TOP GPS navigációk (2022)

Gps navigáció vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb gps navigációt.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

Egy régi katonamondás úgy tartja, hogy a tájékozódáshoz csak három dologra van szükséged: egy jó térképre, egy pontos iránytűre és egy segítőkész helybelire.  Szerencsére manapság már nem ennyire bonyolult a helyzet, és papírtérképpel sem kell felszerelkezned, ha nekivágsz az ismeretlennek. Elég, ha kéznél van a mobilod vagy egy GPS, és a világ bármely pontján megtalálod a helyes irányt. A modern navigációs eszközöknek hála, nem kell attól sem tartanod, hogy a folytonos eltévedések tönkreteszik a családi vakációtokat.

Ehhez persze nem árt, ha a megfelelő GPS készülék van nálad. A következő cikkben segítek abban, hogy kellő információt szerezhess a GPS vásárláshoz, és megtalálhasd a te igényeidhez és pénztárcádhoz passzoló eszközt. Ráadásként egy terméktesztet is mutatok, hogy valóban magabiztos GPS-tulajdonos lehess.

GPS navigáció toplista

Termék névKépFőbb előnyökGps navigáció ár
TomTom GO Basic 6″ Europe Lifetime gps navigáció TomTom GO Basic 6″ Europe Lifetime gps navigáció
 •  Frissítés wifin keresztül
 •  Hívások, értesítők jelzése a képernyőn
 •  Élettartam frissítés a térképekre
aktuális ár

GPS navigáció tesztek, vélemények

Készítettem számodra egy toplistát is, amelyben igyekeztem minél többfajta GPS eszközt bemutatni neked. A kifejezetten pénztárcabarát, egyszerűbb eszközöktől a csúcskategóriás, számtalan funkcióval rendelkező extra készülékekig találhatsz itt kedvedre való navigációs segítséget, legyen akár autód, akár motorod, vagy vezess kamiont az országutakon.

TomTom GO Basic 6″ Europe Lifetime gps navigáció
TomTom GO Basic 6″ Europe Lifetime gps navigáció

Egy megbízható útitárs Európában

 •  Frissítés wifin keresztül
 •  Hívások, értesítők jelzése a képernyőn
 •  Élettartam frissítés a térképekre
aktuális ár

A név ellenére nem ez a TomTom legolcsóbb vagy legalapvetőbb műholdas navigációja, de ez kínálja a legjobb ár-érték arányt, ráadásként a térképekre élettartam frissítést is kapsz hozzá.

A TomTom Go Basic 6 navigáció utasításai könnyen követhetőek, a szóbeli utasítások és figyelmeztetések is időben hangzanak el. Az útvonal elhagyáskor azonban kis időbe telik, míg megtörténik az újratervezés.

A TomTom MyDrive alkalmazásnak köszönhetően már okostelefondon megtervezheted az útvonaladat, kiválogathatod kedvenc helyeidet, ami pár pillanat alatt a GPS-eden lesz, így azonnal indulhattok is.

Az okostelefonodra egyébként is szükséged lesz, ha emellett a navigációs eszköz mellett döntesz, hiszen az élő forgalmi adatokhoz mobiltelefon csatlakoztatás és adatkapcsolat szükséges. Emellett a térképfrissítéseket is le tudod tölteni a telefonodról a beépített wifinek köszönhetően. Ez kényelmes és praktikus megoldás lehet, ha egyébként is mindig kéznél van a telefonod, de nem szeretnéd navigációs célokra használni.

Természetesen az sem okoz problémát, ha nincs adatkompatibilis telefonod, ám ez esetben a TomTom Go Basic csak a legalapvetőbb forgalmi információkat fogja biztosítani számodra.

A beépített Bluetoothnak köszönhetően a készülék megjeleníti az okostelefonodról érkező szövegeket, ami elősegíti a biztonságos vezetést, ugyanakkor ezzel a navigációs rendszerrel nem kezdeményezhetsz kihangosítható hívásokat.

