Monitorok

LCD vagy LED monitor? Mi a különbség? Melyiket válasszam?

Ha monitor vásárlásra adod a fejed, könnyű elveszni a sok különböző szakkifejezés és adat között. OLED, QLED, LED, LCD; és ezek még csak a lehetséges típusok, a többiről szó sem esett. Ez a cikkünk nem arról szól, hogy milyen monitort vegyél, hanem kicsit részletesebben megnézzük az LCD és a LED monitorok közötti különbséget.

Ez a kérdés nagyon gyakran felmerül a vásárlókban, nem véletlenül. Míg mondjuk egy OLED és QLED esetében egyértelműek a különbségek, addig az LCD és a LED korántsem határolódik el ennyire élesen. Nézzük is meg, hogy miért!

Mit jelent az LCD?

Az LCD vagy Liquid Crystal Display egy olyan kijelző, amiben két polarizált üveg között található egy folyékony kristály réteg. Innen is kapta a nevét.

A technológia lényege, hogy a monitorban található egy háttérvilágítás, amit hagyományos fénycsövek biztosítanak. Ez adja a monitor fényerejét, míg a kristályréteg polarizálásával születnek meg a képernyő színei.

A technológia elég régre nyúlik vissza és rengeteg helyen alkalmazták már. Megbízható, kevésbé terheli a szemet, mint a korábbi katódcsöves monitorok és szebb képet is ad.

Mit jelent a LED?

A LED kifejezés kibontva annyit takar, hogy ligh-emmitting diode vagy magyarul fényt kibocsájtó dióda. Ez mára már egy széles körben elterjedt fényforrás. Találkozhatsz vele villanykörtéknél, képernyőknél, közlekedési lámpáknál, de még a televíziók távirányítója is infravörös LED-del működik.

A LED monitorokban kevésbé meglepő módon, ez a technológia adja a háttérvilágítást.

Akkor most mi is a különbség a két típus között?

Lehet már magadtól is rájöttél, de itt nem feltétlen két különböző típusról van szó. A szó szoros értelmében véve igen, viszont valójában van a kettő között némi átfedés. Ez pedig a folyékony kristályréteg.

Gyakorlatilag minden LED monitor LCD monitor, de minden LCD monitor LED monitor. A bogarakról és rovarokról tanító általános iskolai tanárok most elégedetten bólinthatnak.

A LED monitorok gyakorlatilag csak abban különböznek az LCD monitornak nevezett kategóriától, hogy a háttérvilágítást a hagyományos fénycsövek helyett LED diódák adják. Ez több előnnyel is jár, amikre mindjárt kitérünk bővebben.

Melyiket érdemes választanom?

Természetesen nem azért jöttél, hogy a kifejezéseket boncolgassuk, hanem, hogy el tudd dönteni, hogy számodra melyik típus lesz megfelelőbb. Szóval meg is válaszolom ezt a kérdést!

Mit érdemes tudni az LCD monitorokról?

Ez a technológia elég régóta jelen van a piacon, emiatt a gyártási folyamatok sokat fejlődtek és a költségek is szuper alacsonyak lettek. Ez természetesen a monitorok árán is meglátszik, hiszen ez a változat a legolcsóbb választás. Ehhez az is hozzájárul, hogy a technológia lassan, de biztosan kifutópályára kerül. Azért még bőven találkozhatsz LCD monitorokkal, szóval ha ilyen készüléket szeretnél vásárolni, akkor meg van rá a lehetőséged.

LCD monitor

A legnagyobb előnyük elsősorban az ár, de emellett az élettartamuk is elég meggyőző. Amivel viszont számolnod kell, hogy a manapság nem véletlenül népszerű 4K felbontásban már nem nagyon gyártják őket. Pedig a 4K egy valódi csoda a korábbi FullHD-hoz képest, hiszen egyszerűen össze sem lehet hasonlítani a képminőséget.

Azt is érdemes megemlíteni, hogy az LCD monitorok szinte biztos, hogy nem fognak rendelkezni a frissebb extrákkal. Szóval, ha emellett döntesz, akkor egy eléggé fapados monitorod lesz.

Emellett van még több apró negatívuma az LCD kijelzőknek. Nehezebbek, méretre is nagyobbak és jobban felmelegednek. Ráadásul higanyt tartalmaznak, ami káros a környezetre. Szóval egy kiöregedett LCD monitor bőven beleesik a veszélyes hulladék kategóriába.

Én otthoni használatra csak és kizárólag akkor ajánlanám ezt a változatot, ha tényleg borzasztó szűk az anyagi keret, de muszáj vásárolnod valamilyen monitort. Egy ilyen képernyőhöz tényleg már néhány tízezer forintért is hozzájuthatsz. Illetve irodákban lehet még létjogosultsága, ahol tényleg a legegyszerűbb monitor is megteszi, viszont jó sokat kell belőlük vásárolnod, így összességében akár nagyobb összeget is spórolhatsz, ha a legolcsóbb változatot választod.

Mit érdemes tudni a LED monitorokról?

Jelenleg a két technológia közül egyértelműen ez az elterjedtebb, és nem véletlenül. Több előnye is van, de az egyik legfontosabb talán az, hogy ezek a monitorok már a legtöbb esetben támogatják a nagyobb, 4K felbontást is. Ez pedig jelentős képjavulsához vezet. Filmek, játékok esetében, de még a mindennapi használat során is teljesen más élményt nyújtanak. Emellett jobb válaszidővel is rendelkeznek, ami játékok esetében lényeges.

Programozó monitort néz

A LED monitorok főleg a praktikus előnyeik miatt terjedtek el igazán. Kevésbé melegednek fel, mint a hagyományos LCD kijelzők, ezzel együtt pedig energiatarékosabbak is. Az is fontos, hogy nem tartalmaznak higanyt, így sokkal környzettudatosabb a használatuk.

Régóta fontos szempont, ha kijelzőkről van szó, hogy mennyire vastag az adott képernyő. A LED monitorok jóval vékonyabbak és könnyebbek, mint az LCD-k.

Természetesen árban valamivel drágábbak, mint a régóta jelenlévő LCD társaik, viszont még így is bőven a megfizethető kategóriába esnek. Sőt számos olyan belépőkategóriás LED monitort is találhatsz, amihez már szinte aprópénzért tudsz hozzájutni.

Úgy gondolom összességében, hogy azt az apró árbeli különbséget mindenképpen megéri a minőség jelentős javulása. Szóval én mindenképpen a LED monitorok mellett tenném le a voksomat.

Egyéb lehetőségek

Bár ez a cikk főként az LCD és a LED monitorok közötti összehasonlítás céljával íródott, azért nem szabad megfeledkeznünk a manapság népszerű QLED és OLED techológiákról, amik a monitorok és televíziók piacán egyaránt tarolnak. Ezek drágábbak, de itt is elég nagy minőségbeli ugrást tapasztalhatunk a sima LED kijelzőkhöz képest.

Ha szeretnél ezekről is kicsivel többet tudni, akkor figyelmedbe ajánlanám az OLED-et és QLED-et összehasonlító írásomat. Bár ott főleg televíziók vonatkozásában beszélünk a két technológiáról, de a legtöbb leírt dolog ugyanúgy érvényes a monitorokra is.

Ajánlott TOP termékek