TOP power bank (2022)

Power bank vásárlás okosan. Segítünk megtalálni a számodra legjobb power bankot.

Támogatott tartalom  
Ralf.hu olvasók által támogatott oldal. Ha a hivatkozásainkon keresztül vásárolsz, jutalékot vagy egyéb kompenzációt kaphatunk. Ez számodra nem növeli a termék árát.
Hirdess itt  
Hirdetési lehetőségekről részletesebben itt olvashatsz: Médiaajánlat

Veled is előfordult már, hogy lemerült az okostelefonod, miközben fontos hívást vártál – konnektor persze sehol. Vagy egy hosszú utazást unalmát szeretted volna a laptopoddal átvészelni, de az akkumulátor nem bírja túl sokáig.

Ilyen és hasonló modern problémák kiküszöbölésére találták ki a külső vésztőltőket – trendi nevén a power bankokat. Ezek az egyszerű, hordozható vésztöltők megnövelhetik az eszközeid élettartalmát, akár 3-4 újratöltésre is elegendőek lehetnek. Ennyi általában a legmostohább körülmények közt is elegendő, míg friss, ropogós áramhoz jutsz.

Mivel szó szerint ezerféle külső akkumulátor létezik a piacon, mindegyik eltérő tulajdonságú és minőségű; egyáltalán nem könnyű eldönteni, hogy milyen power bankot vegyél. Hogy megkíméljelek a válogatás hosszadalmas és idegőrlő feladatától, összeállítottam a egy listát a legjobb hordozható töltőkről, amiket lehet kapni.

Hordozható akkumulátorok toplistája

Termék névKépFőbb előnyökPower bank ár

Power bank tesztek, vélemények

A listában található hordozható töltőket egyesével is bemutatom, így érthetővé válik mindegyik előnye, megismerheted az esetleges hátrányait is. Mivel az egyes eszközök eléggé eltérőek lehetnek, azt javaslom, hogy olvasd át mindegyiket, hogy az igényeidnek leginkább megfelelőt tudd megvenni.

Milyen power bankot vegyek? Minden, amit a választás előtt tudnod kell

Tűnjön bármennyire is egyszerűnek ez a mobil töltő készülék, komoly különbségek lehetnek az egyes termékek között. Nemcsak árban, de tudásban és minőségben is. Választás előtt ezeket a fontos szempontokat érdemes átgondolnod.

Mi az a power bank?

A power bank egy olyan külső, hordozható akkumulátor, amivel fel tudod tölteni a lemerülőben lévő tabletedet, GPS-ed, mobiltelefonodat. Ezek a mobil töltők korlátozott mennyiségű energiát tartanak magukban, ha lemerült, akkor újra kell tölteni. A legtöbb töltőt USB csatlakozóval tudod rádugni az elektromos ketyerédre.

Mekkora a power bank kapacitása? Ez mennyi töltésre elég?

Mindegyik töltőn jól látható helyen fel van tüntetve, hogy hány milliamperes (mAh), vagyis hogy maximum mennyi áram “fér bele”. Ezt az energiamennyiséget ha elosztod a töltendő eszköz akkumulátorának a kapacitásával, akkor megkapod, hogy kb. hányszor tudod feltölteni az adott eszközt.

Például egy 10.000 mAh-s power bank-al elvileg négyszer tudod nulláról maxra tölteni a 2500 mAh mobiltelefonodat.

Ez papíron nagyon jól hangzik, de sajnos ez a gyakorlatban inkább 3-3.5 szeres töltést fog eredményezni, hiszen veszteség is keletkezik az átadáskor, illetve valamennyit magától is veszíthet a töltöttségéből. Ez nem azért van, mert a gyártók hanyagok, kispórolják az anyagot, vagy ilyesmi. Egyszerűen ilyen a fizika.

Szerintem mindenképpen érdemes olyat venni, amivel legalább kétszer fel tudod tölteni a telefonodat, különben jobban jársz ha veszel egy pót akkumulátort. A mai, modern power bankok 10-20.000 milliamper körüliek.

Milyen kimenetelei vannak az akkumulátornak?

Legalább egy, de általában két kimenetele van minden töltőknek. Egyszerre ennyi eszközt lehet csatlakoztatni. Ezekhez USB kábelek csatlakoztathatóak, melyek mikroUSB-ben, iPhone töltőben vagy bármi egyébben végződhetnek.