A TomTom Go Basic-kel nem kell nélkülöznöd az olyan kényelmi lehetőséget sem, mint a parkolóhely-kereső asszisztens és a radar figyelmeztetések, sőt a készülék azt is jelzi, ha a lábadat a gázpedálon felejtetted.

A hat colos színes, rezisztív képernyő valamivel nagyobb nyomást igényel, mint egy kapacitív képernyő, de napfénynél is kiválóan fogod tudni használni.

Összességében a TomTom Go Basicben akkor érdemes gondolkodnod, ha az okostelefonod mellé szeretnél egy kiváló márkájú és minőségű műholdas navigációs készüléket, és viszonylag kis költségvetés áll rendelkezésedre. A TomTom Go Basic nem nyújt olyan széleskörű szolgáltatásokat, mint a magasabb árú GPS-ek,  de ingyenes térképfrissítésekhez és folyamatos élő forgalmi infókhoz juttat.

Előnyök:

 •  Frissítés wifin keresztül
 •  Hívások, értesítők jelzése a képernyőn
 •  Élettartam frissítés a térképekre

Hátrányok:

 •  Mobiltelefon szükséges a friss közlekedési infókhoz
 •  3 hónapig ingyenes a radar szolgáltatás

Milyen GPS navigációt vegyek? – Részletes vásárlási útmutató

Kezdjük az elején! Avagy mi az a GPS?

A hétköznapi szóhasználatban a GPS és navigáció szavakat egymás szinonimájaként használjuk, pedig a GPS nem azonos az autódban található navigációs eszközzel!

A GPS (Global Positioning System-Globális Helymeghatározó Rendszer) technológiát az Amerikai Egyesült Államok fejlesztette ki 24 aktív műhold alkalmazásával, kifejezetten katonai célokra. Ezek a műholdak a Föld körül keringenek és olyan jeleket sugároznak, amelyek időkódokat és földrajzi adatokat is tartalmaznak, és 3 dimenziós helyzetmeghatározást, időmérést és sebességmérést tesznek lehetővé számunkra. A GPS rendszer alapja tehát a műholdas távolságmérés.

Amikor bekapcsolod a telefonodon a GPS-t, vagy az autódban a navigációs eszközt, akkor ezeknek a jeleknek a segítségével képes leszel a pontos helyzeted és sebességed és az időt is meghatározni.

Manapság a műholdas helymeghatározásra több műholdrendszer is alkalmaznak. Talán nem is tudsz róla, de amikor navigációs eszközt vásárolsz az autódba, akkor – míg korábban csak 3-4 műhold adatai segítették a pontos meghatározást -, immár akár 10-20 műhold adatai alapján segít útba igazítani a GPS eszközöd.

GPS mindenütt

A műholdas helymeghatározást azóta már számtalan területen használják. A hajózásban és a légi közlekedésben, a gépjármű-védelemben, az építő-és bányaiparban, de akár a sportban és a precíziós mezőgazdaságban is nélkülözhetetlenné váltak a GPS alapú eszközök.

Dióhéjban: Amit az autós GPS-esekről tudnod kell

Hogy került az autódba a GPS?

1983-tól az amerikaiak a civilek számára is engedélyezték a GPS használatát, amit először a Mazda alkalmazott autóiban.  A 2000-es évek elejétől aztán egyre több és több autógyártó cég és vállalkozás jelent meg a GPS-piacon, és ma már emberek milliói használhatják ingyen a Föld teljes területét lefedő GPS- rendszert.

Miben segít neked a GPS-ed?

A GPS eszköz vizuális és hangutasítások segítségével fog instrukciókat adni neked, hogy a megtervezett útvonalon eljuthass a kijelölt célodhoz.

A tervezett útvonal mellett a távolságról és a becsült érkezési időről is kapsz információkat, sőt még ennél is többet!

Számos hagyományos GPS egység és alkalmazás folyamatos forgalmi frissítéseket kínál, így torlódások esetén alternatív útvonalakat ajánl fel neked, felhívja a figyelmet az útjavításokra, balesetekre vagy rendőri jelenlétre is akár.

