor válassz az alábbi termékekből.

Akusztikus panelek

Míg a világítás a professzionális képhez lesz fontos, addig az akusztikus panelek ugyanezt a funkciót töltik be, csak a hang tekintetében.

Ezek a panelek a falra rögzíthetőek és elnyelik a hangot. A falról visszaverődő hang torzulást és visszhangot okozhat a felvételben. Ezt kerülheted ki az akusztikus panelek segítségével. Így a beszédhang sokkal tisztább és jobban érthető lesz.

Második monitor

Ez egy nagyon hasznos kiegészítő lesz, ha streamelni szeretnél. Nem kell megvenned a legszuperebb monitort, egy olcsóbb is megteszi. Ami miatt ez nagyon fontos, hogy külön monitoron láthasd a chat ablakot, esetleg a böngészőt. Akkor is jól jöhet, ha stream közben ír neked valaki messengeren. Le alt-tabozni a játékot kevésbé elegáns, így viszont nyugodtan ránézhetsz más cuccokra is közben.

A monitorokról részletesebben ebben a vásárlási útmutatóban olvashatsz majd.

Felvevő berendezés

Ez egy speciális streameléshez készült kütyü, aminek akkor veheted majd hasznát, ha PlayStation-ről, Xbox-ról vagy Switch-ről szeretnél streamelni.

A konzolok beépített funkciói eléggé limitáltak, ezzel a készülékkel viszont átvezetheted az adást valamelyik PC-s streamelő programon. Így számtalan új lehetőség nyílik majd meg előtted, amik elengedhetetlenek lesznek az igazán minőségi közvetítéshez.

Azzal mondjuk számolnod kell, hogy ezek a gépek általában már nagyobb kiadást jelentenek majd.

Streaming deck

Ez az egyik legdrágább, de egyben leghasznosabb streamelős cucc.

Egy speciális irányítópultról van szó, amin különböző előre programozható gombok találhatóak. Maguk a gombok általában különálló LCD kijelzők, így a rajtuk található mintákat is meg tudod majd változtatni.

És hogy mire használhatsz egy ilyen streaming deck-et? Szinte bármire. Beprogramozhatsz rá GIF-eket, különböző animációkat, hangokat, a stream intróját. Sőt még akár azt is, hogy amikor elkezded a közvetítést, automatikusan posztoljon a közösségi média fiókjaidra, hogy megy a buli.

Szóval egy streaming deck-kel tényleg következő szintre emelheted a dolgokat. A felhasználási lehetőségek száma szinte végtelen. Ha komolyan akarsz ezzel foglalkozni, akkor előbb utóbb érdemes lesz beszerezned egy ilyet, mert jelentősen megkönnyíti majd az életedet.

Ajánlott TOP termékek