Powerbank csatlakozó

A kimenetek USB1 és USB2 -sek is lehetnek, ez azért fontos, mert az USB2 gyorsabban tölt, sokkal ideálisabb nagyobb energiaigényű kütyük, pl. tabletek töltéséhez.

Megéri olcsó power bankot venni? Tényleg jobbak a márkás termékek?

Nem, ennél a termékcsaládnál sem éri meg olcsó kínai bóvlit venni. Bár elsőre nagyon csábító az alacsony ár, legtöbbször a középkategóriás termékeknek van a legjobb ár/érték aránya.

A legfontosabb különbség, hogy a nagyon olcsó termékek úgynevezett 18650 típusú akkumulátorok, melyek nagyobbak, nehezebbek, gyorsan átmelegszenek, maguktól hamar lemerülnek – és ami a legfájóbb – hamar tönkremennek. A márkás hordozható aksik pedig lítiumos (Li-Polimer) akkumulátort használnak; ez kisebb, könnyebb és nagyobb az élettartama. Igaz, valamennyivel drágább. Ha rendszeresen szeretnéd használni, akkor én a márkás termékeket ajánlom.

Power bank használata

Ha még soha nem használtál ilyen mobil akkumulátort, akkor érdemes ezt a néhány pontot is átfutnod.

Power bank feltöltése – hogyan és mennyi ideig tart

Mivel ezek az aksik sem tartanak végtelen ideig és az energiára éhes eszközök gyorsan csontszárazra szipkázhatják – előbb utóbb fel kell tölteni valahogy. Nyilván fel lehet tölteni egy másik power bankkal, de lássuk be ez nem igazi megoldás.

Három jól bevált módszer létezik a feltöltéshez.

  • Konnektor: A power bankhoz adnak egy kábelt, amivel konnektorhoz csatlakoztathatod. Ha egy korszerű eszközről van szó, akkor a fali csatlakozóba illeszkedő része leválasztható és egy USB csatlakozó bukkan elő. Így nem kell két külön kábelt hurcibálnod magaddal. Fontos! Ha külföldi utazáshoz szeretnéd használni, akkor jó ha tudod, hogy az egyes országokban eltérő szabványúak a konnektorok, így átalakítóra lehet szükséged!
  • USB csatlakozó: A jól ismert USB kábellel rádughatod számítógépre, laptopra (vagy egyébre), hogy onnan energiát vegyen fel. Otthon tökéletes megoldás, de mondjuk egy kávézóban már sokkal nehezebb ezzel tölteni az aksit.
  • Napelem: A power bankok egy speciális része napelemes burkolattal érkezik, vagyis közvetlenül a napsütésből nyerik az energiát a feltöltődéshez. Ez remek megoldás kiránduláshoz – amennyiben elég hosszú ideig tudod napsütésen tartani a töltőt. Ideális körülmények közt is kicsit lassan töltődik fel, de olyan helyeken, ahol egy fia konnektor sincs a közelben, tökéletes megoldás lesz.

Telefon töltés power bankról

Kapcsold be a külső töltődet és ellenőrizd, hogy hány százalékon áll a töltöttsége. Ha úgy látod még van benne energia, akkor az egyik USB kimenetbe dugd be az USB töltődet. Iphone-nál az iphone töltőd, más okostelefonoknál vagy tableteknél pedig mikroUSB-t.

Power bank használat közben

Ha van több kimenete is a power banknak, akkor akár több eszközt is tölthetsz vele; arra figyelj, hogy a magasabb feszültségűbe dugd a nagyobb energiaigényűt (tablet, PSP), hogy gyorsabban töltődjön.

Ha végeztél a töltéssel, húzd ki a kábelt és kapcsold ki a power bankot. Amikor van rá lehetőséged töltsd teli, hogy ne csak a lemerült aksit cipeld magaddal.

Termék névKépFőbb előnyökPower bank ár

Power bank vélemények

Tudsz jobb töltőt? Kipróbáltad valamelyiket? Írd le a véleményed, vagy a kérdésed.

Ralf.hu power bank teszt győztesek

További termék útmutatók Tech témakörben