Mit tartalmaz az autós GPS navigáció?

 • egy GPS vevőt, ami képes a műholdakról érkező jelek vételére
 • egy képernyőt, amin megjelennek a térképek és útvonalak
 • hangszórót a hangvezérléshez
 • számítógépes processzort az útvonalak, távolságok és idők kiszámításához
 • térkép adatbázist

Milyen szempontokat mérlegelj vásárláskor?

Milyen az ideális GPS? Tömören és röviden: pontos és könnyű használni. Nézzük most meg részletesebben, mire figyelj, amikor autós társad keresésére indulsz!

Célok

Amikor navigációs rendszer vásárlásán töröd a fejed, elsőként azt kell tisztáznod magadban, hogy hol és milyen célra szeretnéd használni az adott eszközt.

Az autós navigációs rendszerek mellett léteznek ugyanis motoros, kamionos és buszos navigációs rendszerek is.

Külön említést érdemelnek az outdoor navigációs eszközök (pl. túrázás, kerékpározás, futás), amelyek kisebb méretűek, hosszabb üzemidejűek és nagyobb igénybevételt (pl. víz, por) is jól bírnak. A technológiai háttér nem különbözik, ugyanakkor az eszközök mind-mind az adott speciális felhasználási célokat és igényeket tartják szem előtt.

Az autós navigációs eszközökre jellemző, hogy a sofőrök igényeihez lettek kialakítva, nagy kijelzővel és jobb felbontással rendelkeznek mivel általában rövidebb az üzemidejük, a tápkábelt a szivargyújtóhoz kell csatlakoztatnod őket.

A GPS navigációs rendszerek típusai

A következő szempont, amin el kell gondolkodnod, hogy milyen típusú navigációs rendszerre van szükséged. Az autós navigációs eszközökön belül alapvetően két nagy csoportot fogsz találni, ezek a hordozható és a beépített navigációs rendszerek. Nézzük meg, hogy mit is takarnak ezek pontosan.

1.   Gyári beépített GPS

A gyári navigáció kétségtelenül a legelegánsabb megoldás. A beépített GPS-hez nagyobb képernyő dukál, nem okoz tumultust a műszerfaladon vagy a szélvédőn, hiszen kábelek, adapterek, és mindenféle tartozékok nélkül képes szépen belesimulni a belső térbe. Ez azért nem hátrány, ha egy drágább autó tulajdonosa vagy.

Ugyanakkor a gyári GPS mégis a legrosszabb opció valamennyi közül: baromi drága, arról nem is beszélve, hogy a hardver pillanatok alatt elavult lesz, és a későbbi térképfrissítésekkel is meggyűlhet a bajod.

Az már csak hab a tortán, hogy az utólagos beszerelés az átlagembert számára akár nehézséget is jelenthet, így plusz munkadíjba is kerül a szép látvány. Szívfájdalom, hogy a beépített GPS-nek ráadásul búcsút is inthetsz és az autód eladásakor.

2.   Hordozható navigációs egység

Az autós navigáció őskorában, ha nem volt beépített navigáció az autóban, akkor a PNA (Personal Digital Assistant) vagy PND (Portable Navigation Assistant) jelentette az egyetlen alternatívát a felhasználók számára. Az okostelefonok megjelenésével aztán szép lassan véget is ért egyeduralmuk, ám ez nem jelenti azt, hogy a hordozható navigációs egységek eltűntek volna teljesen.

Nézzük, miért érdemes ezekben az eszközöben gondolkodni!

A beépített navigációval szemben nagy előnyük, hogy több gépkocsiban is használhatod őket, könnyen kezelhetőek, olcsóbbak, valamint élettartamuk és a térképfrissítési lehetőségeket tekintve is előnyösebb választást jelentenek.

Ami viszont egyértelmű hátrányuk, hogy a szélvédőre-műszerfalra kell felapplikálnod, ami a tápkábelek miatt macerásabb lehet, és zavaró lehet a kilátásban is. Emellett – a szélvédőn át is jól látható GPS-nek vagy akár csak a tapadókorongok nyomának köszönhetően – az autó is jobban ki van téve a feltörésnek is.

3.   Okostelefon/tablet

Az okostelefon (tablet ) használat a navigációban is kézenfekvővé vált, hiszen a GPS navigáció immár alapszolgáltatás ezeken az eszközökön is, a közösségi alapon működő szoftvereket vagy az offline is alkalmazható fizetős programokat pedig pár kattintással beszerezheted.

Természetesen számtalan előnye és hátránya is van annak, hogy egyetlen eszközzel több funkciót is el tudsz érni, nézzünk most meg ezek közül néhányat.

Előny:

 • nem kell kétféle eszközre beruháznod
 • ez a megoldás tökéletesen elegendő lehet, ha nem utazol sokat
 • az online kapcsolat friss és naprakész infókkal lát el (pl. parkolóhely keresése, dugófigyelés)
 • több autóban is használhatód

Hátrány:

 • egyes applikációkhoz folyamatos internet kapcsolatra lehet szükség
 • gyorsan szívja az akkumlátort, így a töltésre gondolnod kell
 • a telefonod felmelegedhet és az aksi is hamarabb fog amortizálódni
 • lefagyhat (pl. egy bejövő híváskor) technikai hibák adódhatnak
 • a tárolás problémás és nehézkes lehet

 1. Egy klassz 21. századi lehetőség: CarPlay és Android Auto

Manapság már egyre több autógyártó támogatja az okostelefon-alapú infotainment rendszereket is. Az autódban található – esetleg gyengén muzsikáló – központi kijelző- és kezelőegységet gyakorlatilag egy usb kábel vagy Bluetooth segítségével összekapcsolhatod az okostelefonoddal. Így a telefonodon futó rendszer mellé máris lesz egy remek, jól látható és könnyen kezelhető kijelződ, amin a navigáció mellett számos egyéb hasznos funkciót is elérhetsz.

Ez az opció azért szuper, mert az autóban történő információkezelés leegyszerűsödik, és biztonságosabbá is válik. Az Apple CarPlay vagy a Google-féle Android Auto mind-mind remek alternatívát nyújtanak ahhoz, hogy ne kelljen a telefonoddal vacakolnod, és a navigáció mellett valamennyi okostelefonos funkciót elérhesd (pl. telefon, zenehallgatás, hangoskönyv).

Hátránya azonban , hogy a régebbi autóknak professzionálisan beszerelt utólagos fejegységre lehet szüksége, amiért mélyen a pénztárcádba kell nyúlnod.

Nézd meg a kijelzőt!

A következő fontos szempont, amit figyelembe kell venned GPS vásárláskor, az a kijelző! Nézzük, mit érdemes alaposabban tanulmányoznod!

Méret

Minél nagyobb, annál jobb? Nos, azért ez nem ilyen egyszerű! Az ideális méretű kijelző tükröződésmentes, minden szögből jól olvashatóak rajta az adatok, ugyanakkor nem foglal el túl nagy helyet sem, hiszen az akár a kilátásban is korlátozhat vezetés közben.

A méretek általában 4 és 6 colos képátló között mozognak. A kisebb átmérőjű eszközök kevés helyet foglalnak, és könnyebb a tárolásuk, a nagyobb egységek (5-6 colos) már több információt képesek megjeleníteni, és könnyebb az információ-bevitel is rajtuk.

Felbontás

Mindenképpen nézz  utána a felbontásnak is, hiszen minél nagyobb felbontású terméket választasz, annál jobban kitűnnek a részletek! Ennek főleg akkor van nagyobb jelentősége, ha olyan eszközt vásárolsz, amin a navigáció mellett egyéb multimédiás funkció is elérhető (videó lejátszás, játék, képnézegetés).

A legjobb autó GPS-rendszer képernyőfelbontása legalább 480×272 pixel. Ha azonban még tisztább képpel rendelkező egységet szeretnél, érdemes megvásárolni azt, amelynek képernyője 800×480 pixel. Minél világosabb a kép, annál könnyebben navigálhatsz vezetés közben.

A képernyő típusa

A legtöbb újabb autó GPS-modell érintőképernyővel rendelkezik. Ezek a képernyők megegyeznek az okostelefonok képernyőivel, azaz nagyon érzékenyek, és a működésükhöz nem kell erősen nyomni. A rezisztív érintőképernyők, amelyek nyomást igényelnek, gyakoriak a régebbi modellekben, ám egyes új autók GPS-készülékei továbbra is használják ezt a technológiát.

A GPS lelke: a szoftver

A GPS navigáció vezérlésén áll vagy bukik, hogy sikerül-e egymásra találnotok az eszközzel, és hasznos társad lesz-e az utazások során. A tiéd lehet a világ legextrább GPS navigációja, ha képtelen vagy használni, akkor nem sokra mész vele. Fontos, hogy az összbenyomás, amit a cuccról szereztél, logikus és egyszerűen használható eszközről tanúskodjék.

Íme a felhasználóbarát GPS néhány ismérve:

 • a cím bevitele könnyű
 • a menü könnyen kezelhető
 • a képernyőn megjelenő utasításokat egyszerű megérteni
 • az ikonok egyértelműek
 • a térképek grafikája szép
 • a megjelenítés kontrasztos
 • a navigációs hang kellemes, a hangminőség tökéletes
 • a hangutasításokat időben megkapod
 • automatikusan újratervezi az utat, ha szükséges
 • figyelembe tudja venni az olyan szempontokat, is mint pl. balesetek, útépítések. dugók

A megfelelő eszköz nem vonja el a figyelmedet vezetés közben, mert egyértelmű információkat és útmutatást biztosít számodra.

Ami nélkül fabatkát sem ér a GPS: a térképek

A GPS térkép nélkül olyan, mint a Dallas Jockey nélkül-mondhatnánk, és a térkép minősége, használhatósága valóban fontos szempont, amikor GPS-t szeretnél vásárolni.

Itt is tedd fel magadnak a kérdést, hogy hol fogod használni a GPS-edet. Számtalan lefedettségű térkép létezik, így a helyi (magyarországi) térképek mellett a környező országokat is lefedő regionális térképeket, de kifejezetten csak európai (vagy akár világ) térképeket találsz majd.

A hasonló térképek között is fogsz azonban különbséget találni, így elsősorban arra összpontosíts, hogy azok a területek, országok, amerre gyakran fogsz járni, maximálisan lefedettek és részletesek legyenek.

POI adatbázis

Idegen helyen nagy hasznodra válhat a POI (Point Of Interest) használata is. Ez olyan érdekes, számodra hasznos helyeket és pontokat kínál, mint a gyógyszertárak, éttermek vagy épp benzinkutak. Elég, ha csak megadod, pontosan mit is keresel, és a navigáció odavezet. Ezeket a pontokat a térképszoftverek többnyire tartalmazzák egy adatbázis formájában, de érdemes megnézned ezt a paraméter is, hiszen ebben is eltérőek az egyes készülékek.

Térképfrissítés

Nem mellékes szempont az sem, hogy miként érheted a térképfrissítési lehetőségeket, hiszen az úthálózat folyamatosan fejlődik. Évente legalább egyszer érdemes ezt megtenni, hogy ne érjen váratlan meglepetés út közben.

A frissítési lehetősége gyártóként változnak:  az egyszeri alkalomtól az akár élethosszig tartó frissítési lehetőségekig terjed a skála, de az is előfordulhat, hogy akár minden frissítésért fizetned kell.

Az aktualizált térképek frissítése is többféleképp történhet (pl. a pc-del összekötve, vagy wifin keresztül), beépített modellek esetében pedig valamilyen optikai tárolóeszköz (CD-t vagy DVD) használata merülhet fel. Érdemes erről is tájékozódnod!

Memória

A térkép kínálathoz szorosan kapcsolódó paraméter a GPS memóriája. Értelemszerűen minél több memóriával rendelkezik a GPS-egységes, annál több helyet, útpontot, tájékozódási pontot és térképet képes tárolni.  A legtöbb új rendszer 2–16 GB belső memóriával rendelkezik.

Ahogy azonban növekedik a célállomások és országok száma, egyre több térkép letöltésére lesz szükséged, sőt, ha az eszközt egyéb célokra is használod (pl. zenelejátszás), akkor borítékolható, hogy a belső memória nem lesz elegendő. Egyes eszközök támogatják a microSD kártyákat, lehetővé téve ezzel a tárhely méretének növelését.

Erről is beszéljünk: márka és ár

Ha szétnézel a piacon, láthatod, hogy a legolcsóbb modelleket már 15 000 Ft alatt is megvásárolhatod, míg a legdrágább GPS-ek már karcolják a 200 000 Ft-ot is.

És bár csábító lehet az olcsóbb megoldás, nem érdemes fejest ugrani rögtön. Az olcsóbb eszközök kisebb képernyővel rendelkeznek, csak az alap funkciókat tudják, és többnyire csak hazai lefedettségű térképet tartalmaznak.

A drágább GPS-ek kijelzője nagyobb és tükröződésmentes, ezek az eszközök már jóval több funkcióval rendelkezhetnek (RDS-TMC vevővel), amelyeknek köszönhetően nemcsak időt, hanem pénzt is spórolhatsz. Természetesen a GPS piacon is megtalálhatod a stabil, megbízható márkákat, érdemes időt szánni és megismerni őket alaposabban!

További extrák

Egy kiváló minőségű GPS-ben számos egyéb extra funkciót is fogsz találni, amelyek növelik a felhasználói komfortot és az utazás biztonságát is.

Összeszedtem néhányat ezek közül:

 • Korábbi útvonal elmentése
 • Sávasszisztens: ez az útelágazásoknál és többsávos utakon segít megtalálni a helyes sávot
 • Parkolóasszisztens
 • 3D térkép
 • Aktuális közlekedési és időjárási infók megjelenítése
 • Riasztások: felhívja a figyelmet a sebességkorlátozásokra, a forgalmi dugókra, balesetekre, sebességmérőkre
 • Kereszteződéselőnézet
 • Hangaktiválás: a GPS rendszernek hanggal adhatsz utasításokat
 • Hangos utcanevek: az eszköz a navigáció során megnevezi az utcákat is
 • Megálló hozzáadása: praktikus lehet, ha több helyen is meg szeretnél állni útközben
 • RDS-TMC: ez a technológia az aktuális forgalmi helyzetről ad folyamatos információt

Praktikus, bár kétségtelenül drágább megoldást jelenthet számodra az a GPS, ami okostelefon-kompatibilis, így Bluetooth segítségével vezetés közben is telefonálhatsz.

Amit nem spórolhatsz meg: tartozékok

Ahhoz, hogy a hordozható GPS-t rögzíthesd a műszerfalon vagy a szélvédőn, szükséged lesz egy stabil és megbízható (aktív vagy hagyományos) tartóra, amibe belerakhatod. Emellett megfelelő hosszúságú tápkábelt is be kell szerezned, és érdemes a kijelző tisztításához speciális törlőkendőt is vásárolnod.

Útravalóul

Kérlek, ne feledd! A navigáció valóban óriási segítség lehet egy útvonal megtervezésekor, de nem szabad, hogy az eszköz vegye át az irányítást feletted. Ha a GPS-ed gyanús vagy járhatatlan helyekre akar terelni, hallgass a józan paraszti észre, és merd felülírni a javaslatát.

Legyen a GPS egy klassz 21. századi támogatás sok-sok emlékezetes és biztonságos utazáshoz, de maradj mindvégig te a főnök a volán mögött!

Ralf.hu gps navigáció teszt győztesek

További termék útmutatók Tech témakörben